2.10.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CA 353/1


Pääosasto Eurostat

Ilmoitus avoinna olevasta johtajan tehtävästä – linja ESTAT.D ”Julkisyhteisöjen rahoitustilastot (GFS) ja laatu” (palkkaluokka AD 14) (Luxemburg)

(Henkilöstösääntöjen 29 artiklan 2 kohta)

COM/2018/10381

(2018/C 353 A/01)

 

Keitä olemme

Eurostat on pääosasto Euroopan komissiossa. Se tarjoaa Euroopan unionille korkealaatuisia tilastopalveluja ja palvelee unionin toimielimiä, jäsenvaltioita, rahoitusmarkkinoita, yrityksiä, viestintäalaa ja suurta yleisöä.

Eurostat vastaa Euroopan tilastojärjestelmän hallinnon koordinoinnista ja vahvistamisesta, ja sen tavoitteena on antaa kaikkien käyttäjien saataville helposti ajanmukaisia, luotettavia ja vertailukelpoisia tilastoja EU:n tasolla. Lisäksi se tekee kaikki EU:n tilastolainsäädäntöä koskevat ehdotukset sekä koordinoi tilastojärjestelmien parantamista ehdokasmaissa ja laajemmaltikin kansainvälisessä yhteisössä.

Linja D ”Julkisyhteisöjen rahoitustilastot (GFS) ja laatu” käsittää neljä yksikköä, joissa on noin 60 (pysyvää ja väliaikaista) työntekijää. Linjan toimintabudjetti on noin miljoona euroa.

Eurostatin päätoimipaikka sijaitsee Luxemburgissa.

Mitä tarjoamme

Linjan D vastuulla on huolehtia siitä, että jäsenvaltioiden julkisen talouden tilastot ovat korkealuokkaisia, jotta voidaan varmistaa liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn asianmukainen täytäntöönpano.

Julkisyhteisöjen rahoitustilastoista (GFS) ja laadusta vastaavan johtajan vaativa ja näkyvä tehtävä Eurostatissa käsittää seuraavat keskeiset velvollisuudet:

johtoasema julkisyhteisöjen rahoitustilastoja (GFS) ja laatua koskevilla keskeisillä aloilla

linjan tärkeimpien tilastoprosessien ja tuotosten strateginen hallinnointi

linjan johtaminen ja edustaminen suhteissa keskeisiin ulkopuolisiin sidosryhmiin, kuten Euroopan tilastojärjestelmään kuuluviin elimiin, kansallisiin tilastolaitoksiin, valtiovarainministeriöihin, kansallisiin keskuspankkeihin ja kansainvälisiin elimiin (esimerkiksi EKP, IMF, YK ja OECD)

linjan johtaminen ja edustaminen suhteissa komission muihin osastoihin ja muihin EU:n toimielimiin, kuten Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen.

Johtaja osallistuu yhteistyössä pääjohtajan ja muiden ylempään johtoon kuuluvien kanssa Eurostatin ja Euroopan tilastojärjestelmän kehittämiseen, laatii linjan työohjelman ja osallistuu komission johdonmukaisen tilasto-ohjelman kehittämiseen.

Hän vastaa myös alaisuudessaan olevien yksiköiden käynnistämien rahoitustoimien valvonnasta ja hyväksymisestä.

Ketä etsimme (valintaperusteet)

Sopiva hakija on dynaaminen huippuammattilainen, jonka olisi täytettävä seuraavat valintaperusteet. Henkilöllä on oltava

a)

johtamiskokemusta ja etenkin

todistettua menestyksekästä työkokemusta johtamistehtävistä, joihin sisältyy tiimien johtaminen ja taloudellisten resurssien hallinnointi

hyvää kykyä johtaa ja ohjata hallinnollista elintä sekä strategisesti että sisäisesti

ymmärtämystä Eurostatin toiminnan suunnittelusta, toteutuksesta ja seurannasta Euroopan komissiossa sovellettavien menettelyjen puitteissa.

Valittu hakija kuuluu pääosaston hallintotiimiin. Sen takia vankka kokemus johtoryhmässä työskentelystä katsotaan eduksi.

b)

teknistä osaamista ja kokemusta ja etenkin

erittäin hyvät tiedot ja kokemusta kansantalouden tilinpidon ja eri rahoitusvälineiden tilastollisen käsittelyn aloilta

erittäin hyvää komission painopisteiden ja asiaankuuluvien EU:n ohjelmien ja politiikkojen tuntemusta

nopeaa ja tarkkaa arviointi- ja harkintakykyä poliittisesti arkaluonteisissa kysymyksissä

c)

viestintä-/neuvottelu- ja muita taitoja ja etenkin

vahvoja viestintä-, ihmissuhde- ja neuvottelutaitoja, joiden avulla ehdokas voi johtaa keskusteluja, viestiä selkeästi, edustaa vaikuttavasti komissiota ja luoda hyvät yhteistyösuhteet muihin unionin toimielimiin ja EU:n ulkopuolisiin laitoksiin

erinomaista arvostelukykyä ja osoitettuja valmiuksia tuottaa ja toteuttaa uusia ideoita

erinomaisia analysointitaitoja ja kykyä ratkaista organisaatioon ja toimintoihin liittyviä kysymyksiä tuloslähtöisesti.

Mitä edellytämme (hakuedellytykset)

Valintavaiheeseen päästäkseen hakijan on täytettävä seuraavat muodolliset vaatimukset viimeistään hakuajan päättyessä:

Kansalaisuus: Hakijan on oltava jonkin Euroopan unionin jäsenvaltion kansalainen.

Korkeakoulututkinto: Hakijalla on oltava

joko korkeakoulututkintoa vastaava koulutus, joka kestää tavallisesti vähintään neljä vuotta ja josta on osoituksena tutkintotodistus,

tai korkeakoulututkintoa vastaava koulutus, joka kestää tavallisesti vähintään kolme vuotta ja josta on osoituksena tutkintotodistus, ja vähintään yhden vuoden asianmukainen työkokemus (tätä vuoden työkokemusta ei lasketa mukaan jäljempänä vaadittuun, korkeakoulutuksen jälkeen hankittuun työkokemukseen).

Työkokemus: Hakijalla tulee lisäksi olla korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen hankittu vähintään 15 vuoden työkokemus tutkintoa vastaavalla pätevyystasolla. Tästä työkokemuksesta vähintään viisi vuotta on oltava kansantalouden tilinpidon ja eri rahoitusvälineiden tilastollisen käsittelyn aloilta.

Kokemus johtotehtävistä: Korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen hankitusta työkokemuksesta vähintään viisi vuotta on oltava ylemmistä johtotehtävistä (1) kyseessä olevan tehtävän kannalta olennaiselta alalta.

Kielitaito: Hakijalla on oltava yhden EU:n virallisen kielen (2) perusteellinen taito ja toisen virallisen kielen riittävä taito. Valintalautakunta varmistaa haastattelun (haastattelujen) aikana, että hakijat täyttävät jonkin toisen EU:n virallisen kielen riittävää taitoa koskevan vaatimuksen. Tämän vuoksi haastattelu saatetaan tehdä ainakin osittain kyseisellä toisella kielellä.

Ikäraja: Hakija ei saa olla saavuttanut Euroopan unionin henkilöstösääntöjen mukaista eläkeikää. Sääntöjen mukaan unionin virkamies saavuttaa eläkeiän sen kuukauden päättyessä, jonka aikana hän täyttää 66 vuotta (ks. henkilöstösääntöjen (3) 52 artiklan a alakohta).

Lisäksi hakijan on pitänyt täyttää asevelvollisuuslain mukaiset velvollisuutensa. Hakijan on myös osoitettava, että hän täyttää tehtävien hoitamisen edellyttämät hyvää mainetta koskevat vaatimukset ja että hän on riittävän terve hoitamaan tehtäviä.

Valinta ja nimittäminen

Euroopan komissio valitsee ja nimittää johtajan omien valinta- ja palvelukseenottomenettelyjensä mukaisesti (ks. myös ”Compilation Document on Senior Officials Policy” (4)).

Euroopan komissio perustaa valintamenettelyn osana esivalintalautakunnan. Lautakunta arvioi kaikki hakemukset, tarkastaa edellytysten täyttymisen ja valitsee sitten ne hakijat, joiden profiilit vastaavat parhaiten edellä mainittuja valintaperusteita ja jotka voidaan kutsua sen haastateltaviksi.

Haastattelujen jälkeen esivalintalautakunta tekee päätelmänsä ja laatii luettelon hakijoista, jotka olisi kutsuttava Euroopan komission neuvoa-antavan nimityskomitean jatkohaastatteluun. Nimityskomitea päättää esivalintalautakunnan päätelmät huomioon ottaen, ketkä hakijoista kutsutaan haastatteluun.

Neuvoa-antavan nimityskomitean haastateltaviksi kutsutut hakijat osallistuvat koko päivän kestävään, ulkopuolisen rekrytointiyrityksen toteuttamaan johtamistaitojen arviointiin. Haastattelun ja arvioinnin tulosten perusteella neuvoa-antava nimityskomitea laatii luettelon hakijoista, joiden se katsoo soveltuvan johtajan toimeen.

Työllisyys- ja sosiaaliasioista, osaamisesta ja työvoiman liikkuvuudesta vastaava komission jäsen, jonka vastuualueeseen Eurostat kuuluu, haastattelee neuvoa-antavan nimityskomitean luetteloon sisältyvät hakijat.

Näiden haastattelujen jälkeen Euroopan komissio tekee nimityspäätöksen.

Toiminnallisista syistä ja jotta valintamenettely saataisiin päätökseen mahdollisimman nopeasti sekä hakijoiden että toimielimen edun mukaisesti, valintamenettelyssä käytetään vain englannin ja/tai ranskan kieltä (5).

Yhtäläiset mahdollisuudet

Euroopan komissio noudattaa henkilöstösääntöjen 1 d artiklan (6) mukaisesti tasa-arvopolitiikkaa ja syrjimättömyyden periaatetta.

Palvelussuhteen ehdot

Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät henkilöstösääntöjen (7) mukaan.

Valittava henkilö otetaan virkamieheksi AD-tehtäväryhmän palkkaluokkaan 14. Hänet luokitellaan aiemman työkokemuksensa perusteella palkkaluokan palkkatasolle 1 tai 2.

Hakijoiden tulee ottaa huomioon, että henkilöstösääntöjen mukaan kaikkien uusien virkamiesten on suoritettava hyväksyttävästi yhdeksän kuukauden pituinen koeaika.

Toimipaikkana on Luxemburg, jossa Eurostat sijaitsee.

Riippumattomuus ja sidonnaisuuksia koskeva ilmoitus

Ennen työtehtävien aloittamista pääjohtajan on annettava vakuutus, jossa hän sitoutuu toimimaan riippumattomasti ja yleisen edun hyväksi. Hänen on myös annettava ilmoitus sidonnaisuuksista, joiden voidaan katsoa heikentävän hänen riippumattomuuttaan.

Hakumenettely

Hakijan on ennen hakemuksensa jättämistä varmistettava, että hän täyttää kaikki hakuedellytykset (”Mitä edellytämme”) ja erityisesti tutkintoa, korkean tason työkokemusta ja kielitaitoa koskevat vaatimukset. Jos jokin edellytyksistä ei täyty, hakemus hylätään automaattisesti.

Hakijoiden on rekisteröidyttävä seuraavalla verkkosivustolla ja noudatettava hakumenettelyn eri vaiheista siellä annettuja ohjeita:

https://ec.europa.eu/dgs/human-resources/seniormanagementvacancies/

Hakijalla on oltava voimassa oleva sähköpostiosoite. Sitä käytetään sekä rekisteröinnin vahvistamiseen että yhteydenpitoon hakijan kanssa menettelyn aikana. Sähköpostiosoitteen muutoksista on siksi ilmoitettava Euroopan komissiolle.

Hakijan on liitettävä hakemukseensa ansioluettelo pdf-muodossa ja laadittava verkossa vapaamuotoinen hakemuskirje (enintään 8 000 merkkiä).

Kun hakija on lähettänyt sähköisen rekisteröitymislomakkeen, hän saa sähköpostiviestin, jossa vahvistetaan, että hakemus on rekisteröity. Jos hakija ei saa vahvistusviestiä, hakemus ei ole rekisteröitynyt!

Hakuprosessin etenemistä ei ole mahdollista seurata verkossa. Euroopan komissio ottaa suoraan yhteyttä hakijaan hakemuksen käsittelyyn liittyvissä asioissa.

Lisätietoja ja/tai apua teknisiin ongelmiin saa lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen HR-MANAGEMENT-ONLINE@ec.europa.eu

Rekisteröitymisen määräaika

Rekisteröityminen päättyy 30. lokakuuta 2018 klo 12.00 (Brysselin aikaa), jonka jälkeen rekisteröityminen ei ole enää mahdollista.

Internetrekisteröityminen on syytä tehdä hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä. Hakemista ei kannata jättää hakuajan viimeisiin päiviin, sillä rekisteröityminen ei verkkoliikenteen ruuhkien tai internetyhteyden katkosten takia välttämättä onnistu ensi yrittämällä. Tietojen syöttäminen ei ole mahdollista sen jälkeen, kun rekisteröitymisen määräaika on päättynyt. Rekisteröitymistä määräajan jälkeen ei oteta huomioon.

Tärkeää tietoa hakijoille

Hakijoita muistutetaan siitä, että valintalautakuntien työ on luottamuksellista. Hakijat eivät tämän vuoksi saa itse tai toisen henkilön välityksellä olla suoraan tai epäsuorasti yhteydessä valintalautakuntien jäseniin. Kaikki kyselyt on osoitettava asiaa käsittelevän lautakunnan sihteeristölle.

Henkilötietojen suoja

Komissio huolehtii siitä, että hakijoiden henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (8). Erityistä huomiota kiinnitetään tietojen luottamuksellisuuteen ja tietosuojaan.


(1)  Hakijan on ilmoitettava ansioluettelossaan selvästi kaikilta niiltä vuosilta, jotka hän on toiminut johtotehtävissä, 1) johtotehtävän nimike ja tehtävänkuvaus, 2) alaisten määrä kyseisessä tehtävässä, 3) hallinnoitujen varojen suuruusluokka, 4) ylempien ja alempien organisaatiotasojen määrä ja 5) samantasoisessa tehtävässä toimineiden henkilöiden määrä.

(2)  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:01958R0001-20130701&qid=1521456114358&from=FI

(3)  http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1962R0031:20140101:FI:PDF

(4)  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/compilation-of-the-senior-official-policy-at-the-european-commission_en.pdf

(5)  Valintalautakunnat varmistavat, etteivät näitä kieliä äidinkielenään puhuvat saa aiheetonta etua.

(6)  Ks. alaviite 3.

(7)  Ks. alaviite 3.

(8)  EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.