24.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CA 435/1


KIINNOSTUKSENILMAISUPYYNTÖ ASETUKSEN (EU, EURATOM) N:O 966/2012 108 ARTIKLASSA TARKOITETUN TUTKINTAELIMEN PUHEENJOHTAJAN JA VARAPUHEENJOHTAJAN VALITSEMISEKSI

Palkkaluokka AD 16 — muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 5 artiklassa tarkoitettu erityisneuvonantaja

(2015/C 435 A/01)

 

I   Tutkintaelin

Järjestelmä hallinnollisten seuraamusten määräämiseksi epäluotettaville talouden toimijoille (unionin varojen myöntämismenettelyn ulkopuolelle sulkeminen ja/tai taloudellisten seuraamusten määrääminen) tehostuu huomattavasti 1. tammikuuta 2016, jolloin perustetaan uusi tutkintaelin.

Tutkintaelin otetaan käyttöön osana asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012, jäljempänä ”varainhoitoasetus” (1), tarkistusta, jolla asetus mukautetaan julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskeviin uusiin direktiiveihin unionin taloudellisten etujen paremman suojelun varmistamiseksi.

Tutkintaelimen tärkeimmät ominaisuudet ovat

toimivalta arvioida keskitetysti kaikki komission sekä muiden unionin toimielinten ja elinten tulojen ja menojen hyväksyjien esittämät hallinnollisia seuraamuksia koskevat pyynnöt;

valtuudet antaa kyseisiä hallinnollisia seuraamuksia koskevia suosituksia ja velvollisuus julkaista toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän lopullinen päätös.

Tutkintaelin koostuu seuraavista:

riippumaton pysyvä korkea-arvoinen puheenjohtaja (jäljempänä ”puheenjohtaja”),

kaksi komission edustajaa (kaksi komission nimeämää pysyvää jäsentä),

yksi pyynnön esittäneen tulojen ja menojen hyväksyjän edustaja.

Tutkintaelintä avustaa komission järjestämä pysyvä sihteeristö, joka vastaa tutkintaelimen hallinnosta.

Tutkintaelimessä asiat käsitellään ja kirjalliset menettelyt hoidetaan englanniksi, ranskaksi tai saksaksi.

II   Tutkintaelimen puheenjohtaja

Puheenjohtaja johtaa puhetta kaikissa tutkintaelimen istunnoissa, jotka voidaan järjestää kirjallisena menettelynä. Pysyvän sihteeristön avustuksella puheenjohtaja

valmistelee tutkintaelimen työn, kutsuu koolle sen kokoukset ja johtaa niissä puhetta sekä toimii tutkintaelimen johtajana,

valmistelee tutkintaelimen työn sekä kutsuu koolle sen kokoukset ja johtaa niissä puhetta, jotta tutkintaelin voi tehdä alustavan oikeudellisen arvioinnin (varainhoitoasetuksen 108 artiklan 8 kohdan b alakohta) ja antaa suosituksensa (varainhoitoasetuksen 108 artiklan 9 kohta),

kutsuu muut asianomaiset tulojen ja menojen hyväksyjät osallistumaan tutkintaelimen kokouksiin tarkkailijoina,

huolehtii tiiviistä yhteistyöstä Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) kanssa silloin, kun tulojen ja menojen hyväksyjän esittämä pyyntö perustuu muun muassa OLAFin toimittamiin tietoihin,

helpottaa päätöksentekomenettelyä ja yksimielisyyden saavuttamista tutkintaelimen jäsenten välillä, jotta tutkintaelin voi tehdä alustavan oikeudellisen arvioinnin ja antaa suosituksensa.

Puheenjohtajan ei oleteta työskentelevän kokopäiväisesti. Ohjeellinen työpäivien määrä edellä kuvattujen tehtävien hoitamiseen on

vuodessa kymmenen (10) kokousta, jotka edellyttävät Brysseliin matkustamista, ja

vuodessa kymmenen (10) työpäivää valmistelevaa etätyötä, joka ei edellytä matkustamista.

Puheenjohtajan toimikausi on viisi vuotta, eikä samaa henkilöä voida nimetä uudeksi toimikaudeksi.

Puheenjohtaja nimitetään Euroopan unionin muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen 5 artiklassa tarkoitetuksi erityisneuvonantajaksi.

III   Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtaja hoitaa tutkintaelimen puheenjohtajan tehtäviä tämän ollessa poissa tai estynyt hoitamasta tehtäviään. Varapuheenjohtajan ei oleteta työskentelevän kokopäiväisesti.

Varapuheenjohtaja nimitetään Euroopan unionin muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen 5 artiklassa tarkoitetuksi erityisneuvonantajaksi.

IV   Puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle yhteiset hakuedellytykset

Puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan Euroopan unionin tilintarkastustuomioistuimen tai unionin tuomioistuimen entisten jäsenten tai jossakin muussa unionin toimielimessä kuin komissiossa vähintään pääjohtajatasolla työskennelleiden entisten virkamiesten keskuudesta.

Valintavaiheeseen päästäkseen hakijan on täytettävä viimeistään hakuajan päättyessä seuraavat muodolliset vaatimukset:

Kansalaisuus: Hakijan on oltava jonkin Euroopan unionin jäsenvaltion kansalainen.

Korkeakoulututkinto: Hakijalla on oltava

korkeakoulututkintoa vastaava koulutus, joka kestää tavallisesti vähintään neljä vuotta ja josta on osoituksena tutkintotodistus, tai

korkeakoulututkintoa vastaava koulutus, joka kestää tavallisesti vähintään kolme vuotta ja josta on osoituksena tutkintotodistus, ja vähintään yhden vuoden työkokemus kyseiseltä alalta (tätä vuoden työkokemusta ei lasketa mukaan jäljempänä vaadittuun, korkeakoulutuksen jälkeen hankittuun työkokemukseen).

Työkokemus: Hakijalla on oltava vähintään 15 vuoden työkokemus, joka on hankittu edellä mainitun korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen ja josta vähintään viiden vuoden on oltava lakiin, talouteen ja/tai rahoitukseen liittyviltä aloilta.

Kielet: Hakijalla on oltava yhden EU:n virallisen kielen perusteellinen taito ja ainakin yhden toisen virallisen kielen tyydyttävä taito.

Riippumattomuus ja eturistiriidattomuus: Puheenjohtaja/varapuheenjohtaja hoitaa tehtävänsä riippumattomasti. Hänellä ei saa olla tutkintaelimen puheenjohtajan/varapuheenjohtajan tehtävien ja muiden virkatehtävien välisiä eturistiriitoja.

V   Puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle yhteiset valintaperusteet

Puheenjohtaja/varapuheenjohtaja valitaan seuraavien perusteella:

henkilökohtaiset ominaisuudet ja ammatillinen pätevyys ja

laaja oikeus- ja rahoitusalan kokemus sekä todistettu pätevyys.

Tärkeimmät perusteet:

oikeus- ja rahoitusalan syvällinen tuntemus,

hyvät käsitteelliset ja analyyttiset valmiudet,

erinomaiset kirjalliset ja suulliset viestintätaidot,

kokemukseen perustuvat viestintätaidot, joiden ansiosta henkilö voi kommunikoida tehokkaasti ja vaikuttavasti sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa ja puolustaa tutkintaelimen kantaa eurooppalaisilla ja kansainvälisillä foorumeilla.

Täydentävät perusteet:

Euroopan komission petostentorjuntastrategian tuntemus,

kokemus petosten ja sääntöjenvastaisuuksien käsittelystä unionin tai kansallisella tasolla,

kokemus analyysien tulosten esittelystä konferensseissa, seminaareissa ja työpajoissa.

VI   Puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle yhteiset riippumattomuutta ja eturistiriidattomuutta koskevat vaatimukset

Puheenjohtajan/varapuheenjohtajan on toimittava riippumattomasti. Hän ei saa pyytää eikä ottaa vastaan ohjeita miltään Euroopan unionin toimielimeltä tai elimeltä taikka muulta julkiselta tai yksityiseltä elimeltä.

Puheenjohtajan/varapuheenjohtajan on annettava

vakuutus siitä, että hän sitoutuu toimimaan riippumattomasti ja yleisen edun hyväksi,

ilmoitus kaikista muista hoitamistaan tehtävistä,

ilmoitus sidonnaisuuksista, joiden voidaan katsoa heikentävän hänen riippumattomuuttaan.

Hakijoiden on hakemuksessaan vahvistettava suostuvansa tähän.

VII   Puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle yhteiset nimitysehdot

Euroopan komissio nimittää tutkintaelimen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan valintatulosten perusteella.

Pätevimmät hakijat, jotka katsotaan tehtävään parhaiten soveltuviksi, saatetaan kutsua haastatteluun.

Komissio laittaa kaksi pätevintä hakijaa järjestykseen seuraavasti:

ensimmäisellä sijalla oleva hakija nimitetään tutkintaelimen puheenjohtajaksi,

toisella sijalla oleva hakija nimitetään tutkintaelimen varapuheenjohtajaksi.

VIII   Yhtäläiset mahdollisuudet

Euroopan unionin toimielimet noudattavat tasa-arvopolitiikkaa, eikä hakijoita erotella sukupuolen, rodun, ihonvärin, etnisen tai sosiaalisen alkuperän, geneettisten ominaisuuksien, kielen, uskonnon tai vakaumuksen, poliittisten tai muiden mielipiteiden, kansalliseen vähemmistöön kuulumisen, varallisuuden, syntyperän, vammaisuuden, iän tai sukupuolisen suuntautuneisuuden mukaan.

IX   Puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle yhteiset palvelussuhteen ehdot

Tutkintaelimen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan toimikausi on viisi vuotta, eikä samaa henkilöä voida nimetä uudeksi toimikaudeksi.

Tutkintaelimen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja saavat maksun kustakin tekemästään työpäivästä. Maksu lasketaan AD 16 -palkkaluokan 1 tasolla olevan Euroopan unionin virkamiehen peruspalkan perusteella. Siitä kannetaan Euroopan unionille suoritettava vero.

Tutkintaelimen toimipaikka on Brysselissä Belgiassa. Tutkintaelimen puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla on oikeus matkakulujen korvaukseen Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja komission niistä antamien täytäntöönpanosäännösten mukaisesti.

X   Hakumenettely

Huom.

Hakijat voivat hakea joko puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan toimea tai molempia. Tämä on ilmoitettava selvästi hakemuksessa.

Hakemukset on toimitettava sähköisesti osoitteeseen BUDG-AVIS-DE-VACANCES@ec.europa.eu.

Lisätietoja saa tarvittaessa lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen BUDG-MAILBOX-D01@ec.europa.eu.

Hakemukseen on liitettävä ansioluettelo Word- tai pdf-muodossa sekä vapaamuotoinen hakukirje (enintään 8 000 merkkiä) englanniksi, ranskaksi tai saksaksi.

Hakijalla on oltava voimassa oleva sähköpostiosoite. Sitä käytetään sekä hakemuksen tekemisen vahvistamiseen että valintamenettelyn tuloksesta ilmoittamiseen. Sähköpostiosoitteen muutoksista on siksi ilmoitettava Euroopan komissiolle.

Valintamenettelyn helpottamiseksi kaikessa avoinna olevia toimia koskevassa viestinnässä hakijoiden kanssa käytetään ainoastaan englannin kieltä.

XI   Määräaika

Hakemukset on toimitettava 10 työpäivän kuluessa päivästä, jona tämä kiinnostuksenilmaisupyyntö julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Komissiolla on oikeus pidentää tämän kiinnostuksenilmaispyynnön määräaikaa ilmoittamalla asiasta yksinomaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

XII   Henkilötietojen suoja

Komissio huolehtii siitä, että hakijoiden henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan 18. joulukuuta 2000 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (asetus yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta).


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2015/1929, annettu 28 päivänä lokakuuta 2015, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä annetun asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 muuttamisesta (EUVL L 286, 30.10.2015, s. 1–29).