6.12.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 417/74


KERTOMUS

pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaavan toimeenpanoviraston tilinpäätöksestä varainhoitovuodelta 2016 sekä viraston vastaus

(2017/C 417/11)

JOHDANTO

1.

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä vastaava toimeenpanovirasto (jäljempänä ”virasto”) perustettiin 1. tammikuuta 2014 ja 31. joulukuuta 2024 väliseksi ajaksi komission täytäntöönpanopäätöksellä 2013/771/EU (1). Brysselissä sijaitsevan viraston pääasiallisena tehtävänä on hallinnoida tiiviissä yhteistyössä seitsemän komission pääosaston kanssa EU:n toimia tutkimuksen ja innovoinnin, pk-yritysten kilpailukyvyn, ympäristö- ja ilmastotoimien sekä meri- ja kalastusasioiden aloilla.

2.

Taulukossa esitetään viraston avainluvut (2).

Taulukko

Viraston avainluvut

 

2015

2016

Talousarvio (miljoonaa euroa)

36,4

35,8

Henkilöstö 31. joulukuuta (3)

373

417

TARKASTUSLAUSUMAN PERUSTANA OLEVAT TIEDOT

3.

Tilintarkastustuomioistuimen valitsema tarkastustapa käsittää analyyttiset tarkastustoimenpiteet, tapahtumien suoran testaamisen ja viraston valvontajärjestelmien keskeisten kontrollien arvioinnin. Tämän lisäksi hyödynnetään muiden tarkastajien työhön perustuvaa evidenssiä (kun relevanttia evidenssiä on saatavilla) ja analysoidaan toimivan johdon vahvistusilmoitukset.

LAUSUNTO

4.

Tilintarkastustuomioistuin on tarkastanut

a)

viraston tilinpäätöksen, joka sisältää tilinpäätöslaskelmat (4) ja kertomukset talousarvion toteuttamisesta (5)31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta, ja

b)

tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 287 artiklan mukaisesti.

Tilien luotettavuus

Lausunto tilien luotettavuudesta

5.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että viraston tilinpäätös 31. joulukuuta 2016 päättyneeltä varainhoitovuodelta antaa kaikilta olennaisilta osiltaan oikeat ja riittävät tiedot viraston taloudellisesta asemasta 31. päivältä joulukuuta 2016 sekä toimien tuloksista, rahavirroista ja nettovarallisuuden muutoksista mainittuna päivänä päättyneeltä varainhoitovuodelta viraston varainhoitoasetuksen ja komission tilinpitäjän vahvistamien kirjanpitosääntöjen mukaisesti. Kirjanpitosäännöt perustuvat kansainvälisesti hyväksyttyihin julkisen sektorin tilinpäätösstandardeihin.

Tilien perustana olevien toimien laillisuus ja asianmukaisuus

Tulot

Lausunto tilien perustana olevien tulojen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

6.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31 päivänä joulukuuta 2016 päättyneen varainhoitovuoden tilien perustana olevat tulot ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Maksut

Lausunto tilien perustana olevien maksujen laillisuudesta ja asianmukaisuudesta

7.

Tilintarkastustuomioistuin katsoo, että 31 päivänä joulukuuta 2016 päättyneen varainhoitovuoden tilien perustana olevat maksut ovat kaikilta olennaisilta osiltaan lailliset ja asianmukaiset.

Toimivan johdon ja hallintoelinten velvollisuudet

8.

Toimiva johto vastaa SEUT:n 310–325 artiklan ja viraston varainhoitoasetuksen mukaisesti tilinpäätöksen laatimisesta ja esittämisestä kansainvälisesti hyväksyttyjen julkisen sektorin tilinpäätösstandardien pohjalta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Tähän velvollisuuteen kuuluu suunnitella, ottaa käyttöön ja ylläpitää sisäiset kontrollit, joiden pohjalta on mahdollista laatia ja esittää tilinpäätös, jossa ei ole petoksesta tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä. Toimivan johdon vastuulla on lisäksi varmistaa, että tilinpäätöksessä mainitut toiminnot, rahoitustoimet ja tiedot ovat niitä sääntelevien normien mukaisia. Viraston toimiva johto on viime kädessä vastuussa tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

9.

Kun toimiva johto laatii tilinpäätöstä, sen vastuulla on arvioida viraston kykyä jatkaa toimintaansa. Toimivan johdon on tuotava tarvittaessa esiin toiminnan jatkuvuuteen liittyvät seikat ja laadittava tilinpäätös toiminnan jatkuvuuden periaatteen pohjalta.

10.

Hallintoelinten vastuulla on valvoa organisaation tilinpäätösraportointia.

Tarkastajan velvollisuudet tilien ja niiden perustana olevien toimien tarkastamisen yhteydessä

11.

Tilintarkastustuomioistuimen tavoitteena on saada kohtuullinen varmuus siitä, onko viraston tilinpäätöksessä olennaisia virheellisyyksiä ja ovatko tilien perustana olevat toimet lailliset ja asianmukaiset, ja antaa tarkastuksensa perusteella Euroopan parlamentille ja neuvostolle tai muille asianomaisille vastuuvapauden myöntäville viranomaisille tarkastuslausuma tilien luotettavuudesta sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Kohtuullisella varmuudella tarkoitetaan korkeaa varmuustasoa. Kohtuullinen varmuus ei kuitenkaan ole tae siitä, että tarkastuksessa havaitaan kaikki olennaiset virheellisyydet ja noudattamatta jättämiset. Virheellisyydet ja noudattamatta jättämiset voivat johtua petoksista tai virheistä, ja niiden katsotaan olevan olennaisia, jos niiden yksin tai yhdessä voisi kohtuudella odottaa vaikuttavan taloudellisiin päätöksiin, joita käyttäjät tekevät tilinpäätöksen perusteella.

12.

Tarkastuksessa suoritetaan toimenpiteitä, joiden avulla hankitaan tarkastusevidenssiä tilinpäätökseen sisältyvistä luvuista ja siinä esitettävistä muista tiedoista sekä tilien perustana olevien toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta. Toimenpiteiden valinta perustuu tarkastajan harkintaan ja arvioon siitä, kuinka suuri on riski, että petoksista tai virheistä johtuen tilinpäätökseen sisältyy olennaisia virheellisyyksiä tai että tilien perustana olevien toimien kohdalla on jätetty olennaisella tavalla noudattamatta Euroopan unionin lainsäädäntökehyksen vaatimuksia. Näitä riskejä arvioidessaan tarkastaja arvioi sisäisiä kontrolleja, jotka ovat relevantteja tilinpäätöksen laatimisen ja sen oikein esittämisen sekä tilien perustana olevien toimien laillisuuden ja asianmukaisuuden kannalta. Tämän pohjalta tarkastaja suunnittelee olosuhteisiin nähden asianmukaiset tarkastustoimenpiteet, mutta tarkoituksena ei ole esittää lausuntoa sisäisten kontrollien vaikuttavuudesta. Tarkastukseen kuuluu myös sovellettujen tilinpäätösperiaatteiden asianmukaisuuden ja toimivan johdon esittämien kirjanpidollisten arvioiden kohtuullisuuden sekä tilien yleisen esittämistavan arvioiminen.

13.

Tulojen alalla tilintarkastustuomioistuin tarkastaa komissiolta saadun tuen ja arvioi tarvittaessa menettelyt, joilla virasto kerää palkkioita ja muita tuloja.

14.

Menojen alalla tilintarkastustuomioistuin tarkastaa maksutapahtumat, kun menot ovat aiheutuneet ja ne on kirjattu ja hyväksytty. Tarkastus kattaa ennakkomaksuja lukuun ottamatta kaikentyyppiset maksut siinä vaiheessa, kun maksu on suoritettu. Ennakkomaksut tarkastetaan, kun varojen vastaanottaja esittää tositteet siitä, että varat on käytetty asianmukaisesti, ja virasto hyväksyy tositteen ennakkomaksun tilinpidollisen selvittämisen yhteydessä joko samana vuonna tai myöhemmin.

15.

Jäljempänä esitettävät huomautukset eivät aseta tilintarkastustuomioistuimen lausuntoa kyseenalaiseksi.

HUOMAUTUKSET BUDJETTIHALLINNOSTA

16.

Seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuus oli suuri osastossa 2 (hallintomenot): niiden määrä oli 1 250 000 euroa eli 33 prosenttia (2015: 998 324 euroa eli 14 prosenttia). Määrä oli samoin suuri osastossa 3 (viraston toimille annettava tuki): 2 550 000 euroa eli 62 prosenttia (2015: neljä miljoonaa euroa eli 65 prosenttia). Osastossa 2 kyseiset siirrot liittyvät lähinnä sellaisten laitteiden vuokraukseen (0,6 miljoonaa euroa) ja hankintaan (0,5 miljoonaa euroa), joita ei ollut vielä toimitettu vuoden loppuun mennessä. Osastossa 3 siirrot liittyvät ulkoisten asiantuntijoiden tekemiin arviointeihin sekä seurantaan Life-ohjelman yhteydessä (1,5 miljoonaa euroa), käynnissä oleviin jälkitarkastuksiin (0,5 miljoonaa euroa) ja tietotekniikkapalveluihin (0,5 miljoonaa euroa), jotka oli tilattu vuonna 2016 mutta jotka olivat osittain toimittamatta ja kokonaan laskuttamatta vuoden lopussa. Virasto voi harkita jaksotettujen talousarviomäärärahojen käyttöönottoa. Tällä tavoin otettaisiin paremmin huomioon tapahtumien monivuotisuus ja sopimusten tekemisen, toimitusten ja maksujen väliset väistämättömät viipeet.

17.

Edellisiltä varainhoitovuosilta siirrettyjä määrärahoja peruuntui suuri määrä osastossa 1 (henkilöstömenot): 32 000 euroa eli 8,3 prosenttia. Tämä osoittaa, että määrärahatarpeet oli arvioitu liian suuriksi.

AIEMPINA VUOSINA ESITETTYJEN HUOMAUTUSTEN SEURANTA

18.

Liitteessä on yhteenveto korjaavista toimenpiteistä, jotka virasto on toteuttanut tilintarkastustuomioistuimen aiempina vuosina esittämien huomautusten perusteella.

Tilintarkastustuomioistuimen IV jaosto on tilintarkastustuomioistuimen jäsenen Baudilio TOMÉ MUGURUZAN johdolla hyväksynyt tämän kertomuksen Luxemburgissa 12. syyskuuta 2017 pitämässään kokouksessa.

Tilintarkastustuomioistuimen puolesta

Klaus-Heiner LEHNE

presidentti


(1)  EUVL L 341, 18.12.2013, s. 73.

(2)  Lisätietoja viraston toimivaltuuksista ja toiminnasta esitetään sen sivustolla: www.ec.europa.eu/easme/.

(3)  Virkamiehiä, väliaikaisia toimihenkilöitä ja sopimussuhteisia toimihenkilöitä ja kansallisia asiantuntijoita.

Lähde: Viraston toimittamat tiedot.

(4)  Tilinpäätöslaskelmat sisältävät taseen, tuloslaskelman, rahavirtalaskelman, nettovarallisuuden muutoksia koskevan laskelman sekä yhteenvedon keskeisistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista ja muut liitetiedot.

(5)  Kertomukset talousarvion toteuttamisesta käsittävät kertomukset, joissa on aggregoitu kaikki talousarviotapahtumat, ja talousarvion liitetiedot.


LIITE

Aiempina vuosina esitettyjen huomautusten seuranta

Vuosi

Tilintarkastustuomioistuimen huomautus

Korjaavan toimenpiteen tilanne

(Toteutettu / Kesken / Tekemättä / Ei relevantti)

2014

Viraston alkuperäistä talousarviota muutettiin ja pienennettiin syyskuussa 2014 kolmella miljoonalla eurolla. Tästä huolimatta virasto sitoi pienennetyistä talousarviomäärärahoista ainoastaan 91 prosenttia. Alhaista toteuttamisastetta selittävät lähinnä viraston laajennettuun tehtäväalaan liittyneet organisatoriset ja toiminnalliset haasteet, joita aiheutui uusien ohjelmien ja tehtävien toteuttamisesta tiiviissä yhteistyössä komission kanssa. Talousarvion huomattava vajaakäyttö osoittaa kuitenkin, että viraston talousarviosuunnittelua on parannettava.

Toteutettu

2014

Tätä ilmentää myös se, että varainhoitovuodelle 2015 siirrettiin aiempaa suurempi sidottujen määrärahojen osuus, 3,8 miljoonaa euroa eli 17 prosenttia (2013: 1,3 miljoonaa euroa eli 8 prosenttia). Siirrot liittyivät lähinnä osastoon 3 (ohjelmatukeen liittyvät menot), jossa siirtojen määrä oli 2,6 miljoonaa euroa eli 72 prosenttia (2013: 0,6 miljoonaa euroa eli 35 prosenttia). Tämä on vastoin talousarvion vuotuisuusperiaatetta.

Ei relevantti

2015

Osastossa 3 (ohjelmatukeen liittyvät menot) siirrettiin sidottuja määrärahoja seuraavalle varainhoitovuodelle neljä miljoonaa euroa eli 65 prosenttia (2013: 2,6 miljoonaa euroa eli 72 prosenttia). Siirrot liittyivät lähinnä asiantuntijoiden kanssa tehtyihin erillissopimuksiin (kolme miljoonaa euroa) ja ulkoisia tarkastuksia koskeviin (0,6 miljoonaa euroa) erillissopimuksiin. Niistä 0,8  miljoonan euron osalta tehtiin sopimus vuoden 2015 lopussa. Siirrot liittyvät pääasiassa palveluihin, jotka on määrä toimittaa vuonna 2016.

Ei relevantti

2015

Virasto suoritti joulukuussa 2015 yhteensä 2,2  miljoonan euron suuruisen maksun, joka kattoi sen tiloja koskevan vuokran vuodelta 2016 sekä muita asiaan liittyviä kuluja. Maksut suoritettiin viraston varainhoitovuoden 2015 talousarviosta, joten menettely on vastoin talousarvion vuotuisperiaatetta (1)

Ei relevantti


(1)  Komission asetus (EY) N:o 1653/2004 (EUVL L 297, 22.9.2004, s. 6), 7 artikla.


VIRASTON VASTAUS

17.

Virasto aikoo toteuttaa useita toimenpiteitä seuraavalle varainhoitovuodelle siirrettyjen sidottujen määrärahojen osuuden pienentämiseksi: i) infrastruktuuri- ja logistiikkatoimiston (OIB) ja henkilöstöhallinnon ja turvallisuuden pääosaston (DG HR) suorittamista palveluista maksettavien ennakkomaksujen määriä lisätään niin paljon kuin mahdollista; ii) talousarvion toteuttamista seurataan tarkemmin uudella tietoteknisellä välineellä Bluebell; iii) Life-ohjelmaan osallistuvia ulkopuolisia asiantuntijoita koskevat menot siirretään hallinnollisista määrärahoista toimintamäärärahoihin vuodesta 2018 alkaen. Määrärahoja tullaan näin hallinnoimaan jaksotettuina talousarviomäärärahoina.

18.

32 000 euron (8,3 prosenttia) siirrettyjen määrärahojen peruuntuminen rajoittui vain yhteen budjettikohtaan osastossa 1 (henkilökohtaiset etuudet), ja siihen vaikutti henkilöstömäärän vaihtelu. Tämän tekijän ennakoidaan vakaantuvan tulevaisuudessa. Virasto pyrkii edelleen pitämään määrärahasiirrot mahdollisimman pieninä samalla kun se pyrkii säilyttämään pienen varauksen kaikissa sellaisissa budjettikohdissa, joissa maksettavat loppusummat eivät ole tarkkaan tiedossa siirtoja valmisteltaessa.