Bryssel 6.11.2018

COM(2018) 726 final

2018/0375(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Kroatialle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta sekä 168 artiklasta poikkeava erityistoimenpide


PERUSTELUT

Yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun direktiivin 2006/112/EY 1 , jäljempänä ’alv-direktiivi’, 395 artiklan 1 kohdan mukaan neuvosto voi yksimielisesti komission ehdotuksesta antaa jäsenvaltiolle luvan soveltaa kyseisestä direktiivistä poikkeavia erityistoimenpiteitä veronkannon yksinkertaistamiseksi tietyntyyppisten verovilppien taikka veron kiertämisen estämiseksi.

Kroatia ilmoitti 22. joulukuuta 2016 komissiossa vastaanotetuksi kirjatulla kirjeellä haluavansa poiketa alv-direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohdan ja 168 artiklan soveltamisesta ja rajoittaa alv:n vähennysoikeutta silloin, kun kyseessä on ilma-alusten, alusten tai henkilöautojen osto ja vuokraaminen, mukaan lukien tarvikkeiden ostaminen tällaisia tavaroita varten ja asiaankuuluvien palvelujen suorittaminen. Useiden komission kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Kroatia muutti hakemustaan, ja sen uusi hakemus kirjattiin vastaanotetuksi komissiossa 17. syyskuuta 2018. Komissio antoi alv-direktiivin 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti Kroatian hakemuksen tiedoksi muille jäsenvaltioille 21. syyskuuta 2018 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Kroatialle 24. syyskuuta 2018 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki hakemuksen arviointia varten tarvittavat tiedot.

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Alv-direktiivin 168 artiklassa säädetään, että verovelvollisella on oikeus vähentää alv, joka kannetaan verollisia liiketoimia varten tehdyistä hankinnoista. Mainitun direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, että yrityksen liikeomaisuuteen kuuluvan tavaran ottaminen yksityiskäyttöön on vastikkeellinen palvelu, jos tavara on oikeuttanut alv:n vähennykseen. Tämä järjestelmä antaa mahdollisuuden periä takaisin alv, joka alun perin vähennettiin yksityiskäyttöön otetuista tavaroista.

Kroatian verovelvolliset eivät tällä hetkellä voi vähentää tuotantopanoksiin sisältyvää alv:a henkilöautoista, jollei niitä käytetä kuljettajakoulutukseen, ajoneuvojen testaukseen, korjauspalveluihin, matkustajien ja tavaroiden kaupalliseen kuljettamiseen, vainajien kuljettamiseen, vuokraamiseen taikka jälleenmyyntitarkoitusta varten tapahtuvaan ostoon. Kroatian verovelvolliset vaativat jatkuvasti, että tämä alv-vähennysoikeuden rajoitus poistettaisiin henkilöautojen oston, vuokraamisen ja asiaankuuluvien kulujen osalta. Kroatia aikoo muuttaa lainsäädäntöään ja sallia tuotantopanoksiin sisältyvän alv:n vähentämisen henkilöautoista, jotka eivät ole pelkästään yrityskäytössä.

Kroatia toteaa kuitenkin, että on vaikea määrittää, missä määrin autoja käytetään yksityisiin tarkoituksiin ja ammatillisiin tarkoituksiin. Sen vuoksi Kroatia katsoo, että alv-vähennysoikeuden olisi aiheellista olla kiinteä prosenttiosuus. Kroatian mukaan kiinteän prosenttiosuuden soveltaminen alv-vähennykseen mahdollistaa vähennyksen tekemisen aiheuttamatta ylimääräistä hallinnollista taakkaa ja kustannuksia yrityksille ja veroviranomaisille. Alv-vähennyksen käyttöönotolla vähennetään veronmaksajien kiinnostusta hankkia henkilöautoihin liittyviä tavaroita ja palveluja sellaisilta henkilöiltä, jotka harjoittavat rekisteröimätöntä toimintaa.

Sen vuoksi Kroatia pyytää alv-direktiivin 395 artiklan nojalla lupaa ottaa käyttöön alv-direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeava toimenpide, jolla rajoitetaan henkilöautoista kannettavan veron vähennysoikeus tiettyyn prosenttiosuuteen.

Kroatia teki autojen yrityskäyttöä koskevan analyysin, jonka mukaan yrityskäytön olisi arvioitava olevan noin 40–60 prosenttia. Sen vuoksi Kroatia toteaa, että 50 prosenttia on asianmukainen prosenttiosuus.

Vähennysoikeuden rajoituksen olisi koskettava alv:a, joka maksetaan henkilöautojen ostosta ja vuokrauksesta, mukaan lukien kaikkien asiaankuuluvien tavaroiden ostaminen ja palvelujen suorittaminen. Rajoituksen soveltamisalaan kuuluvat henkilöautot katsotaan matkustajien kuljettamiseen tarkoitetuiksi moottoriajoneuvoiksi, joissa on kuljettajan istuimen lisäksi enintään kahdeksan istuinta.

Kuljettajakoulutukseen, ajoneuvojen testaukseen, korjauspalveluihin, matkustajien ja tavaroiden kaupalliseen kuljettamiseen, vainajien kuljettamiseen, vuokraamiseen sekä jälleenmyyntitarkoituksessa tapahtuvaan ostoon käytettäviin henkilöautoihin ei sovelleta kyseistä prosenttiosuutta.

Poikkeusta olisi sovellettava 1. tammikuuta 2019 ja 31. joulukuuta 2021 välisen ajan, jotta voidaan arvioida, kuvastaako 50 prosentin rajoitus asianmukaisella tavalla yritys- ja yksityiskäytön välistä suhdetta. Kaikkiin poikkeuksen voimassaolon jatkamista koskeviin hakemuksiin olisi liitettävä kertomus, joka sisältää uudelleenarvioinnin sovellettavasta prosenttiosuudesta ja joka olisi lähetettävä komissiolle kyseisen hakemuksen kanssa viimeistään 31. maaliskuuta 2021.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Muille jäsenvaltioille on myönnetty vastaavia vähennysoikeutta koskevia poikkeuksia.

Alv-direktiivin 176 artiklassa säädetään, että neuvosto määrittää, mistä kustannuksista ei voida vähentää alv:a. Ennen kuin neuvosto on päättänyt asiasta, jäsenvaltiot saavat mainitun artiklan nojalla jatkaa 1. tammikuuta 1979 voimassa olleiden poikkeusten soveltamista. Sen vuoksi voimaan on jäänyt useita säännöksiä, joilla rajoitetaan oikeutta vähentää alv henkilöautoista.

Sen estämättä, mitä vähennysoikeusrajoituksen piiriin kuuluvien menojen luokkia koskevien sääntöjen vahvistamisesta tehdyissä aiemmissa aloitteissa esitetään 2 , tällainen poikkeus on asianmukainen siihen asti, kun nämä säännöt on yhdenmukaistettu EU:n tasolla.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Alv-direktiivin 395 artikla.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Kun otetaan huomioon ehdotuksen perustana oleva alv-direktiivin säännös, toissijaisuusperiaatetta ei sovelleta.

Suhteellisuusperiaate

Päätös koskee jäsenvaltiolle sen omasta pyynnöstä annettavaa lupaa, eikä siihen liity mitään velvollisuuksia.

Koska poikkeuksen soveltamisala on rajallinen, erityistoimenpide on oikeassa suhteessa tavoitteeseen nähden eli siihen, että tarkoituksena on yksinkertaistaa veronkantoa ja estää tietyntyyppistä verovilppiä tai veron kiertämistä. Veronmaksajat voivat vähentää 50 prosenttia yksityis- ja yrityskäytössä olevien henkilöautojen alv:stä, mistä syystä niiden ei tarvitsisi pitää vaivalloista kirjanpitoa. Alv:n kantamisesta tulisi yksinkertaisempaa veroviranomaisille.

Toimintatavan valinta

Ehdotettu toimintatapa: neuvoston täytäntöönpanopäätös.

Neuvoston direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan mukaan yhteisistä alv-säännöistä voidaan poiketa vain, jos neuvosto antaa siihen luvan komission ehdotuksesta tekemällään yksimielisellä päätöksellä. Neuvoston täytäntöönpanopäätös on parhaiten soveltuva toimintatapa, koska se voidaan osoittaa yksittäiselle jäsenvaltiolle.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Sidosryhmien kuuleminen

Tämä ehdotus perustuu Kroatian jättämään hakemukseen ja koskee ainoastaan kyseistä jäsenvaltiota.

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttö ei ollut tarpeen.

Vaikutustenarviointi

Ehdotus on vastaus Kroatian hakemukseen, jossa se pyytää Kroatian lainsäädännön muuttamista ja alv-vähennysoikeuden myöntämistä henkilöautojen yrityskäytölle. Koska on monimutkaista määrittää, missä määrin autoja käytetään yksityisiin tarkoituksiin ja ammatillisiin tarkoituksiin, Kroatia on pyytänyt 50 prosentin kiinteän prosenttiosuuden soveltamista. Erityistoimenpiteen tarkoituksena on yksinkertaistaa veronkantoa ja estää alv:hen liittyvää vilppiä, minkä vuoksi sillä voi olla myönteisiä vaikutuksia sekä yrityksiin että viranomaisiin.

Kroatian ehdottama alv-vähennysoikeus ei ollut aiemmin mahdollista. Tämän vuoksi toimenpide vaikuttaa Kroatian valtion talousarvioon. Vuotta 2015 koskevien tietojen perusteella alv-tulot vähenevät vuosittain noin 400 miljoonaa euroa (eli 0,9 % kaikista alv-tuloista) 3 .

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole kielteisiä vaikutuksia alv:stä saataviin unionin omiin varoihin.

5.LISÄTIEDOT

Ehdotus sisältää raukeamislausekkeen; sen voimassaolo päättyy ilman eri toimenpiteitä 31. joulukuuta 2021.

Jos Kroatia haluaa jatkaa poikkeustoimenpiteen soveltamista vuoden 2021 jälkeen, komissiolle olisi viimeistään 31. maaliskuuta 2021 toimitettava voimassaolon jatkamista koskevan hakemuksen ohella raportti, johon sisältyy sovellettavaa prosenttiosuutta koskeva uudelleentarkastelu.

2018/0375 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Kroatialle annettavasta luvasta ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta sekä 168 artiklasta poikkeava erityistoimenpide

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 4 ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Direktiivin 2006/112/EY 168 artiklassa vahvistetaan verovelvollisen oikeus vähentää verovelvollisen verollisia liiketoimiaan varten vastaanottamien tavaroiden luovutuksista ja palvelujen suorituksista maksettu arvonlisävero. Mainitun direktiivin 26 artiklan 1 kohdan a alakohta sisältää vaatimuksen, jonka mukaan arvonlisäveroa on suoritettava, kun liikeomaisuutta otetaan verovelvollisen omaan tai tämän henkilöstön yksityiseen käyttöön tai yleisesti ottaen muita kuin yrityksen varsinaisia tarkoituksia varten.

(2)Kroatia ilmoitti 22 päivänä joulukuuta 2016 komissiossa vastaanotetuksi kirjatulla kirjeellä haluavansa poiketa direktiivin 2006/112/EY säännöksistä, jotka koskevat tuotantopanoksista maksetun veron vähennysoikeuden rajoittamista silloin, kun kyseessä on ilma-alusten, alusten tai henkilöautojen osto ja vuokraus, mukaan lukien tarvikkeiden ostaminen tällaisia tavaroita varten ja asiaankuuluvien palvelujen suorittaminen. Useiden komission kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen Kroatia muutti hakemustaan poistamalla siitä muut ajoneuvot kuin henkilöautot, ja sen uusi hakemus kirjattiin vastaanotetuksi komissiossa 17 päivänä syyskuuta 2018.

(3)Komissio toimitti Kroatian hakemuksen muille jäsenvaltioille 21 päivänä syyskuuta 2018 päivätyllä kirjeellä. Komissio ilmoitti Kroatialle 24 päivänä syyskuuta 2018 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki hakemuksen arviointia varten tarvittavat tiedot.

(4)Kroatian verovelvolliset eivät voi vähentää arvonlisäveroa osittaisessa yrityskäytössä olevista henkilöautoista. Kroatia aikoo muuttaa lainsäädäntöään ja sallia tuotantopanoksista maksetun arvonlisäveron vähentämisen henkilöautoista.

(5)Kroatia väittää, että usein on vaikea määrittää tarkasti, missä määrin autoja käytetään yksityisiin tarkoituksiin ja ammatillisiin tarkoituksiin, ja että silloinkin kun se on mahdollista, se on usein hankalaa. Sen vuoksi Kroatia katsoo, että arvonlisäveron vähennysoikeuden olisi aiheellista olla kiinteä prosenttiosuus. Kroatian arvioiden mukaan 50 prosentin rajoitus on asianmukainen.

(6)Kroatian mukaan kiinteän prosenttiosuuden soveltaminen alv-vähennykseen mahdollistaa vähennyksen tekemisen aiheuttamatta ylimääräistä hallinnollista taakkaa ja kustannuksia yrityksille ja veroviranomaisille. Arvonlisäveron vähennyksen käyttöönotolla vähennetään veronmaksajien kiinnostusta hankkia henkilöautoihin liittyviä tavaroita ja palveluja sellaisilta henkilöiltä, jotka harjoittavat rekisteröimätöntä toimintaa.

(7)Sen vuoksi Kroatia pyysi alv-direktiivin 395 artiklan nojalla lupaa ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdasta ja 168 artiklasta poikkeava erityistoimenpide, jolla rajoitetaan henkilöautoista kannettavan veron vähennysoikeus tiettyyn prosenttiosuuteen.

(8)Vähennysoikeuden rajoituksen olisi koskettava arvonlisäveroa, joka on maksettu henkilöauton ostosta ja vuokrauksesta, mukaan lukien kaikkien asiaankuuluvien tavaroiden ostaminen ja palvelujen suorittaminen. Rajoituksen soveltamisalaan kuuluvat henkilöautot katsotaan matkustajien kuljettamiseen tarkoitetuiksi moottoriajoneuvoiksi, joissa on kuljettajan istuimen lisäksi enintään kahdeksan istuinta.

(9)Erityistoimenpiteen tarkoituksena on yksinkertaistaa veronkantomenettelyä ja estää arvonlisäveroon liittyvää vilppiä sekä antaa samalla oikeus vähentää arvonlisävero osittaisessa yrityskäytössä olevista henkilöautoista. Kun otetaan huomioon sekä yrityksille että viranomaisille mahdollisesti aiheutuva myönteinen vaikutus, erityistoimenpiteen myöntäminen on aiheellista.

(10)Erityistoimenpidettä olisi sovellettava 1 päivän tammikuuta 2019 ja 31 päivän joulukuuta 2021 välisen ajan, jotta voidaan arvioida, kuvastaako 50 prosentin rajoitus asianmukaisella tavalla yritys- ja yksityiskäytön välistä suhdetta.

(11)Jos Kroatia pitää tarpeellisena jatkaa luvan voimassaoloa vielä vuoden 2021 jälkeen, sen olisi toimitettava komissiolle 31 päivään maaliskuuta 2021 mennessä voimassaolon jatkamista koskeva hakemus ja kertomus, johon sisältyy uudelleenarviointi sovellettavasta prosenttiosuudesta.

(12)Erityistoimenpiteellä on vain vähäinen vaikutus lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavien verotulojen kokonaismäärään, eikä se vaikuta kielteisesti arvonlisäverosta kertyviin unionin omiin varoihin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 168 artiklassa säädetään, Kroatialle annetaan lupa rajoittaa 50 prosenttiin oikeus vähentää sellaisista henkilöautoista aiheutuvista kustannuksista maksettava arvonlisävero, jotka eivät ole yksinomaan yrityskäytössä.

2 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 26 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetään, Kroatia ei saa rinnastaa vastikkeellisiin palveluiden suorituksiin sellaisen henkilöauton muuta kuin yrityskäyttöä, joka kuuluu verovelvollisen yrityksen liikeomaisuuteen, jos kyseiseen autoon on sovellettu tämän päätöksen 1 artiklan mukaista rajoitusta.

3 artikla

Edellä 1 artiklassa tarkoitetut kustannukset ovat kustannuksia, jotka aiheutuvat henkilöauton ostosta ja vuokrauksesta, mukaan lukien kaikkien asiaankuuluvien tavaroiden ostaminen ja palvelujen suorittaminen.

4 artikla

Tätä päätöstä olisi sovellettava ainoastaan matkustajien kuljettamiseen tarkoitettuihin moottoriajoneuvoihin, joissa on kuljettajan istuimen lisäksi enintään kahdeksan istuinta.

5 artikla

Edellä olevaa 1 ja 2 artiklaa ei sovelleta:

a) ajoneuvoihin, joita käytetään kuljettajakoulutukseen, ajoneuvojen testaukseen, korjauspalveluihin, matkustajien ja tavaroiden kaupalliseen kuljettamiseen, vainajien kuljettamiseen tai vuokraamiseen;

b) jälleenmyyntitarkoitusta varten ostettuihin ajoneuvoihin.

6 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2019 31 päivään joulukuuta 2021.

Tässä päätöksessä annetun luvan voimassaolon jatkamista koskeva hakemus on toimitettava komissiolle viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2021, ja siihen on liitettävä kertomus, joka sisältää uudelleenarvioinnin 1 artiklassa säädetystä prosenttiosuudesta.

7 artikla

Tämä päätös on osoitettu Kroatian tasavallalle.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(2)    KOM(2004) 728 lopullinen – Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 77/388/ETY muuttamisesta arvonlisäverovelvoitteiden yksinkertaistamiseksi (EUVL C 24, 29.1.2005, s. 10), joka peruttiin 21. toukokuuta 2014 (EUVL C 153, 21.5.2014, s. 3).
(3)    Tutkimus ja raportteja alv-vajeesta 28:ssa EU:n jäsenvaltiossa (Study and Reports on the VAT Gap in the EU-28 Member States): vuoden 2018 loppuraportti; taulukko 3.11, s. 32.
(4)    EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.