8.7.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 263/41


Erään viinialan nimityksen tuote-eritelmän vakiomuutoksen hyväksymistä koskevan tiedonannon julkaiseminen (komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 17 artiklan 2 ja 3 kohta)

(2022/C 263/11)

Tämä tiedonanto julkaistaan komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 (1) 17 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

YHTENÄISEN ASIAKIRJAN VAKIOMUUTOSTA KOSKEVA TIEDONANTO

”Cigales”

PDO-ES-A0622-AM03

Tiedonannon päivämäärä: 12.4.2022

HYVÄKSYTYN MUUTOKSEN KUVAUS JA PERUSTELUT

1.   Fyysisten ja kemiallisten ominaisuuksien muuttaminen

KUVAUS:

Tämä muutos vaikuttaa kokonaisrikkidioksidipitoisuuden enimmäismäärään (ilmaistuna milligrammoina litraa kohden, mg/l), joka noudattaa sovellettavassa lainsäädännössä vahvistettuja raja-arvoja. Valko- ja rosee-/clarete-viinien osalta ylärajaa nostetaan 150:stä 200:aan mg/l ja punaviinien osalta 140:stä 150:een mg/l. Lisäksi laatukuohuviinien sokeripitoisuuden mittausmenetelmää korjataan siten, että sen yhteydessä viitataan nyt glukoosin, fruktoosin ja sakkaroosin pitoisuuteen grammoina litraa kohden. Aiemmin tekstistä puuttui maininta sakkaroosista.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 2.a kohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 4 kohtaan.

Muutosta pidetään yhtenäiseen asiakirjaan vaikuttavana vakiomuutoksena, koska se ei aiheuta olennaista muutosta tuotteen ominaisuuksiin vaan luontoon liittyvien ja inhimillisten tekijöiden vuorovaikutuksesta johtuvat ominaisuudet ja profiili, joita käsitellään yhteyden kuvauksessa, säilyvät ennallaan. Siksi tämän muutoksen ei katsota kuuluvan mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä muutostyypeistä.

PERUSTELUT:

Rikkidioksidipitoisuuden ylärajojen asettamista lainsäädännössä vahvistettuja rajoja alhaisemmiksi pidettiin tarpeettomana, sillä se voi vaikeuttaa viinien asianmukaista varastointia eikä paranna niiden laatua.

2.   Termin ”clarete” lisääminen määritteen ”rosee-” synonyymiksi

KUVAUS:

Termi ”clarete” on lisätty määritteen ”rosee-” synonyymiksi.

Muutos koskee tuote-eritelmää sekä yhtenäistä asiakirjaa. Se vaikuttaa tuote-eritelmän 2.a, 2.b, 3.c, 5 ja 7 kohtaan sekä yhtenäisen asiakirjan 4 ja 5 kohtaan.

Muutosta pidetään (yhtenäiseen asiakirjaan vaikuttavana) vakiomuutoksena, koska se ei aiheuta olennaista muutosta tuotteen ominaisuuksiin vaan sen myötä vain otetaan uudelleen käyttöön perinteinen merkintä, jota on aina käytetty tältä alueelta peräisin olevien viinien yksilöimiseksi. Luontoon liittyvien ja inhimillisten tekijöiden vuorovaikutuksesta johtuvat ominaisuudet ja profiili, joita käsitellään yhteyden kuvauksessa, säilyvät ennallaan. Siksi tämän muutoksen ei katsota kuuluvan mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä muutostyypeistä.

PERUSTELUT:

Termiä ”clarete” on perinteisesti käytetty Cigalesissa ja Espanjan muilla viininviljelyalueilla valmistetuista roseeviineistä. Alkuperänimityksen luomishetkellä sovellettavan lainsäännön mukaan tällä tavoin valmistetuista viineistä oli käytettävä yksinomaan nimitystä ”roseeviini”. Näin ollen tämäntyyppiset viinit määriteltiin roseeviineiksi ja termi ”clarete” poistui käytöstä. Tällä hetkellä sovellettavan lainsäädännön mukaan termiä ”clarete” voidaan kuitenkin käyttää määritteen ”rosee-” synonyyminä. Tämä perinteinen merkintä halutaan nyt ottaa uudelleen käyttöön, jotta voidaan elvyttää kyseisen viininviljelyalueen varhaisilta ajoilta peräisin oleva muisto tästä viinityypistä. Näin näille viineille voidaan luoda lisäarvoa, sillä ne eroavat muualla maailmassa valmistetuista roseeviineistä.

3.   Aistinvaraisten ominaisuuksien kuvauksen uudelleenmuotoilu

KUVAUS:

Muutoksella parannetaan viinien aistinvaraisten ominaisuuksien kuvausta.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 2.b kohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 4 kohtaan.

Muutosta pidetään (yhtenäiseen asiakirjaan vaikuttavana) vakiomuutoksena, koska se ei aiheuta olennaista muutosta tuotteen ominaisuuksiin vaan kyseessä on ainoastaan niiden kuvauksen päivittäminen. Siksi tämän muutoksen ei katsota kuuluvan mihinkään komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä muutostyypeistä.

PERUSTELUT:

SAN-nimityksen ”Cigales” sääntelyneuvosto, joka on akkreditoitu standardin ISO 17065 mukaisesti, on antanut viinien aistinvaraisen analyysin tällaisia analyysejä suorittavan, standardin ISO 17025 mukaisesti akkreditoidun laboratorion toimeksi. Aistinvaraisten ominaisuuksien kuvausta on muutettu vuosien varrella kertyneen kokemuksen perusteella, jotta se olisi yhdenmukainen standardissa ISO 17025 vahvistetut edellytykset täyttävän analysointimenetelmän kanssa. Tekstiin on myös lisätty yksilölliset kuvaukset makealle valko-, rosee- ja punaviinille näiden viinien luonteen kuvailemiseksi tarkemmin sekä yksityiskohtaisemman analyysin mahdollistamiseksi.

4.   Istutustiheyden muuttaminen

KUVAUS:

Muutoksen tarkoituksena on mahdollistaa olemassa oleville viljelmille poikkeaminen vähimmäisistutustiheyden (1 000 kasvia hehtaaria kohden) noudattamisesta.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 3.a kohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 5.1 kohtaan.

Muutosta pidetään vakiomuutoksena, koska se ei aiheuta olennaista muutosta tuotteen ominaisuuksiin. Itse asiassa kaikkein alkuperäisimmät Cigales (SAN) -viinit valmistetaan juuri vanhimmilla viljelmillä kasvatetuista rypäleistä. Muutos ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Muutoksen tarkoituksena on varmistaa, että kyseisellä viininviljelyalueella säilyneet vanhat viiniviljelmät, joiden istutustiheys on alle 1 000 kasvia hehtaaria kohden, saavat säilyä ennallaan. Sen lisäksi, että nämä viljelmät ovat historiallisesti ja kulttuurisesti arvokkaita, ne myös tuottavat laadultaan erinomaisia rypäleitä, mikä johtuu alhaisesta tuotoksesta ja köynnösten iästä. Nimenomaan tästä raaka-aineesta tuotetaan laadukkaimmat viinit, joilla on eniten lisäarvoa.

Näillä vanhoilla viljelmillä istutusetäisyys on 3x3 metriä (mikä on mahdollistanut sopeutumisen mekaanisten menetelmien käyttöönottoon), eikä näiden vanhojen palstojen jättämistä sallittujen viljelmien ulkopuolelle siksi, että niillä ei noudateta istutustiheyden alarajaa, siksikään pidetä loogisena. Niiden jättäminen sallittujen viljelmien ulkopuolelle johtaisi tuotantopotentiaalin ja laadun heikkenemiseen.

5.   Rypäleiden todennäköisen alkoholipitoisuuden rajan alentamisen salliminen tiettyinä vuosina

KUVAUS:

Muutoksen myötä sallitaan tiettyinä vuosina 0,5 astetta pienempi rypäleiden alkoholipitoisuus.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 3 kohdan b.1 alakohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 5.1 kohtaan.

Kyseessä on vakiomuutos, sillä se ei aiheuta olennaisia muutoksia vaan tämä mahdollisuus on aina ollut olemassa. Muutoksella ainoastaan siirretään kyseinen säännös (jota tällä hetkellä noudatetaan sisäisenä toimintasääntönä) osaksi tuote-eritelmää eli asiakirjaa, joka sisältää kaikki tuotteeseen vaikuttavat tekniset säännökset. Näin ollen tämä muutos ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Muutoksella mahdollistetaan se, että sääntelyneuvosto voi tiettyinä vuosina sallia rypäleiden todennäköisen alkoholipitoisuuden alarajan alentamisen enintään 0,5 oBè:lla, kunhan ensin on suoritettu tekninen tutkimus, jossa perustellaan pienemmän alkoholipitoisuuden salliminen.

Ohjeet pienemmän alkoholipitoisuuden sallimiseksi tiettyinä vuosina sisältyivät aiempiin sovellettaviin sääntöihin, SAN-nimityksestä ”Cigales” annettuun asetukseen, joka annettiin ennen tuote-eritelmän laatimista. Tätä asetusta muutettiin hiljattain, eikä siinä enää mainita tätä mahdollisuutta, ja teknisenä toimenpiteenä tämä olisi nyt sisällytettävä tuote-eritelmään.

6.   Erityyppisten laatukuohuviinien salliminen

KUVAUS:

Tämän muutoksen myötä sallitaan laatukuohuviinien valmistaminen myös muilla kuin perinteisellä menetelmällä.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 3 kohdan b.1 alakohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 5.1 kohtaan.

Kyseessä on vakiomuutos, joka aiheuttaa muutoksia yhtenäiseen asiakirjaan. Laatukuohuviinien on edelleen täytettävä aistinvaraisia, fyysisiä ja kemiallisia ominaisuuksia koskevat tuote-eritelmässä asetetut vaatimukset valmistusmenetelmästä riippumatta. Näin ollen tämä muutos ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Laatukuohuviinejä voidaan valmistaa millä tahansa menetelmällä, joka sallitaan asetuksen (EU) N:o 1308/2013 liitteeseen VII sisältyvän luokan 5 yhteydessä. Tavoitteena on hyödyntää uudet mahdollisuudet laajentaa markkinoita tämän vuonna 2011 tuotantoon otetun tuotelajin osalta. Käytetty valmistusmenetelmä on kuitenkin mainittava pääetiketissä, jotta kuluttajalla on tieto siitä, miten tuote on valmistettu.

7.   Kypsyttämiselle asetettuja vaatimuksia koskevan kohdan uudelleenmuotoilu

KUVAUS:

Tällä muutoksella otetaan käyttöön uusia viinin kypsyttämistä koskevia vaatimuksia (vaatimukset koskevat tynnyrin kokoa sekä päivämäärää, josta alkaen kypsyttämisajanjakson pituus lasketaan).

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 3 kohdan b.2 alakohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 5.1 kohtaan.

Kyseessä on yhtenäiseen asiakirjaan vaikuttava vakiomuutos, sillä se ei aiheuta olennaisia muutoksia vaan kypsyttämistä koskevat vaatimukset pysyvät samoina kuin aiemmin asetuksessa. Muutoksella ainoastaan siirretään kyseinen vaatimus (jota tällä hetkellä noudatetaan sisäisenä toimintasääntönä) osaksi tuote-eritelmää eli asiakirjaa, joka sisältää kaikki tuotteeseen vaikuttavat tekniset säännökset. Näin ollen tämä muutos ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Tällä muutoksella tekstiin lisätään uusi kypsyttämisvaatimuksia koskeva kohta, joka sisältyi aiemmin ainoastaan aiempaan asetukseen. Muutos tehdään siksi, että aiemman asetuksen muuttamisen jälkeen kaikki tekniset seikat on määritetty tuote-eritelmässä.

8.   Viininvalmistusta koskevien rajoitusten muuttaminen

KUVAUS:

Tekstistä on poistettu vaatimus lajikkeiden prosenttiosuuksista sekoituksissa.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 3 kohdan b.2 alakohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 5.1 kohtaan.

Kyseessä on yhtenäiseen asiakirjaan vaikuttava vakiomuutos, sillä luontoon liittyvien ja inhimillisten tekijöiden vuorovaikutuksesta johtuvat tuotteen ominaisuudet ja profiili, joita käsitellään yhteyden kuvauksessa, säilyvät ennallaan. Näin ollen tämä muutos ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Näiden viininvalmistusta koskevien rajoitusten säilyttämistä ei pidetä tarpeellisena, koska Cigales (SAN) -viinien ominaisuudet juontuvat ennen kaikkea siitä, miten lajikkeet ovat sopeutuneet maantieteelliseen ympäristöön ja miten tämä ympäristö (ilmasto, maaperä, korkeuserot jne.) on vaikuttanut rypäleiden tuotantoon, eivätkä tiettyjen lajikkeiden osuuksista sekoituksissa.

9.   Enimmäistuotosten määrittäminen viinityypin mukaan

KUVAUS:

Enimmäistuotosta ei määritetä enää rypäleen värin mukaan. Tästä lähtien enimmäistuotos riippuu valmistettavasta viinityypistä. Punaisten ja valkoisten lajikkeiden enimmäistuotokseksi on vahvistettu 7 000 kg hehtaarilta, kun niistä valmistetaan punaviinejä, ja 9 000 kg hehtaarilta, kun niistä valmistetaan muuntyyppisiä viinejä eli valkoviinejä, rosee-/clarete-viinejä ja laatukuohuviinejä.

Tämä muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 5 kohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 5.2 kohtaan.

Kyseessä on yhtenäiseen asiakirjaan vaikuttava vakiomuutos, sillä se ei aiheuta muutoksia tuotteen ominaisuuksiin. Tämä päivitys ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Rosee-/clarete-viinejä on tällä alueella perinteisesti valmistettu sekoittamalla valkoisia ja punaisia rypäleitä. Samoilla lohkoilla kasvatetaan yleisesti sekä valkoisia että punaisia lajikkeita, joten niille ei ole järkevää määrittää erillisiä tuotoksia.

Muutos on tarpeen myös teknisistä syistä: Markkinoilla on tällä hetkellä kysyntää kevyemmille, kevytrunkoisemmille ja kevytrakenteisemmille rosee-, valko- ja laatukuohuviineille. Tällaisten viinien valmistaminen edellyttää pienempää alkoholipitoisuutta ja uutosta sekä suurempaa happopitoisuutta. Jos sadonkorjuuta aikaistetaan näiden ominaisuuksien aikaansaamiseksi, rypäleiden muut ainesosat eivät ehdi kypsyä riittävästi. Tuotoksen enimmäisrajaa nostamalla voidaan kuitenkin tasapainottaa nämä tekijät heikentämättä muiden ainesosien arvoja, jolloin varmistetaan rypäleiden ihanteellinen kypsyminen.

10.   Garnacha tintorera- ja garnacha blanca -lajikkeiden käytön salliminen sekä pääasiallisten ja sallittujen lajikkeiden jaottelun poistaminen

KUVAUS:

Lajikkeisiin on lisätty kaksi uutta lajiketta, ja jaottelu pääasiallisiin ja sallittuihin lajikkeisiin on poistettu.

Tämä muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 6 kohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 7 kohtaan.

Kyseessä on yhtenäiseen asiakirjaan vaikuttava vakiomuutos, sillä se ei aiheuta muutoksia tuotteen ominaisuuksiin. Tämä päivitys ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Lajikkeiden jaottelu pääasiallisiin ja sallittuihin lajikkeisiin on poistettu tarpeettomana.

Garnacha Tintorera -lajikkeen käytön salliminen johtuu siitä, että sitä pidettiin aiemmin perusteetta laatuviinien valmistukseen soveltumattomana lajikkeena, vaikka sitä on perinteisesti viljelty SAN-merkinnän ”Cigales” kattamalla alueella. Viininvalmistamoilla ei 35 vuotta sitten ollut riittäviä teknisiä valmiuksia hyvän viinin valmistamiseksi tästä lajikkeesta, vaan siitä valmistetut viinit olivat liian tanniinisia ja kovia, niissä oli liikaa väriä ja ne olivat liian kiristäviä. Tästä syystä lajike poistettiin sallittujen lajikkeiden luettelosta.

Nykyaikaisessa viininvalmistuksessa on kuitenkin havaittu, että tällä lajikkeella on laatuviinien valmistukseen soveltuvia ominaisuuksia. Viininvalmistamoiden nykyisten teknisten valmiuksien ansiosta Garnacha Tintorera -lajikkeesta voidaan valmistaa erittäin korkealaatuisia viinejä, joissa on poikkeuksellista hedelmäisyyttä ja aromaattisia ominaisuuksia, joita nykykuluttajat pitävät suuressa arvossa.

11.   Yhteyden kuvauksen sanamuodon päivittäminen

KUVAUS:

Tämä muutos ei aiheuta perustavanlaatuisia muutoksia itse yhteyteen, vaan kyseessä on pikemminkin kohdan sanamuodon päivittäminen kauttaaltaan, jotta varmistetaan, että muut tehdyt muutokset on otettu huomioon tässä kohdassa. Syy-seuraussuhde ei ole muuttunut.

Tämä muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 7 kohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 8 kohtaan.

Kyseessä on vakiomuutos, joka aiheuttaa muutoksia yhtenäiseen asiakirjaan. Muutoksessa on kyse ainoastaan tekstin uudelleen muotoilusta, eikä se kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Tekstiin on tehtävä pieniä muutoksia sen varmistamiseksi, että muut tuote-eritelmään tehdyt muutokset on otettu huomioon yhteyttä koskevassa kohdassa.

12.   Enimmäistuotoksen kasvattamisen mahdollistavan poikkeuksen ja rypäleiden todennäköisen alkoholipitoisuuden rajan alentamisen yhtäaikaista soveltamista koskevan ehdon lisääminen

KUVAUS:

Rypäleiden enimmäistuotoksen kasvattaminen ja niiden todennäköisen alkoholipitoisuuden rajan alentaminen samana vuonna ei ole sallittua.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 8 kohdan b.1 alakohtaan mutta ei yhtenäiseen asiakirjaan.

Kyseessä on vakiomuutos, sillä se ei aiheuta muutoksia tuotteen ominaisuuksiin, eikä se vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan. Tämä päivitys ei kuulu mihinkään asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa säädetyistä unionin muutosten tyypeistä.

PERUSTELUT:

Ehto lisätään tuote-eritelmän 8 kohdan b.1 alakohtaan uutena 3 alakohtana. Sen mukaan enimmäistuotoksen kasvattamisen mahdollistavan poikkeuksen soveltaminen ja todennäköisen alkoholipitoisuuden rajan alentaminen samaan aikaan ei ole sallittua. Tämä ehto sisältyi myös aiempaan alkuperänimityksen sääntelystä annettuun asetukseen. Kuten edellisten muutosten tapauksessa, myös tämä vaatimus on syytä siirtää asetuksesta (jossa sitä ei enää mainita) osaksi tuote-eritelmää.

13.   Merkintäsäännösten sanamuodon uudelleenmuotoilu

KUVAUS:

Tämä kohta on muotoiltu uudelleen sanamuodon yhdenmukaistamiseksi voimassa olevan lainsäädännön kanssa. Samalla kohtaan on lisätty edellä mainitun muutoksen mukaisesti uusi vaatimus laatukuohuviinien valmistusmenetelmän mainitsemisesta etiketissä, jotta kuluttajille ei aiheudu epäselvyyttä. Lisäksi otetaan käyttöön merkintä ”fermentado en barrica” (tynnyrissä kypsytetty).

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 8 kohdan b.3 alakohtaan ja yhtenäisen asiakirjan 9 kohtaan.

Kyseessä on vakiomuutos, joka aiheuttaa muutoksia yhtenäiseen asiakirjaan, mutta se ei rajoita myyntiä millään tavalla eikä se myöskään kuulu mihinkään muutostyypeistä, joista säädetään unionin muutoksia koskevassa asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa.

PERUSTELUT:

Muutoksen tarkoituksena on parantaa merkintäsääntöjä.

14.   Tarkastuksia koskevan kohdan päivittäminen

KUVAUS:

Valvontaelin, jonka tehtäväksi toimivaltainen viranomainen on antanut tiettyjen tehtävien suorittamisen, on määritelty tarkemmin, ja tarkastuksia koskevan kohdan sanamuotoa on parannettu.

Muutos vaikuttaa tuote-eritelmän 9 kohtaan mutta ei yhtenäiseen asiakirjaan.

Kyseessä on vakiomuutos, joka ei vaikuta yhtenäiseen asiakirjaan. Se ei aiheuta muutoksia tuotteen ominaisuuksiin eikä kuulu mihinkään muutostyypeistä, joista säädetään unionin muutoksia koskevassa asetuksen (EU) 2019/33 14 artiklan 1 kohdassa.

PERUSTELUT:

SAN-nimityksen ”Cigales” sääntelyneuvosto on akkreditoitu standardin ISO/IEC 17065:2012 mukaisesti. Akkreditoinnin jälkeen Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León (Kastilia-Leónin maatalousteknologian laitos) antoi asetuksen (EU) N:o 1308/2013 116 a artiklan mukaisesti sääntelyneuvoston tehtäväksi vaatimustenmukaisuustarkastuksiin liittyvien tehtävien suorittamisen.

Myös valvontatehtäviä koskevan kohdan sanamuotoa on päivitetty, sillä kohta oli vanhentunut standardin ISO 17065 mukaisesti tehtävän sertifioinnin osalta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

1.   Tuotteen nimi

Cigales

2.   Maantieteellisen merkinnän tyyppi

SAN – Suojattu alkuperänimitys

3.   Rypäletuotteiden luokat

1.

Viini

5.

Laatukuohuviini

4.   Viini(e)n kuvaus

1.   VIINI – valko- ja rosee-/clarete-viinit

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Valkoviinit:

Ulkonäkö on melko puhdas ja kirkas. Väri on vihertävän keltainen tai oljen-, vaalean- tai kullankeltainen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja) ja hedelmäisiä, puussa kasvavien hedelmien, sitrushedelmien ja/tai kasvien aromeja. Tuoksussa voi olla myös mausteisia ja/tai paahtuneita vivahteita, jos viiniä on säilytetty tynnyrissä.

Maku on tasapainoinen, happo- ja alkoholipitoisuus on hyvä. Maussa on samantyyppisiä aromeja kuin tuoksussa (puussa kasvavat hedelmät, sitrushedelmät ja/tai kasvit). Ne voivat olla mausteisia ja/tai paahtuneita (puun kanssa kosketuksessa olleiden viinien tapauksessa).

Rosee-/clarete-viinit:

Ulkonäkö on melko puhdas ja kirkas. Väri voi olla violetinvaaleanpunainen, mansikanpunainen, lohenpunainen tai sipulinkuoren värinen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita) ja hedelmäisiä, punaisten hedelmien, puussa kasvavien hedelmien, sitrushedelmien ja/tai tuoreiden kasvien aromeja. Tuoksussa on mausteisia ja/tai paahtuneita vivahteita, jos viini on ollut kosketuksessa puun kanssa.

Maku on tasapainoinen, ja siinä on samantyyppisiä aromeja kuin tuoksussa (punaisten hedelmien, puussa kasvavien hedelmien, sitrushedelmien ja/tai tuoreiden kasvien aromeja sekä mausteisia ja/tai paahtuneita aromeja, jos viiniä on säilytetty tynnyrissä).

Tässä kohdassa vahvistetut fyysiset ja kemialliset parametrit ovat EU:n sääntelyssä vahvistettujen rajojen mukaisia.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

11

Vähimmäishappopitoisuus

3,5 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

10,83

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

200

2.   VIINI – nuoret punaviinit

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Ulkonäkö vaihtelee puhtaasta kirkkaaseen, värisävyt violetista tiilenpunaiseen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita), puussa kasvavien (tummien tai punaisten, tuoreiden tai ylikypsien) hedelmien ja/tai kasvien aromeja sekä mausteisia ja/tai paahtuneita aromeja, jos viini on ollut kosketuksessa puun kanssa.

Maussa happo- ja alkoholipitoisuus, kireys ja kitkeryys ovat hyvässä tasapainossa. Jälkimaussa erottuvat samantyyppiset aromit kuin tuoksussa.

Tässä kohdassa vahvistetut fyysiset ja kemialliset parametrit ovat joka tapauksessa EU:n sääntelyssä vahvistettujen rajojen mukaisia.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

12

Vähimmäishappopitoisuus

3,5 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

10,83

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

150

3.   Punaviinit, joissa maininta ”roble”

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Ulkonäkö vaihtelee puhtaasta kirkkaaseen, värisävyt violetista tiilenpunaiseen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita), ja tuoksussa on hedelmäisiä sekä paahtuneita ja/tai mausteisia vivahteita, jotka ovat tyypillisiä puun kanssa kosketuksessa olleille viineille.

Maku on tasapainoinen, ja siinä on hedelmäisiä aromeja sekä paahtuneita ja/tai mausteisia vivahteita, jotka ovat tyypillisiä puun kanssa kosketuksessa olleille viineille.

(*)

Sadonkorjuuvuotta seuraavana vuonna markkinoille saatetut viinit; yli vuoden ajan kypsytetyt viinit eivät saa ylittää haihtuvien happojen pitoisuuden enimmäismäärää, joka lasketaan seuraavasti: 1 gramma litraa kohden kymmeneen tilavuusprosenttiin asti ja 0,06 grammaa litraa kohden jokaista kymmenen prosentin ylittävää prosenttiyksikköä kohden.

(**)

Tässä kohdassa vahvistetut fyysiset ja kemialliset parametrit ovat joka tapauksessa EU:n sääntelyssä vahvistettujen rajojen mukaisia.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

12

Vähimmäishappopitoisuus

3,5 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

10,83

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

150

4.   Punaviinit ”crianza”, ”reserva” ja ”gran reserva”

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

CRIANZA:

Ulkonäkö vaihtelee puhtaasta kirkkaaseen, värisävyt violetista tiilenpunaiseen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita), ja tuoksussa on paahtuneita ja/tai mausteisia vivahteita, joita esiintyy tyypillisesti yhdessä puumaisten ja hedelmäisten aromien kanssa.

Maku on tasapainoinen, jälkimaku mausteinen, paahtunut, hedelmäinen, mineraalinen tai kaikkia näitä.

RESERVA:

Ulkonäkö vaihtelee puhtaasta kirkkaaseen, värisävyt punaisesta meripihkanväriseen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita), ja tuoksussa on mausteisia, balsamimaisia, hedelmäisiä tai mineraalisia vivahteita tai kaikkia näitä.

Maku on voimakas ja tasapainoinen, jälkimaku mausteinen, balsamimainen, mineraalinen, hedelmäinen tai kaikkia näitä.

GRAN RESERVA:

Ulkonäkö vaihtelee puhtaasta kirkkaaseen, värisävyt punaisesta meripihkanväriseen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita), ja tuoksussa on mausteisia ja/tai balsamimaisia vivahteita.

Maku on voimakas, jälkimaku mausteinen, balsamimainen, mineraalinen, hedelmäinen tai kaikkia näitä.

Sadonkorjuuvuotta seuraavana vuonna markkinoille saatetut viinit; yli vuoden ajan kypsytetyt viinit eivät saa ylittää haihtuvien happojen pitoisuuden enimmäismäärää, joka lasketaan seuraavasti: 1 gramma litraa kohden kymmeneen tilavuusprosenttiin asti ja 0,06 grammaa litraa kohden jokaista kymmenen prosentin ylittävää prosenttiyksikköä kohden.

(**)

Tässä kohdassa vahvistetut fyysiset ja kemialliset parametrit ovat joka tapauksessa EU:n sääntelyssä vahvistettujen rajojen mukaisia.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

12

Vähimmäishappopitoisuus

3,5 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

10,83

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

150

5.   Viini – makeat viinit (valko-, rosee-/clarete- ja punaviinit)

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Makeat roseeviinit:

Ulkonäkö on melko puhdas ja kirkas. Väri voi olla violetinvaaleanpunainen, mansikanpunainen, lohenpunainen tai sipulinkuoren värinen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita) ja hedelmäisiä, punaisten hedelmien, puussa kasvavien hedelmien, sitrushedelmien ja/tai tuoreiden kasvien aromeja. Tuoksussa on mausteisia ja/tai paahtuneita vivahteita, jos viini on ollut kosketuksessa puun kanssa.

Maku on tasapainoinen, aromit samat kuin tuoksun osalta (punaiset hedelmät, puussa kasvavat hedelmät, sitrushedelmät ja/tai tuoreet kasvit sekä mausteiset ja/tai paahtuneet aromit, jos viiniä on säilytetty tynnyrissä). Jykevä, makea ja hyvärakenteinen.

Makeat punaviinit

Ulkonäkö vaihtelee puhtaasta kirkkaaseen, värisävyt violetista tiilenpunaiseen.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita), puussa kasvavien (tummien tai punaisten, tuoreiden ja/tai ylikypsien) hedelmien ja/tai kasvien aromeja sekä mausteisia ja/tai paahtuneita aromeja, jos viini on ollut kosketuksessa puun kanssa.

Maku on happo- ja alkoholipitoisuudeltaan hyvässä tasapainossa; hedelmäinen jälkimaku, jossa on samantyyppisiä aromeja kuin tuoksussa (tummien ja punaisten hedelmien, kuivattujen hedelmien sekä kasvien aromeja), lisäksi mausteisia ja/tai paahtuneita vivahteita. Jykevä, makea ja hyvärakenteinen.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

11

Vähimmäishappopitoisuus

3,5 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

10,83

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

200

6.   Laatukuohuviini (valkoinen ja rosee-/clarete-kuohuviini)

LYHYT KIRJALLINEN KUVAUS

Ulkonäkö vaihtelee puhtaasta kirkkaaseen ja väri keltaisen eri sävyjen välillä (oljenkeltaisesta kullankeltaiseen), kun viini on valmistettu joko valkoisista tai punaisista rypäleistä. Väri on punainen (vaaleanpunaisen ja mansikanpunaisen välillä), kun viini on valmistettu punaisista tai sekä punaisista että valkoisista lajikkeista. Kuplat ovat keskikokoisia ja muodostavat vaahtoa, ja niiden kesto on keskilyhyt tai keskipitkä.

Tuoksuaromit ovat voimakkaita (ei vikoja tai puutteita) sekä hedelmäisiä ja/tai hiivaisia.

Maussa on tyypillisesti hedelmäisyyttä, ja jälkimaussa erottuvat kuivattujen hedelmien aromit ja/tai hiivaiset aromit.

Tässä kohdassa vahvistetut fyysiset ja kemialliset parametrit ovat joka tapauksessa EU:n sääntelyssä vahvistettujen rajojen mukaisia.

Yleiset analyyttiset ominaisuudet

Kokonaisalkoholipitoisuus enintään (til-%)

 

Todellinen alkoholipitoisuus vähintään (til-%)

9

Vähimmäishappopitoisuus

3,5 g/l viinihappona ilmaistuna

Haihtuvien happojen pitoisuus enintään (milliekvivalenttia/litra)

10,83

Kokonaisrikkidioksidipitoisuus enintään (mg/l)

160

5.   Viininvalmistusmenetelmät

5.1.   Erityiset viininvalmistusmenetelmät

1.   Viininvalmistusmenetelmät

Erityinen viininvalmistusmenetelmä

Erityinen viininvalmistusmenetelmä

Terveet viinirypäleet, joiden todennäköinen vähimmäisalkoholipitoisuus on 10 oBè (valkoiset lajikkeet) ja 10,5 oBè (punaiset lajikkeet).

Enimmäistuotos: 72 litraa / 100 kilogrammaa rypäleitä.

Makeat viinit valmistetaan säilyttäen osa rypäleiden luonnollisista sokereista siten, että käyminen keskeytetään sallituilla menetelmillä, alkoholin lisäämistä lukuun ottamatta.

Laatukuohuviinit voidaan valmistaa millä tahansa sallitulla menetelmällä.

Viinien kypsyttämiselle asetetut vaatimukset:

1.

Viinit on kypsytettävä rekisteröidyissä viininvalmistamoissa tammitynnyreissä, joiden vetoisuus on enintään 330 litraa.

2.

Crianza-, Reserva- ja Gran Reserva -merkinnällä varustettavissa viineissä kypsytyksen alkamisajankohdaksi katsotaan satovuoden marraskuun 1. päivä.

2.   Viininvalmistusmenetelmät

Viljelykäytäntö

Uusilla viljelmillä istutustiheyden on oltava vähintään 1 000 kasvia hehtaaria kohden. Jo olemassa olevilla viljelmillä sallitaan niiden nykyinen istutustiheys.

5.2.   Enimmäistuotokset

1.

Punaviinit:

7 000 kilogrammaa rypäleitä hehtaaria kohden

2.

 

50,40 hehtolitraa hehtaaria kohden

3.

Valko- ja rosee-/clarete-viinit sekä laatukuohuviinit:

9 000 kilogrammaa rypäleitä hehtaaria kohden

4.

 

64,80 hehtolitraa hehtaaria kohden

6.   Rajattu maantieteellinen alue

SAN-nimityksen ”Cigales” maantieteellinen alue ulottuu Dueron laakson pohjoispuolella Pisuerga-joen molemmille rannoille. Alueen pinta-ala on 574 km2.

Maantieteellinen alue kattaa seuraavat kunnat:

Valladolidin maakunta:

Cabezón de Pisuerga, Cigales, Corcos del Valle, Cubillas de Santa Marta, Fuensaldaña, Mucientes, Quintanilla de Trigueros, San Martín de Valvení, Santovenia de Pisuerga, Trigueros del Valle ja Valoria la Buena sekä viinitila ”El Berrocal”, joka rajautuu Valladolidin maakunnan rajaan, Valladolidista Fuensaldañaan ja Mucientesiin johtavaan maantiehen sekä Pisuerga-jokeen. Tila kuuluu Valladolidin kunnan alueeseen.

Palencian maakunta:

Dueñas.

7.   Rypälelajike/rypälelajikkeet

ALBILLO MAYOR

CABERNET SAUVIGNON

GARNACHA BLANCA

GARNACHA ROJA - GARNACHA GRIS

GARNACHA TINTA

GARNACHA TINTORERA

MACABEO - VIURA

MERLOT

SAUVIGNON BLANC

SYRAH

TEMPRANILLO - TINTA DEL PAIS

VERDEJO

8.   Yhteyden/yhteyksien kuvaus

8.1.   Viini

SAN-nimityksen ”Cigales” maantieteellinen alue soveltuu erinomaisesti viininviljelyyn: alueen poikki kulkee Pisuerga-joki, ja alue on joen keskijuoksulla, yläjuoksun kylmän ilmaston ja jokisuun lauhkean ilmaston puolivälissä. Ilmaston ja maaperän vuorovaikutus suosii hapokkuudeltaan ja sokeripitoisuudeltaan erittäin tasapainoisten rypäleiden tuotantoa. Alueeseen erittäin hyvin sopeutuneet lajikkeet ja vuosikymmenien ajan harjoitettu viinintuotanto mahdollistavat erittäin tasapainoisten viinien valmistamisen.

Lisäksi ominaista on se, että 30 prosenttia viinitiloista on yli 60 vuotta vanhoja, mikä edellä mainittujen edellytysten ohella mahdollistaa Crianza-viineihin soveltuvan rypäleiden intensiivisen ja tasapainoisen kypsymisen.

8.2.   Laatukuohuviini

Viimeksi kuluneiden vuosien aikana saadut moninaiset kokemukset ovat mahdollistaneet sellaisten kuohuviinien tuotannon, joissa säilyvät alueen viinien erityisominaisuudet ja jotka saavuttavat korkean laatutason (pienet ja kestävät kuplat, toissijaisten aromien esiintyminen jne.). Alueelle ominaisten lajikkeiden (suuri mukautumiskyky) ansiosta voidaan tuottaa sekä maultaan että jälkimaultaan erittäin hienostuneita ja raikkaita kuohuviinejä.

Alueen ilmasto-olosuhteissa saadaan raaka-ainetta, joka on hapokkuudeltaan, uutepitoisuudeltaan ja aromeiltaan tasapainoista ja josta saatavan viinin maun täyteläisyys tasapainottaa sen hapokkuutta.

9.   Olennaiset lisäedellytykset (pakkaaminen, merkinnät, muut vaatimukset)

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Pakkaaminen rajatulla maantieteellisellä alueella

Edellytyksen kuvaus:

SAN-merkinnän ”Cigales” kattamien viinien pullotus on yksi merkittävimmistä tekijöistä, joilla taataan tuote-eritelmässä määritellyt, valmistuksen aikana ja tarvittaessa kypsytyksen myötä saatavat ominaisuudet, ja tästä syystä pullotus on suoritettava tuote-eritelmässä vahvistetulla tuotantoalueella sijaitsevien viininvalmistamoiden pullottamoissa.

Oikeudellinen kehys:

Kansallinen lainsäädäntö

Lisäedellytyksen tyyppi:

Merkintöjä koskevat lisämääräykset

Edellytyksen kuvaus:

Suojattua alkuperänimitystä tarkoittavan merkinnän ”DENOMINACIÓN DE ORIGEN PROTEGIDA” sijasta voidaan käyttää alkuperänimitystä tarkoittavaa perinteistä merkintää ”DENOMINACIÓN DE ORIGEN”.

Vuosikerta on merkittävä etikettiin, vaikka viiniä ei olisi kypsytetty. Poikkeuksen tähän muodostavat makeat viinit ja laatukuohuviinit.

Merkintöjä ”CRIANZA”, ”RESERVA” ja ”GRAN RESERVA” voidaan käyttää sillä edellytyksellä, että viini täyttää näitä perinteisiä merkintöjä koskevat, voimassa olevassa lainsäädännössä vahvistetut vaatimukset. Lisäksi voidaan käyttää merkintöjä ”ROBLE” ja ”FERMENTADO EN BARRICA” sillä edellytyksellä, että viini täyttää voimassa olevassa lainsäädännössä vahvistetut vaatimukset.

LINKKI ERITELMÄÄN

www.itacyl.es/documents/20143/342640/PCC+DOP+CIGALES+en+vigor_Rev+2.docx/319701e4-ff93-9af2-5b81-7acb4a82fdd4


(1)  EUVL L 9, 11.1.2019, s. 2.