29.4.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 141/15


Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen unionissa – Toimintasuunnitelma”

(2020/C 141/04)

Esittelijä:

Franco IACOP (IT, PES), Friuli-Venezia Giulian aluevaltuuston jäsen

Viiteasiakirja:

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, Eurooppa-neuvostolle, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen unionissa – Toimintasuunnitelma, COM(2019) 343 final

POLIITTISET SUOSITUKSET

EUROOPAN ALUEIDEN KOMITEA

Yleistä

1.

suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen, jonka mukaan oikeusvaltioperiaate on tärkeä ennakkoedellytys Euroopan yhdentymiselle ja unionin perusarvo, joka vahvistetaan perussopimuksissa ja joka on osa jäsenvaltioiden yhteistä valtiosääntöperinnettä. AK korostaa, että komission esittämät aloitteet, joilla pyritään edistämään oikeusvaltioperiaatetta, ehkäisemään tämän periaatteen mahdollista rikkomista ja puuttumaan oikeasuhteisesti tilanteisiin, joissa sitä jätetään noudattamatta, antavat myönteisen panoksen nykyiseen järjestelmään.

2.

on samaa mieltä siitä, että vaikka oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen valvonta on ensisijaisesti kunkin jäsenvaltion vastuulla, se kuuluu myös jäsenvaltioiden ja unionin yhteisen vastuun piiriin. EU:sta tehdyn sopimuksen 2 artikla antaa tälle Euroopan unionin toimielinten suorittamalle valvonnalle selkeän oikeusperustan.

3.

korostaa lisäksi, että kansalaisyhteiskunnalla ja alue- ja paikallisviranomaisilla on tärkeä rooli oikeusvaltioperiaatteen lujittamisessa. Alue- ja paikallisviranomaiset muodostavat demokraattisen oikeutuksen perustason, ja niiden tulisi jatkuvasti edistää oikeusvaltiokulttuuria ja valvoa siihen liittyvien periaatteiden noudattamista. Alue- ja paikallisviranomaiset voivat osallistua komission ehdottamiin tiedotustoimiin, ja ne voivat myös toimia tietojen lähteenä komission suorittaessa seurantaa. AK voi puolestaan helpottaa alue- ja paikallisviranomaisten työtä ja koordinoida näiden toimia oikeusvaltioperiaatteen lujittamisessa. Komitea voi esimerkiksi kannustaa niitä laatimaan puolueiden välisiä sopimuksia sellaisista paikallisdemokratian osatekijöistä, jotka eivät ole neuvoteltavissa ja joita puolustetaan yhdessä, jos niitä vastaan joskus hyökätään.

4.

korostaa, että oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on taattava kaikkien etujen mukaisesti, sillä se on itsessään edellytys niiden perusoikeuksien ja -vapauksien käytölle, jotka unionin oikeusjärjestyksen mukaan kuuluvat yksilöille. Oikeusvaltioperiaatteen lujittaminen jäsenvaltioissa vahvistaa meille kaikille taattuja oikeuksia.

5.

uskoo vahvasti, että kattava oikeusvaltioperiaatteen suojelujärjestelmä edellyttää, että valvotaan jäsenvaltioita, mutta myös seurataan unionin toimielimiä. AK katsookin, että unionin omaa oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen valvontajärjestelmää on täydennettävä unionin ulkopuolisilla mekanismeilla. AK on tietoinen oikeudellisista ongelmista, jotka on ratkaistava, ja arvostaa komission aikomusta käynnistää uudelleen prosessi, jolla tähdätään unionin liittymiseen Euroopan ihmisoikeussopimukseen, kuten EU:sta tehdyn sopimuksen 6 artiklan 2 kohdassa edellytetään.

6.

pitää myönteisenä sitä, että tiedonannossa esitetään selkeästi oikeusvaltioperiaatteen ominaispiirteet, kuten oikeuslaitoksen riippumattomuus, perusoikeuksien suoja, aktiivinen kansalaisyhteiskunta ja tiedotusvälineiden moniarvoisuus. Nämä ovat olennaisia tekijöitä, jotta voidaan varmistaa keskinäinen luottamus jäsenvaltioiden välillä, unionin moitteeton toiminta, unionin ja jäsenvaltioiden vilpitön yhteistyö ja ennen kaikkea niiden oikeuksien täysimääräinen kunnioittaminen, jotka Euroopan unionin oikeusjärjestelmä tarjoaa kansalaisille.

7.

painottaa, että oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen, perusoikeuksien varmistaminen ja demokratian periaatteiden kunnioittaminen ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja toisistaan riippuvaisia, ja niitä on kunnioitettava, suojeltava ja vahvistettava kaikilla hallintotasoilla. AK kehottaakin komissiota varmistamaan, että oikeusvaltioperiaatetta suojelevissa mekanismeissa ja erityisesti vuosittaisessa seurantajärjestelmässä otetaan kaikilla hallintotasoilla asianmukaisesti huomioon vaara siitä, että jäsenvaltioissa rikotaan perusoikeuksia ja poiketaan demokratian periaatteista.

8.

muistuttaa komissiota siitä, että kansallisen lainsäädännön ominaispiirteet ja oikeusperinteet on myös otettava huomioon, kun arvioidaan, noudattavatko jäsenvaltiot oikeusvaltioperiaatetta.

9.

muistuttaa, että unionin kansalaisilla on oikeus vedota tuomioistuimiin, joiden on oltava riippumattomia ja näyttäydyttävä riippumattomina. Jäsenvaltioilla on toimivalta oikeuslaitoksen organisoinnin ja toiminnan sääntelemisessä, mutta valtioiden oikeusjärjestelmien tehokkuuden standardien ja unionin oikeutta soveltavien tuomareiden riippumattomuuden takeiden on vastattava toisiaan. AK kehottaa komissiota valvomaan jatkossakin jatkuvasti oikeuslaitoksen riippumattomuuteen kohdistuvia mahdollisia rikkomuksia.

10.

korostaa tarvetta varmistaa, että kaikkiin EU:n jäsenvaltioihin sovelletaan samantasoista valvontaa ilman lisäkriteereihin perustuvaa erottelua.

11.

toteaa, että tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus ovat oikeusvaltion keskeisiä osatekijöitä. AK kehottaakin komissiota valvomaan jatkuvasti julkisen vallan mahdollista puuttumista tiedotusvälineiden toimintaan ja reagoimaan tiedonvälityksen vapauden loukkaamiseen perussopimuksissa tunnustetuin välinein.

12.

huomauttaa, että journalismin riippumaton ja ammattimainen harjoittaminen on uhattuna, kun digitaalialustat ottavat maksutta omakseen journalistista sisältöä ja kun suuntauksena on etsiä sosiaalisesta mediasta tietoa ja uutisia, joita ei kuitenkaan ole varmistettu ja jotka osoittautuvat usein vahvistamattomiksi tai jopa täysin perusteettomiksi ja vääristellyiksi.

13.

muistuttaa näin ollen, että on tarpeen välttää journalismin ammattimaisuuden häviämistä, tukea taloudellisesti laadukkaita riippumattomia tiedotusvälineitä, edistää tutkivaa journalismia ja suojella sitä harjoittavia toimittajia sekä edistää järjestelmiä verkkoalustoilla levitettyjen uutisten todenperäisyyden varmistamiseksi. AK ehdottaa, että komission jo käynnistämiä seurantatoimia hyödynnetään ja vahvistetaan.

14.

korostaa, että oikeusvaltioperiaatteeseen kohdistuvat vakavat uhat voivat olla peräisin paitsi valtion viranomaisten myös media-alalla ja digitaalitalouden alalla toimivien suurten yksityisten talouden toimijoiden taholta. Komissio ei voi ohittaa tiedotusvälineiden moniarvoisuuteen, oikeaan ja tarkistettuun tietoon sekä äänioikeuden vapaaseen käyttöön kohdistuvaa uhkaa, jonka digitaalitalous voi aiheuttaa. Komission ehdottamassa oikeusvaltiota koskevassa vuosikertomuksessa voisi olla osio, jossa käsiteltäisiin muiden kuin valtiollisten toimijoiden tekemien rikkomusten riskiä.

AK:n 22.–23. maaliskuuta 2017 antaman päätöslauselman huomioon ottaminen

15.

kehottaa komissiota ottamaan ehdotuksiaan toteuttaessaan mahdollisimman tarkasti huomioon kriteerit, jotka AK esitti 22.–23. maaliskuuta 2017 antamassaan päätöslauselmassa ”Oikeusvaltioperiaate EU:ssa paikallisesta ja alueellisesta näkökulmasta”.

16.

korostaa, että oikeusvaltioperiaatteiden noudattaminen edellyttää tehokasta korruption torjuntaa ja unionin varojen moitteetonta ja avointa käyttöä. Petoksista rahoituksen hallinnoinnissa on ilmoitettava pikaisesti tuomioistuimelle, ja niihin on puututtava tinkimättömästi kaikilla tasoilla.

17.

suhtautuu myönteisesti siihen, että oikeusvaltioperiaatetta voidaan lujittaa asettamalla unionin rahoituksen saamisen ehdoksi oikeusvaltioperiaatteen tiukka noudattaminen.

18.

korostaa, että on tärkeää välttää sitä, että oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen valvontamekanismeja voitaisiin pitää rangaistuksena yhteisöille valtiollisella, alueellisella ja paikallisella tasolla, ja että ne voisivat heikentää näiden yhteisöjen tunnetta kuulumisesta yhteiseen eurooppalaiseen kotiimme.

19.

toteaa tässä yhteydessä, että alue- ja paikallisviranomaisille tarkoitetun rahoituksen vähentäminen voisi olla rangaistus niille hallintotasoille, jotka eivät ole vastuussa komission riitauttamista oikeusvaltioperiaatteen rikkomisista. Lisäksi edunsaajat ja yleisemmin kansalaiset kyseisissä yhteisöissä saattaisivat pitää mahdollista rahoituksen vähentämistä perusteettomana rangaistuksena, koska se ei liity mihinkään erityiseen rikkomukseen rahoitettujen hankkeiden toteuttamisessa. Nämä toimenpiteet saattaisivat siis aiheuttaa vihamielisyyttä Euroopan unionin toimielimiä kohtaan.

20.

katsoo näin ollen, että rahoituksen ehdollisuuden tulisi olla ratkaisu, jota käytettäisiin vain vakavien ja järjestelmällisten rikkomusten tapauksessa. Jos tämä toimenpide otetaan käyttöön, kyseessä olevien yhteisöjen jäsenille olisi tehtävä selväksi niiden viranomaisten vakava vastuu, joiden toimet ovat johtaneet rahoituksen vähentämiseen.

21.

asettaa kuitenkin etusijalle poliittisen vuoropuhelun ja seurannan, jotka asettavat jäsenvaltiot samalle tasolle ja mahdollistavat oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen ehkäisemisen.

Oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen vuotuisen seurantajärjestelmän arviointi

22.

muistuttaa, että kaikkien jäsenvaltioiden yhdenvertaisen kohtelun periaate on edellytys Euroopan koko yhdentymisprosessille. Näin ollen AK suhtautuu myönteisesti ehdotukseen perustaa vuotuinen seurantajärjestelmä, joka kattaa kaikki jäsenvaltiot.

23.

korostaa, että kaikki jäsenvaltiot kattava seuranta tuo selkeästi esille sen, että unionin tavoitteena on suojella yhteisiä arvoja eikä kyseenalaistaa yksittäisten jäsenvaltioiden toimivaltansa puitteissa luomia, valtion elimissä käytössä olevia organisaatiomalleja. Lisäksi horisontaalinen valvonta osoittaa, että jokaisessa jäsenvaltiossa voi esiintyä enemmän tai vähemmän merkittäviä poikkeamia oikeusvaltioperiaatteesta.

24.

korostaa, että on tärkeää varmistaa jäsenvaltioiden riittävä osallistuminen oikeusvaltion seurantajärjestelmän perustamiseen ja itse seurantaprosessiin.

25.

korostaa, että vuotuisen seurantajärjestelmän toteuttamisen tulee olla uuden komission painopisteenä. AK kehottaakin komissiota toimimaan välittömästi ja antamaan käyttöön tarvittavat varat ja henkilöresurssit. Olisi myös nimettävä nopeasti jäsenvaltioihin yhteyspisteet, joiden tulisi ottaa toimiinsa mukaan myös alue- ja paikallisviranomaiset ja kansalaisyhteiskunta.

26.

tähdentää objektiivisten ja avoimien parametrien merkitystä, jotta seuranta voisi tapahtua asianmukaisesti. Tuomioistuimen oikeuskäytännöllä on keskeinen rooli näiden parametrien laatimisessa. AK ehdottaa, että kehitetään oikeusalan tulostaulun yhteydessä käytettäviä järjestelmiä, käytetään ja kehitetään Venetsian komission laatimaa luetteloa oikeusvaltion arviointiperusteista ja hyödynnetään yleisemmin Euroopan neuvoston elinten hankkimaa kokemusta.

27.

korostaa samaan tapaan kuin Euroopan parlamentti 25. lokakuuta 2016 antamassaan päätöslauselmassa, että unionin jo olemassa olevia arviointivälineitä oikeusvaltioperiaatteen, demokratian ja perusoikeuksien alalla olisi aiheellista koordinoida ja ne olisi yhdistettävä mahdollisuuksien mukaan yhdeksi seurantamekanismiksi.

28.

pitää erittäin tärkeänä, että seuranta perustuisi mahdollisten rikkomistapausten ilmoitusjärjestelmään, joka olisi avoin mahdollisimman monista merkityksellisistä lähteistä, kuten alue- ja paikallisviranomaisilta, tiedemaailmalta, mutta myös yksityisiltä tahoilta ja kansalaisyhteiskunnalta, peräisin oleville tiedoille.

29.

on samaa mieltä siitä, että komission olisi hoidettava seurantajärjestelmää. AK ottaa kuitenkin esille kysymyksen roolista, joka unionin perusoikeusvirastolla voisi ja tulisi olla vuotuisessa seurannassa. AK kehottaa komissiota arvioimaan, olisiko perusoikeusviraston toimeksiantoa muutettava, jotta voitaisiin hyödyntää täysin sen potentiaalia.

Konkreettisia ehdotuksia AK:n ja alue- ja paikallisviranomaisten osallistumisen lisäämiseksi oikeusvaltioperiaatteen lujittamiseen unionissa

30.

ehdottaa, että lisätään AK:n, alue- ja paikallisviranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan osallistumista oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen kulttuurin edistämiseen.

31.

katsoo, että komission ehdottaman vuosittain järjestettävän oikeusvaltiotapahtuman tulisi olla unionin tason yhteinen huipentuma alueellisella ja valtiollisella tasolla järjestetyille tapaamisille. AK kehottaakin komissiota järjestämään oikeusvaltioperiaatetta käsitteleviä alueellisia tapaamisia yhteistyössä alue- ja paikallisviranomaisten ja jäsenvaltioiden kanssa vuosittaisen tapahtuman valmistelemiseksi.

32.

huomauttaa, ettei vuosittaista tapahtumaa olisi välttämättä järjestettävä Brysselissä, vaan jokin eurooppalainen kaupunki tai alue voisi isännöidä sitä vuorollaan. AK ehdottaa näin ollen, että komissio nimeää joka vuosi ”oikeusvaltiokaupungin”, jossa vuosittainen tapahtuma järjestetään.

33.

katsoo, että monivuotisessa rahoituskehyksessä tällä hetkellä kansalaisyhteiskunnalle ja riippumattomille tiedotusvälineille varattuja varoja pitäisi lisätä huomattavasti. Osa tästä rahoituksesta tulisi suunnata paikallisille tiedotusvälineille.

34.

toteaa, että eurooppalaisten oikeudellisten verkostojen lisäksi komission ehdottamiin edistämis- ja seurantatoimiin tulisi ottaa mukaan myös asianajajaliitot ja -järjestöt. Asianajaja on paikallisella tasolla ensimmäinen puolustuslinja oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien mahdollisia rikkomuksia vastaan. Lisäksi asianajajaliittoja on kaikkialla unionissa ja kaikilla hallintotasoilla (paikallis-, alue-, valtio- ja EU-tason hallinto).

35.

korostaa, että komission ehdottamiin edistämis- ja seurantatoimiin on otettava mukaan myös oikeusasiamiehet, joita on yleisesti paikallis- ja aluetasolla. Näiden varmistavien viranomaisten olisi osallistuttava tietojen keräämiseen ja oikeusvaltioperiaatetta edistäviin alueellisiin tapaamisiin ja tapahtumiin.

36.

arvostaa suuresti komission aikomusta tukea korkeakouluja ja tutkimuslaitoksia oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvissä tutkimuksissa. AK katsoo, että huomattava osuus tuesta olisi suunnattava tutkijoille, jotka toimivat niissä jäsenvaltioissa, joissa oikeusvaltioperiaate on vahvistettujen parametrien mukaan enemmän vaarassa kuin muualla. Osan rahoitettavista toimista olisi koskettava oikeusvaltioperiaatteen levittämistä alue- ja paikallisyhteisöihin myös niin, että kansalaisyhteiskunta osallistuu siihen.

37.

painottaa, että hallinnoidessaan unionin varoja tuhannet paikallistason hallintoviranomaiset ja toimijat joutuvat tutustumaan unionin sääntöihin ja strategioihin. AK katsoo, että unionin varoja hallinnoivien alue- ja paikallisviranomaisten olisi annettava virkamiehilleen koulutusta myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvistä asioista.

38.

toteaa, että AK voisi hyödyntää kokemustaan unionin toimintapolitiikkojen tunnetuksi tekemisestä ja järjestää koulutusta paikallistason virkamiehille ja toimijoille Euroopan komission tuella ja yhteistyössä ETSK:n kanssa siten, että jo olemassa olevat aloitteet otetaan huomioon.

39.

ehdottaa erityisesti, että arvioidaan, olisiko hyödyllistä toteuttaa kokeiluhanke, jossa tiettyyn alue- ja paikallisviranomaisten ryhmään sovellettaisiin (Venetsian komission laatimaan luetteloon perustuvaa) luetteloa oikeusvaltion arviointiperusteista. Aloitteessa voitaisiin noudattaa käytössä olevien resurssien rajoissa jotain AK:n jo soveltamaa verkostomallia, esimerkiksi toissijaisuusperiaatteen toteutumisen seurantaverkostoa tai alueellisia keskuksia. Pieni määrä kaupunkeja ja alueita voisi tarkistaa vapaaehtoispohjalta, noudattavatko niiden viranomaiset ja virastot oikeusvaltioperiaatetta. AK voisi laatia luettelon sovellettavista parametreista ja koordinoida alue- ja paikallisviranomaisten sisäisiä valvontatoimia. Alue- ja paikallisviranomaiset sitoutuisivat ottamaan toimiinsa mukaan paikallisia kumppaneita, joita ovat esimerkiksi korkeakoulut, oikeusasiamiehet, asianajajaliitot ja järjestäytynyt kansalaisyhteiskunta.

Päätelmät

40.

Edellä esitetyn valossa AK

kehottaa komissiota varmistamaan, että oikeusvaltioperiaatteen suojelumekanismeissa ja erityisesti vuotuisessa seurannassa otetaan asianmukaisesti huomioon perusoikeuksien rikkomisen ja demokratian periaatteista poikkeamisen vaara jäsenvaltioissa, myös alue- ja paikallistasolla.

kehottaa komissiota valvomaan edelleen jatkuvasti oikeuslaitoksen riippumattomuuden mahdollisia loukkauksia ja julkisen vallan mahdollista puuttumista tiedotusvälineiden toimintaan.

ehdottaa, että hyödynnetään ja vahvistetaan komission jo käynnistämiä seurantatoimia.

kehottaa lisäämään huomattavasti monivuotisessa rahoituskehyksessä kansalaisyhteiskunnalle ja riippumattomille tiedotusvälineille varattuja varoja ja ehdottaa, että osa rahoituksesta suunnataan riippumattomille paikallisille tiedotusvälineille.

ehdottaa, että oikeusvaltiota koskevassa vuosikertomuksessa omistetaan yksi osio muiden kuin valtiollisten toimijoiden tekemien rikkomusten riskille. Tämä koskee erityisesti digitaalitalouden suuria yksityisiä toimijoita.

kehottaa jatkamaan pyrkimyksiä käynnistää uudelleen prosessi, jolla tähdätään siihen, että EU liittyy Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

kehottaa harkitsemaan varojen ehdollisuutta ratkaisuna, johon turvaudutaan vain vakavissa ja järjestelmällisissä rikkomistapauksissa, ja pyytää varmistamaan, että alue- ja paikallisviranomaiset eivät joudu kärsimään perusteettomasti seuraamuksista.

kehottaa komissiota asettamaan etusijalle jäsenvaltioiden seurantamekanismin käyttöönoton ja varaamaan tämän uuden välineen perustamista varten riittävät varat ja henkilöresurssit.

kehottaa toteuttamaan tässä lausunnossa esitetyt ehdotukset, joilla tähdätään siihen, että lisätään AK:n, alue- ja paikallisviranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan osallistumista oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen kulttuurin edistämiseen.

Bryssel 12. helmikuuta 2020.

Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja

Apostolos TZITZIKOSTAS