12.6.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 196/22


EHDOTUSPYYNTÖ 2018 – EAC/A01/2019

Euroopan solidaarisuusjoukot

Vapaaehtoistiimit ensisijaisilla aloilla

(2019/C 196/09)

1.   Johdanto / Taustatietoja

Tämä ehdotuspyyntö perustuu Euroopan solidaarisuusjoukkoja koskevasta oikeudellisesta kehyksestä sekä asetuksen (EU) N:o 1288/2013, asetuksen (EU) N:o 1293/2013 ja päätöksen N:o 1313/2013/EU muuttamisesta 2 päivänä lokakuuta 2018 annettuun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EU) 2018/1475 (1) ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden 2018 työohjelmaan. Euroopan solidaarisuusjoukkojen toimintakausi kattaa vuodet 2018–2020. Euroopan solidaarisuusjoukkojen yleiset ja erityiset tavoitteet esitetään mainitun asetuksen 3 ja 4 artiklassa.

2.   Kuvaus

Vapaaehtoistiimit ensisijaisilla aloilla ovat laajamittaisia hankkeita, joilla tuetaan vapaaehtoistiimien toimintaa. Tavoitteena on toteuttaa lyhytkestoisia ja vaikutuksiltaan merkittäviä toimenpiteitä, joilla vastataan yhteiskunnallisiin haasteisiin EU:n tasolla määritellyillä politiikan aloilla.

3.   Tavoitteet ja painopisteet

Euroopan solidaarisuusjoukkojen tavoitteena on edistää solidaarisuutta arvona pääasiassa vapaaehtoistoiminnalla, tehostaa nuorten ja organisaatioiden osallistumista helposti saavutettaviin ja laadukkaisiin solidaarisuustoimiin, jotta voidaan vahvistaa yhteenkuuluvuutta, solidaarisuutta, demokratiaa ja kansalaisuutta Euroopassa sekä samalla vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin, lujittaa yhteisöjä ja etenkin edistää sosiaalista osallisuutta. Solidaarisuusjoukoilla edistetään myös nuorten kannalta merkityksellistä eurooppalaista yhteistyötä.

Vapaaehtoistiimit ensisijaisilla aloilla pyrkivät erityisesti

vastaamaan selkeästi määritettyihin täyttämättömiin yhteiskunnallisiin tarpeisiin,

edistämään jäsenvaltioiden välistä solidaarisuutta,

antamaan nuorille vapaaehtoisille mahdollisuuksia hankkia taitoja ja osaamista, jotka ovat hyödyksi heidän henkilökohtaisen, koulutuksellisen, sosiaalisen ja ammatillisen kehittymisensä kannalta,

tarjoamaan konkreettisia hyötyjä yhteisöille, joiden parissa toimintaa toteutetaan,

tavoittamaan nuoria, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia, mukaan lukien pakolaiset, turvapaikanhakijat ja maahanmuuttajat,

edistämään moniarvoisuutta, kulttuurien- ja uskontojenvälistä vuoropuhelua sekä vapautta, suvaitsevuutta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista koskevia yhteisiä arvoja sekä hankkeita, joissa edistetään medialukutaitoa, kriittistä ajattelua ja nuorten oma-aloitteisuutta,

parantamaan osallistujaorganisaatioiden valmiuksia ja lisäämään niiden toiminnan kansainvälisyyttä,

lisäämään osallistujien tietämystä ja ymmärrystä muista kulttuureista ja maista tarjoamalla heille tilaisuus luoda kansainvälisiä kontaktiverkostoja ja osallistua aktiivisesti yhteiskuntaelämään, jotta he tuntisivat itsensä Euroopan kansalaisiksi ja heille kehittyisi eurooppalainen identiteetti.

Tämän pyynnön mukaisesti esitettyjen ehdotusten on edellä mainittujen tavoitteiden lisäksi liityttävä vähintään yhteen seuraavista painopistealoista:

Euroopan kulttuuriperintö,

kolmansien maiden kansalaisten (myös turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten) kotouttaminen,

ympäristöhaasteisiin vastaaminen, mukaan lukien katastrofien ehkäisy, katastrofivalmius ja jälleenrakennustoiminta (ei kuitenkaan välitön katastrofiapu).

Osana Euroopan kulttuuriperintöä koskevaa painopistealaa voidaan tukea myös jälleenrakennushankkeita, esimerkiksi Pariisin Notre Damen jälleenrakentamista.

4.   Avustuskelpoiset hakijat

Avustuskelpoisia hakijoita ovat julkiset ja yksityiset organisaatiot, joilla on hakemuksen jättämisen määräpäivänä voimassa oleva Erasmus+ -vapaaehtoispalvelun akkreditointi tai vapaaehtoistoimintaa koskeva laatumerkki.

Avustuskelpoisia ovat vain hakemukset, joiden laatijana on johonkin EU:n 28 jäsenvaltiosta sijoittautunut oikeushenkilö.

Brittiläisten hakijoiden osalta: Huomatkaa, että kelpoisuusperusteiden on täytyttävä avustuksen koko keston ajan. Jos Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta avustuskauden aikana eikä se ole tehnyt EU:n kanssa sopimusta, jolla nimenomaan varmistetaan, että brittiläiset hakijat ovat edelleen avustuskelpoisia, hakija ei enää saa EU:lta rahoitusta (vaikka hakija mahdollisesti jatkaisi osallistumista hankkeeseen) tai hakijaa voidaan vaatia poistumaan hankkeesta osallistumisen päättymistä koskevien avustussopimuksen määräysten mukaisesti.

5.   Avustuskelpoiset toiminnot ja hankkeen kesto

Seuraavat toimintotyypit ovat avustuskelpoisia:

Vapaaehtoistiimit ovat solidaarisuustoimintoja, joissa ryhmä osallistujia vähintään kahdesta eri maasta voi tehdä yhdessä vapaaehtoistyötä kahdesta viikosta kahteen kuukauteen kestävän ajanjakson. Vapaaehtoistiimeissä Euroopan solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoiset suorittavat tiettyyn hankkeeseen liittyviä tehtäviä lyhyen ajanjakson ajan. Lyhyestä kestostaan huolimatta nämä toiminnot ovat arvokkaita sekä yksittäisille ihmisille että vapaaehtoispalvelusta hyötyville yhteisöille.

Valmistelutapaamiset ovat ennen vapaaehtoistoiminnon alkamista järjestettäviä suunnittelutapaamisia, joiden tarkoituksena on varmistaa toimintojen korkea laatu. Niiden avulla helpotetaan ja valmistellaan hallinnollisia järjestelyjä, rakennetaan luottamusta ja ymmärrystä ja luodaan vankka kumppanuus osallistuvien organisaatioiden ja ihmisten välille.

Täydentävät toiminnot ovat oheistoimintoja, joiden tarkoituksena on tuottaa lisäarvoa ja kasvattaa hankkeen tuloksia sekä tehostaa sen vaikutuksia paikallis-, alue- ja/tai Euroopan tasolla. Täydentävillä toiminnoilla pyritään myös lisäämään tietoisuutta vapaaehtoistoiminnan arvosta nuorille ja yhteisöille sekä lujittamaan vapaaehtoisten hankkimien taitojen ja osaamisen tunnustamista.

Hankkeen keston on oltava 3–24 kuukautta.

6.   Talousarvio

Tämän ehdotuspyynnön mukaisten hankkeiden yhteisrahoitukseen varatut määrärahat ovat 1 018 325 euroa, ja ne perustuvat Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuoden 2018 työohjelmaan. EU:n myöntämä rahoitustuki on enintään 80 prosenttia hankkeen avustuskelpoisten kustannusten kokonaismäärästä.

Toimeenpanovirasto arvioi myöntävänsä rahoitusta yhdeksälle ehdotukselle.

Toimeenpanovirasto varaa oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

7.   Hakemusten jättäminen

Avustushakemukset on toimitettava sähköisellä hakulomakkeella (eForm). Sähköinen hakulomake on saatavissa englanniksi, ranskaksi ja saksaksi verkko-osoitteessa http://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en. Lomake on täytettävä huolellisesti jollakin EU:n virallisella kielellä.

Täytetty sähköinen hakulomake on jätettävä verkossa viimeistään 19. syyskuuta 2019 klo 12.00 (Brysselin aikaa).

8.   Lisätiedot

Tämän ehdotuspyynnön yksityiskohtaiset ehdot esitetään vapaaehtoistiimejä ensisijaisilla aloilla koskevassa oppaassa, joka on saatavissa verkko-osoitteessa

https://eacea.ec.europa.eu/european-solidarity-corps/funding_en

Vapaaehtoistiimit ensisijaisilla aloilla -opas on erottamaton osa tätä ehdotuspyyntöä, ja siinä esitetyt osallistumis- ja rahoitusehdot koskevat täysimääräisesti tätä ehdotuspyyntöä.


(1)  EUVL L 250, 4.10.2018, s. 1.