21.8.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CE 193/1


Neuvoston 21 päivänä toukokuuta 2007 vahvistama

YHTEINEN KANTA (EY) N:o 9/2007,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o …/2007 antamiseksi tilastointiin tarkoitettujen yritysrekisterien laatimista koskevan yhteisen kehyksen vahvistamisesta ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 2186/93 kumoamisesta

(2007/C 193 E/01)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä (1),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Heinäkuun 22 päivänä 1993 annetussa neuvoston asetuksessa (ETY) N:o 2186/93 (2) vahvistettiin tilastointiin tarkoitettuja yritysrekistereitä koskeva yhteinen kehys, yhdenmukaiset määritelmät, rekisteröitävät tiedot, kattavuus ja päivitysmenettelyt. Jotta yritysrekisterien kehitys jatkuisi edelleen yhdenmukaisena, olisi annettava uusi asetus.

(2)

Tilastoyksiköistä yhteisön tuotantojärjestelmän havainnointia ja analyysia varten 15 päivänä maaliskuuta 1993 annettu neuvoston asetus (ETY) N:o 696/93 (3) sisältää käytettävien tilastoyksiköiden määritelmät. Sisämarkkinat edellyttävät parempaa tilastollista vertailukelpoisuutta, jotta yhteisön vaatimukset täyttyisivät. Jotta parempaan vertailukelpoisuuteen päästään, yrityksille ja muille asiaan liittyville tilastollisen kattavuuden piiriin lisättäville tilastoyksiköille olisi vahvistettava yhteiset määritelmät ja kuvaukset.

(3)

Yritystoiminnan rakennetilastoista 20 päivänä joulukuuta 1996 annetussa neuvoston asetuksessa (EY, Euratom) N:o 58/97 (4) ja lyhyen aikavälin tilastoista 19 päivänä toukokuuta 1998 annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1165/98 (5) vahvistetaan yhteinen kehys yhteisössä toimivien yritysten rakennetta, toimintoja, kilpailukykyä ja tuloksia koskevien yhteisön tilastojen keräämiselle, laatimiselle, toimittamiselle ja arvioinnille. Tilastointiin tarkoitetut yritysrekisterit ovat tämän yhteisen kehyksen perusosa, joka tarjoaa yhdenmukaisen otantakehikon, jonka avulla tilastotiedon keruuta voidaan järjestää ja koordinoida.

(4)

Yritysrekistereiden avulla voidaan osaltaan sovittaa yhteen keskenään ristiriitaiset vaatimukset lisätä yrityksiä koskevaa tietoa ja vähentää yritysten hallinnollista taakkaa, erityisesti käyttämällä hallinnollisissa ja oikeudellisissa asiakirjoissa olevaa tietoa, varsinkin mikro- ja pk-yritysten osalta sellaisina kuin ne määritellään komission 6 päivänä toukokuuta 2003 antamassa suosituksessa 2003/361/EY (6).

(5)

Yhteisön tilastoista 17 päivänä helmikuuta 1997 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 322/97 (7) vahvistettiin puitteet yhteisön tilasto-ohjelman perustamiselle ja luotiin tilastojen luottamuksellisuutta koskeva yhteinen kehys.

(6)

Erityiset säännöt, jotka koskevat tietojen käsittelyä yhteisön tilasto-ohjelman yhteydessä, eivät vaikuta yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 24 päivänä lokakuuta 1995 annettuun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviin 95/46/EY (8).

(7)

Tilastollisiin tarkoituksiin laaditut yritysrekisterit ovat myös yritysdemografian kannalta tärkein lähde, sillä niiden avulla voidaan seurata yritysten perustamisia ja lopettamisia sekä sulautumisista, yritysvaltauksista, yritysten purkautumisista tai itsenäisten yksiköiden yrityksestä irtautumisista johtuvan keskittymisen tai hajautumisen aiheuttamia talouden rakennemuutoksia.

(8)

Yritysrekisterit tarjoavat perustiedot, joita maaseudun kehitystä koskeva vahva poliittinen kiinnostus edellyttää, eivätkä tiedot koske pelkästään maataloutta vaan myös sen yhä lisääntyvää yhdistämistä muihin toimintoihin, joita tuotepohjaiset maataloustilastot eivät kata.

(9)

Julkisilla yrityksillä on merkittävä rooli jäsenvaltioiden kansantalouksissa. Jäsenvaltioiden ja julkisten yritysten välisten taloudellisten suhteiden avoimuudesta 25 päivänä kesäkuuta 1980 annettu komission direktiivi 80/723/ETY (9) kattaa tietyntyyppiset julkiset yritykset. Julkiset yritykset ja julkiset yhteisöt olisi sen vuoksi tunnistettava yritysrekistereissä, mikä voidaan toteuttaa institutionaalisen sektoriluokituksen avulla.

(10)

Tietoa oikeudellisten yksiköiden välisistä määräysvaltasuhteista tarvitaan konsernien määrittelemistä, yritysten rajaamista ja laajojen ja monimutkaisten yksiköiden kuvaamista varten sekä tutkittaessa taloudessa tapahtuvaa keskittymistä. Konserneja koskevat tiedot parantavat yritysrekisterien laatua ja niiden avulla voidaan vähentää luottamuksellisten tietojen paljastumisriskiä. Tietyt rahoitusta koskevat tiedot ovat usein yritystasoa merkityksellisempiä konsernitasolla tai alakonsernitasolla ja niitä on ehkä saatavilla ainoastaan näillä tasoilla. Konsernien rekisteröinti mahdollistaa tarvittaessa tiedonkeruun kohdentamisen suoraan konserniin eikä konsernin muodostaviin yksiköihin, mikä voi merkittävästi vähentää vastaustaakkaa. Konsernien rekisteröinti edellyttää yritysrekisterien yhdenmukaistamista edelleen.

(11)

Talouden yhä lisääntyvä maailmanlaajuistuminen on haaste useiden tilastojen nykyiselle tuottamiselle. Monikansallisten konsernien rekisteröinti tekee yritysrekistereistä perustyökalun, jonka avulla voidaan parantaa useita maailmanlaajuistumiseen liittyviä tilastoja, kuten tavaroiden ja palvelujen kansainvälistä kauppaa, maksutasetta, ulkomaisia suoria sijoituksia, ulkomaisia osakkuus- ja tytäryhtiöitä, tutkimusta, kehitystä ja innovaatiota sekä työmarkkinoita koskevia tilastoja. Suurin osa näistä tilastoista kattaa koko talouden, mikä edellyttää, että yritysrekisterit kattavat talouden kaikki sektorit.

(12)

Salassa pidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle 11 päivänä kesäkuuta 1990 annetun neuvoston asetuksen (Euratom, ETY) N:o 1588/90 (10) 3 artiklan 2 kohdan mukaan kansallisiin, tilastosalaisuutta koskeviin säännöksiin eivoida vedota salassa pidettävien tilastollisten tietoaineistojen yhteisön viranomaiselle (Eurostat) luovuttamisen estämiseksi, jos yhteisön lainsäädäntöön kuuluvassa säädöksessä säädetään kyseisten tietojen luovuttamisesta.

(13)

Tässä asetuksessa säädettyjen velvoitteiden täyttämisen varmistamiseksi, tiedonkeruusta vastuussa olevat jäsenvaltioiden kansalliset laitokset saattavat tarvita pääsyä hallinnollisiin tietolähteisiin, kuten vero- ja sosiaaliturvaviranomaisten, keskuspankkien ja muiden julkisten laitosten rekistereihin sekä muihin tietokantoihin, jotka sisältävät tietoa rajatylittävistä liiketoimista ja asemista silloin, kun tällaiset tiedot ovat yhteisön tilastojen tuottamista varten tarpeen.

(14)

Maksutasetta, kansainvälistä palvelukauppaa ja suoria ulkomaisia sijoituksia koskevista yhteisön tilastoista 12 päivänä tammikuuta 2005 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 184/2005 (11) luotiin yhteinen kehys kyseisten yhteisön tilastojen laatimiselle, toimittamiselle ja arvioinnille.

(15)

Tämän asetuksen täytäntöön panemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (12) mukaisesti.

(16)

Komissiolle olisi erityisesti siirrettävä toimivalta päivittää liitteessä oleva rekisteritietojen luettelo, niiden määritelmät ja jatkuvuussäännöt, päättää pieninten yritysten ja täysin kotimaisten konsernien kattavuudesta, hyväksyä rekisterien ajantasaistamista koskevat säännöt sekä vahvistaa yhteiset laatustandardit ja laatukertomusten sisältö ja toimittamistiheys. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia tai täydentää tätä asetusta lisäämällä siihen uusia muita kuin keskeisiä osia, niistä olisi päätettävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

(17)

Asetus (ETY) N:o 2186/93 olisi näin ollen kumottava.

(18)

Neuvoston päätöksellä 89/382/ETY, Euratom (13) perustettua tilasto-ohjelmakomiteaa on kuultu,

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Tarkoitus

Tässä asetuksessa vahvistetaan yhteinen kehys tilastointiin tarkoitettuja yritysrekistereitä varten yhteisössä.

Jäsenvaltioiden on perustettava yksi tai useampi tilastointiin tarkoitettu yhdenmukaistettu rekisteri, jota (joita) voidaan käyttää tiedonkeruun valmistelu- ja koordinointivälineenä ja yritysten perusjoukon ja yritysdemografian tilastollisen analyysin tietolähteenä sekä hallinnollisten tietojen käyttöä ja tilastollisten yksiköiden tunnistamista ja luomista varten.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

a)

’oikeudellisella yksiköllä’ oikeudellista yksikköä, ’yrityksellä’ yritystä, ’paikallisella yksiköllä’ paikallista yksikköä ja ’konsernilla’ yritysryhmää sellaisina kuin ne määritellään asetuksen (ETY) N:o 696/93 liitteessä;

b)

’kansallisilla viranomaisilla’ kansallisia viranomaisia sellaisina kuin ne määritellään asetuksen (EY) N:o 322/97 2 artiklassa;

c)

’tilastollisilla tarkoituksilla’ tilastollisia tarkoituksia sellaisina kuin ne kuvaillaan asetuksen (ETY) N:o 1588/90 2 artiklan 4 kohdassa;

d)

’monikansallisella konsernilla’ konsernia, jolla on vähintään kaksi yritystä tai oikeudellista yksikköä, jotka sijaitsevat eri maissa;

e)

’tynkäkonsernilla’ monikansalliseen konserniin kuuluvia yrityksiä ja oikeudellisia yksiköitä, joiden kotipaikka on samassa maassa. Se voi käsittää vain yhden yksikön, jos muiden yksiköiden kotipaikka on toisessa maassa. Yritys voi olla tynkäkonserni tai olla osa siitä.

3 artikla

Kattavuus

1.   Jollei tässä artiklassa säädetyistä rajoituksista muuta johdu, rekistereihin kerätään 2 artiklassa säädettyjen määritelmien mukaisesti:

a)

kaikki bruttokansantuotteen (BKT) muodostumiseen osallistuvat taloudellista toimintaa harjoittavat yritykset ja niiden paikalliset yksiköt;

b)

oikeudelliset yksiköt, joista nämä yritykset muodostuvat;

c)

tynkäkonsernit ja monikansalliset konsernit, ja

d)

täysin kotimaiset konsernit.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettua vaatimusta ei kuitenkaan sovelleta kotitalouksiin siltä osin kuin niiden tuottamat tavarat ja palvelut ovat niiden omaa kulutusta varten tai edellyttävät oman omaisuuden vuokraamista.

3.   Paikallisia yksiköitä, jotka eivät muodosta erillistä oikeudellista yksikköä (sivuliikkeet) ja jotka ovat riippuvaisia ulkomaisista yrityksistä ja jotka luokitellaan Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä yhteisössä 25 päivänä kesäkuuta 1996 annetulla neuvoston asetuksella (EY) N:o 2223/96 (14) perustetun Euroopan kansantalouden tilinpitojärjestelmän 1995 ja Yhdistyneiden Kansakuntien kansantalouden tilinpitojärjestelmän 1993 periaatteiden mukaisesti yritysmäisiksi yhteisöiksi, pidetään yritysrekisterien kannalta yrityksinä.

4.   Konsernit voidaan yksilöidä niiden oikeudellisten yksiköiden välisten määräysvaltasuhteiden avulla. Konsernien rajaamiseksi käytetään asetuksen (EY) N:o 2223/96 liitteessä A olevassa 2.26 kohdassa esitettyä valvonnan määritelmää.

5.   Tätä asetusta sovelletaan ainoastaan yksiköihin, jotka harjoittavat kokonaan tai osittain taloudellista toimintaa. Kaikkea toimintaa, joka käsittää tavaroiden ja palvelujen tarjoamista tietyillä markkinoilla, pidetään taloudellisena toimintana. Lisäksi bruttokansantuotteeseen vaikuttavat muut kuin markkinapalvelut sekä välitön tai välillinen aktiivisten oikeudellisten yksiköiden hallussapito katsotaan yritysrekisterien kannalta taloudelliseksi toiminnaksi. Taloudellisesti passiiviset oikeudelliset yksiköt ovat osa yritystä ainoastaan yhdessä taloudellisesti aktiivisten oikeudellisten yksiköiden kanssa.

6.   Toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia, jotka koskevat sellaisten yritysten, jotka työllistävät alle puoli henkilöä ja täysin kotimaisten konsernien, joilla ei ole tilastollista merkitystä jäsenvaltioille, ottamista rekisteriin sekä maataloustilastojen määritelmiä vastaavaa yksiköiden määritelmää, päätetään 16 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

4 artikla

Tietolähteet

1.   Jäsenvaltiot voivat kerätä tässä asetuksessa vaaditut tiedot sopivina pitämistään lähteistä edellyttäen, että ne täyttävät 6 artiklassa tarkoitetut laatuedellytykset. Kansallisille viranomaisille on annettava lupa kerätä toimivaltuuksiensa rajoissa tilastointitarkoituksiin hallinnollisten ja oikeudellisten asiakirjojen sisältämiä tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvia tietoja.

2.   Jos vaadittuja tietoja ei voida kerätä kohtuullisin kustannuksin, kansalliset viranomaiset voivat käyttää tilastollisia estimointimenetelmiä edellyttäen, että riittävää tarkkuutta ja laatutasoa noudatetaan.

5 artikla

Rekisteröitävät tiedot

1.   Rekisterissä lueteltavilla yksiköillä on oltava liitteessä määritellyt tunnusnumerot ja kuvaustiedot.

2.   Toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia täydentämällä niitä rekisteröitävien tietojen luettelon päivittämisen sekä rekisteröitävien tietojen ja jatkuvuussääntöjen määrittelemisen osalta, päätetään 16 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

6 artikla

Laatustandardit ja -kertomukset

1.   Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet yritysrekisterien laadun varmistamiseksi.

2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) sen pyynnöstä yritysrekisterien laatua koskeva kertomus (jäljempänä ”laatukertomus”).

3.   Toimenpiteistä, jotka liittyvät yhteisiin laatustandardeihin sekä laatukertomusten sisältöön ja toimittamistiheyteen, päätetään 16 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen ja tiedonkeruun kustannukset huomioon ottaen.

4.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle (Eurostat) tärkeistä menetelmiin liittyvistä ja muista muutoksista, jotka saattavat vaikuttaa yritysrekisterien laatuun, heti kun muutoksista saadaan tieto ja viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tällaisen muutoksen voimaantulosta.

5.   Komissio toimittaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle tämän asetuksen täytäntöönpanoa koskevan kertomuksen, jossa käsitellään erityisesti tilastojärjestelmän kustannuksia, sen aiheuttamaa taakkaa liike-elämälle ja siitä koituvia hyötyjä.

7 artikla

Suosituskäsikirja

Komissio julkaisee yritysrekistereitä koskevista suosituksista käsikirjan. Käsikirja päivitetään tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa.

8 artikla

Aikaviite ja päivitystiheys

1.   Rekisteriin otetaan ja rekisteristä poistetaan tietoja vähintään kerran vuodessa.

2.   Päivitystiheys riippuu yksiköstä, kyseisestä muuttujasta, yksikön koosta ja päivittämiseen yleisesti käytetystä lähteestä.

3.   Toimenpiteistä, jotka liittyvät päivittämistä koskeviin sääntöihin, päätetään 16 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

4.   Jäsenvaltioiden on otettava rekisteritilanteesta vuosittain vuoden lopussa kopio ja säilytettävä sitä vähintään 30 vuoden ajan analysointia varten.

9 artikla

Kertomusten toimittaminen

1.   Jäsenvaltioiden on kerättävä tilastotiedot rekistereistä ja toimitettava ne komissiolle (Eurostat) siinä muodossa ja sitä menettelyä noudattaen, jonka komissio vahvistaa 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle (Eurostat) sen pyynnöstä kaikki tämän asetuksen täytäntöönpanoon jäsenvaltioissa liittyvät merkitykselliset tiedot.

10 artikla

Luottamuksellisten tietojen vaihtaminen jäsenvaltioiden välillä

Eri jäsenvaltioiden asianmukaiset viranomaiset voivat kansallisen lainsäädännön mukaisesti vaihtaa luottamuksellisia tietoja vain tilastollisia tarkoituksia varten, edellyttäen että tietojenvaihdolla pyritään varmistamaan monikansallisia konserneja koskevan tiedon laatu Euroopan unionissa. Kansalliset keskuspankit voivat osallistua tietojenvaihtoon kansallisen lainsäädännön mukaisesti.

11 artikla

Luottamuksellisten tietojen vaihtaminen komission (Eurostat) ja jäsenvaltioiden välillä

1.   Kansallisten viranomaisten on toimitettava liitteessä määritellyt monikansallisia konserneja ja niihin kuuluvia yksiköitä koskevat tiedot komissiolle (Eurostat) monikansallisia konserneja Euroopan unionissa koskevan tiedon tuottamiseksi ainoastaan tilastollisia tarkoituksia varten.

2.   Tietojen yhtenäisen rekisteröimisen varmistamiseksi ainoastaan tilastollisia tarkoituksia varten komissio (Eurostat) toimittaa kunkin jäsenvaltion asianmukaisille kansallisille viranomaisille monikansallista konsernia ja siihen kuuluvia yksiköitä koskevat tiedot, kun vähintään yksi konsernin oikeudellinen yksikkö sijaitsee kyseisen jäsenvaltion alueella.

3.   Sen varmistamiseksi, että tämän artiklan mukaisesti toimitettavia tietoja käytetään ainoastaan tilastollisiin tarkoituksiin, yksikkötietojen toimittamisessa komissiolle (Eurostat) ja monikansallisia konserneja koskevan tiedon toimittamisessa asianmukaisille kansallisille viranomaisille toimittamisen tarkoitus, laajuus, muoto, turvallisuutta ja luottamuksellisuutta koskevat toimenpiteet sekä toimittamismenettely vahvistetaan 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

12 artikla

Luottamuksellisten tietojen vaihtaminen komission (Eurostat) ja keskuspankkien välillä

1.   Tätä asetusta sovellettaessa luottamuksellisia tietoja voidaan vaihtaa ainoastaan tilastollisia tarkoituksia varten komission (Eurostat) ja kansallisten keskuspankkien sekä komission (Eurostat) ja Euroopan keskuspankin välillä, edellyttäen että tietojen vaihdolla on määrä varmistaa monikansallisia konserneja koskevien tietojen laatu Euroopan unionissa ja että siihen on asianmukaisen kansallisen viranomaisen nimenomainen lupa.

2.   Sen varmistamiseksi, että tämän artiklan mukaisesti toimitettavia tietoja käytetään ainoastaan tilastollisiin tarkoituksiin, monikansallisia konserneja koskevan tiedon toimittamisessa kansallisille keskuspankeille ja Euroopan keskuspankille toimittamisen tarkoitus, laajuus, muoto, turvallisuutta ja luottamuksellisuutta koskevat toimenpiteet sekä toimittamismenettely vahvistetaan 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

13 artikla

Luottamuksellisuus ja tunnistettavien tietojen saatavuus

1.   Vastaanottaessaan 10, 11 ja 12 artiklan mukaisesti luottamuksellisia tietoja komission (Eurostat), kansallisten viranomaisten, kansallisten keskuspankkien sekä Euroopan keskuspankin on käsiteltävä näitä tietoja luottamuksellisesti asetuksen (EY) N:o 322/97 mukaisesti.

2.   Tätä asetusta sovellettaessa ja asetuksen (EY) N:o 322/97 14 artiklan estämättä luottamuksellisia tietoja voidaan toimittaa kansallisten viranomaisten ja komission (Eurostat) välillä siinä laajuudessa, kuin tällainen toimittaminen on tarpeen yhteisön erityisten tilastojen tuottamiseksi. Tietojen toimittamiseen edelleen on oltava tiedot keränneen kansallisen viranomaisen nimenomainen lupa.

14 artikla

Siirtymäkausi ja poikkeukset

Jos yritysrekistereihin on tehtävä laajoja mukautuksia, komissio voi jäsenvaltion pyynnöstä myöntää poikkeuksen siirtymäajaksi, joka päättyy viimeistään … (15).

Maa- ja metsätalouden sekä kalastuksen, julkisen hallinnon ja puolustuksen sekä pakollisen sosiaaliturvan ja konserneja koskevien lisäominaisuuksien osalta komissio voi myöntää jäsenvaltion pyynnöstä poikkeuksen siirtymäajaksi, joka päättyy viimeistään … (16).

15 artikla

Täytäntöönpanotoimenpiteet

1.   Seuraavista toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia muun muassa täydentämällä sitä, päätetään 16 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen:

a)

edellä 3 artiklan 6 kohdassa säädetty pieninten yritysten ja täysin kotimaisten konsernien kattavuus;

b)

edellä 5 artiklassa säädetty liitteessä olevan rekisteröitävien tietojen luettelon sekä tietojen määritelmien ja jatkuvuussääntöjen päivittäminen, ottaen huomioon periaate, jonka mukaan päivittämisen hyötyjen on oltava kustannuksia suuremmat, ja periaate, jonka mukaan jäsenvaltioilta tai yrityksiltä edellytettyjen lisäresurssien on pysyttävä kohtuullisina;

c)

edellä 6 artiklan 3 kohdassa säädetty yhteisten laatustandardien sekä laatukertomusten sisällön ja toimittamistiheyden vahvistaminen; ja

d)

edellä 8 artiklan 3 kohdassa säädettyä rekisterien päivittämistä koskevat säännöt.

2.   Seuraavia seikkoja koskevista toimenpiteistä päätetään 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen:

a)

edellä 9 artiklassa säädetty rekisterien tilastolliseen analyysiin perustuvien tietojen toimittaminen;

b)

edellä 11 artiklassa säädetty monikansallisten konsernien yksiköitä koskevien tietojen toimittaminen komission (Eurostat) ja jäsenvaltioiden välillä;

c)

edellä 12 artiklassa säädetty monikansallisia konserneja koskevien tietojen toimittaminen komission (Eurostat) ja keskuspankkien välillä.

16 artikla

Komitea

1.   Komissiota avustaa tilasto-ohjelmakomitea.

2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kolmeksi kuukaudeksi.

3.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa sekä 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

17 artikla

Kumoaminen

Kumotaan asetus (ETY) N:o 2186/93.

Viittauksia kumottuun asetukseen pidetään viittauksina tähän asetukseen.

18 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osin velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty …

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja


(1)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 1. kesäkuuta 2006 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), neuvoston yhteinen kanta, vahvistettu 21. toukokuuta 2007 ja Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu … (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä). Neuvoston päätös, tehty … (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  EYVL L 196, 5.8.1993, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).

(3)  EYVL L 76, 30.3.1993, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1882/2003.

(4)  EYVL L 14, 17.1.1997, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1893/2006 (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).

(5)  EYVL L 162, 5.6.1998, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1893/2006.

(6)  EUVL L 124, 20.5.2003, s. 36.

(7)  EYVL L 52, 22.2.1997, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1882/2003.

(8)  EYVL L 281, 23.11.1995, s. 31, direktiivi sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1882/2003.

(9)  EYVL L 195, 29.7.1980, s. 35, direktiivi sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna direktiivillä 2005/81/EY (EUVL L 312, 29.11.2005, s. 47).

(10)  EYVL L 151, 15.6.1990, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1882/2003.

(11)  EUVL L 35, 8.2.2005, s. 23, asetus sellaisena kuin se on muutettuna komission asetuksella (EY) N:o 602/2006 (EUVL L 106, 19.4.2006, s. 10).

(12)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23, päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2006/512/EY (EUVL L 200, 22.7.2006, s. 11).

(13)  EYVL L 181, 28.6.1989, s. 47.

(14)  EYVL L 310, 30.11.1996, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1267/2003 (EUVL L 180, 18.7.2003, s. 1).

(15)  Kaksi vuotta tämän asetuksen voimaantulosta.

(16)  Viisi vuotta tämän asetuksen voimaantulosta.


LIITE

Yritysrekistereissä on oltavat seuraavat yksikkökohtaiset tiedot. Tietoa ei tarvitse tallentaa kunkin yksikön osalta erikseen, jos se voidaan johtaa muista yksiköistä.

Merkinnättä olevat seikat ovat pakollisia, seikat merkinnöin ”ehdollinen” ovat pakollisia jos saatavilla jäsenvaltiossa ja seikat merkinnöin ”valinnainen” ovat suositeltavia.

1.   

Oikeudellinen yksikkö

Tunnistetiedot

1.1

 

Tunnusnumero

1.2a

 

Nimi

1.2b

 

Osoite (postinumero mukaan luettuna) mahdollisimman yksityiskohtaisena

1.2c

Valinnainen

Puhelin- ja faksinumerot, sähköpostiosoite sekä tiedot, jotka mahdollistavat sähköisen tiedonkeruun

1.3

 

Arvonlisäverotunnus tai sen puuttuessa muu hallinnollinen tunnusnumero

Demografiset tiedot

1.4

 

Päivä, jona oikeushenkilö perustettiin tai jona luonnollinen henkilö tunnustettiin virallisesti taloudelliseksi toimijaksi

1.5

 

Päivä, jona oikeudellinen yksikkö lakkasi olemasta osa yritystä (sellaisena kuin se on yksilöity 3.3 kohdassa)

Taloudelliset tiedot/ositus-muuttujat

1.6

 

Oikeudellinen muoto

Yhteydet muihin rekistereihin

 

 

Viite oikeudellisen yksikön sisältymisestä asiaan liittyviin tiedostoihin, joissa on tilastotarkoituksiin soveltuvaa tietoa

1.7a

 

Viite asetuksen (EY) N:o 638/2004 (1) mukaisesti perustettuun yhteisönsisäisiä toimijoita koskevaan rekisteriin ja viite tullitiedostoihin tai yhteisönulkoisia toimijoita koskevaan rekisteriin

1.7b

Valinnainen

Viite tasetietoihin (niiden yksiköiden osalta, joiden on julkaistava tilinpäätöksensä) ja viite maksutaserekisteriin tai ulkomaisia suoria sijoituksia koskevaan rekisteriin ja viite maatilarekisteriin

Lisätiedot oikeudellisten yksiköiden osalta, jotka ovat osa konserniin kuuluvaa yritystä

Yhteys konserniin

1.8

 

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin (4.1), johon yksikkö kuuluu, tunnusnumero

1.9

 

Päivä, jona yksikkö liittyi täysin kotimaiseen konserniin/tynkäkonserniin

1.10

 

Päivä, jona yksikkö erosi täysin kotimaisesta konsernista/tynkäkonsernista

Määräysvalta yksiköihin nähden

 

 

Kotimaiset määräysvaltayhteydet voidaan rekisteröidä joko ylhäältä alaspäin (1.11a) tai alhaalta ylöspäin (1.11b). Kustakin yksiköstä rekisteröidään ainoastaan ensimmäinen määräysvaltataso, välitön tai välillinen (koko määräysvaltaketju saadaan niistä yhdistämällä)

1.11a

 

Kotimaisten oikeudellisten yksiköiden, joihin nähden oikeudellinen yksikkö käyttää määräysvaltaa, tunnusnumerot

1.11b

 

Kotimaisen oikeudellisen yksikön, joka käyttää määräysvaltaa oikeudelliseen yksikköön nähden, tunnusnumero

1.12a

 

Ulkomaisten oikeudellisten yksiköiden, joihin nähden oikeudellinen yksikkö käyttää määräysvaltaa, rekisteröintimaat ja tunnusnumerot tai nimet ja osoitteet

1.12b

Ehdollinen

Ulkomaisten oikeudellisten yksiköiden, joihin nähden oikeudellinen yksikkö käyttää määräysvaltaa, arvonlisäverotunnukset

1.13a

 

Ulkomaisen oikeudellisen yksikön, joka käyttää määräysvaltaa oikeudelliseen yksikköön nähden, rekisteröintimaa ja tunnusnumero tai nimi ja osoite

1.13b

Ehdollinen

Ulkomaisen oikeudellisen yksikön, joka käyttää määräysvaltaa oikeudelliseen yksikköön nähden, arvonlisäverotunnus

Yksiköiden omistus

 

Ehdollinen

Kotimainen omistus voidaan kirjata joko ylhäältä alaspäin (1.14a) tai alhaalta ylöspäin (1.14b).

Tiedon rekisteröinti ja osakkeenomistukseen sovellettava kynnys riippuvat tämän tiedon saatavuudesta hallinnollisista lähteistä. Suositeltu kynnys on vähintään 10 prosentin suora omistus.

1.14a

Ehdollinen

Oikeudellisen yksikön omistamien kotimaisten oikeudellisten yksiköiden

a)

tunnusnumerot ja

b)

osuudet (%)

1.14b

Ehdollinen

Oikeudellisen yksikön omistavien kotimaisten oikeudellisten yksiköiden

a)

tunnusnumerot ja

b)

osuudet (%)

1.15

Ehdollinen

Oikeudellisen yksikön omistamien ulkomaisten oikeudellisten yksiköiden

a)

rekisteröintimaat ja

b)

tunnusnumerot tai nimet, osoitteet ja arvonlisäverotunnukset ja

c)

osuudet (%)

1.16

Ehdollinen

Oikeudellisen yksikön omistavien ulkomaisten oikeudellisten yksiköiden

a)

rekisteröintimaat ja

b)

tunnusnumerot tai nimet, osoitteet ja arvonlisäverotunnukset ja

c)

osuudet (%)

2.   

Paikallinen yksikkö

Tunnistetiedot

2.1

 

Tunnusnumero

2.2a

 

Nimi

2.2b

 

Osoite (postinumero mukaan luettuna) mahdollisimman yksityiskohtaisena

2.2c

Valinnainen

Puhelin- ja faksinumerot, sähköpostiosoite sekä tiedot, jotka mahdollistavat sähköisen tiedonkeruun

2.3

 

Yrityksen (3.1), johon paikallinen yksikkö kuuluu, tunnusnumero

Demografiset tiedot

2.4

 

Toiminnan aloittamispäivä

2.5

 

Toiminnan lopullinen päättymispäivä

Taloudelliset tiedot/ositus-muuttujat

2.6

 

Päätoimialakoodi NACE:n 4-numerotasolla

2.7

Ehdollinen

Mahdolliset sivutoimialat NACE:n 4-numerotasolla, tämä kohta koskee vain tiedonkeruun kohteena olevia paikallisia yksiköitä

2.8

Valinnainen

Paikallisen yksikön toiminta sen yrityksen aputoimintona, johon yksikkö kuuluu (kyllä/ei)

2.9

 

Työhön osallistuvien lukumäärä

2.10a

 

Palkatun henkilöstön lukumäärä

2.10b

Valinnainen

Palkatun henkilöstön lukumäärä kokopäivätyötä vastaavana

2.11

 

Maantieteellinen sijaintikoodi

Yhteydet muihin rekistereihin

2.12

Ehdollinen

Viite paikallisen yksikön sisältymisestä asiaan liittyviin tiedostoihin, joissa on tilastotarkoituksiin soveltuvaa tietoa (jos asiaan liittyviä tiedostoja on)

3.   

Yritys

Tunnistetiedot

3.1

 

Tunnusnumero

3.2a

 

Nimi

3.2b

Valinnainen

Posti-, sähköposti- ja internetosoitteet

3.3

 

Niiden oikeudellisten yksiköiden tunnusnumerot, joista yritys muodostuu

Demografiset tiedot

3.4

 

Toiminnan aloittamispäivä

3.5

 

Toiminnan lopullinen päättymispäivä

Taloudelliset tiedot/ositus-muuttujat

3.6

 

Päätoimialakoodi NACE:n 4-numerotasolla

3.7

Ehdollinen

Mahdolliset sivutoimialat NACE:n 4-numerotasolla, tämä kohta koskee vain tiedonkeruun kohteena olevia yrityksiä

3.8

 

Työhön osallistuvien lukumäärä

3.9a

 

Palkatun henkilöstön lukumäärä

3.9b

Valinnainen

Palkatun henkilöstön lukumäärä kokopäivätyötä vastaavana

3.10a

 

Liikevaihto, paitsi 3.10b kohdassa tarkoitettu

3.10b

Valinnainen

Liikevaihto maataloudessa, metsästyksessä ja metsätaloudessa, kalastuksessa sekä julkishallinnossa, maanpuolustuksessa, pakollisessa sosiaaliturvassa, työnantajakotitalouksissa sekä rajat ylittävissä organisaatioissa

3.11

 

Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmän mukainen institutionaalinen sektori ja alasektori

Lisätiedot konserniin kuuluvien yritysten osalta:

Yhteys konserniin

3.12

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin (4.1), johon yritys kuuluu, tunnusnumero

4.   

Konserni

Tunnistetiedot

4.1

 

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin tunnusnumero

4.2a

 

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin nimi

4.2b

Valinnainen

Kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin pääkonttorin posti-, sähköposti- ja internetosoitteet

4.3

Osittain ehdollinen

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin pääyrityksen tunnusnumero (sen oikeudellisen yksikön tunnusnumero, joka on kotimaisen konsernin johdossa).

Ehdollinen jos määräysvaltaa käyttävä yksikkö on luonnollinen henkilö, joka ei ole taloudellinen toimija, tiedot rekisteröidään siitä riippuen, onko niitä saatavana hallinnollisissa lähteissä

4.4

 

Konsernin tyyppi:

1.

täysin kotimainen konserni

2.

kotimaisessa määräysvallassa oleva tynkäkonserni

3.

ulkomaisessa määräysvallassa oleva tynkäkonserni

Demografiset tiedot

4.5

 

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin toiminnan aloittamispäivä

4.6

 

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin toiminnan lopettamispäivä

Taloudelliset tiedot/ositus-muuttujat

4.7

 

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin päätoimialakoodi NACE:n 2-numerotasolla

4.8

Valinnainen

Täysin kotimaisen konsernin/tynkäkonsernin sivutoimialat NACE:n 2-numerotasolla

4.9

 

Työhön osallistuvien lukumäärä täysin kotimaisessa konsernissa/tynkäkonsernissa

4.10

Valinnainen

Konsolidoitu liikevaihto

Lisätiedot monikansallisten konsernien osalta (4.4 kohdan tyypit 2 ja 3):

Muuttujien 4.11 ja 4.12a rekisteröiminen on vapaaehtoista, kunnes 11 artiklassa säädetty monikansallisia konserneja koskeva tietojen toimittaminen vahvistetaan.

Tunnistetiedot

4.11

 

Monikansallisen konsernin tunnusnumero

4.12a

 

Monikansallisen konsernin nimi

4.12b

Valinnainen

Monikansallisen konsernin pääkonttorin rekisteröintimaa, posti-, sähköposti- ja internetosoitteet

4.13a

 

Monikansallisen konsernin pääyrityksen, jos se on kotimainen, tunnusnumero (sen oikeudellisen yksikön tunnusnumero, joka on konsernin johdossa).

Jos konsernin pääyritys on ulkomainen, sen rekisteröintimaa

4.13b

Valinnainen

Monikansallisen konsernin pääyrityksen tunnusnumero tai nimi ja osoite, jos se on ulkomainen

Taloudelliset tiedot/ositus-muuttujat

4.14

Valinnainen

Työhön osallistuvien kokonaislukumäärä

4.15

Valinnainen

Konsolidoitu kokonaisliikevaihto

4.16

Valinnainen

Konsernin ylimmän päätöksentekokeskuksen sijaintimaa

4.17

Valinnainen

Yritysten ja paikallisyksiköiden sijaintimaat


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 638/2004, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2004, jäsenvaltioiden välistä tavarakauppaa koskevista yhteisön tilastoista ja neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3330/91 kumoamisesta (EUVL L 102, 7.4.2004, s. 1).


NEUVOSTON PERUSTELUT

I   JOHDANTO

1.

Komissio hyväksyi 5. huhtikuuta 2005 ehdotuksensa (1), jolla on tarkoitus uudenaikaistaa nykyinen yritysrekisteriasetus (ETY) 2186/93 ja ottaa huomioon asteittain käyttöön otetut tilastotietoja koskevat lisävaatimukset. Ehdotusta on tarkasteltu ja siitä on keskusteltu neuvoston valmistelevissa elimissä eri puheenjohtajakausien aikana.

2.

Euroopan parlamentti antoi ensimmäisen käsittelyn lausuntonsa 1. kesäkuuta 2006.

3.

Neuvosto vahvisti 21. toukokuuta 2007 yhteisen kantansa EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan mukaisesti.

II   TAVOITTEET

Asetusehdotuksen päätavoitteita ovat:

kaikkien bruttokansantuotteen (BKT) muodostumiseen osallistuvien taloudellista toimintaa harjoittavien yritysten, niiden paikallisyksiköiden ja vastaavien oikeudellisten yksiköiden pakollinen rekisteröinti,

kaikkien rahoitusyhteyksien ja konsernien mukaan ottaminen ja tietojenvaihto eri maiden ja komission (Eurostat) välillä monikansallisista konserneista ja yksiköistä, joista ne muodostuvat.

Tämän lisäksi ehdotuksella pyritään jäsenvaltioiden väliseen yhdenmukaistamiseen ottamalla käyttöön yhteiset menetelmät.

III   YHTEISEN KANNAN ERITTELY

1.   Yleinen tausta

Tästä asiakirjasta päästiin yhteisymmärrykseen ensimmäisessä käsittelyssä kesäkuussa 2006 (PE-CONS 3624/06).

Neuvosto teki 17. heinäkuuta 2006 päätöksen 2006/512/EY menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä tehdyn päätöksen 1999/468/EY muuttamisesta ja otti käyttöön uuden menetelmän nimeltä ”valvonnan käsittävä sääntelymenettely” (5 a artikla).

Uutta komiteamenettelyä on noudatettava, kun hyväksytään laajakantoisia toimenpiteitä, joilla pyritään muuttamaan perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä noudattaen annetun perussäädöksen muita kuin keskeisiä osia, myös poistamalla joitakin niistä tai täydentämällä säädöstä lisäämällä uusia muita kuin keskeisiä osia.

2.   Neuvoston tekemät mukautukset

Asetusehdotuksessa viitataan komiteasääntelymenettelyyn, kun täytäntöönpanovaltaa siirretään komissiolle, joten sitä on tarvittaessa mukautettava uuteen valvonnan käsittävään sääntelymenettelyyn.

Komissio on hyväksynyt neuvoston vahvistaman yhteisen kannan.


(1)  KOM(2005) 0112.