Bryssel 27.8.2015

JOIN(2015) 32 final

EUROOPAN KOMISSION JA UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEAN EDUSTAJAN YHTEINEN PÄÄTÖS

Euroopan unionin osallistumisesta eri järjestöjen toimintaan
yhteistyön tekemiseksi terrorismin torjunnan alalla


EUROOPAN KOMISSION JA UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEAN EDUSTAJAN YHTEINEN PÄÄTÖS

Euroopan unionin osallistumisesta eri järjestöjen toimintaan
yhteistyön tekemiseksi terrorismin torjunnan alalla

EUROOPAN KOMISSIO JA UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUS–POLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 17 artiklan 1 kohdan ja 27 artiklan 2 kohdan,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)Maailmanlaajuinen terrorisminvastainen foorumi on monenvälinen foorumi, joka pyrkii lujittamaan kansainvälistä yhteistyötä terrorismin torjumiseksi ja jonka jäsenet keskustelevat tarpeesta lisätä asiantuntemusta, resursseja ja aloitteita terrorismin torjunnan tehostamiseksi. Sen jäsenet ovat perustaneet väkivaltaisen ääriliikehdinnän torjumista varten seuraavat kansainväliset erityiselimet: väkivaltaisten ääriliikkeiden torjunnan osaamiskeskus (Hedayah Center of Excellence for Countering Violent Extremism), kansainvälinen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutti (International Institute for Justice and the Rule of Law) ja GCERF-rahasto (Global Community Engagement and Resilience Fund).

(2)Hedayah-osaamiskeskus on perustettu vastauksena tarpeeseen luoda riippumaton monenvälinen keskus, joka koulutuksen, vuoropuhelun, yhteistoiminnan ja tutkimuksen avulla torjuu väkivaltaista ääriliikehdintää sen kaikissa muodoissa ja joka tuo yhteen asiantuntijoita, asiantuntemusta ja kokemusta eri puolilta maailmaa.

(3)Kansainvälisen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutin tehtävänä on tarjota lainlaatijoille, poliisille, syyttäjille, tuomareille, vankilavirkailijoille ja muille oikeusalan sidosryhmille oikeusvaltioperiaatteeseen nojaavaa koulutusta siitä, miten voidaan torjua terrorismia ja siihen liittyvää kansainvälistä rikollisuutta, vahvistaa rikosoikeusjärjestelmiä ja luoda oikeudellisia sekä poliisin ja muiden rikosoikeusalan ammattilaisten alueellisia verkostoja oikeuden, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. Instituutti toimii myös foorumina yhteistyökumppaneiden, esimerkiksi YK:n huume- ja rikosjärjestön, YK:n terrorismin vastaisen komitean toimeenpanevan johtokunnan ja maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen foorumin, samankaltaisille toiminnoille.

(4)GCERF-rahasto on perustettu maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen foorumin yhteyteen täydentämään hallitusten ja yhteisöperustaisten järjestöjen tämänhetkisiä ja tulevia toimia, joilla ne torjuvat väkivaltaista ääriliikehdintää ja auttavat vastustamaan sen kannattajia. Se pyrkii tukemaan paikallis- ja yhteisötason aloitteita väkivaltaisen ääriliikehdinnän torjumiseksi.

(5)Euroopan unioni on maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen foorumin perustajajäsen, ja se on ollut tiiviisti mukana Hedayah-osaamiskeskuksen, kansainvälisen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutin ja GCERF-rahaston perustamisessa. Siksi se pitää näitä elimiä keskeisinä toimijoina kansainvälisessä yhteistyössä, jonka avulla torjutaan väkivaltaista ääriliikehdintää yleisesti ja terrorismia erityisesti.

(6)Vakautta ja rauhaa edistävään välineeseen kuuluvan temaattisen strategia-asiakirjan (2014–2020) ja siihen liitetyn suuntaa-antavan monivuotisen ohjelman (2014–2017) hyväksymisestä 11 päivänä elokuuta 2014 annettu komission täytäntöönpanopäätös (C(2014) 5607) sisältää säännöksiä pitkän aikavälin toimista, jotka koskevat unionin sekä kumppanimaiden ja -alueiden välisiä erityisiä yhteistyötoimia maailmanlaajuisten ja alueiden rajat ylittävien sekä puhkeamaisillaan olevien uhkien torjumiseksi vakautta ja rauhaa edistävän välineen perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 230/2014 1 5 artiklan mukaisesti.

(7)Terrorismin torjunta on yksi strategian päätavoitteista. Siinä Euroopan unionia kehotetaan tukemaan unionin perimmäistä tavoitetta eli edistämään tehokasta monenvälisyyttä ja nostetaan alueiden rajat ylittävä yhteistyö etusijalle. Yhtenä vaihtoehtona vakautta ja rauhaa edistävässä välineessä mainitaan tuki erityisille terrorismia torjuville yhteistyöohjelmille, jotka on laadittu Yhdistyneiden kansakuntien tai muiden monenvälisten kehysten, kuten maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen foorumin, puitteissa.

(8)Strategiaan perustuvassa suuntaa-antavassa monivuotisessa ohjelmassa (2014–2017) nostettiin etusijalle terrorismia torjuvan monenvälisen yhteistyön edistäminen pitkällä aikavälillä, varsinkin Yhdistyneissä kansakunnissa ja maailmanlaajuisella terrorisminvastaisella foorumilla, sekä tuki terrorismin ja väkivaltaisen ääriliikehdinnän torjumiseen liittyvälle maailmanlaajuiselle kenttätyölle ja vuoropuhelulle muun muassa monenvälisten aloitteiden avulla ja yhteistyössä hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja paikallisyhteisöjen kanssa.

(9)Komissio rahoittaa terrorismintorjuntaa koskeviin rikosoikeudellisiin näkökohtiin liittyviä toimia Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kansainvälisen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutin välityksellä ja vuotuisen toimintaohjelman hyväksymisestä vuodeksi 2013 annetun komission täytäntöönpanopäätöksen (C(2013) 4599) nojalla.

(10)Komissio päätti osallistua Hedayah-osaamiskeskuksen ja GCERF-rahaston toimintaan vuotuisen toimintaohjelman hyväksymisestä vuodeksi 2014 annetussa täytäntöönpanopäätöksessään (C(2014) 5647). Päätöksen mukaisesti komissio on myöntänyt sekä Hedayah-osaamiskeskukselle että GCERF-rahastolle avustuksia sellaisten paikallis- ja yhteisötason aloitteiden edelleen rahoittamiseen, joilla torjutaan väkivaltaista ääriliikehdintää eri puolilla maailmaa kyseisten elinten kansainvälistä asiantuntemusta ja monenvälistä luonnetta hyödyntämällä. Samassa päätöksessä säädettiin myös, että komissio osallistuu GCERF-rahaston johtokunnan toimintaan.

(11)Tämä lähestymistapa vahvistettiin terrorismin torjunnasta 9 päivänä helmikuuta 2015 annetuissa neuvoston päätelmissä 2 , joiden mukaan neuvosto suhtautuu myönteisesti muun muassa siihen, että ”[t]uetaan kansainvälisiä aloitteita radikalisoitumisen ja terrorismin torjumiseksi, kuten Hedayah-osaamiskeskusta Abu Dhabissa (ensimmäinen kansainvälinen väkivaltaisten ääriliikkeiden torjunnan osaamiskeskus) ja GCERF-rahastoa Genevessä (Global Community Engagement and Resilience Fund)...”.

(12)Lisäksi neuvosto totesi seuraavaa: ”EU aikoo tehostaa osallistumistaan maailmanlaajuiseen terrorisminvastaiseen foorumiin (GCTF), myös kehittämällä aktiivisesti GCTF:n innoittamia aloitteita, kuten Hedayah-osaamiskeskusta Abu Dhabissa, GCERF-rahastoa (Global Community Engagement Resilience Fund) ja kansainvälistä oikeus- ja oikeusvaltioinstituuttia Maltalla.” Eurooppa-neuvoston jäsenet korostivat asiaa 12 päivänä helmikuuta 2015 annetussa valtion- ja hallitusten päämiesten julkilausumassa, jossa peräänkuulutettiin pitkäjänteistä ja koordinoitua kanssakäymistä Yhdistyneiden kansakuntien ja maailmanlaajuisen terrorismin–vastaisen foorumin kanssa sekä asiaankuuluvien alueellisten aloitteiden yhteydessä.

(13)Komissio on vahvistanut yleissäännön, jonka mukaan se ei osallistu yksityisoikeudellisten elinten toimintaan, 4 päivänä elokuuta 2004 tehtyyn päätökseen C(2004) 2958 liitetyissä asiaa koskevissa suuntaviivoissa.

(14)Sääntö otettiin käyttöön siksi, että tällaiseen osallistumiseen liittyy vakavia riskejä: komission maineen vaarantuminen, taloudellinen riski, asianomaisille virkamiehille mahdollisesti aiheutuva eturistiriita, rahoitusmenettelyjen mahdollinen väärinkäyttö, nepotismin ja klientelismin riski näiden elinten rekrytointikäytännöissä, samoihin kumppaneihin ”kiinni jäämisen” ja tehottomuuden riski sekä epäreilun kilpailun riski suhteessa muihin palveluntuottajiin.

(15)Komissio säilytti kuitenkin mahdollisuuden poiketa yleissäännöstä poikkeuksellisissa tilanteissa, jos voidaan osoittaa, että osallistuminen on erityisen hyödyllistä. Tällaisessa poikkeustapauksessa komission olisi otettava huomioon tietyt yleiset kriteerit sekä asianomaisen elimen luonne ja tavoitteet.

(16)Komission osallistuminen sellaisten kansainväliseen yhteistyöhön keskittyvien elinten toimintaan, joissa sen kumppaneina olisi jäsenvaltioita ja kolmansia maita, pitäisi perustella poikkeuksellisella poliittisella intressillä. Koska tällaiset elimet voidaan rinnastaa kansalaisjärjestöihin, tiivistä osallistumista niiden päätöksentekoelinten toimintaan voitaisiin harkita, kunhan se on linjassa suuntaviivojen 4 artiklan a alakohdan kanssa (C(2004) 2958).

(17)Jotta voidaan vahvistaa Euroopan komission johdonmukainen sitoutuminen Hedayah-osaamiskeskukseen, kansainväliseen oikeus- ja oikeusvaltioinstituuttiin ja GCERF-rahastoon noudattaen terrorismin torjuntaa koskevaa Euroopan unionin monenvälistä lähestymistapaa sekä vakautta ja rauhaa edistävään välineeseen kuuluvaa temaattista strategia-asiakirjaa (2014–2020) ja siihen liitettyä suuntaa-antavaa monivuotista ohjelmaa (2014–2017), joiden mukaan kyseiset kolme elintä ovat olennainen osa unionin maailmanlaajuista terrorismintorjuntastrategiaa, on tärkeää, että Euroopan unioni huolehtii täysipainoisesta osallistumisesta kyseisten elinten johtokuntien toimintaan. Tämä on tarpeen myös siksi, että voidaan vaikuttaa näiden elinten ohjelmasuunnitteluun ja GCERF-rahaston tapauksessa rahoituspäätöksiin Euroopan unionin painopisteiden mukaisesti ja taata näiden elinten työn yhdenmukaisuus ja täydentävyys suhteessa unionin omiin ohjelmiin ja sen toimintaan Yhdistyneissä kansakunnissa. Lisäksi terrorismin torjunnasta 9 päivänä helmikuuta 2015 annetuissa neuvoston päätelmissä Euroopan unionia kehotetaan tehostamaan toimintaansa edellä mainittujen elinten kanssa ja neuvoston 20 päivänä lokakuuta 2014 vahvistamassa ja 16 päivänä tammikuuta 2015 julkaistussa EU:n terrorisminvastaisessa sekä vierastaistelijoita koskevassa strategiassa 3 unionia kehotetaan osallistumaan maailmanlaajuisen terrorisminvastaisen foorumin aloitteisiin. Kyseisten elinten ansiosta EU voi myös tehostaa eri kumppaneiden kanssa tekemäänsä yhteistyötä terrorismin torjumiseksi. On komission taloudellisten intressien mukaista, että se osallistuu GCERF-rahaston johtokunnan toimintaan ja että sillä on siellä täysi äänioikeus, kun otetaan huomioon rahaston rahoituksellinen ja operatiivinen luonne ja tehtävä rahoituksen hallinnoijana.

(18)Jokaisen komission päätöksen, jolla pyydetään lupaa poiketa yksityisoikeudellisten elinten toimintaan osallistumattomuutta koskevasta yleissäännöstä (koskien täyttä osallistumista tai äänioikeudellista jäsenyyttä), olisi täytettävä päätökseen C(2004) 2958 liitettyjen suuntaviivojen 5 ja 6 kohdassa esitetyt ehdot.

(19)Unionin osallistumisesta äskettäin perustettujen kansainvälisen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutin, Hedayah-osaamiskeskuksen ja GCERF-rahaston toimintaan on tehtävä erityinen Euroopan komission ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan yhteinen päätös,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

1 artikla

Euroopan unionin osallistuu seuraavien terrorismia torjuvien järjestöjen toimintaan:

väkivaltaisten ääriliikkeiden torjunnan Hedayah-osaamiskeskus, Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat;

kansainvälinen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutti, Valletta, Maltan tasavalta;

GCERF-rahasto (Global Community Engagement and Resilience Fund), Geneve, Sveitsin valaliitto.

2 artikla

Euroopan komissio ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja hyväksyvät kirjeenvaihtoluonnoksen (lisäys I) tämän päätöksen perusteena oleviksi asiakirjoiksi ja pyrkivät saamaan Euroopan unionille johtokunnan täysivaltaisen jäsenen aseman seuraavissa:

väkivaltaisten ääriliikkeiden torjunnan Hedayah-osaamiskeskus, Abu Dhabi, Yhdistyneet arabiemiirikunnat;

kansainvälinen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutti, Valletta, Maltan tasavalta;

GCERF-rahasto, Geneve, Sveitsin valaliitto.

Euroopan komission osallistuminen edellä mainittujen elinten toimintaan on komission päätöksessä C(2004) 2958 esitettyjen suuntaviivojen mukaista.

3 artikla

Euroopan komissio ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja hyväksyvät tähän päätökseen liitetyt työjärjestelyt (liite I).




Tehty Brysselissä

Komission puolesta

Neven MIMICA

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja
Federica MOGHERINI

(1)

   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 230/2014, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2014, vakautta ja rauhaa edistävän välineen perustamisesta. EUVL L 77, 15.3.2014.

(2)

   Asiakirja 6044/15, 3367. neuvoston kokous, ulkoasiat, Bryssel, 9.2.2015.

(3)

   Asiakirja 5369/15, ”Luonnos Syyriaa ja Irakia koskevaksi terrorisminvastaiseksi strategiaksi, jossa kiinnitetään erityistä huomiota vierastaistelijoihin”, terrorismityöryhmän (kansainvälinen terrorismi) 233494. kokous Brysselissä 15. tammikuuta 2015.


Bryssel 27.8.2015

JOIN(2015) 32 final

LIITE

asiakirjaan

EUROOPAN KOMISSION JA UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEAN EDUSTAJAN YHTEINEN PÄÄTÖS

Euroopan unionin osallistumisesta eri järjestöjen toimintaan yhteistyön tekemiseksi terrorismin torjunnan alalla


LIITE I: TYÖJÄRJESTELYT

Euroopan unionin osallistuessa kansainvälisen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutin, väkivaltaisten ääriliikkeiden torjunnan Hedayah-osaamiskeskuksen ja GCERF-rahaston toimintaan noudatetaan seuraavia järjestelyjä:

a)Kansainvälisessä oikeus- ja oikeusvaltioinstituutissa ja Hedayah-osaamiskeskuksessa unionia edustaa unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja / komission varapuheenjohtaja tai hänen edustajansa (Euroopan ulkosuhdehallinnosta tai komission yksiköistä). GCERF-rahastossa unionia edustaa Euroopan komissio.

Unionia kussakin näistä kolmesta elimestä edustava vastuuyksikkö järjestää koordinointikokoukset kaikkien asiaankuuluvien yksikköjen kanssa vähintään viisi työpäivää ennen kutakin mainittujen elinten johtokunnan kokoontumista.

b)Komissio osallistuu kansainvälisen oikeus- ja oikeusvaltioinstituutin ja Hedayah-osaamiskeskuksen johtokuntien kokouksiin ja on niissä edustettuna silloin, kun niissä käsitellään komission toimivaltaan kuuluvia asioita ja asioita, joilla on operatiivisia ja taloudellisia seurauksia.

Yksityisoikeudellisten elinten toimintaan osallistumista koskevien komission suuntaviivojen (C(2014) 2958) 4 artiklan a alakohdan ja 5 artiklan a ja b alakohdan mukaisesti Euroopan komission edustaja on hierarkkisesti riippumaton edellä mainittujen elinten EU-rahoituksesta vastaavista komission yksiköistä, paitsi jos sovelletaan 5 artiklan d alakohtaa, jonka mukaan rahoitusosuuden määrä vahvistetaan kollegion päätöksellä. Euroopan komission edustajalla ei myöskään ole minkäänlaista roolia sellaisessa tarjouskilpailussa, johon kyseiset elimet osallistuvat.

c)Euroopan ulkosuhdehallinnon edustajat osallistuvat GCERF-rahaston johtokunnan kokouksiin ja ovat niissä edustettuina silloin, kun niissä käsitellään korkean edustajan toimivaltaan kuuluvia asioita ja asioita, jotka liittyvät yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan tai strategia- ja politiikkakysymyksiin.


Bryssel 27.8.2015

JOIN(2015) 32 final

LIITE

LISÄYS

asiakirjaan

Euroopan komission ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan yhteinen päätös

Euroopan unionin osallistumisesta eri järjestöjen toimintaan yhteistyön tekemiseksi terrorismin torjunnan alalla


LISÄYS

KIRJEENVAIHTO