15.1.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 18/4


EHDOTUSPYYNTÖ 2019

YHDEN JÄSENVALTION OHJELMAT

Avustukset sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteutettaville maataloustuotteita koskeville tiedotus- ja menekinedistämistoimille Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1144/2014 mukaisesti

(2019/C 18/04)

1.   Ehdotuspyynnön tausta ja tarkoitus

1.1   Maataloustuotteita koskevat tiedotus- ja menekinedistämistoimet

Euroopan parlamentti ja neuvosto antoivat 22. lokakuuta 2014 asetuksen (EU) N:o 1144/2014 (1) sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteutettavista maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 3/2008 kumoamisesta. Asetusta on täydennetty komission delegoidulla asetuksella (EU) 2015/1829 ja sen soveltamisesta on annettu sääntöjä (2) komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2015/1831 (3).

Tiedotus- ja menekinedistämistoimien yleisenä tavoitteena on parantaa unionin maatalousalan kilpailukykyä.

Tiedotus- ja menekinedistämistoimien erityistavoitteena on

a)

lisätä tietoisuutta unionin maataloustuotteiden hyvistä ominaisuuksista ja tuotantomenetelmiin unionissa sovellettavista tiukoista normeista

b)

parantaa unionin maataloustuotteiden ja tiettyjen elintarvikkeiden kilpailukykyä, lisätä niiden kulutusta ja nostaa niiden profiilia sekä unionissa että sen ulkopuolella

c)

lisätä tietoisuutta unionin laatujärjestelmistä ja tehostaa niiden tunnustamista

d)

lisätä unionin maataloustuotteiden ja tiettyjen elintarvikkeiden markkinaosuuksia, erityisesti niillä kolmansien maiden markkinoilla, joilla on suurimmat kasvumahdollisuudet

e)

palauttaa tavanomaiset markkinaolosuhteet, jos ilmenee vakava markkinahäiriö, jos menetetään kuluttajien luottamus tai jos ilmenee muita erityisiä ongelmia.

1.2   Komission vuoden 2019 työohjelma

Komission vuoden 2019 työohjelmassa, joka hyväksyttiin 14. marraskuuta 2018 täytäntöönpanopäätöksellä (4), esitetään yhteisrahoituksen myöntämistä koskevat yksityiskohtaiset tiedot sekä painopisteet sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteuttaville yhden ja usean jäsenvaltion ohjelmille. Työohjelma löytyy osoitteesta

https://ec.europa.eu/info/promotion-eu-farm-products_en

1.3   Kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto

Euroopan komissio on antanut kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirastolle, jäljempänä ’toimeenpanovirasto’, hoidettavaksi sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteutettavien maataloustuotteita koskevien tiedotus- ja menekinedistämistoimien tiettyjen osien hallinnoinnin, mm. yhden jäsenvaltion ohjelmia koskevien ehdotuspyyntöjen julkaisemisen ja niihin perustuvien hakemusten arvioinnin.

1.4   Ehdotuspyyntö

Ehdotuspyyntö liittyy yhden jäsenvaltion ohjelmien toteutukseen vuoden 2019 työohjelman liitteen I kohdan 1.2.1.1 (toimet aihekohtaisella painopistealalla 1: yhden jäsenvaltion ohjelmat sisämarkkinoilla) ja 1.2.1.2 (toimet aihekohtaisella painopistealalla 2: yhden jäsenvaltion ohjelmat kolmansissa maissa) mukaisesti.

2.   Tavoitteet – Painopisteet – Aiheet

Vuoden 2019 työohjelman liitteen I kohdissa 1.2.1.1 ja 1.2.1.2 esitetään painopistealat toimille, joita rahoitetaan tämän ehdotuspyynnön kautta (ks. myös jäljempänä kohta 6.2 ”Tukikelpoiset toimenpiteet”). Jotta tämän ehdotuspyynnön perusteella jätetyt hakemukset otettaisiin huomioon rahoitusta myönnettäessä, niiden on liityttävä johonkin niistä kuudesta aiheesta, jotka esitetään näissä vuotuisen työohjelman kohdissa. Hakija voi esittää useita eri hanke-ehdotuksia, jotka kuuluvat samaan painopistealaan, tai useita eri hanke-ehdotuksia, jotka kuuluvat eri painopistealoihin tai aiheisiin.

3.   Aikataulu

Ehdotusten jättämisen määräaika on 16. huhtikuuta 2019 klo 17.00 CET (Keski-Euroopan aikaa).

 

Vaiheet/Määräajat

Päivämäärä tai alustava ajankohta

a)

Ehdotuspyynnön julkaiseminen

15.1.2019

b)

Määräaika muiden kuin ehdotusten sähköistä jättämispalvelua koskevien kysymysten esittämiselle

2.4.2019 klo 17.00 CET

c)

Määräaika muihin kuin ehdotusten sähköistä jättämispalvelua koskeviin kysymyksiin vastaamiselle

9.4.2019 klo 17.00 CET

d)

Hakemusten jättämisen määräaika

16.4.2019 klo 17.00 CET

e)

Arviointijakso

Huhti–elokuu 2019

f)

Komission päätös

Lokakuu 2019

g)

Jäsenvaltioiden ilmoitukset hakijoille

Lokakuu 2019

h)

Avustusten mukautusvaihe

Lokakuu 2019 – tammikuu 2020

i)

Jäsenvaltioiden ja tuensaajien välisten avustussopimusten allekirjoittaminen

< Tammikuu 2020

j)

Toimien aloituspäivä

> 1.1.2020

4.   Käytettävissä olevat varat

Tämän ehdotuspyynnön mukaisten toimien yhteisrahoitukseen varatut määrärahat ovat yhteensä 95 000 000 euroa. Viitteelliset määrät aihealuetta kohti esitetään kohdassa 6.2 olevassa taulukossa ”Tukikelpoiset toimenpiteet”.

Määrän toteutuminen edellyttää, että määrärahat vuoden 2019 yleisestä talousarviosta ovat käytettävissä sen jälkeen, kun EU:n budjettivallan käyttäjä on hyväksynyt sen, tai väliaikaisten kahdestoistaosien mukaisesti. Määrän toteutuminen edellyttää myös, että määrärahat ovat käytettävissä seuraavien kolmen vuoden aikana, koska kyseessä ovat jaksottamattomat määrärahat.

Komissio varaa oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

5.   Edellytykset hakemuksen käsiteltäväksi ottamiselle

Hakemukset on lähetettävä 3 kohdassa esitettyyn määräaikaan mennessä.

Koordinaattorin on toimitettava hakemukset verkossa rahoitus- ja tarjousportaalin kautta (ehdotusten sähköinen jättämispalvelu osoitteessa https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/agrip).

Jos edellä esitetyt vaatimukset eivät täyty, hakemus hylätään.

Hakemukset voidaan toimittaa jollakin Euroopan unionin virallisella kielellä. Hakijoiden olisi kuitenkin otettava huomioon ehdotuksia laatiessaan, että avustussopimuksia hallinnoivat jäsenvaltiot. Tämän vuoksi hakijoita kehotetaan toimittamaan ehdotuksensa ehdotuksentekijän kotijäsenvaltion kielellä/kielillä, ellei kyseinen jäsenvaltio ole ilmoittanut suostuvansa allekirjoittamaan englanninkielisen avustussopimuksen (5).

Jotta riippumattomien asiantuntijoiden olisi helpompi tarkastella ehdotuksia tekniseltä kannalta, ehdotukseen on hyvä liittää englanninkielinen käännös teknisestä osasta (B-osa), jos se on laadittu muulla EU:n virallisella kielellä.

6.   Tukikelpoisuuskriteerit

6.1   Tukikelpoiset hakijat

Yhden jäsenvaltion ohjelmiin liittyviä ehdotuksia voivat toimittaa vain oikeushenkilöt sekä muut yhteisöt, joilla ei ole sovellettavan kansallisen lainsäädännön mukaista oikeushenkilöllisyyttä, edellyttäen, että niiden edustajilla on kelpoisuus tehdä oikeudellisia sitoumuksia niiden puolesta ja tarjota unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi vastaavat takeet kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046, jäljempänä ’varainhoitoasetus’ (6), 197 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuilla oikeushenkilöillä.

Tarkemmin sanoen seuraavat asetuksen (EU) N:o 1144/2014 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut organisaatiot ja elimet voivat toimittaa hakemuksen:

i)

jäsenvaltioon sijoittautuneet ja kyseisessä jäsenvaltiossa asianomaista alaa tai asianomaisia aloja edustavat ammattialajärjestöt ja toimialakohtaiset organisaatiot, ja erityisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (7) 157 artiklassa tarkoitetut toimialakohtaiset organisaatiot ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (8) 3 artiklan 2 kohdassa määritellyt ryhmät edellyttäen, että ne edustavat viimeksi mainitun asetuksen mukaisesti suojattua nimeä, joka kuuluu kyseiseen ohjelmaan

ii)

asetuksen (EU) N:o 1308/2013 152 ja 156 artiklassa tarkoitetut tuottajaorganisaatiot ja tuottajaorganisaatioiden yhteenliittymät, jotka jäsenvaltio on tunnustanut, tai

iii)

maatalouselintarvikealan organisaatiot, joiden tavoitteisiin ja toimintaan kuuluu elintarvikkeista tiedottaminen ja niiden menekinedistäminen ja joille asianomainen jäsenvaltio on antanut selvästi määritellyn julkisen palvelun tehtävän tällä alalla; näiden organisaatioiden on oltava laillisesti sijoittautuneita kyseessä olevaan jäsenvaltioon ainakin kahden vuoden ajan ennen 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun ehdotuspyynnön päivämäärää.

Edellä mainitut ehdotuksentekijät voivat esittää ehdotuksen edellyttäen, että ne ovat ehdotuksen kattaman alan tai tuotteen edustajia, jotka täyttävät delegoidun asetuksen (EU) 2015/1829 1 artiklan 1 tai 2 kohdassa esitetyt edellytykset seuraavasti:

i)

Asetuksen (EU) N:o 1144/2014 7 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu jäsenvaltioon sijoittautunut ammattialajärjestö tai toimialakohtainen järjestö katsotaan ohjelman piiriin kuuluvaa alaa edustavaksi,

jos sen osuus on vähintään 50 prosenttia suhteessa tuottajien lukumäärään tai 50 prosenttia asianomaisen tuotteen / asianomaisten tuotteiden tai asianomaisen alan kaupan pidettävän tuotannon volyymista tai arvosta asianomaisessa jäsenvaltiossa, tai

jos se on jäsenvaltion asetuksen (EU) N:o 1308/2013 158 artiklan tai Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1379/2013 (9) 16 artiklan mukaisesti tunnustama toimialakohtainen organisaatio.

ii)

Asetuksen (EU) N:o 1144/2014 7 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu, asetuksen (EU) N:o 1151/2012 3 artiklan 2 kohdassa määritelty ryhmä katsotaan asetuksen (EU) N:o 1151/2012 nojalla suojattua ja ohjelman piiriin kuuluvaa nimeä edustavaksi, jos sen osuus on vähintään 50 prosenttia tuotteen/tuotteiden, jonka/joiden nimi on suojattu, kaupan pidettävän tuotannon volyymista tai arvosta.

iii)

Asetuksen (EU) N:o 1144/2014 7 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettu tuottajaorganisaatio tai tuottajaorganisaatioiden yhteenliittymä katsotaan ohjelman piiriin kuuluvaa tuotetta / kuuluvia tuotteita tai ohjelman piiriin kuuluvaa alaa edustavaksi, jos jäsenvaltio on tunnustanut sen asetuksen (EU) N:o 1308/2013 154 tai 156 artiklan taikka asetuksen (EU) N:o 1379/2013 14 artiklan mukaisesti.

iv)

Asetuksen (EU) N:o 1144/2014 7 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitettu maatalouselintarvikealan elin katsotaan ohjelman piiriin kuuluvaa alaa / kuuluvia aloja edustavaksi, jos sen jäsenistöön kuuluu kyseisen tuotteen / kyseisten tuotteiden tai kyseisen alan edustajia.

Poiketen siitä, mitä edellä kohdissa i ja ii todetaan, alhaisemmat kynnysarvot voidaan hyväksyä, jos ehdotuksentekijä osoittaa jätetyssä ehdotuksessa erityisten olosuhteiden olemassaolon, kuten näytön markkinarakenteesta, joka tekee perustelluksi sen, että ehdotuksentekijä katsotaan asianomaista tuotetta / asianomaisia tuotteita tai asianomaista alaa edustavaksi.

Ehdotuksia voi esittää yksi tai useampi ehdotuksentekijä, joiden on oltava samasta EU:n jäsenvaltiosta.

Vain EU:n jäsenvaltioihin sijoittautuneiden yhteisöjen tekemät hakemukset ovat tukikelpoisia.

Yhdistyneestä kuningaskunnasta peräisin olevat hakijat: On huomattava, että kaikki tukikelpoisuusvaatimukset on täytettävä avustuksen koko keston ajan. Jos Yhdistynyt kuningaskunta eroaa EU:sta avustuskauden aikana eikä ole tehnyt EU:n kanssa sopimusta, jolla nimenomaan varmistetaan, että brittiläiset hakijat ovat edelleen tukikelpoisia, hakija ei enää saa EU:lta rahoitusta (vaikka hakija mahdollisesti jatkaisi osallistumista hankkeeseen) tai hakijaa voidaan vaatia luopumaan hankkeesta avustussopimuksen 34 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

Ei-tukikelpoiset yhteisöt: hakijat, jotka jo saavat unionin rahoitusta ehdotukseensa/ehdotuksiinsa sisältyviin tiedotus- ja menekinedistämistoimiin, eivät ole oikeutettuja unionin rahoitukseen, jota myönnetään tällaisille toimille asetuksen (EU) N:o 1144/2014 mukaisesti.

Hakijan tukikelpoisuuden arviointia varten on toimitettava seuraavat asiakirjat:

yksityiset yhteisöt: ote virallisesta lehdestä, jäljennös yhtiöjärjestyksestä tai ote kauppa- tai yhteisörekisteristä

julkisyhteisöt: jäljennös julkisyhteisön perustamispäätöksestä tai muu julkisoikeudellisen laitoksen perustamista koskeva virallinen asiakirja

yhteisöt, joilla ei ole oikeushenkilön asemaa: asiakirjat, joilla todistetaan, että yhteisön edustajilla on valtuudet tehdä oikeudellisia sitoumuksia sen puolesta.

Kaikkia hakijoita pyydetään lisäksi toimittamaan todisteet siitä, että ne täyttävät komission delegoidun asetuksen (EU) 2015/1829 1 artiklassa vahvistetut edustavuutta koskevat kriteerit.

6.2   Tukikelpoiset toimet ja toimenpiteet

Ehdotusten on täytettävä vuotuisen työohjelman liitteessä II luetellut tukikelpoisuuskriteerit:

a)

Ehdotukset voivat koskea vain tuotteita ja järjestelmiä, jotka on lueteltu asetuksen (EU) N:o 1144/2014 5 artiklassa.

b)

Ehdotuksissa on taattava, että asetuksen (EU) N:o 1144/2014 13 artiklassa tarkoitetut toimeenpanoelimet toteuttavat toimet. Ehdotuksentekijöiden on valittava elimet, jotka vastaavat ohjelmien toteutuksesta niin, että rahoille saadaan varmasti paras vastine eikä eturistiriitoja synny (ks. delegoidun asetuksen (EU) 2015/1829 2 artikla). Ehdotuksentekijän on varmistettava, että ohjelman toteutuksesta vastaava elin valitaan viimeistään ennen avustussopimuksen allekirjoittamista (ks. täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 10 artikla).

c)

Jos ehdotuksentekijä aikoo toteuttaa itse tietyt ehdotuksen osat, sen on varmistettava, että sen toteuttamien toimenpiteiden kustannukset eivät ylitä tavanomaisia markkinahintoja.

d)

Ehdotusten on oltava asianomaisia tuotteita ja niiden kaupan pitämistä koskevan unionin lainsäädännön mukaisia, laajuudeltaan merkittäviä, ulottuvuudeltaan unioninlaajuisia sekä kaikkien delegoidun asetuksen (EU) 2015/1829 3 artiklan 1 kohdan muiden säännösten mukaisia.

e)

Jos välitetty viesti koskee tietoja tuotteen vaikutuksesta terveyteen, ehdotuksissa on noudatettava delegoidun asetuksen (EU) 2015/1829 3 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja sääntöjä.

f)

Jos ehdotuksessa on tarkoitus mainita alkuperä tai tuotemerkki, siinä on noudatettava täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 II luvussa tarkoitettuja sääntöjä.

Hakijoille, joiden ehdotukset on suunnattu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, huomautetaan, että Yhdistyneen kuningaskunnan eroaminen EU:sta voi aiheuttaa muutoksia ohjelmien täytäntöönpanossa.

Suunniteltujen toimenpiteiden tukikelpoisuuden arviointia varten on toimitettava seuraavat tiedot:

kansallisia laatujärjestelmiä koskevissa ehdotuksissa on toimitettava asiakirjat, jotka todistavat, että jäsenvaltio on tunnustanut laatujärjestelmän, tai viitattava julkisesti saatavilla oleviin lähteisiin kyseisestä tunnustamisesta

sisämarkkinoille suunnatuissa ehdotuksissa, joiden viesti liittyy terveelliseen ruokavalioon tai vastuulliseen alkoholinkäyttöön, on kuvattava, miten ehdotettu ohjelma ja sen viesti(t) vastaavat asiaa koskevia kansanterveysalan kansallisia sääntöjä jäsenvaltiossa, jossa ohjelma toteutetaan. Perustelujen on sisällettävä viitteitä tai asiakirjoja väitteen tueksi.

Lisäksi ehdotuksessa on noudatettava jotakin vuoden 2019 työohjelmassa luetelluista yhden jäsenvaltion ohjelmien painopistealoista. Seuraavassa on vuoden 2019 työohjelmasta otteita, joissa esitellään tarkemmin ne kuusi aihetta, joiden alalta ehdotuksia voidaan esittää. Otteissa kuvataan aihe, siihen liittyvä ennakoitu tukimäärä, tavoitteet ja odotetut tulokset.

Toimet aihekohtaisella painopistealalla 1: yhden jäsenvaltion ohjelmat sisämarkkinoilla

Aiheet

Arvioitu kokonaismäärä

Vuoden painopisteet, tavoitteet ja odotetut tulokset

Aihe 1

Tiedotus- ja menekinedistämisohjelmat, joiden tavoitteena on lisätä tietoisuutta unionin laatujärjestelmistä ja parantaa niiden tunnustamista, sellaisina kuin ne on määritelty asetuksen (EU) N:o 1144/2014 5 artiklan 4 kohdan a, b ja c alakohdassa

12 000 000 euroa

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta unionin laatujärjestelmistä ja tehostaa niiden tunnustamista:

a)

laatujärjestelmät: suojattu alkuperänimitys (SAN), suojattu maantieteellinen merkintä (SMM), aito perinteinen tuote (APT) ja vapaaehtoiset laatuilmaisut

b)

luonnonmukainen tuotantomenetelmä

c)

unionin syrjäisimpien alueiden maatalouden laatutuotteiden graafinen tunnus.

Unionin laatujärjestelmiä koskevien tiedotus- ja menekinedistämistoimien olisi oltava keskeinen prioriteetti sisämarkkinoilla, koska tällaiset järjestelmät antavat kuluttajille takeet tuotteen tai käytetyn tuotantoprosessin laadusta ja ominaispiirteistä, luovat kyseisille tuotteille lisäarvoa ja parantavat niiden mahdollisuuksia markkinoilla.

Odotettuihin tuloksiin kuuluu se, että eurooppalaiset kuluttajat tunnistavat aiempaa paremmin unionin laatujärjestelmiin liittyvän graafisen tunnuksen. Erityiseurobarometrin (nro 473) mukaan vain 18 prosenttia eurooppalaisista kuluttajista tunnistaa suojatulla alkuperänimityksellä varustettujen tuotteiden tunnukset ja suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustettujen tuotteiden tunnukset ja 15 prosenttia aito perinteinen tuote -merkinnällä varustettujen tuotteiden tunnukset. Nämä kolme ovat unionin tärkeimmät laatujärjestelmät. Luonnonmukaista tuotantomenetelmää tarkoittavan tunnuksen tuntemus on lisääntynyt vuodesta 2015 neljä prosenttiyksikköä, mutta edelleen vain 27 prosenttia eurooppalaisista kuluttajista tunnistaa EU:n luonnonmukaista tuotantomenetelmää tarkoittavan tunnuksen.

Toimien odotetaan viime kädessä lisäävän unionin laatujärjestelmien mukaisesti rekisteröityjen tuotteiden kilpailukykyä ja kulutusta sekä nostavan niiden profiilia ja lisäävän niiden markkinaosuutta.

Aihe 2

Tiedotus- ja menekinedistämisohjelmat, joiden tavoitteena on tuoda esiin unionin maatalousmenetelmien erityispiirteitä, eurooppalaisten maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ominaisuuksia sekä asetuksen (EU) N:o 1144/2014 5 artiklan 4 kohdan d alakohdassa määriteltyjä laatujärjestelmiä

8 000 000 euroa

Tavoitteena on korostaa ainakin yhtä unionin maatalouden tuotantomenetelmien erityispiirrettä, joka voi liittyä erityisesti elintarvikkeiden turvallisuuteen, jäljitettävyyteen, aitouteen, merkintöihin, ravinto- ja terveysnäkökohtiin (esim. terveellisiin ruokavaliotottumuksiin ja tukikelpoisten alkoholijuomien vastuulliseen käyttöön), eläinten hyvinvointiin, ympäristön kunnioittamiseen ja kestävyyteen, sekä korostaa maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ominaispiirteitä, jotka liittyvät erityisesti laatuun, makuun, monipuolisuuteen ja perinteisiin.

Viime kädessä toimien odotetaan lisäävän eurooppalaisten kuluttajien tietoisuutta unionin maataloustuotteiden hyvistä ominaisuuksista, lisäävän kyseisten unionin maatalous- ja elintarviketuotteiden kilpailukykyä ja kulutusta sekä nostavan niiden profiilia ja lisäävän niiden markkinaosuutta.

Toimet aihekohtaisella painopistealalla 2: yhden jäsenvaltion ohjelmat kolmansissa maissa

Lisää taustatietoja saa työohjelman liitteen I kohdasta 1.2.1.

Aiheet

Arvioitu kokonaismäärä

Vuoden painopisteet, tavoitteet ja odotetut tulokset

Aihe 3

Tiedotus- ja menekinedistämisohjelmat, jotka on suunnattu yhdelle tai useammalle seuraavista maista: Kiina (mukaan lukien Hongkong ja Macao), Japani, Etelä-Korea, Taiwan, Kaakkois-Aasian alue ja Etelä-Aasia (10)

25 250 000 euroa

Tiedotus- ja menekinedistämisohjelmien tulee kohdistua yhteen tai useampaan kyseisessä aiheessa yksilöityyn maahan.

Näiden ohjelmien tavoitteiden tulee olla asetuksen (EU) N:o 1144/2014 2 ja 3 artiklassa vahvistettujen yleisten ja erityisten tavoitteiden mukaisia.

Toimien odotetaan viime kädessä lisäävän unionin maatalous- ja elintarviketuotteiden kilpailukykyä ja kulutusta sekä nostavan niiden profiilia ja lisäävän niiden markkinaosuutta kyseisissä kohdemaissa.

Aihe 4

Tiedotus- ja menekinedistämisohjelmat, jotka on kohdistettu yhteen tai useampaan seuraavista maista: Kanada, Yhdysvallat, Meksiko tai Kolumbia

22 000 000 euroa

Aihe 5

Tiedotus- ja menekinedistämisohjelmat, jotka on kohdistettu muihin maantieteellisiin alueisiin

25 250 000 euroa

Aihe 6 (*1)

Mihin tahansa kolmanteen maahan kohdistetut tiedotus- ja menekinedistämistoimet, jotka koskevat asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteessä I olevassa VII osan b kohdassa määritettyjä syötäväksi tarkoitettuja oliiveja

2 500 000 euroa

Jos ehdotuksentekijä haluaa kohdistaa toimet useisiin ensisijaisiin alueisiin kolmansissa maissa, sen tulee joko toimittaa useita hakemuksia tai esitettävä yksi hakemus aihetta kohti. Se voi tehdä hakemuksen myös aiheessa ”Tiedotus- ja menekinedistämisohjelmat, jotka on kohdistettu muihin maantieteellisiin alueisiin”. Tämä aihe liittyy maantieteellisiin alueisiin, joita ei ole lueteltu aiheissa 3 ja 4, mutta se voi koskea myös aiheissa 3 ja 4 lueteltujen useiden prioriteettialueiden yhdistelmää.

Tukikelpoisten toimenpiteiden tyypit

Tiedotus- ja menekinedistämistoimet voivat koostua seuraavista toimenpiteistä, jotka ovat tukikelpoisia tämän ehdotuspyynnön mukaisesti:

1.

Hankkeen hallinta

2.

PR-suhteet

PR-toimet

Lehdistötapahtumat

3.

Verkkosivusto, sosiaalinen media

Verkkosivuston perustaminen, päivittäminen, ylläpito

Sosiaalinen media (tilien perustaminen, säännölliset postaukset)

Muut (mobiililaitesovellukset, sähköisen oppimisen foorumit, verkkoseminaarit jne.)

4.

Mainonta

Painotuotteet

Televisio

Radio

Internet

Ulkomainonta

Elokuvat

5.

Viestintävälineet

Julkaisut, mediapaketit, mainostuotteet

Mainosvideot

6.

Tapahtumat

Näyttelyosastot messuilla

Seminaarit, työpajat, B2B-tapaamiset, kokkien koulutus, tapahtumat kouluissa

Ravintolaviikot

Tapahtumien sponsorointi

Opintomatkat Eurooppaan

7.

Menekinedistäminen myyntipaikoilla

Maistelupäivät

Muut: mainonta vähittäismyyjien julkaisuissa ja myyntipaikoissa

Maistelu ja näytteiden jakelu eivät ole sallittuja sisämarkkinoilla järjestettävissä vastuullista alkoholinkäyttöä koskevissa kampanjoissa. Ne voidaan kuitenkin hyväksyä, jos ne liittyvät laatujärjestelmiä ja luonnonmukaista tuotantoa koskeviin tiedotustoimiin ja täydentävät ja tukevat niitä.

Toteutusaika

Yhteisrahoitettu toimi (tiedotus- ja menekinedistämisohjelmat) on toteutettava vähintään yhden mutta enintään kolmen vuoden aikana.

Ehdotuksissa on täsmennettävä toimen kesto.

7.   Poissulkemisperusteet (11)

7.1   Ehdotuspyyntömenettelyn ulkopuolelle sulkeminen

Hakija suljetaan ehdotuspyyntömenettelyn ulkopuolelle, jos se on jossakin seuraavista poissulkemistilanteista:

a)

hakija on konkurssissa, selvitystilassa taikka on keskeyttänyt liiketoimintansa tai hakijalle on vahvistettu akordi tai hakijaa koskeva konkurssi- tai akordihakemus tai hakemus yhtiön purkamiseksi on vireillä tai hakija on muun vastaavan EU:n tai kansalliseen lainsäädäntöön ja kansallisiin määräyksiin perustuvan menettelyn alainen

b)

lainvoimaisessa tuomiossa tai lopullisessa hallinnollisessa päätöksessä on todettu, että hakija on laiminlyönyt velvollisuutensa maksaa sovellettavan lainsäädännön nojalla määrättyjä veroja tai sosiaaliturvamaksuja

c)

lainvoimaisessa tuomiossa tai lopullisessa hallinnollisessa päätöksessä on todettu, että hakija on syyllistynyt ammattiaan harjoittaessaan vakavaan virheeseen rikkomalla sovellettavia lakeja tai määräyksiä tai ammattikuntansa eettisiä normeja tai osallistumalla mihin tahansa laittomaan tekoon, laittomaan aikomukseen tai törkeään laiminlyöntiin, kuten erityisesti seuraaviin:

i)

väärien tietojen antaminen vilpillisesti tai tuottamuksellisesti, kun näitä tietoja vaaditaan sen tarkistamiseksi, ettei poissulkemisperusteita ole tai että valintaperusteet täyttyvät, tai sopimuksen, avustussopimuksen tai avustuspäätöksen täytäntöönpanossa

ii)

sopimuksen tekeminen toisten hakijoiden kanssa kilpailun vääristämiseksi

iii)

teollis- ja tekijänoikeuksien loukkaaminen

iv)

yritys vaikuttaa toimeenpanoviraston päätöksentekoprosessiin sopimusmenettelyn aikana

v)

yritys saada luottamuksellisia tietoja, joiden avulla on mahdollista saada perusteettomia etuja hankintamenettelyssä

d)

lainvoimaisessa tuomiossa on todettu, että hakija on syyllistynyt johonkin seuraavista:

i)

petos, sellaisena kuin sitä tarkoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2017/1371 (12) 3 artiklassa ja 26 päivänä heinäkuuta 1995 annetulla neuvoston säädöksellä tehdyn Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen 1 artiklassa

ii)

korruptio, sellaisena kuin se on määritelty direktiivin (EU) 2017/1371 4 artiklan 2 kohdassa tai 26 päivänä toukokuuta 1997 annetulla neuvoston säädöksellä tehdyn, sellaisen lahjonnan torjumista, jossa on osallisena Euroopan yhteisöjen virkamiehiä tai Euroopan unionin jäsenvaltioiden virkamiehiä, koskevan yleissopimuksen 3 artiklassa, tai menettely, jota tarkoitetaan neuvoston puitepäätöksen 2003/568/YOS (13) 2 artiklan 1 kohdassa, tai korruptio, sellaisena kuin se on määritelty sovellettavassa lainsäädännössä

iii)

rikollisjärjestön toimintaan osallistuminen, sellaisena kuin se on määritelty neuvoston puitepäätöksen 2008/841/YOS (14) 2 artiklassa

iv)

rahanpesu tai terrorismin rahoitus, sellaisina kuin ne on määritelty Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2015/849 (15) 1 artiklan 3, 4 ja 5 kohdassa

v)

terrorismirikokset, sellaisina kuin ne on määritelty neuvoston puitepäätöksen 2002/475/YOS (16) 1 artiklassa, tai terroritoimintaan liittyvät rikokset, sellaisina kuin ne on määritelty mainitun puitepäätöksen 3 artiklassa, tai mainitun päätöksen 4 artiklassa tarkoitettu tällaisiin rikoksiin yllyttäminen, avunanto niihin tai niiden yritys

vi)

lapsityövoima tai muut ihmiskauppaan liittyvät rikokset, sellaisina kuin ne määritellään Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/36/EU (17) 2 artiklassa

e)

on osoitettu, että hakijalla on ollut huomattavia puutteita keskeisten velvollisuuksien täyttämisessä unionin talousarviosta rahoitettavan sopimuksen, avustussopimuksen tai avustuspäätöksen suorittamisessa, mikä on johtanut sen ennenaikaiseen irtisanomiseen tai sopimussakkojen tai muiden sopimusseuraamusten määräämiseen tai mikä on havaittu tulojen ja menojen hyväksyjän, OLAFin tai tilintarkastustuomioistuimen myöhemmissä tarkastuksissa, tilintarkastuksissa tai tutkimuksissa

f)

lainvoimaisessa tuomiossa tai lopullisessa hallinnollisessa päätöksessä on todettu, että hakija on syyllistynyt neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 2988/95 (18) 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun väärinkäytökseen

g)

lainvoimaisessa tuomiossa tai lopullisessa hallinnollisessa päätöksessä on todettu, että hakija on perustanut eri oikeudenkäyttöalueelle yhteisön tarkoituksenaan kiertää veroja, sosiaaliturvamaksuja tai muita lakisääteisiä pakollisia velvoitteita sen rekisteröidyn toimipaikan, keskushallinnon tai päätoimipaikan oikeudenkäyttöalueella

h)

lainvoimaisessa tuomiossa tai lopullisessa hallinnollisessa päätöksessä on todettu, että yhteisö on perustettu g alakohdan tarkoituksessa

i)

edellä c–h alakohdassa tarkoitetuissa tilanteissa hakijaan sovelletaan seuraavia:

i)

tosiseikat, jotka on todettu Euroopan syyttäjänviraston, kun se on perustettu, tilintarkastustuomioistuimen, Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tai sisäisen tarkastuksen tekemissä tilintarkastuksissa tai tutkimuksissa tai jossakin muussa tarkastuksessa, tilintarkastuksessa tai valvonnassa, joka on tehty EU:n toimielimen, EU:n erillisviraston tai EU:n viraston tai elimen tulojen ja menojen hyväksyjän vastuulla

ii)

muut kuin lainvoimaiset tuomiot tai muut kuin hallinnolliset päätökset, jotka voivat sisältää kurinpitotoimenpiteitä ja jotka on tehnyt toimivaltainen valvontaviranomainen, joka on vastuussa ammattietiikkaa koskevien normien soveltamisen tarkistamisesta

iii)

EU:n talousarvion toteuttamisesta vastaavien henkilöiden tai yhteisöjen päätöksissä tarkoitetut tosiseikat

iv)

unionin rahastoja toteuttavien jäsenvaltioiden toimittamat tiedot

v)

komission päätökset unionin kilpailulainsäädännön rikkomisesta tai kansallisen toimivaltaisen viranomaisen päätökset unionin tai kansallisen kilpailulainsäädännön rikkomisesta

vi)

EU:n toimielimen, EU:n erillisviraston tai EU:n viraston tai elimen tulojen ja menojen hyväksyjän päätökset hylkäämisestä

7.2   Avustuksen ulkopuolelle sulkeminen

Hakijalle ei myönnetä yhteisrahoitusta, jos se on avustuksen myöntämismenettelyn aikana jossakin seuraavista varainhoitoasetuksen (19) 141 artiklassa kuvatuista tilanteista:

a)

se on varainhoitoasetuksen 136 artiklan mukaisessa poissulkemistilanteessa

b)

se on menettelyyn osallistumiseksi vaadittuja tietoja toimittaessaan antanut vääriä tietoja tai ei ole toimittanut näitä tietoja myöntämismenettelyssä

c)

se on aikaisemmin osallistunut ratkaisu- tai myöntämismenettelyssä käytettävien asiakirjojen laatimiseen, jos tämä merkitsee sellaista tasapuolisen kohtelun periaatteen rikkomista, mukaan lukien kilpailun vääristyminen, jota ei voida korjata muulla keinoin.

Koordinaattorin on osoitettava, etteivät poissulkemisperusteet koske sitä, rastittamalla verkkohakemuksen asianomainen ruutu. Jos yhteisrahoitusta myönnetään, kaikkien tuensaajien (usean tuensaajan avustuksen tapauksessa) on allekirjoitettava kunnian ja omantunnon kautta annettu vakuutus, jonka mukaan ne eivät ole missään varainhoitoasetuksen 136 artiklan 1 ja 2 kohdassa tai 141 ja 142 artiklassa tarkoitetuista tilanteista. Hakijan on noudatettava rahoitus- ja tarjousportaalissa annettuja ohjeita.

8.   Valintaperusteet

8.1   Taloudelliset valmiudet

Hakijalla on oltava vakaat ja riittävät rahoituslähteet, jotta se voisi pitää toimintaa yllä toimen koko toteutuskauden ajan ja osallistua sen rahoitukseen.

Hakijan taloudellinen valmius arvioidaan asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 vaatimusten mukaisesti. Arviointia ei tehdä, jos

hakijan pyytämä EU:n rahoitusosuus on ≤ 60 000 euroa

hakija on julkisoikeudellinen yhteisö.

Verkkohakemukseen on liitettävä seuraavat asiakirjat, jotta taloudelliset valmiudet voitaisiin arvioida:

vuotuinen tilinpäätös (mukaan luettuna tase ja tuloslaskelma) viimeksi päättyneeltä tilikaudelta (jos kyseessä on uusi organisaatio, tilinpäätös voidaan korvata liiketoimintasuunnitelmalla);

esitäytetty taloudellista elinkelpoisuutta koskeva lomake, jossa esitetään tiivistettynä hakijan taloudellisten valmiuksien arvioinnissa tarvittavat vuotuisen tilinpäätöksen tiedot.

Lisäksi koordinaattorin tai muun tuensaajan, joka hakee ≥ 750 000 euron EU-rahoitusosuutta (kynnysarvoa sovelletaan hakijaa kohti), on toimitettava

hyväksytyn ulkopuolisen tilintarkastajan tarkastusraportti, jossa todistetaan, että edellisen tilikauden tilinpito on saatavilla. Tätä säännöstä ei sovelleta julkisoikeudellisiin yhteisöihin.

8.2   Toiminnalliset valmiudet

Hakijalla on oltava ehdotettujen toimien loppuun saattamisen edellyttämä ammatillinen osaaminen.

Hakijan on osoitettava, että hankkeen koordinaattoriksi nimitetään ainakin yksi luonnollinen henkilö, joka joko työskentelee hakijalle työsopimuksen nojalla, nimetään vastaavalla asiakirjalla toimen toteuttajaksi, lähetetään muualta palkkiota vastaan tai työskentelee muun (esimerkiksi palvelujen tarjoamisesta tehdyn) suoran sopimuksen nojalla. Hankkeen koordinaattorilla on oltava vähintään kolmen vuoden kokemus hankehallinnosta. Tämän osoittamiseksi liitteessä ”Ansioluettelo” on esitettävä seuraavat tiedot:

niiden henkilöiden ansioluettelot (koulutus ja työkokemus), jotka ensisijaisesti vastaavat ehdotetun toimen hallinnosta ja toteutuksesta (20).

Jos ehdotuksentekijä aikoo toteuttaa ehdotuksen tietyt osat, on osoitettava, että sillä on vähintään kolmen vuoden kokemus tiedotus- ja menekinedistämistoimien toteuttamisesta. Tätä varten liitteessä ”Lisätietoja” on esitettävä seuraavat tiedot:

ehdotuksentekijän toimintakertomus tai kuvaus toimenpiteistä, jotka on toteutettu (edellä) 6 kohdassa kuvailtujen yhteisrahoituskelpoisten toimenpiteiden yhteydessä.

9.   Myöntämisperusteet

Hakemuksen B-osaa käytetään arvioitaessa, miten ehdotus vastaa myöntämisperusteita.

Hakemuksessa on esitettävä tehokas hallintorakenne sekä selkeä ja yksityiskohtainen kuvaus strategiasta ja odotettavista tuloksista.

Kunkin ehdotuksen sisältöä arvioidaan seuraavien kriteerien ja alakriteerien mukaisesti:

Kriteerit

Enimmäispisteet

Kynnysarvot

1.

unioninlaajuinen ulottuvuus

20

14

2.

teknisen ehdotuksen laatu

40

24

3.

hankkeen hallinnan laatu

10

6

4.

budjetti ja kustannustehokkuus

30

18

YHTEENSÄ

100

62

Hankkeet, jotka eivät saavuta ilmoitettuja kokonais- ja/tai yksittäisiä kynnysarvoja, hylätään.

Kunkin pääasiallisen myöntämisperusteen arvioinnissa otetaan huomioon seuraavat osaperusteet:

1.

Unioninlaajuinen ulottuvuus:

a)

ehdotettujen tiedotus- ja menekinedistämistoimien asiaankuuluvuus suhteessa asetuksen (EU) N:o 1144/2014 2 artiklassa lueteltuihin yleisiin ja erityisiin tavoitteisiin, kyseisen asetuksen 3 artiklassa lueteltuihin tavoitteisiin sekä kyseisen aihekohtaisen painopistealan prioriteetteihin, tavoitteisiin ja odotettuihin tuloksiin

b)

kampanjassa välitetty unionin viesti

c)

hankkeen vaikutus unionin tasolla.

2.

Teknisen ehdotuksen laatu

a)

markkina-analyysin laatu ja asiaankuuluvuus

b)

ohjelman strategian, tavoitteiden ja keskeisten viestien johdonmukaisuus

c)

tavoitteisiin ja ohjelman strategiaan nähden soveltuva valikoima toimenpiteitä, asianmukainen viestintäkeinojen yhdistelmä, toimenpiteiden välinen synergia

d)

toimenpiteiden ja tuotosten tiivis kuvaus

e)

ehdotettujen arviointimenetelmien ja indikaattorien laatu.

3.

Hankehallinnon laatu

a)

hankkeen organisaatio- ja hallintorakenne

b)

laadunvalvontamekanismit ja riskinhallinta.

4.

Talousarvio ja kustannustehokkuus

a)

kokonaisinvestointitason perustelut

b)

budjetin asianmukainen jakautuminen suhteessa toimenpiteiden tavoitteisiin ja laajuuteen

c)

selkeä kuvaus arvioiduista kustannuksista ja talousarvion virheettömyys

d)

arvioitujen kustannusten ja tuotosten välinen johdonmukaisuus

e)

realistinen arvio hankekoordinoinnin ja ehdotuksentekijän toteuttamien toimenpiteiden kustannuksista, mukaan lukien henkilötyöpäivien määrä ja hinta.

Arvioinnin jälkeen tukikelpoiset ehdotukset asetetaan kokonaispistemäärien mukaiseen järjestykseen. Avustuksia myönnetään korkeimmat pistemäärät saaneille ehdotuksille käytettävissä olevien määrärahojen rajoissa.

Kustakin tämän ehdotuspyynnön 6.2 kohdassa luetellusta painopisteaiheesta laaditaan erillinen paremmuusjärjestyksen mukainen luettelo.

Jos vähintään kaksi hanketta saa saman pistemäärän samassa paremmuusjärjestysluettelossa, etusijalle asetetaan ehdotus/ehdotukset, joka tuo / jotka tuovat monipuolisuutta tuotteisiin tai kohdemarkkinoihin. Tämä tarkoittaa, että tasaveroisista ehdotuksista komissio valitsee ensin sen, jonka sisältö (ensisijaisesti tuotteiden ja toissijaisesti kohdemarkkinoiden osalta) ei ole vielä edustettuna paremmuusjärjestysluettelossa. Jos tätä perustetta ei voida käyttää, komissio valitsee ensin ohjelman, joka on saanut korkeimman pistemäärän yksittäisistä myöntämisperusteista. Se vertailee ensin pisteitä kohdassa ”Unioninlaajuinen ulottuvuus”, sitten ”Teknisen ehdotuksen laatu” ja lopuksi kohdassa ”Talousarvio ja kustannustehokkuus”.

Jos jonkin aiheen paremmuusjärjestysluettelossa ei ole riittävästi ehdotuksia, jotta koko varattu avustusmäärä saataisiin jaettua, jäljelle jäävä määrä voidaan siirtää toisiin aiheisiin seuraavien perusteiden mukaisesti:

a)

Kahta sisämarkkinoita koskevaa aihetta varten varattu jäljellä oleva määrä kohdennetaan kokonaisuudessaan korkeimmat laatupisteet saaneille sisämarkkinahankkeille riippumatta siitä, missä aiheessa avustusta on haettu.

b)

Samoin toimitaan kolmansiin maihin kohdistuvien hankkeiden kohdalla (aiheet 3–6)

c)

Jos varattuja määrärahoja on edelleen jakamatta, sekä sisämarkkinoita että kolmansia maita varten varatut jäljellä olevat määrät yhdistetään ja myönnetään korkeimmat laatupisteet saaneille hankkeille riippumatta siitä, missä painopisteessä ja aiheessa avustuksia on haettu.

Paremmuusjärjestysluetteloiden mukaista järjestystä noudatetaan poikkeuksetta.

10.   Oikeudelliset sitoumukset

Arvioinnin jälkeen toimeenpanovirasto laatii rahoitettavaksi suositelluista ehdotuksista luettelon ehdotuksille annettujen kokonaispistemäärien mukaisessa järjestyksessä.

Asetuksen (EU) N:o 1144/2014 11 artiklan 2 kohdan mukaan Euroopan komissio antaa täytäntöönpanosäädöksen, jolla määritetään valitut yhden jäsenvaltion ohjelmat, niihin tarvittavat muutokset ja vastaavat määrärahat (myöntämispäätös).

Kyseisessä komission päätöksessä luetellaan valitut ohjelmat, jotka on hyväksytty unionin rahoitusosuutta varten asetuksen (EU) N:o 1144/2014 15 artiklan mukaisesti. Päätös osoitetaan toimivaltaisille jäsenvaltioille. Valittujen yhden jäsenvaltion ohjelmien asianmukaisesta toteutuksesta ja niihin liittyvistä maksuista ovat vastuussa asianomaiset jäsenvaltiot.

Heti kun komissio on antanut kyseisen täytäntöönpanosäädöksen, se toimittaa kopiot valituista ohjelmista asianomaisille jäsenvaltioille. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava viipymättä asianomaisille ehdotuksentekijöille, onko niiden hakemukset hyväksytty.

Jäsenvaltioiden on tehtävä avustussopimukset ohjelmien toteutuksesta valittujen ehdotuksentekijöiden kanssa täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 10 artiklan vaatimusten mukaisesti. Avustussopimuksissa on erityisesti täsmennettävä rahoituksen edellytykset ja määrä sekä osapuolten velvollisuudet.

11.   Rahoitussäännökset

11.1   Avustuksiin sovellettavat yleiset periaatteet (21)

a)

Päällekkäisten avustusten kielto

Yhteen toimeen voi saada EU:n talousarviosta vain yhden avustuksen.

Samoja kustannuksia ei missään olosuhteissa saa rahoittaa unionin talousarviosta kahdesti.

Hakijan on ilmoitettava sellaisen unionin rahoituksen lähteet ja määrät, jonka se on saanut tai jota se on hakenut samaa toimea tai toimen osaa tai toimintaansa varten (toiminta-avustukset), sekä muun samaa toimea varten saadun tai haetun rahoituksen lähteet ja määrät.

b)

Taannehtivuuskielto

Päättyneisiin toimiin ei myönnetä avustusta takautuvasti.

c)

Yhteisrahoitusperiaate

Yhteisrahoitus tarkoittaa, ettei EU:n avustus kata kokonaan toimen toteuttamiseksi tarvittavia varoja.

Jäljelle jäävistä menoista vastaa yksinomaan ehdotuksentekijä.

Tuensaajan jäsenten tuensaajalle maksamat rahoitusosuudet, jotka käytetään nimenomaan toimen tukikelpoisiin kustannuksiin, sallitaan, ja ne katsotaan tuloiksi.

11.2   Tasapainoinen talousarvio

Toimen arvioitu talousarvio on esitettävä hakemuslomakkeen A-osassa. Arviossa tulojen ja menojen on oltava tasapainossa.

Talousarvio on laadittava euroina.

Hakijoita, joiden kustannukset eivät aiheudu euroina, kehotetaan käyttämään Euroopan unionin virallisessa lehdessä julkaistavaa valuuttakurssia:

http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/inforeuro/inforeuro_en.cfm

11.3   Toteuttamiseen liittyvät hankintasopimukset / alihankinta

Kun toimen toteuttaminen edellyttää hankintasopimusten (toteuttamiseen liittyvien hankintasopimusten) tekemistä, tuensaajan on tehtävä hankintasopimukset kokonaistaloudellisesti edullisimman tai halvimman tarjouksen perusteella ja huolehdittava siitä, ettei eturistiriitoja synny (22).

Tuensaajalta odotetaan selkeää tarjousmenettelyn dokumentointia ja asiakirjojen säilyttämistä mahdollista tarkastusta varten.

Jos ehdotuksentekijä on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/24/EU (23) 2 artiklan 1 kohdan 4 alakohdassa tarkoitettu julkisoikeudellinen yhteisö, sen on valittava alihankkijat sen kansallisen lainsäädännön mukaisesti, jolla mainittu direktiivi on pantu täytäntöön.

Alihankinnassa eli ehdotuksessa kuvattuun toimeen kuuluvien tiettyjen tehtävien tai toimenpiteiden ulkoistamisessa on noudatettava toteuttamiseen liittyviin hankintasopimuksiin sovellettavien (edellä mainittujen) ehtojen lisäksi seuraavia ehtoja:

Alihankinta on perusteltava toimen luonteella ja toteuttamiseen liittyvillä tarpeilla.

Toimien perustehtäviä (esim. toimen tekninen ja taloudellinen koordinointi ja strategian hallinta) ei voida suorittaa alihankintana eikä delegoida.

Alihankinnan arvioidut kustannukset on ilmoitettava selvästi ehdotuksen teknisessä ja taloudellisessa osassa.

Tuensaajan on ilmoitettava alihankinnasta, joka ei sisälly toimen kuvaukseen, ja jäsenvaltion on hyväksyttävä se. Jäsenvaltio voi antaa hyväksynnän

i)

ennen alihankintaan turvautumista, jos tuensaaja pyytää muutosta

ii)

alihankintaan turvautumisen jälkeen, jos alihankinta

on nimenomaisesti perusteltu väliraportissa tai teknisessä loppuraportissa eikä

aiheuta avustussopimukseen muutoksia, jotka kyseenalaistaisivat avustuksen myöntämistä koskevan päätöksen tai olisivat vastoin hakijoiden yhdenvertaista kohtelua.

Tuensaajat varmistavat, että tiettyjä niitä koskevia avustussopimuksessa mainittuja ehtoja (jotka koskevat esimerkiksi näkyvyyttä ja luottamuksellisuutta) sovelletaan myös alihankkijoihin.

Alihankinta yhteisöiltä, joilla on rakenteellinen yhteys tuensaajaan

Alihankintasopimus voidaan tehdä myös sellaisten yhteisöjen kanssa, joilla on rakenteellinen yhteys tuensaajaan, mutta vain jos hinta ei ylitä yhteisölle tosiasiallisesti aiheutuneita kustannuksia (eli ilman voittomarginaalia).

Tällaisten yhteisöjen toteuttamat tehtävät on ilmoitettava selvästi ehdotuksen teknisessä osassa.

11.4   Rahoituksen muodot; tukikelpoiset kustannukset ja kustannukset, jotka eivät ole tukikelpoisia

Yhteisrahoitus toteutetaan korvaamalla tietty osuus tosiasiallisesti aiheutuneista tukikelpoisista kustannuksista. Rahoitukseen sisältyy myös kiinteämääräinen osa, joka kattaa toimen toteutukseen liittyvät välilliset kustannukset (neljä prosenttia tukikelpoisista henkilöstökustannuksista) (24).

—   Haettu enimmäismäärä

EU:n avustusta voidaan myöntää enintään seuraava yhteisrahoitusosuus:

Yhden jäsenvaltion ohjelmat sisämarkkinoilla: 70 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista;

yhden jäsenvaltion ohjelmat kolmansissa maissa: 80 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista;

yhden jäsenvaltion ohjelmat sisämarkkinoilla, kun tuensaaja on sijoittautunut jäsenvaltioon, joka saa 1. tammikuuta 2014 tai sen jälkeen SEUT-sopimuksen 136 ja 143 artiklan mukaista rahoitustukea (25): 75 prosenttia ohjelman tukikelpoisista kustannuksista;

yhden jäsenvaltion ohjelmat kolmansissa maissa, kun tuensaaja on sijoittautunut jäsenvaltioon, joka saa 1. tammikuuta 2014 tai sen jälkeen SEUT-sopimuksen 136 ja 143 artiklan mukaista rahoitustukea: 85 prosenttia ohjelman tukikelpoisista kustannuksista;

Näitä kahta viimeksi mainittua prosenttiosuutta sovelletaan ohjelmiin, joista komissio on tehnyt päätöksen ennen päivämäärää, josta alkaen kyseinen jäsenvaltio ei enää saa tällaista rahoitustukea.

Osa arvioituun talousarvioon kirjatuista avustuskelpoisista kokonaismenoista on näin ollen rahoitettava muista lähteistä kuin EU:n avustuksesta (yhteisrahoitusperiaate).

—   Tukikelpoiset kustannukset

Kustannukset, jotka ovat tosiasiallisesti aiheutuneet avustuksen saajalle ja täyttävät kaikki avustussopimusmallin 6.1 ja 6.2 artiklassa sekä delegoidun asetuksen (EU) 2015/1829 4 artiklassa esitetyt kriteerit, ovat tukikelpoisia.

—   Kustannukset, jotka eivät ole tukikelpoisia

Kustannukset, jotka eivät täytä delegoidun asetuksen (EU) 2015/1829 4 artiklassa esitettyjä kriteerejä, eivät ole tukikelpoisia. Ne luetellaan avustussopimusmallin 6.4 artiklassa.

—   Avustuksen lopullisen määrän laskeminen

Avustuksen lopullinen määrä lasketaan ohjelman päätyttyä, kun maksupyyntö hyväksytään.

Avustuksen lopullinen määrä riippuu siitä, missä määrin ohjelma on tosiasiallisesti toteutettu avustussopimuksen ehtojen mukaisesti.

Jäsenvaltio laskee määrän – kun loppumaksu suoritetaan – täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 15 artiklan mukaisesti.

11.5   Maksujärjestelyt

Ehdotuksentekijä voi toimittaa ennakkomaksuhakemuksen asianomaiselle jäsenvaltiolle täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 13 artiklan mukaisesti.

Ehdotuksentekijän on toimitettava unionin rahoitustuen välimaksua koskeva hakemus jäsenvaltiolle täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 14 artiklan mukaisesti.

Ehdotuksentekijän on toimitettava loppumaksua koskeva hakemus jäsenvaltiolle täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 15 artiklan mukaisesti.

11.6   Etukäteen annettava vakuus

Täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1831 13 artiklan mukaan ennakkomaksu maksetaan sillä ehdolla, että ehdotuksentekijä on asettanut jäsenvaltiolle ennakkomaksun määrää vastaavan vakuuden komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 907/2014 (26) IV luvun mukaisesti.

12.   Julkisuus

Tuensaajien on selvästi ilmaistava Euroopan unionin osallistuminen kaikissa toimenpiteissä, joihin avustusta käytetään.

Tuensaajien on lisäksi esitettävä näkyvästi Euroopan unionin nimi ja tunnus kaikissa julkaisuissaan, julisteissaan, ohjelmissaan ja muissa tuotteissaan, jotka liittyvät yhteisrahoitettuun hankkeeseen.

Euroopan unionin tunnuksen painatusohjeet löytyvät toimielinten yhteisistä tekstinlaadinnan ohjeista (27).

Lisäksi kaikessa Euroopan unionin yhteisrahoittaman menekinedistämisohjelman yhteydessä tuotetussa visuaalisessa materiaalissa on oltava iskulause ”Maukasta Euroopasta”. Iskulauseen käyttöä koskevat ohjeet ja kaikki graafiset tiedostot voi ladata menekinedistämistä käsittelevältä verkkosivulta Europa-palvelimelta (28).

Kaikkeen kirjalliseen materiaaliin eli esitteisiin, julisteisiin, lehtisiin, mainospalkkeihin, mainostauluihin, painettuihin mainoksiin, lehtiartikkeleihin ja verkkosivuille (ei kuitenkaan pieniin lahjaesineisiin), on sisällyttävä avustussopimuksen ehtojen mukaisesti vastuuvapauslauseke, jossa todetaan, että esitetyt näkemykset ovat laatijoiden omia eikä Euroopan komissio ole vastuussa materiaalin sisältämien tietojen käytöstä.

13.   Tietosuoja

Ehdotuspyyntöön vastaaminen tarkoittaa, että henkilötietoja (kuten yhteisrahoitettuun toimeen osallistuvien henkilöiden nimet, osoitteet ja ansioluettelot) tallennetaan ja niitä käsitellään. Henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (29). Jollei toisin mainita, kysymykset ja henkilötiedot ovat tarpeen hakemuksen arvioimiseksi ehdotuspyynnössä esitettyjen eritelmien mukaisesti. Toimeenpanovirasto/komissio tai toimeenpanoviraston/komission puolesta ja sen alaisuudessa toimiva kolmas osapuoli käsittelee näitä tietoja ainoastaan tätä tarkoitusta varten. Lisätietoja käsittelytoimista, rekisteröityjen oikeuksista ja siitä, miten näitä oikeuksia voi käyttää, on tietosuojalausekkeessa, joka on julkaistu rahoitus- ja tarjousportaalissa:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/support/legalnotice

ja viraston verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/chafea/about/data_protection.html

Hakijoita kehotetaan tarkistamaan säännöllisin väliajoin, onko tietosuojalauseketta päivitetty. Päivityksiä voidaan tehdä ennen ehdotuksen jättämisen määräaikaa tai sen jälkeen. Tuensaajilla on oikeudellinen velvoite tiedottaa henkilöstölleen toimeenpanoviraston suorittamasta henkilötietojen käsittelystä. Tätä varten tuensaajien on toimitettava henkilöstölle toimeenpanoviraston rahoitus- ja tarjousportaalissa julkaistut tietosuojalausekkeet ennen heidän henkilötietojensa toimittamista toimeenpanovirastolle. Henkilötietoja voidaan kirjata sovellettavien säännösten mukaisesti Euroopan komission varhaishavainta- ja poissulkemisjärjestelmään, josta säädetään EU:n varainhoitoasetuksen 135 ja 142 artiklassa.

14.   Ehdotusten jättämismenettely

Ehdotukset on jätettävä 3 kohdassa ilmoitettuun määräaikaan mennessä sähköisen palvelun kautta:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home

Ennen ehdotuksen jättämistä:

1.

Etsi ehdotuspyyntö:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/agrip

2.

Perusta tili ehdotuksen jättämistä varten:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/how-to-participate/beneficiary-register

3.

Rekisteröi kaikki kumppanit tuensaajarekisterin kautta:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/how-to-participate/beneficiary-register

Hakijalle ilmoitetaan kirjallisesti valintamenettelyn tuloksista.

Hakijan on noudatettava teknistä ehdotusta (B-osa) koskevia sivumäärä- ja muotoiluvaatimuksia, jotka ilmoitetaan sähköisessä palvelussa.

Toimittaessaan ehdotuksen hakija hyväksyy ne menettelyt ja ehdot, jotka selostetaan tässä ehdotuspyynnössä ja siinä mainituissa asiakirjoissa.

Hakemusta ei voi muuttaa määräajan päätyttyä. Komissio/toimeenpanovirasto voi kuitenkin ottaa yhteyttä hakijaan arvioinnin aikana, jos jokin seikka vaatii selvittämistä tai hakemuksessa on kirjoitus- tai laskuvirheitä (30).

Yhteyshenkilöt

Hakemuksen toimittamisen sähköistä palvelua koskeviin kysymyksiin vastaa IT-tukipalvelu (Helpdesk), joka on perustettu tätä varten rahoitus- ja tarjousportaalin verkkosivustolle:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/support/helpdesks

Muihin kysymyksiin vastaa toimeenpanoviraston tukipalvelu: CHAFEA-AGRI-CALLS@ec.europa.eu. Kysymysten esittämisen määräaika on 2. huhtikuuta 2019 klo 17.00 CET (Keski-Euroopan aikaa). Vastaukset asiaankuuluviin kysymyksiin julkaistaan osoitteessa http://ec.europa.eu/chafea/agri/faq.html 9. huhtikuuta 2019 klo 17.00 CET (Keski-Euroopan aikaa) mennessä.

Toimeenpanoviraston verkkosivustolla on vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin: http://ec.europa.eu/chafea/agri/faq.html

Kaikissa tähän ehdotuspyyntöön liittyvissä yhteydenotoissa (esim. tietojen pyytäminen tai hakemuksen jättäminen) on viitattava selvästi juuri tähän ehdotuspyyntöön. Kun sähköinen järjestelmä on antanut ehdotukselle tunnusnumeron, hakijan on käytettävä sitä kaikessa yhteydenpidossa.

Aiheeseen liittyvät asiakirjat

Hakuopas liitteineen

Hakulomake

Avustussopimusmalli (yhden ja usean tuensaajan versio)


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1144/2014, annettu 22 päivänä lokakuuta 2014, sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteutettavista maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 3/2008 kumoamisesta (EUVL L 317, 4.11.2014, s. 56).

(2)  Komission delegoitu asetus (EU) 2015/1829, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2015, sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteutettavista maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1144/2014 täydentämisestä (EUVL L 266, 13.10.2015, s. 3).

(3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1831, annettu 7 päivänä lokakuuta 2015, sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa toteutettavista maataloustuotteita koskevista tiedotus- ja menekinedistämistoimista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1144/2014 soveltamista koskevista säännöistä (EUVL L 266, 13.10.2015, s. 14).

(4)  Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 14. marraskuuta 2018, maataloustuotteita koskevia sisämarkkinoilla ja kolmansissa maissa täytäntöönpantavia tiedotus- ja menekinedistämistoimia koskevan vuoden 2019 työohjelman hyväksymisestä, C(2018) 7451.

(5)  Lisätietoja on osoitteessa https://ec.europa.eu/chafea/agri/funding-opportunities/simple-and-multi-programmes

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 992/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1151/2012, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä (EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1379/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, kalastus- ja vesiviljelytuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (EY) N:o 1184/2006 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 104/2000 kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 1).

(10)  Alueiden määrittelyssä noudatetaan Yhdistyneiden kansakuntien maita ja alueita koskevaa luokitusta. Lisätietoa maantieteellisten alueiden sisältämien maiden luettelosta on osoitteessa http://unstats.un.org/unsd/methods/m49/m49regin.htm

(*1)  Kolmansiin maihin kohdistettuja syötäväksi tarkoitettuja oliiveja koskevia ohjelmia sovelletaan aiheen 6 mukaisesti. Niitä voidaan soveltaa aiheen 3, 4 tai 5 mukaisesti vain, jos syötäväksi tarkoitetut oliivit liittyvät toiseen tuotteeseen (toisiin tuotteisiin).

(11)  Asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 136, 137 ja 142 artikla.

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2017/1371, annettu 5 päivänä heinäkuuta 2017, unionin taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten torjunnasta rikosoikeudellisin keinoin (EUVL L 198, 28.7.2017, s. 29).

(13)  Neuvoston puitepäätös 2003/568/YOS, tehty 22 päivänä heinäkuuta 2003, lahjonnan torjumisesta yksityisellä sektorilla (EUVL L 192, 31.7.2003, s. 54).

(14)  Neuvoston puitepäätös 2008/841/YOS, tehty 24 päivänä lokakuuta 2008, järjestäytyneen rikollisuuden torjunnasta (EUVL L 300, 11.11.2008, s. 42).

(15)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2015/849, annettu 20 päivänä toukokuuta 2015, rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/60/EY ja komission direktiivin 2006/70/EY kumoamisesta (EUVL L 141, 5.6.2015, s. 73).

(16)  Neuvoston puitepäätös 2002/475/YOS, tehty 13 päivänä kesäkuuta 2002, terrorismin torjumisesta (EYVL L 164, 22.6.2002, s. 3).

(17)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/36/EU, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2011, ihmiskaupan ehkäisemisestä ja torjumisesta sekä ihmiskaupan uhrien suojelemisesta ja neuvoston puitepäätöksen 2002/629/YOS korvaamisesta (EUVL L 101, 15.4.2011, s. 1).

(18)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 2988/95, annettu 18 päivänä joulukuuta 1995, Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamisesta (EYVL L 312, 23.12.1995, s. 1).

(19)  Asetus (EU, Euratom) 2018/1046.

(20)  Hakijoita kehotetaan toimittamaan ansioluettelo Europass-ansioluettelomallia käyttäen. Malli on saatavilla osoitteessa http://europass.cedefop.europa.eu/fi

(21)  Asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 188 artikla.

(22)  Kilpailumenettelyä koskevat ohjeet:

https://ec.europa.eu/chafea/agri/sites/chafea/files/agri-2016-61788-00-00_fi.pdf

(23)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/24/EU, annettu 26 päivänä helmikuuta 2014, julkisista hankinnoista ja direktiivin 2004/18/EY kumoamisesta (EUVL L 94, 28.3.2014, s. 65).

(24)  Huom. Jos hakijalle myönnetään toiminta-avustus, välilliset kustannukset eivät ole tukikelpoisia.

(25)  Tämän ehdotuspyynnön julkaisupäivänä yksikään jäsenvaltio ei saa rahoitustukea.

(26)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 907/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 täydentämisestä maksajavirastojen ja muiden elinten, varainhoidon, tilien tarkastamisen, vakuuksien sekä euron käytön osalta (EUVL L 255, 28.8.2014, s. 18).

(27)  http://publications.europa.eu/code/fi/fi-5000100.htm

(28)  http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/index_en.htm

(29)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

(30)  Asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 johdanto-osan 89 kappale.