92002E2851

KIRJALLINEN KYSYMYS E-2851/02 esittäjä(t): Marialiese Flemming (PPE-DE) komissiolle. Turkeilla käytävä kauppa.

Virallinen lehti nro 268 E , 07/11/2003 s. 0020 - 0020


KIRJALLINEN KYSYMYS E-2851/02

esittäjä(t): Marialiese Flemming (PPE-DE) komissiolle

(10. lokakuuta 2002)

Aihe: Turkeilla käytävä kauppa

Yhdysvaltalaisen Humane Society -järjestön ja Humane Society International -järjestön tutkimuksista kävi elokuussa 2002 ilmi, että Wienissä ja muissa Itävallan kaupungeissa oli myytävänä aasialaisia kotikissojen turkkeja. Tämä tarkoittaa, että nykyisin kissojen ja koirien turkkeja myydään kuluttajille seitsemässä Euroopan unionin jäsenvaltiossa. Ison-Britannian viranomaiset uskovat, että tällaisia turkkeja on kaupan.

Kuinka komissio perustelee kantansa, jonka mukaan tämä kaupankäynti ei ole sisämarkkinoiden ongelma, vaikka turkkeja myydään yli puolessa jäsenvaltioista?

Pitäisikö kissojen ja koirien turkeilla käytävän kaupan kuulua Euroopan unionin harjoittaman valvonnan piiriin, koska kuluttajat eivät saa ostoksistaan riittävästi tietoa?

David Byrnen komission puolesta antamayhteinen vastauskirjallisiin kysymyksiin E-2851/02 ja E-3088/02

(14. marraskuuta 2002)

Vaikka kissan- ja koirannahkojen valmistus, käyttö, kauppa ja tuonti kiellettäisiinkin kokonaan eräiden jäsenvaltioiden toivomalla tavalla ja lukuisten unionissa tehtyjen pyyntöjen perusteella, on ilmeistä, ettei tämän toimenpiteen pontimena ole huoli eläinten hyvinvoinnista, sillä kieltoa sovellettaisiin eläinten elin- ja kuolinolosuhteista riippumatta. Perustelut liittyvät pikemminkin eettisiin ratkaisuihin eli siihen, onko suotavaa käyttää pääasiassa seuraeläiminä pidetyistä eläimistä valmistettuja tuotteita. Yleiseen moraalin suojeluun liittyvän toimenpiteen voidaan katsoa kuuluvan jäsenvaltioiden toimivaltaan.

Komissio ei aio järjestää eurooppalaisille kuluttajille suunnattua tiedotuskampanjaa turkistuotteiden valmistuksessa käytettävistä materiaaleista eikä komission tiedossa ole, että tällaisia suunnitelmia olisi vireillä myöskään jäsenvaltioissa. Komissio seuraa tilannetta kuitenkin tarkkaan.