Bryssel 13.1.2023

COM(2023) 23 final

2023/0006(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan väliseen vapaakauppasopimukseen liittyvän kulttuuriyhteistyötä koskevan pöytäkirjan 5 artiklassa tarkoitetun yhteistuotantoja varten myönnettävän oikeuden pidentämisestä


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Neuvosto hyväksyi 1 päivänä lokakuuta 2015 päätöksen (EU) 2015/2169 Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä.

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen liitteenä olevan kulttuuriyhteistyötä koskevan pöytäkirjan 1 , jäljempänä ’pöytäkirja’, 1 artiklassa määrätään puitteet, joissa osapuolten on määrä tehdä yhteistyötä helpottaakseen kulttuuritoimintojen, -hyödykkeiden ja -palvelujen vaihtoa, myös audiovisuaalialalla.

Pöytäkirjan mukaisen oikeuden kestoksi asetettiin kolme vuotta (1. heinäkuuta 2011 – 30. kesäkuuta 2014). Pöytäkirjan 5 artiklan 8 kohdan alakohdan mukaan ”oikeus uusitaan kolmeksi vuodeksi, minkä jälkeen se uusitaan automaattisesti yhtä pitkiksi peräkkäisiksi ajanjaksoiksi, jollei toinen osapuoli sano oikeutta irti toimittamalla kirjallisen ilmoituksen vähintään kolme kuukautta ennen ensimmäisen tai minkä tahansa myöhemmän ajanjakson päättymistä”.

Oikeus on tuon kohdan mukaisesti uusittu jo kolme kertaa kolmen vuoden jaksoksi. Ensimmäinen uusiminen oli voimassa 30. kesäkuuta 2017 saakka, toinen 30. kesäkuuta 2020 saakka ja kolmas on voimassa 30. kesäkuuta 2023 saakka, eikä kumpikaan osapuoli ole toistaiseksi sanonut oikeutta irti.

Nyt ehdotetaan, että neuvosto hyväksyy oikeuden uusimisen jälleen kolmeksi vuodeksi. EU:n ja Korean tasavallan yhteistuotannot voivat hyödyttää molempia osapuolia sekä taloudellisesti että kulttuurisesti. Nyt tarkasteltava audiovisuaalialan oikeus voi luoda lisämahdollisuuksia kaikille jäsenvaltioille, myös niille, jotka eivät ole tähän mennessä pystyneet toteuttamaan yhteistuotantoja kahdenvälisesti.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Luova Eurooppa -ohjelmaan kuuluvassa MEDIA-alaohjelmassa tuetaan ohjelmaan osallistuvissa Euroopan maissa tuotettavien eurooppalaisten audiovisuaalisten teosten kehittämistä ja levitystä. Kolmansista maista tulevat tuensaajat voivat osallistua tiettyihin järjestelyihin, jos tietyt edellytykset täyttyvät.

Eräillä järjestelyillä edistetään suotuisan ympäristön luomista yhteistuotannoille. Tällaisia ovat erityisesti markkinoille pääsyä ja koulutusta koskevat järjestelyt, joilla rahoitetaan messuja, verkottumiskokouksia ja työpajoja, myös Korean kanssa. Lisäksi yhteisen kehittämisen ja televisio-ohjelmistojen suunnittelun järjestelyt auttavat eurooppalaisia ja kansainvälisiä yhteistuotantokumppaneita, myös korealaisia, tekemään yhteistyötä.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

EU ja Korea tekivät kulttuuriyhteistyötä koskevan pöytäkirjan vuonna 2015 osana vapaakauppasopimusta. Se nähtiin etenkin välineenä, jolla voidaan edistää vuonna 2005 tehtyä Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön (UNESCO) yleissopimusta kulttuuri-ilmaisujen moninaisuuden suojelemisesta ja edistämisestä.

Nykyinen oikeus koskee yhteistuotantoja, joita tukevat audiovisuaalisia tuotantoja koskevien kansallisten järjestelyjen ja rahastojen yhteenliittymät. Oikeus mahdollistaa myös sen, että yhteistuotannot katsotaan audiovisuaalisia mediapalveluja koskevan direktiivin 1 artiklan n kohdan iii alakohdan määritelmän mukaisiksi eurooppalaisiksi teoksiksi.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Unionin tuomioistuin selvensi 1. maaliskuuta 2022 asiassa C-275/20 – komissio v. neuvosto (Accord avec la République de Corée) antamassaan tuomiossa 2 , että ehdotetun päätöksen oikeusperustana olisi oltava neuvoston päätöksen (EU) 2015/2169, sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston päätöksellä (EU) 2022/2335, 3 artiklan 1 kohta, jossa säädetään määräenemmistöpäätöksestä.

Toissijaisuusperiaate 

Oikeuden uusiminen tarjoaa Euroopan audiovisuaalialalle mahdollisuuden pysyä markkinoilla ja kasvattaa edelleen markkinaosuuksiaan, kokemustaan ja tietämystään Korean nopeasti kasvavilla markkinoilla.

Eräät jäsenvaltiot ovat toteuttaneet onnistuneesti audiovisuaalisia yhteistuotantoja kahdenväliseltä pohjalta, mutta useat muut eivät vielä ole tehneet näin, ja siksi EU-tason oikeus voi mahdollistaa aiempaa useampien maiden osallistumisen.

Euroopan komission toimivalta on rajallinen elokuvien tuotannon alalla, sillä se kuuluu kansallisten elokuvasäätiöiden tehtäviin, myös kansainvälisten yhteistuotantojen osalta. Siksi kansallisten elokuvasäätiöiden osallistumista on lisättävä, jotta pöytäkirja voidaan panna käytännössä täytäntöön.

Suhteellisuusperiaate

Euroopan audiovisuaalisen seurantakeskuksen selvitykset ja tiedot osoittavat, että yhteistuotannot johtavat suurempiin katsojamääriin. Vuonna 2021 eurooppalaisten elokuvien osuus oli Koreassa 23 prosenttia julkaistuista elokuvista, mutta vain 5 prosenttia elokuvateatterikäynneistä. Elokuvien julkaisujen ja elokuvateatterikäyntien välinen ero osoittaa, että hyödyntämätöntä potentiaalia on paljon ja että parempi yhteistyö voisi auttaa hyödyntämään tätä potentiaalia. Yhteistuotantoja koskeva oikeus voisi luoda lisää mahdollisuuksia Euroopan audiovisuaalialalle Koreaan suuntautuvan viennin ja myynninedistämisen osalta ja luoda väylän Aasiaan. Yhteistuotantoja koskevan oikeuden käyttö auttaisi näin ollen kasvattamaan markkinaosuutta yhdellä kymmenestä suurimmasta elokuvakäyntien markkina-alueesta (500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, 61 miljoonaa käyntiä). Korealaisia elokuvia näytetään EU:ssa kuitenkin melko vähän. Vuosina 2017–2021 korealaisten elokuvien osuus EU:ssa näytettävistä elokuvista oli 0,6 prosenttia ja elokuvakäynneistä 0,5 prosenttia.

Audiovisuaalialan oikeuden piiriin kuuluvien EU:n ja Korean tasavallan yhteistuotantojen puute siitä lähtien, kun oikeudesta sovittiin ensimmäisen kerran, näyttäisi johtuvan erityisesti siitä, että EU:n jäsenvaltioissa ja Korean tasavallassa yhteistuotantoihin saatavilla olevista kannustimista on edelleenkin olemassa liian vähän konkreettista tietoa. Covid-19-pandemian vaikutukset ovat viime aikoina pahentaneet tilannetta. Siksi olisi nyt toteutettava kohdennettuja toimenpiteitä (jotka kattavat rahoituksensaannin, koulutuksen ja verkottumisen) sekä EU:n että jäsenvaltioiden tasolla. Aiemmin audiovisuaalialan oikeuden ulkopuolella toteutetut jäsenvaltioiden ja Korean tasavallan yhteistuotannot, jotka keskeytyivät covid-19-pandemian myötä, osoittavat, että olemassa on valmiuksia ja potentiaalia tehdä enemmän.

Toimintatavan valinta

Asianmukainen säädös oikeuden jatkamisen hyväksymiseksi on neuvoston päätöksen (EU) 2015/2169 3 artiklan 1 kohdan mukaan neuvoston päätös.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Jälkiarvioinnit/toimivuustarkastukset

Ei sovelleta

Sidosryhmien kuuleminen

Pöytäkirjan mukaan kunkin osapuolen on perustettava neuvoa-antava ryhmä, joka koostuu niiden kulttuuri- ja audiovisuaalialan edustajista, jotka toimivat pöytäkirjan soveltamisalaan kuuluvilla aloilla. EU:n neuvoa-antava ryhmä kokoontui joulukuussa 2022. Se arvioi, missä määrin oikeuden täytäntöönpano on edistänyt kulttuurista monimuotoisuutta ja molempia osapuolia rikastuttavaa yhteistyötä yhteistuotantojen yhteydessä.

Hyödyllisiä keskusteluja käytiin useista kysymyksistä. Sidosryhmät totesivat, että pöytäkirjan ehtojen mukaisia EU:n ja Korean välisiä audiovisuaalisia yhteistuotantoja ei juurikaan ole, ja jotkin sidosryhmät kehottivat arvioimaan syitä, joiden vuoksi audiovisuaalialan oikeus ei ole tähän mennessä toiminut. Keskustelussa nostettiin esiin, että syitä tähän saattoivat olla covid-19-pandemia, tietoisuuden puute ja tiukat vaatimukset. Jotkin sidosryhmät eivät edelleenkään ole vakuuttuneita oikeuden institutionaalisesta perustasta, koska audiovisuaalialaa ei pitäisi sisällyttää kauppasopimuksiin.

Lisäksi keskustelussa painotettiin, miten yleinen kulttuuripöytäkirja on edistänyt menestyksekkäästi kulttuurisuhteiden kehittämistä Unescon vuoden 2005 yleissopimuksen mukaisesti ja että on tärkeää vahvistaa edelleen EU:n ja Korean tasavallan kulttuurisuhteita. Huolta herätti se, että Korean tasavalta ei mahdollisesti noudata vastavuoroisuutta kansallisten tuotantojen kiintiöiden osalta tilausvideopalveluissa. EU:n ja Korean yhteistuotantojen tähänastisen vähäisyyden vuoksi mahdolliset riskit ovat kuitenkin pieniä. Komissio esitti johtopäätöksenä, että oikeuden uusiminen voisi antaa mahdollisuuden mukauttaa sitä huolenaiheisiin vastaamiseksi ja pöytäkirjan täytäntöönpanon helpottamiseksi.

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Euroopan audiovisuaalisen seurantakeskuksen selvitykset ja tiedot osoittavat, että yleisesti ottaen yhteistuotannot johtavat suurempiin kansainvälisiin katsojamääriin. Vuonna 2021 eurooppalaisten elokuvien osuus oli Koreassa 23 prosenttia julkaistuista elokuvista, mutta vain 5 prosenttia elokuvateatterikäynneistä. Elokuvien julkaisujen ja elokuvateatterikäyntien välinen ero osoittaa, että hyödyntämätöntä potentiaalia on paljon ja että parempi yhteistyö voisi auttaa hyödyntämään tätä potentiaalia. Pöytäkirjalla perustettu kulttuuriyhteistyökomitea on tarkastellut audiovisuaalialan oikeuden käyttöön mahdollisesti vaikuttaneita tekijöitä, kuten covid-19-pandemia, heikko tietoisuus oikeuden tarjoamista mahdollisuuksista ja yhteistuotannoille asetetut vaatimukset.

Vaikutustenarviointi

Ei sovelleta.

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Ei sovelleta.

Perusoikeudet

Ei sovelleta.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ei ole.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Komissio seuraa jatkuvasti audiovisuaalisia yhteistuotantoja koskevan oikeuden täytäntöönpanoa Euroopan audiovisuaalisen seurantakeskuksen ja toimialan tietojen pohjalta, erityisesti animaatioalan osalta.

Pöytäkirjalla perustettu kulttuuriyhteistyökomitea kokoontuu kerran vuodessa seuraamaan edistymistä ja keskustelemaan haasteista ja mahdollisuuksista.

Selittävät asiakirjat (direktiivien osalta) 

Ei sovelleta.

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Ehdotuksen 1 artiklassa uusitaan audiovisuaalialan oikeuden voimassaoloaika 1 päivän heinäkuuta 2023 ja 30 päivän kesäkuuta 2026 väliseksi ajaksi, ja tänä aikana EU:n ja Korean yhteistuotannot voivat hyötyä osapuolten järjestelyistä.

Päätöksen 2 artiklassa säädetään, että päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään. Tämän tekevät tarpeelliseksi aikarajoitteet, jotka liittyvät EU:n velvollisuuteen ilmoittaa Korean tasavallalle kolme kuukautta etukäteen, jos EU ei aio uusia oikeutta.

2023/0006 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan väliseen vapaakauppasopimukseen liittyvän kulttuuriyhteistyötä koskevan pöytäkirjan 5 artiklassa tarkoitetun yhteistuotantoja varten myönnettävän oikeuden pidentämisestä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä 1 päivänä lokakuuta 2015 annetun neuvoston päätöksen (EU) 2015/2169, sellaisena kuin se on muutettuna neuvoston päätöksellä (EU) 2022/2335 3 , ja erityisesti sen 3 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

1) Neuvosto hyväksyi 1 päivänä lokakuuta 2015 päätöksen (EU) 2015/2169 Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä.

2) Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen liitteenä olevan kulttuuriyhteistyötä koskevan pöytäkirjan, jäljempänä ’pöytäkirja’, 1 artiklassa määrätään puitteet, joissa osapuolten on määrä tehdä yhteistyötä helpottaakseen kulttuuritoimintojen, -hyödykkeiden ja -palvelujen vaihtoa, myös audiovisuaalialalla.

3) Pöytäkirjassa on määräyksiä audiovisuaalisten yhteistuotantojen oikeudesta hyötyä osapuolten vastaavista ohjelmista.

4) Pöytäkirjan 5 artiklan 8 kohdan b alakohdan mukaan ensimmäisen kolmen vuoden jakson jälkeen oikeus uusitaan yhtä pitkiksi peräkkäisiksi ajanjaksoiksi, jollei toinen osapuoli sano oikeutta irti toimittamalla kirjallisen ilmoituksen vähintään kolme kuukautta ennen ensimmäisen tai minkä tahansa myöhemmän ajanjakson päättymistä. Kyseisen määräyksen mukaisesti oikeutta jatkettiin viimeksi 30 päivään kesäkuuta 2023, eikä kumpikaan osapuoli ole sanonut oikeutta irti.

5) Päätöksen (EU) 2015/2169 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti komissio antaa Korean tasavallalle ilmoituksen unionin aikomuksesta olla jatkamatta yhteistuotantoja varten myönnettävän oikeuden soveltamisaikaa pöytäkirjan 5 artiklan mukaisesti pöytäkirjan 5 artiklan 8 kohdassa määrätyn menettelyn jälkeen, jollei neuvosto komission ehdotuksesta neljä kuukautta ennen tällaisen oikeuden soveltamisajan päättymistä hyväksy oikeuden jatkamista. Jos neuvosto hyväksyy oikeuden jatkamisen, kyseistä menettelyä sovelletaan uudelleen oikeuden uusitun soveltamisajan päättyessä.

6) Pöytäkirjan 3 artiklan 5 kohdassa tarkoitettua neuvoa-antavaa ryhmää on kuultu pöytäkirjan 5 artiklan 8 kohdassa tarkoitetusta oikeuden soveltamisajan pidentämisestä.

7) Kulttuuriyhteistyökomitea arvioi 7 päivänä joulukuuta oikeuden täytäntöönpanon tuloksia kulttuurisen monimuotoisuuden lisäämisen ja yhteistuotettuja teoksia koskevan molempia osapuolia hyödyttävän yhteistyön osalta pöytäkirjan 5 artiklan 8 kohdan a alakohdan mukaisesti.

8)    Neuvosto hyväksyy oikeuden jatkamisen, koska EU:n ja Korean tasavallan yhteistuotannot voivat hyödyttää molempia osapuolia sekä taloudellisesti että kulttuurisesti. Audiovisuaalialan oikeus voi luoda lisämahdollisuuksia kaikille jäsenvaltioille, myös niille, jotka eivät ole tähän mennessä pystyneet toteuttamaan yhteistuotantoja kahdenvälisesti.

9) Tämä päätös ei saisi vaikuttaa unionin ja jäsenvaltioiden toimivaltuuksiin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Jatketaan soveltamisaikaa, joka koskee pöytäkirjan 5 artiklan 4–7 kohdassa määrättyä audiovisuaalisia yhteistuotantoja varten myönnettyä oikeutta hyötyä paikallisen ja alueellisen kulttuurisisällön edistämistä koskevista osapuolten järjestelyistä, kolmen vuoden ajanjaksoksi, joka alkaa 1 päivänä heinäkuuta 2023 ja päättyy 30 päivänä kesäkuuta 2026.            

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    Pöytäkirja kulttuuriyhteistyöstä (EUVL L 127, 14.5.2011, s. 1418).
(2)    Asia C-275/20 – komissio v. neuvosto (Accord avec la République de Corée), EU:C:2022:142.
(3)    Neuvoston päätös (EU) 2022/2335, annettu 28 päivänä marraskuuta 2022, Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen tekemisestä tehdyn päätöksen (EU) 2015/2169 muuttamisesta.