4.4.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CI 112/1


KOMISSION TIEDONANTO

Muutokset valtiontukitoimenpiteitä talouden tukemiseksi tämänhetkisessä covid-19-epidemiassa koskeviin tilapäisiin puitteisiin

(2020/C 112 I/01)

1.   JOHDANTO

1.

Komissio antoi 19. maaliskuuta 2020 tiedonannon ”Tilapäiset puitteet valtiontukitoimenpiteille talouden tukemiseksi tämänhetkisessä covid-19-epidemiassa” (1) (”tilapäiset puitteet”), jossa muun muassa esitellään EU-sääntöjen mukaisia jäsenvaltioiden mahdollisuuksia varmistaa yritysten likviditeetti ja rahoituksen saanti. Tällaisilla toimenpiteillä on tarkoitus tukea erityisesti äkillisestä likviditeetin puutteesta kärsiviä pk-yrityksiä, jotta ne voisivat toipua nykytilanteesta. Tavoitteena on vahvistaa puitteet, joiden avulla jäsenvaltiot voivat tukea tämänhetkisen covid-19-epidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneita yrityksiä niin, että voidaan säilyttää EU:n sisämarkkinoiden yhtenäisyys ja varmistaa tasapuoliset toimintaedellytykset.

2.

EU:n valtiontukien valvonnan kohdennetulla ja oikeasuhteisella soveltamisella voidaan varmistaa, että kansalliset tukitoimenpiteet auttavat covid-19-epidemiasta kärsiviä yrityksiä tehokkaasti epidemian aikana ja että yritykset saavat myös mahdollisuuden toipua nykyisestä tilanteesta. Samalla pyritään turvaamaan sekä vihreän että digitaalisen siirtymän toteutuminen EU:n tavoitteiden mukaisesti.

3.

Tämän tiedonannon tarkoituksena on yksilöidä uusia tilapäisiä valtiontukitoimenpiteitä, joita komissio pitää covid-19-epidemia huomioon ottaen sisämarkkinoille soveltuvina SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan perusteella.

4.

Komissio katsoo, että likviditeetin ja rahoituksen saannin varmistamisen lisäksi on olennaisen tärkeää helpottaa covid-19:ään liittyvää tutkimus- ja kehittämistoimintaa, tukea covid-19:ään liittyvien tuotteiden testauslaitosten rakentamista ja parantamista sekä tukea lisäkapasiteetin luomista epidemian torjuntatoimissa tarvittavien tuotteiden tuotantoa varten. Tällaisia ovat asiaankuuluvat lääkkeet (myös rokotteet) ja hoitomuodot, niiden välituotteet, vaikuttavat farmaseuttiset aineet ja raaka-aineet; lääkinnälliset laitteet, sairaala- ja lääkinnälliset varusteet ja tarvikkeet (myös hengityskoneet, suojavaatteet ja ‐varusteet sekä diagnostiset välineet) ja tarvittavat raaka-aineet; desinfiointiaineet ja niiden välituotteet sekä niiden tuotannossa tarvittavat kemialliset raaka-aineet; sekä tietojenkeruu- ja tietojenkäsittelyvälineet.

5.

Lisäksi tämänhetkisissä olosuhteissa on ratkaisevan tärkeää säilyttää työpaikkoja. Verojen ja sosiaaliturvamaksujen lykkäykset voivat olla arvokas keino vähentää yritysten likviditeettiongelmia ja säilyttää työpaikkoja. Jos tällaisia lykkäyksiä sovelletaan koko talouteen, ne eivät kuulu unionin valtiontukivalvonnan piiriin. Jos vain tietyt yritykset saavat niistä valikoivaa etua, kuten sellaisessa tilanteessa, jossa ne rajoitetaan koskemaan tiettyjä aloja (kuten liikenne, matkailu tai terveydenhuolto), tiettyjä maantieteellisiä alueita tai tiettyjä yritystyyppejä, niissä on kyse Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta tuesta.

6.

Työpaikkojen säilyttämiseksi jäsenvaltiot voivat samalla tavoin harkita osallistumista sellaisten yritysten palkkakustannuksiin, jotka muutoin irtisanoisivat henkilöstöä covid-19-epidemian vuoksi. Jos tällaisia tukiohjelmia sovelletaan koko talouteen, ne eivät kuulu unionin valtiontukivalvonnan piiriin. Jos ne rajoitetaan koskemaan esimerkiksi tiettyjä aloja (kuten liikenne, matkailu tai terveydenhuolto), tiettyjä maantieteellisiä alueita tai tiettyjä yritystyyppejä, niissä on kyse SEUT-sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta tuesta.

7.

Komissio suhtautuu myönteisesti toimenpiteisiin, joita jäsenvaltiot ovat toteuttaneet lisätäkseen joustoturvaa ja välttääkseen laajamittaiset irtisanomiset. Yleisesti sovellettavat tilapäiset lomautusohjelmat, joiden tavoitteena on korvata työntekijöille kokonaan tai osittain heidän ansionmenetyksensä lomautuksen aikana, eivät yleensä olisi valikoivia.

8.

Tilapäisiä puitteita sovellettaessa on ilmennyt tarve antaa lisäselvennyksiä ja tehdä muutoksia tiettyihin säännöksiin, erityisesti puitteiden 3.1 jaksossa, 3.2 jaksossa, 3.3 jaksossa ja 3.5 jaksossa.

2.   TILAPÄISTEN PUITTEIDEN MUUTOKSET

9.

Seuraavat muutokset valtiontukitoimenpiteitä talouden tukemiseksi tämänhetkisessä covid-19-epidemiassa koskeviin tilapäisiin puitteisiin tulevat voimaan 3. huhtikuuta 2020.

10.

Lisätään 16 a kohta seuraavasti:

”16 a. Komissio niin ikään katsoo, että SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohdassa sallittujen tukitoimenpiteiden ja 107 artiklan 3 kohdan c alakohdan mukaisten olemassa olevien mahdollisuuksien lisäksi on myös olennaisen tärkeää nopeuttaa covid-19:ään liittyvää tutkimusta ja kehittämistä, tukea testaus- ja skaalausinfrastruktuureja, joiden avulla kehitetään covid-19:ään liittyviä tuotteita, sekä tukea epidemian torjuntatoimissa tarvittavien tuotteiden tuotantoa. Sen vuoksi tässä tiedonannossa vahvistetaan edellytykset, joiden täyttyessä komissio katsoo, että tällaiset toimenpiteet soveltuvat sisämarkkinoille SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan c alakohdan perusteella. Komissio on ottanut asianmukaisesti huomioon tällaisten tukitoimenpiteiden yhteisen tavoitteen ja niiden myönteiset vaikutukset covid-19-epidemian aiheuttaman kriisin hillitsemiseen tehdessään vertailua niiden ja toimenpiteistä sisämarkkinoille mahdollisesti aiheutuvien kielteisten vaikutusten välillä.”

11.

Korvataan 20 kohta seuraavasti:

”20, Kaikkia tämän tiedonannon eri jaksoissa mainittuja tukia voidaan yhdistää keskenään, lukuun ottamatta seuraavia:

a.

3.2 jakson ja 3.3 jakson perusteella myönnetyt tuet, jos ne myönnetään samaa lainaa varten ja lainojen kokonaismäärä yritystä kohti ylittää tämän tiedonannon 25 kohdan d alakohdassa tai 27 kohdan d alakohdassa vahvistetut enimmäismäärät; ja

b.

3.6 jakson, 3.7 jakson ja 3.8 jakson perusteella myönnetyt tuet, jos ne koskevat samoja tukikelpoisia kustannuksia (2).”

12.

Korvataan 22 kohdan johdantokappale sekä a ja c alakohta seuraavasti:

”22. Komissio katsoo, että tällainen valtiontuki soveltuu sisämarkkinoille SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohdan perusteella, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät (maatalouden alkutuotantoa sekä kalastus- ja vesiviljelyaloja koskevat erityissäännökset esitetään 23 kohdassa):

a.

Tuen kokonaismäärä on enintään 800 000 euroa yritystä kohti. Tuki voidaan myöntää suorina avustuksina, vero- ja sosiaaliturvamaksuetuuksina tai muussa muodossa, kuten takaisinmaksettavina ennakkoina, takauksina, lainoina ja pääomana, edellyttäen, että tällaisten toimenpiteiden yhteenlaskettu nimellisarvo on pienempi kuin 800 000 euron enimmäismäärä yritystä kohti. Kaikkien käytettävien lukujen on oltava bruttomääräisiä eli ennen verojen tai muiden maksujen vähentämistä.”

”c)

Tukea ei saa myöntää yrityksille, jotka olivat jo vaikeuksissa (yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (3) tarkoitetulla tavalla) 31. joulukuuta 2019.

13.

Korvataan 23 kohta seuraavasti:

”23. Poiketen siitä, mitä 22 kohdan a alakohdassa edellytetään, maatalous-, kalastus- ja vesiviljelyalan yrityksille myönnettävään tukeen sovelletaan 22 kohdan b–e alakohdan edellytysten lisäksi seuraavia erityisedellytyksiä:

a.

Tuen kokonaismäärä on enintään 120 000 euroa kalastus- ja vesiviljelyalalla (4) toimivaa yritystä kohti tai enintään 100 000 euroa maatalouden alkutuotannon (5) alalla toimivaa yritystä kohti. Tuki voidaan myöntää suorina avustuksina, vero- ja sosiaaliturvamaksuetuuksina tai muussa muodossa, kuten takaisinmaksettavina ennakkoina, takauksina, lainoina ja pääomana, edellyttäen, että tällaisten toimenpiteiden yhteenlaskettu nimellisarvo ei ylitä 120 000 euron tai 100 000 euron enimmäismäärä yritystä kohti. Kaikkien käytettävien lukujen on oltava bruttomääräisiä eli ennen verojen tai muiden maksujen vähentämistä.

b.

Maatalouden alkutuotannon alalla toimiville yrityksille myönnettävän tuen määrää ei saa vahvistaa markkinoille saatettujen tuotteiden hinnan tai määrän perusteella.

c.

Kalastus- ja vesiviljelyalalla toimiville yrityksille myönnettävässä tuessa ei ole kyse komission asetuksen (EU) N:o 717/2014 (6) 1 artiklan 1 kohdan a–k alakohdassa tarkoitetuista tukimuodoista.”

14.

Lisätään 23 a kohta seuraavasti:

”23 a. Jos yritys toimii useilla aloilla, joihin sovelletaan eri enimmäismääriä 22 kohdan a alakohdan ja 23 kohdan a alakohdan mukaisesti, asianomaisen jäsenvaltion on varmistettava asianmukaisin keinoin, kuten erillisellä kirjanpidolla, että sovellettavaa enimmäismäärää noudatetaan kunkin toiminnan osalta.”

15.

Korvataan 25 kohta seuraavasti:

”25. Komissio katsoo, että tällainen valtiontuki, joka myönnetään uusina julkisina takauksina yksittäisille lainoille covid-19-epidemian vaikutusten lieventämiseksi, soveltuu sisämarkkinoille SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohdan perusteella seuraavin edellytyksin:

a.

Yksittäisten lainojen takausmaksut asetetaan vähimmäistasolle, joka nousee asteittain, kun taatun lainan maturiteetti pidentyy seuraavan taulukon mukaisesti:

Tuensaajatyyppi

1. vuodeksi

2.–3. vuodeksi

4.–6. vuodeksi

Pk-yritykset

25 peruspistettä

50 peruspistettä

100 peruspistettä

Suuret yritykset

50 peruspistettä

100 peruspistettä

200 peruspistettä

b.

Vaihtoehtoisesti jäsenvaltiot voivat ilmoittaa ohjelmista, jotka perustuvat edellä olevaan taulukkoon mutta joissa voidaan mukauttaa takauksen kestoa, takausmaksuja ja takausten kattavuutta kunkin yksittäisen lainan pääoman osalta esimerkiksi siten, että takaus ei ole yhtä kattava, jos lainalla on pidempi maturiteetti tai että vähemmän kattavan takauksen maksut ovat alhaisemmat. Kiinteää maksua voidaan käyttää takauksen koko keston ajan, jos se on korkeampi kuin edellä olevassa taulukossa kunkin tuensaajatyypin lainan 1. vuodeksi vahvistettu vähimmäismaksu mukautettuna tässä kohdassa vahvistettujen takauksen keston ja takauksen katteen mukaisesti.

c.

Takaus myönnetään viimeistään 31. joulukuuta 2020.

d.

Sellaisissa lainoissa, jotka erääntyvät 31. joulukuuta 2020 jälkeen,

i.

lainojen kokonaismäärä tuensaajaa kohti on enintään tuensaajan vuotuiset palkkamenot kaksinkertaisina (mukaan luettuina sosiaaliturvamaksut sekä kustannukset sellaisesta henkilöstöstä, joka työskentelee yrityksen tiloissa mutta muodollisesti alihankkijan palkkaamana) vuonna 2019 tai viimeisenä vuonna, jolta tietoja on saatavilla. Tammikuun 1. päivänä 2019 tai sen jälkeen perustettujen yritysten lainojen enimmäismäärä ei saa olla suurempi kuin ensimmäisten kahden toimintavuoden arvioidut palkkamenot; tai

ii.

lainojen kokonaismäärä tuensaajaa kohti on enintään 25 prosenttia tuensaajan kokonaisliikevaihdosta vuonna 2019; tai

iii.

asianmukaisilla perusteilla ja tuensaajan likviditeettitarpeistaan antaman oman ilmoituksen perusteella (7) lainojen kokonaismäärää tuensaajaa kohti voidaan korottaa pk-yritysten likviditeettitarpeiden kattamiseksi myöntämisajankohdasta seuraavien 18 kuukauden ajaksi ja suurten yritysten likviditeettitarpeiden kattamiseksi myöntämisajankohdasta seuraavien 12 kuukauden ajaksi.

e.

Sellaisten lainojen pääoman määrä, jotka erääntyvät viimeistään 31. joulukuuta 2020, voi olla 25 kohdan d alakohdassa tarkoitettua määrää suurempi, jos siihen on asianmukaiset perusteet ja tuen oikeasuhteisuus on yhä varmistettu.

f.

Takauksen kesto on enintään kuusi vuotta, jollei sitä mukauteta 25 kohdan b alakohdan mukaisesti, ja julkinen takaus on enintään

i.

90 prosenttia lainapääomasta, jos tappiot jakautuvat samassa suhteessa ja samoilla ehdoilla luottolaitoksen ja valtion kesken; tai

ii.

35 prosenttia lainapääomasta, jos tappiot kantaa ensin valtio ja vasta sen jälkeen luottolaitokset (ensivastuutakaus); ja

iii.

kun lainan määrä pienenee ajan mittaan kummassakin edellä mainitussa tapauksessa esimerkiksi lainan takaisinmaksun alkaessa, takauksen kattaman määrän on pienennyttävä samassa suhteessa.

g.

Takauksen on koskettava investointeja ja/tai käyttöpääomaa varten otettuja lainoja.

h.

Tukea ei saa myöntää yrityksille, jotka olivat jo vaikeuksissa (yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (8) tarkoitetulla tavalla) 31. joulukuuta 2019.”

16.

Korvataan 27 kohta seuraavasti:

”27. Komissio katsoo, että valtiontuki, joka myönnetään korkotukina julkisille lainoille covid-19-epidemian vaikutusten lieventämiseksi, soveltuu sisämarkkinoille SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohdan perusteella seuraavin edellytyksin:

a.

Lainat voidaan myöntää alennetuilla koroilla, jotka ovat vähintään yhtä suuret kuin 1. tammikuuta 2020 sovellettu peruskorko (komission julkaisema 1 vuoden IBOR tai vastaava (9)), johon on lisätty seuraavassa taulukossa esitetyt luottoriskimarginaalit:

Tuensaajatyyppi

Luottoriskimarginaali 1. vuodeksi

Luottoriskimarginaali 2.–3. vuodeksi

Luottoriskimarginaali 4.–6. vuodeksi

Pk-yritykset

25 peruspistettä (10)

50 peruspistettä (11)

100 peruspistettä

Suuret yritykset

50 peruspistettä

100 peruspistettä

200 peruspistettä

b.

Vaihtoehtoisesti jäsenvaltiot voivat ilmoittaa ohjelmista, jotka perustuvat edellä olevaan taulukkoon mutta joissa voidaan mukauttaa lainan maturiteettia ja luottoriskimarginaalien tasoa esimerkiksi siten, että kiinteää luottoriskimarginaalia voidaan käyttää koko laina-ajan, jos se on korkeampi kuin kunkin tuensaajatyypin lainan 1. vuodeksi vahvistettu vähimmäisluottoriskimarginaali mukautettuna tässä kohdassa vahvistetun lainan maturiteetin mukaisesti (12).

c.

Lainasopimukset allekirjoitetaan viimeistään 31. joulukuuta 2020, ja lainojen enimmäismaturiteetti on kuusi vuotta, jollei niitä mukauteta 27 kohdan b alakohdan mukaisesti.

d.

Sellaisissa lainoissa, jotka erääntyvät 31. joulukuuta 2020 jälkeen,

i.

lainojen kokonaismäärä tuensaajaa kohti on enintään tuensaajan vuotuiset palkkamenot kaksinkertaisina (mukaan luettuina sosiaaliturvamaksut sekä kustannukset sellaisesta henkilöstöstä, joka työskentelee yrityksen tiloissa mutta muodollisesti alihankkijan palkkaamana) vuonna 2019 tai viimeisenä vuonna, jolta tietoja on saatavilla. Tammikuun 1. päivänä 2019 tai sen jälkeen perustettujen yritysten lainojen enimmäismäärä ei saa olla suurempi kuin ensimmäisten kahden toimintavuoden arvioidut palkkamenot; tai

ii.

lainojen kokonaismäärä tuensaajaa kohti on enintään 25 prosenttia tuensaajan kokonaisliikevaihdosta vuonna 2019; tai

iii.

asianmukaisilla perusteilla ja tuensaajan likviditeettitarpeistaan antaman oman ilmoituksen perusteella (13) lainojen kokonaismäärää tuensaajaa kohti voidaan korottaa pk-yritysten likviditeettitarpeiden kattamiseksi myöntämisajankohdasta seuraavien 18 kuukauden ajaksi ja suurten yritysten likviditeettitarpeiden kattamiseksi myöntämisajankohdasta seuraavien 12 kuukauden ajaksi.

e.

Viimeistään 31. joulukuuta 2020 erääntyvien lainojen pääoman määrä tuensaajaa kohti voi olla 27 kohdan d alakohdassa tarkoitettua määrää suurempi asianmukaisilla perusteilla ja edellyttäen, että tuen oikeasuhteisuus on edelleen varmistettu.

f.

Lainan on koskettava investointeja ja/tai käyttöpääomatarpeita.

g.

Tukea ei saa myöntää yrityksille, jotka olivat jo vaikeuksissa (yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (14) tarkoitetulla tavalla) 31. joulukuuta 2019.”

17.

Korvataan 3.5 jakso seuraavasti:

”3.5. Lyhytaikaiset vientiluottovakuutukset

32.

Lyhytaikaisista vientiluottovakuutuksista annetussa komission tiedonannossa todetaan, että markkinariskejä ei saa kattaa jäsenvaltioiden tukemalla vientiluottovakuutuksella. Komissio toteutti covid-19-epidemian puhjettua julkisen kuulemisen lyhytaikaisten vientiluottovakuutusten saatavuudesta kaikkiin tämänhetkisiin markkinariskimaihin suuntautuvaa vientiä varten ja totesi, että lyhytaikaisia vientiluottoja varten ei ole ylipäätään tarjolla riittävää yksityistä vakuutuskapasiteettia ja ettei markkinariskejä voida tilapäisesti kattaa.

33.

Tässä yhteydessä komissio katsoo, että kaikki kaupalliset ja poliittiset riskit, jotka liittyvät lyhytaikaisista vientiluottovakuutuksista annetun komission tiedonannon liitteessä lueteltuihin maihin suuntautuvaan vientiin, ovat tilapäisesti muita kuin markkinariskejä 31. joulukuuta 2020 asti (15).”

18.

Lisätään jakso seuraavasti:

”3.6. Tuki covid-19:ään liittyvälle tutkimus- ja kehittämistoiminnalle

34.

SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan c alakohtaan perustuvien nykyisten mahdollisuuksien lisäksi on olennaisen tärkeää helpottaa covid-19:ään liittyvää tutkimus- ja kehittämistoimintaa (T&K) tämänhetkisen terveysuhasta aiheutuvan kriisin hillitsemiseksi.

35.

Komissio katsoo, että tuki T&K-hankkeille, joissa tehdään covid-19:ään ja muuhun virustentorjuntaan liittyvää tutkimusta (16), soveltuu sisämarkkinoille. Tällaisia hankkeita ovat myös sellaiset, joille on myönnetty erityisesti covid-19:ään liittyvä huippuosaamismerkki Horisontti 2020 ‐ohjelman pk-yrityksiä koskevan välineen nojalla. Tuen on täytettävä kaikki seuraavat edellytykset:

a.

Tuki myönnetään suorina avustuksina, takaisinmaksettavina ennakkoina tai veroetuuksina viimeistään 31. joulukuuta 2020.

b.

Tuella katsotaan olevan kannustava vaikutus 1. helmikuuta 2020 tai sen jälkeen käynnistettyihin T&K-hankkeisiin tai hankkeisiin, joille on myönnetty erityisesti covid-19:ään liittyvä huippuosaamismerkki. Tuella katsotaan olevan kannustava vaikutus ennen 1. helmikuuta 2020 aloitettuihin hankkeisiin, jos tuki on tarpeen hankkeen nopeuttamiseksi tai hankkeen kohdealan laajentamiseksi. Tällaisissa tapauksissa tukikelpoisia ovat ainoastaan töiden nopeuttamiseen tai kohdealan laajentamiseen liittyvät lisäkustannukset.

c.

Tukikelpoisia voivat ovat kaikki kustannukset, jotka ovat välttämättömiä T&K-hankkeelle sen keston aikana, mukaan luettuina muun muassa henkilöstöstä, digitaalisista ja tietoteknisistä laitteista, diagnostisista välineistä, tietojenkeruu- ja tietojenkäsittelyvälineistä, T&K-palveluista, prekliinisistä ja kliinisistä tutkimuksista (tutkimusvaiheet I–IV), patenttien ja muun aineettoman omaisuuden hankkimisesta, validoinnista ja puolustamisesta aiheutuvat kustannukset sekä kustannukset, jotka aiheutuvat uusien ja parannettujen rokotteiden ja lääkkeiden, lääkinnällisten laitteiden, sairaala- ja lääkinnällisten varusteiden ja tarvikkeiden, desinfiointiaineiden ja henkilönsuojainten kaupan pitämiseen tarvittavien vaatimustenmukaisuuden arviointien ja/tai lupien hankkimisesta. Vaiheen IV tutkimukset ovat tukikelpoisia, jos niillä saavutetaan tieteellistä tai teknologista edistymistä.

d.

Kunkin tuensaajan tuen määrä voi kattaa 100 prosenttia perustutkimuksen tukikelpoisista kustannuksista ja saa olla enintään 80 prosenttia teollisen tutkimuksen ja kokeellisen kehittämisen tukikelpoisista kustannuksista (17).

e.

Teollisen tutkimuksen ja kokeellisen kehittämisen tuen määrää voidaan korottaa 15 prosenttiyksikköä, jos useampi kuin yksi jäsenvaltio tukee tutkimushanketta tai jos se toteutetaan rajat ylittävässä yhteistyössä tutkimusorganisaatioiden tai muiden yritysten kanssa.

f.

Tämän toimenpiteen mukainen tuki voidaan yhdistää muista lähteistä samoihin tukikelpoisiin kustannuksiin myönnettävän tuen kanssa, jos tukien yhteismäärä ei ylitä d ja e alakohdassa määritettyjä enimmäismääriä.

g.

Tuensaajan on sitouduttava myöntämään yksinoikeudettomia lisenssejä syrjimättömin markkinaehdoin kolmansille osapuolille ETA-alueella.

h.

Tukea ei saa myöntää yrityksille, jotka olivat jo vaikeuksissa (yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (18) tarkoitetulla tavalla) 31. joulukuuta 2019.

19.

Lisätään jakso seuraavasti:

”3.7 Investointituki testaus- ja skaalausinfrastruktuureja varten

36.

SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan c alakohtaan perustuvien nykyisten mahdollisuuksien lisäksi on olennaisen tärkeää tukea testaus- ja skaalausinfrastruktuureja, joiden avulla kehitetään covid-19:ään liittyviä tuotteita.

37.

Sen vuoksi komissio katsoo, että investointituki, joka on tarkoitettu sellaisten testaus- ja skaalausinfrastruktuurien rakentamiseen tai parantamiseen, joita tarvitaan 3.8 jaksossa esitettyjen, covid-19:ään liittyvien tuotteiden kehittämisessä, testauksessa ja skaalauksessa niiden ensimmäiseen teolliseen käyttöönottoon asti ennen niiden massatuotantoa, soveltuu sisämarkkinoille seuraavin edellytyksin:

a.

Tuki myönnetään sellaisten testaus- ja skaalausinfrastruktuurien rakentamiseen tai parantamiseen, joita tarvitaan seuraavien covid-19:ään liittyvien tuotteiden kehittämisessä, testauksessa ja skaalauksessa niiden ensimmäiseen teolliseen käyttöönottoon asti ennen niiden massatuotantoa: lääkkeet (myös rokotteet) ja hoitomuodot, niiden välituotteet, vaikuttavat farmaseuttiset aineet ja raaka-aineet; lääkinnälliset laitteet, sairaala- ja lääkinnälliset varusteet ja tarvikkeet (myös hengityskoneet, suojavaatteet ja ‐varusteet sekä diagnostiset välineet) ja tarvittavat raaka-aineet; desinfiointiaineet ja niiden välituotteet sekä niiden tuotannossa tarvittavat kemialliset raaka-aineet; sekä tietojenkeruu- ja tietojenkäsittelyvälineet.

b.

Tuki myönnetään suorina avustuksina, veroetuuksina tai takaisinmaksettavina ennakkoina viimeistään 31. joulukuuta 2020.

c.

Tuella katsotaan olevan kannustava vaikutus hankkeisiin, jotka on aloitettu 1. helmikuuta 2020 tai sen jälkeen. Tuella katsotaan olevan kannustava vaikutus ennen 1. helmikuuta 2020 aloitettuihin hankkeisiin, jos tuki on tarpeen hankkeen nopeuttamiseksi tai hankkeen kohdealan laajentamiseksi. Tällaisissa tapauksissa tukikelpoisia ovat ainoastaan töiden nopeuttamiseen tai kohdealan laajentamiseen liittyvät lisäkustannukset.

d.

Investointihanke saatetaan päätökseen kuuden kuukauden kuluessa tuen myöntämispäivästä. Investointihanke katsotaan päätökseen saatetuksi, kun kansalliset viranomaiset ovat hyväksyneet sen päätökseen saatetuksi. Jos kuuden kuukauden määräaikaa ei noudateta, suorina avustuksina tai veroetuuksina myönnetyn tuen määrästä on maksettava takaisin 25 prosenttia viivästyskuukautta kohti, paitsi jos viivästys johtuu tekijöistä, joihin tuensaaja ei voi vaikuttaa. Jos määräaikaa noudatetaan, takaisinmaksettavina ennakkoina myönnetty tuki muutetaan avustukseksi. Muussa tapauksessa takaisinmaksettava ennakko on maksettava takaisin samansuuruisina vuotuisina erinä viiden vuoden kuluessa tuen myöntämispäivästä.

e.

Tukikelpoisia kustannuksia ovat investointikustannukset, joita aiheutuu a alakohdassa lueteltujen tuotteiden kehittämiseen tarvittavien testaus- ja skaalausinfrastruktuurien rakentamisesta. Tuen määrä saa olla enintään 75 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista.

f.

Suoran avustuksen tai veroetuuden sallittua enimmäismäärää voidaan korottaa 15 prosenttiyksikköä, jos investointi saatetaan päätökseen kahden kuukauden kuluessa tuen myöntämispäivästä tai veroetuuden soveltamispäivästä taikka jos tuki on peräisin useammasta kuin yhdestä jäsenvaltiosta. Jos tuki myönnetään takaisinmaksettavana ennakkona ja investointi saatetaan päätökseen kahden kuukauden kuluessa tai jos tuki on peräisin useammasta kuin yhdestä jäsenvaltiosta, voidaan tukea korottaa vielä 15 prosenttiyksikköä.

g.

Tämän toimenpiteen mukaista tukea ei saa yhdistää muihin investointitukiin, jotka myönnetään samoihin tukikelpoisiin kustannuksiin.

h.

Tappiotakaus voidaan myöntää suoran avustuksen, veroetuuden tai takaisinmaksettavan ennakon lisäksi tai itsenäisenä tukitoimenpiteenä. Tappiotakaus myönnetään kuukauden kuluessa siitä, kun yritys on sitä hakenut. Korvattavan tappion määrä vahvistetaan viiden vuoden kuluttua investoinnin päätökseen saattamisesta. Korvauksen määrä on investointikustannusten, viiden vuoden investointikustannuksista vuosittain saatavan 10 prosentin kohtuullisen tuoton ja toimintakustannusten summan ja saadun suoran avustuksen, viiden vuoden aikana saatujen tulojen ja hankkeen loppuarvon summan välinen erotus.

i.

Testaus- ja skaalausinfrastruktuurien tarjoamista palveluista veloitettavan hinnan on vastattava markkinahintaa.

j.

Testaus- ja skaalausinfrastruktuurien on oltava avoimia useille käyttäjille, ja käyttöoikeudet on myönnettävä avoimin ja syrjimättömin perustein. Yrityksille, jotka ovat rahoittaneet vähintään 10 prosenttia investointikustannuksista, voidaan myöntää etuuskohteluun perustuva pääsy edullisemmin ehdoin.

k.

Tukea ei saa myöntää yrityksille, jotka olivat jo vaikeuksissa (yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (19) tarkoitetulla tavalla) 31. joulukuuta 2019.”

20.

Lisätään jakso seuraavasti:

”3.8. Investointituki covid-19:ään liittyvien tuotteiden tuotantoa varten

38.

SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan c alakohtaan perustuvien nykyisten mahdollisuuksien lisäksi on olennaisen tärkeää helpottaa covid-19:ään liittyvien tuotteiden tuotantoa. Näitä ovat asiaankuuluvat lääkkeet (myös rokotteet) ja hoitomuodot, niiden välituotteet, vaikuttavat farmaseuttiset aineet ja raaka-aineet; lääkinnälliset laitteet, sairaala- ja lääkinnälliset varusteet ja tarvikkeet (myös hengityskoneet, suojavaatteet ja ‐varusteet sekä diagnostiset välineet) ja tarvittavat raaka-aineet; desinfiointiaineet ja niiden välituotteet sekä niiden tuotannossa tarvittavat kemialliset raaka-aineet; sekä tietojenkeruu- ja tietojenkäsittelyvälineet.

39.

Komissio katsoo, että covid-19:ään liittyvien tuotteiden tuotantoon myönnettävä investointituki soveltuu sisämarkkinoille seuraavin edellytyksin:

a.

Investointituki myönnetään covid-19:ään liittyvien tuotteiden tuotantoon. Tällaisia tuotteita ovat lääkkeet (myös rokotteet) ja hoitomuodot, niiden välituotteet, vaikuttavat farmaseuttiset aineet ja raaka-aineet; lääkinnälliset laitteet, sairaala- ja lääkinnälliset varusteet ja tarvikkeet (myös hengityskoneet, suojavaatteet ja ‐varusteet sekä diagnostiset välineet) ja tarvittavat raaka-aineet; desinfiointiaineet ja niiden välituotteet sekä niiden tuotannossa tarvittavat kemialliset raaka-aineet; sekä tietojenkeruu- ja tietojenkäsittelyvälineet.

b.

Tuki myönnetään suorina avustuksina, veroetuuksina tai takaisinmaksettavina ennakkoina viimeistään 31. joulukuuta 2020.

c.

Tuella katsotaan olevan kannustava vaikutus hankkeisiin, jotka on aloitettu 1. helmikuuta 2020 tai sen jälkeen. Tuella katsotaan olevan kannustava vaikutus ennen 1. helmikuuta 2020 aloitettuihin hankkeisiin, jos tuki on tarpeen hankkeen nopeuttamiseksi tai hankkeen kohdealan laajentamiseksi. Tällaisissa tapauksissa tukikelpoisia ovat ainoastaan töiden nopeuttamiseen tai kohdealan laajentamiseen liittyvät lisäkustannukset.

d.

Investointihanke saatetaan päätökseen kuuden kuukauden kuluessa tuen myöntämispäivästä. Investointihanke katsotaan päätökseen saatetuksi, kun kansalliset viranomaiset ovat hyväksyneet sen päätökseen saatetuksi. Jos kuuden kuukauden määräaikaa ei noudateta, suorina avustuksina tai veroetuuksina myönnetyn tuen määrästä on maksettava takaisin 25 prosenttia viivästyskuukautta kohti, paitsi jos viivästys johtuu tekijöistä, joihin tuensaaja ei voi vaikuttaa. Jos määräaikaa noudatetaan, takaisinmaksettavina ennakkoina myönnetty tuki muutetaan avustukseksi. Muussa tapauksessa takaisinmaksettava ennakko on maksettava takaisin samansuuruisina vuotuisina erinä viiden vuoden kuluessa tuen myöntämispäivästä.

e.

Tukikelpoiset kustannukset liittyvät kaikkiin a alakohdassa lueteltujen tuotteiden tuotannon kannalta välttämättömiin investointikustannuksiin ja uusien tuotantolaitosten koekäytöstä aiheutuviin kustannuksiin. Tuen määrä saa olla enintään 80 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista.

f.

Suoran avustuksen tai veroetuuden sallittua enimmäismäärää voidaan korottaa 15 prosenttiyksikköä, jos investointi saatetaan päätökseen kahden kuukauden kuluessa tuen myöntämispäivästä tai veroetuuden soveltamispäivästä taikka jos tuki on peräisin useammasta kuin yhdestä jäsenvaltiosta. Jos tuki myönnetään takaisinmaksettavana ennakkona ja investointi saatetaan päätökseen kahden kuukauden kuluessa tai jos tuki on peräisin useammasta kuin yhdestä jäsenvaltiosta, voidaan tukea korottaa vielä 15 prosenttiyksikköä.

g.

Tämän toimenpiteen mukaista tukea ei saa yhdistää muihin investointitukiin, jotka myönnetään samoihin tukikelpoisiin kustannuksiin.

h.

Tappiotakaus voidaan myöntää suoran avustuksen, veroetuuden tai takaisinmaksettavan ennakon lisäksi tai itsenäisenä tukitoimenpiteenä. Tappiotakaus myönnetään kuukauden kuluessa siitä, kun yritys on sitä hakenut. Korvattavan tappion määrä vahvistetaan viiden vuoden kuluttua investoinnin päätökseen saattamisesta. Korvauksen määrä on investointikustannusten, viiden vuoden investointikustannuksista vuosittain saatavan 10 prosentin kohtuullisen tuoton ja toimintakustannusten summan ja saadun suoran avustuksen, viiden vuoden aikana saatujen tulojen ja hankkeen loppuarvon summan välinen erotus.

i.

Tukea ei saa myöntää yrityksille, jotka olivat jo vaikeuksissa (yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (20) tarkoitetulla tavalla) 31. joulukuuta 2019.”

21.

Lisätään jakso seuraavasti:

”3.9. Verojen ja/tai työnantajan sosiaaliturvamaksujen lykkäysten muodossa myönnettävä tuki

40.

Verojen ja/tai sosiaaliturvamaksujen lykkäykset voivat olla arvokas keino vähentää yritysten (myös itsenäisten ammatinharjoittajien) likviditeettiongelmia ja säilyttää työpaikkoja. Jos tällaisia lykkäyksiä sovelletaan yleisesti eikä niillä suosita tiettyjä yrityksiä tai tiettyjen tavaroiden tuotantoa, ne eivät kuulu SEUT-sopimuksen 107 artiklan 1 kohdan soveltamisalaan. Jos ne rajoitetaan koskemaan esimerkiksi tiettyjä aloja, tiettyjä maantieteellisiä alueita tai tiettyjä yritystyyppejä, niissä on kyse SEUT-sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta tuesta (21).

41.

Komissio katsoo SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohdan perusteella sisämarkkinoille soveltuviksi tukiohjelmat, jotka koostuvat covid-19-epidemiasta erityisesti kärsineisiin yrityksiin (myös itsenäisiin ammatinharjoittajiin) sovellettavista verojen tai sosiaaliturvamaksujen tilapäisistä lykkäyksistä esimerkiksi tietyillä aloilla tai tietyillä maantieteellisillä alueilla tai kun kyseessä ovat tietynkokoiset yritykset. Tämä koskee myös toimenpiteitä, joista on säädetty vero- ja sosiaaliturvavelvoitteiden yhteydessä ja joiden tarkoituksena on helpottaa tuensaajien likviditeettiongelmia. Tällaisia toimenpiteitä ovat muun muassa erissä suoritettavien maksujen lykkäykset, paremmat mahdollisuudet käyttää verovelkojen maksusuunnitelmia, korottomien ajanjaksojen myöntäminen, verovelkojen takaisinperinnän keskeyttäminen ja nopeutetut veronpalautukset. Tuki on myönnettävä ennen 31. joulukuuta 2020, ja lykkäyksen päättymispäivä ei saa olla myöhäisempi kuin lauantai 31. joulukuuta 2022.”

22.

Lisätään jakso seuraavasti:

”3.10. Työntekijöiden palkkoja varten myönnettävä palkkatuki irtisanomisten välttämiseksi covid-19-epidemian aikana

42.

Jäsenvaltiot voivat työpaikkojen säilyttämiseksi harkita osallistumista sellaisten yritysten (myös itsenäisten ammatinharjoittajien) palkkakustannuksiin, jotka muutoin irtisanoisivat henkilöstöä covid-19-epidemian vuoksi. Jos tällaisia tukiohjelmia sovelletaan koko talouteen, ne eivät kuulu unionin valtiontukivalvonnan piiriin. Jos vain tietyt yritykset saavat tukiohjelmista valikoivaa etua, kuten sellaisessa tilanteessa, jossa ne rajoitetaan koskemaan tiettyjä aloja, tiettyjä maantieteellisiä alueita tai tiettyjä yritystyyppejä, niissä on kyse SEUT-sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta tuesta.

43.

Jos tällaiset toimenpiteet ovat tukea, komissio pitää toimenpiteitä sisämarkkinoille soveltuvina SEUT-sopimuksen 107 artiklan 3 kohdan b alakohdan perusteella seuraavin edellytyksin:

a.

Tuen tarkoituksena on välttää irtisanomiset covid-19-epidemian aikana.

b.

Tuki myönnetään ohjelmien muodossa sellaisille tietyillä aloilla tai tietyillä maantieteellisillä alueilla toimiville yrityksille tai sellaisille tietynkokoisille yrityksille, joihin covid-19-epidemia erityisesti vaikuttaa.

c.

Palkkatuki myönnetään enintään 12 kuukauden ajaksi tukihakemuksen tekemisestä sellaisten työntekijöiden palkkoja varten, jotka olisi muutoin irtisanottu covid-19-epidemian seurauksena tapahtuneen liiketoiminnan keskeyttämisen tai vähentämisen vuoksi. Edellytyksenä on, että palkkatuesta hyötyvä henkilöstö pysyy yhtäjaksoisessa työsuhteessa koko sen ajanjakson ajan, jolle tukea on myönnetty.

d.

Kuukausittainen palkkatuki saa olla enintään 80 prosenttia tuesta hyötyvän henkilöstön kuukausittaisesta bruttopalkasta (työnantajan sosiaaliturvamaksut mukaan luettuina). Jäsenvaltiot voivat myös ilmoittaa – huomioidakseen erityisesti matalapalkkaryhmät – tuen määrää koskevista vaihtoehtoisista laskentamenetelmistä, kuten kansallisen keskipalkan tai vähimmäispalkan käyttämisestä, edellyttäen että tuen oikeasuhteisuus säilyy.

e.

Palkkatuki voidaan yhdistää muihin yleisesti saatavilla oleviin tai valikoiviin työllistämistukitoimenpiteisiin, jos yhdistetty tuki ei johda kyseisen henkilöstön palkkakustannukset ylittävään korvaamiseen. Palkkatuki voidaan lisäksi yhdistää verojen ja sosiaaliturvamaksujen lykkäyksiin.”

23.

Muutetaan 34 kohdan numerointi 44 kohdaksi ja korvataan se seuraavasti:

”44. Jäsenvaltioiden on julkaistava merkitykselliset tiedot (22) jokaisesta tämän tiedonannon nojalla myönnetystä yksittäisestä tuesta kattavalla valtiontuen verkkosivustolla tai komission tietoteknisellä välineellä (23) 12 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä. Julkaisuvelvoite ei koske kuitenkaan 3.9 jakson ja 3.10 jakson nojalla myönnettyä tukea.”

24.

Muutetaan 35–42 kohdan numerointi 45–52 kohdaksi.

(1)  Komission tiedonanto, annettu 19. maaliskuuta 2020, C(2020) 1863 (EUVL C 91I, 20.3.2020, s. 1).

(2)  Edellyttäen, että tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (yleinen ryhmäpoikkeusasetus) ja vähämerkityksistä tukea koskevien asetusten mukaisia sääntöjä noudatetaan, tämän tiedonannon piiriin kuuluvia tilapäisiä tukitoimenpiteitä voidaan yhdistää muihin tukiin yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa ja vähämerkityksistä tukea koskevissa eri asetuksissa vahvistettujen kasautumissääntöjen mukaisesti. Kyseiset asetukset ovat komission asetus (EU) N:o 1407/2013, annettu 18 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen (EUVL L 352, 24.12.2013, s. 1), komission asetus (EU) N:o 1408/2013, annettu 18 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen maatalousalalla (EUVL L 352, 24.12.2013. s. 9), komission asetus (EU) N:o 717/2014, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2014, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen kalastus- ja vesiviljelyalalla (EUVL L 190, 28.6.2014, s. 45) ja komission asetus (EU) N:o 360/2012, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2012, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyviä palveluja tuottaville yrityksille myönnettävään vähämerkityksiseen tukeen (EUVL L 114, 26.4.2012, s. 8).

(3)  Ks. määritelmä, joka vahvistetaan tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (EUVL L 187, 26.6.2014, s. 1) 2 artiklan 18 kohdassa. Kun näissä tilapäisissä puitteissa viitataan asetuksen (EU) N:o 651/2014 2 artiklan 18 kohdassa vahvistettuun ”vaikeuksissa olevan yrityksen” määritelmään, sen katsotaan viittaavan myös asetuksen (EU) N:o 702/2014 2 artiklan 14 kohdassa ja asetuksen (EU) N:o 1388/2014 3 artiklan 5 kohdassa vahvistettuihin määritelmiin.

(4)  Ks. määritelmä, joka vahvistetaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen kalastus- ja vesiviljelyalalla 27 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 717/2014 (EUVL L 190, 28.6.2014, s. 45) 2 artiklan 1 kohdassa.

(5)  Koskee kaikkia SEUT-sopimuksen liitteessä I lueteltuja tuotteita, lukuun ottamatta kalastus- ja vesiviljelyalan tuotteita.

(6)  Komission asetus (EU) N:o 717/2014, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2014, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta vähämerkityksiseen tukeen kalastus- ja vesiviljelyalalla (EUVL L 190, 28.6.2014, s. 45).

(7)  Likviditeettisuunnitelmaan voi sisältyä sekä käyttöpääoma- että investointikustannuksia.

(8)  Ks. määritelmä, joka vahvistetaan tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (EUVL L 187, 26.6.2014, s. 1) 2 artiklan 18 kohdassa.

(9)  Peruskorot lasketaan viite- ja diskonttokorkojen määrittämisessä sovellettavan menetelmän tarkistamisesta annetun komission tiedonannon (EUVL C 14, 19.1.2008, s. 6) mukaisesti ja julkaistaan kilpailun pääosaston verkkosivustolla osoitteessa https://ec.europa.eu/competition/state_aid/legislation/reference_rates.html.

(10)  Vähimmäiskokonaiskoron (peruskorko plus luottoriskimarginaalit) olisi oltava vähintään 10 peruspistettä vuodessa.

(11)  Vähimmäiskokonaiskoron (peruskorko plus luottoriskimarginaalit) olisi oltava vähintään 10 peruspistettä vuodessa.

(12)  Vähimmäiskokonaiskoron (peruskorko plus luottoriskimarginaalit) olisi oltava vähintään 10 peruspistettä vuodessa.

(13)  Likviditeettitarpeisiin voi sisältyä sekä käyttöpääomaa että investointikustannuksia.

(14)  Ks. määritelmä, joka vahvistetaan tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (EUVL L 187, 26.6.2014, s. 1) 2 artiklan 18 kohdassa.

(15)  Komission tiedonanto jäsenvaltioille Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan soveltamisesta lyhytaikaisiin vientiluottovakuutuksiin annetun komission tiedonannon liitteen muuttamisesta, C(2020) 2044 final, annettu 27. maaliskuuta 2020 (EUVL C 101I, 28.3.2020, s. 1).

(16)  Covid-19:ään ja muuhun virustentorjuntaan liittyvään tutkimustoimintaan kuuluu rokotteiden, lääkkeiden ja hoitomuotojen, lääkinnällisten laitteiden, sairaala- ja lääketieteellisten laitteiden ja varusteiden, desinfiointiaineiden, suojavaatteiden ja ‐varusteiden tutkimus sekä tarvittavien tuotteiden tehokkaan tuotannon edellyttämien prosessi-innovaatioiden tutkimus.

(17)  Ks. määritelmät, jotka vahvistetaan tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (EUVL L 187, 26.6.2014, s. 1) 2 artiklan 84, 85 ja 86 kohdassa.

(18)  Ks. määritelmä, joka vahvistetaan tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (EUVL L 187, 26.6.2014, s. 1) 2 artiklan 18 kohdassa.

(19)  Ks. määritelmä, joka vahvistetaan tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (EUVL L 187, 26.6.2014, s. 1) 2 artiklan 18 kohdassa.

(20)  Ks. määritelmä, joka vahvistetaan tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti 17 päivänä kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 (EUVL L 187, 26.6.2014, s. 1) 2 artiklan 18 kohdassa.

(21)  Ks. myös Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta valtiontuen käsitteestä annetun komission tiedonannon C(2016) 2946 (EUVL C 262, 19.7.2016, s. 1–50) 118 kohta.

(22)  Tiedot, joita vaaditaan 17. kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 liitteessä III, 25. kesäkuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 702/2014 liitteessä III ja 16. joulukuuta 2014 annetun komission asetuksen (EU) N:o 1388/2014 liitteessä III. Takaisinmaksettavien ennakoiden, takausten, lainojen ja muiden tukimuotojen tapauksessa voidaan lisätä asianomaisen välineen nimellisarvo kutakin tuensaajaa kohti. Vero- ja sosiaaliturvamaksuetuuksien osalta yksittäisen tuen määrä voidaan ilmoittaa vaihteluvälejä käyttäen.

(23)  Valtiontukien avoimuusmoduulin julkisen haun kautta voi hakea myönnettyihin valtiontukiin liittyviä yksittäisiä tietoja, jotka jäsenvaltiot ovat toimittaneet valtiontukea koskevien eurooppalaisten avoimuusvaatimusten mukaisesti. Hakusivusto on osoitteessa https://webgate.ec.europa.eu/competition/transparency/public?lang=fi .