52007DC0807




[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 18.12.2007

KOM(2007) 807 lopullinen

VALKOINEN KIRJA

EU:n kiinnelainamarkkinoiden yhdentymisestä

{SEK(2007) 1683}{SEK(2007) 1684}

VALKOINEN KIRJA

EU:n kiinnelainamarkkinoiden yhdentymisestä

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

1. JOHDANTO

Kiinnelaina on useimmille Euroopan kansalaisille heidän elämänsä suurin taloudellinen investointi. Kiinnelainamarkkinat muodostavat merkittävän osan Euroopan taloudesta, ja asuntovakuudellisten luottojen lyhentämätön pääoma on lähes 47% EU:n BKT:stä[1]. EU:n kiinnelainamarkkinoiden yhdentyminen onkin keskeinen EU:n rahoitusmarkkinoiden tehokkuuden osatekijä niin tukku- kuin vähittäissektorilla sekä EU:n taloudessa kaiken kaikkiaan.

Komissio on tietoinen kiinnelainamarkkinoiden ratkaisevasta merkityksestä, ja se on käynnistänyt kattavan tutkimuksen näiden markkinoiden toiminnasta ja yhdentymisen asteesta. Tässä valkoisessa kirjassa esitetään yhteenveto komission tarkastelun päätelmistä ja esitellään tasapainoinen toimenpidepaketti asuntovakuudellisten luottojen markkinoiden toimivuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi EU:ssa[2]. Paremman säätelyn periaatteiden mukaisesti nämä toimenpiteet on suunniteltu sen jälkeen kun oli kuultu perusteellisesti kaikkia sidosryhmiä, ja ne perustuvat myös suhteelliseen vaikutustenarviointiin[3].

Komissio on myös ottanut asianmukaisesti huomioon, aina kun se on ollut mahdollista ja toivottavaa, rahoitusmarkkinoiden viimeaikaisista tapahtumista saadut opetukset. Tämä valkoinen kirja ei sinänsä ole reaktio rahoitusmarkkinoiden nykyiseen myllerrykseen, joka alkoi heikoilla vakuuksilla myytyjen asuntolainojen markkinoilla Yhdysvalloissa. Markkinoiden kuohunnalla on laajempia vaikutuksia, joita käsiteltiin kattavasti Ecofin-neuvoston kokouksessa 9. lokakuuta 2007.

Valkoisessa kirjassa esiteltyjä poliittisia suuntaviivoja kehitellään edelleen tiiviissä yhteistyössä kaikkien sidosryhmien kanssa. Niille tehdään erilliset vaikutustenarvioinnit, myös määrällinen kustannus-hyötyanalyysi, ennen kuin komissio ne hyväksyy.

Tämä valkoinen kirja on asetettava komission tiedonannon '2000-luvun Euroopan yhtenäismarkkinat'[4] yhteyteen, jossa korostettiin hyötyjä, joita Euroopan talous voisi saada vähittäisrahoituspalvelumarkkinoiden syvemmälle menevästä yhdentymisestä.

2. Toiminnan tarve EU:ssa

Perustamissopimuksessa määrätään perusteista yhtenäismarkkinoiden luomiselle sekä esteiden poistamisesta tavaroiden, ihmisten, palvelujen ja pääoman vapaalta liikkuvuudelta. Asuntolainojen yhtenäismarkkinat ovat kuitenkin ilmiselvästi kaukana yhdentyneistä. Niillä esiintyy esteitä, jotka rajoittavat tarjontaa ja kysyntää rajojen yli ja siten vähentävät kilpailua ja valinnanvaraa markkinoilla.

Eräässä selvityksessä arvioidaan EU:n kiinnelainamarkkinoiden yhdentymisestä saatavat mahdolliset taloudelliset hyödyt 0,7 prosentiksi EU:n BKT:stä ja 0,5 prosentiksi yksityisestä kulutuksesta seuraavien kymmenen vuoden aikana[5]. Selvitys antaa viitteitä siitä, että näillä hyödyillä voitaisiin alentaa kiinnelainojen korkoja 47 pistettä vuoteen 2015 mennessä, jolloin 100 000 euron kiinnelainasta maksettava korko pienenisi 470 eurolla vuodessa[6]. Erään toisen selvityksen mukaan vuotuiset hyödyt olisivat 0,12–0,24% EU:n BKT:stä[7]. Arvioidut hyödyt, jotka saattavat olla hieman muuttuneet markkinoilla tapahtuneen kehityksen vuoksi, aiheutuvat kiinnelainojen myöntäjien toiminnan tehokkuuden kasvusta ja saatavilla olevan tuotevalikoiman laajenemisesta.

Olisi kuitenkin myönnettävä, että yhdentymisen mahdollisuuksille on olemassa rajoja. Esimerkiksi kielen, etäisyyden, kuluttajien mieltymysten tai luotonantajien liikestrategioiden vaikutusta ei voi jättää huomiotta. Sopivilla poliittisilla aloitteilla voidaan kuitenkin pyrkiä käsittelemään tiettyjä muita tekijöitä, jotka estävät liiketoimien tekemistä tai nostavat huomattavasti kustannuksia, jotka liittyvät kiinnelainan tarjoamiseen tai ottamiseen toisessa EU-maassa.

Komissio myöntää, että kuluttajat hakevat kiinnelainoja useimmiten paikallisilta luottolaitoksilta, ja että tulevaisuudessakin suurin osa todennäköisesti tekee niin. EU:n kiinnelainamarkkinoiden yhdentymistä voidaan siksi edistää etupäässä tarjonnan kautta, erityisesti perustamalla erityyppisiä järjestelmiä kuluttajan kotivaltioon.

3. Tavoitteet

EU:n kiinnelainamarkkinoiden kilpailukykyä ja toimivuutta voidaan parantaa toimilla, joilla helpotetaan rajat ylittävää tarjontaa ja kiinnelainojen rahoitusta, monipuolistetaan tuotteita, parannetaan kuluttajien luottamusta ja edistetään kuluttajien liikkuvuutta.

3.1. Kiinnelainojen rajat ylittävän tarjonnan ja rahoituksen helpottaminen

Rahoituspalvelujen tarjoajat voivat tarjota kiinnelainoja toisiin maihin useilla tavoilla: olemalla läsnä maassa (esimerkiksi sivuliikkeet, tytäryhtiöt, sulautumat ja yritysostot), suorajakelukanavien kautta (esimerkiksi puhelimitse tai Internetissä), tai paikallisten välittäjien kautta. Rahoituspalvelujen tarjoajat voivat myös toimia rajojen yli ostamalla arvopaperistettuja kiinnelainoja toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneelta kiinnitysluottoja tarjoavalta kiinnitysluottopankilta.

Erilaiset lainsäädännölliset ja kuluttajien suojaksi perustetut puitteet, pirstoutuneet infrastruktuurit (esimerkiksi luottorekisterit) sekä joissakin tapauksissa (esimerkiksi kiinnelainarahoituksessa) asianmukaisten lainsäädännöllisten puitteiden puuttuminen muodostavat lainsäädännöllisiä ja taloudellisia esteitä, jotka rajoittavat rajat ylittävää luotonantoa ja estävät kustannustehokkaiden koko Euroopan kattavien rahoitusstrategioiden kehittämistä. Komissio pyrkii sen vuoksi poistamaan suhteettomia esteitä ja alentamaan siten kiinnelainatuotteiden myynnin kustannuksia koko EU:ssa.

Komissio uskoo, että erilaiset välineet kiinnelainan rahoittamiseksi eivät ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, vaan täydentävät toisiaan. Tavoitteena pitäisi olla helpottaa eikä rajoittaa monenlaisten kiinnelainojen rahoitusvälineiden kehittämistä. Sellaisten rahoitusmenetelmien käyttö, jotka siirtävät kiinnelainoihin liittyvän riskin alkuperäisiltä kiinnelainan antajilta pääomamarkkinoille, tuottaa hyötyjä riskien hajauttamisen ja rahoituskustannusten kautta. Viimeaikaiset kokemukset ovat kuitenkin osoittaneet, että sellaisia menetelmiä on käytettävä siten, etteivät ne vahingoita rahoitusmarkkinoiden vakautta.

3.2. Monipuolisempia tuotteita

Vaikka eri puolilla EU:ta onkin saatavilla suuri valikoima tuotteita, ei ole yksiäkään kotimaisia markkinoita, joilla voitaisiin sanoa olevan täydellinen valikoima kiinnelainatuotteita, ajateltiinpa sitten tuotteiden ominaisuuksia tai lainanottajia, joille lainoja tarjotaan. Tämä johtuu jossain määrin esimerkiksi kuluttajien mieltymyksistä tai kiinnelainojen myöntäjien erilaisista liiketoimintastrategioista. On kuitenkin myös taloudellisia ja lainsäädännöllisiä esteitä, jotka estävät kiinnelainojen myöntäjiä tarjoamasta tiettyjä tuotteita tietyillä markkinoilla tai käyttämästä tiettyä rahoitusstrategiaa. Tässä suhteessa tuotteiden monipuolisuutta rajoittavat esteet ovat hyvin samanlaisia kuin muut esteet, jotka vaikeuttavat kiinnelainojen myöntäjien rajat ylittävää toimintaa.

Useissa selvityksissä on todettu, että erilaisten tuotteiden määrän lisääminen on olennainen tekijä, jonka avulla kiinnelainamarkkinoiden yhdentymisestä voidaan saada eniten hyötyjä. Eräässä selvityksessä arvioidaan, että pelkästään poistamalla esteet tuotteiden saatavuudelta lisättäisiin EU:n kulutusta 0,4 prosenttia ja EU:n BKT:tä 0,6 prosenttia seuraavien kymmenen vuoden aikana (verrattuna siihen, että kulutus kaikkiaan nousisi EU:ssa 0,5 prosenttia ja EU:n BKT 0,7 prosenttia)[8]. Erään toisen selvityksen mukaan näyttäisi siltä, että tuotevalikoiman kasvu johtaisi markkinoiden volyymin laajenemiseen 10 prosentilla siksi, että uudet lainanottajat voisivat saada kiinnelainaa, ja neljännes vanhoista lainanottajista löytäisi sopivampia tuotteita. Tästä johtuvat vuosittaiset hyödyt olisivat 0,15–0,30 prosenttia asuntolainojen kokonaismäärästä, mikä vastaisi 0,06–0,12 prosenttia BKT:stä vuonna 2003[9].

Komissio pyrkii lisäämään kuluttajien tarpeet täyttävien erilaisten tuotteiden määrää poistamalla erityisesti uusien ja innovatiivisten kiinnelainatuotteiden jakelun ja myynnin esteitä. Komissio myöntää, että monet niistä säännöistä, jotka rajoittavat tiettyjen tuotteiden tarjontaa rajojen yli, on suunniteltu suojelemaan kuluttajia ja/tai tukemaan talouden vakautta. Ongelmat, joita on viime aikoina esiintynyt heikoilla vakuuksilla myönnettyjen asuntolainojen markkinoilla Yhdysvalloissa, kiinnittävät huomion siihen, kuinka tärkeää on, ettei tällaisten keskeisten poliittisten tavoitteiden osalta oteta liiallisia riskejä. Komissio haluaa kuitenkin kartoittaa, miten voitaisiin samalla tarjota monipuolisempia tuotteita ja suojella kuluttajia sekä taata talouden vakaus.

3.3. Kuluttajien luottamuksen vahvistaminen

Kiinnelainan otto on kenelle tahansa kuluttajalle tärkeä päätös. Komissio uskoo, ettei toimivia markkinoita voi olla ilman luottavaisia ja asioitaan hallitsevia kuluttajia, jotka kykenevät etsimään ja valitsemaan tarpeitaan parhaiten vastaavan kiinnelainatuotteen huolimatta siitä, minne kiinnelainan myöntäjä on sijoittautunut. Voidakseen tehdä sopivimman valinnan kuluttajat tarvitsevat selkeitä, virheettömiä, täydellisiä ja verrattavissa olevia tietoja erilaisista kiinnelainatuotteista.

Komission mielestä on olennaista, että kiinnelainojen myöntäjien toiminta on vastuullista, ja että ne erityisesti arvioivat perinpohjaisesti lainanottajan kyvyn maksaa kyseiseen liiketoimeen liittyviä lyhennyksiä. Luottolaitokset voivat tehdä tämän arvion monella tavalla, esimerkiksi tutkimalla sopivaa tietokantaa. Vastuuton luotonmyöntö ja kiinnitysluottopankkien ja häikäilemättömien välittäjien harjoittama luottojen jälleenmyynti voi vaikuttaa haitallisesti koko talouselämään, kuten on tapahtunut heikoilla vakuuksilla myönnettyjen asuntolainojen tapauksessa.

Kuluttajien luottamuksen lisäämisessä korkeatasoinen neuvonta, myös oikeudellisissa kysymyksissä, on tärkeä tekijä. Se eivät ole sama asia kuin tiedot, jotka ovat vain tuotteen kuvaus. Komissio haluaa edistää kiinnelainoja koskevan neuvonnan korkeatasoisia vaatimuksia, mutta myöntää toki, etteivät kaikki kuluttajat tarvitsevat samantasoisia neuvoja.

3.4. Kuluttajien liikkuvuuden helpottaminen

Kuluttajien liikkuvuus ja heidän halunsa vaihtaa kiinnelainan myöntäjää voi vaikuttaa markkinoiden kilpailun määrään. Komissio haluaa helpottaa kuluttajien liikkuvuutta varmistamalla, että kiinnelainan myöntäjän vaihtamista haluavat kuluttajat eivät jätä sitä tekemättä vain siksi, että on olemassa perusteettomia lainsäädännöllisiä tai taloudellisia esteitä.

Hintojen läpinäkyvyys, mikä saadaan aikaan antamalla selkeää ja vertailukelpoista tietoa, on tärkeä tekijä kuluttajien liikkuvuuden helpottamisessa. Aloitteet, joilla parannetaan ennen sopimuksen tekemistä annettujen tietojen laatua ja selkeyttä, ovat siksi ratkaisevan tärkeitä, jotta varmistettaisiin, että kuluttajat ovat täysin tietoisia kaikista kustannuksista ja tuotteiden ominaisuuksista. Tiedot yksistään eivät kuitenkaan edistä kuluttajien liikkuvuutta. Jos vaihtoon liittyy kustannuksia ja kuluttaja esimerkiksi velvoitetaan avaamaan käyttötili tai ottamaan henkivakuutus samassa yhtiössä, josta hän hakee kiinnelainaa, kuluttaja käytännössä sidotaan tiettyyn rahoituspalvelujen tarjoajaan ja siten rajoitetaan hänen liikkuvuuttaan ja häiritään kilpailua. Myös kuluttajan velvoittaminen siirtämään palkkansa kiinnelainaan sidotulle käyttötilille vaikuttaa samalla tavoin. Tällaiset käytänteet eivät ainoastaan vaikuta kuluttajien liikkuvuuteen vaan ne voivat haitata myös tuotteiden hinnoittelua ja kilpailua sekä sidottujen että sitovien tuotteiden markkinoilla sekä pelottaa uusia, erityisesti sidottuun tuotteeseen erikoistuneita toimijoita tulemasta markkinoille.

4. TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMINEN

Komissio uskoo, että näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan vielä lisää työtä sopivimman politiikkayhdistelmän aikaansaamiseksi.

4.1. Tarkastellaan lainsäädännön tarvetta

Tarkastelunsa perusteella komissio uskoo, että tärkeimpiä käsiteltäviä ongelmia ovat seuraavat: ennen sopimuksen tekoa annettavat tiedot; todellinen vuosikorko; vastuullinen lainananto ja ennenaikainen takaisinmaksu.

Tämän valkoisen kirjan liitteenä olevassa yleisessä vaikutustenarvioinnissa todetaan, että joillakin aloilla tavoitteet voidaan tehokkaimmin saavuttaa lainsäädännöllä. Komissio kuitenkin katsoo, että lisäanalyysit ja sidosryhmien kuuleminen ovat tarpeen ennen kuin parhaasta toimintatavasta voidaan tehdä lopullinen poliittinen päätös.

Paremman sääntelyn periaatteiden mukaisesti komissio aikoo erityisesti tehdä kaikille näille ongelmille kaavailluista toimintavaihtoehdoista perusteellisen vaikutustenarvioinnin, johon kuuluu myös määrällinen kustannus-hyötyanalyysi, jotta kustannukset eivät ylitä odotettuja hyötyjä. Komission mielestä on ennenaikaista päättää siitä, saataisiinko direktiivin antamisesta tarvittavaa lisäarvoa, niin kauan kuin tätä perusteellista työtä ei ole tehty eikä sidosryhmien kuulemista ole saatettu päätökseen.

Ennenaikainen takaisinmaksu

Komission mielestä ennenaikainen takaisinmaksu on eräs tärkeimmistä kysymyksistä EU:n kiinnelainamarkkinoiden yhdentämisessä. Vaikutustenarvioinnissa korostetaan ennenaikaiseen takaisinmaksuun liittyvien ehtojen seurauksia kaikille neljälle komission tavoitteelle. Siinä korostetaan myös enneaikaisen takaisinmaksun merkitystä tuotteiden moninaisuudelle, joka selvitysten mukaan on yksi tärkeimmistä tekijöistä, jotka vaikuttavat kiinnelainamarkkinoiden yhdentymisestä johtuvien hyötyjen toteutumiseen. Komissio uskoo tässä yhteydessä, että ennenaikaiseen takaisinmaksuun liittyvien ongelmien ratkaiseminen, ottaen luonnollisesti huomioon takaisinmaksujärjestelmien monimuotoisuuden jäsenvaltioissa, antaisi mahdollisuuden hyödyntää kaikki Euroopan kiinnelainamarkkinoiden yhdentymisestä koituvat edut. Komissio myöntää myös, että asia on poliittisesti arkaluontoinen, ja asianmukaisen tason löytäminen yhdenmukaistamiseen on monimutkaista, kuten on havaittu kulutusluottojen kanssa. Komissio uskoo kuitenkin, että sillä on yhdessä jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin kanssa velvollisuus tehdä kaikkensa, jotta kotitalouksilla olisi Euroopassa mahdollisuus saada kiinnelainoja monipuolisemmilla sopimusehdoilla. Komissio aikoo siksi erityisesti selvittää yhdessä jäsenvaltioiden ja Euroopan parlamentin kanssa, millainen yhteisymmärrys voitaisiin saavuttaa ennenaikaista takaisinmaksua koskevan eurooppalaisen järjestelmän suhteen.

Komissio aikoo vuonna 2008

- aloittaa välittömästi ennenaikaista takaisinmaksua koskevien vaihtoehtojen kartoituksen;

- arvioida ennenaikaista takaisinmaksua koskevien vaihtoehtoisten toimien (ei muutoksia, sopimusperusteinen vaihtoehto vai ehdoton oikeus, korvauksen taso jne.) kustannukset ja hyödyt.

Tietojen laadun ja vertailtavuuden parantaminen

Komission suorittaman kuluttajatutkimuksen alustavien tulosten mukaan kuluttajille on erittäin tärkeää, että he saavat ennen sopimuksen tekoa selkeässä muodossa olevaa tietoa, jonka perusteella he voivat vertailla tarjouksia. Tulosten mukaan tietojen on oltava kattavia, niissä on oltava taulukoita ja käytännön esimerkkejä, ja niissä on käytettävä yksinkertaista kieltä ja mielellään vain vähän ammattislangia. Tietoja on annettava riittävän ajoissa ennen sopimuksentekoa.

Huolimatta asuntolainoja koskevista menettelysäännöistä[10], jäljempänä ’menettelysäännöt’, joista on saatu hyviä kokemuksia, eri jäsenvaltioissa tarjotaan kuluttajille kiinnelainoista vielä määrältään ja laadultaan erilaisia tietoja. Menettelysäännöt ovat komission mielestä toisaalta osittain vanhentuneet, ja toisaalta niillä ei täysin pystytä korvaamaan sitovia sääntöjä. Menettelysääntöjä ei aina noudateta[11], eikä niiden seuraamiseen ja noudattamisen valvontaan ole olemassa toimivaa järjestelmää, minkä vuoksi ne eivät kuluttajien mielestä ole täysin uskottavat. Vaikeuksia on lisäksi ilmaantunut soveltamisen eroista eri maissa, esimerkiksi kun kuluttajalle on annettava vakiomuotoinen eurooppalainen tietolomake[12].

Todellinen vuosikorko on ratkaiseva osa kuluttajalle annettavissa tiedoissa. Erilaiset laskentamenetelmät ja kustannusperusteet erityisesti rajojen yli tapahtuvassa liiketoiminnassa voivat rajoittaa eri tuotteiden todellista vertailua ja siten johtaa kuluttajia harhaan. Todellisen vuosikoron laskentaperusteet olisi ehdottomasti yhdenmukaistettava, jotta tietojen laatua koskevien korkeiden vaatimusten täyttyminen ja kuluttajille tarjottavien erilaisten kiinnelainatuotteiden vertailukelpoisuus voidaan taata.

Komissio aikoo vuonna 2008

- saattaa lopulliseen muotoonsa asuntolainoja koskevan tarkistetun standardoidun eurooppalaisen tietosivun (ESIS) käyttäen siinä mahdollisimman laajasti niitä positiivisia tuloksia[13], joita saatiin komission vuonna 2006 kokoon kutsumassa lainanantajien ja lainanottajien edustajista koostuvassa asiantuntijaryhmässä, ja hyödyntämällä komission vuonna 2007 toteuttaman kuluttajatutkimuksen alustavia tuloksia;

- testata tätä tarkistettua ESIS-välinettä kaikkien jäsenvaltioiden kuluttajien keskuudessa;

- tutkia, missä määrin ehdotetussa kulutusluottodirektiivissä ehdotetut todellista vuosikorkoa koskevat säännökset voidaan ulottaa koskemaan kiinnelainoja joko sellaisinaan tai muodossa, jossa otetaan huomioon kiinnelainojen ominaispiirteet;

- arvioida erilaisten poliittisten vaihtoehtojen kustannukset ja hyödyt.

Vastuullisen lainanannon ja lainanoton edistäminen

Komission näkemyksen mukaan kiinnelainojen antajilta ja välittäjiltä pitäisi vaatia – kaikkien sidosryhmien eli esimerkiksi kuluttajien, sijoittajien sekä luottolaitosten osakkeenomistajien etujen vuoksi – että ne arvioivat riittävästi ja kaikilla mahdollisilla keinoilla lainanhakijan lainanhoitokyvyn ennen kiinnelainan myöntämistä. Olisi myös varmistettava, ettei kiinnelainojen myöntäjiä syrjitä muiden maiden luottorekistereiden käytössä ja että luottotiedot ovat helposti saatavissa, noudattaen kuitenkin täysin EU:n tietosuojasääntöjä.

Komission mielestä kiinnelainojen myöntäjien olisi annettava kuluttajalle täydelliset tiedot ja riittävät selitykset, jotta kuluttaja voi tehdä tietoisen valinnan, mutta lain mukaan ei kuitenkaan olisi pakko neuvoa. Jos neuvonta tehdään pakolliseksi, se voi vaikuttaa kielteisesti kiinnelainojen hintoihin ja rajoittaa kuluttajalle tarjottavien tuotteiden valikoimaa, sillä kiinnelainojen myöntäjät antaisivat luonnollisesti neuvoja omasta tuotevalikoimastaan. Neuvojen pitäisi pikemminkin tulla riippumattomilta neuvonantajilta tai lainanantajalta kuluttajan pyynnöstä. Jos neuvoja annetaan, on siinä noudatettava korkeatasoisia periaatteita. Tässä yhteydessä on olennaisen tärkeää, että kuluttajille voidaan tarjota puolueetonta neuvontaa, joka perustuu heidän henkilökohtaiseen tapaukseensa ja vastaa tuotteiden moninaisuutta ja mahdollisia riskejä. Myös kuluttajan on annettava neuvonantajalle täydelliset ja tarkat tiedot.

Komissio aikoo vuonna 2008

- kuulla kaikkia sidosryhmiä korkeatasoisten neuvontavaatimusten laatimisesta;

- tutkia, missä määrin ehdotetussa kuluttajaluottodirektiivissä annettavia syrjimätöntä pääsyä luottorekistereihin ja selitysvelvollisuutta koskevia säännöksiä voitaisiin soveltaa kiinnelainoihin;

- kartoittaa, miten vastuullista lainanantoa voitaisiin edelleen edistää, ottaen oppia Yhdysvalloissa ilmenneistä heikoin vakuuksin myönnettyihin asuntolainoihin liittyvistä ongelmista;

- arvioida erilaisten poliittisten vaihtoehtojen kustannukset ja hyödyt.

Vuonna 2008 perustetaan luottotietohistoriaa käsittelevä asiantuntijaryhmä , joka avustaa komissiota valmisteltaessa asianmukaisia toimenpiteitä, joilla parannetaan luottotietojen käyttömahdollisuuksia, vertailtavuutta ja täydellisyyttä.

Kun kuluttajat oppivat paremmin ymmärtämään rahoitusasioita, voivat he myös paremmin arvioida tarvitsemansa tuotteet ja palvelut. Tämän valkoisen kirjan kanssa yhtaikaa julkaistavassa rahoitusasioissa annettavaa valistusta koskevassa tiedonannossa esitetään, miten komissio tukee korkeatasoisen rahoitusasioita koskevan valistuksen antamista kaikkialla EU:ssa.

Komission mielestä kiinnelainasopimuksia koskevan lainsäädännön kaikkia ongelmakohtia olisi käsiteltävä 'Rooma I' -asetuksen puitteissa, jonka neuvosto ja Euroopan parlamentti vastikään hyväksyivät. Kiinnelainojen vakuuksiin sovellettavan lainsäädännön osalta komissio ei ennakolta näe syytä poiketa vakiintuneesta periaatteesta, jonka mukaan sovelletaan kiinteistön sijaintimaan lainsäädäntöä.

4.2. Arvonmääritys, kiinteistörekisterit ja ulosmittausmenettelyt

Komission mielestä jäsenvaltioiden olisi tehostettava pakkomyynti- ja kiinteistörekisterimenettelyjään. Nämä tekijät nostavat kiinnelainojen myöntäjien liiketoimintakustannuksia, lisäävät sijoittajien epävarmuutta lainan vakuuden laadusta ja nostavat jälleenrahoituskustannuksia vähentäen siten jo markkinoilla olevien palveluntarjoajien tehokkuutta ja estävät uusien yritysten markkinoilletulon.

Komissio aikoo julkaista säännöllisesti päivitettyjä 'tulostauluja' , joissa esitetään puolueetonta tietoa kiinteistörekisteri- ja ulosmittausmenettelyjen kustannuksista ja kestosta kaikissa jäsenvaltioissa.

Vuonna 2008 komissio esittää asiaa koskevan suosituksen asianmukaisen vaikutustenarvioinnin perusteella. Suosituksessa erityisesti

- kehotetaan jäsenvaltioita varmistamaan, että niiden ulosmittausmenettelyt saatetaan päätökseen kohtuullisessa ajassa ja kohtuullisin kustannuksin ja että kiinteistörekisterit ovat verkossa saatavilla;

- rohkaistaan jäsenvaltioita liittymään EULIS-hankkeeseen[14], jota on edistetty komission eContent-ohjelmassa;

- kehotetaan jäsenvaltioita parantamaan kiinteistörekistereidensä läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta, erityisesti piilokulujen esiin tuomiseksi;

- kehotetaan jäsenvaltioita helpottamaan ulkomaisten arviointiraporttien käyttöä ja edistämään luotettavien arviointistandardien kehittämistä ja käyttöä.

4.3. Rikkomuspolitiikka

Komissio aikoo edelleen suhtautua rikkomuksiin vakavasti. Vuonna 2008 komissio aikoo erityisesti tutkia:

- merkitsevätkö jotkin kansalliset säännöt, jotka luovat esteitä luottotietojen saatavuudelle tai estävät luottotietoyrityksiä tarjoamasta palveluja, perustamissopimuksen määräysten rikkomista, kun samalla noudatetaan EU:n tietosuojasääntöjä;

- onko yhteensopivaa pääoman liikkuvuuden ja palvelujen tarjoamisen vapauden periaatteiden kanssa, että kielletään sisällyttämästä muita kuin kotimaisia EU:n kiinnelainoja joissakin jäsenvaltioissa saatavissa olevien vakuudellisten joukkolainojen vakuuksiin.

4.4. Kiinnelainojen rahoitusta käsittelevän asiantuntijaryhmän työn jatkotoimet

Kiinnelainojen rahoitusmarkkinoissa EU:ssa on vielä tehostamisen varaa, ja komissio aikookin jatkaa niiden ongelmien luonteen, syiden ja laajuuden analysointia, joita sekä kiinnelainojen rahoitusta käsittelevä asiantuntijaryhmä[15] että Euroopan rahoitusmarkkinoiden lakimiesryhmän arvopaperistamista käsittelevä työryhmä[16] on havainnut. Siinä yhteydessä komissio ottaa huomioon heikoin vakuuksin myönnettyjen lainojen markkinoiden viimeaikaiset tapahtumat, havaittujen esteiden moninaisuuden ja muitakin aloja koskevan luonteen sekä kaikkiin sidosryhmiin kohdistuvat laajalle ulottuvat vaikutukset.

Komissio aikoo erityisesti tarkastella

- markkinakäytänteitä ja pankkien likviditeettiriskin (joka voi johtua esimerkiksi siitä, että pitkäaikaisten kiinnelainojen rahoitukseen käytetään lyhytaikaista rahoitusta) hallintaa koskevia vakavaraisuusnormeja ja erityisesti kykyä sietää vaikeita markkinaolosuhteita;

- kiinnelainanantajien kannustimia riskien siirtämiseen pois taseesta;

- vakavaraisuusnormeja ja läpinäkyvyyttä tapauksissa, joissa pankeille aiheutuu suoraan tai välillisesti riskejä kiinnelainoihin liittyvistä arvopaperistamistoimista;

- sitä, tarvitaanko muita toimenpiteitä parantamaan läpinäkyvyyttä loppusijoittajan näkökulmasta.

Komissio odottaa, että markkinoilta saadaan asianmukaisia ja nopeita vastauksia kysymyksiin, jotka otettiin esille talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa 9. lokakuuta 2007. Vastauksia odotetaan erityisesti läpinäkyvyyttä ja monimutkaisten rahoitusvälineiden arvostamista koskeviin kysymyksiin.

Rahoitusmarkkinoiden tulevaisuuden kehityksestä riippuen voitaisiin harkita arvopaperistamisasioita käsittelevän asiantuntijaryhmän perustamista. Tavoitteena olisi kehittää asianmukaisia horisontaalisia toimintatapoja arvopaperistamistoiminnan moninaisten haasteiden vuoksi.

4.5. Lisätutkimuksia

Kuten vihreässä kirjassa vähittäisrahoituspalveluista yhtenäismarkkinoilla[17] mainitaan, komissio paraikaa

- tarkastelee uudelleen muiden rahoituslaitosten kuin luottolaitosten asemaa EU:n kiinnelainamarkkinoilla ja niiden sääntelyä voidakseen arvioida, tarvitaanko yhteisön tasolla asianmukaisia toimia. Asiasta tehdään selvitys, ja tulokset ovat käytettävissä vuonna 2008. Komission mielestä muut kuin luottolaitokset voivat periaatteessa toimia kiinnelaina-alalla, mutta on kuitenkin olennaisen tärkeää, että edelleen pidetään tiukasti kiinni lainanantamisen vastuullisuudesta, rahoitusjärjestelmän vakaudesta ja tehokkaasta valvonnasta.

- tarkastelee uudelleen niitä kansallisia sääntelykehyksiä, joiden mukaan kiinteään omaisuuteen sidottuja (equity release) tuotteita markkinoidaan, arvioidakseen, onko toiminta yhteisön tasolla perusteltua. Myös equity release -järjestelmistä tehdään selvitys, ja tulokset ovat käytettävissä vuonna 2008. Komissio myöntää, että equity release -tuotteilla, kuten 'käänteisillä kiinnelainoilla', voi olla taloudellista merkitystä, mutta niihin sisältyy myös mahdollisia riskejä.

Marraskuussa 2007 julkaistussa tiedonannossaan '2000-luvun Euroopan yhtenäismarkkinat'[18] komissio ilmoitti aikovansa tutkia luottoihin, tileihin, maksuihin ja vakuutuksiin liittyviä kuluttajaa sitovia ja muita sopimattomia käytäntöjä määrittääkseen niiden vaikutuksen kuluttajien liikkuvuuteen. Komission tavoitteena on kehittää horisontaalinen aloite, joka koskee sopimattomia kaupallisia menettelyjä vähittäisrahoituspalvelujen, myös kiinnelainojen alalla.

Joissakin jäsenvaltioissa voimassa olevat korkoihin liittyvät rajoitukset (esimerkiksi koronkiskonnan torjumiseksi annetut säännöt, korkojen vaihtelurajat, koronkoron kielto) voivat estää joitakin tuotteita pääsemästä muiden maiden markkinoille. Näiden rajoitusten vaikutuksia tuotteiden monipuolisuuteen ja rajat ylittävään liiketoimintaan on punnittava huolellisesti ottaen huomioon, että niillä voi olla tärkeä yhteiskunnallinen ja kuluttajia suojeleva tehtävä, ja niitä on voimassa vain muutamissa jäsenvaltioissa. Tätä taustaa vasten komissio aikoo julkaista vuonna 2010 horisontaalisen selvityksen, jossa arvioidaan näiden sääntöjen vaikutusta sisämarkkinoihin niiden tavoitteiden valossa.

5. Päätelmät

Tässä valkoisessa kirjassa ehdotetaan tiettyjä asianmukaisesti suhteutettuja toimenpiteitä, joiden olisi määrä parantaa EU:n kiinnelainamarkkinoiden kilpailukykyä ja tehokkuutta, mistä niin kuluttajat, kiinnelainanantajat kuin sijoittajatkin hyötyisivät. Kun otetaan huomioon kiinnelainojen merkitys sekä EU:n kansalaisille että taloudelle yleensä, on omaksuttu tosiseikkoihin perustuva lähestymistapa. Viimeaikaiset tapahtumat maailmanlaajuisilla kiinnelainamarkkinoilla ovat jälleen kerran osoittaneet ehdotetun lähestymistavan sopivuuden, mutta ne ovat myös tuoneet esille alueita, joilla tarvitaan vielä lisää työtä. Komissio aikoo kuulla viipymättä kaikkia sidosryhmiä viimeistelläkseen eri toimintavaihtoehtoja koskevan arvionsa.

Jotta toimenpiteet tehoaisivat, on osoitettava, että niiden avulla voidaan luoda kiinnelainanantajille uusia mahdollisuuksia päästä muille markkinoille ja toimimaan muissa maissa. Olisi myös osoitettava, että toimenpiteiden ansiosta kiinnelainan myöntämisprosessi olisi tehokkaampi ja siinä voitaisiin saavuttaa mittakaavaan ja soveltamisalaan liittyviä etuja, jolloin kustannukset laskisivat. Odotettuja hyötyjä olisi tarkasteltava yhdessä toimenpiteiden mahdollisten kustannusten kanssa.

Tähänastisen työn perusteella näyttää siltä, että useilla tässä valkoisessa kirjassa nimetyillä osa-alueilla toteutetuista toimista voidaan odottaa huomattavia etuja. Monet toimenpiteet, joiden tavoitteena on parantaa rajojen yli tapahtuvan kiinnelainojen tarjoamisen tehokkuutta ja kilpailukykyä sekä ensi- että jälkimarkkinoilla, johtaisivat myös tuotteiden monipuolistumiseen ja mahdollisesti alhaisempiin kuluttajahintoihin. Valkoisessa kirjassa korostetaan korkealaatuisten tietojen, vastuullisen lainanannon ja lainanoton sekä kuluttajille tarjottavan laadukkaan neuvonnan merkitystä, jotta voidaan varmistaa, että he ostavat tarpeisiinsa parhaiten sopivan tuotteen. Kuluttajien pitäisi myös voida hyötyä toimista, joilla pyritään parantamaan asiakkaiden liikkuvuutta lisäämällä läpinäkyvyyttä ja vähentämällä kuluttajan sitomista muihin tuotteisiin.

Yleisesti ottaen sijoittajien riski heidän sijoittaessaan kiinteistövakuudellisiin tuotteisiin olisi pienempi, jos markkinat ovat läpinäkyvämpiä, sijoitusten realisointiarvosta on parempi varmuus ja jos sijoitusmahdollisuudet ovat monipuolisempia ensi- ja jälkimarkkinoilla olevien tuotteiden monipuolisuuden ansiosta.

LIITE Tärkeimmät valkoisessa kirjassa yksilöidyt tehtävät tai toimet

Tulokset on määrä saada vuonna | Toimet |

2008 | Ennenaikaista takaisinmaksua, ennen sopimuksen tekoa annettavia tietoja, todellista vuosikorkoa ja luottorekisterien käyttömahdollisuutta koskevan vaikutustenarvioinnin valmistelu, luottokelpoisuuden ja neuvonantoa koskevien normien arviointi ja tärkeimpien sidosryhmien kuuleminen ennenaikaisesta takaisinmaksusta |

2008 | Kuluttajaselvitys, joka koskee vakioitua eurooppalaista tietosivua |

2008 | Luottohistoriaa koskevia kysymyksiä käsittelevän asiantuntijaryhmän perustaminen |

2008 | EU:n kiinnelainamarkkinoilla toimivien muiden rahoituslaitosten kuin luottolaitosten asemaa ja niiden sääntelyä koskevan selvityksen julkaiseminen |

2008 | Kiinteään omaisuuteen sidottuja tuotteita (equity release) koskevan selvityksen julkaiseminen |

2008 | Arvopaperistamista käsittelevän asiantuntijaryhmän mahdollinen perustaminen |

2008 | Selvitys, joka koskee muiden kuin kotimaisten EU:n kiinnelainojen jättämistä vakuudellisten joukkolainojen vakuuksien ulkopuolelle sekä muita kiinnelainamarkkinoiden toiminnan näkökohtia, ja jossa asioita tarkastellaan EY:n perustamissopimuksella taatun pääoman liikkuvuuden näkökulmasta |

2008 | Selvityksen julkaiseminen, jossa tarkastellaan luottoihin, tileihin, maksuihin ja vakuutuksiin liittyviä sitovia ja muita sopimattomia käytäntöjä |

2008 | Kiinteistörekisterejä, ulosmittausta ja kiinteistön arvostamista koskevan suosituksen esittäminen |

2008-2009 | Kiinteistöjen rekisteröinnin ja ulosmittauksen kustannuksia ja kestoa koskevien tulostaulujen julkaiseminen |

2010 | Selvityksen julkaiseminen, jossa arvioidaan korkorajoitusten (kuten koronkiskonnan kieltämistä, korkovaihtelua ja koronkorkoa koskevien sääntöjen) tarvetta ja oikeutusta sisämarkkinoihin kohdistuvien vaikutusten kannalta |

[1] HYPOSTAT 2005: A review of Europe's Mortgage and Housing Markets, European Mortgage Federation , marraskuu 2006, s. 140.

[2] Tarkastelu koskee lainoja, joiden vakuutena on kiinnitys tai muu siihen verrattavissa oleva vakuus, sekä kiinteistöjen ostamiseen käytettäviä lainoja.

[3] Lisätietoja Vaikutusten arviointi -asiakirjassa.

[4] KOM(2007) 724, 20.11.2007 ja SEK(2007) 1520, 20.11.2007. Katso myös KOM(2005) 629, 1.12.2005, KOM(2007) 33, 31.1.2007, SEK(2007) 106, 31.1.2007 ja KOM(2007) 226, 30.4.2007.

[5] The Costs and Benefits of Integration of EU Mortgage Markets , London Economics, elokuu 2005, s. 5.

[6] Katso alaviite 5, s. 5.

[7] Study on the Financial Integration of European Mortgage Markets, Mercer Oliver Wyman ja European Mortgage Federation , lokakuu 2003, s. 77–78.

[8] Katso alaviite 5, s. 6.

[9] Katso alaviite 7, s. 78.

[10] Eurooppalainen sopimus ennen asuntolainasopimuksen tekemistä annettavia tietoja koskevasta vapaaehtoisesta parhaasta käytännöstä , 5.3.2001.

[11] Katso esim. Eurooppalainen sopimus ennen asuntolainasopimuksen tekemistä annettavia tietoja koskevasta vapaaehtoisesta parhaasta käytännöstä: Euroopan pankkialan komitean julkaisema toinen kertomus menettelysääntöjen täytäntöönpanosta Euroopan unionissa , 13.12.2005, jossa vahvistettiin, että vaikka menettelysääntöjä joillakin markkinoilla noudatetaan lähes sataprosenttisesti, toisilla markkinoilla noudattaminen on vähemmän tyydyttävää, sekä rahoituspalveluinstituutin (Institute for Financial Services) Asiakirja ennen asuntolainasopimuksen tekemistä annettavia tietoja koskevien vapaaehtoisten menettelysääntöjen päivityksen ja toimivuuden seurannasta , 17.6.2003.

[12] Mortgage Industry and Consumer Dialogue Final Report (loppuraportti kiinnelaina-alan ja kuluttajien välisestä vuoropuhelusta), 20.12.2006.

[13] Erityisesti niitä, jotka koskivat riskivaroituksia ja valuuttamääräisiä lainoja.

[14] European Land Information Service (EULIS) -ohjelman, jossa on tällä hetkellä kymmenen osallistujaa, tarkoituksena on tarjota helppo menetelmä maaomaisuuden ja kiinteistöjen omistussuhteita ja niihin liittyviä oikeuksia koskevien tietojen saamiseksi muista maista Internetin välityksellä (www.eulis.org).

[15] Mortgage Funding Expert Group -raportti , 22.12.2006.

[16] Legal Obstacles to cross-border securitisation in the EU , European Financial Markets Lawyers Group, Working Group on Securitisation, 7.5.2007.

[17] KOM(2007) 226, 30.4.2007.

[18] KOM(2007) 724, 20.11.2007 ja SEK(2007) 1520, 20.11.2007.