52005PC0342

Ehdotus neuvoston päätös Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) perustamisesta tehdyn sopimuksen muuttamisesta, jotta pankki voi rahoittaa Mongoliassa toteutettavia toimenpiteitä /* KOM/2005/0342 lopull. - CNS 2005/0013 */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 28.7.2005

KOM(2005)342 lopullinen

2005/0139(CNS)

.

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) perustamisesta tehdyn sopimuksen muuttamisesta, jotta pankki voi rahoittaa Mongoliassa toteutettavia toimenpiteitä

.

(komission esittämä)

PERUSTELUT

1. Tausta

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD, jäljempänä myös 'pankki') on monenvälinen rahoituslaitos, joka perustettiin 29 päivänä toukokuuta 1990. Pankin osakkaina on 62 maata ja laitosta, mukaan luettuina kaikki EU:n jäsenvaltiot, Euroopan yhteisö (EY) ja Euroopan investointipankki. EY:n osuus EBRD:n pääomasta on 3,05 prosenttia. Yhdessä jäsenvaltioidensa kanssa EU omistaa kuitenkin 61,70 prosenttia pankin pääomasta. EBRD sijoittaa yrityksiin ja pankkeihin, jotka muodostavat vahvan markkinatalouden ytimen 27 toimintamaassa Keski-Euroopasta keskiseen Aasiaan. Sijoitusten tarkoituksena on helpottaa avoimeen markkinatalouteen siirtymistä ja edistää yksityisen sektorin kehitystä.

Kun EBRD perustettiin, Mongolia ei ollut osa Neuvostoliittoa eikä pankin perustajajäsen. Mongolian sijainti Venäjän federaation taloudellisella vaikutusalueella ja sen historialliset yhteydet entiseen Neuvostoliittoon saattavat sen Venäjän Kaukoidän puoleisten osien, Kirgisian ja Kazakstanin tapaiseen asemaan erityisesti siltä osin kuin on kyse maan tarpeesta edistää siirtymistä markkinatalouteen ja kehittää yksityissektoria. Koska Mongolian avuntarve on yhteneväinen niiden tarpeiden kanssa, joihin yleensä joudutaan vastaamaan EBRD:n kohdemaissa, erityisesti aloilla, joilla pankilla on huomattava asiantuntemus, katsottiin aiheelliseksi, että Mongoliasta tulee pankin jäsen. Tämä tapahtui lokakuussa 2000 sen jälkeen, kun pankin hallintoneuvosto oli antanut 3 päivänä toukokuuta 2000 päätöslauselman.

Pankin johtokunta päätti tämän johdosta, että pankki voisi erityisasiantuntemuksensa turvin helpottaa Mongolian siirtymistä markkinatalouteen ja edistää maan yksityistä sektoria ja yrittäjyyttä. Tämän vuoksi EBRD on antanut vuoden 2001 alkupuolelta lähtien Mongolialle teknistä apua käyttäen Mongolian yhteistyörahaston kautta saataville asetettuja lahjoitusvaroja.

Mongolian viranomaiset ovat kuitenkin katsoneet, että pankin osallistumisen ei pitäisi rajoittua tekniseen apuun vaan että siihen olisi sisällyttävä myös tiettyjen hankkeiden rahoittaminen. Mongolian pääministeri ilmoitti virallisesti heinäkuussa 2003, että Mongolia haluaisi ”kohdemaan” aseman. Koska Mongolia ei ole eurooppalainen valtio ja se sijaitsee sen alueen ulkopuolella, jonka pankin perustajat alun perin tarkoittivat toiminta-alueeksi, se voi saada EBRD:n rahoitusta vain, jos pankin perustamissopimusta muutetaan.

2. Päätös hyväksyä Mongolia kohdemaaksi

EBRD:n johtokunta hyväksyi lokakuussa 2003 hallintoneuvostolle osoitetun päätöslauselmaluonnoksen, jossa esitetään pankin perustamissopimuksen muuttamista niin, että Mongolia hyväksytään kohdemaaksi. Hallintoneuvosto hyväksyi päätöslauselman yksimielisesti 30 päivänä tammikuuta 2004 ja äänesti pankin perustamissopimukseen tehtävän tarvittavan muutoksen puolesta.

Koska muutos koskee pankin tarkoitusta ja tehtäviä, on tarpeen, että jokainen pankin jäsen hyväksyy sen myös muodollisesti. Kunkin jäsenen muutoksen hyväksymisessä noudattamiin sisäisiin menettelyihin sovelletaan jäsenen omia perustuslaillisia määräyksiä kansainvälisten sopimusten tekemisestä ja muuttamisesta. Pankki lähettää virallisen tiedonannon kaikille jäsenille saatuaan tarvittavat asiakirjat jäseniltään. Muutos tulee voimaan kolmen kuukauden kuluttua pankin virallisen tiedonannon päiväyksestä, ellei hallintoneuvosto määrittele eri voimaantuloaikaa.

3. EY:n menettelyt

EY:n osalta voidaan todeta, että EBRD:n EY:tä edustava hallintoneuvoston jäsen ilmoitti pankille virallisesti 13 päivänä tammikuuta 2004 pankin perustamissopimuksen muutoksen hyväksymisestä, jotta pankki voi rahoittaa Mongoliassa toteutettavia toimenpiteitä. EY:n muodollinen hyväksyntä edellyttää kuitenkin myös neuvoston päätöstä. Komissio katsoo, että päätöksen oikeusperustana olisi oltava perustamissopimuksen 181a artikla. Päätös tehdään komission ehdotuksen ja parlamentin kuulemisen jälkeen.

Edellä esitetyn perusteella komissio ehdottaa, että neuvosto tekee päätöksen, jolla Euroopan yhteisö hyväksyy EBRD:n perustamissopimuksen muuttamisen niin, että pankki voi rahoittaa Mongoliassa toteutettavia toimenpiteitä.

2005/0139(CNS)

Ehdotus

NEUVOSTON PÄÄTÖS

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) perustamisesta tehdyn sopimuksen muuttamisesta, jotta pankki voi rahoittaa Mongoliassa toteutettavia toimenpiteitä

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 181a artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen[1],

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon[2],

sekä katsoo seuraavaa:

1. Vaikka Mongolia on ollut EBRD:n jäsen vuodesta 2000, pankki ei ole tällä hetkellä valtuutettu toimimaan siellä omilla varoillaan.

2. Mongolian pääministerin pyynnön johdosta EBRD:n johtokunta on antanut yksimielisen tukensa Mongolian hyväksymiseksi pankin toimintojen kohdemaaksi.

3. Tammikuun 30 päivänä 2004 hyväksymällään päätöslauselmalla EBRD:n hallintoneuvosto on äänestänyt pankin perustamissopimukseen tehtävän tarvittavan muutoksen puolesta, jotta pankki voi rahoittaa toimenpiteitä Mongoliassa. Kaikki pankin hallintoneuvoston jäsenet äänestivät muutoksen puolesta, Euroopan yhteisöä edustava hallintoneuvoston jäsen mukaan luettuna.

4. Koska muutos koskee pankin tarkoitusta ja tehtäviä, on tarpeen, että kaikki jäsenvaltiot ja laitokset, Euroopan yhteisö mukaan luettuna, hyväksyvät sen myös muodollisesti.

5. Euroopan yhteisön hyväksyntä tälle muutokselle on tarpeen yhteisön tavoitteiden saavuttamiseksi kolmansien maiden kanssa tehtävän taloudellisen, rahoituksellisen ja teknisen yhteistyön alalla,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Hyväksytään Euroopan yhteisön puolesta EBRD:n perustamisesta tehtyyn sopimukseen tehtävä muutos, joka on tarpeen, jotta pankki voi rahoittaa Mongoliassa toteutettavia toimenpiteitä.

Muutoksen teksti on tämän päätöksen liitteenä.

2 artikla

Euroopan yhteisöä edustava EBRD:n hallintoneuvoston jäsen toimittaa pankille muutoksen hyväksymistä koskevan julistuksen.

Tehty Brysselissä

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

LIITE

Muutos Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) perustamisesta tehtyyn sopimukseen

Muutetaan pankin perustamisesta tehdyn sopimuksen 1 artikla seuraavasti(uusi teksti kursiivilla):

1 artikla

TARKOITUS

Taloudellisen kasvun ja jälleenrakennustoiminnan tukemiseksi pankki pyrkii huolehtimaan avoimeen markkinatalouteen siirtymisestä sekä edistämään yksityistä aloitteellisuutta ja yrittäjätoimintaa niissä Keski- ja Itä-Euroopan valtioissa, jotka sitoutuvat noudattamaan monipuoluedemokratian, moniarvoisuuden ja markkinatalouden periaatteita ja soveltavat niitä. Pankki voi toimia tarkoituksensa mukaisesti myös Mongoliassa samoin edellytyksin. Tämän mukaisesti kaikilla tässä sopimuksessa ja sen liitteissä olevilla viittauksilla ”Keski- ja Itä-Euroopan valtioihin”, ”lainansaajavaltioon (tai -valtioihin)” tai ”vastaanottajajäsenmaahan (tai -maihin)” tarkoitetaan myös Mongoliaa.

LEGISLATIVE FINANCIAL STATEMENT

NAME OF THE PROPOSAL

Amendment to the Agreement establishing the EBRD, enabling the Bank to finance operations in Mongolia.

ABM/ABB Framework

Policy Area(s) concerned and associated Activity/Activities:

International Economic and Financial Affairs - Coordination and policy questions related to EBRD.

Budget Lines

This proposal has no budgetary implications

Summary of Resources

This proposal has no financial or human resources implications.

Characteristics and Objectives

6. Need to be met

The proposed decision is intended to provide acceptance by the European Community of an Amendment to the Agreement Establishing the EBRD, designed to enable the Bank to finance operations in Mongolia.

7. Value-added of Community involvement and coherence of the proposal with other financial instruments and possible synergy

The Community is a shareholder of the EBRD and its acceptance of the proposed amendment is necessary for the extension of the Bank’s activities to Mongolia.

The Community has a trade and economic cooperation agreement with Mongolia since 1993 and has, over recent years, consolidated its relations with this country. These relations are set to develop further in the future, also as a consequence of EU’s recent enlargement to Central and Eastern Europe. Since January 2004, EC financial assistance to Mongolia is funded under the ALA programme targeted towards Asian and Latin American developing countries.

EC/EBRD cooperation has been developing since the establishment of the Bank. It is today wide ranging and covering all EBRD’s countries of operations. Potential synergies between EC grand support and EBRD financing also exist in Mongolia and will be explored as soon as the Bank will become active in this country.

8. Objectives, expected results and related indicators of the proposal in the context of the ABM framework

The principal objective of this proposal is to allow the EBRD to meet Mongolia’s financing needs in areas where the Bank has accumulated considerable experience and expertise, notably the promotion of transition towards an open-market economy and the development of the private sector.

The unfolding of EBRD’s activities in Mongolia will also create potential synergies with the EC financial assistance priorities for this country and it is expected that joint or concerted EC/EBRD initiatives will develop along the lines experienced in the Bank’s other countries of operations.

9. Method of Implementation

This action is a formal requirement designed to allow the EBRD to operate in Mongolia.

The actual implementation of operations in Mongolia will be undertaken by the Bank according to the policy orientations agreed by its Board of Directors, in which the Community is represented.

Monitoring and Evaluation

10. Monitoring system

EBRD’s operations in Mongolia (like all its other operations) will be monitored within the governance structures of the Bank, of which the EC (represented by the Commission) is a full member.

11. Evaluation

12. Ex-ante evaluation

The decision to propose the extension of EBRD’s activities in Mongolia is the result of a lengthy process following the acceptance of this county as a shareholder of the Bank in 2000, the establishment and successful implementation of a Special Technical Cooperation Fund in Mongolia (funded by donors and operated by the EBRD) and the unanimous approval by the Board of Directors and the Board of Governors of the EBRD of the request by the Mongolian authorities to also become a country of operations of the Bank.

The basic rationale behind such unanimous support, is that Mongolia faces the same constraints and challenges as the former Soviet Union Republics and should therefore similarly benefit from EBRD’s experience, expertise and support.

13. Measures taken following an intermediate/ex-post evaluation (lessons learned from similar experiences in the past)

This is the first extension of the geographical scope of EBRD’s activities. The pertinence of EBRD’s operational priorities and the quality of the Bank’s projects have so far been praised by the Commission and the European Parliament.

14. Terms and frequency of future evaluation

Like all other operations of the EBRD, the Bank’s future operations in Mongolia will be evaluated according to the Institution’s established rules and procedures.

ANTI-FRAUD MEASURES

Like in the case of all other operations of the EBRD, the protection of Community’s financial interests and the fight against fraud and irregularities will be ensured according to well established procedures within the Bank’s governing bodies, of which the Community (represented by the Commission) is a full member.

[1] EUVL C [...], [...], s. [...].

[2] EUVL C [...], [...], s. [...].