Bryssel 14.7.2016

COM(2016) 461 final

2016/0221(COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

eurooppalaisista riskipääomarahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 346/2013 muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

{SWD(2016) 228 final}
{SWD(2016) 229 final}



PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Tämän ehdotuksen tarkoituksena on muuttaa eurooppalaisista riskipääomarahastoista 17 päivänä huhtikuuta 2013 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) N:o 345/2013 1 , jäljempänä ’asetus (EU) N:o 345/2013’, ja eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista 17 päivänä huhtikuuta 2013 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) N:o 346/2013 2 , jäljempänä ’asetus (EU) N:o 346/2013’.

Tätä ehdotusta olisi tarkasteltava laajemmassa yhteydessä osana pyrkimystä edistää investoimista kasvaviin ja innovatiivisiin yrityksiin. Euroopan investointiohjelma 3 tarjoaa kattavan strategian, jolla edistetään työllisyyttä, kasvua ja investointeja. Tärkeä osa Euroopan investointiohjelmaa on pääomamarkkinaunionia koskeva toimintasuunnitelma 4 , jonka tavoitteena on vähentää pääomamarkkinoiden hajanaisuutta, poistaa sääntelystä johtuvia esteitä, jotka haittaavat talouden rahoitusta, sekä lisätä pääoman tarjontaa yrityksille perustamalla aidosti yhtenäiset pääomamarkkinat. Euroopan investointiohjelman tavoitteena on saada aikaan yksityisiä investointeja käyttämällä julkisia varoja Euroopan strategisten investointien rahaston (”EFSI-rahasto”) 5 välityksellä. Tässä yhteydessä on perusteilla myös yleiseurooppalainen rahasto-osuusrahasto, joka tekee investointeja Euroopan riskipääomamarkkinoilla vauhdittaakseen yksityisiä investointeja näillä markkinoilla. Tällä tavoin yksityisen sektorin pääomaa yhdistetään EU:n tukeen, jotta voitaisiin houkutella suurten yhteisösijoittajien pääomaa eurooppalaisen riskipääoman muodostamaan omaisuuseräluokkaan ja lisätä EU:n tuen vaikutusta Euroopan riskipääoma-alalla.

Eurooppalaisten riskipääomarahastojen (EuVECA) ja eurooppalaisten yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen (EuSEF) rakenteet luotiin siinä tarkoituksessa, että markkinatoimijat saisivat uusia mahdollisuuksia hankkia pääomaa ja investoida sitä innovatiivisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jäljempänä ’pk-yritykset’, sekä yhteiskunnallisiin yrityksiin koko Euroopassa. Pk-yritykset muodostavat EU:n talouden kannalta erittäin tärkeän sektorin, koska ne voivat luoda todellista kasvua ja tuottoa. Eurooppalaisista riskipääomarahastoista tuetaan nuoria ja innovatiivisia yrityksiä, kun taas eurooppalaiset yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneet rahastot keskittyvät yrityksiin, joiden tavoitteena on saada aikaan positiivista sosiaalista vaikutusta.

Rahoituksen saanti ja rahoituslähteet ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat pk-yritysten kehitykseen, kasvuun ja menestymiseen. Uusyrityksiä, innovatiivisia pk-yrityksiä ja yhteiskunnallisia yrityksiä olisi tuettava tehostamalla uusia rahoituskeinoja, jotta voitaisiin edistää uusia kasvualoja ja siirtyä innovaatiovetoiseen talouteen. Koska tämäntyyppisen rahoituksen tarjoaminen ei ole yleensä pankkien vahvuusaluetta, riskipääoman saanti ja sosiaaliseen yrittäjyyteen tarvittavan pääoman saanti vaikuttavat ratkaisevasti kasvun rahoittamiseen tällä EU:n talouden segmentillä. Tällaisen rahoituksen puute on toistuvasti mainittu esteenä, johon on puututtava, jotta voitaisiin edistää EU:n talouskasvua. Lisäksi EU ei ole suinkaan saamassa Yhdysvaltoja kiinni riskipääomamarkkinoilla vaan jäämässä yhä enemmän jälkeen. Vaikka Yhdysvaltojen talous on samansuuruinen, se tarjoaa yrityksille enemmän riskipääomaa, pk-yritykset mukaan luettuina. Pääomamarkkinaunionia koskevassa toimintasuunnitelmassa todetaan, että jos EU:n riskipääomamarkkinat olisivat yhtä syvät kuin Yhdysvaltojen vastaavat markkinat, yritysten rahoittamiseen olisi ollut käytettävissä jopa 90 miljardia euroa vuosina 2009–2014. Vuonna 2014 noin 90 prosenttia EU:n kaikista riskipääomasijoituksista oli keskittynyt kahdeksaan jäsenvaltioon: Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, Saksaan, Ruotsiin, Tanskaan, Suomeen, Alankomaihin, Ranskaan ja Espanjaan. Mutta jopa näillä kehittyneemmillä markkinoilla riskipääoman osuus on alle 0,1 prosenttia BKT:stä.

Komission tavoitteena on varmistaa, että EuVECA- ja EuSEF-kehykset toimivat mahdollisimman hyvin riskipääomasijoitusten ja yhteiskunnallisesti vastuullisten sijoitusten tukena, jotta näiden markkinoiden kehittymistä voitaisiin tukea enemmän. Sen vuoksi komissio päätti aikaistaa kummankin asetuksen uudelleentarkastelua, joka on kyseisten asetusten mukaan suoritettava vuonna 2017, käynnistämällä lainsäädännön uudelleentarkastelun vuonna 2016 toteutettavan, sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan ohjelman (”REFIT”) yhteydessä 6 . Uudelleentarkastelussa pyrittiin arvioimaan, miten edellä mainitut kaksi kehystä ovat toimineet tähän saakka, ja tarkastelemaan erityisesti, onko niiden toiminta ollut tehokasta, tuloksekasta, johdonmukaista ja merkityksellistä ja ovatko ne tuoneet EU:lle lisäarvoa. Uudelleentarkastelussa havaittiin useita tekijöitä, jotka haittaavat näiden rahastojen kehitystä. Tällaisia esteitä ovat erityisesti säännöt, jotka määräävät sen, miten rahastot sijoittavat omaisuuseriin, sekä rahastonhoitajien tapa hoitaa rahastoja, molempien asetusten vuorovaikutus muun voimassa olevan sijoitusrahastoja koskevan lainsäädännön kanssa ja vaatimukset, jotka rahastojen on täytettävä voidakseen käyttää rahastopassia yli rajojen.

Tämän ehdotuksen soveltamisalan ulkopuolelle jää muita tekijöitä, jotka haittaavat riskipääoma-alan kehittymistä EU:ssa, kuten lähestymistavat pankkien ulkopuoliseen rahoitukseen tai verojärjestelyt, joita jäsenvaltioiden olisi käsiteltävä muissa erityisaloitteissa. Näitä tekijöitä käsitellään myös pääomamarkkinaunionia koskevaan toimintasuunnitelmaan liittyvässä kattavassa toimenpidepaketissa, jolla tuetaan riskipääomarahoitusta EU:ssa.

Yhdenmukaisuus muiden alaa koskevien politiikkojen säännösten kanssa

Tämä ehdotus on osa pääomamarkkinaunionia koskevaa toimintasuunnitelmaa. Toimintasuunnitelma on yksi komission ensisijaisista tavoitteista, ja se sisältää useita toimenpiteitä, joiden tavoitteena on poistaa pääomamarkkinoiden esteitä ja helpottaa pk-yritysten rahoittamista. Niihin kuuluvat erityisesti toimet, joiden tavoitteena on saada pankit antamaan parempaa palautetta pk-yrityksille niiden luottohakemusten hylkäämisestä sekä parantaa pk-yrityksiä koskevia luottotietoja ja tarkastella uudelleen verokannustimia ja verohelpotuksia, joita jäsenvaltiot tarjoavat pk-yrityksille ja niiden sijoittajille.

Tämä ehdotus on pääomamarkkinaunionia koskevan toimintasuunnitelman keskeinen osa, jonka avulla monipuolistetaan rahoituslähteitä ja vapautetaan pääomaa, mikä helpottaa sijoittajien, rahastonhoitajien ja salkkuyritysten mahdollisuutta hyödyntää EuVECA- ja EuSEF-rahastoja. Pääomamarkkinoilla on tarjolla monia erilaisia rahoittajia, ja kyseiset markkinat tarjoavat irtautumismahdollisuuden riskipääomasijoittajille, yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneille sijoittajille, pääomasijoitusyrityksille ja bisnesenkeleille, jotka sijoittavat varhaisessa kehitysvaiheessa oleviin yrityksiin.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Tämä ehdotus täydentää Euroopan investointiohjelman kahta muuta pilaria:

Yksityisten investointien lisääminen julkisten varojen avulla. ESIR-rahasto on perustettu lisäämään investointeja vähintään 315 miljardilla eurolla vuoteen 2018 mennessä. ESIR tekee investointeja monilla eri aloilla ja tarjoaa suoraa taloudellista tukea pk-yrityksille pääasiassa Euroopan investointirahaston välityksellä.

Investointirahoitus reaalitalouden käyttöön. Euroopan investointihankeportaali ja Euroopan investointineuvontakeskus on perustettu helpottamaan investointirahoituksen saattamista reaalitalouden käyttöön.

Tämä ehdotus täydentää myös tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmaa ”Horisontti 2020” 7 , jonka tärkeänä tehtävänä on edistää pk-yritysten rahoitusta InnovFin-hankkeen (EU Finance for Innovators) välityksellä. InnovFin koostuu joukosta integroituja ja täydentäviä rahoitusvälineitä ja neuvontapalveluja, jotka ovat Euroopan investointipankkiryhmän tarjoamia, ja se käsittää tutkimuksen ja innovoinnin koko arvoketjun. Komissio hallinnoi myös yritysten kilpailukykyä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevaa ohjelmaa (COSME) 8  , joka antaa pk-yrityksille paremmat mahdollisuudet hankkia rahoitusta, tarjoaa yritystukipalveluja ja edistää yrittäjyyttä.

Komissio pyrkii sisämarkkinastrategian 9 yhteydessä vähentämään hallinnollisia rasitteita ja tekemään Euroopasta houkuttelevamman kohteen sekä EU:ssa toimiville että sen ulkopuolisille innovoijille. Lisäksi se käynnistää myöhemmin startup-yrityksiä koskevan aloitteen, jonka tavoitteena on tehdä kattava arviointi uusyrityksiä koskevista vaatimuksista sekä tavoista vähentää kyseisiä vaatimuksia tai ainakin helpottaa niiden noudattamista.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Tämän ehdotuksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla, joka on myös asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 oikeusperusta. Vaikutustenarviointiraportin yhteydessä suoritetussa analyysissä todetaan, että asetukseen (EU) N:o 345/2013 ja asetukseen (EU) N:o 346/2013 on tehtävä muutoksia, joilla voidaan parantaa ja yksinkertaistaa EuVECA- ja EuSEF-rahastojen käyttöä. Ainostaan EU:n lainsäätäjillä on toimivalta tehdä tarvittavat muutokset.

   Toissijaisuusperiaate

Toimia olisi toteutettava EU:n tasolla vain, jos jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa suunnitellun toimen tavoitteita omien kansallisten perustuslaillisten järjestelmiensä puitteissa.

Asetuksessa (EU) N:o 345/2013 ja asetuksessa (EU) N:o 346/2013 säädetyt riskipääomarahastojen ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen sisämarkkinat ovat yhä hajanaiset, ja näiden rahastojen rajatylittävää varainhankintaa on vahvistettava lisätoimin. Tällä ehdotuksella on tarkoitus jatkaa riskipääomarahastojen ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen sisämarkkinoiden lähentämistä ja lujittamista. Sen vuoksi tämän asetuksen tavoitteet voidaan saavuttaa ainoastaan unionin tason toimilla.

Havaitut ongelmat liittyvät rajoituksiin ja eroihin, joita esiintyy jäsenvaltioiden tavoissa soveltaa asetusta (EU) N:o 345/2013 ja asetusta (EU) N:o 346/2013. Jos näihin rajoituksiin ja eroihin ei puututa, vaarana on, että sisämarkkinoiden hajanaisuus lisääntyy, jolloin menetetään mahdollisuuksia. Ainoa tapa ratkaista nämä ongelmat on toteuttaa EU:n koordinoituja toimia tämän ehdotuksen mukaisesti. EU:n taso on ainoa asianmukainen taso, jolla ongelmiin voidaan puuttua sen varmistamiseksi, että kaikissa jäsenvaltioissa sovelletaan yhdenmukaisia sääntöjä johdonmukaisella tavalla.

Suhteellisuusperiaate

Tällä ehdotuksella laajennetaan nimitysten ”EuVECA” ja ”EuSEF” käyttöä. Asetuksessa (EU) N:o 345/2013, asetuksessa (EU) N:o 346/2013 ja tässä ehdotuksessa ei myönnetä EuVECA- ja EuSEF-rahastoille yksinoikeutta riskipääomarahastojen ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen alalla. Tässä asetuksessa vahvistetaan, että ainoastaan EuVECA- ja EuSEF-rahastot saavat käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä. Jäsenvaltiot voivat vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia koskevan direktiivin 2011/61/EU 10 , jäljempänä ”AIFM-direktiivi”, nojalla vapaasti päättää riskipääomarahastoja ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneita rahastoja koskevista kansallisista järjestelmistä.

Tässä ehdotuksessa tasapainotetaan yleinen etu, sijoittajansuoja, turvallisuus- ja luottamusnäkökohdat sekä toteuttamiskustannukset. Tarpeettomia rasitteita vältetään: ehdotuksen mukaan mahdollisuus hoitaa ja markkinoida asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 soveltamisalaan kuuluvia rahastoja avataan uudelle ryhmälle rahastonhoitajia, joihin sovelletaan AIFM-direktiiviä ja ainoastaan niitä kyseisten asetusten alakohtaisia vaatimuksia, joista ei säädetä mainitussa direktiivissä. Lisäksi ehdotuksessa yksinkertaistetaan rahastojen rekisteröintiä ja täsmennetään, että isäntäjäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset eivät saa veloittaa palkkioita tai vastaavia maksuja.

Toimintatavan valinta

Ehdotettu säädöstyyppi on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Voimassa olevan lainsäädännön uudelleentarkastelu

Asetus (EU) N:o 345/2013 ja asetus (EU) N:o 346/2013 on sisällytetty Euroopan komission REFIT-ohjelmaan. Tätä uudelleentarkastelua käsitellään tarkemmin jäljempänä olevassa jaksossa ”Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen”.

Jälkiarviointi/toimivuustarkastus

Komissio päätti aikaistaa vuodeksi 2017 suunniteltua asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 uudelleentarkastelua ja käynnistää lainsäädännön uudelleentarkastelun osana vuoden 2016 REFIT-työohjelmaa 11 . 

Asetuksesta (EU) N:o 345/2013 ja asetuksesta (EU) N:o 346/2013 ei ole kuitenkaan voitu tehdä täydellistä arviointia, koska niitä on sovellettu vasta vuoden 2013 puolivälistä, minkä vuoksi on ollut liian aikaista tehdä varmoja päätelmiä niiden pitkän aikavälin vaikutuksista. Arvioinnissa tarkastellaan sen sijaan asetusten alustavia vaikutuksia keskittymällä tekijöihin, jotka ovat voineet estää rahastojen laajemman käytön, ja verrataan näitä vaikutuksia alkuperäisiin odotuksiin. Uudelleentarkastelu on liitetty komission vaikutustenarviointiraporttiin, ja sen päätelmät esitetään seuraavassa.

Asetusten vaikuttavuudesta todetaan, että asetuksen (EU) N:o 345/2013 tarjoamien mahdollisuuksien käyttöä voitaisiin vielä parantaa, kun taas asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukainen käyttö on ollut selvästi liian vähäistä ja sen vuoksi epätyydyttävää. Molempien asetusten käyttöä rajoittaa joukko esteitä, joihin kuuluvat erityisesti sellaisia suuria rahastonhoitajia koskevat rajoitukset, joiden salkkujen arvo ylittää 500 miljoonaa euroa ja jotka eivät näin ollen voi käyttää ”EuVECA”- tai ”EuSEF”-nimitystä, sekä ei-ammattimaisia sijoittajia koskeva 100 000 euron vähimmäisvaatimus ja sallittavia sijoituksia koskevat erityisrajoitukset (vaatimukset täyttävien salkkuyritysten määritelmä). Pienten rahastojen osalta 100 000 euron vähimmäisinvestointia koskeva vaatimus on mainittu mahdollisena esteenä, mutta ei-ammattimaisilla sijoittajilla on jo käytettävissään muita keinoja tehdä pienempiä sijoituksia pk-yritysten omaisuuseriin (esimerkiksi joukkorahoitus ja listautumisannit). EuSEF- ja EuVECA-rahastot ovat kuitenkin toisentyyppisiä välineitä, jotka on tarkoitettu pitkäaikaisempaan sijoittamiseen (esimerkiksi niiden myyntirajoitusjakso on vähintään viisi vuotta), mikä edellyttää suurempia kynnysarvoja ja suurempaa sijoittajansuojaa.

Huhtikuun 2016 alussa EAMV:n tietokantaan oli rekisteröity 70 EuVECA-rahastoa. Rekisteröityjä EuSEF-rahastoja on nykyään neljä, ja kaikki rekisteröinnit on tehty ainoastaan kahdessa maassa: yksi Ranskassa ja kolme Saksassa. Näiden rahastojen hoitamien sijoituskohteiden arvo on yhteensä 32 miljoonaa euroa.

Uudelleentarkastelussa todetaan asetusten tehokkuudesta, että eri lainkäyttöalueilla on voimassa erilaisia vaatimuksia, mikä koskee erityisesti perustamismaksuja, isäntäjäsenvaltioiden veloittamia lisäkustannuksia sekä vaadittuja omien varojen määriä, joita pidetään riittävinä. Joissakin tapauksissa tällaiset käytännöt merkitsevät ylisääntelyä, joka menee asetusten vaatimuksia pidemmälle, mikä haittaa puolestaan sekä EuVECA- että EuSEF-rahastojen perustamista ja markkinoimista rajojen yli. Asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 merkityksestä todetaan, että asetukset ovat olennainen osa pääomamarkkinaunioniin liittyvää työtä. Nämä asetukset kuuluvat komission aloitteeseen, jonka tavoitteena on lisätä talouden rahoittamista pankkien ulkopuolisella rahoituksella, ja ne ovat linjassa Euroopan investointiohjelman kanssa, jossa pyritään lisäämään työllisyyttä parantamalla kilpailukykyä ja edistämällä investointeja.

Johdonmukaisuus varmistetaan siten, että asetuksella (EU) N:o 345/2013 ja asetuksella (EU) N:o 346/2013 täydennetään AIFM-direktiiviä, sillä niitä sovelletaan pieniin rahastonhoitajiin, joiden hoitamien salkkujen arvo on alle 500 miljoonaa euroa, jotta ne voisivat markkinoida sekä EuVECA- että EuSEF-rahastoja yli rajojen.

EU:n lisäarvosta todetaan, että asetuksella (EU) N:o 345/2013 ja asetuksella (EU) N:o 346/2013 on täytetty lainsäädännössä ennen niiden antamista ollut aukko, minkä tarkoituksena oli antaa pienille rahastonhoitajille mahdollisuus markkinoida rahastoja yli rajojen sekä lisätä sellaisen pankkien ulkopuolisen pääoman määrää, joka voitiin investoida uusyrityksiin ja yhteiskunnallisiin yrityksiin. Asetukset tuovat EU:lle lisäarvoa myös sen vuoksi, että ne ovat ”yhteisiä sääntökirjoja”, joiden tavoitteena on varmistaa, että sijoittajilla on käytettävissään mahdollisimman hyvät ja vertailukelpoiset tiedot, joiden pohjalta ne voivat sijoittaa sekä EuVECA- että EuSEF-rahastoihin koko Euroopassa.

Sidosryhmien kuuleminen

Tämä ehdotus perustuu useisiin julkisiin kuulemisiin, joiden aiheina ovat olleet vihreä kirja pääomamarkkinaunionin luomisesta (18.2.2015–13.5.2015), asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 uudelleentarkastelu (30.9.2015–6.1.2016) ja kannanottopyyntö rahoituspalveluja koskevasta EU:n sääntelyjärjestelmästä (30.9.2015–31.1.2016). Ehdotus perustuu myös kohdennettuun tekniseen seminaariin (27.1.2016).

Kuulemisten tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että sidosryhmät kannattavat laajalti ehdotusta, jossa laajennetaan sellaisten rahastonhoitajien piiriä, jotka saavat hoitaa ja markkinoida rahastoja käyttämällä ”EuVECA” ja ”EuSEF”-nimityksiä, ottamalla siihen mukaan direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneet rahastonhoitajat. Tämä ehdotus avaa EuVECA- ja EuSEF-rahastojen markkinat AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneille rahastonhoitajille, jotta ne voisivat tarjota täydellistä tuotevalikoimaa kotijäsenvaltiostaan ja muista jäsenvaltiosta oleville asiakkaille, mikä lisäisi yleisesti näiden rahastojen pääsyä markkinoille. Näiden rahastonhoitajien olisi edelleen noudatettava AIFM-direktiivin vaatimuksia sekä tiettyjä asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 sääntöjä.

Sidosryhmät esittivät eriäviä näkemyksiä siitä, pitäisikö ei-ammattimaisilta sijoittajilta vaatia vähemmän kuin 100 000 euron sijoitusta, jotta ne voisivat sijoittaa EuVECA- ja EuSEF-rahastoihin. Eräät vastaajat kannattivat tämän vähimmäisvaatimuksen alentamista. Ne ehdottivat, että mahdollisten sijoittajien joukkoa laajennettaisiin, jotta ei-ammattimaiset sijoittajat saisivat enemmän valinnanvaraa. Toiset vastaajat katsoivat, että pääomasijoitusyrityksiin ja yhteiskunnallisiin yrityksiin tehtävien sijoitusten riskiprofiili, sopimusvelvoitteet ja epälikvidi luonne eivät välttämättä sovi vähittäissijoittajille, joilla on vähemmän pääomaa. Tuotiin myös esille, että tätä sijoittajaryhmää varten tarvittaisiin uusia räätälöityjä sijoittajansuojasääntöjä, joiden kustannukset eivät kompensoituisi sijoittajapohjan mahdollisella laajentamisella. Esimerkkinä siitä, minkätasoista suojaa voitaisiin tarvita, mainittiin samanlainen yksittäisiin sijoittajiin sovellettava portfoliomenetelmä kuin eurooppalaisia pitkäaikaissijoitusrahastoja koskevassa asetuksessa (EU) 2015/760 12 . Ottaen huomioon edellä esitetyt argumentit tässä ehdotuksessa säilytetään 100 000 euron vähimmäisvaatimus seuraavista syistä: Vaaditun vähimmäissijoituksen pienentäminen toisi mukanaan huomattavia sijoittajansuojaan kohdistuvia riskejä ja voisi puolestaan heikentää sijoittajien luottamusta EuVECA- ja EuSEF-rahastoihin. Sijoituskynnyksen alentamiseen pitäisi ehdottomasti yhdistää uusia sijoittajansuojatoimia, jotka aiheuttaisivat kustannuksia ja vähentäisivät joustavammista EuVECA- ja EuSEF- rahastojärjestelyistä viime kädessä saatavia hyötyjä.

Rahastonhoitajille EuVECA- ja EuSEF-rahastojen rekisteröinnistä aiheutuviin välillisiin kustannuksiin kuuluvat omien varojen vaatimukset. Vastaajat painottivat, että toimivaltaiset viranomaiset tulkitsevat riittävien omien varojen käsitettä eri tavoin, ja osa viranomaisista soveltaa vaatimuksia täysimittaisesti AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneisiin rahastonhoitajiin. Vastaajat kyseenalaistivat sen, olivatko joidenkin isäntäjäsenvaltioiden veloittamat lisämaksut asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukaisia. Tässä ehdotuksessa puututaan ylisääntelyongelmaan pyytämällä Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaista, jäljempänä ’EAMV’, laatimaan tekniset sääntelystandardit menetelmistä, joilla riittävien omien varojen määrät vahvistetaan. Ehdotuksessa täsmennetään myös, että isäntäjäsenvaltiot eivät saa veloittaa maksuja rajat ylittäviltä EuVECA- ja EuSEF-rahastoilta.

Asetuksessa (EU) N:o 345/2013 ja asetuksessa (EU) N:o 346/2013 kielletään asettamasta vaatimuksia tai hallinnollisia menettelyjä vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen markkinoinnille isäntäjäsenvaltioissa. Jotta tätä kieltoa noudatettaisiin johdonmukaisesti, tässä asetuksessa säädetään selkeästi, että isäntäjäsenvaltiot eivät saa määrätä maksettaviksi palkkioita eivätkä muita maksuja.

Valtaosassa vastauksia kannatettiin EuVECA-rahastojen sallittujen sijoituskohteiden valikoiman laajentamista, mitä perusteltiin sillä, että vaatimukset täyttävän salkkuyrityksen määritelmä on asetuksessa (EU) N:o 345/2013 liian rajoittava. Tässä yhteydessä mainittiin muun muassa, että rahastonhoitajien on vaikea löytää riittävästi sijoituksia, jotka olisivat määritelmän mukaisia, sekä jatkosijoitusten houkuttelevuus. Vastauksissa ehdotettiin myös, että työntekijöiden lukumäärälle asetettua rajaa nostettaisiin ja että liikevaihdolle ja taseelle asetetut rajat poistettaisiin. Tässä ehdotuksessa sallitaan investoinnit yrityksiin, joissa on enintään 499 työntekijää (pienet midcap-yritykset). Tällä muutoksella asetuksessa (EU) N:o 345/2013 sallittujen sijoitusten valikoima sovitetaan yhteen Euroopan investointirahaston hallinnoimien ja EU:n rahoitusohjelmista tuettujen riskipääomaohjelmien, kuten InnovFin-välineen, kanssa. Ehdotuksessa sallitaan myös investoinnit pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, jotka on listattu rahoitusvälineiden markkinoista annetussa direktiivissä 2014/65/EU 13 määritellyillä pk-yritysten kasvumarkkinoilla, jotta kasvuvaiheessa olevat yhteisöt, joilla on jo mahdollisuus saada rahoitusta muista lähteistä, voisivat hankkia pääomaa myös EuVECA-rahastoista. Tässä ehdotuksessa sallitaan myös jatkosijoitukset sellaiseen yritykseen, joka ei ensimmäinen sijoituksen jälkeen vastaa enää vaatimukset täyttävän salkkuyrityksen määritelmää.

Asiantuntijatiedon keruu ja käyttö

Komissio on tukeutunut EAMV:n toimittamiin tietoihin. Lisäksi se on järjestänyt kohdennetun teknisen seminaarin 27. tammikuuta 2016 sekä kahdenvälisiä kokouksia ja teleneuvotteluja sidosryhmien kanssa ja hyödyntänyt toimialajärjestöjen tilastoja.

Vaikutustenarviointi

Tämän ehdotuksen liitteenä on vaikutustenarviointiraportti, jossa käsitellään eri toimintavaihtoehtoja: annetaanko AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneille rahastonhoitajille mahdollisuus käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä, laajennetaanko asetuksessa (EU) N:o  345/2013 esitettyä vaatimukset täyttävän salkkuyrityksen määritelmää, säilytetäänkö vähimmäissijoitusta koskeva vaatimus ja tarkennetaanko isäntäjäsenvaltion määräämiä hallinnollisia menettelyjä ja lisätoimenpiteitä koskevia säännöksiä.

Sääntelyntarkastelulautakunta antoi raportin luonnoksesta myönteisen lausunnon 13. toukokuuta 2016 ja suositti vielä parannuksia. Luonnokseen on myöhemmin tehty muutoksia, joissa lautakunnan kommentit on otettu huomioon 14 . Tärkeimmät muutokset liittyvät oikeudellisen tarkistuksen kontekstiin ja aikatauluun, parhaina pidettyjen vaihtoehtojen esittelyyn, yksinkertaistuksiin ja hallinnollisiin kustannussäästöihin. Tarkistettu vaikutustenarviointiraportti ja sen tiivistelmä julkaistaan yhdessä tämän ehdotuksen kanssa 15 .

Seuraavassa taulukossa esitetään yhteenveto valituista toimenpiteistä sekä arvio niiden vaikutuksista asianomaisiin sidosryhmiin ja niiden hyödyistä ja oikeasuhteisuudesta.

Parhaina pidetyt vaihtoehdot

Kustannusvaikutukset

EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hoitajille, sijoittajille ja salkkuyrityksille koituvat hyödyt

Oikeasuhteisuus

AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneille rahastonhoitajille annetaan lupa käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä

Asetuksessa (EU) N:o 345/2013 esitetyn vaatimukset täyttävän salkkuyrityksen määritelmän laajentaminen

100 000 euron vähimmäissijoitusta koskevan vaatimuksen säilyttäminen

Asetukseen (EU) N:o 345/2013 ja asetukseen (EU) N:o 346/2013 lisättävät selkeät säännökset, joilla estetään raskaat hallinnolliset menettelyt ja lisätoimenpiteet (myös isäntäjäsenvaltioiden määräämät maksut) ja kotijäsenvaltioiden asettamat kohtuuttomat vaatimukset.

Omaisuudenhoitajille ei koidu lisäkustannuksia, koska järjestelmän pääpiirteitä ei ole muutettu.

Kustannukset ovat todennäköisesti nykyistä pienemmät, koska mukautetuissa säännöissä ilmoitetaan selkeästi, miten vaatimuksissa päästään oikeasuhteisuuteen.

Jos AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneet rahastonhoitajat saavat käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä, tällä on todennäköisesti myönteinen vaikutus sijoittajien rahastonhoitajille maksamiin palkkioihin, koska AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneet rahastonhoitajat hyötyvät suuremmista mittakaavaeduista.

Säilyttämällä 100 000 euron kynnysarvo varmistetaan myös, ettei ole tarpeen asettaa uusia kuluttajansuojavaatimuksia, kuten säilytysyhteisöä tai hajauttamista koskevia sääntöjä. Muuten tällaiset vaatimukset kasvattaisivat omaisuudenhoitajien kustannuksia ja välillisesti myös sijoittajien maksamia palkkioita.

Ei vaikutuksia EU:n talousarvioon.

Järjestelmän pääpiirteet on säilytetty pienten omaisuudenhoitajien osalta, ja niitä lujitetaan entisestään.

Tasapaino sijoittajansuojan ja kustannusten alentamisen ja järjestelmän joustavuuden välillä säilytetään.

Sijoittajiin ei kohdistu lisäriskejä.

AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneet rahastonhoitajat hyötyvät EuVECA- ja EuSEF-rahastokehyksistä ja voivat markkinoida EuVECA- ja EUSEF-rahastoja ammattimaisille ja sellaisille muille sijoittajille, jotka voivat sijoittaa niihin 100 000 euroa. Ne voivat myös valita kohderyhmäkseen yhteisösijoittajia, kuten vakuutusyhtiöitä, joille delegoidut Solvenssi II -säädökset tarjoavat jo kannustimia sijoittaa tällaisiin rahastoihin.

Useammat omaisuudenhoitajat voivat käyttää EuVECA- ja EuSEF-nimityksiä, mikä vaikuttaa myönteisesti pk-yrityksiin, pieniin midcap-yrityksiin ja yhteiskunnallisiin yrityksiin tehtäviin investointeihin.

Kun vaatimukset täyttävän salkkuyrityksen määritelmää laajennetaan niin, että se käsittää myös suurempia yhteisöjä, EuVECA-rahastojen salkkuja voidaan hajauttaa ja pienet midcap-yritykset voivat hankkia EuVECA-rahoitusta.

Kun asetuksessa (EU) N:o 345/2013 esitettyä vaatimukset täyttävän salkkuyrityksen määritelmää laajennetaan sallimalla investoinnit pk-yritysten kasvumarkkinoihin, tämä muutos edistää kyseisten markkinoiden kehitystä.

Sijoittajille tarjotaan hajautetumpia EuVECA-salkkuja, joihin voi liittyä pienempi riski.

EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hoitajien hallinnollinen taakka kevenee.

Parhaina pidetyt vaihtoehdot ovat linjassa muiden säädösten ja aloitteiden kanssa, erityisesti AIFM-direktiivin, direktiivin 2014/65/EU mukaisten pk-yritysten kasvumarkkinoiden ja pääomamarkkinaunionin kanssa, ja niillä lujitetaan EU:n rahoitusohjelmia, kuten yritysten kilpailukykyä ja pk-yrityksiä koskevaa ohjelmaa (COSME), Horisontti 2020 -ohjelmaa ja Euroopan strategisten investointien rahastoa.

Parhaina pidetyissä vaihtoehdoissa otetaan huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 5 artiklan 4 kohdan mukainen suhteellisuusperiaate, sillä ne riittävät asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen ylittämättä kuitenkaan sitä, mitä tavoitteiden saavuttaminen edellyttää.

Valituissa toimintavaihtoehdoissa pyritään tasapainottamaan yleinen etu, sijoittajansuoja, turvallisuus- ja luottamusnäkökohdat sekä toteuttamiskustannukset. Tarpeettomat rasitteet vältetään.

Ehdotetuissa säännöissä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen yhteisen oikeudellisen kehyksen luomiseksi EuVECA- ja EuSEF-rahastoja varten. Niitä on harkittu tarkasti, ja ne on räätälöity tukemaan EuVECA- and EuSEF-rahastojen erityispiirteitä, kasvupotentiaalia ja innovatiivisuutta.

Sääntelyn toimivuus ja yksinkertaistaminen

Asetus (EU) N:o 345/2013 ja asetus (EU) N:o 346/2013 muodostavat puitteet vapaaehtoisille rahastoille, joiden käyttö riippuu siitä, missä määrin sidosryhmät ovat kiinnostuneita perustamaan tällaisia rahastoja. Tällä ehdotuksella vähennetään sellaisille rahastonhoitajille koituvia tarpeettomia rasitteita ja kustannuksia, jotka ovat halukkaita perustamaan EuVECA- ja EuSEF-rahastoja.

EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hoitajien on nykyään noudatettava asetuksen (EU) N:o 345/2013 tai asetuksen (EU) N:o 346/2013 ja direktiivin 2011/61/EU mukaisia rekisteröintimenettelyjä. Tässä ehdotuksessa vältetään tällaiset päällekkäiset vaatimukset. Asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 uudelleentarkastelu osoittaa, että samankokoisille rahastoille asetetaan eri jäsenvaltiossa erisuuruisia omien varojen vaatimuksia: vaihteluväli on tässä 6 500 eurosta 125 000 euroon, ja yläraja vastaa AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneiden rahastonhoitajien täysimääräisiä pääomavaatimuksia. Ylisääntelyn välttämiseksi tässä ehdotuksessa esitetään, että EAMV kehittää riittävien omien varojen määritysmenetelmät teknisissä sääntelystandardeissa. Uudelleentarkastelu osoittaa myös, että eräät toimivaltaiset viranomaiset veloittavat maksuja rajat ylittävien EuVECA- ja EuSEF-rahastojen markkinoimisesta niiden lainkäyttöalueilla. Nämä 300–3 000 euron suuruiset vuosimaksut ovat samansuuruisia kuin maksut, joita veloitetaan AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneiden rahastonhoitajien markkinoimista rajat ylittävistä vaihtoehtoisista sijoitusrahastoista. Lisäksi eräät isäntäjäsenvaltiot veloittavat myös 300–3 000 euron suuruisia kertaluonteisia maksuja rajat ylittävän markkinoinnin alkaessa. Tämä käytäntö kielletään tässä ehdotuksessa.

Vaikutustenarviointiraportissa arvioidaan tältä osin, että 27 jäsenvaltiossa markkinoidut EuVECA- ja EuSEF-rahastot säästävät kiellon ansiosta noin 40 500 euroa vuodessa rahastoa kohden ja että kaikkien uusien EuVECA-rahastojen kustannussäästöt olisivat viiden vuoden aikana yhteensä 32 miljoonaa euroa.

   Perusoikeudet

Tässä asetuksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja noudatetaan Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustettuja periaatteita. Asetus on linjassa elinkeinovapautta koskevan 16 artiklan kanssa, koska se antaa muille säännellyille rahastonhoitajille mahdollisuuden markkinoida rahastoja käyttämällä EuVECA- ja EuSEF-nimityksiä. Asetuksella tuetaan myös 47 artiklan mukaista oikeutta oikeussuojakeinoihin ja oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, sillä siinä varmistetaan oikeus muutoksenhakuun myös sellaisissa tapauksissa, joissa toimivaltaiset viranomaiset eivät tee päätöstä määräajassa.

Tätä asetusta on sovellettava näiden oikeuksien ja periaatteiden mukaisesti.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Tällä ehdotuksella ei ole vaikutuksia Euroopan unionin talousarvioon.

5.LISÄTIEDOT

Toteuttamissuunnitelmat, seuranta, arviointi ja raportointijärjestelyt

Muutettuja asetuksia (EU) N:o 345/2013 ja (EU) N:o 346/2013 arvioidaan neljän vuoden kuluttua niiden voimaantulosta.

Seuranta ja arviointi painottuvat neljään kysymykseen: i) houkuttelevatko muutetut sääntelykehykset AIFM-direktiivin nojalla toimiluvan saaneita rahastonhoitajia markkinoimaan EuVECA- ja EuSEF-rahastoja, ii) ovatko sääntelykehykset omalta osaltaan kasvattaneet EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hallinnoimia varoja ja laajemmin katsottuna pääomasijoitusyrityksiin ja yhteiskunnallisiin yrityksiin sijoitettuja varoja, iii) ovatko vaatimukset täyttävää salkkuyritystä koskevat muutetut perusteet kasvattaneet EuVECA-rahastojen hankkimaa pääomaa ja tekemiä sijoituksia ja iv) ovatko säännökset, joissa isäntäjäsenvaltioita nimenomaisesti kielletään määräämästä maksuja ja riittäviä omia varoja koskevia vaatimuksia, vähentäneet EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hallinto- ja markkinointikustannuksia.

Näiden seikkojen seurannassa aiotaan käyttää seuraavia indikaattoreita: i) yleiset tiedot EU:n riskipääoma-alasta ja yhteiskunnalliseen vaikutukseen erikoistuneesta pääoma-alasta, mukaan luettuina riskipääomarahastot ja yhteiskunnalliseen vaikutukseen erikoistuneet rahastot, jotka eivät ole EuVECA- tai EuSEF-rahastoja, (ii) EuVECA- ja EuSEF-rahastojen lukumäärä ja sellaisten EuVECA- ja EuSEF-rahastoja hoitavien ja markkinoivien rahastonhoitajien lukumäärä, jotka ovat saaneet toimiluvan AIFM-direktiivin nojalla, sekä asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukaisesti rekisteröityjen EuVECA- ja EuSEF-rahastonhoitajien lukumäärä, iii) EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hallinnoimien sijoituskohteiden arvo ja kyseisten rahastojen keskimääräinen koko, iv) rajat ylittävien EuVECA- ja EuSEF-rahastojen markkinointikustannukset, v) EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hoitajien hallussaan pitämien omien varojen määrien yhdenmukaisuus ja vi) rahastojen perustamiskustannukset. Seurantaa harjoitetaan yhteistyössä EAMV:n kanssa, jonka tehtävänä on ylläpitää rekisteriä EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hoitajista sekä EuVECA- ja EuSEF-rahastoista, sekä mahdollisuuksien mukaan AIFM-direktiivin mukaisen raportoinnin perusteella. Lisäksi otetaan huomioon kaupalliset tiedot ja raportit, jotka koskevat EuVECA- ja EuSEF-rahastoja sekä EU:n pääomasijoitusyrityksiä ja yhteiskunnalliseen vaikutukseen erikoistuneita yrityksiä, jotta saataisiin laajempi kuva EuVECA- ja EuSEF-rahastojen vaikutuksista.

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Asetuksen 1 artiklan 1 kohdassa ja 2 artiklan 1 kohdassa annetaan direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneille yhteissijoitusyritysten hoitajille, jotka hoitavat vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen ja vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen sijoitussalkkuja, mahdollisuus käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä markkinoidessaan kyseisiä rahastoja unionissa. Näiden rahastonhoitajien on rekisteröitävä EuVECA- ja EuSEF-rahastonsa ja noudatettava tiettyjä asetuksen (EU) N:o 345/2013 tai asetuksen (EU) N:o 346/2013 säännöksiä. Näihin säännöksiin kuuluvat erityisesti muita kuin vaatimukset täyttäviä sijoituksia koskeva 30 prosentin kynnysarvo sekä kelpoisuusehdot täyttäviä sijoittajia, tiettyjä sijoittajille annettavia tietoja ja ilmoituksia koskevat säännöt. EuSEF-rahastojen hoitajien on lisäksi noudatettava niitä menettelyjä koskevia säännöksiä, joilla mitataan, missä määrin vaatimukset täyttävät salkkuyritykset, joihin kyseiset rahastot sijoittavat, saavuttavat mitattavissa olevia myönteisiä yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Asetuksen 1 artiklan 2 kohdassa muutetaan asetuksessa (EU) N:o 345/2013 esitettyä vaatimukset täyttävän salkkuyrityksen määritelmää ja sisällytetään siihen listaamattomat yritykset, joissa on enintään 499 työntekijää, sekä direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 12 alakohdassa määritellyllä pk-yritysten kasvumarkkinalla listatut pienet ja keskisuuret yritykset, jotka määritellään kyseisen direktiivin 4 artiklan 1 kohdan 13 alakohdassa. Lisäksi annetaan mahdollisuus tehdä jatkosijoituksia vaatimukset täyttäviin salkkuyrityksiin tapauksissa, joissa yritykset eivät täytä enää määritelmän perusteita, mutta ovat täyttäneet ne ajankohtana, jona vaatimukset täyttävä riskipääomarahasto on tehnyt ensimmäisen sijoituksen kyseisiin yrityksiin. Asetuksen 1 artiklan 2 kohdassa ja 2 artiklan 2 kohdassa muutetaan toimivaltaisen viranomaisen ja kotijäsenvaltion määritelmiä.

Asetuksen 1 artiklan 3 kohdassa ja 2 artiklan 3 kohdassa EAMV:lle annetaan tehtäväksi laatia luonnokset teknisiksi sääntelystandardeiksi, joissa vahvistetaan riittävien omien varojen määritysmenetelmät. Menetelmissä on tehtävä ero sisäisesti ja ulkoisesti hoidettujen EuVECA- ja EuSEF-rahastojen välillä, otettava huomioon asetuksen (EU) N:o 345/2013 tai asetuksen (EU) N:o 346/2013 nojalla rekisteröityjen rahastonhoitajien sekä direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneiden rahastonhoitajien koko ja sisäinen organisaatio sekä varmistettava, että määrät, joista riittävät omat varat muodostuvat, eivät ylitä direktiivin 2011/61/EU 9 artiklassa vahvistettuja määriä.

Asetuksen 1 artiklan 4 kohdan ja 2 artiklan 4 kohdan tavoitteena on yksinkertaistaa rekisteröintimenettelyä. Ensiksikin säännöksissä edellytetään, että kotijäsenvaltion toimivaltainen viranomainen ilmoittaa rahastonhoitajille viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun ne ovat toimittaneet kaikki vaaditut tiedot, onko ne rekisteröity. Toiseksi säännöksillä pyritään estämään se, että rekisteröinti suoritetaan kahteen kertaan asetuksen (EU) N:o 345/2013 tai asetuksen (EU) N:o 346/2013 ja direktiivin 2011/61/EU nojalla.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohdassa ja 2 artiklan 5 kohdassa annetaan säännökset siitä, millä edellytyksillä direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneet rahastonhoitajat voivat rekisteröidä EuVECA- ja EuSEF-rahastoja. Asetuksessa annetaan näille rahastonhoitajille mahdollisuus rekisteröidä EuVECA- ja EuSEF-rahastot muissa jäsenvaltioissa kuin niissä, jossa kyseiset rahastonhoitajat ovat saaneet toimiluvan. Näillä 5 kohdilla varmistetaan, että jos rahastonhoitajien tai EuVECA- ja EuSEF-rahastojen rekisteröinti evätään tai rekisteröintipyyntöön ei reagoida, asia on perusteltava ja annettava tiedoksi, ja siihen on voitava hakea muutosta tuomioistuimessa.

Asetuksen 1 artiklan 6 kohdassa ja 2 artiklan 6 kohdassa todetaan nimenomaisesti, että isäntäjäsenvaltiot eivät saa määrätä palkkioita tai muita maksuja, jotka liittyvät rajat ylittävään EuVECA- ja EuSEF-rahastojen markkinointiin. Lisäksi näillä säännöksillä laajennetaan ilmoitusten käyttöä rajojen yli kansallisten valvontaviranomaisten välillä direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneiden rahastonhoitajien rekisteröimien ja markkinoimien EuVECA- ja EuSEF-rahastojen osalta.

Asetuksen 1 artiklan 7 kohdalla ja 2 artiklan 7 kohdalla varmistetaan, että EAMV:n tietokanta sisältää tiedot kaikista EuVECA- ja EuSEF-rahastojen hoitajista ja niiden markkinoimista rahastoista.

Asetuksen 1 artiklan 8 kohdassa ja 2 artiklan 8 kohdassa muutetaan päivämäärää, johon mennessä jäsenvaltioiden on ilmoitettava säännöistä, joita sovelletaan asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 rikkomisiin. Niihin kuuluvat myös sellaisten direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneiden rahastonhoitajien suorittamat rikkomiset, jotka käyttävät ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä markkinoidessaan EuVECA- ja EuSEF-rahastoja.

Asetuksen 9 artiklan 1 kohdalla ja 2 artiklan 9 kohdalla varmistetaan asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 täytäntöönpanon valvonta sellaisten direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneiden rahastonhoitajien osalta, jotka hoitavat vaatimukset täyttäviä riskipääomarahastoja ja yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneita rahastoja ja käyttävät ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä markkinoidessaan kyseisiä rahastoja.

Asetuksen 1 artiklan 10 kohdassa ja 2 artiklan 10 kohdassa vahvistetaan, että asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 uudelleentarkastelu suoritetaan neljän vuoden kuluttua asetuksen soveltamispäivästä.

2016/0221 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

eurooppalaisista riskipääomarahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista annetun asetuksen (EU) N:o 346/2013 muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan keskuspankin lausunnon 16 ,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon 17 ,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä 18 ,

sekä katsovat seuraavaa:

1)Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 345/2013 19 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 346/2013 20 säädetään yhtenäisistä vaatimuksista ja edellytyksistä, jotka koskevat sellaisten yhteissijoitusyritysten hoitajia, jotka haluavat käyttää unionissa ”EuVECA”- tai ”EuSEF”-nimitystä markkinoidessaan vaatimukset täyttäviä riskipääomarahastoja ja vaatimukset täyttäviä yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneita rahastoja. Asetus (EU) N:o 345/2013 ja asetus (EU) N:o 346/2013 sisältävät sääntöjä erityisesti vaatimukset täyttävistä sijoituksista, vaatimukset täyttävistä salkkuyrityksistä ja kelpoisuusehdot täyttävistä sijoittajista. Asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukaan ainoastaan sellaiset rahastonhoitajat, joiden sijoituskohteiden yhteisarvo ei ylitä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU 21 3 artiklan 2 kohdan b alakohdassa mainittua kynnysarvoa, voivat käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä.

2)Marraskuun 16 päivänä 2014 annetussa tiedonannossa ”Euroopan investointiohjelma” 22 esitetään kattava strategia, jolla pyritään korjaamaan rahoitusvajetta, joka jarruttaa Euroopan kasvupotentiaalin hyödyntämistä ja työpaikkojen luomista Euroopan kansalaisille. Strategian tavoitteena on houkutella yksityisiä investointeja käyttämällä julkista rahoitusta ja parantamalla investointiympäristön oikeudellista kehystä.

3)Pääomamarkkinaunionista 30 päivänä syyskuuta 2015 annettu tiedonanto 23 on tärkeä osa kyseistä investointiohjelmaa. Tiedonannon tavoitteena on vähentää rahoitusmarkkinoiden hajanaisuutta ja lisätä pääoman tarjontaa yrityksille perustamalla aidosti yhtenäiset pääomamarkkinat. Tiedonannossa todetaan, että asetusta (EU) N:o 345/2013 ja asetusta (EU) N:o 346/2013 on tarpeen muuttaa sen varmistamiseksi, että kyseisillä kehyksillä voidaan tukea mahdollisimman hyvin pk-yrityksiin tehtäviä investointeja.

4)Vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen ja vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen markkinat olisi avattava, jotta voitaisiin lisää mittakaavavaikutuksia, vähentää transaktio- ja toimintakustannuksia, parantaa kilpailua ja lisätä sijoittajien valinnanvaraa. Markkinoiden avaamista edistetään laajentamalla mahdollisten rahastonhoitajien joukkoa. Tämän pitäisi hyödyttää yrityksiä, jotka tarvitsevat investointeja, antamalla niille mahdollisuus hankkia rahoitusta laajemmasta ja monipuolisemmasta valikoimasta riskisijoitusten lähteitä. Sen vuoksi asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 soveltamisalaa olisi laajennettava antamalla direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneille yhteissijoitusyritysten hoitajille mahdollisuus käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä.

5)Jotta sijoittajansuoja pysyisi korkeatasoisena, tällaisten yhteissijoitusyritysten hoitajien olisi edelleen kuuluttava direktiivin 2011/61/EU vaatimusten soveltamisalaan ja noudatettava samalla asetuksen (EU) N:o 345/2013 tai asetuksen (EU) N:o 346/2013 tiettyjä säännöksiä, jotka koskevat sallittavia sijoituksia, kohderyhmänä olevia sijoittajia ja tiedonantovaatimuksia.

6)Sen varmistamiseksi, että jokainen uusi ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimitysten käyttö on toimivaltaisten viranomaisten tiedossa, direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneiden yhteissijoitusyritysten hoitajien olisi rekisteröitävä jokainen vaatimukset täyttävä riskipääomarahasto tai vaatimukset täyttävä yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistunut rahasto, jota ne aikovat hoitaa ja markkinoida. Tämän pitäisi varmistaa se, että nämä yhteissijoitusyritysten hoitajat voivat säilyttää liiketoimintamallinsa, koska niillä olisi mahdollisuus hoitaa muihin jäsenvaltioihin sijoittautuneita yhteissijoitusyrityksiä ja laajentaa samalla tarjoamaansa tuotevalikoimaa.

7)Olisi laajennettava sellaisten kelpoisuusehdot täyttävien yritysten valikoimaa, joihin vaatimukset täyttävät riskipääomarahastot voivat sijoittaa, jotta voitaisiin helpottaa pääoman tarjontaa yrityksille. Vaatimukset täyttävien salkkuyritysten määritelmän olisi näin ollen käsitettävä myös sellaiset yritykset, joissa on enintään 499 työntekijää (pienet midcap-yritykset), sekä pk-yritysten kasvumarkkinoilla listatut pienet ja keskisuuret yritykset. Uusien sijoitusvaihtoehtojen pitäisi antaa myös kasvuvaiheessa oleville yhteisöille, jotka voivat jo hankkia rahoitusta muista lähteistä, kuten pk-yritysten kasvumarkkinoilta, mahdollisuus saada pääomaa vaatimukset täyttäviltä riskipääomarahastoilta, minkä pitäisi puolestaan edistää pk-yritysten kasvumarkkinoiden kehitystä.

8)Vaatimukset täyttäville riskipääomarahastoille olisi annettava pääsy listaamattomien pk-yritysten, listaamattomien pienten midcap-yritysten ja pk-yritysten kasvumarkkinoilla listattujen pk-yritysten rahoitusportaille pidemmällä aikavälillä, jotta ne voisivat hyödyntää paremmin mahdollisuuksiaan saada tuottoa nopeasti kasvavista yrityksistä. Sen vuoksi olisi sallittava jatkosijoitukset ensimmäisen sijoituksen jälkeen.

9)Rekisteröintimenettelyjen olisi oltava kustannustehokkaita. Sen vuoksi rahastonhoitajan rekisteröinnin, joka suoritetaan asetuksen (EU) N:o 345/2013 tai asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukaisesti, olisi palveltava myös direktiivissä 2011/61/EU mainittua rekisteröinnin tarkoitusta. Asetuksen (EU) N:o 345/2013 tai asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukaisiin rekisteröintipäätöksiin tai rekisteröimättä jättämisiin olisi tarvittaessa sovellettava tuomioistuinvalvontaa.

10)On tarpeen täsmentää, että isäntäjäsenvaltiota koskevaan kieltoon määrätä vaatimuksia tai hallinnollisia menettelyjä, jotka liittyvät vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen ja vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen markkinointiin kyseisen jäsenvaltion alueella, sisältyy kielto määrätä palkkioita ja muita maksuja kyseisten rahastojen hoitajien maksettaviksi.

11)Vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen ja vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen hoitajilla on asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukaan aina oltava käytössään riittävästi omia varoja. Sen varmistamiseksi, että riittävien omien varojen käsite ymmärretään yhdenmukaisesti koko unionissa, Euroopan valvontaviranomaista, jäljempänä ’EAMV’, olisi pyydettävä laatimaan teknisten sääntelystandardien luonnokset, joissa vahvistetaan menetelmät riittävien omien varojen määrittämiseksi.

12)Koska tässä asetuksessa annetaan direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneille yhteissijoitusyritysten hoitajille mahdollisuus käyttää ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimityksiä, EAMV:n asetuksen (EU) N:o 345/2013 ja asetuksen (EU) N:o 346/2013 mukaisesti ylläpitämän keskitetyn tietokannan olisi sisällettävä tiedot myös kyseisten rahastonhoitajien hoitamista ja markkinoimista vaatimukset täyttävistä riskipääomarahastoista ja vaatimukset täyttävistä yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista.

13)Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen ja vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen sisämarkkinoiden lujittamista laajentamalla ”EuVECA”- ja ”EuSEF”-nimitysten käyttöä, vaan se voidaan toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla, joten unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Tässä asetuksessa ei Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklan 4 kohdassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti ylitetä sitä, mikä on tarpeen asetetun tavoitteen saavuttamiseksi.

14)Sen vuoksi asetusta (ETY) N:o 345/2013 ja asetusta (EY) N:o 346/2013 olisi muutettava vastaavasti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EU) N:o 345/2013 seuraavasti:

(1)Korvataan 2 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.    Tämän asetuksen 5 ja 6 artiklaa, 13 artiklan 1 kohdan c ja i alakohtaa ja 14 a artiklaa sovelletaan direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneisiin yhteissijoitusyritysten hoitajiin, jotka hallinnoivat vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen sijoitussalkkuja ja aikovat käyttää ’EuVECA’-nimitystä kyseisten rahastojen markkinoinnissa unionin alueella.”

(2)Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

a)    Korvataan k alakohta seuraavasti:

”k)    ’kotijäsenvaltiolla’ tarkoitetaan jäsenvaltiota, jossa vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston hoitajalla on sääntömääräinen kotipaikka;”.

b)    Korvataan d alakohdan i alakohta seuraavasti:

”i)    joka vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston siihen tekemän ensimmäisen sijoituksen hetkellä täyttää jommankumman seuraavista edellytyksistä:

   yritystä ei ole otettu kaupankäynnin kohteeksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EY* 4 artiklan 1 kohdan 21 alakohdassa määritellyllä säännellyllä markkinalla tai kyseisen direktiivin 4 artiklan 1 kohdan 22 alakohdassa määritellyssä monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä, ja sen työtekijöiden lukumäärä on enintään 499;

   yritys on direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 13 alakohdassa määritelty pieni tai keskisuuri yritys, joka on listattu kyseisen direktiivin 4 artiklan 1 kohdan 12 alakohdassa määritellyllä pk-yritysten kasvumarkkinalla.”

c)    Korvataan m alakohta seuraavasti:

”m)    ’toimivaltaisella viranomaisella’ tarkoitetaan:

i)    tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien osalta direktiivin 2011/61/EU 3 artiklan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitettua toimivaltaista viranomaista;

ii)    tämän asetuksen 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien osalta direktiivin 2011/61/EU 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua toimivaltaista viranomaista;

iii)    vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen osalta sen jäsenvaltion toimivaltaista viranomaista, jossa vaatimukset täyttävällä riskipääomarahastolla on sääntömääräinen kotipaikka tai päätoimipaikka;”.

_______________________________________________________________

*    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).

(3)Lisätään 10 artiklaan 3 kohta seuraavasti:

”3.    EAMV laatii teknisten sääntelystandardien luonnokset, joissa täsmennetään menetelmät riittävien omien varojen määrittämiseksi. Näissä menetelmissä on

a)    tehtävä ero sen välillä, mistä sisäisesti hoidettujen vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen riittävät omat muodostuvat ja mistä vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen sellaisten hoitajien omat varat muodostuvat, jotka ovat ulkopuolisia hoitajia;

b)    otettava huomioon 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien koko ja sisäinen organisaatio tasapuolisten kilpailuedellytysten varmistamiseksi kyseisten rahastonhoitajien ja mainitun artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien välillä;

c)    varmistettava, että määrät, jotka saadaan kyseisiä menetelmiä soveltamalla, eivät ylitä direktiivin 2011/61/EU 9 artiklassa säädettyjä määriä.

EAMV toimittaa kyseisten teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään [18 kuukauden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä].

Siirretään komissiolle valta hyväksyä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.”

(4)Lisätään 14 artiklaan 3 a ja 3 b kohta seuraavasti:

”3 a.    Viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun 1 kohdassa tarkoitetut rahastonhoitajat ovat toimittaneet kaikki 1 kohdassa tarkoitetut tiedot, kyseisten rahastonhoitajien kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava niille, onko ne rekisteröity vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston hoitajaksi.

3 b.    Tämän artiklan mukainen rekisteröinti katsotaan rekisteröinniksi direktiivin 2011/61/EU 3 artiklan 3 kohtaa sovellettaessa.”

(5)Lisätään 14 a ja 14 b artikla seuraavasti:

”14 a artikla

1.    Direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneiden yhteissijoitusyritysten hoitajien on haettava sellaisten vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen rekisteröintiä, joista ne aikovat käyttää ’EuVECA’-nimitystä.

2.    Edellä 1 kohdassa tarkoitettua rekisteröintiä koskeva hakemus on jätettävä vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston toimivaltaiselle viranomaiselle, ja siihen on sisällyttävä

a)    vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston säännöt tai perustamisasiakirjat;

b)    säilytysyhteisön tunnistetiedot;

c)    14 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tiedot.

Sovellettaessa ensimmäisen alakohdan c alakohtaa tiedoilla tämän asetuksen II luvun vaatimusten noudattamiseksi tehdyistä järjestelyistä tarkoitetaan tietoja, jotka koskevat 5 ja 6 artiklan sekä 13 artiklan 1 kohdan c ja i alakohdan noudattamiseksi tehtyjä järjestelyjä.

3.    Vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston toimivaltaisen viranomaisen on rekisteröitävä jokainen rahasto vaatimukset täyttäväksi riskipääomarahastoksi, jos kyseisen rahaston hoitaja täyttää 14 artiklan 2 kohdassa säädetyt edellytykset.

4.    Viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun 1 kohdassa tarkoitetut rahastonhoitajat ovat toimittaneet kaikki 2 kohdassa tarkoitetut tiedot, kyseisen vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava niille, onko kyseinen rahasto rekisteröity vaatimukset täyttäväksi riskipääomarahastoksi.

5.    Edellä olevien 1, 2 ja 3 kohdan mukainen vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen rekisteröinti on voimassa koko unionin alueella, ja sen nojalla kyseisiä rahastoja voidaan markkinoida ’EuVECA’-nimityksellä koko unionissa.

14 b artikla

Kieltäytyminen 14 artiklassa tarkoitettujen rahastonhoitajien ja 14 a artiklassa tarkoitettujen rahastojen rekisteröinnistä on perusteltava, siitä on ilmoitettava kyseisissä artikloissa tarkoitetuille rahastonhoitajille, ja siihen on voitava hakea muutosta tuomioistuimissa. Muutoksenhakuoikeus on olemassa myös silloin, kun rekisteröintipäätöstä ei ole tehty kahden kuukauden kuluttua sen hakemisesta.”

(6)Korvataan 16 artiklan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

”1.    Kun vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston hoitaja on rekisteröity, uusi vaatimukset täyttävä riskipääomarahasto on lisätty, vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston sijoittautumista varten on lisätty uusi kotipaikka tai on lisätty sellainen uusi jäsenvaltio, jossa vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston hoitaja aikoo markkinoida vaatimukset täyttäviä riskipääomarahastoja, kotijäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava tästä välittömästi isäntäjäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille sekä EAMV:lle.

Sovellettaessa ensimmäistä alakohtaa 14 a artiklan mukaisesti rekisteröidyn vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava välittömästi rekisteröinnistä kyseisen vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston hoitajan kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

2.    Isäntäjäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset eivät saa määrätä vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen hoitajille mitään niiden vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen markkinointiin liittyviä vaatimuksia tai hallinnollisia menettelyjä eivätkä vaatia markkinoinnilta minkäänlaista hyväksyntää ennen sen aloittamista.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuihin vaatimuksiin tai hallinnollisiin menettelyihin kuuluvat palkkiot ja muut maksut.”

(7)Korvataan 17 artikla seuraavasti:

”17 artikla

EAMV ylläpitää internetissä julkisesti saatavana olevaa keskitettyä tietokantaa, jossa luetellaan kaikki vaatimukset täyttävien riskipääomarahastojen hoitajat, jotka käyttävät ’EuVECA’-nimitystä, ja kaikki vaatimukset täyttävät riskipääomarahastot, joista ne käyttävät tätä nimitystä, sekä maat, joissa kyseisiä rahastoja markkinoidaan.”

(8)Korvataan 20 artiklan 2 kohdassa päivämäärä ”16 päivänä toukokuuta 2015” päivämäärällä ”[24 kuukauden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä]”.

(9)Muutetaan 21 artikla seuraavasti:

a)    Korvataan 1 kohdan c alakohta seuraavasti:

”c)    käyttää ’EuVECA’-nimitystä, vaikkei sitä ole rekisteröity 14 artiklan mukaisesti, tai vaatimukset täyttävää riskipääomarahastoa ei ole rekisteröity 14 a artiklan mukaisesti;”.

b)    Korvataan 1 kohdan e alakohta seuraavasti:

”e)    on saanut rekisteröinnin antamalla virheellisiä tietoja tai muutoin säännösten vastaisella tavalla ja rikkoo näin 14 tai 14 a artiklaa;”.

c)    Korvataan 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)    toteutettava toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että kyseinen vaatimukset täyttävän riskipääomarahaston hoitaja noudattaa 5 ja 6 artiklan, 7 artiklan a ja b alakohdan sekä 12 – 14 a artiklan vaatimuksia;”.

(10)Korvataan 26 artiklan 2 kohdan a alakohdassa päivämäärä ”22 päivänä heinäkuuta 2017” päivämäärällä ”[48 kuukauden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä]”.

2 artikla

Muutetaan asetus (EU) N:o 346/2013 seuraavasti:

(1)Korvataan 2 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.    Tämän asetuksen 5 ja 6 artiklaa, 10 artiklaa, 13 artiklan 2 kohtaa, 14 artiklan 1 kohdan d, e ja f alakohtaa ja 15 a artiklaa sovelletaan direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneisiin yhteissijoitusyritysten hoitajiin, jotka hallinnoivat vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen sijoitussalkkuja ja aikovat käyttää ’EuSEF’-nimitystä kyseisten rahastojen markkinoinnissa unionin alueella.”

(2)Muutetaan 3 artikla seuraavasti:

a)    Korvataan k alakohta seuraavasti:

’kotijäsenvaltiolla’ tarkoitetaan jäsenvaltiota, jossa vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston hoitajalla on sääntömääräinen kotipaikka;”.

b)    Korvataan m alakohta seuraavasti:

”m)    ’toimivaltaisella viranomaisella’ tarkoitetaan:

i)    tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien osalta direktiivin 2011/61/EU 3 artiklan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitettua toimivaltaista viranomaista;

ii)    tämän asetuksen 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien osalta direktiivin 2011/61/EU 7 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua toimivaltaista viranomaista;

iii)    vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen osalta sen jäsenvaltion toimivaltaista viranomaista, jossa vaatimukset täyttävällä yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneella rahastolla on sääntömääräinen kotipaikka tai päätoimipaikka;”.

(3)Lisätään 11 artiklaan 3 kohta seuraavasti:

”3.    EAMV laatii teknisten sääntelystandardien luonnokset, joissa täsmennetään menetelmät riittävien omien varojen määrittämiseksi. Näissä menetelmissä on

a)    tehtävä ero sen välillä, mistä sisäisesti hoidettujen vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen riittävät omat muodostuvat ja mistä vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen sellaisten hoitajien omat varat muodostuvat, jotka ovat ulkopuolisia hoitajia;

b)    otettava huomioon 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien koko ja sisäinen organisaatio tasapuolisten kilpailuedellytysten varmistamiseksi kyseisten rahastonhoitajien ja mainitun artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen rahastonhoitajien välillä;

c)    varmistettava, että määrät, jotka saadaan kyseisiä menetelmiä soveltamalla, eivät ylitä direktiivin 2011/61/EU 9 artiklassa säädettyjä määriä.

EAMV toimittaa kyseisten teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään [18 kuukauden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä].

Siirretään komissiolle valta hyväksyä tämän kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklan mukaisesti.”

(4)Lisätään 15 artiklaan 3 a ja 3 b kohta seuraavasti:

”3 a.    Viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun 1 kohdassa tarkoitetut rahastonhoitajat ovat toimittaneet kaikki 1 kohdassa tarkoitetut tiedot, kyseisten rahastonhoitajien kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava niille, onko ne rekisteröity vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston hoitajaksi.

3 b.    Tämän artiklan mukainen rekisteröinti katsotaan rekisteröinniksi direktiivin 2011/61/EU 3 artiklan 3 kohtaa sovellettaessa.”

(5)Lisätään 15 a ja 15 b artikla seuraavasti:

”15 a artikla

1.    Direktiivin 2011/61/EU 6 artiklan nojalla toimiluvan saaneiden yhteissijoitusyritysten hoitajien on haettava sellaisten vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen rekisteröintiä, joista ne aikovat käyttää ’EuSEF’-nimitystä.

2.    Edellä 1 kohdassa tarkoitettua rekisteröintiä koskeva hakemus on jätettävä vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston toimivaltaiselle viranomaiselle, ja siihen on sisällyttävä

a)    vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston säännöt tai perustamisasiakirjat;

b)    säilytysyhteisön tunnistetiedot;

c)    15 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tiedot.

Sovellettaessa ensimmäisen alakohdan c alakohtaa tiedoilla tämän asetuksen II luvun vaatimusten noudattamiseksi tehdyistä järjestelyistä tarkoitetaan tietoja, jotka koskevat 5, 6 ja 10 artiklan, 13 artiklan 2 kohdan sekä 14 artiklan 1 kohdan d, e ja f alakohdan noudattamiseksi tehtyjä järjestelyjä.

3.    Vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston toimivaltaisen viranomaisen on rekisteröitävä jokainen rahasto vaatimukset täyttäväksi yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneeksi rahastoksi, jos kyseisen rahaston hoitaja täyttää 15 artiklan 2 kohdassa säädetyt edellytykset.

4.    Viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun 1 kohdassa tarkoitetut rahastonhoitajat ovat toimittaneet kaikki 2 kohdassa tarkoitetut tiedot, vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava niille, onko kyseinen rahasto rekisteröity vaatimukset täyttäväksi yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneeksi rahastoksi.

5.    Edellä olevien 1, 2 ja 3 kohdan mukainen vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen rekisteröinti on voimassa koko unionin alueella, ja sen nojalla kyseisiä rahastoja voidaan markkinoida ’EuSEF’-nimityksellä koko unionissa.

15 b artikla

Kieltäytyminen 15 artiklassa tarkoitettujen rahastonhoitajien ja 15 a artiklassa tarkoitettujen rahastojen rekisteröinnistä on perusteltava, siitä on ilmoitettava kyseisissä artikloissa tarkoitetuille rahastonhoitajille, ja siihen on voitava hakea muutosta tuomioistuimissa. Muutoksenhakuoikeus on olemassa myös silloin, kun rekisteröintipäätöstä ei ole tehty kahden kuukauden kuluttua sen hakemisesta.”

(6)Korvataan 17 artiklan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

”1.    Kun vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston hoitaja on rekisteröity, uusi vaatimukset täyttävä yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistunut rahasto on lisätty, vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston sijoittautumista varten on lisätty uusi kotipaikka tai on lisätty sellainen uusi jäsenvaltio, jossa vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston hoitaja aikoo markkinoida kyseisiä rahastoja, kotijäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava tästä välittömästi isäntäjäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille sekä EAMV:lle.

Sovellettaessa ensimmäistä alakohtaa 15 a artiklan mukaisesti rekisteröidyn vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava välittömästi rekisteröinnistä kyseisen vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston hoitajan kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

2.    Isäntäjäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset eivät saa määrätä vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen hoitajille mitään niiden vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen markkinointiin liittyviä vaatimuksia tai hallinnollisia menettelyjä eivätkä vaatia markkinoinnilta minkäänlaista hyväksyntää ennen sen aloittamista.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuihin vaatimuksiin tai hallinnollisiin menettelyihin sisältyvät palkkiot ja muut maksut.”

(7)Korvataan 18 artikla seuraavasti:

”18 artikla

EAMV ylläpitää internetissä julkisesti saatavana olevaa keskitettyä tietokantaa, jossa luetellaan kaikki vaatimukset täyttävien yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneiden rahastojen hoitajat, jotka käyttävät ’EuSEF’-nimitystä, ja kaikki vaatimukset täyttävät yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneet rahastot, joista ne käyttävät tätä nimitystä, sekä maat, joissa kyseisiä rahastoja markkinoidaan.”

(8) Korvataan 21 artiklan 2 kohdassa päivämäärä ”16 päivänä toukokuuta 2015” päivämäärällä ”[24 kuukauden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä]”.

(9)Muutetaan 22 artikla seuraavasti:

a)    Korvataan 1 kohdan c alakohta seuraavasti:

”c)    käyttää ’EuSEF’-nimitystä, vaikkei sitä ole rekisteröity 15 artiklan mukaisesti, tai vaatimukset täyttävää yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistunutta rahastoa ei ole rekisteröity 15 a artiklan mukaisesti;”.

b)    Korvataan 1 kohdan e alakohta seuraavasti:

”e)    on saanut rekisteröinnin antamalla virheellisiä tietoja tai muutoin säännösten vastaisella tavalla ja rikkoo näin 15 tai 15 a artiklaa;”.

c)    Korvataan 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)    toteutettava toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että kyseinen vaatimukset täyttävän yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneen rahaston hoitaja noudattaa 5 ja 6 artiklan, 7 artiklan a ja b alakohdan sekä 13 – 15 a artiklan vaatimuksia;”.

(10)Korvataan 27 artiklan 2 kohdan a alakohdassa päivämäärä ”22 päivänä heinäkuuta 2017” päivämäärällä ”[48 kuukauden kuluttua tämän asetuksen soveltamispäivästä]”.

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

Euroopan parlamentin puolesta    Neuvoston puolesta

Puhemies    Puheenjohtaja

(1) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 345/2013, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, eurooppalaisista riskipääomarahastoista (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 1).
(2) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 346/2013, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 18).
(3) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, alueiden komitealle ja Euroopan investointipankille: Euroopan investointiohjelma (COM(2014) 903 final).
(4) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Pääomamarkkinaunionin luomista koskeva toimintasuunnitelma (COM(2015) 468 final).
(5) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/1017, annettu 25 päivänä kesäkuuta 2015, Euroopan strategisten investointien rahastosta, Euroopan investointineuvontakeskuksesta ja Euroopan investointihankeportaalista sekä asetusten (EU) N:o 1291/2013 ja (EU) N:o 1316/2013 muuttamisesta – Euroopan strategisten investointien rahasto (EUVL L 169, 1.7.2015, s. 1).
(6) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan keskuspankille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle: Sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskeva ohjelma (REFIT): Tilanne ja näkymät (COM(2014) 368 final).
(7) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).
(8) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1287/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, yritysten kilpailukykyä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä koskevan ohjelman (COSME) (2014–2020) perustamisesta ja päätöksen N:o 1639/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 33).
(9) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Sisämarkkinoiden päivitys: enemmän mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille (COM(2015) 0550 final).
(10) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 1).
(11) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: Komission työohjelma 2016 – Uudet haasteet – uudet keinot (COM(2015) 610 final).
(12) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/760, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2015, eurooppalaisista pitkäaikaissijoitusrahastoista (EUVL L 123, 19.5.2015, s. 98).
(13) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).
(14) Sääntelyntarkastelulautakunnan lausunto löytyy seuraavasta osoitteesta: […]
(15) Vaikutustenarviointiraportti ja sen tiivistelmä löytyvät seuraavasta osoitteesta: […]
(16) EUVL C […], […], s. […].
(17) EUVL C […], […], s. […].
(18) Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu .................... (............), ja neuvoston päätös, annettu ................
(19) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 345/2013, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, eurooppalaisista riskipääomarahastoista (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 1).
(20) Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 346/2013, annettu 17 päivänä huhtikuuta 2013, eurooppalaisista yhteiskunnalliseen yrittäjyyteen erikoistuneista rahastoista (EUVL L 115, 25.4.2013, s. 18).
(21) Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 1).
(22) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan keskuspankille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, alueiden komitealle ja Euroopan investointipankille: Euroopan investointiohjelma (COM(2014) 903 final).
(23) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan keskuspankille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle: Pääomamarkkinaunionin luomista koskeva toimintasuunnitelma (COM(2015) 468 final).