7.2.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 64/12


Ennakkoratkaisupyyntö, jonka Juzgado de Primera Instancia e Instruccion no 2 de Granadilla de Abona (Espanja) on esittänyt 14.10.2021 – JF ja NS v. Diamond Resorts Europe Limited (Sucursal en España), Diamond Resorts Spanish Sales S.L. ja Sunterra Tenerife Sales S.L.

(Asia C-632/21)

(2022/C 64/19)

Oikeudenkäyntikieli: espanja

Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin

Juzgado de Primera Instancia e Instrucción no 2 de Granadilla de Abona

Pääasian asianosaiset

Kantajat: JF ja NS

Vastaajat: Diamond Resorts Europe Limited (Sucursal en España), Diamond Resorts Spanish Sales, S. L. ja Sunterra Tenerife Sales, S. L.

Ennakkoratkaisukysymykset

1)

Onko katsottava, että sopimusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskevaa vuoden 1980 Rooman yleissopimusta (1) ja sopimusvelvoitteisiin sovellettavasta laista annettua asetusta N:o 593/2008 (2) on sovellettava sopimuksiin, joissa molemmat sopimuspuolet ovat Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisia?

Mikäli ensimmäiseen kysymykseen vastataan myöntävästi:

2)

Onko asetusta N:o 593/2008 tulkittava siten, että sitä sovelletaan kyseisen asetuksen 24 artiklan nojalla sopimuksiin, jotka on tehty ennen sen voimaantuloa? Jos vastaus on kieltävä, onko katsottava, että kiinteistöjen käyttöä koskeva aikaosuussopimus, joka tehdään keräämällä klubin pisteitä, sisältyy vuonna 1980 tehdyn Rooman yleissopimuksen 4 artiklan 3 kohdan tai 5 artiklan soveltamisalaan siinäkin tapauksessa, että nimenomaan kuluttaja valitsee sovellettavaksi laiksi muun kuin asuinpaikkansa valtion lain? Jos vastauksena on, että se voisi sisältyä molempien soveltamisalaan, kumpaako sovelletaan ensisijaisesti?

3)

Riippumatta toiseen kysymykseen annettavasta vastauksesta, onko kiinteistöjen käyttöä koskevaa aikaosuussopimusta, joka tehdään keräämällä klubin pisteitä, pidettävä sopimuksena, jolla hankitaan esineoikeuksia, jotka kohdistuvat kiinteistöihin, vai sopimuksena, jolla hankitaan yhtiöoikeudellisten oikeuksien kaltaisia henkilökohtaisia oikeuksia?

Mikäli katsotaan, että hankitaan esineoikeuksia, onko määritettäessä sovellettavaa lakia sovellettava ensisijaisesti asetuksen N:o 593/2008 4 artiklan c alakohtaa vai 6 artiklan 1 kohtaa, myös siinä tapauksessa, että nimenomaan kuluttaja valitsee sovellettavaksi laiksi muun kuin asuinpaikkansa valtion lain?

Mikäli katsotaan, että hankitaan henkilökohtaisia oikeuksia, onko niitä pidettävä kiinteistöjen vuokraamista koskevana oikeutena, johon sovelletaan 4 artiklan c alakohtaa, vai palvelujen suorittamisena, johon sovelletaan 4 artiklan b alakohtaa? Ja onko joka tapauksessa sovellettava ensisijaisesti 6 artiklan 1 kohtaa suhteessa kuluttajiin ja/tai käyttäjiin, myös siinä tapauksessa, että nimenomaan kuluttaja valitsee sovellettavaksi laiksi muun kuin asuinpaikkansa valtion lain?

4)

Onko kaikissa edellä mainituissa tapauksissa vuonna 1980 tehdyn Rooman yleissopimuksen ja asetuksen N:o 593/2008 sovellettavaa lakia koskevia oikeussääntöjä tulkittava siten, että kansallinen lainsäädäntö on niiden mukainen, kun siinä todetaan, että ”Kaikkiin sopimuksiin, joissa viitataan oikeuksiin, jotka liittyvät yhden tai useamman Espanjassa sijaitsevan kiinteistön käyttämiseen määritetyn tai määritettävissä olevan vuotuisen ajanjakson aikana, sovelletaan tämän lain säännöksiä siitä riippumatta, mikä on sopimuksentekopaikka ja -päivämäärä”?


(1)  Roomassa 19.6.1980 allekirjoitettavaksi avattu sopimusvelvoitteisiin sovellettavaa lakia koskeva yleissopimus (EYVL 1980, L 266, s. 1).

(2)  Sopimusvelvoitteisiin sovellettavasta laista (Rooma I) 17.6.2008 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 593/2008 (EUVL 2008, L 177, s. 6).