2.2.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 34/100


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä”

(COM(2016) 283 final – 2016/0148 (COD))

(2017/C 034/15)

Esittelijä:

Bernardo HERNÁNDEZ BATALLER

Lausuntopyyntö

Euroopan parlamentti, 9.6.2016

Neuvosto, 30.6.2016

Oikeusperusta

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla

 

(COM(2016) 283 final – 2016/0148 (COD))

Vastaava erityisjaosto

”yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus”

Hyväksyminen erityisjaostossa

4.10.2016

Hyväksyminen täysistunnossa

19.10.2016

Täysistunnon numero

520

Äänestystulos

(puolesta / vastaan / pidättyi äänestämästä)

219/4/4

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

ETSK ilmaisee tukensa komission ehdotukselle, joka on julkaistu otolliseen aikaan ja jossa esitettyjä asioita on käsitelty ja punnittu osuvasti. On syytä korostaa, että kuten ehdotuksessa todetaan, ehdotetun asetuksen soveltamisella tavoitellut edut hyödyttävät kaikkia toimijoita: kuluttajia, yrityksiä ja kansallisia viranomaisia.

1.2

Komiteaa huolestuttaa kuitenkin, että kaikkien ehdotuksessa esitettyjen näkökohtien sääntelyllä saattaa olla vaikutuksia perusoikeuksien suojeluun ja siihen, miten jäsenvaltiot soveltavat niitä.

1.3

Lisäksi ETSK kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita huolehtimaan siitä, että ehdotetun asetuksen 8 artiklassa kuvattuja yhteisiä menettelysääntöjä sovelletaan tehokkaasti hyvän hallintotavan periaatteiden mukaisesti.

1.4

Lopuksi ETSK kehottaa komissiota koordinoimaan ehdotuksessa esitettyjen toimenpiteiden täytäntöönpanoa asianmukaisesti jäsenvaltioiden kanssa ja tehostamaan koordinoitujen toimien vaikuttavuutta.

2.   Taustaa

2.1

Kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä 27. lokakuuta 2004 annettu asetus (EY) N:o 2006/2004 (1), jäljempänä ”asetus kuluttajansuojayhteistyöstä”, hyväksyttiin ETSK:n annettua siitä puoltavan lausunnon (2).

2.2

Asetuksella kuluttajansuojayhteistyöstä yhtenäistetään Euroopan talousalueen kansallisten viranomaisten yhteistyökehys niin, että niiden kuluttajansuojaviranomaisten toimet voivat kattaa sisämarkkinat kokonaisuudessaan.

2.3

Asetuksen liitteessä vahvistetaan säädökset, joihin asetusta kuluttajansuojayhteistyöstä sovelletaan, ja liite päivitetään, kun uusia säädöksiä tulee voimaan. Liite käsittää tällä hetkellä kaksikymmentä unionin säännöstöön sisältyvää direktiiviä ja asetusta, jotka koskevat kuluttajan oikeuksia sekä tuotteiden ja palvelujen markkinointia.

2.4

Asetuksella pyritään huolehtimaan vähittäismarkkinoiden toimivuudesta koko EU:n alueella.

2.4.1

Asetuksessa kuluttajansuojayhteistyöstä säädetään kansallisten viranomaisten vähimmäisvaltuuksista, ja sen avulla ne voivat lopettaa rajatylittävät rikkomukset.

3.   Kuluttajansuojayhteistyöstä annetun asetuksen arviointi

3.1

Asetuksen 21 a artiklassa säädetään, että komissio arvioi asetuksen tehokkuutta ja toimintamekanismeja ja tutkii tarvetta sisällyttää siihen uusia säädöksiä sekä tekee tarvittaessa lainsäädäntöehdotuksen sen muuttamiseksi.

3.2

Komissio julkaisi ulkoisen arvioinnin (3) perusteella ja julkisen kuulemisen toteutettuaan kertomuksen (4), jossa esitetään asetuksen tehokkuutta mahdollisesti haittaavat tekijät:

a)

Viranomaisten vähimmäisvaltuudet eivät ole riittävät tehokkaan ja ripeän yhteistyön tekemiseksi etenkin digitaalisessa ympäristössä.

b)

Markkinatietoutta ei jaeta riittävästi.

c)

Useampaa maata koskevien rikkomusten käsittelyjärjestelmään liittyy rajoituksia. Kansalliset viranomaiset kohtaavat markkinoillaan usein samanaikaisesti samankaltaisia rikkomuksia. Asetuksen olisi katettava ”laajalle levinneet rikkomukset” sekä ”suhteellisen lyhytkestoiset” rikkomukset, joilla on kuitenkin haitallisia vaikutuksia.

d)

Asetuksen liitettä on muutettava sen soveltamisalan laajentamiseksi seuraavien kriteerien perusteella:

i.

kuluttajien kollektiiviset edut

ii.

rajatylittävä merkitys

iii.

julkisen valvonnan ulottuvuus ja yhdenmukaisuus liitteessä luetellun alakohtaisen ja horisontaalisen lainsäädännön kanssa.

e)

Yrityksille ei aseteta uusia oikeudellisia velvoitteita.

3.3

Kertomuksessa ehdotetaan kuluttajansuojayhteistyöstä annetun asetuksen täytäntöönpanoa koskevien yhteistyömekanismien vahvistamista, jotta voidaan taata kuluttajalainsäädännön tehokas täytäntöönpano elinvoimaisten ja dynaamisten sisämarkkinoiden varmistamiseksi.

4.   Komission ehdotus

4.1

Ehdotuksen yleisenä tarkoituksena on poistaa kilpailun vääristymät ja sisämarkkinoiden esteet. Sen tavoitteena on unionin kuluttajalainsäädännön rajatylittävän täytäntöönpanojärjestelmän tehokkuuden ja tuloksellisuuden turvaaminen ja parantaminen.

4.2

Nykyinen asetus uudistetaan viemällä yhdenmukaistamista pidemmälle, jotta arvioinnissa mainittuihin ongelmiin voitaisiin puuttua paremmin kehittämällä unionin kuluttajalainsäädännön rajatylittävää täytäntöönpanoa sisämarkkinoilla.

4.3

Ehdotus on toissijaisuusperiaatteen mukainen, koska kuluttajansuoja kuuluu unionin ja jäsenvaltioiden jaettuun toimivaltaan. Se on myös suhteellisuusperiaatteen mukainen, sillä siinä säädetään kaikkien jäsenvaltioiden toimivaltaisille viranomaisille asetuksen soveltamisalalla kuuluvista yhteisistä vähimmäisvaltuuksista.

4.4

”Laajalle levinneisiin rikkomuksiin” puuttumiseksi tehtävän yhteistyön suhteen ehdotetaan muiden välineiden ohella yhteistä unionitason menettelyä, jonka avulla voitaisiin puuttua sellaisiin merkittäviin ja vahinkoa aiheuttaviin rikkomuksiin, jotka koskettavat vähintään kolmea neljäsosaa jäsenvaltioista, joissa asuu yhteensä vähintään kolme neljäsosaa EU:n väestöstä.

4.4.1

Ehdotuksen mukaan komissio päättäisi ”laajalle levinneiden rikkomusten” tapauksissa tällaisen yhteisen menettelyn käynnistämisestä, ja sillä olisi siinä myös pakollinen koordinoijan rooli. Myös asianomaisilla jäsenvaltioilla olisi velvollisuus osallistua yhteiseen toimeen.

4.5

Ehdotuksen alkusäännöksissä päivitetään määritelmiä, jotta voidaan ottaa huomioon asetuksen soveltamisalan laajentaminen kattamaan ”laajalle levinneet rikkomukset” ja ”lopetetut rikkomukset”.

4.6

Ehdotuksessa määritellään, miten nimetään toimivaltaiset viranomaiset ja yhteysvirastot, ja täsmennetään niiden tehtäviä. Siinä myös vahvistetaan toimivaltaisten viranomaisten tutkinta- ja täytäntöönpanotoimia koskevat vähimmäisvaltuudet sekä täsmennetään nykyisiä ja lisätään joitakin uusia valtuuksia, joita toimivaltaiset viranomaiset katsovat tarvitsevansa rajatylittävissä tilanteissa.

4.7

Lisäksi siinä säädetään keskinäisen avunannon mekanismista, joka käsittää kaksi välinettä:

tietopyynnöt, joiden avulla toimivaltaiset viranomaiset voivat hankkia tietoja ja todisteita yli rajojen;

täytäntöönpanotoimia koskevat pyynnöt, joiden avulla jonkin jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset voivat pyytää toisen jäsenvaltion toimivaltaisia viranomaisia toteuttamaan täytäntöönpanotoimia.

4.8

”Laajalle levinneitä rikkomuksia” koskevan koordinoidun valvonta-, tutkinta- ja täytäntöönpanomekanismin yhteydessä säädetään välineistä, joita ovat muun muassa koordinoidut toimet, yhteiset toimet sellaisia laajalle levinneitä rikkomuksia vastaan, joilla on unioninlaajuinen ulottuvuus, ja kuluttajamarkkinoiden yhtenäiset tutkintatoimet.

4.8.1

Ehdotuksessa säädetään uudesta välineestä, jonka avulla voidaan puuttua sellaisiin laajalle levinneisiin rikkomuksiin, joilla on unioninlaajuinen ulottuvuus ja jotka ovat omiaan vahingoittamaan kuluttajia suuressa osassa unionia. Siinä vahvistetaan kynnysarvot, joiden mukaan määritetään, millaisiin epäiltyihin rikkomuksiin liittyy unioninlaajuinen ulottuvuus.

4.8.2

Kynnysarvo perustuu kahteen kriteeriin, jotka koskevat rikkomuksen kohteena olevien maiden ja väestön lukumäärää, ja yhteinen toimi hyväksytään päätöksellä. Tavoitteena on lopettaa rikkomus ja tarvittaessa varmistaa kuluttajien oikeussuojakeinojen toteutuminen elinkeinonharjoittajan sitoumusten perusteella.

4.8.3

Ehdotuksessa vahvistetaan koordinoituja ja yhteisiä toimia koskeviin menettelyihin liittyvät yhteiset säännökset, jotka koskevat muun muassa elinkeinonharjoittajien oikeutta tulla kuulluksi, koordinoijan tehtäviä, päätöksentekoa ja kielijärjestelyjä. Lisäksi siinä vahvistetaan oikeusperusta kuluttajamarkkinoiden yhtenäisille tutkintatoimille (tehotarkastukset).

4.9

Lopuksi säädetään muista unioninlaajuisista toimista, joita ovat muun muassa muiden valvontaa ja täytäntöönpanoa edistävien toimien koordinointi, virkamiesvaihto toimivaltaisten viranomaisten välillä, kuluttajapolitiikkaa koskevien tietojen vaihto ja kansainvälinen yhteistyö.

4.9.1

Ehdotukseen sisältyvässä liitteessä on luettelo kuluttajansuojaa koskevista säädöksistä, ja se määrittää asetuksen aineellisen soveltamisalan.

5.   Yleistä

5.1

ETSK suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen, jonka tarkoituksena on vahvistaa yhteistyötä ja parantaa oikeusvarmuutta ottamalla käyttöön moderneja, tehokkaita ja tuloksellisia mekanismeja, jotka vähentävät rajatylittävien rikkomusten kuluttajien yhteisille eduille ja sisämarkkinoille aiheuttamia vahinkoja.

5.2

Ehdotuksella parannetaan kaikkien niiden elinkeinonharjoittajien asemaa, jotka kärsivät sellaisten elinkeinonharjoittajien aiheuttamasta epäreilusta kilpailusta, jotka eivät noudata lainsäädäntöä vaan soveltavat liiketoimintamalleja, joiden avulla on mahdollista välttää toisen jäsenvaltion lakien noudattaminen ja aiheuttaa vahinkoa niiden piiriin kuuluville kuluttajille.

5.2.1

Näin parannetaan kuluttajansuojaa, oikeusvarmuutta yritysten kannalta, rajatylittävän täytäntöönpanon johdonmukaisuutta ja tasapuolisia toimintaedellytyksiä sisämarkkinoilla ilman, että on tarpeen aiheuttaa yrityksille kohtuutonta taakkaa.

5.2.2

Edellä esitetyn perusteella ETSK muistuttaa, että valtuuksiaan käyttäessään viranomaisten olisi otettava tasapuolisesti huomioon asiaankuuluvat perusoikeudet, kuten kuluttajansuojan korkea taso, elinkeinovapaus ja tiedonvälityksen vapaus. Komitea painottaa, että on tärkeää kunnioittaa oikeutta puolustukseen sekä oikeutta tulla kuulluksi ja käyttää menettelyissä haluamaansa kieltä.

5.3

Sen lisäksi, että ehdotuksessa esitetään lähtökohtaisesti tehokkaita, laajalle levinneiden rikkomusten ulottuvuuden ja laajuuden mukaisia ratkaisuja, se sisältää niiden käyttöön ottamiseksi kuluttajien ja käyttäjien oikeuksien tehokasta suojelua edistäviä toimenpiteitä, joita voi olla hyvä soveltaa tapauksissa, jotka eivät kuulu käsillä olevan ehdotuksen soveltamisalaan.

5.4

Ehdotuksen tavoitteen ja päämäärän saavuttamiseksi on tarpeen, että viranomaisilla on tarvittavat keinot ja valtuudet tehdä tuloksellista yhteistyötä ja hyväksyä toimenpiteitä asetuksen soveltamista varten. ETSK kannattaa toimivaltaisten viranomaisten tutkinta- ja täytäntöönpanovaltuuksien vähimmäistason ja keinojen ehdotettua lisäämistä, kun otetaan huomioon jäsenvaltioissa nykyisin vallitsevat erilaiset oikeusperinteet.

5.4.1

Lainsäädännön soveltamisen tehokkuuden kannalta on tärkeää, että rikkomuksen perusteella saatu voitto voidaan määrätä maksettavaksi takaisin. ETSK on jo aiemmin kannattanut tätä (5). Ehdotuksessa erotetaan perustellusti toisistaan toimivaltaisten viranomaisten vähimmäisoikeudet, kun on kyse korvauksien määräämisestä kuluttajille tai rikkomuksen perusteella saadun voiton palauttamisesta.

5.4.2

On tärkeää, että ehdotuksessa harkitaan seuraamusten julkaisemista keinona tervehdyttää markkinoita, jotta lisätään niiden toiminnan avoimuutta ja toteutetaan oikeutta tiedonvälityksen vapauteen (6).

5.5

Toisaalta ehdotuksessa ei tarkastella luonteeltaan ennakoivia toimenpiteitä, jotka auttaisivat asetuksen tavoitteen saavuttamista, vaan pitäydytään reaktiiviseen lähestymistapaan, jonka pakottava vaikutus ei välttämättä aina torju rikkomusten vaikutuksia toivotulla tavalla, varsinkaan jos yhteiset menettelyt tai niiden tehokkuus viivästyvät.

5.6

Lisäksi asetuksen tulevaa soveltamista on tarkasteltava uudelleen, jotta voidaan arvioida sen vaikutusta markkinoiden korjaamiseen, koska toteutetut seuraamustoimet eivät aina korreloi riittävästi sääntöjenvastaisten käytäntöjen oikaisun ja niiden seurausten kumoamisen kanssa erityisesti, kun on kyse toistuvista sääntöjenvastaisuuksista.

5.7

Ehdotuksen kokonaisvaltaisempi suuntaaminen laajalle levinneiden rikkomusten poistamiseen saattaisi lisätä onnistumisen mahdollisuuksia; myös kuluttajien ja käyttäjien näkemyksillä ja odotuksilla on tässä huomattava merkitys.

5.7.1

Näin ollen näiden näkemysten ja odotusten tuntemus ja samanaikainen ennakoivien ja reaktiivisten toimenpiteiden toteuttaminen erityisesti itse- ja yhteissääntelyä painottaen sekä kuluttajien vastuullinen toiminta voivat luoda yhteisvaikutuksia, jotka lisäävät ehdotuksen tehokkuutta ja tuloksellisuutta.

5.8

ETSK suhtautuu myönteisesti ehdotuksessa kaavailtuun kansalaisyhteiskunnan organisaatioiden osallistumismahdollisuuteen, koska tällä tavoin edistetään hyvää hallintoa, avoimuutta ja avoimuusperiaatteen soveltamista unionin toimielinten toiminnassa (7).

5.8.1

Ilmoitusmekanismin laajentaminen siten, että muut yksiköt voivat osallistua siihen, on komitean mielestä keskeinen tekijä kaikkien toimijoiden yhteisvastuuta koskevien tavoitteiden saavuttamiseksi.

6.   Erityistä

6.1

Asetuksessa olisi voitu harkita mahdollisuutta määritellä varsinaisia seuraamusmaksuja täydentäviä tai niille vaihtoehtoisia toimenpiteitä.

6.2

Muiden viranomaisten ja nimettyjen elinten kanssa tehtävän yhteistyön suhteen olisi hyvä asettaa koordinointikriteerejä, joilla taataan yhdenmukainen valtavirtaistaminen, jotta varmistetaan 6 artiklan säännösten optimaalinen toteutuminen ja ehkäistään poikkeavuudet ja sääntöjenvastaisuudet artiklan soveltamisessa.

6.3

Myös 8 artiklan sisältö on hyvin perusteltu, sillä siinä ilmoitetaan selvästi viranomaisten käytettävissä olevat vähimmäistoimenpiteet, minkä ansiosta liikkumavara viranomaisten päätöksiä odotettaessa voi monissa tapauksissa olla nykyistä paljon laajempi.

6.4

Joka tapauksessa jäsenvaltioiden on hyvin tärkeää varmistaa, että toimivaltaisilla viranomaisilla ja yhteysvirastoilla on riittävät määrärahat valtuuksiensa tuloksellista käyttöä varten.

6.5

ETSK:n näkemyksen mukaan on varmistettava, että keskinäisen avunannon mekanismin kehittämisessä ja täytäntöönpanossa ja ehdotetuissa hallintomenettelyissä noudatetaan tinkimättä avoimuuden ja hallinnon yksinkertaistamisen kaltaisia periaatteita.

6.6

Menettelyllisten prosessien ja väylien runsauden ja niistä johtuvan tapauskohtaisuuden vuoksi laajalle levinneitä rikkomuksia koskevaa koordinoitua valvonta-, tutkinta- ja täytäntöönpanomekanismia käsittelevää lukua olisi selkeytettävä sen ymmärrettävyyden parantamiseksi ja jotta helpotetaan sen sisällön sujuvaa ja välitöntä soveltamista. Sama pätee kaikkien menettelyjen vaiheisiin.

6.7

Ehdotetun asetuksen 24 artiklassa jää epäselväksi, aiheuttavatko elinkeinonharjoittajan sitoumukset, kun kuluttajat ovat ne hyväksyneet, muiden käynnistettyjen tai mahdollisesti myöhemmin käynnistettävien korjaavien toimenpiteiden lopettamisen, vaikka 25 artiklasta voidaan päätellä, että sitoumukset ja seuraamustoimet ovat toisensa pois sulkevia, mikä saattaa olla ristiriidassa jäsenvaltioiden omalla alueellaan tällä hetkellä soveltaman lainsäädännön kanssa.

6.7.1

Ei myöskään ole selvää, että yhteensopimattomia toimintatapoja voidaan soveltaa kaikkiin mahdollisiin tapauksiin, koska kulloistenkin olosuhteiden analyysi saattaa puoltaa molempia toimintatapoja eri suhteissa. Tämä epäselvyys saattaa jättää tilaa ehdotuksen tapauskohtaisemmalle soveltamiselle, mutta edellytyksenä on kuitenkin aina, että epäyhdenmukaista kohtelua vältetään.

6.7.2

Kuluttajamarkkinoiden yhtenäisistä tutkintatoimista todettakoon, että toimet olisi hyvä laajentaa edellä esitetyn mukaisesti ehkäiseväksi hallinnolliseksi käytännöksi, sillä näin vältetään laajalle levinneiden rikkomusten riskitilanteiden syntyminen ja estetään lisäksi jo toteutetuista toimista johtuvat väliaikaiset vääristymät sekä mahdollistetaan reagointi varhaisessa vaiheessa.

6.8

On syytä huomauttaa, että tehokkuuden ja tuloksellisuuden varmistamiseksi valvonta- ja ilmoitusmekanismien olisi oltava yhteentoimivia jo käyttöön otettujen järjestelmien kanssa ja ne olisi jopa syytä liittää toisiinsa suoraan pyrkien yhdenmukaistamaan tai standardoimaan niiden yhdennetty toiminta.

6.9

Ehdotuksen VI lukuun voitaisiin sisällyttää artikla, jossa säädetään menettelystä, jolla kansalaisille voidaan tarvittaessa tiedottaa tehokkaasti, ja määritellään menettelyn soveltamisperusteet.

6.10

Tietokannasta ja rikkomuksia koskevien tietojen vaihtamista varten perustettavasta järjestelmästä voidaan todeta samaa kuin valvontamekanismista, eli että järjestelmän on oltava yhteensopiva valvonta- ja ilmoitusmekanismien kanssa.

6.11

ETSK katsoo, että määräaika ehdotetun asetuksen soveltamista koskevan kertomuksen antamiselle on liian pitkä. Ehdotuksen tavoitteiden tärkeyden vuoksi sitä on lyhennettävä tai on luotava jatkuvan osittaisen arvioinnin järjestelmä, jotta voidaan havaita varhaisessa vaiheessa mahdolliset poikkeamat asetuksen toiminnassa ja toteuttaa tarvittaessa asianmukaiset toimenpiteet ehdotetun asetuksen ja sen soveltamisen muokkaamiseksi.

Bryssel 19. lokakuuta 2016.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Georges DASSIS


(1)  EUVL L 364, 9.12.2004, s. 1.

(2)  EUVL C 108, 30.4.2004, s. 86.

(3)  Consumer Policy Evaluation Consortium, loppuraportti, 17.12.2012.

(4)  COM(2016) 284 final, 25.5.2016.

(5)  EUVL C 175, 28.7.2009, s. 20 ja EUVL C 162, 25.6.2008, s. 1.

(6)  EUVL C 248, 25.8.2011, s. 87 ja EUVL C 218, 23.7.2011, s. 69.

(7)  EUVL C 11, 15.1.2013, s. 3.