Bryssel 24.11.2015

COM(2015) 589 final

2013/0088(COD)

KOMISSION TIEDONANTO
EUROOPAN PARLAMENTILLE

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

neuvoston vahvistamasta kannasta yhteisön tavaramerkistä 26 päivänä helmikuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 207/2009 ja yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 täytäntöönpanosta annetun komission asetuksen (EY) N:o 2868/95 muuttamisesta sekä maksuista sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit) annetun komission asetuksen (EY) N:o 2869/95 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseksi

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)


2013/0088 (COD)

KOMISSION TIEDONANTO
EUROOPAN PARLAMENTILLE


Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

neuvoston vahvistamasta kannasta yhteisön tavaramerkistä 26 päivänä helmikuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 207/2009 ja yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 täytäntöönpanosta annetun komission asetuksen (EY) N:o 2868/95 muuttamisesta sekä maksuista sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit) annetun komission asetuksen (EY) N:o 2869/95 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen hyväksymiseksi

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

1.Tausta

Päivä, jona ehdotus on toimitettu Euroopan parlamentille ja neuvostolle
(asiakirja COM(2013) 0161 final – 2013/0088 COD):

27. maaliskuuta 2013

Päivä, jona Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on antanut lausuntonsa:

11. heinäkuuta 2013

Päivä, jona Euroopan tietosuojavaltuutettu on antanut lausuntonsa:

4. helmikuuta 2014

Päivä, jona Euroopan parlamentti on vahvistanut ensimmäisen käsittelyn kantansa:

25. helmikuuta 2014

Päivä, jona neuvoston kanta on vahvistettu:

10. marraskuuta 2015

2.Komission ehdotuksen tavoite

Yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 207/2009 ja yhteisön tavaramerkistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 40/94 täytäntöönpanosta annetun komission asetuksen (EY) N:o 2868/95 muuttamisesta sekä maksuista sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit) annetun komission asetuksen (EY) N:o 2869/95 kumoamisesta annetun komission ehdotuksen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi (COM (2013) 0160 final – 2013/0088 (COD)) (Ehdotus asetukseksi) ja samanaikaisesti annettavan direktiivin uudelleenlaadintaa koskevan ehdotuksen tärkeimpänä yhteisenä tavoitteena, kun niitä tarkastellaan pakettina, on edistää innovointia ja talouskasvua parantamalla EU:n tavaramerkkien rekisteröintijärjestelmien saatavuutta, tehokkuutta ja vaikuttavuutta yritysten kannalta. Tarkoituksena on alentaa kustannuksia, yksinkertaistaa ja nopeuttaa menettelyjä, parantaa oikeusvarmuutta sekä tarjota entistä parempaa suojaa väärentämiseltä.

Asetusehdotuksen tavoitteena on erityisesti:

yksinkertaistaa EU:n tavaramerkin hakuun ja rekisteröintiin liittyviä menettelyjä

nykyaikaistaa ja parantaa nykyisiä säännöksiä muuttamalla vanhentuneita säännöksiä sekä lisätä oikeusvarmuutta säännöksiä täsmentämällä ja moniselitteisyyksiä poistamalla

luoda OHIMin ja kansallisten virastojen välille asianmukainen yhteistyökehys, jonka tarkoituksena on edistää käytäntöjen lähentämistä ja kehittää yhteisiä välineitä

saattaa OHIMin hallinto ajan tasalle

mukauttaa asetus 207/2009 Lissabonin sopimukseen

ratkaista EU:n tavaramerkkijärjestelmän taloudellisen tasapainon kannalta keskeiset kysymykset.

3.Huomautukset neuvoston kannasta

3.1Yleiset huomiot

Neuvoston kanta vastaa neuvoston, Europan parlamentin oikeudellisista asioista vastaavan valiokunnan (JURI) ja komission 21. huhtikuuta 2015 pidetyissä epävirallisissa kolmikantakeskusteluissa saavuttamaa väliaikaista poliittista yhteisymmärrystä. Tämä poliittinen yhteisymmärrys vahvistettiin neuvostossa 13. heinäkuuta 2015. Neuvoston ensimmäisen käsittelyn kannan vahvistamisen ja parlamentin vuoden 2015 joulukuun puolivälissä järjestettävän täysistuntoäänestyksen ansiosta teksti voitaneen lopullisesti hyväksyä toisen käsittelyn varhaisessa vaiheessa. Komissio kannattaa saavutettua kompromissia huolimatta tietyistä talousarvioon liittyvistä huolenaiheista, joita käsitellään liitteenä olevassa selonteossa, sillä se parantaa nykyistä tilannetta erityisesti tavaramerkkilainsäädännön osalta.

3.2Huomautukset Euroopan parlamentin esittämiin tarkistuksiin

3.2.1.Euroopan parlamentin tarkistukset, jotka on sisällytetty kokonaan, osittain tai periaatteessa neuvoston ensimmäisessä käsittelyssä vahvistamaan kantaan

Neuvoston ensimmäisen käsittelyn kantaan sisältyy huomattava määrä Euroopan parlamentin ehdottamia muutoksia, mukaan lukien direktiiviin 2008/95 ehdotetut rinnakkaiset muutokset.

Tavaramerkkilainsäädännön osalta neuvosto otti huomioon unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön ja suostui täydentämään siirtymäaikaa asetusehdotuksessa, jolla mukautetaan ennen luokituskäytännön muutosta jätettyjen tavaramerkkien eritelmiä, ja antoi näin takeet niille kolmansille osapuolille, jotka olivat jättäneet tavaramerkkihakemuksensa tuona aikana. Komissio voi kannattaa tätä lähestymistapaa.

Lisäksi neuvosto hyväksyi parlamentin ehdotuksen vahvistaa OHIMille maksettavien maksujen määrän suoraan asetuksen 207/2009 liitteessä; tällä hetkellä maksuista säädetään komission asetuksessa (EY) N:o 2869/95. Komissio voi hyväksyä tämän.

OHIMin aseman ja toiminnan osalta neuvoston suurelta osin hyväksymät parlamentin tarkistukset sisältävät viraston nimen muuttamisen ”Euroopan unionin teollisoikeuksien virastoksi”. Vaikka komissio voi hyväksyä tämän kompromissina, on valitettavaa, ettei varsinainen perustoiminta käy uudesta nimestä ilmi eikä riittävällä tavalla se, että kyse on EU:n virastosta (englanniksi käytetään ilmaisua ”office” eikä ilmaisua ”agency”). Toisaalta komissio voi hyväksyä lainsäätäjien tukeman ajatuksen perustaa virastoon sovittelukeskus, mutta pitää neuvoston tapaan parempana, ettei viraston tehtäviä ulotettaisi koskemaan välimiestoimintaa.

Kansallisten teollisoikeusvirastojen ja EU:n viraston välisen uuden yhteistyökehyksen osalta neuvosto suostui tekemään yhteistyöstä pakollisen, mutta antoi kuitenkin kansallisille virastoille mahdollisuuden jäädä tietyissä olosuhteissa yhteistyön ulkopuolelle. Lisäksi neuvosto sitoutui parlamentin pyyntöön varmistaa, että tavaramerkkien käyttäjiä kuullaan aktiivisesti tässä yhteydessä kehitetyistä hankkeista. Neuvosto suostui myös nostamaan kyseiselle toiminnalle osoitetun budjetin enimmäismäärää 15 prosenttiin viraston vuotuisista tuloista, kun taas Euroopan parlamentti kannatti sen nostamista 20 prosenttiin. Komissio hyväksyy kaikilta osin nämä mukautukset.

Vaikka viraston hallinnon osalta komissio pitää valitettavana sitä, että neuvosto kannatti Euroopan parlamentin näkemystä ja poisti asetusehdotuksesta säännökset, jotka mahdollistavat johtokunnan perustamisen, se kannattaa hallintoneuvoston uutta kokoonpanoa, johon kuuluu Euroopan parlamentin edustaja.

3.2.2.Euroopan parlamentin tarkistukset, joita ei ole sisällytetty neuvoston ensimmäisessä käsittelyssä vahvistamaan kantaan

Lainsäätäjät eivät päässeet yksimielisyyteen uudesta OHIMin johtajan valinta- ja nimitysmenettelystä, jota nykyisin noudatetaan suuressa osassa muita EU:n virastoja, ja sen vuoksi poistivat säännöksen asetusehdotuksesta. Komissio pitää tulosta valitettavana ja katsoo, ettei sitä saisi pitää ennakkotapauksena EU:n virastoja tulevaisuudessa uudistettaessa.

Toisaalta komissio on tyytyväinen siihen, ettei neuvosto hyväksynyt Euroopan parlamentin ehdotusta säilyttää asetuksen N:o 207/2009 nykyinen säännös, jonka mukaan viraston johtaja voi esittää muutosehdotuksia asetukseen, eikä antanut nimitysvaltuuksia hallintoneuvoston sijasta muodollisesti johtajalle.

Tavaramerkkioikeuden osalta ja direktiivin 2008/95 uudelleenlaadintaa koskevassa ehdotuksessa noudatetun lähestymistavan mukaisesti komissio tukee neuvostoa ja vastustaa tavaramerkin vaikutuksia koskevien rajoitusten täydentämistä edelleen siten kuin Euroopan parlamentti on ehdottanut. Komissio voi kuitenkin hyväksyä lopullisen kompromissitekstin, jossa asianomaiseen johdanto-osan kappaleeseen lisätään erityisesti perusoikeuksia ja -vapauksia, taiteellinen ilmaisu mukaan lukien, koskeva täsmennys.

Direktiivin 2008/95 uudelleenlaadintaa koskevan ehdotuksen tapaan komissio tukee myös sitä, että neuvosto on yhteisöjen tuomioistuimen oikeuskäytännön huomioon ottaen poistanut pienten lähetysten tuontia koskevan säännöksen.

3.3Neuvoston esittämät uudet säännökset ja komission kanta niihin

Neuvosto hyväksyi direktiivin 2008/95 uudelleenlaadintaa koskevan ehdotuksen mukaisesti kompromissiratkaisun kauttakuljetusta koskevasta säännöksestä, jonka mukaan oikeus estää tavaroiden tuominen unionin alueelle raukeaa, jos ilmoittaja/tavaroiden haltija pystyy toimivaltaisessa tuomioistuimessa osoittamaan, että tavaramerkin haltijalla ei ole oikeutta estää tavaroiden saattamista markkinoille maassa, joka on niiden lopullinen määränpää. Samalla kun säilytetään komission ehdotuksen keskiössä oleva tavoite luoda tehokkaita ja tuloksellisia keinoja torjua unionin kautta kulkevien väärennettyjen tavaroiden yhä kasvavia virtoja, tarkistuksessa on löydetty sopiva tasapaino tavaramerkkioikeuksien tehokkaan täytäntöönpanon varmistamistarpeen ja takeiden antamista koskevan poliittisen tarpeen välillä, jotta ei aiheettomasti haitata tavaroiden vapaata liikkuvuutta niissä poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa tavaramerkkioikeudet kuuluvat EU:n ulkopuolella oleville eri osapuolille. Komissio voi näin ollen hyväksyä neuvoston ehdottaman ratkaisun.

Neuvosto hyväksyi OHIMille suoritettavien maksujen uudet määrät (vahvistetaan asetuksen 207/2009 liitteessä) siten, että uudistamismaksut pyritään alentamaan hakemusmaksujen tasolle. Komissio kannattaa voimakkaasti tätä lähestymistapaa, joka johtaisi jopa 37 prosentin säästöihin, erityisesti sellaisten yritysten uudistamismaksujen osalta, jotka hakevat EU-tavaramerkilleen suojaa yli alkuperäiseksi10 vuodeksi.

Neuvosto lisäsi uuden oikeusperustan, jolla pyritään hyvittämään jäsenvaltioille niiden kansallisista virastoista toiminnallisena osana EU:n tavaramerkkijärjestelmää aiheutuneet kustannukset. Komissio oli alun perin ehdottanut ainoastaan rahoitusmekanismia, josta OHIM voisi rahoittaa yhteisiä yhteistyöhankkeita avustuksia myöntämällä, mutta se voi hyväksyä tarkistuksen osana lainsäätäjien lopullista kompromissia.

Neuvosto palautti komission alun perin ehdottaman ja Euroopan parlamentin poistaman säännöksen, joka mahdollistaa OHIMin budjettiylijäämän siirtämisen EU:n talousarvioon. Vaikka komissio hyväksyy täysin tällaista siirtoa koskevan periaatteen, se pahoittelee, että neuvoston asettamat ehdot voivat merkittävästi rajoittaa tämän uuden säännöksen soveltamisalaa käytännössä.

Lopuksi neuvosto lisäsi säännöksiä täytäntöönpanosäädösten käytöstä ja vastaavista komiteamenettelyistä niiden hyväksymiseksi. Sen vuoksi asetustekstiin oli tarpeen sisällyttää useita tällä hetkellä komission asetukseen (EY) N:o 2868/95, komission asetukseen (EY) N:o 2869/95 ja komission asetukseen (EY) N:o 216/96 sisältyviä teknisiä sääntöjä. Komissio pahoittelee tätä käytännön kannalta, koska se edellyttää, että pienetkin tekniset muutokset on tehtävä tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen.

4.Päätelmät

Huolimatta tietyistä kompromissin talousarvionäkökohtiin liittyvistä huolenaiheista, joita liitteenä olevassa lausumassa käsitellään, komissio tukee saavutettua kompromissia, etenkin niitä muutoksia, jotka vahvistavat tavaramerkin haltijoiden asemaa ja tarjoavat paremman oikeusvarmuuden tavaramerkkilainsäädäntöä sovellettaessa.

5.Komission lausuma

Komissio panee merkille, että Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässeet sopimukseen EU:n tavaramerkkijärjestelmän uudistamisesta. Uudistuksen EU:n tavaramerkkijärjestelmän käyttäjille tuoman lisäarvon vuoksi komissio on päättänyt tukea uudistusta, koska sopimukseen pääseminen puolestaan parantaa merkittävästi nykytilannetta erityisesti tavaramerkkilainsäädännön osalta. Komissio on kuitenkin huolissaan tietyistä sopimuksen talousarvionäkökohdista.

Komissio pahoittelee erityisesti, että lainsäätäjät eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen yhdestä OHIMin talousarviota koskevan ehdotuksensa keskeisimmistä osa-alueista, joka koskee maksujen automaattista tarkistamista siinä tapauksessa, että virastolle kertyy toistuvasti olennaisia ylijäämiä, ja näiden ylijäämien automaattista siirtämistä EU:n talousarvioon. Vaikka maksujen suuruus vahvistetaan EU:n tavaramerkkiasetuksessa, huomattavan ylijäämän siirrosta päättää edelleen OHIMin budjettikomitea (kahden kolmasosan enemmistöllä). Komissio muistuttaa, että tällainen siirto tapahtuisi vasta sen jälkeen, kun kaikki perussäädöksen mukaisesti käytettävissä olevat varat on käytetty sekä sellaiset kustannukset hyvitetty, joita jäsenvaltioiden teollisoikeuksien keskusvirastoille ja muille jäsenvaltioiden asianomaisille viranomaisille aiheutuu Euroopan unionin tavaramerkkijärjestelmän sujuvan toiminnan varmistamisesta.

Komissio aikoo jatkaa OHIMin perimien maksujen suuruuden tarkistamista, jotta ne saataisiin sellaiselle tasolle, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin teollisuudenalalle tarjottujen palvelujen kustannuksia, ja jotta voitaisiin estää merkittävien ylijäämien kertyminen OHIMille, Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa sovittujen kaikkiin virastoihin sovellettavien sääntöjen mukaisesti.

Komissio korostaa, että OHIMin ja muiden täysin omarahoitteisten virastojen sekä taloudellisesti riippumattomien toimielinten ja elinten, joita ei rahoiteta EU:n talousarviosta, olisi katettava itse kaikki henkilöstöönsä liittyvät kustannukset, työntekijöidensä lasten opiskelusta Eurooppa-kouluissa aiheutuvat kustannukset mukaan luettuina. Hallinnollisen riippumattomuuden periaatteiden mukaisesti komissio pyrkii kaikin keinoin varmistamaan, että nämä virastot, toimielimet ja elimet todella vastaavat kyseisistä kustannuksista tai että ne palauttavat kyseiset määrät EU:n talousarvioon.

Komissio korostaa, että OHIMin mahdollisen tulevan uudistuksen on pääjohtajan esivalintamenettelyn ja nimittämisen osalta noudatettava täysin yhteisen lähestymistavan periaatteita.