24.2.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 46/17


Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suojasta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rekisteröintihakemuksen julkaiseminen

2010/C 46/12

Tämä julkaiseminen antaa oikeuden vastustaa hakemusta neuvoston asetuksen (EY) N:o 510/2006 (1) 7 artiklassa tarkoitetulla tavalla. Vastaväitteet on toimitettava komissiolle kuuden kuukauden kuluessa tästä julkaisemisesta.

YHTENÄINEN ASIAKIRJA

NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 510/2006

”DRESDNER CHRISTSTOLLEN/DRESDNER STOLLEN/DRESDNER WEIHNACHTSSTOLLEN”

EY-N:o: DE-PGI-0005-0704-17.06.2008

SMM ( X ) SAN ( )

1.   Nimi:

”Dresdner Christstollen/Dresdner Stollen/Dresdner Weihnachtsstollen”

2.   Jäsenvaltio tai kolmas maa:

Saksa

3.   Maataloustuotteen tai elintarvikkeen kuvaus:

3.1   Tuotelaji:

Luokka 2.4 –

Konditoriatuotteet

3.2   Kuvaus 1 kohdassa mainittua nimitystä vastaavasta tuotteesta:

”Dresdner Stollen”, ”Dresdner Weihnachtsstollen” tai ”Dresdner Christstollen” (jäljempänä ‘Stollen’) on tukeva hiivaleivonnainen, joka sisältää runsaasti voita ja hedelmiä. Sitä valmistetaan ennen kaikkea elokuun ja tammikuun välisenä aikana. Stollen muotoillaan käsin: se leikataan tai revitään ja pyöritellään tai taputellaan pitkoksi, eikä sitä saa valmistaa vuoassa tai muotissa. Sen vähimmäispaino on 500 grammaa.

Stollenissa on käytettävä ainakin seuraavia aineksia: vehnäjauhoja, jotka ovat saksalaisen luokituksen mukaan tyyppiä 405 tai 550, täysmaitoa tai täysmaitojauhetta, kidesokeria, tuoretta voita tai voiöljyä, hillottuja appelsiininkuoria ja/tai sukaatteja, sulttaanirusinoita, makeita ja karvasmanteleita, sitruunankuorta, ruokasuolaa, pölysokeria ja mausteita.

Stollenissa ei saa käyttää seuraavia aineksia:

keinotekoisia aromeja, suoraan lisättyjä lisäaineita ja margariinia.

Seuraavia aineksia on oltava seuraavat osuudet jauhomäärään verrattuna:

voita tai vastaava määrä voiöljyä: 50 %

sulttaanirusinoita: 65 %

sukaatteja ja/tai hillottuja appelsiininkuoria: 20 %

makeita ja karvasmanteleita: 15 %.

Stollen on tasamuotoinen, se on paistettu sopivan ruskeaksi, voideltu voilla ja päällystetty tomusokerilla. Sen sisus on hyvin huokoinen, ja kuivatut hedelmät ovat siinä tasaisesti jakautuneina. Maultaan ja tuoksultaan se on puhdas, aromaattinen ja täyteläinen.

3.3   Raaka-aineet (ainoastaan jalostetut tuotteet):

3.4   Rehu (ainoastaan eläinperäiset tuotteet):

3.5   Erityiset tuotantovaiheet, joiden on tapahduttava yksilöidyllä maantieteellisellä alueella:

Stollenin kaikkien tuotantovaiheiden on tapahduttava kyseisellä maantieteellisellä alueella.

3.6   Viipalointia, raastamista, pakkaamista jne. koskevat erityiset säännöt:

Stollen on pakattava ja varustettava pakkausmerkinnöillä heti valmistuksen jälkeen ja joka tapauksessa ennen kuin se kuljetetaan valmistajalta tai valmistaja sen myy, jotta vältettäisiin bakteerikontaminaatio ja muut haitalliset vaikutukset erityisesti Stollenin voideltuun ja sokeroituun pintaan.

3.7   Merkintöjä koskevat erityiset säännöt:

Pakkausmerkinnässä on oltava teksti ”Dresdner Stollen”, ”Dresdner Weihnachtsstollen” tai ”Dresdner Christstollen”, jonka on oltava hallitsevana tuntomerkkinä pakkauksen näkyvällä yläpinnalla.

Valmistajan on merkittävä nimensä tai yrityksensä pakkaukseen siten, ettei se ole yhtä selvästi näkyvillä kuin teksti ”Dresdner Stollen”, ”Dresdner Weihnachtsstollen” tai ”Dresdner Christstollen”.

Valmistajaa koskevien tietojen lisäksi pakkaukseen voidaan merkitä jälleenmyyjänä toimivan henkilön tai yrityksen nimi, mutta tällöin merkinnästä on käytävä selvästi ilmi, että kyseessä on jälleenmyyjä. Jälleenmyyjää koskevat tiedot voidaan merkitä vain Stollen-pakkauksen kapeille sivuille ja/tai alapinnalle. Jälleenmyyjää koskevia tietoja ei saa merkitä näkyvämmin kuin valmistajaa koskevia tietoja.

Pakkauksen näkyvään yläpintaan on kiinnitettävä jäljempänä olevan kuvan mukainen hakijan laatusinetti, johon on merkitty valmistajakohtainen tarkastusnumero.

Image

4.   Maantieteellisen alueen tarkka rajaus:

Kyseinen maantieteellinen alkuperäalue on laajentunut ajan myötä ja käsittää nykyään osavaltion pääkaupungin Dresdenin sekä seuraavat paikkakunnat, joiden katsotaan kuuluvan Suur-Dresdenin alueeseen:

Moritzburg, Radebeul, Arnsdorf, Ottendorf-Okrilla, Radeburg, Coswig, Pirna, Wachau, Freital, Radeberg, Weinböhla ja Heidenau.

5.   Yhteys maantieteelliseen alueeseen:

5.1   Maantieteellisen alueen erityisyys:

Kyseisellä maantieteellisellä alueella Stollenien leipominen on perinne, jota voidaan seurata aina 1400-luvulle saakka. Stollen tunnettiin nimellä ”Striezel” jo Dresdenin ”Striezelmarkt”-markkinoilla, jotka on mainittu ensimmäisen kerran asiakirjoissa vuonna 1434. Eräässä vuodelta 1530 olevassa asiakirjassa, joka on nykyään Dresdenin kaupunginarkistossa, Stollenista käytetään nimeä ”Christstollen”. Erityisen kuuluisa on noin vuodelta 1490 oleva paavi Innocentius VIII:n (1432–1492) ”voikirje”, jolla dresdeniläiset leipurit vapautettiin vuonna 1450 paavin käskystä asetetusta kiellosta käyttää leivonnassa voita adventtiaikana, joka on paastonaikaa. Vuodesta 1727 alkaen ”Dresdner Stollenia” tarjottiin joulunaikaan Saksissa August Väkevän hovissa, ja vuonna 1730 August Väkevä antoi dresdeniläisille leipureille tehtäväksi leipoa Zeithainer Lustlager -juhlien 24 000:ta vierasta varten ”jättiläis-Stollenin”, joka painoi 1,8 tonnia. Sen jälkeen kyseisen maantieteellisen alueen leipurit ja kondiittorit ovat jatkaneet ja valvoneet herkeämättömästi laadukkaiden Stollenien leipomisperinnettä, ja perinteiset reseptit (joista osa juontaa juurensa keskiajalta saakka) kulkevat perintönä yksittäisissä yrityksissä.

5.2   Tuotteen erityispiirteet:

”Dresdner Stollenin” erityispiirteinä ovat maine ja laatu. Stollenin mainetta kuvaa ennen kaikkea se, että koko maailmassa myydään vuosittain noin 2 miljoonaa Stollenia, jotka on valmistettu kyseisellä maantieteellisellä alueella. Sen mainetta osoittavat myös tähän ilmoitukseen liitetyt lausunnot, erityisesti Saksan kondiittoriliiton, Saksin osavaltion ympäristö- ja maatalousministeriön sekä Dresdenin kauppakamarin antamat lausunnot. ”Dresdner Stollenin” erityinen laatu perustuu laatuvaatimuksiin, joita on noudatettu kautta aikojen ja jotka on vahvistettu virallisesti useita vuosia sitten ja joiden noudattamista valvotaan sisäisin valvontamenetelmin. Hyvän laatunsa vuoksi ”Dresdner Stolleneita” myydään premium-tuotteina, ja niitä arvioidaan omana luokkanaan riippumattomissa testeissä (kuten Stiftung Warentest -tuotetestaussäätiön testeissä). Vuonna 1993 tehdyssä mielipidetutkimuksessa todettiin, että yli 60 prosenttia haastatelluista piti nimitystä ”Dresdner Stollen” alkuperänimityksenä. Liittovaltion korkein oikeus (”Bundesgerichtshof”) vahvisti myös vuonna 2002, että nimitys ”Dresdner Stollen” on luonteeltaan maantieteellistä alkuperää osoittava nimitys.

5.3   Syy-seuraussuhde, joka yhdistää maantieteellisen alueen seuraaviin: tuotteen laatu tai ominaisuudet (kun kyseessä SAN) tai tuotteen erityislaatu, maine tai muut ominaisuudet (kun kyseessä SMM):

Kyseisellä maantieteellisellä alueella valmistettujen Stollenien maine ja laatu perustuvat historiallisiin juuriin, paavin voikirjeen varhain antamaan erikoisasemaan sekä kyseisen maantieteellisen alueen katkeamattomaan ja valvottuun perinteeseen laadukkaiden Stollenien leivonnassa.

Eritelmän julkaisutiedot:

(Asetuksen (EY) N:o 510/2006 5 artiklan 7 kohta)

Markenblatt Heft 22, 30.5.2008, osa 7c, s. 40330

(http://publikationen.dpma.de/DPMApublikationen/dld_gd_file.do?id=541)


(1)  EUVL L 93, 31.3.2006, s. 12.