Bryssel 6.4.2022

COM(2022) 168 final

Suositus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

luvan antamisesta aloittaa neuvottelut Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisestä maanteiden tavaraliikennettä koskevasta sopimuksesta


PERUSTELUT

1.Suosituksen tausta

Komissio suosittaa, että neuvosto antaa luvan aloittaa neuvottelut unionin ja Moldovan välisestä maanteiden tavaraliikennettä koskevasta määräaikaisesta sopimuksesta, jäljempänä ’sopimus’, Venäjän Ukrainaa vastaan aloittamasta provosoimattomasta ja perusteettomasta sotilaallisesta hyökkäyksestä aiheutuvien seurausten käsittelemiseksi ja että se nimittää komission unionin neuvottelijaksi. Suositukseen on liitetty myös neuvotteluohjeet.

2.Tausta

Unionin ja Moldovan välistä maanteiden tavaraliikennettä säännellään tällä hetkellä suurelta osin useilla EU:n jäsenvaltioiden ja Moldovan kahdenvälisillä liikennesopimuksilla. Näissä sopimuksissa määrätään kummankin osapuolen liikenteenharjoittajiin sovellettavista kauttakulkua ja kahdenvälistä kauppaa koskevista kiintiöjärjestelyistä. Moldovan kansallisen tieliikenneviraston antamien tietojen mukaan Viro, Liettua, Latvia, Puola, Slovakia, Unkari ja Slovenia ovat myöntäneet Moldovalle yhteensä 15 000 kiintiötä. Tästä kokonaismäärästä 14 320 on kauttakulkukiintiöitä tai kahdenvälisiä kiintiöitä ja 680 yleisiä kiintiöitä. Näiden maiden Moldovalle vuodeksi 2022 myöntämistä kiintiöistä ainoastaan 8 647 kiintiötä (vain noin 60 prosenttia kokonaismäärästä) oli jäljellä 17. maaliskuuta 2022.

Edellä mainittuihin kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvien lupien lisäksi kansainvälinen liikennefoorumi (ITF) käyttää monenvälistä kiintiöjärjestelmää, jossa myönnetään monenvälisiä lisenssejä Euroopan liikenneministerikonferenssin (CEMT) jäsenmaahan sijoittautuneiden kuljetusyritysten harjoittamaan kansainväliseen tavaraliikenteeseen. Lisenssejä sovelletaan CEMT-maiden välisiin tavarankuljetuksiin tai yhden tai useamman tällaisen maan alueen kautta tapahtuvaan kauttakulkuun. Kiintiöiden määrä CEMT-järjestelmässä on kuitenkin melko pieni verrattuna kahdenvälisten sopimusten mukaisesti myönnettyihin kiintiöihin (vaikka vertailu ei olekaan tarkka, koska CEMT-kiintiöt koskevat vuotuisia lisenssejä, kun taas kyseiset kahdenväliset sopimukset koskevat yksittäisten matkojen lupia). Vuonna 2022 Moldovan liikenteenharjoittajille myönnettiin 1 430 vuotuista lisenssiä ja 1 752 lyhytaikaista lisenssiä.

Moldova on osapuolena kansainvälisessä maantieliikenteessä toimivien ajoneuvojen miehistöjen työstä tehdyssä sopimuksessa (AETR) 1 , jonka sopimuspuolia ovat myös kaikki EU:n jäsenvaltiot. Sen vuoksi Moldovan liikenteenharjoittajien, jotka kuljettavat tavaroita unionin alueella, on noudatettava samoja ajoaikoja, taukoja ja lepoaikoja kuin joita sovelletaan unionissa asetuksen (EY) N:o 561/2006 2 mukaisesti.

Venäjän Ukrainaa vastaan kohdistaman sotilaallisen hyökkäyksen vuoksi Moldovan liikennetilanteesta on tullut hyvin vaikea. Ukrainan sota pakottaa Moldovan maantieliikenteen harjoittajat etsimään vaihtoehtoisia reittejä välttääkseen kulkemisen Ukrainan alueen kautta, mikä on toistaiseksi ollut ainoa tapa päästä kolmansien maiden markkinoille Itä-Ukrainassa. Moldovan liikenteenharjoittajilla ei kuitenkaan ole riittäviä lupia kauttakulkuun niissä jäsenvaltioissa, joiden läpi tällainen kauttakulku olisi järjestettävä. Tämä vaarantaa tavaroiden (erityisesti maataloustuotteiden) toimittamista koskevien pitkäaikaisten sopimusten noudattamisen edellä mainittujen maiden kauppakumppaneiden kanssa. Myös Moldovan ja EU:n välisten kuljetusten tarve kasvaa, mutta nykyiset luvat eivät riitä vastaamaan tähän tarpeeseen. Moldovan liikenteenharjoittajien kuljetusoikeuksien laajentaminen ja vastavuoroisten oikeuksien myöntäminen EU:n liikenteenharjoittajille voisi myös antaa EU:lle mahdollisuuden viedä enemmän tavaroita Moldovaan, joten se on myös EU:n edun mukaista. Samaan aikaan Moldovan saattaa olla tarpeen mukauttaa edelleen talous- ja liikennerakenteitaan, jotta se voi vastata sodan kansainvälisiin markkinoihin kohdistuviin vaikutuksiin.

Jotta voidaan auttaa Moldovan taloutta, joka on suurissa vaikeuksissa, koska maa on ottanut väliaikaisesti vastaan jo yli 350 000 Ukrainasta tulevaa ja muihin maihin matkalla olevaa pakolaista, on aiheellista tehdä kiireellisesti unionin ja Moldovan välinen sopimus, jonka nojalla Ukrainan kautta kulkevat suljetut kauttakulkureitit voidaan mahdollisimman suurelta osin korvata EU:n kautta kulkevilla vaihtoehtoisilla tiekuljetusreiteillä ja EU:n ja Moldovan kahdenvälistä maantieliikennettä voidaan parantaa. Tällaisen sopimuksen olisi oltava voimassa niin kauan kuin sodan vaikutus liikenteen harjoittamiseen ja Ukrainan liikenneinfrastruktuuriin pysyy vakavana.

Tällainen sopimus on myös EU:n edun mukainen, koska on EU:n edun mukaista vakauttaa Moldovan talous, myös siksi, että maan on huolehdittava sotaa pakenevien pakolaisten virrasta, ja koska on syytä lieventää Venäjän hyökkäyksen vaikutusta EU:n ja sen rajojen turvallisuustilanteeseen. Lisäksi EU:n liikenteenharjoittajat saavat vastavuoroisesti samat kuljetusoikeudet kuin Moldovan liikenteenharjoittajat, mikä on myönteistä EU:n taloudelle.

Assosiaatiosopimuksen 80 artiklan c alakohdassa kehotetaan vahvistamaan EU:n ja Moldovan alueiden välisiä tärkeimpiä liikenneyhteyksiä ja 82 artiklassa kehotetaan yhteistyöhön, jolla parannetaan tavaraliikennettä ja lisätään liikennevirtojen sujuvuutta Moldovan tasavallan, EU:n ja alueen kolmansien maiden välillä poistamalla hallinnollisia, teknisiä ja muita esteitä.

3.Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Tämä sopimus on yhdenmukainen EU:n Moldovaa koskevan nykyisen ulkosuhdepolitiikan kanssa. Moldovan hallitus on pyytänyt sopimusta kiireellisenä toimenpiteenä. Tällainen sopimus täydentää myös EU:n Moldovalle maaliskuussa 2022 myöntämää tukea, jolla autetaan Moldovan viranomaisia avustamaan ihmisiä, jotka pakenevat Venäjän Ukrainaan tekemää hyökkäystä. Maanteiden tavaraliikennettä koskevan määräaikaisen sopimuksen tekeminen Moldovan kanssa Ukrainan sodan aiheuttamien kuljetusesteiden ajaksi olisi myös unionin ja Moldovan välillä 27 päivänä kesäkuuta 2014 allekirjoitetun assosiaatiosopimuksen 3 mukaista.

4.Oikeusperusta sekä toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaate

Oikeusperusta

Menettelyllinen oikeusperusta päätökselle, jolla annetaan lupa neuvottelujen aloittamiseen unionin ja kolmannen maan välisestä sopimuksesta ja annetaan ohjeet neuvottelijalle, on SEUT-sopimuksen 218 artiklan 3 ja 4 kohta.

Unionin toimivalta

SEUT 216 artiklan 1 kohdassa määrätään seuraavaa:

”Unioni voi tehdä sopimuksen yhden tai useamman kolmannen valtion tai kansainvälisen järjestön kanssa, kun perussopimuksissa on asiaa koskeva määräys taikka kun sopimuksen tekeminen on välttämätöntä jonkin unionin politiikalle perussopimuksissa vahvistetun tavoitteen saavuttamiseksi tai sopimuksen tekemisestä säädetään oikeudellisesti sitovassa unionin säädöksessä tai sopimuksen tekeminen voi vaikuttaa yhteisiin sääntöihin tai muuttaa niiden ulottuvuutta.”

Nyt käsiteltävä sopimus kuuluu unionin liikennepolitiikan soveltamisalaan ja on tarpeellinen yhden perussopimuksissa tarkoitetun tavoitteen saavuttamiseksi eli vapaan ja oikeudenmukaisen kaupan edistämiseksi.

Maanteiden tavaraliikennettä koskevien kansainvälisten sopimusten tekemisestä säädetään myös nimenomaisesti unionin säädöksessä. 

Erityisesti maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevista yhteisistä säännöistä 21 päivänä lokakuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1072/2009 1 artiklan 2 ja 3 kohdassa säädetään seuraavaa:

”2. Kun on kyse kuljetuksesta jäsenvaltiosta kolmanteen maahan tai päinvastoin, tätä asetusta sovelletaan siihen osaan matkasta, joka tapahtuu minkä tahansa jäsenvaltion alueella, jonka kautta liikennöidään. Sitä ei sovelleta sen jäsenvaltion alueella tapahtuvaan matkan osaan, jossa kuormaus tai purkaminen tapahtuu, kunnes yhteisön ja kyseisen kolmannen maan välillä on tehty tarvittava sopimus.

3. Siihen asti kun 2 kohdassa tarkoitetut sopimukset on tehty, tämä asetus ei vaikuta:

a) jäsenvaltiosta kolmanteen maahan tai päinvastoin tapahtuvaa kuljetusta koskeviin määräyksiin, jotka sisältyvät jäsenvaltioiden ja kyseisten kolmansien maiden tekemiin kahdenvälisiin sopimuksiin;

b) jäsenvaltiosta kolmanteen maahan tai päinvastoin tapahtuvaa kuljetusta koskeviin, jäsenvaltioiden välillä tehtyjen kahdenvälisten sopimusten sisältämiin määräyksiin, jotka joko kahdenvälisten lupien tai vapauttamisjärjestelyjen mukaisesti sallivat, että sellaiset liikenteenharjoittajat, jotka eivät ole sijoittautuneet kyseiseen jäsenvaltioon, suorittavat jäsenvaltiossa kuormauksen tai purkamisen.”

Lisäksi unionin ja Moldovan välisen assosiaatiosopimuksen 82 artiklassa määrätään, että osapuolten välisellä yhteistyöllä pyritään parantamaan matkustaja- ja tavaraliikennettä ja lisäämään liikennevirtojen sujuvuutta unionin ja Moldovan tasavallan välillä.

Lisäksi sopimuksen tekeminen voi vaikuttaa yhteisiin sääntöihin tai muuttaa niiden ulottuvuutta, kuten Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä on vahvistettu. Unionin tuomioistuin totesi erityisesti 16. toukokuuta 2017 antamansa lausunnon 2/15 4  201 kohdassa seuraavaa: 

”201 Kuten unionin tuomioistuin on jo todennut, on niin, että kun unionin ja kolmannen valtion välisessä sopimuksessa määrätään tässä sopimuksessa tarkoitettuihin kansainvälisiin suhteisiin sovellettavista säännöistä, jotka ovat suurelta osin päällekkäisiä unionin sisäisiin tilanteisiin sovellettavien unionin yhteisten sääntöjen kanssa, on katsottava, että tämä sopimus saattaa vaikuttaa näiden yhteisten sääntöjen ulottuvuuteen tai muuttaa sitä. Vaikka ristiriitaa kyseisten yhteisten sääntöjen kanssa ei olisi, niiden merkitykseen, soveltamisalaan ja tehokkuuteen voi kohdistua vaikutuksia (ks. mm. lausunto 1/03 (Uusi Luganon yleissopimus), 7.2.2006, EU:C:2006:81, 143 ja 151–153 kohta; lausunto 1/13 (Kolmansien valtioiden liittyminen Haagin yleissopimukseen), 14.10.2014, EU:C:2014:2303, 84–90 kohta ja tuomio 26.11.2014, Green Network, C-66/13, EU:C:2014:2399, 48 ja 49 kohta).”

Tässä suosituksessa tarkoitettu markkinoille pääsy on kiistatta päällekkäinen edellä mainittujen unionin hyväksymien, maanteiden kansainvälistä tavaraliikennettä koskevien markkinoille pääsyä koskevien säännösten kanssa.

Edellä esitetyn perusteella unionilla on SEUT 3 artiklan 2 kohdan nojalla yksinomainen ulkoinen toimivalta tehdä suunniteltu sopimus.

Siltä osin kuin suunniteltu sopimus ei korvaa voimassa olevia kahdenvälisiä sopimuksia, niiden soveltamista voidaan jatkaa suunnitellun sopimuksen puitteissa. Kun sopimus on irtisanottu, voimassa olevia kahdenvälisiä sopimuksia voidaan jälleen soveltaa itsenäisesti, paitsi jos ja siihen saakka kun unioni tekee Moldovan kanssa uuden sopimuksen tieliikenteen alalla.

Komission kuulemisvelvollisuus

Kun otetaan huomioon unionin tuomioistuimen 16. heinäkuuta 2015 asiassa C-425/13 5 antama tuomio, jossa selvennetään eri toimielinten tehtäviä sovellettaessa SEUT 218 artiklan 2 ja 4 kohtaa SEU 13 artiklan 2 kohdassa vahvistettujen toimielinten välisen tasapainon ja keskinäisen vilpittömän yhteistyön periaatteiden mukaisesti, nämä selvennykset on otettava huomioon.

On aiheellista, että komissio toimittaa neuvostolle ja sen nimeämälle erityiskomitealle kaikki tiedot, joita ne tarvitsevat neuvottelujen edistymisen seuraamiseksi, kuten erityisesti ilmoitetut yleiset tavoitteet ja muiden osapuolten neuvottelujen aikana esittämät kannat. Komissio raportoi kirjallisesti neuvostolle ja sen nimeämälle erityiskomitealle neuvottelujen tuloksista siten, että neuvosto voi käyttää institutionaalisia oikeuksiaan.

Noudattaakseen SEU 13 artiklan 2 kohdassa määrättyä velvoitetta kunnioittaa toimielinten välistä tasapainoa ja SEUT 218 artiklan 10 kohdassa määrättyä velvoitetta komissio tiedottaa asiasta Euroopan parlamentille samassa laajuudessa.

Suhteellisuusperiaate

Suositus on suhteellisuusperiaatteen mukainen seuraavista syistä:

Suunniteltu sopimus on tehokkain väline EU:n ja Moldovan välisten tieliikennesuhteiden parantamiseksi, sillä se poistaa jäsenvaltioiden ja Moldovan kahdenvälisiin sopimuksiin sisältyvien kiintiöiden tarpeen kauttakulun osalta.

Ehdotettu sopimus ei aiheuta uusia hallinnollisia tai taloudellisia rasitteita jäsenvaltioiden viranomaisille tai toimialalle. Sen pitäisi päinvastoin keventää sekä toimialan että jäsenvaltioiden hallinnollista taakkaa, sillä Moldovan liikenteenharjoittajien oikeuksia vastaavien oikeuksien (kauttakulkuoikeudet ja kahdenvälisiä kansainvälisiä kuljetuksia koskevat oikeudet) vastavuoroinen myöntäminen EU:n liikenteenharjoittajille poistaa EU:n liikenteenharjoittajien lupien tarpeen ja vähentää siten EU:n kuljetusalan hallinnollista taakkaa.

5.Talousarviovaikutukset

Suosituksella ei ole vaikutuksia unionin talousarvioon.

6.Lisätiedot

Suositukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Neuvoston päätöksessä annetaan lupa aloittaa neuvottelut unionin ja Moldovan välisestä maanteiden tavaraliikennettä koskevasta sopimuksesta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaa vastaan aiheutuvien seurausten käsittelemiseksi ja nimitetään komissio unionin neuvottelijaksi. Päätökseen liitetyissä neuvotteluohjeissa kuvataan laajasti suunnitellun sopimuksen soveltamisalaa.

Suositus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

luvan antamisesta aloittaa neuvottelut Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisestä maanteiden tavaraliikennettä koskevasta sopimuksesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 218 artiklan 3 ja 4 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission suosituksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Olisi aloitettava neuvottelut unionin ja Moldovan tasavallan välisen maanteiden tavaraliikennettä koskevan sopimuksen tekemiseksi. On aiheellista, että sopimusta sovelletaan niin kauan kuin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutus liikenteen harjoittamiseen ja Ukrainan liikenneinfrastruktuureihin on edelleen vakava.

(2)Komissio olisi nimettävä neuvottelijaksi.

(3)Komission olisi käytävä neuvottelut [neuvosto lisää erityiskomitean nimen] kuullen,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Annetaan komissiolle lupa neuvotella unionin puolesta Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välinen maanteiden tavaraliikennettä koskeva sopimus.

2 artikla

Neuvotteluohjeet ovat tämän päätöksen liitteenä.

3 artikla

Neuvottelut käydään [neuvosto lisää erityiskomitean nimen] kuullen.

4 artikla

Tämä päätös on osoitettu komissiolle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    Allekirjoitettu Genevessä, 1. heinäkuuta 1970.
(2)    Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 561/2006, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2006, tieliikenteen sosiaalilainsäädännön yhdenmukaistamisesta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 3821/85 ja (EY) N:o 2135/98 muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3820/85 kumoamisesta.
(3)    EUVL L 260, 30.8.2014, s. 4.
(4)    ECLI:EU:C:2017:376.
(5)    ECLI:EU:C:2015:483.

Bryssel 6.4.2022

COM(2022) 168 final

LIITE

asiakirjaan

Suositus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI

luvan antamisesta aloittaa neuvottelut Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välisestä maanteiden tavaraliikennettä koskevasta sopimuksesta


LIITE

Neuvotteluohjeet Euroopan unionin ja Moldovan tasavallan välistä maanteiden tavaraliikennettä koskevaa sopimusta varten

1.Neuvottelutavoitteet

Tavoitteena on mahdollistaa maanteiden tavaraliikenteen vapauttaminen kauttakulkuoikeuksien ja kahdenvälisiä kansainvälisiä kuljetuksia koskevien oikeuksien osalta Moldovan ja unionin välillä niin kauan kuin Venäjän provosoimaton ja perusteeton sotilaallinen hyökkäys Ukrainaa vastaan jatkuu.

2.Sopimuksen soveltamisala

(1)Sopimuksella olisi vapautettava maanteiden tavaraliikenne myöntämällä Moldovan ja Euroopan unionin liikenteenharjoittajille pääsyoikeudet kauttakulkuliikenteeseen ja kahdenvälisiin kansainvälisiin kuljetuksiin Euroopan unionin ja Moldovan välillä. Sopimuksella olisi säilytettävä EU:n jäsenvaltioiden ja Moldovan välisten voimassa olevien kahdenvälisten tieliikennesopimusten mukainen markkinoillepääsyn taso tai muut kaupalliset mahdollisuudet tai laajennettava niitä.

(2)Sopimuksen olisi oltava yhtä todistusvoimainen kaikilla EU:n virallisilla kielillä ja siihen olisi sisällytettävä tätä koskeva kielilauseke.

(3)Sopimuksen olisi oltava määräaikainen ja sitä olisi sovellettava niin kauan kuin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutus liikenteen harjoittamiseen ja Ukrainan liikenneinfrastruktuuriin on edelleen vakava.

3.Yleiset määräykset

Sopimus, joka on jatkoa EU:n jäsenvaltioiden ja Moldovan voimassa oleville kahdenvälisille tieliikennesopimuksille, on ensisijainen niiden määräyksiin nähden.

Kun sopimus irtisanotaan, EU:n jäsenvaltioiden ja Moldovan voimassa olevia kahdenvälisiä sopimuksia voidaan jälleen soveltaa, paitsi jos ja siihen saakka kun unioni tekee Moldovan kanssa uuden sopimuksen tieliikenteen alalla.

4.Sopimuksen hallinnointi

Olisi perustettava osapuolten edustajista koostuva sekakomitea, jonka olisi vastattava sopimuksen hallinnoinnista ja sen asianmukaisesta täytäntöönpanosta erityisesti sopimuksen liitteeseen sisältyvien EU:n sääntöjen, joita Moldovan on noudatettava, mukauttamisen osalta sekä unionin tasolla hyväksyttyjen tieliikenteen alalla sovellettavien uusien sääntöjen osalta.

Moldovan asiantuntijat voivat osallistua tarkkailijoina unionin perustamiin asiantuntijaryhmiin, jotka käsittelevät Moldovan soveltamaa unionin lainsäädäntöä, joka esitetään sopimuksen liitteessä.

Sopimukseen olisi sisällyttävä nopea, tehokas ja sitova riitojenratkaisumenettely, jolla varmistetaan, että sopimusta voidaan soveltaa asianmukaisesti.

Riitojenratkaisumenettelystä huolimatta sopimukseen olisi sisällytettävä määräyksiä, joita sovelletaan, jos sen velvoitteita ei täytetä, kuten mahdollisuus toteuttaa asianmukaisia suojatoimenpiteitä tai keskeyttää kokonaan tai osittain sopimusehtojen mukaisesti myönnetyt oikeudet tai erioikeudet.

5.Neuvottelujen käyminen

Komissio käy neuvottelut näiden neuvotteluohjeiden mukaisesti ja varmistaa asianmukaisen koordinoinnin muilla asiaankuuluvilla aloilla meneillään olevien ja tulevien neuvottelujen kanssa.