6.12.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 417/160


KERTOMUS

Euroopan unionin verkko- ja tietoturvaviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus

(2017/C 417/25)

JOHDANTO

1.

Euroopan unionin verkko- ja tietoturvavirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin Ateenaan ja Heraklioniin (1) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 460/2004 (2), joka usean eri muutoksen jälkeen korvattiin asetuksella (EU) N:o 526/2013 (3). Viraston päätehtävänä on edistää unionin valmiuksia ehkäistä ja torjua verkko- ja tietoturvaongelmia ja puuttua niihin kansallisten ja unionin toimien avulla.

2.

Taulukossa esitetään viraston avainluvut (4).

Taulukko

Viraston avainluvut

 

2015

2016

Talousarvio (miljoonaa euroa)

10

11

Henkilöstö 31. joulukuuta (5)

69

69

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

3.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

LAUSUNTO

4.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (6) ja kertomukset talousarvion toteuttamisesta (7)31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti.

Tilien luotettavuus

Lausunto tilien luotettavuudesta

5.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston tilinpäätös 31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot viraston taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2016 sekä toimien tuloksista, rahavirroista ja nettovarallisuuden muutoksista mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta viraston varainhoitoasetuksen ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti. Kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisesti hyväksyttyihin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin.

Tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus

Tulot

Lausunto tilien perustana olevien tulojen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

6.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31. päivänä joulukuuta 2016 päättyneen varainhoitovuoden tilien perustana olevat tulot ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Maksut

Lausunto tilien perustana olevien maksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31. päivänä joulukuuta 2016 päättyneen varainhoitovuoden tilien perustana olevat maksut ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Toimivan johdon ja hallintoelinten velvollisuudet

8.

Toimiva johto vastaa SEUT:n 310–325 artiklan ja viraston varainhoitoasetuksen mukaisesti tilinpäätöksen laatimisesta ja esittämisestä kansainvälisesti hyväksyttyjen julkisen sektorin tilinpäätösstandardien pohjalta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tähän velvollisuuteen kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäiset kontrollit, joiden pohjalta on mahdollista laatia ja esittää tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä. Toimivan johdon vastuulla on lisäksi varmistaa, että tilinpäätöksessä mainitut toiminnot, rahoitustoimet ja tiedot ovat niitä sääntelevien normien mukaisia. Viraston toimiva johto on viime kädessä vastuussa tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

9.

Kun toimiva johto laatii tilinpäätöstä, sen vastuulla on arvioida viraston kykyä jatkaa toimintaansa. Toimivan johdon on tuotava tarvittaessa esiin toiminnan jatkuvuuteen liittyvät seikat ja laadittava tilinpäätös toiminnan jatkuvuuden periaatteen pohjalta.

10.

Hallintoelinten vastuulla on valvoa organisaation tilinpäätösraportointia.

Tarkastajan velvollisuudet tilien ja niiden perustana olevien toimien tarkastamisen yhteydessä

11.

Tilintarkastustuomioistuimen tavoitteena on saada kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset, ja antaa tarkastuksensa perusteella Euroopan parlamentille ja neuvostolle tai muille asianomaisille vastuuvapauden myöntäville viranomaisille tarkastuslausuma tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Kohtuullisella varmuudella tarkoitetaan korkeaa varmuustasoa. Kohtuullinen varmuus ei kuitenkaan ole tae siitä, että tarkastuksessa havaitaan kaikki olennaiset virheellisyydet ja noudattamatta jättämiset. Virheellisyydet ja noudattamatta jättämiset voivat johtua petoksista tai virheistä, ja niiden katsotaan olevan olennaisia, jos niiden yksin tai yhdessä voisi kohtuudella odottaa vaikuttavan taloudellisiin päätöksiin, joita käyttäjät tekevät tilinpäätöksen perusteella.

12.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädäntökehyksen vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen sekä tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden kannalta. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet, mutta tarkoituksena ei ole esittää lausuntoa sisäisten kontrollien vaikuttavuudesta. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja toimivan johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilien yleisen esittämistavan arvioiminen.

13.

Tulojen alalla tilintarkastustuomioistuin tarkastaa komissiolta saadun tuen ja arvioi tarvittaessa menettelyt, joilla virasto kerää palkkioita ja muita tuloja.

14.

Menojen alalla tilintarkastustuomioistuin tarkastaa maksutapahtumat, kun menot ovat aiheutuneet ja ne on kirjattu ja hyväksytty. Tarkastus kattaa ennakkomaksuja lukuun ottamatta kaikentyyppiset maksut siinä vaiheessa, kun maksu on suoritettu. Ennakkomaksut tarkastetaan, kun varojen vastaanottaja esittää tositteet siitä, että varat on käytetty asianmukaisesti, ja virasto hyväksyy tositteen ennakkomaksun tilinpidollisen selvittämisen yhteydessä joko samana vuonna tai myöhemmin.

15.

EU:n varainhoitoasetuksen 208 artiklan 4 kohdassa säädetyn mukaisesti (8) tilintarkastustuomioistuin on tätä kertomusta ja tarkastuslausumaa laatiessaan ottanut huomioon riippumattoman ulkopuolisen tarkastajan viraston tilien osalta suorittaman tarkastustyön.

16.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoa kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

17.

Siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 0,3 miljoonaa euroa eli 25 prosenttia (2015: 0,15 miljoonaa euroa eli 22 prosenttia) sidotuista määrärahoista. Korkea osuus johtuu pääasiassa osastosta 1 (henkilöstömenot) ja osastosta 3 (toimintamenot) tehdyistä siirroista ja liittyy lähinnä tietotekniikkaan ja virka-autoon vuoden lopussa tehtyihin investointeihin.

HUOMAUTUKSET MOITTEETTOMASTA VARAINHOIDOSTA JA TULOKSELLISUUDESTA

18.

Viraston varainhoitoasetuksen mukaiset tuloksellisuuden ulkoiset arvioinnit laadittiin vuosilta 2014 ja 2015. Loppuraportit julkaistiin vastaavasti lokakuussa 2015 ja toukokuussa 2016. Vuoden 2014 arvioinnissa todettiin, että vuoden 2014 työohjelman mukainen ydintoiminta liittyy selkeästi viraston oikeudelliseen toimeksiantoon, ja viraston tuloksellisuus arvioitiin hyväksi. Viraston toimintaa olisi kuitenkin arvioinnin mukaan varaa parantaa, sillä viraston toiminnan kahtiajako sekä Heraklioniin että Ateenaan hankaloittaa työmenettelyjä ja haittaa viestintää ja yhteistyötä. Vuoden 2015 arvioinnissa todettiin, että viraston työ ja tuotokset vastaavat verkko- ja tietoturvatarpeita ympäri EU:ta ja jäsenvaltioissa ja että virasto täyttää sidosryhmiensä odotukset vaikuttavalla tavalla. Kertomuksessa kuitenkin korostettiin, että viraston ja sen sidosryhmien välistä viestintää on tarpeen parantaa, koska sidosryhmät pitävät viraston toimeksiantoa ja palveluntarjontaa liian rajallisina. Tämän seurauksena viraston johtokunta hyväksyi toimintasuunnitelman, jota ollaan parhaillaan panemassa täytäntöön.

19.

Vuonna 2016 virasto siirsi vielä kahdeksan työntekijää Ateenaan, minkä vuoksi Heraklionissa olevan henkilöstön määrä väheni neljääntoista. Kuten tilintarkastustuomioistuimen kertomuksessa vuodelta 2013 painotettiin, on todennäköistä, että kuluja voitaisiin vielä vähentää, jos koko henkilöstö sijoitettaisiin yhteen paikkaan.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

20.

Liitteessä on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Baudilio TOMÉ MUGURUZAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 19. syyskuuta 2017 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE

presidentti


(1)  Viraston operatiivinen henkilöstö siirrettiin Ateenaan maaliskuussa 2013.

(2)  EUVL L 77, 13.3.2004, s. 1.

(3)  EUVL L 165, 18.6.2013, s. 41.

(4)  Lisätietoja viraston toimivaltuuksista ja toiminnasta esitetään sen sivustolla: www.enisa.europa.eu.

(5)  Virkamiehiä, väliaikaisia toimihenkilöitä ja sopimussuhteisia toimihenkilöitä ja kansallisia asiantuntijoita.

Lähde: Viraston toimittamat tiedot.

(6)  Tilinpäätöslaskelmat sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(7)  Kertomukset talousarvion toteuttamisesta käsittävät kertomukset, joissa on aggregoitu kaikki talousarviotapahtumat, ja talousarvion liitetiedot.

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).


LIITE

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2015

Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 0,15  miljoonaa euroa eli 22 prosenttia (vuonna 2014: 0,6  miljoonaa euroa eli 49 prosenttia). Määrärahasiirrot liittyivät lähinnä IT-infrastruktuuri-investointeihin, jotka oli suunnitelmien mukaisesti tilattu aivan loppuvuodesta.

Ei relevantti

2015

Vuonna 2016 virasto aikoo siirtää osan hallintohenkilöstöstään Heraklionista Ateenaan. Viraston perustamisasetuksessa kuitenkin säädetään, että ensisijaisesti viraston hallinnollisia tehtäviä hoitavan henkilöstön olisi oltava Heraklionissa.

Kesken


VIRASTON VASTAUS

17.

ENISA on tehnyt kartoituksen sidosryhmistään ja määritellyt painopistealueet. Samanaikaisesti ENISA on ottamassa käyttöön sidosryhmäsuhteiden hallinnointiohjelmiston, jonka tarkoituksena on tukea sidosryhmien tarpeiden ja odotuksien kohdistamista ja siten tehostaa toimivaa viestintästrategiaa.

Siirto on tästä johtuen perusteltu, ja se liittyy sidosryhmäsuhteiden hallinnointiohjelmiston hankintaan, joka saatiin päätökseen joulukuussa 2016, samoin kuin viraston virka-auton hankinta.

18.

Virasto on tehokkuuden lisäämiseksi parantanut videoneuvottelulaitteistojaan ja käyttää Paperless-nimistä ohjelmistoa, joka antaa virastolle mahdollisuuden hoitaa päivittäisen työnsä tehokkaammin. Kyse on sähköisestä työnkulkuohjelmistosta, jonka yhteydessä ei käytetä lainkaan paperia. Näillä kahdella toimenpiteellä parannettiin viraston sisäistä viestintää.

Mitä tulee ENISAn ulkoisiin suhteisiin, virasto on neuvotellut isäntävaltion viranomaisten kanssa mahdollisuudesta sijoittaa viraston koko henkilökunta sen Ateenan toimistoon.

Lisäksi viraston hallintoneuvosto ja johto neuvottelevat parhaillaan viraston tulevaisuudesta ja parhaasta tavasta saavuttaa viraston sidosryhmät sekä tavasta tehostaa viraston tiedotusta käytettävissä olevin henkilöresurssein ja varoin. Viestinnästä vastaava ryhmä yhdistettiin osaksi uutta osastoa, jota kutsutaan sidosryhmäsuhteiden ja hallinnon osastoksi. Tällä pyritään parantamaan sisäistä ja ulkoista tehokkuutta. Strategiset ja operatiiviset suunnitelmat ovat jatkuvan arvioinnin kohteena, jotta virasto pystyisi tarjoamaan EU:lle kyberturvallisuutta koskevaa tietoa ja tarvittavaa tietämystä parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi ENISA on investoinut sidosryhmäsuhteiden hallinnointiohjelmistoon, kuten kohdassa 17 todettiin.

19.

Vuonna 2016 seitsemän ja vuonna 2017 kaksi henkilöstön jäsentä pyysi siirtoa Ateenan toimistoon Heraklionin sijaintiin liittyvistä rajoittavista tekijöistä johtuen. Vuoden 2017 loppuun mennessä Heraklionissa ennakoidaan olevan yhteensä kahdeksan henkilöstön jäsentä.