9.2.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 68/2


EUROOPAN KESKUSPANKIN LAUSUNTO,

annettu 30 päivänä marraskuuta 2021,

ehdotuksesta asetukseksi jäljitettävyyden vaatimusten laajentamisesta kryptovarojen siirtoihin

(CON/2021/37)

(2022/C 68/02)

Johdanto ja oikeusperusta

Euroopan keskuspankki (EKP) vastaanotti 14 päivänä lokakuuta 2021 Euroopan parlamentilta ja 20 päivänä lokakuuta 2021 Euroopan unionin neuvostolta pyynnöt antaa lausunto ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi varainsiirtojen ja tiettyjen kryptovarojen siirtojen mukana toimitettavista tiedoista (uudelleenlaadittu) (1) (jäljempänä ”ehdotettu asetus”).

EKP:n toimivalta antaa lausunto perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 127 artiklan 4 kohtaan ja 282 artiklan 5 kohtaan, koska ehdotettu asetus sisältää säännöksiä, jotka vaikuttavat perussopimuksen 127 artiklan 2 kohdan ensimmäisen ja neljännen alakohdan mukaisiin Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) perustehtäviin unionin rahapolitiikan toteuttamiseksi ja maksujärjestelmien moitteettoman toiminnan edistämiseksi, perussopimuksen 127 artiklan 5 kohdan mukaiseen EKPJ:n tehtävään myötävaikuttaa rahoitusjärjestelmän vakauteen sekä perussopimuksen 128 artiklan 1 kohdan mukaiseen eurosetelien asemaan laillisina maksuvälineinä. Tämän lausunnon on antanut EKP:n neuvosto Euroopan keskuspankin työjärjestyksen 17.5 artiklan ensimmäisen virkkeen mukaisesti.

Yleiset huomautukset

EKP suhtautuu myönteisesti Euroopan komission aloitteeseen laajentaa jäljitettävyyden vaatimukset kryptovaroihin ehdotetulla asetuksella, joka on osa komission 20 päivänä heinäkuuta 2020 hyväksymää rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa koskevaa pakettia (2).

Kryptovarojen siirtoihin kohdistuu samanlaisia rahanpesun ja terrorismin rahoituksen riskejä kuin sähköisiin varainsiirtoihin, minkä vuoksi kryptovarapalvelun tarjoajiin olisi sovellettava samantasoisia rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa koskevia vaatimuksia kuin muihin ilmoitusvelvollisiin. Tästä syystä EKP suhtautuu myönteisesti ehdotettuun asetukseen keinona luoda tasapuoliset toimintaedellytykset kryptovarapalvelun tarjoajille.

EKP suhtautuu myönteisesti siihen, että ehdotuksella EU:n oikeudellinen kehys saatetaan rahanpesunvastaisen toimintaryhmän (FATF) suosituksia ja erityisesti suositusta 16 (3) vastaavaksi, sillä ehdotuksella pienennetään edelleen riskejä, jotka liittyvät rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaan kryptovarojen siirtojen yhteydessä, ja luodaan siten tasapuoliset toimintaedellytykset virallisten valuuttojen siirtojen ja kryptovarojen siirtojen välillä ja pyritään näin estämään kryptovarojen väärinkäyttö rahanpesuun ja terrorismin rahoitukseen. Vaikka tasapuoliset toimintaedellytykset olisi toteutettava kryptovarapalvelun tarjoajiin sovellettavien rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaa koskevien vaatimusten intensiteetin osalta, erityisvaatimuksissa olisi katettava kryptovarojen ja niiden siirtojen teknisiin ominaisuuksiin liittyvät riskit. Esimerkiksi kryptovarojen siirtojen jäljitettävyyttä koskevissa vaatimuksissa olisi otettava huomioon siirtojen perustana olevien teknologioiden erityispiirteet.

Jotta rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaan liittyviä riskejä voitaisiin vähentää tehokkaasti, ehdotettua asetusta olisi selkeytettävä, jotta ei synny epäselvyyttä siitä, kuuluvatko isännöityjen ja isännöimättömien lompakkojen väliset liiketoimet asetuksen soveltamisalaan; näin ollen näissä tapauksissa on kerättävä ja tallennettava täsmälleen samat tiedot kuin muissa kryptovarojen siirroissa. Lisäksi komission ja asianomaisten kansallisten viranomaisten olisi seurattava tiiviisti markkinoiden kehitystä ja rahanpesutoimia, joihin liittyy kryptovaroja ilman palveluntarjoajien käyttöä tai jotka tapahtuvat hajautetuissa vertaisvaihdoissa, ja tarvittaessa olisi ehdotettava uusia lainsäädäntötoimenpiteitä, jos havaitaan merkittävää kasvua transaktioiden määrissä ja tällaisten varojen lisääntynyttä käyttöä laittomaan toimintaan tällä segmentillä.

Kun otetaan huomioon teknologian nopea kehitys kryptovarojen alalla, on tärkeää seurata tiiviisti kehyksen täytäntöönpanoa yhteistyössä asianomaisten viranomaisten ja tarvittaessa yksityisen sektorin kanssa.

1.   Kryptovarojen määritelmä ja ehdotetun asetuksen soveltamisala

1.1

Ehdotetussa asetuksessa käytetään kryptovarojen määritelmää, joka on esitetty komission ehdotuksessa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (4), jäljempänä ”ehdotettu kryptovarojen markkinoita koskeva asetus”. Kuten EKP on jo todennut, (5) ehdotetussa kryptovarojen markkinoita koskevassa asetuksessa esitetty kryptovarojen määritelmä on teknologiakohtainen ja laaja. EKP katsoo, että määritelmän on tarkoitus olla laaja ja kaikenkattava ja että näin ollen ehdotetun asetuksen tarkoituksena on laajentaa jäljitettävyyden vaatimukset kaikkiin kryptovaroihin riippumatta niiden liikkeeseenlaskussa käytetystä perustana olevasta teknologiasta (hajautetun tilikirjan teknologia tai muu).

1.2

Ehdotetun asetuksen soveltamisalan osalta EKP ymmärtää, että ehdotetun kryptovarojen markkinoita koskevan asetuksen tavoin sen soveltamisalan ulkopuolelle on tarkoitus jättää kryptovarat, joita keskuspankit laskevat liikkeeseen rahaviranomaisen ominaisuudessa. EKP kuitenkin ehdottaa oikeusvarmuuden vuoksi ja jotta ehdotetun asetuksen soveltamisala yhdenmukaistettaisiin täysin ehdotetun kryptovarojen markkinoita koskevan asetuksen soveltamisalan kanssa, että tämä mainittaisiin nimenomaisesti ehdotetun asetuksen johdanto-osan kappaleissa ja säännöksissä.

2.   Viittaus virallisiin rahayksiköihin

Ehdotetussa asetuksessa viitataan termiin ”fiat-valuutat” (6). Perussopimusten ja unionin rahalainsäädännön mukaisesti euro on euroalueen, eli euron rahayksikkönään käyttöön ottaneiden jäsenvaltioiden, yhteinen raha. Niiden jäsenvaltioiden osalta, jotka eivät ole ottaneet euroa käyttöön, perussopimuksissa viitataan johdonmukaisesti näiden jäsenvaltioiden rahayksiköihin. Perussopimuksissa ei missään kohtaa viitata euroon tai jäsenvaltioiden rahayksiköihin ”fiat-valuuttoina”. Tätä taustaa vasten unionin säädöstekstissä ei ole asianmukaista viitata ”fiat-valuuttoihin”. Ehdotetussa asetuksessa olisi ennemmin viitattava ”virallisiin rahayksiköihin” (7).

3.   Ehdotetun asetuksen soveltamisen alkamispäivä

Systeemisestä ja rahoitusjärjestelmän vakauden näkökulmasta ehdotetun asetuksen soveltamisen alkamispäivän yhdenmukaistaminen ehdotetun kryptovarojen markkinoita koskevan asetuksen soveltamisen alkamispäivän kanssa auttaisi varmistamaan, että ehdotettua asetusta sovelletaan kryptovarojen siirtoon viipymättä sen sijaan, että odotettaisiin rahanpesun torjuntaa koskevan paketin muiden osien käyttöönottoa. Kuten komissio on todennut, virtuaalivarojen siirrot ovat tähän asti jääneet rahoituspalveluja koskevan unionin lainsäädännön ulkopuolelle, mikä altistaa kryptovarojen haltijat rahanpesun ja terrorismin rahoituksen riskeille, koska laittomat rahavirrat voidaan toteuttaa kryptovarojen siirtoina, ja ne voivat vahingoittaa rahoitusalan eheyttä, vakautta ja mainetta (8). Useat jäsenvaltiot ovat jo antaneet asiaa koskevia säädöksiä (9).

Niiltä osin kuin EKP suosittaa ehdotettua asetusta muutettavaksi, tarkat muutosehdotukset perusteluineen on esitetty teknisessä työasiakirjassa, johon on liitetty selvitys. Tekninen työasiakirja on luettavissa englanninkielisenä EUR-Lex- verkkosivustolla.

Tehty Frankfurt am Mainissa 30 päivänä marraskuuta 2021.

EKP:n puheenjohtaja

Christine LAGARDE


(1)  COM(2021) 422 final.

(2)  Paketti sisältää myös seuraavat ehdotukset: a) ehdotus asetukseksi rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen (C(2021) 420 final), b) ehdotus direktiiviksi jäsenvaltioissa käyttöön otettavista mekanismeista rahoitusjärjestelmän käytön estämiseksi rahanpesuun ja terrorismin rahoitukseen ja direktiivin (EU) 2015/849 kumoamisesta (C(2021) 423 final) ja c) ehdotus asetukseksi rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjuntaviranomaisen perustamisesta ja asetusten (EU) N:o 1093/2010, (EU) N:o 1094/2010 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (C(2021) 421 final).

(3)  Ks. FATF:n suositukset. Luettavissa FATF:n verkkosivuilla https://www.fatf-gafi.org

(4)  COM/2020/593 final.

(5)  Ks. Euroopan keskuspankin lausunto, annettu 19 päivänä helmikuuta 2021, ehdotuksesta asetukseksi kryptovarojen markkinoista ja direktiivin (EU) 2019/1937 muuttamisesta (CON/2021/4) (EUVL C 152, 29.4.2021, s. 1.), alaviite 12. Kaikki EKP:n lausunnot ovat saatavilla EUR-Lex-sivustolla.

(6)  Ks. ehdotetun asetuksen 8 ja 27 perustelukappale.

(7)  Ks. lausunnon CON/2021/4 2.1.5 kohta ja Euroopan keskuspankin lausunto, annettu 12 päivänä lokakuuta 2016, ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusjärjestelmän käytön estämisestä rahanpesuun tai terrorismin rahoitukseen annetun direktiivin (EU) 2015/849 ja direktiivin 2009/101/EY muuttamisesta (CON/2016/49) (EUVL C 459, 9.12.2016, s. 3), 1.1.3 kohta.

(8)  Ks. ehdotetun asetuksen perustelujen 1 kohdan kahdeksas alakohta.

(9)  Esimerkiksi 1 päivänä lokakuuta 2021 tuli voimaan Saksan valtiovarainministeriön antama asetus kryptovarojen siirtoon sovellettavista tehostetuista huolellisuusvelvoitteista (Verordnung über verstärkte Sorgfaltspflichten bei dem Transfer von Kryptowerten vom 24. September 2021 (BGBl. I S. 4465)). Kyseisen asetuksen mukaan kryptovarapalvelun tarjoajien, jotka siirtävät kryptovaroja toimeksisaajan puolesta, on samanaikaisesti ja turvallisesti välitettävä siirronsaajan puolesta toimivalle kryptovarapalvelun tarjoajalle toimeksiantajan nimi, osoite ja tilinumero (esim. julkinen avain) sekä siirronsaajan nimi ja tilinumero (esim. julkinen avain). Siirronsaajan puolesta toimivan kryptovarapalvelun tarjoajan on varmistettava, että se vastaanottaa ja tallentaa alullepanijan ja siirronsaajan tiedot. Kryptovarojen siirtoon osallistuvien osapuolten täydellinen jäljitettävyys on tarkoitettu välineeksi rahanpesun ja terrorismin rahoituksen ehkäisemisessä, havaitsemisessa ja tutkimisessa sekä seuraamusten kiertämisen seurannassa. Asetuksessa edellytetään myös, että ilmoitusvelvolliset varmistavat, että siirron saajaa tai toimeksiantajaa koskevat tiedot kerätään, kun siirto tapahtuu sellaisesta elektronisesta lompakosta tai sellaiseen elektroniseen lompakkoon, jota kryptovarapalvelun tarjoaja ei hallinnoi, vaikka tietojen siirron vaaraa ei olisikaan.