11.5.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 136/13


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

2012/C 136/10

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”KITKAN VIISAS”

EY-N:o: FI-PDO-0005-0872-01.04.2011

SMM ( ) SAN ( X )

1.   Nimi:

”Kitkan viisas”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Suomi

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

3.1   Tuotetyyppi:

Luokka 1.7.

Tuoreet kalat, nilviäiset ja äyriäiset sekä niistä valmistetut tuotteet

3.2   Kuvaus 1 kohdassa nimetystä tuotteesta:

Kitkan viisas -nimitystä käytetään Koillismaan ylänköalueen järvistä pyydetyistä muikuista (Coregonus albula). Kitkan viisaan tärkeimmät ominaisuudet ovat seuraavat:

Kitkan viisas on kooltaan useimpia muualla esiintyviä muikkukantoja pienempi. Riippuen vuosittaisista vaihteluista kasvuolosuhteissa sen keskikoko on yhden kasvukauden jälkeen keskimäärin 7–9 cm. Pienen koon takia muikun ruoto ei myöskään kovetu vaan pysyy pehmeänä. Kalan pienen koon syynä on vesistöjen ravinteiden vähyys ja kasvukauden lyhyys.

Kitkan viisas saavuttaa sukukypsyyden noin 15 kuukauden ikäisenä, jolloin kala on kooltaan noin 8 cm pitkä ja 4–5 gramman painoinen. Väritys on tumma, selkä on lähes musta, kyljet ovat kirkkaat hopeanväriset ja evät vaaleat. Alaleuka on huomattavasti yläleukaa pidempi, jolloin muikku erottuu esimerkiksi siian, salakan tai muiden samankokoisten kalojen poikasista. Muikunmäti on pienirakeinen ja litra mätiä sisältää noin 500 000 mätimunaa. Kutuaika on syksyllä minkä jälkeen mätimuna on talvenajan levossa ja kehittyy keväällä muutamassa viikossa kalanpoikaseksi.

Talviaikaan Kitkan viisaan suoli tyhjenee kokonaan pakollisen, pitkän talven aiheuttaman paaston takia minkä vuoksi sitä ei tarvitse perata.

Kitkan viisas myydään tuoreena tai pakastettuna.

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

Ei sovelleta

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

Muikun ravinto koostuu planktonista ja hyönteisten toukista. Muikku saa kaiken tarvitsemansa ravinnon rajatun maantieteellisen alueen makeista luonnonvesistä.

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

Kala on pyydettävä määritellyltä maantieteelliseltä alueelta. Laadun takaamiseksi myös alkukäsittelyn on tapahduttava samalla maantieteellisellä alueella. Alkukäsittelyksi luetaan kalan perkaaminen ja pakastaminen, joilla tarkoitetaan tässä yhteydessä seuraavaa:

Perkauksessa poistetaan vähintään muikun suoli ja kidukset. Haluttaessa voidaan poistaa myös pää ja pyrstö tai muita osia kalasta kuitenkin siten, että muikun alkuperäinen muoto on tunnistettavissa.

Pakastamisessa kalan lämpötila lasketaan vähintään – 18 celsiusasteeseen.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

Ei sovelleta

3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt:

Ei sovelleta

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

Maantieteellisen alueen muodostavat Kuusamon ja Posion kuntien ylänköalueella sijaitsevat Vienanmereen päin laskevat Koutajoen ja Kemjoen vesistöalueet valuma-alueineen lukuun ottamatta Venäjän raja-alueella sijaitsevia järviä.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

Kitkan viisas -muikku elää Koillismaan ylänköalueen vesistöalueilla. Alue sijaitsee lähellä pohjoisen pallonpuoliskon napapiiriä, missä järvet ovat jään peitossa lokakuulta toukokuulle. Koillismaan ylänköalueen korkeus merenpinnasta on keskimäärin 240 metriä. Alueen vesistöt ovat vähäravinteisia ja kirkkaita, happamuuden ollessa lähellä neutraalia.

Vesistön veden korkeus- ja virtaamavaihtelut ovat erittäin pienet, minkä takia järvialtaaseen ei synny minään vuodenaikana virtauksia. Myös veden happitilanne säilyy hyvänä talvikuukausienkin yli. Näiden ympäristöolosuhteiden takia muikut pysyttelevät niissä vesialtaissa, missä ne ovat syntyneetkin eivätkä vaella alapuolisiin vesistöihin.

Kitkan viisaan pieni koko asettaa omat vaatimuksensa pyyntitekniikoille. Alueen kalastajien perinteinen ja yleisin muikun pyyntimuoto on nuotan veto. Kutuaikana muikkua pyydetään myös verkoilla ja kesäisin rysällä. Kitkan viisaan pyynnissä ei käytetä troolausta.

5.2   Tuotteen erityisyys:

Arktisten olosuhteiden ja vesistöjen vähäravinteisuuden takia Kitkan viisas on useimpia muita makean veden muikkukantoja huomattavasti pienempi. Pienen koon takia Kitkan viisaan ruoto ei myöskään kovetu vaan säilyy pehmeänä. Pitkän talven aiheuttaman pakollisen paaston takia muikun suoli tyhjenee kokonaan, minkä takia sitä voidaan talvella käyttää ravinnoksi perkaamattomana.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

Kitkan viisas tunnetaan sille ominaisesta ulkonäöstä, joka on seurausta Koillismaan ylänköalueiden arktisista olosuhteista ja vesistöjen vähäravinteisuudesta. Alueen perinteiset pyyntimenetelmät ja talviaikaisen muikun käyttö perkaamattomana ovat nimenomaan seurausta maantieteellisen alueen ominaisuuksista. Myös Kitkan viisaan vaeltamattomuus alapuolisiin vesistöihin johtuu maantieteellisen alueen vesistön ympäristöolosuhteista.

Eritelmän julkaisutiedot:

(asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

http://www.mmm.fi/attachments/elintarvikkeet/laatujaturvallisuus/eunnimisuojajarjestelma/newfolder/5uhGhUymv/Kitkan_viisas_hakemus_lopullinen28102011.doc


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.