5.5.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 147/11


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 50 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettu hakemuksen julkaiseminen

(2015/C 147/06)

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (1) 51 artiklassa tarkoitetulla tavalla.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

”CITRON DE MENTON”

EU-nro: FR-PGI-0005-01299–5.1.2015

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Nimi

”Citron de Menton”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa

Ranska

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus

3.1   Tuotelaji

Luokka 1.6 Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisenaan tai jalostettuina

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta

Citron de Menton -nimellä tarkoitetaan Citrus limon -lajin Adamo-, Cerza-, Eureka- ja Santa Teresa -lajikkeiden ja paikallisesti Menton-nimellä tunnetun lajikkeen tuoreita kokonaisia sitruunoita.

Sitruuna korjataan käsin. Sitä ei käsitellä kemiallisesti sadonkorjuun jälkeen, eikä sillä ole minkäänlaista vahapintaa koostumuksesta riippumatta.

Sen ominaisuudet ovat seuraavat:

kuoren väri: sitruuna saa värinsä ollessaan kiinni puussa; varhaisessa vaiheessa väri vaihtelee vaalean keltaisesta vihertävän keltaiseen ja optimaalisesti kypsyneen hedelmän väri on voimakkaan, heleän keltainen. Kylmien talviöiden aikaan keltainen väri voi olla myös kirkas, lähes fluoresoiva;

kuori hienorakeinen, tiukasti kiinni lohkoissa;

halkaisija 53–90 mm (mitattuna hedelmän poikkileikkauksen kohdalta);

tuoksu hyvin voimakas, tuoreen sitruunaruohon aromaattinen tuoksu;

mehua vähintään 25 prosenttia hedelmän kokonaispainosta (siivilöitynä mehuna);

mehu voimakkaan tuoksuinen, sen maku hieman hapan, ei karvas; E/A-suhde 1,2–2,2 (E = sokeripitoisuus kuiva-aineesta ja A = happamuus ilmaistuna sitruunahappona);

luokitellaan extra- tai I-luokkaan, voimassa olevista määräyksistä riippuen.

Uusia lajikkeita voidaan ottaa mukaan edellyttäen, että niillä on edellä kuvatut ominaisuudet, ja edellyttäen, että ne on kirjattu Ranskan luetteloon, kansallinen maatalouden tutkimuslaitos (INRA) on ne hyväksynyt ja niitä on testattu kymmenen vuoden ajan kyseisellä maantieteellisellä alueella. Lajikeluettelo toimitetaan siihen tehtyjen muutosten jälkeen tuottajille sekä valvontaelimelle ja toimivaltaisille valvontaviranomaisille.

Kaupan pidettäessä Citron de Menton -sitruunoilla on hedelmän kantaan kiinnittyneenä yksi tai kaksi lehteä vähintään 30 prosentilla hedelmistä. Vaalean vihreät lehdet ovat suuret ja suippokärkiset, ja lehden laita on pienihampainen.

Sitruunat myydään koon mukaan lajiteltuna, irtotavarana tai alle 2 kilogramman painoisissa rasioissa.

Myytäessä Citron de Menton -sitruunaa irtotavarana kokoluokittelun periaatteena on, että sitruunoiden välinen suurin kokoero ei saa olla suurempi kuin ero, joka saadaan laskemalla yhteen asteikon kolme peräkkäistä kokoluokkaa.

Rasioissa myytävät Citron de Menton -sitruunat kuuluvat aina extra-luokkaan ja samaan kokoluokkaan.

3.3   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet) ja raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet)

3.4   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella

Citron de Menton -sitruunan tuotanto ja sadonkorjuu tapahtuvat yksilöidyllä maantieteellisellä alueella.

3.5   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt

Citron de Menton pakataan

alle 8 kg:n laatikoihin

alle 15 kg:n laatikoihin – vain edelleen käsiteltäväksi tarkoitetut hedelmät

alle 2 kg:n rasioihin

3.6   Tuotteen, johon rekisteröity nimi viittaa, merkitsemistä koskevat erityiset säännöt

Merkinnässä esiintyy Citron de Menton -nimi kokonaisuudessaan.

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus

Maantieteellinen alue käsittää seuraavat Alpes Maritimes -departamentin kunnat:

Castellar, Gorbio, Roquebrune-Cap-Martin, Sainte-Agnès ja Menton.

5.   Yhteys maantieteelliseen alkuperään

Maantieteellisen alueen erityisyys

Citron de Mentonin maantieteellisen alueen erityispiirteitä ovat seuraavat:

Luonnonoloihin liittyvät tekijät

Citron de Mentonin maantieteellinen tuotantoalue on maapallon pohjoisinta sitruunan viljelyaluetta. Se sijaitsee meren (Välimerelle on linnuntietä 7 kilometrin matka) ja vuoriston (useat huiput kohoavat yli 1 000 metrin korkeuteen) välissä. Vuoristosta erkanee koillisesta lounaaseen kulkeva kukkulajono, joka päättyy äkisti mereen Saint Louisin rajanylityssillan ja Cap Martinin kohdalla.

Citron de Mentonin maantieteellisellä tuotantoalueella vaikuttaa mikroilmasto, jota luonnehtivat

pienet lämpötilaerot ja leudot talvet (keskilämpötila 10 °C), lukuun ottamatta lyhyttä ajanjaksoa tammikuun lopussa ja helmikuun alussa; keväät ja syksyt ovat miellyttäviä (keskilämpötila 16 °C) mutta myrskyisiä (sadetta saadaan keskimäärin 70 millimetriä kuukaudessa), ja kesä on lämmin olematta kuitenkaan helteinen (keskilämpötila 23–27 °C);

auringonvalon suuri määrä (2 800 tuntia auringonpaistetta vuodessa) ja sen ansiosta lauhat talvet;

usva, joka rajoittaa voimakasta auringonvaloa kesällä;

leudot tuulet: merituulta sekä sisämaasta tulevia tuulia, joita vuorten antama suoja pehmentää;

kosteus lähellä 75:tä prosenttia eli trooppisten vyöhykkeiden arvoja.

Citron de Mentonin maantieteellisen tuotantoalueen maaperää luonnehtivat hiekkakiveä oleva emäkallio, jota kutsutaan Mentonin hiekkakiveksi, hiekkaisesta savesta saviseksi hiekaksi vaihteleva hiukkasrakenne, joka tekee maan ilmavaksi, ja kohtalaisen korkea pH-arvo (pH 8).

Maantieteellisen alueen vesistöverkko on tiheä, ja lukuisat vesivirrat osoittavat pohjaveden pinnan olevan riittävän korkealla.

Inhimilliset tekijät

Ensimmäiset sitrushedelmät ilmaantuivat Mentoniin vuonna 1341. Sitrushedelmien viljelyn todellinen kukoistus Mentonin alueella ajoittuu kuitenkin 1600- ja 1700-luvuille, joilta ovat peräisin ensimmäiset kyseistä viljelyä ja sitruunoiden kauppaa säätelevät lakitekstit. Citron de Menton -sitruunan viljelyn ja kaupan huippuaika kesti noin sata vuotta, 1700-luvun puolivälistä 1800-luvun puoliväliin. Sitrushedelmien viljely on siis ollut Mentonin ensimmäinen taloudellisen toimeliaisuuden muoto. Vuonna 1956 monet tekijät, kuten väestöpako maataloudesta, edistivät viljelyn taantumista, minkä lisäksi sitruunatarhoja turmeli Phoma tracheiphila Petri -nimisen kotelosienen aiheuttama näivetystauti (mal secco). Vuodesta 1992 alkaen paikallinen sitrushedelmien viljely on kuitenkin elpynyt voimakkaasti viljelijöille myönnetyn taloudellisen tuen ja maatalousmaan säilyttämistoimien myötävaikutuksella. Vuosina 2004–2012 istutettiin 3 000 sitruunapuuta, minkä jälkeen puita oli vuonna 2012 kaikkiaan 5 000.

Aikojen kuluessa Mentonin sitruunanviljelijät ovat viljelleet pääasiassa yhtä paikallislajiketta, Mentonia. Vuoden 1956 tautituhojen jälkeen viljelijät ovat alkaneet viljellä myös muita, paikallisiin ilmasto- ja maaperäoloihin sopeutuneita sitruunalajikkeita.

Citron de Menton -sitruunaa viljellään rakennetuilla pengerryksillä (paikallinen nimitys on ”restanques”), joilla voidaan hyödyntää auringonvalo mahdollisimman hyvin.

Citron de Menton -sitruunaa viljellään kasteltavilla lohkoilla enintään 390 metrin korkeudessa ja linnuntietä enintään 7 kilometrin etäisyydellä merestä.

Tuottajat leikkaavat sitruunapuut vähintään kerran vuodessa helmikuun ja syyskuun välillä ja poistavat säännöllisesti ”varkaat” (vain vähän tai ei lainkaan hedelmiä tuottavat puiset sivuversot, jotka vievät ravintoa hedelmiä tuottavilta oksilta).

Satoa korjataan läpi vuoden sitä mukaa kuin puun hedelmät kypsyvät, sillä kypsyminen ei tapahdu samanaikaisesti. Korjuu tehdään käsin useassa vaiheessa, jotta kulloinkin voidaan valita vain kypsät hedelmät. Sitruuna saavuttaa myyntikunnon kannalta toivotun värin ollessaan vielä kiinni puussa. Sadonkorjuu tehdään varoen: hedelmät irrotetaan yksitellen, käytetään enintään 20 kg:n koreja tai laatikoita ja säkkien käyttö on kielletty liikakuumenemisen riskin vuoksi.

Mentonissa on tapana kerätä sitruunat siten, että niissä on kiinni muutama lehti. Lehdet toimivat samalla kertaa sekä tuntomerkkinä että takeena tuoreudesta. Jos hedelmät kerätään lehdettöminä, kanta leikataan pois verhiön tyvestä, jotta hedelmän kuori ei vaurioituisi.

5.1   Tuotteen erityisyys

Citron de Menton -sitruunan erityispiirteitä ovat

väri, jonka hedelmä saa luontaisesti olleessaan kiinni puussa. Varhaisessa vaiheessa väri vaihtelee vaalean keltaisesta vihertävän keltaiseen, optimaalisesti kypsyneen hedelmän väri on voimakkaan, heleän keltainen ja kylmien talviöiden aikaan keltainen väri voi olla myös kirkas, lähes fluoresoiva;

kuori on hienorakeinen, tiukasti kiinni lohkoissa;

voimakas tuoreen sitruunaruohon tuoksu, jota vapautuu erityisesti sitruunaa pyöritettäessä ja hangattaessa;

mehu voimakkaan tuoksuinen ja sen maku hieman hapan, ei karvas.

5.2   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen tuotteen erityislaatuun, maineeseen tai muihin ominaisuuksiin

Mentonin alueen ja Citron de Menton -sitruunan välisen syy-yhteyden luovat tuotteen erityinen laatu ja hyvä maine.

Citron de Menton -sitruunan maantieteellinen tuotantoalue sijaitsee meren ja vuoriston välissä, tämän vaikutuksesta Mentonin alueella vallitsevat erityiset ilmasto-olot, joilla sitruunan erityispiirteet selittyvät:

vuoristoraja pohjoisessa suojaa sitruunapuuta länsi-, pohjois- ja koillistuulen aiheuttamilta vaurioilta hedelmien kypsymisen aikaan;

merituuli puolestaan hyödyttää sitruunapuuta tuomalla hapekasta ilmaa;

Mentonin hiekkakivisestä emäkalliosta syntyneiden kukkuloiden rinteet ovat jo vuosisatojen ajan olleet hyvä valinta sitrushedelmäpuiden istuttamiselle rakennetuille pengerryksille aina 390 metrin korkeuteen asti (korkeammalla ilmasto ei ole enää suotuisa). Siellä ilmava maaperä on otollinen tuotannolle, hallan riski on vähäinen ja hedelmien kypsyminen on varmaa (lämpöä vapautuu);

Mentonin erityiset kosteusolot, jotka muistuttavat trooppisen ilmaston oloja, suosivat sitruunan viljelyä;

leuto ilmasto meren läheisyydessä (sitruunatarhat sijaitsevat alle 7 kilometrin etäisyydellä merestä) ja lämpimänä aikana nouseva, voimakasta auringonpaistetta vähentävä usva rajoittavat sokereiden kertymistä ja edistävät Citron de Menton -sitruunan hieman happaman mutta vailla karvautta olevan maun kehittymistä;

sitruunan tyypilliseen voimakkaaseen väriin erityisesti vaikuttava tekijä on pieni vuorokausilämpötilan vaihtelu;

suhteellisen kylmä aika Mentonissa tammikuun puolivälistä helmikuun puoliväliin vaikuttaa hedelmän värittymiseen kauniisti, hieman happamaan makuun ja otolliseen kypsymiseen;

liiallisen kosteuden puuttuminen ja lyhytkestoiset sateet keväällä ja syksyllä yhdistettynä siihen, että peltoviljelyksiä ei ole ja hedelmätarhat ovat pieniä, sekä viljelykäytännöt (erityisesti leikkaus) ovat luoneet alueelle poikkeuksellisen paikallisen biodiversiteetin, joka on tehokas suoja tuholaisten leviämistä vastaan. Tämän ansiosta sadon hygieeninen laatu on erittäin hyvä, vaikka kasvinsuojeluaineita käytetään vain poikkeuksellisesti;

sitruunan hygieeninen laatu ja erityiset kypsymisominaisuudet selittävät myös sen, miksi korjuun jälkeisiä käsittelyjä (sienitautien torjunta-aineet) ja vahakäsittelyä ei tarvita.

Puiden leikkauksen ansiosta hedelmät ovat sopivan kokoisia ja mehukkaita. Kastelumahdollisuudet ja korjuukäytännöt (korjuu käsin, monessa vaiheessa, suurta varovaisuutta noudattaen) vaikuttavat myös siihen, että hedelmien laatu on erinomainen sekä näönvaraisesti (kuori on ehjä, virheet puuttuvat lähes täysin) että maun perusteella (sopiva kypsyys saavutetaan hedelmän ollessa vielä kiinni puussa, mistä ovat tuloksena hyvin pieni mehupitoisuus sekä mehun E/A-suhde, hedelmät eivät ole vihertyneitä).

Citron de Menton -sitruunan erityispiirteet ovat tuoneet sille mainetta kansallisesti ja maailmanlaajuisesti. Sille on omistettu kokonainen teos ”Citron de Menton”, julkaisija ROM (joulukuu 2005).

Citron de Menton on kuorensa ja mehunsa laadun ja tuoksun vuoksi hyvin arvostettu suurten ranskalaisten keittiömestareiden keskuudessa; heistä mainittakoon Alain Ducasse (”Louis XV” Monacossa), Paul Bocuse (”les frères Troisgros”) ja vielä Joël Robuchon, joka kuvailee sitruunaa sanoin ”ainutlaatuinen tuoksu, hienovaraisen hapan maku, voimakkaan tuoksuinen kuori”.

Citron de Menton -sitruunan erityisominaisuuksien ansiosta se on myös hyvin haluttu monien valmistettujen tuotteiden tuotannossa. Niihin kuuluvat leivonnaiset, sitruunalikööri, hillot, maustettu oliiviöljy jne.

Mentonissa vuodesta 1934 asti pidetyt ”sitruunajuhlat” (Fête du Citron) keräävät tuhansia kävijöitä Ranskasta ja ulkomailta (vuonna 2011 heitä oli 200 000). Se on Alpes Maritimes -departamentin kolmanneksi suosituin tapahtuma. Sitruunoin ja appelsiinein koristellut vaunut kiertelevät kaupungissa, ja sitrushedelmillä täydennetyt kukkalaitteet kaunistavat puutarhoja.

Eritelmän julkaisutiedot

(tämän asetuksen (2) 6 artiklan 1 kohdan toinen alakohta)

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-735ca22e-cd8a-4112-9dfc-61ffde2e063c/telechargement


(1)  EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1.

(2)  Katso alaviite 1.