Strasbourg12.6.2018

SWD(2018) 348 final

KOMISSION YKSIKÖIDEN VALMISTELUASIAKIRJA

TIIVISTELMÄ VAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA

Oheisasiakirja

ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi turvapaikka- ja maahanmuuttorahaston perustamisesta,

ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi sisäisen turvallisuuden rahaston perustamisesta,

ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen perustamisesta yhdennetyn rajaturvallisuuden rahaston osaksi,

ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi tullitarkastuslaitteiden rahoitusvälineen perustamisesta yhdennetyn rajaturvallisuuden rahaston osaksi

{COM(2018) 471}
{COM(2018) 472}
{COM(2018) 473}
{COM(2018) 474}
{SWD(2018) 347}
{SEC(2018) 315}


1.JOHDANTO

Vuoden 2020 jälkeisessä unionin monivuotisessa rahoituskehyksessä on määriteltävä pitkän aikavälin talousarvio turvapaikka- ja muuttoliiketoimia, yhdennettyä rajaturvallisuutta (mukaan lukien tullivalvontalaitteet) ja sisäistä turvallisuutta varten (mukaan lukien terrorismin torjunta) ja varmistettava, että näihin aloihin liittyvien unionin kunnianhimoisten tavoitteiden toteuttamiseen on varattu riittävä rahoitus. Tämä on yksi EU:n rahoituksen tulevaisuutta koskevan pohdinta-asiakirjan 1 päätelmistä, jota myös sidosryhmien kuulemiset tukevat. Tässä vaikutustenarvioinnissa esitetään perustelut komission ehdotuksille, jotka koskevat EU:n rahastojen perustamista edellä mainituilla aloilla.

2.HAASTEET

Vuoden 2015 muuttoliikekriisi osoitti selvästi, että jäsenvaltioiden on tehtävä yhteistyötä voidakseen vastata muuttoliikkeeseen liittyviin haasteisiin tuloksellisesti ja solidaarisuuden hengessä. Euroopan muuttoliikeagendassa annettiin kriisiin kattava vastaus, ja sen toteuttaminen ja hallinnointi kuuluvat unionin tehtäviin tulevien vuosien ajan. Tukea tarvitaan, jotta voidaan varmistaa unionin ulkorajojen tehokas valvonta ja Schengen-alueen asianmukainen toiminta sekä ehkäistä laitonta muuttoliikettä ja helpottaa samalla laillista matkustamista. Tuki on tarpeen myös, jotta voidaan tukea tulliliittoa ja tulliviranomaisia unionin ulkorajoilla tehtävissä tavaroita koskevissa tarkastuksissa, suojata unionin ja sen jäsenvaltioiden taloudellisia etuja, varmistaa turvallisuus ja vaarattomuus unionin alueella ja suojella unionia hyvän kauppatavan vastaiselta ja laittomalta kaupalta samalla kun helpotetaan laillista liiketoimintaa. Kuten Euroopan turvallisuusagendassa todetaan, terrorismista, järjestäytyneestä rikollisuudesta ja kyberrikollisuudesta johtuvat, valtioiden rajat ylittävät turvallisuusuhkat edellyttävät kattavia vastatoimia. Euroopan kansalaiset odottavat, että EU ja jäsenvaltioiden hallitukset takaavat turvallisuuden nopeasti muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa.

Vahvan, rakenteellisen suojan luominen näitä haasteita vastaan edellyttää EU:n taloudellista tukea, joka on suunniteltu niin, että sen avulla saadaan aikaan mahdollisimman paljon EU:n lisäarvoa. Arviointien perusteella nykyiset rahastot ovat osoittautuneet tuloksellisiksi. Niitä on kuitenkin parannettava lisäämällä joustoa ja yksinkertaistamalla niiden toteuttamista sekä varmistamalla yhdenmukaisuus muiden asiaankuuluvien EU:n rahastojen kanssa ja ottamalla käyttöön kattavammat ja tuloksiin keskittyvät seuranta- ja arviointijärjestelmät.

3.RAHASTOJEN RAKENNE JA TAVOITTEET

Tulevaan unionin talousarvioon sisältyvä muuttoliikkeen, rajaturvallisuuden ja turvallisuuden klusteri käsittää neljä välinettä ja kolme rahastoa.

Turvapaikka- ja maahanmuuttorahasto (AMF) edistää muuttovirtojen tehokasta hallintaa vahvistamalla Euroopan yhteistä turvapaikkajärjestelmää, helpottamalla Eurooppaan suuntautuvaa laillista muuttoliikettä ja tukemalla EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten kotoutumista jäsenvaltioihin. Sen avulla myös tehostetaan merkittävästi palauttamista ja takaisinottoa EU:n ulkopuolisiin maihin ja edistetään solidaarisuutta ja vastuunjakoa jäsenvaltioiden kesken. Rahastosta voidaan tukea muuttoliikkeeseen liittyviä toimia EU:n ulkopuolisissa maissa johdonmukaisesti unionin ulkoisen toiminnan kanssa ja yhteisvaikutuksia hyödyntäen.

Yhdennetyn rajaturvallisuuden rahasto (IBMF) muodostuu kahdesta rahoitusvälineestä, joilla kummallakin on omat määrärahansa. Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälineestä tuetaan Euroopan yhdennetyn rajaturvallisuuden ja yhteisen viisumipolitiikan toteuttamista, jotta voidaan torjua laitonta muuttoliikettä ja helpottaa laillista matkustamista. Tullivalvontalaitteiden rahoitusvälineen avulla edistetään riittävää ja yhdenmukaista tullivalvontaa tukemalla asianmukaisten, laadukkaiden ja luotettavien tullivalvontalaitteiden hankintaa, ylläpitoa ja päivittämistä.

Sisäisen turvallisuuden rahasto edistää osaltaan korkean turvallisuustason ylläpitämistä unionissa tukemalla terrorismin, radikalisoitumisen, järjestäytyneen rikollisuuden ja kyberrikollisuuden torjuntaa sekä rikoksen uhrien avustamista ja suojelua.

Yhteisvaikutukset EU:n muiden rahoitusvälineiden kanssa

Yhteisvaikutuksia pyritään saamaan aikaan paitsi näiden neljän välineen kesken myös turvapaikka- ja maahanmuuttorahaston ja Euroopan rakenne- ja investointirahastojen seuraajien kanssa silloin kun on kysymys EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten kotouttamisesta sekä vastaanottoinfrastruktuurin rakentamisesta ja ylläpidosta. Tämän lisäksi unionin ulkoisissa välineissä painotetaan vahvasti muuttoliikettä. Tässä yhteydessä toteutetaan myös tarkkaan mitoitettuja toimenpiteitä, joilla puututaan muuttoliikkeen perimmäisiin syihin ja edistetään kestävää paluuta kotimaihin.

Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälineen ja sisäisen turvallisuuden rahaston yhteydessä pyritään saamaan aikaan yhteisvaikutuksia meriturvallisuuden ja -valvonnan, turvallisuustutkimuksen, infrastruktuurin ja julkisten tilojen turvallisuuden, kyberturvallisuuden, radikalisoitumisen ehkäisemisen ja niiden EU:n rahoitusvälineiden kanssa, joista tuetaan rajavalvonnan ja -turvallisuuden ulkoista ulottuvuutta. Tullivalvontalaitteiden rahoitusvälineen yhteydessä pyritään saamaan aikaan yhteisvaikutuksia erityisesti Tulli-ohjelman kanssa. 

4.SUUNNITELLUN RAHOITUKSEN TOTEUTTAMISMEKANISMIT

Turvapaikka- ja maahanmuuttorahaston, rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälineen ja sisäisen turvallisuuden rahaston toteuttaminen tapahtuu pääasiassa komission ja jäsenvaltioiden yhteistyönä, jotta voidaan varmistaa unionin painopisteiden tukeminen kaikissa osallistuvissa valtioissa ja mahdollistaa rahoituksen ennustettavuus. Lisäksi käytetään suoraa ja jossain määrin myös välillistä hallinnointia. Tullivalvontalaitteiden rahoitusvälineen toteuttamisessa käytetään suoraa hallinnointia pääasiassa avustusten muodossa.

Koska muuttoliikkeen ja turvallisuuden alalla tapahtuu jatkuvasti muutoksia, joustavuus on näiden uusien rahastojen keskeinen ominaisuus. Uusien mekanismien, kuten temaattisen rahoitusvälineen ja puoliväliarvioinnin (tekninen mukautus ja tuloksellisuuden tarkastus) avulla varmistetaan, että määrärahojen kohdentamista voidaan mukauttaa, jos muuttovirroissa, rajoihin kohdistuvassa paineessa ja turvallisuusuhkissa tapahtuu muutoksia, ja että varoja voidaan ohjata eniten lisäarvoa tuottaviin unionin painopisteisiin. Lisäksi varojen hallinnointia yksinkertaistetaan parantamalla yhdenmukaisuutta sekä yhteistyöhön perustuvan että suoran hallinnoinnin sääntöjen kanssa (yhteinen sääntökirja).

5.MITEN TULOKSIA SEURATAAN JA ARVIOIDAAN?

Seuranta- ja arviointikehystä parannetaan, jotta voidaan edistää oikea-aikaista toimintaa ja varmistaa, että arvioinneilla voidaan antaa tehokas panos politiikkatoimien tuleviin tarkistuksiin. Tämä toteutetaan parantamalla indikaattoreita, tiivistämällä yhteistyötä keskeisten kumppanien kanssa ja käyttämällä mekanismia, jolla edistetään suorituskykyä.

(1)

  https://ec.europa.eu/commission/publications/reflection-paper-future-eu-finances_fi