8.4.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 104/1


COSACIN L KONFERENSSIN PÄÄTELMÄT

27.–29. lokakuuta 2013, Vilna

2014/C 104/01

1.   COSACin osallistuminen parlamenttien välisen yhteistyön vahvistamiseen Euroopan unionissa

1.1.

COSAC toivottaa perustajansa, Ranskan tasavallan ulkoasiainministerin ja Ranskan kansalliskokouksen (Assemblée nationale) entisen puhemiehen Laurent FABIUSin tervetulleeksi COSACin Vilnassa järjestettävään 50. juhlaistuntoon ja esittää hänelle sydämelliset kiitoksensa hänen vuonna 1989 tekemänsä aloitteen sekä sen jatkotoimien johdosta, joiden seurauksena perustettiin unionin asioita käsittelevien parlamentaaristen elinten konferenssi eli COSAC.

1.2.

Euroopan unionin (EU) perussopimuksissa tunnustettuna vanhimpana parlamenttien välisenä konferenssina COSAC on edelleen sitoutunut vahvistamaan demokraattista legitimiteettiä ja vastuuvelvollisuutta EU:ssa ja edistämään kansallisten parlamenttien ennakoivaa roolia EU:n päätöksentekoprosessissa sekä kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin välistä yhteistyötä.

1.3.

COSAC kehottaa EU:n toimielimiä käynnistämään parlamenttien kanssa keskustelun siitä, miten olisi mahdollista hyödyntää täysimääräisesti Lissabonin sopimuksen pöytäkirjassa N:o 1 olevan 10 artiklan mukaisia mahdollisuuksia.

2.   Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajavaltion tilannekatsaus

2.1.

COSAC ottaa huomioon 27. kesäkuuta 2013 korkeimmalla poliittisella tasolla saavutetun Euroopan parlamentin, neuvoston puheenjohtajavaltion ja komission välisen poliittisen yhteisymmärryksen monivuotisesta rahoituskehyksestä vuosiksi 2014–2020 ja odottaa mielenkiinnolla täydentävien säännöksien nopeaa päätökseen saattamista; ne ovat ratkaisevassa asemassa, jotta uusi rahoituskehys olisi toiminnallinen, johdonmukainen, avoin ja paremmin unionin kansalaisten tarpeisiin mukautettu. COSAC katsoo, että EU:n talousarvion olisi oltava merkittävässä asemassa, jotta kannustetaan kasvua, taataan tarvittavat investoinnit tutkimukseen ja innovointiin sekä autetaan tarkastelemaan EU:n sisäisen makrotaloudellisen epätasapainon ongelmaa. COSAC painottaa, että ensisijaisena tavoitteena on nyt varmistaa, että rahoitusvarat vuosiksi 2014–2020 saavuttavat ajoissa unionin kansalaiset ja yritykset.

2.2.

COSAC suhtautuu myönteisesti Eurooppa-neuvoston kesäkuussa 2013 saavuttamaan yhteisymmärrykseen, joka koskee kuuden miljardin euron suuruista nuorisotyöttömyysrahastoa eli ”nuorisotakuuta” ja jonka tavoitteena on panna täytäntöön nuorisotyöllisyyspaketti. COSAC korostaa kuitenkin, että konkreettisia lisätoimia on toteutettava kiireellisesti. COSAC painottaa, että nuorisotyöttömyyttä torjuvien toimien on perustuttava kattavaan strategiaan, mukaan lukien toimet, joilla tuetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä, edistetään yrittäjyyttä nuorten keskuudessa ja vähennetään koulunkäynnin keskeyttämistä.

2.3.

COSAC katsoo, että täysin toiminnallisten energia-alan sisämarkkinoiden sekä niiden toimenpiteiden päätökseen saattaminen, joita on toteutettu palvelujen tarjoamisen yhteydessä tapahtuvasta työntekijöiden lähettämisestä työhön toiseen jäsenvaltioon annetun direktiivin parissa – minkä myötä olisi energiamarkkinoiden ja digitaalitekniikan ohella sekä palkkoihin ja sosiaaliturvaan liittyvien kansallisten lakien mukaisesti mahdollista saattaa yhteismarkkinoiden luominen päätökseen – kuuluu EU:n keskeisiin tavoitteisiin, jotka vuorostaan kannustaisivat kehittämään vakaampaa ja kilpailukykyisempää unionin taloutta ja vahvistaisivat siten EU:n asemaa kansainvälisesti. Tästä syystä se kehottaa EU:n toimielimiä toteuttamaan kaikki mahdolliset toimenpiteet konkreettisen edistymisen saavuttamiseksi näillä aloilla, mukaan lukien keskipitkän ja pitkän aikavälin investointeja kannustavan poliittisen varmuuden takaaminen.

2.4.

COSAC toteaa, että on EU:n etujen mukaista, että sen itäiset naapurivaltiot ovat turvallisia, vakaita, taloudellisesti vahvoja ja eurooppamyönteisiä, ja korostaa, että itäisen kumppanuuden menestyminen edellyttää yhteisiä toimia EU:n toimielimiltä, EU:n jäsenvaltioilta ja itäisiltä kumppaneilta itseltään.

2.5.

COSAC toivottaa Kroatian tervetulleeksi EU:n 28. jäseneksi COSAC painottaa Euroopan komission viimeaikaisissa edistymiskertomuksissa ilmenevän ”perusasiat ensin” -periaatteen täytäntöönpanon merkitystä,, ja toteaa, että liittymisprosessi on oikea keino jatkaa Euroopan yhdentymistä myös Länsi-Balkanin alueen kanssa.

2.6.

COSAC suhtautuu myönteisesti transatlanttista kauppa- ja investointikumppanuutta koskevien historiallisten neuvottelujen käynnistämiseen EU:n ja Yhdysvaltojen välillä ja katsoo, että mikäli ne saatetaan päätökseen tavalla, joka on täysin eurooppalaisten yritysten oikeutettujen etujen mukainen, transatlanttisen kauppa- ja investointikumppanuuden avulla olisi mahdollista antaa kaivattua pontta EU:n taloudelle, jopa luoden komission arvioiden mukaan 400 000 uutta työpaikkaa ja lisäten BKT:n kasvua 0,5 prosenttia vuodessa. COSAC suhtautuu kuitenkin tuomitsevasti siihen, että toimielimiä ja yksittäisiä henkilöitä on kuunneltu luvattomasti tietoverkoissa.

2.7.

COSAC ilmaisee pitävänsä Välimerellä tapahtuneita kuolemantapauksia erittäin valitettavina ja kehottaa EU:ta ja jäsenvaltioita toteuttamaan päättäväisesti toimia, jotta tällaiset inhimilliset murhenäytelmät eivät enää toistu. COSAC ottaa huomioon toimenpiteet, joista on tähän liittyen keskusteltu 24. ja 25. lokakuuta järjestetyssä Eurooppa-neuvostossa, erityisesti hiljattain perustetun Välimerta tarkastelevan työryhmän, ja kehottaa noudattamaan koordinoitua lähestymistapaa maahanmuuttoon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn SEUT-sopimuksen 80 artiklassa vahvistettujen yhteisvastuun ja oikeudenmukaisen vastuunjaon periaatteiden mukaisesti.

3.   Itäisen kumppanuuden menestyksen varmistaminen

3.1.

COSAC korostaa itäisen kumppanuuden strategista merkitystä sen itäisten naapurivaltioiden pitkän aikavälin turvallisuuden, demokratiakehityksen ja taloudellisen vaurauden kannalta. COSAC odottaa, että Vilnassa järjestettävässä kolmannessa itäisen kumppanuuden huippukokouksessa saavutetaan konkreettisia tuloksia ja avataan mahdollisuus tarvittavat sitoumukset ja edellytykset täyttävien itäisen kumppanuuden valtioiden tiiviimpään poliittiseen lähentymiseen ja syvempään taloudelliseen yhdentymiseen. COSAC suhtautuu myönteisesti edistykseen, jota on saavutettu kahdenvälisiä assosiaatiosopimuksia ja pitkälle meneviä ja laaja-alaisia vapaakauppasopimuksia koskevissa neuvotteluissa itäisten kumppanien kanssa, ja odottaa, että Georgian ja Moldovan kanssa tehtävät sopimukset saatetaan onnistuneesti alulle Vilnan huippukokouksen aikana.

3.2.

Ottaen huomioon, että taloudellinen ja poliittinen tilanne vaihtelee itäisen kumppanuuden valtioissa, COSAC painottaa erityisesti Ukrainan merkitystä itäisen kumppanuuden menestymisen kannalta. COSAC suhtautuu myönteisesti Euroopan parlamentin Ukrainan-tarkkailuvaltuuskunnan tuloksiin ja esittää kiitoksensa Euroopan parlamentin entiselle puhemiehelle Pat Coxille ja entiselle Puolan tasavallan presidentille Alexander KWASNIEWSKIlle heidän väsymättömästä sitoutumisestaan ja omistautumisestaan valikoivaan oikeudenkäyttöön liittyvien ongelmien ratkaisemiseen ja tarvittavien oikeudellisten uudistuksien helpottamiseen Ukrainassa. COSAC toivoo, että Ukraina jatkaa uudistuksia tarvittavien edellytyksien täyttämiseksi, jotka on määritelty virallisesti 10. joulukuuta 2012 järjestetyssä ulkoasioiden neuvostossa ja joita tuetaan 13. joulukuuta 2012 annetussa Euroopan parlamentin päätöslauselmassa, ja että Ukrainan kanssa tehtävä assosiaatiosopimus allekirjoitetaan Vilnan huippukokouksen aikana. COSAC kannattaa EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen väliaikaista soveltamista, kunnes se allekirjoitetaan, ja ilmaisee aikomuksensa edetä nopeasti EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen täysimääräisessä ratifioinnissa kansallisissa parlamenteissa, kunhan kaikki tarvittavat edellytykset on täytetty. COSAC haluaa painottaa yhteisvastuun merkitystä kaikin tavoin Ukrainan kanssa sekä assosiaatioprosessin aikana että sen jälkeen.

4.   Demokraattinen legitimiteetti EU:ssa ja EU:n parlamenttien asema

4.1.

COSAC panee merkille, että EU:n päätöksentekoprosessin poliittisessa ja institutionaalisessa rakenteessa on edelleen havaittavissa demokratiavajetta. COSAC muistuttaa, että vuosi 2013 on Euroopan kansalaisten teemavuosi, ja katsoo siten, että on tarpeen toteuttaa toimia, joilla varmistetaan, että EU:n hallinto, erityisesti taloudellinen hallinto, ja sen toimielimien toiminta on demokraattista ja avointa, jotta vähennetään unionin kansalaisten ja EU:n toimielimien välistä etäisyyttä.

4.2.

COSAC toteaa, että EU:n institutionaalinen rakenne perustuu sekä kansallisella että unionin tasolla annettuun kaksoislegitimiteettiin ja että parlamentaarisessa valvonnassa on saavutettava oikea tasapaino kansallisten parlamenttien ja Euroopan parlamentin välillä. COSAC, jonka tavoitteena on vahvistaa unionin parlamentaarista ulottuvuutta, kehottaa kansallisia parlamentteja toteuttamaan täysimääräistä parlamentaarista valvontaa unionissa tehtyihin päätöksiin nähden ja käymään perusteellista keskustelua siitä, miten ne voisivat hyödyntää Lissabonin sopimuksen mukaista toimivaltaa täysimääräisesti pyrkiessään luomaan nykyistä vastuuvelvollisemman ja legitiimimmän hallintojärjestelmän EU:ssa.

4.3.

COSAC panee merkille, että riittävä määrä kansallisia parlamentteja tai niiden kamareita on esittänyt perustellun lausunnon käynnistääkseen ”keltaisen kortin” mekanismin, joka koskee tällä kertaa ehdotusta neuvoston asetukseksi Euroopan syyttäjänviraston perustamisesta (1).

4.4.

COSAC kehottaa Euroopan komissiota ottamaan opiksi kokemuksista, joita saatiin ensimmäisestä ”keltaisesta kortista” eli vastauksesta Monti II -ehdotukseen, kuten COSACin XLIX konferenssin päätelmissä korostetaan. COSAC suhtautuu myönteisesti komission pyrkimykseen kiinnittää erityistä huomiota toissijaisuuteen liittyviin kysymyksiin ja menettelyjen uudelleen vahvistamiseen puheenjohtaja BARROSOn 1. joulukuuta 2009 päivätyn kirjeen liitteen mukaisesti sekä komission lujaan sitoutumiseen viestiä suoraan kansallisten parlamenttien kanssa.

4.5.

COSAC vahvistaa jälleen sitoutumisensa demokraattisen legitimiteetin vahvistamiseen EU:ssa ja ehdottaa tästä syystä seuraavaa:

COSAC kehottaa EU:n toimielimiä osoittamaan, että kansallisten parlamenttien perustelluilla lausunnoilla ja osallistumisella poliittiseen vuoropuheluun on vaikutusta

COSAC kehottaa uudelleen Euroopan komissiota varmistamaan, että kansallisten parlamenttien perusteltuihin lausuntoihin ja poliittiseen vuoropuheluun osallistumiseen vastataan laadukkaammin ja oikea-aikaisemmin

COSAC korostaa, että on tärkeää, että kansalliset parlamentit osallistuvat kansalliseen päätöksentekoprosessiin, joka koskee EU-asioita. EU-asiat on sisällytettävä kansallisten parlamenttien päivittäiseen toimintaan ja työhön. COSAC kehottaa – kunnioittaen kunkin jäsenvaltion prosessioikeudellista lainsäädäntöä ja vakiintuneita käytäntöjä – kansallisia ministerineuvostoon kokoontuvia ministereitä huolehtimaan siitä, että kansalliset parlamentit osallistuvat niiden kantojen muodostamiseen, joita jäsenvaltiot edustavat neuvostossa.

5.   Poliittinen vuoropuhelu

5.1.

COSAC kehottaa EU:n toimielimiä ja erityisesti Euroopan komissiota käymään kansallisten parlamenttien kanssa tiiviimpää, tehokkaampaa ja rakentavampaa poliittista vuoropuhelua, jonka tavoitteena on saavuttaa konkreettisia tuloksia aihekohtaisissa EU:n asioissa, erityisesti sen lippulaivahankkeissa ja muissa asioissa. COSAC muistuttaa kolmen edellisen puheenjohtajavaltion ehdotuksista poliittisen vuoropuhelun parantamiseksi Euroopan komission ja kansallisten parlamenttien välillä.

5.2.

COSAC kehottaa Euroopan komissiota ottamaan huomioon lausunnot, joita kansalliset parlamentit esittivät COSACin 20. puolivuotiskertomuksessa; siinä tarkasteltiin poliittisen vuoropuhelun tehokkuutta painottaen määrän sijasta laatua.

6.   Euroopan parlamentin vaalit vuonna 2014: tilaisuus keskustella kansalaisten kanssa EU:n tulevaisuudesta

6.1.

COSAC on vakuuttunut siitä, että Euroopan yhdentyminen edellyttää unionin kansalaisten aktiivista osallistumista. COSAC toteaa, että Euroopan parlamentin toimivalta on laajempi kuin koskaan, mistä syystä on tärkeää, että unionin kansalaiset osallistuvat aktiivisesti Euroopan parlamentin vaaleihin vuonna 2014. Se kehottaa myös kansallisia parlamentteja harkintansa mukaan käynnistämään toimenpiteitä, joilla parannetaan Euroopan parlamentin vaalien demokraattista ja tehokasta toimittamista, sekä osallistumaan poliittisiin keskusteluihin tärkeistä kysymyksistä ennen vaaleja. Euroopan tason poliittisia puolueita koskevien sääntöjen hyväksyminen voisi myös olla hyvin tärkeä väline, jolla lisätään unionin kansalaisten mielenkiintoa unionia koskeviin tärkeisiin kysymyksiin.

6.2.

COSAC painottaa, että Euroopan parlamentin vaalit vuonna 2014 ovat ensimmäiset vaalit, jotka järjestetään Lissabonin sopimuksen voimaantulon jälkeen; siinä säädetään, että Eurooppa-neuvosto, joka ottaa huomioon Euroopan parlamentin vaalit, ehdottaa aiheellisten kuulemisten jälkeen ehdokasta komission puheenjohtajaksi Euroopan parlamentin valittavaksi. COSAC katsoo, että tällaisen yhteyden luominen Eurooppa-neuvoston, joka koostuu valtioiden ja hallituksien päämiehistä ja joka saa valtuutuksensa kansallisilta parlamenteilta tai suorilla vaaleilla, sekä yhtäältä Euroopan parlamentin vaalien – kansalaisten suoraan valitsemana toimielimenä – ja toisaalta Euroopan komission puheenjohtajan valitsemisen välillä on tärkeä askel pyrittäessä vähentämään demokratiavajetta EU:ssa.

6.3.

COSAC pitää valitettavana, että tähän mennessä Euroopan parlamentin vaalikampanjoissa on keskitytty ensisijaisesti kansallisesti merkittäviin asioihin ja jätetty erityisesti EU:n asioita koskeva keskustelu kampanjojen ulkopuolelle. Tästä syystä COSAC kehottaa kansallisia ja unionin poliittisia puolueita pyrkimään siihen, että Euroopan parlamentin vaalit vuonna 2014 tarjoavat tilaisuuden käydä rakentavaa, tietoisuutta lisäävää ja osallistavaa keskustelua unionin kansalaisten kanssa Euroopan tulevaisuudesta.

6.4.

COSAC suhtautuu myönteisesti siihen, että Euroopan komission puheenjohtaja José Manuel BARROSO esitti puheessaan unionin tilasta vuonna 2013 sitoumuksen tuoda esille ajatuksia unionin tulevaisuudesta ja toimenpiteistä, joilla vahvistetaan ja syvennetään yhteisömenetelmää.

7.   Eurooppa 2020 -strategian täytäntöönpano

7.1.

COSAC kannattaa Eurooppa 2020 -strategian kunnianhimoisia tavoitteita; se katsoo kuitenkin, että tavoitteiden saavuttamiseksi on olennaisen tärkeää vahvistaa strategian hallintarakennetta ja parantaa sen painopistealojen rahoitusmekanismeja, erityisesti tehostamalla koheesiorahastojen käyttöastetta, ottamalla mukaan Euroopan investointipankin ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin kaltaisia elimiä sekä houkuttelemalla lisää yksityistä pääomaa.

7.2.

COSAC toteaa, että edistymistä kohti älykkäämpää, kestävämpää ja osallistavampaa resurssitehokasta ja työpaikkoja luovaa kasvua sekä pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset) tukemista olisi tarkasteltava aktiivisemmin kansallisesti; lisäksi kansallisten parlamenttien olisi toteutettava jatkuvaa parlamentaarista valvontaa siihen nähden, miten Eurooppa 2020 -strategian tavoitteita on edistetty. COSAC katsoo myös, että Eurooppa 2020 -strategian seitsemän lippulaivahankkeen täytäntöönpanoa olisi arvioitava tuoden selvästi esille, mitä on saavutettu ja miten jäljellä olevat esteet on tarkoitus poistaa.

7.3.

COSAC katsoo, että kansallisten parlamenttien nykyistä osallistumista eurooppalaiseen ohjausjaksoon liittyviin prosesseihin ja menettelyihin olisi mahdollista edelleen kehittää perustuen kokemuksiin, joita on tältä osin saatu viimeaikaisissa parlamenttien välisissä kokouksissa. COSAC kehottaa Euroopan komissiota viemään loppuun saakka sen antaman sitoumuksen eurooppalaisen ohjausjakson kehyksessä, kuten on tuotu esille komission virallisissa vastauksissa COSACin XLVII ja XLIX konferenssien päätelmiin. COSAC kannustaa kansallisia parlamentteja valvomaan aktiivisesti hallitustensa kansallisia uudistusohjelmia ja vakaus- ja lähentymisohjelmia ennen kuin ne annetaan komission tarkasteltaviksi. COSAC painottaa, että kansallisten parlamenttien on osallistuttava aktiivisesti tarvittavien rakenneuudistustien nopeuttamiseen valtioissaan.

7.4.

COSAC ilmaisee syvän huolestumisensa kielteisistä pitkän aikavälin sosiaalisista seurauksista, joita äskettäinen talous- ja rahoituskriisi on aiheuttanut yhteiskunnassa, erityisesti lisääntyneen nuorten työttömyyden ja kaikkialla unionissa syventyneen sosiaalisen syrjäytymisen osalta. Tästä syystä COSAC suhtautuu myönteisesti 2. lokakuuta 2013 hyväksyttyyn Euroopan komission tiedonantoon ”Talous- ja rahaliitolle vahvempi sosiaalinen ulottuvuus” (2) ja kannustaa EU:n parlamentteja osallistumaan aktiivisesti talous- ja rahaliitto EMUn sosiaalisen ulottuvuuden kehittämiseen.

8.   Digitaalistrategia: hyödyn tuottaminen yrityksille

8.1.

Sisämarkkinoiden perustamisen 20. vuosipäivän yhteydessä COSAC ilmaisee huolestumisensa sen johdosta, että EU:n digitaalisia sisämarkkinoita ei ole vielä pantu täysimääräisesti täytäntöön. COSAC kehottaa toimivaltaisia EU:n toimielimiä ja kansallisia parlamentteja osallistumaan aktiivisesti tehokkaiden digitaalisten sisämarkkinoiden luomiseen unionissa, millä olisi merkittävä myönteinen vaikutus unionin kilpailukykyyn sekä työpaikkojen luomiseen ja millä kannustettaisiin digitaalialan kehittämistä unionissa, erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten, kuten start up -yritysten, kohdalla.

8.2.

COSAC korostaa, että sähköisestä kaupankäynnistä on tulossa keskeinen osa kaupankäyntiä ja tärkeä kannustin kuluttajien valinnalle, kilpailukyvylle ja tekniselle innovoinnille. Se katsoo näin ollen, että sähköisen kaupankäynnin ja muiden verkkopalvelujen kehittämisen jatkaminen edistäisi myönteisellä tavalla Eurooppa 2020 -strategian tavoitteiden saavuttamista. COSAC panee merkille komission tiedonannon sähköisestä kaupankäynnistä ja verkkopalveluista (3) ja kannustaa komissiota jatkamaan sellaisten keinojen määrittämistä, joilla taataan kuluttajien oikeuksien suojaaminen digitaalisilla markkinoilla. Tässä yhteydessä COSAC haluaa tuoda esille, että monet unionin kansalaiset ovat edelleen vailla pääsyä digitaalisille markkinoille. On tärkeää torjua digitaalista syrjäytymistä internetin saatavuuden laajentumisen seurauksena.

8.3.

COSAC katsoo, että kansainvälisessä kilpailussa Euroopalla on täydellinen asema tarkastella kunnianhimoista digitaalista strategiaa i unionin sisämarkkinoiden ja sen ansiosta, että Eurooppa on perinteisesti suuntautunut kohti tietoa ja oppimista. Tästä syystä olisi edistettävä digitaaliseen kehitykseen myönteisesti suhtautuvaa sääntelyjärjestelmää, jotta kannustetaan kasvua ja Euroopan yhdentymistä tasapainottaen investointia, työpaikkoja, yritysten kilpailukykyä, innovointia, henkilötietojen suojaa, kuluttajansuojaa, aluesuunnittelua sekä verkkojen käytön ja turvallisuuden kehittämistä koskevia vaatimuksia.

8.4.

COSAC suhtautuu myönteisesti 24. ja 25. lokakuuta 2013 järjestetyn Eurooppa-neuvoston päätelmiin, joissa tarkastellaan ohjeistusta digitaalisten sisämarkkinoiden toteuttamiseksi vuoteen 2015 mennessä. COSAC kannattaa Eurooppa-neuvoston asettamaa painopistettä eli tarvetta lisätä investointeja ja kannustaa innovointia digitaalialalla. Se katsoo näin ollen, että on välttämätöntä virtaviivaistaa digitaalialan sääntelykehystä kaikkialla EU:ssa, ottaa käyttöön tekijänoikeuksia koskeva yhtenäinen järjestely ja helpottaa lisenssimenettelyjä varmistaen samalla teollis- ja tekijänoikeuksien suojelun korkea taso ottaen huomioon kulttuurisen monimuotoisuuden. COSAC suhtautuu luottavaisesti siihen, että rahoitusvälineitä, joilla kannustetaan innovointia digitaalialalla, kuten COSME, Horisontti 2020 ja riskinjakorahoitusväline, hyödynnetään täysimääräisesti ja että eurooppalainen tutkimusalue saatetaan päätökseen vuoden 2014 loppuun mennessä. COSAC tukee Eurooppa-neuvostoa sen painottaessa, että vireillä olevat lainsäädäntöehdotukset olisi saatettava päätökseen mahdollisimman pian, erityisesti sähköisen tunnistamisen ja luottamuspalvelujen sekä sähköisen laskutuksen ja maksupalvelujen kaltaisilla aloilla. COSAC jakaa Eurooppa-neuvoston esittämän huolenaiheen ammattitaidon tarjonnan ja kysynnän kohtaamattomuudesta työmarkkinoilla EU:n digitaalialalla ja on samaa mieltä konkreettisista toimista, joita Eurooppa-neuvosto ehdottaa tilanteen korjaamiseksi.

9.   Digitaalistrategia: tietoverkkoturvallisuus

9.1.

COSAC suhtautuu myönteisesti Euroopan komission ja unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan esittämään EU:n tietoverkkoturvallisuutta koskevaan strategiaan (4). COSAC suhtautuu myös myönteisesti Euroopan komission ehdotukseen direktiiviksi toimenpiteistä yhteisen korkeatasoisen verkko- ja tietoturvan varmistamiseksi koko unionissa (5). COSAC on vakuuttunut siitä, että tietoverkkoturvallisuus on olennainen osa EU:n yritys- ja turvallisuuspolitiikkaa ja että sen olisi muodostettava yksi turvallisuus- ja puolustuspolitiikan strategisista pilareista kaikissa jäsenvaltioissa.

9.2.

COSAC on huolestunut jäsenvaltioiden välisistä perustavista eroista, jotka liittyvät niiden valmiuteen, turvallisuuteen, strategiseen kulttuuriin ja kykyyn laatia ja panna täytäntöön tietoverkkoturvallisuutta koskevia kansallisia strategioita. Huolenaiheena ovat myös jäsenvaltiot, jotka eivät ole hyväksyneet tietoverkkoturvallisuutta koskevaa kansallista strategiaa.


(1)  COM(2013)0534 final.

(2)  COM(2013)0690 final.

(3)  COM(2013)0627 final.

(4)  JOIN(2013)0001 final.

(5)  COM(2013)0048 final.