52002DC0612

Komission viides tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille "televisio ilman rajoja" -direktiivin 89/552/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 97/36/EY, 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanosta vuosina 1999-2000 /* KOM/2002/0612 lopull. */


KOMISSION VIIDES TIEDONANTO NEUVOSTOLLE JA EUROOPAN PARLAMENTILLE "televisio ilman rajoja" -direktiivin 89/552/ETY, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 97/36/EY, 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanosta vuosina 1999-2000

SISÄLLYSLUETTELO

JOHDANTO

I KOMISSION LAUSUNTO 4 JA 5 ARTIKLAN TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA VUOSINA 1999-2000

1. Direktiivin täytäntöönpano Euroopan unionin jäsenmaissa

1.1 Eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden lähettäminen

1.1.1 Tilanne yhteisön tasolla

1.1.2 Tilanne jäsenvaltioissa

1.2 Riippumattomien tuottajien teokset

1.2.1 Tilanne yhteisön tasolla

1.2.2 Tilanne jäsenvaltioissa

1.3. Yleiset päätelmät

2. Täytäntöönpano euroopan talousalueeseen kuuluvissa efta-maissa

2.1 Eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden lähettäminen

2.2 Riippumattomien tuottajien teokset

2.1 Eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden lähettäminen

2.2 Riippumattomien tuottajien teokset

II. YHTEENVETO JÄSENVALTIOIDEN TOIMITTAMISTA RAPORTEISTA

III. YHTEENVETO EUROOPAN TALOUSALUEESEEN KUULUVIEN EUROOPAN VAPAAKAUPPA-ALUEEN JÄSENVALTIOIDEN TOIMITTAMISTA RAPORTEISTA 111

IV. LIITTEET 116

LIITE 1 : Yhteenveto niistä euroopan unionin jäsenvaltioiden televisiokanavista, jotka eivät saavuttaneet eurooppalaisten teosten enemmistöosuutta ja/tai riippumattomien tuottajien eurooppalaisten teosten kymmenen prosentin vähimmäisosuutta 117

LIITE 2 : Euroopan unionin jäsenvaltioiden kanavien eurooppalaisille teoksille keskimäärin varaaman lähetysajan laskennassa käytetyt muuttujat (katsojamäärät on otettu huomioon) ) - "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 artikla 129

JOHDANTO

Tämä tiedonanto on komission viides kertomus televisiotoimintaa koskevien jäsenvaltioiden lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta 3. lokakuuta 1989 annetun neuvoston direktiivin 89/552/ETY [1], sellaisena kuin se on muutettuna 30. kesäkuuta 1997 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 97/36/EY [2], (jäljempänä "televisio ilman rajoja" -direktiivin) 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanosta, ja se on laadittu direktiivin 4 artiklan 3 kohdan säännösten mukaisesti.

[1] EYVL L 298, 17.10.1989.

[2] EYVL L 202, 30.7.1997.

Tiedonannossa on tilastotietoja Euroopan unionin jäsenvaltioiden ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien Euroopan vapaakauppaliiton (jäljempänä EFTA) jäsenvaltioiden toimivaltaan kuuluvien televisio-ohjelmien 4 ja 5 artiklan mukaisen osuuden toteutumisesta vuosina 1999-2000. Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle joka toinen vuosi kertomus 4 ja 5 artiklan soveltamisesta, ja komissio valvoo kyseisten artiklojen säännösten noudattamista perustamissopimuksen määräysten mukaisesti.

Tässä asiakirjassa tiedotetaan jäsenvaltioille, Euroopan parlamentille ja neuvostolle kyseisistä kertomuksista ja annetaan komission lausunto "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanosta.

Tiedonannossa on seuraavat kolme osaa ja kaksi liitettä:

* Osa I - Komission lausunto 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanosta vuosina 1999-2000

* Osa II - Euroopan unionin jäsenvaltioiden raportit

* Osa III - Euroopan talousalueeseen kuuluvien Euroopan vapaakauppaliiton jäsenvaltioiden raportit

* Liite 1: Luettelo Euroopan unionin jäsenvaltioiden televisiokanavista, jotka eivät saavuttaneet eurooppalaisia teoksia koskevaa enemmistöosuutta (direktiivin 4 artikla) ja/tai riippumattomien tuottajien eurooppalaisten teosten kymmenen prosentin vähimmäisosuutta (direktiivin 5 artikla)

* Liite 2: Euroopan unionin jäsenvaltioiden kanavilla lähetettyjen eurooppalaisten teosten keskiarvojen laskennassa käytetyt parametrit (yleisö huomioon ottaen) - "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 artikla

I KOMISSION LAUSUNTO 4 JA 5 ARTIKLAN TÄYTÄNTÖÖNPANOSTA VUOSINA 1999-2000

1. Direktiivin täytäntöönpano Euroopan unionin jäsenmaissa

"Televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 artiklan 3 kohdan mukaan komissio valvoo, että kyseisen direktiivin 4 ja 5 artiklaa sovelletaan perustamissopimuksen määräysten mukaisesti.

Euroopan unionin jäsenvaltioiden ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien EFTAn jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle joka toinen vuosi kertomus 4 ja 5 artiklan soveltamisesta. Kertomuksessa on oltava muun muassa i) tilastollinen selvitys siitä, miten näissä kahdessa artiklassa mainitut osuudet ovat toteutuneet kunkin kyseessä olevan jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien televisio-ohjelmien osalta, ii) jos osuutta ei ole saavutettu, syyt tähän kussakin tapauksessa ja iii) toteutetut tai suunnitellut toimenpiteet osuuden saavuttamiseksi.

Direktiivin 4 artiklan 3 kolmen kohdan mukaisesti komissio voi ottaa lausunnossaan huomioon muun muassa seuraavat (ohjeelliset) näkökohdat:

- kehitys aikaisempiin vuosiin nähden

- ensilähetysten osuus ohjelmistossa

- uusien televisiolähetystoiminnan harjoittajien erityisolosuhteet

- niiden maiden erityistilanne, joissa on pieni tuotantokapasiteetti tai suppea kielialue.

Jäsenvaltioiden valvontatehtävän tueksi yhteyskomitea on laatinut 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanoa koskevat suuntaviivat [3], joilla pyritään täsmentämään tiettyjä määritelmiä ja välttämään direktiivin tulkintaan ja soveltamiseen liittyvät eroavaisuudet. [4] Suuntaviivat tulivat voimaan 1. tammikuuta 1999, ja ne koskevat näin ollen tämän tiedonannon tarkastelujaksoa 1999-2000.

[3] http://europa.eu.int/comm/avpolicy/regul/twf/art45/art45-intro_en.htm

[4] Suuntaviivojen kohdassa 2.2 esimerkiksi täsmennetään, että jäsenvaltioiden raporteissa ei tarvitse antaa tietoja kanavista, jotka lähettävät yksinomaan uutisia, urheilutapahtumia, kilpailunomaisia viihdeohjelmia, mainoksia, tekstitelevisiopalveluja ja teleostoslähetyksiä.

Mainitut seikat on syytä ottaa huomioon komission lausuntoa tarkasteltaessa. Lausunnossa tuodaan ensimmäistä kertaa esille sekä yhteisön tason että kunkin jäsenvaltion yleissuuntaukset. Jotta erittelyperusteet olisivat objektiiviset, on kehitetty joukko direktiivin 4 ja 5 artiklaan perustuvia indikaattoreita.

Direktiivin 4 artikla (eurooppalaiset teokset) :

* Indikaattori 1: eurooppalaisten teosten keskimääräinen lähetysaika niillä eurooppalaisilla kanavilla, joilla on suurin katsojamäärä [5] kussakin jäsenvaltiossa.

[5] Katsojaosuudet on laskettu kunkin vuoden osalta Euroopan audiovisuaalialan seurantakeskuksen julkaisussa "Statistical Yearbook 2002 (Volume 2)" julkaisemien, kotitaloukisen audiovisuaalilaitteita, vastaanottolaitteita ja televisioyleisöä koskevien uusimpien tietojen perusteella. Poikkeustapauksia lukuun ottamatta huomioon on otettu kaikki kanavat, joiden (koko vuorokauden) katsojaosuus on yli kolme prosenttia molempina tarkastelun kohteena olevina vuosina.

* Indikaattori 2: onnistumisaste kaikentyyppisillä kanavilla kussakin jäsenvaltiossa (onko enemmistöosuus saavutettu tai ylitetty) [6].

[6] Tulos on saatu ottamalla huomioon kaikki ne kanavat, jotka ovat saavuttaneet tai ylittäneet 50 prosentin rajan, ja laskemalla niiden osuus kaikista kanavista, joihin 4 artiklaa sovelletaan kussakin jäsenvaltiossa.

* Indikaattori 3: eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla tarkastelujaksolla 1999-2000 [7].

[7] Tulos on saatu laskemalla yhteen kaikkien eurooppalaisia teoksia lähettävien kanavien määrä riippumatta siitä, miten suuren osuuden lähetysajastaan ne ovat niille varanneet, ja katsomalla, onko määrä kasvanut, pysynyt samana vai vähentynyt. Tarkastelujaksolla jäsenvaltioiden markkinoille tulleet kanavat on otettu laskuissa huomioon.

Direktiivin 5 artikla (riippumattomien tuottajien eurooppalaiset teokset):

* Indikaattori 1: riippumattomien tuottajien valmistamien eurooppalaisten teosten keskimääräinen lähetysaika tai vaihtoehtoisesti niiden keskimääräinen osuus ohjelmistobudjetista, jos jäsenvaltio on valinnut tämän vaihtoehdon direktiivin kansallisen täytäntöönpanon yhteydessä.

* Indikaattori 2: kanavien onnistumisaste (ovatko saavuttaneet tai ylittäneet kymmenen prosentin vähimmäisosuuden) kaikki kanavatyypit mukaan luettuna kussakin jäsenvaltiossa [8].

[8] Tulos on saatu ottamalla huomioon kaikki ne kanavat, jotka ovat saavuttaneet tai ylittäneet 10 prosentin vähimmäisvaatimuksen, ja laskemalla niiden osuus kaikista kanavista, joihin 5 artiklaa sovelletaan kussakin jäsenvaltiossa.

* Indikaattori 3: riippumattomien tuottajien eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla kussakin jäsenvaltiossa tarkastelujaksolla 1999-2000.

* Indikaattori 4: riippumattomien tuottajien valmistamien uusien eurooppalaisten teosten keskimääräinen lähetysaika tai vaihtoehtoisesti niiden keskimääräinen osuus ohjelmistobudjetista, jos jäsenvaltio on valinnut tämän vaihtoehdon direktiivin kansallisen täytäntöönpanon yhteydessä.

* Indikaattori 5: riippumattomien tuottajien valmistamien uusien eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla kussakin jäsenvaltiossa tarkastelujaksolla 1999-2000.

Näiden indikaattoreiden avulla saadaan yleiskuva "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanosta vuosina 1999-2000. Tosin jotkin jäsenvaltiot ovat direktiivin 3 artiklan 1 kohdan säännösten mukaisesti toteuttaneet tarkempia ja tiukempia sääntöjä direktiivin soveltamisalalla [9].

[9] Useimmat jäsenvaltiot ovat käyttäneet tätä mahdollisuutta (esim. studio-ohjelmien jättäminen pois laskuista Italiassa, teosten myönteisen määrittelyn huomioiminen Saksassa, eurooppalaisten teosten 60 prosentin lähetysosuus Ranskassa, riippumattomien tuottajien valmistamien eurooppalaisten teosten 25 prosentin osuus Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Alankomaissa).

1.1 Eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden lähettäminen

1.1.1 Tilanne yhteisön tasolla

Ensimmäinen päätelmä on yleisluontoinen ja koskee Euroopan televisiokanavien lukumäärän muutosta.

Kaikentyyppisten kanavien kokonaismäärä [10] Euroopassa (EU:n jäsenvaltioissa ja Euroopan talousalueeseen kuuluvissa Euroopan vapaakauppaliiton maissa) oli noin 550 tammikuussa 1999 ja 670 tammikuussa 2000. Tammikuussa 2001 kokonaismäärä oli noin 820.

[10] Määrä on laskettu Euroopan audiovisuaalialan seurantakeskuksen vuosien 1999, 2000, 2001 tilastollisten vuosikertomusten tietojen perusteella. Mukaan on laskettu valtakunnalliset kanavat (joilla on maanpäällinen lähetyslupa) ja valtakunnalliset kaapeli- ja/tai satelliitti- ja/tai digitaalikanavat ilman analogisia maanpäällisiä lähetyksiä, erikoistuneet ulkomaiset kanavat sekä ulkomaisille markkinoille tarkoitetut kanavat. Sitä vastoin alue- ja paikallislähetyksiä, paikallisasemia sekä paikallis- ja aluekanavia ei ole otettu huomioon.

Niiden kanavien kokonaismäärä, joihin "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan säännöksiä sovelletaan, [11] kasvaa edelleen edelliseen kauteen (1997-1998) verrattuna sekä tiedonannon kohteena olevan tarkastelujakson 1999-2000 aikana. Tämä osoittaa, että eurooppalainen audiovisuaalitarjonta on voimakasta. Kasvu on ollut merkittävää useimmissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa ja erityisen voimakasta Espanjassa, Ranskassa, Italiassa, Ruotsissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

[11] Direktiivin 4 artiklan 3 kohdan mukaista raportointivelvollisuutta sovelletaan jäsenvaltioiden toimivaltaan kuuluvien lähetystoiminnan harjoittajien lähetyksiin seuraavin poikkeuksin:

Menetelmistä [12] on syytä mainita, että jotkin jäsenvaltiot eivät ole antaneet tyhjentäviä tietoja esimerkiksi kaapeli- ja/tai satelliittikanavista (joita ei useinkaan käsitellä jäsenvaltioiden raporteissa). Komissio muistuttaakin, että 4 artiklan 3 kohdan säännökset koskevat kaikkia kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvia televisio-ohjelmia [13]. Maanpäällistä yleisradiotoimintaa käsitellään sitä vastoin lähes tyhjentävästi jäsenvaltioiden toimittamissa raporteissa.

[12] Jäsenvaltioiden valvonta vaihtelee usein luonteeltaan ja voimakkuudeltaan: se voi olla päivittäistä ohjelmistovalvontaa, tilastollisia selvityksiä, kyselytutkimuksia, otoksia ja joskus arviointia. Valvonnasta vastaa joko riippumaton sääntelyviranomainen tai joskus suoraan toimivaltainen ministeriö.

[13] Direktiivin 4 artiklan 3 kohdan toisen luetelmakohdan mukaisesti kertomuksessa on erityisesti oltava tilastollinen selvitys siitä, miten 4 ja 5 artiklassa mainitut osuudet ovat toteutuneet kunkin kyseessä olevan jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvan televisio-ohjelman osalta, ja jos osuutta ei ole saavutettu, kussakin tapauksessa syy tähän sekä toteutetut ja suunnitellut toimenpiteet osuuden saavuttamiseksi.

>TAULUKON PAIKKA>

Toinen päätelmä koskee niiden kanavien eurooppalaisille teoksille varattua keskimääräistä lähetysaikaa, joilla on suurin katsojamäärä [14] (ks. Indikaattori 1):

[14] Poikkeustapauksia lukuun ottamatta huomioon on otettu kaikki kanavat, joiden katsojaosuus on yli kolme prosenttia molempina tarkastelun kohteena olevina vuosina.

- Kaikkien jäsenvaltioiden kanavien eurooppalaisten teosten keskimääräinen osuus lähetysajasta oli 60,68 prosenttia vuonna 1999 ja 62,18 prosenttia vuonna 2000, eli niiden osuus kasvoi tarkastelujaksolla 1,50 prosenttiyksikköä.

- Keskimääräinen osuus lähetysajasta oli jäsenvaltiosta riippuen 52,94-71,46 [15] prosenttia vuonna 1999 ja 55,33-71,18 prosenttia vuonna 2000 [16], poikkeuksena Portugali [17] (48,7 prosenttia vuonna 1999 ja 49,5 prosenttia vuonna 2000) ja Luxemburg (100 prosenttia vuosina 1999-2000).

[15] Yhden maan tulos oli hieman korkeampi, mutta sitä ei voida ottaa puutteellisten tietojen vuoksi huomioon, koska maa ei anna tietoja kaikista kanavista, jotka saavuttivat yli kolmen prosentin katsojaosuuden tarkastelujaksolla.

[16] Yhden maan tulos oli hieman korkeampi, mutta sitä ei voida ottaa puutteellisten tietojen vuoksi huomioon, koska maa ei anna tietoja kaikista kanavista, jotka saavuttivat yli kolmen prosentin katsojaosuuden tarkastelujaksolla.

[17] Portugali paransi kuitenkin tulostaan edistymiseen liittyvän kriteerin mukaisesti edelliseen jaksoon verrattuna (43,4 prosenttia vuosina 1997-1998) ja pääsi vuonna 2000 lähelle 50 prosentin rajaa.

- Eurooppalaisten teosten lähetysosuus on monilla kanavilla kasvussa 12 jäsenvaltiossa. Yhdessä valtiossa se on pysynyt samana ja kahdessa se on hieman pienentynyt. Tarkastelujakson kokonaissuuntaus on siis myönteinen.

Kolmas päätelmä koskee niiden kanavien lukumäärää, jotka saavuttivat tai ylittivät eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden tarkastelujaksolla (ks. Indikaattori 2):

- Kaikkien jäsenvaltioiden kanavien keskimääräinen onnistumisaste oli 68,58 prosenttia vuonna 1999 ja 72,50 prosenttia vuonna 2000, eli se kasvoi tarkastelujaksolla 3,93 prosenttiyksikköä. Luku on merkittävä, sillä kanavien - lähinnä temaattisten kanavien - määrä kasvoi kyseisinä vuosina huomattavasti.

- Kaikentyyppisten kanavien onnistumisaste oli jäsenvaltiosta riippuen 55-100 prosenttia vuonna 1999 ja 53-100 prosenttia vuonna 2000 lukuun ottamatta Italiaa, joka ei saavuttanut enemmistöosuutta (42 prosenttia vuonna 1999 ja 49 prosenttia vuonna 2000).

- Aste yhteensä kaikilla erityyppisillä kanavilla kasvoi yhdeksässä jäsenvaltiossa, oli vakaa neljässä ja laski kahdessa. Yleissuuntaus oli siis myönteinen.

Neljäs päätelmä koskee kaikilla erityyppisillä kanavilla havaittua eurooppalaisten teosten ohjelmisto-osuuden yleistä suuntausta mitattuna kanavien lukumäärässä tarkastelujaksolla (ks. Indikaattori 3).

- Jäsenvaltioiden raporttien mukaan osuus kasvoi 14 jäsenvaltiossa ja oli vakaa yhdessä. Yleissuuntaus oli siis myönteinen tarkastelujaksolla.

Edellä mainitut myönteiset tulokset - useimmat indikaattorithan kuvaavat kasvua tarkastelujaksolla - osoittavat, että "televisio ilman rajoja" -direktiivin tavoitteisiin ollaan pääsemässä.

Seuraavassa taulukossa esitetään direktiivin 4 artiklan täytäntöönpanon yhteisön tason tulokset tarkastelujaksolla.

Eurooppalaiset teokset (televisio ilman rajoja -direktiivin 4 artikla)

>TAULUKON PAIKKA>

1.1.2 Tilanne jäsenvaltioissa

Itävalta:

ORF 1 ja ORF 2, joilla oli 57,5 prosentin katsojaosuus vuonna 1999 ja 55,6 prosentin katsojaosuus vuonna 2000, lähettivät eurooppalaisia teoksia 56,6 prosenttia vuonna 1999 ja 58,8 vuonna 2000. Osuus siis kasvoi keskimäärin 2,2 prosenttiyksikköä tarkastelujaksolla.

* Raportissa mainituista kolmesta kanavasta kaksi ylitti direktiivin artiklassa vaaditun enemmistöosuuden tarkastelujakson aikana. Vain ORF 1 jäi selvästi alle enemmistöosuuden (34 prosenttia vuonna 1999 ja 36,6 prosenttia vuonna 2000). Monilla kanavilla enemmistöosuus oli tarkastelujakson aikana 66,66 prosenttia. Raportissa kerrotaan, miksi yhdessä tapauksessa ei päästy vaaditulle tasolle. Siinä esimerkiksi selvitetään, että lähetettyjen eurooppalaisten teosten osuus kasvaa, koska yleisö hyväksyy aiempaa paremmin saksalaiset tuotannot (muun muassa elokuvat). Raportissa korostetaan, että lähetettyjen eurooppalaisten teosten määrä kasvoi samaan aikaan ORF 2:lla, joka kuuluu saman lähetystoiminnan harjoittajan alaisuuteen. Tilanteen korjaamiseksi ei ole toteutettu tai suunniteltu erityistoimia. Komissio toteaa, että Itävalta on pienen tuotantokapasiteetin maille ominaisessa erityistilanteessa. Se muistuttaa kuitenkin, että ORF 1:een sovelletaan 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyä osuutta vuosittain, jotta taataan muun muassa yhtäläiset kilpailuolot kaikille kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien televisiolähetystoiminnan harjoittajien ohjelmille [18].

[18] Ks. direktiivin 4 artiklan 3 kohdan toinen luetelmakohta ja 11. kesäkuuta 1999 annettujen "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen kohta 2.2.

* Raportissa mainituista kolmesta kanavasta kaksi lisäsi ja yksi vähensi eurooppalaisten teosten lähetysaikaa. Yhteensä eurooppalaisia teoksia lähettävien kaikentyyppisten kanavien määrä kasvoi tarkastelujakson aikana.

Belgia [19] :

[19] Raportteja oli kaksi, ja näin ollen ranskankielisen ja flaaminkielisen yhteisön tuloksia on tarkasteltu erikseen. Yhteisön tason tarkastelua varten luvut on yhdistetty (ks. edellä oleva taulukko). Lisäksi komissio muistuttaa, että RTL TVi ja Club RTL vastaavat Luxemburgissa toimivaa CLT S.A:ta. Niitä siis käsitellään molempien maiden raporteissa. Sama koskee kanavaa Liberty TV, jota käsitellään sekä Belgian että Luxemburgin raportissa.

Ranskankielinen yhteisö:

RTBF 1:n, RTBF 2:n, RTL-Tvi:n, Club:in yhteinen osuus katsojamääristä [20] oli 43,4 prosenttia vuonna 1999 ja 44,8 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 66,83 prosenttia vuonna 1999 ja 67,20 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 0,38 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

[20] Ranskalaiset kanavat TF1, France 2 ja France 3 ovat hyvin suosittuja: niiden osuus katsojamäärästä oli 30 prosenttia tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 kahdeksasta direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta [21] neljä ylitti kyseisen artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Ainoastaan RTL-TVI jäi hieman sen alle (49,1 %). Kolmen kanavan osalta ei ollut tietoja. [22] Näin ollen kanavien onnistumisaste oli 50 prosenttia. Vuonna 2000 kahdeksasta direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta viisi ylitti kyseisen artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Kolmen kanavan osalta ei ollut tietoja. [23] Näin ollen kanavien onnistumisaste oli 62,5 prosenttia. RTL-Tvi:tä lukuun ottamatta raportissa todetaan, ettei erityistoimia tarvita. Lisäksi raportissa todetaan, että Canal +:n kahden perusohjelmistovaihtoehdon lähetysten mittaamiseksi otetaan vuonna 2002 käyttöön otantaan perustuva järjestelmä. Komissio muistuttaa, että 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyä osuutta sovelletaan vuosittain kaikkiin kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien televisiolähetystoiminnan harjoittajien ohjelmiin. Kaikista ohjelmista on annettava asianmukaiset tiedot, jotta voidaan tarkistaa, että 4 artiklan mukaisiin osuuksiin päästään asteittain. [24]

[21] Laskuista on jätetty vain teleostoslähetyksiä lähettävä HSE:ta ja Canal Z:aa, joka on erikoistunut talous- ja rahoitusalan uutisiin.

[22] Liberty TVN osalta ei ole tietoja, ja lisäksi raportissa mainitaan, että kahta Canal+:n lisäkanavaa ei ole otettu lukuun, koska niiden tiedot puuttuvat.

[23] Liberty TVN osalta ei ole tietoja, ja lisäksi raportissa mainitaan, että kahta Canal+:n lisäkanavaa ei ole otettu lukuun, koska niiden tiedot puuttuvat.

[24] Ks. direktiivin 4 artiklan 3 kohdan toinen luetelmakohta ja 11. kesäkuuta 1999 annettujen "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen kohta 2.2.

* Niistä viidestä kanavasta, joista on annettu täydelliset tiedot, kaksi lisäsi ja kolme vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli laskeva tarkastelujakson aikana.

Flaaminkielinen yhteisö:

* VRT TV1:n, VRT Canvas/ Ketnet:in, VMM-VTM:n ja VMM-Kanaal 2:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 63,7 prosenttia vuonna 1999 ja 66,1 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 51,75 prosenttia vuonna 1999 ja 53,25 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 1,5 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 yhdeksästä raportissa mainitusta kanavasta neljä ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja viisi jäi selvästi alle kyseisen tason. Tavoitteesta jäivät Kanaal 2 (25 %) ja Canal+-ryhmän temaattiset kanavat (Canal+ grijs, Canal+ blauw, Canal+ geel, Canal+ 16/9), joiden osuus oli 20 prosenttia tai pienempi. Näin ollen kanavien onnistumisaste oli 44 prosenttia. Vuonna 2000 kymmenestä raportissa mainitusta kanavasta viisi ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja neljä jäi selvästi alle kyseisen tason. Tavoitteesta jäivät Kanaal 2 (30 %) ja Canal+-ryhmän temaattiset kanavat (Canal+ grijs, Canal+ blauw, Canal+ 16/9), joiden osuus oli 27-42 prosenttia. Canal+ geel:ista ei ole annettu tietoja. [25] Näin ollen kanavien onnistumisaste oli 50 prosenttia. Raportissa kerrotaan, miksi vaaditulle tasolle ei päästy. Kanaal 2:n osalta raportissa todetaan, että eurooppalaisten teosten osuus on lisääntynyt ja että VMM:n kanavat yhdessä ylittävät direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Canal+-ryhmän kanavilla pieni osuus johtuu kanavien temaattisesta ohjelmistosta (elokuvat).

[25] Raportissa täsmennetään, että kyseinen kanava korvattiin Canal+ 16/9-kanavalla 5.12.1999.

Kanaal 2:n osalta komissio muistuttaa, että 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyä osuutta sovelletaan vuosittain kaikkiin kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien televisiolähetystoiminnan harjoittajien ohjelmiin. Asteittaisuusperiaatteen mukaisesti komissio toteaa, että kaikki enemmistöosuuden alittaneet kanavat kuitenkin edistyivät tarkastelujakson aikana.

* Niistä kahdeksasta kanavasta, joista on annettu täydelliset tiedot, seitsemän lisäsi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja yhdellä määrä pysyi vakaana (100 %:n taso). Yhteensä eurooppalaisten teosten osuus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla kasvoi tarkastelujakson aikana.

Saksankielinen yhteisö: Belgian viranomaiset eivät raportoineet asiasta.

Saksa:

* ARD:n, ZDF:n, Kabel 1:n, ProSiebenin, RTL:n, RTL 2:n ja SAT 1:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 83,40 prosenttia vuonna 1999 ja 83,3 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 60,22 prosenttia vuonna 1999 ja 63 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 2,78 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 23:sta raportissa mainitusta kanavasta [26] 14 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden, seitsemän jäi alle kyseisen tason ja kahdesta kanavasta (jotka ovat erikoistuneet uutisiin) ei ollut tietoja [27]. Näin ollen kanavien onnistumisaste oli 61 prosenttia. Vuonna 2000 24:stä raportissa mainitusta kanavasta 15 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden, seitsemän jäi alle kyseisen tason ja kahdesta kanavasta ei ollut tietoja. [28] Kaikentyyppisistä kanavista 62,5 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Enemmistöosuuden tavoitteesta tarkastelujakson aikana jääneet seitsemän kanavaa ovat Kabel 1 (25,4 % vuonna 1999, 27,90 % vuonna 2000), ProSieben (46,20 % vuonna 1999, 46 % vuonna 2000), RTL 2 (36 % vuonna 1999, 46 % vuonna 2000), Super RTL (33,70 % vuonna 1999, 38,20 % vuonna 2000), 13 TH Street (20 % vuonna 1999, 17 % vuonna 2000), Première (35 % vuonna 1999, 33,1 % vuonna 2000) ja Studio Universal (30 % vuonna 1999, 35 % vuonna 2000). Raportissa kerrotaan, miksi vaaditulle tasolle ei päästy. Syyksi annetaan tapauksesta riippuen kanavan uutuus, toimintatapa (maksullinen), temaattinen ohjelmisto tai kanavarakenne. Tilanteen korjaamiseksi toteutettujen tai suunniteltujen toimenpiteiden osalta raportissa ilmoitetaan, että eri lähetystoiminnan harjoittajien kanssa käydään jatkuvasti keskusteluja. Komissio panee erityisesti merkille toistuvat vaikeudet seuraavilla kolmella kanavalla, joiden osuus katsojamääristä on yli kolme prosenttia: Kabel 1, ProSieben ja RTL 2. Kaksi viimeksi mainittua pääsivät kuitenkin hyvin lähelle enemmistöosuutta vuonna 2000.

[26] Edellisestä raportista (jakso 1997-1998) poiketen Deusche Welle TV:tä ei ole mainittu.

[27] Kyseessä ovat N-TV ja VH 1.

[28] Kyseessä ovat N-TV jaVH 1.

* Niistä 21:stä kanavasta, joista on annettu täydelliset tiedot, 11 lisäsi ja kuusi vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja neljällä määrä pysyi vakaana. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava.

Tanska:

* DR 1:n, TV2:n ja TV Danmarkin yhteinen osuus katsojamääristä oli 71,9 prosenttia vuonna 1999 ja 72 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 60,66 vuonna 1999 ja 61 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 0,34 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 viidestä raportissa mainitusta kanavasta neljä ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Ainoastaan TV Danemark jäi alle kyseisen tason (36 %). Näin ollen kanavien onnistumisaste oli 80 prosenttia. Vuonna 2000 seitsemästä raportissa mainitusta kanavasta viisi ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja seuraavat kaksi jäivät alle kyseisen tason: TV Danemark (42 %) ja TV 2 Zulu (41 %). Kanavien onnistumisaste oli siis 71,40 %. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy. TV Danemark on vuodesta 1997 alkaen jatkuvasti edistynyt, ja sen pitäisi arvioiden mukaan kasvattaa osuuttaan vuonna 2001. TV 2 Zulu puolestaan on uusi kanava ja aloitti lähetyksensä vasta 15. lokakuuta 2000. Komissio toteaa, että Tanska on pienen tuotantokapasiteetin ja/tai suppean kielialueen maille ominaisessa erityistilanteessa ja että viitejaksolla tapahtui edistystä asteittaisuusperiaatteen mukaisesti.

* Niistä viidestä kanavasta, joista on annettu täydelliset tiedot, kaksi lisäsi ja kaksi vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja yhdellä määrä pysyi vakaana (100 %:n taso). Tuloksiin on syytä lisätä kaksi hiljattain markkinoille tullutta kanavaa, joiden ohjelmistosta suuri osa on omistettu tämäntyyppisille teoksille. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Kreikka

* ET 1:n, NETin, ALPHAn, ANTENNAn, STARin ja MEGA CHANNELin yhteinen osuus katsojamääristä oli 83,4 prosenttia vuonna 1999 ja 83,7 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 71,46 prosenttia vuonna ja 1999 71,18 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen lasku oli siis 0,28 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Kaikki raportissa mainitut kanavat ylittivät koko tarkastelujakson aikana direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden (osuudet olivat 51,9-96,04 prosenttia). Näin ollen kaikki kaikentyyppiset kanavat pääsivät tavoitteeseen.

* Niistä kymmenestä kanavasta, joista on täydelliset tiedot, kahdeksan lisäsi ja kaksi vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan. On syytä mainita myös uutena kanavana TEMPO, jonka ohjelmistosta yli puolet on omistettu eurooppalaisille teoksille. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Espanja:

* TVE 1:n, TVE 1/La 2:n, Telecincon ja Antena 3:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 76,8 prosenttia vuonna 1999 ja 76,2 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 52,94 prosenttia vuonna 1999 ja 58,50 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 5,56 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 neljästäkymmenestä raportissa mainitusta kanavasta 28 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja seuraavat 12 jäivät alle kyseisen tason: maanpäällinen Telecinco (45,40 %) ja satelliittikanavat TCM (20 %), AXN (22,5 %), Alucine (37,45 %), Fox kids (38,70 %), Cinemania (30,9 %), Disney Channel (18,61 %), Nichelodeon (2,10 %), Calle 13 (10,6 %), Gran Via (25,55 %), Gran Via 2 (25,85 %) ja Gran Via 3 (35,33 %). Näin ollen kaikista kanavista 70 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 45:stä raportissa mainitusta kanavasta 35 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja seuraavat kymmenen satelliittikanavaa jäivät alle kyseisen tason: TCM (30,66 %), AXN (27,70 %), Alucine (32,04 %), Fox kids (44,90 %), Cinemania (37,70 %), Disney Channel (24,53 %), Nichelodeon (19,80 %), Calle 13 (16,89 %), Gran Via (40,06 %) ja Studio Universal (9,13 %). Näin ollen 78 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy. Telecincoa - joka korjasi tilanteen vuonna 2000 - lukuun ottamatta tavoitteesta jääneet ovat digitaalitekniikkaa käyttäviä satelliittikanavia, joiden ohjelmisto on pääasiassa temaattinen. Tämäntyyppisille kanaville Espanjan lainsäädännössä säädetään seuraavista kahdesta siirtymäsäännöksestä: mahdollisuus varata 40 prosenttia lähetysajasta eurooppalaisille teoksille ensimmäisenä lähetysvuotena ja maksukanavapakettien laskeminen yhteen tietyn tarjouksen yhteydessä. Toimivaltaiset viranomaiset aikovat antaa varoituksen niille lähetystoiminnan harjoittajille, joiden on todettu laiminlyövän velvoitteitaan. Useimmat kanavat ovat edistyneet tarkastelujaksolla asteittaisuusperiaatteen mukaisesti.

* Niistä neljästäkymmenestä kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, 24 lisäsi ja 14 vähensi eurooppalaisten teosten osuutta lähetysajastaan ja kahdella määrä pysyi vakaana (enintään 100 prosentin tasolla). Tulokseen on syytä lisätä viisi hiljattain markkinoille tullutta kanavaa: niistä neljällä ohjelmisto muodostuu suurelta osin eurooppalaisista teoksista. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Ranska:

* TF1:n, France 2:n, France 3:n, M6:n ja Canal+:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 91,8 prosenttia vuonna 1999 ja 89,1 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 67,42 prosenttia vuonna 1999 ja 69 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 1,58 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

Vuonna 1999 54:stä raportissa mainitusta kanavasta 34 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja kymmenestä kanavasta ei ollut tietoja. Seuraavat 10 jäivät alle kyseisen tason: AB1 (25 %), Action (20 %), Cinéfaz (24 %), Cinéstar 1 (45 %), Cinéstar 2 (43 %), Cinétoile (48 %), Histoire (40 %), Kiosque (32 %), Mangas (33 %) ja 13ème Rue (17 %). Näin ollen 63 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 59:stä raportissa mainitusta kanavasta 42 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden, viidestä kanavasta ei ollut tietoja, ja seuraavat 12 kaapelikanavaa jäivät alle kyseisen tason: AB1 (30 %), Action (23 %), Mangas (34 %), CinéCinema 1 2 3 (48 %), Canal Jimmy (43 %), Cinéfaz (45 %), Cinéstar 2 (49 %), Multivision (44 %), Odyssée (46 %), Polar (43 %), RFM TV (43 %) ja 13ème Rue (34 %). Näin ollen 71 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy: syynä olivat kanavan temaattisuus (elokuva) ja/tai uutuus tai käyttötapa (ohjelmakohtaiset maksut). Tapauksissa, joissa tavoitteeseen ei päästy, toimivaltaiset viranomaiset ovat toteuttaneet tai suunnitelleet toimenpiteitä: ne ovat kehottaneet televisiolähetystoiminnan harjoittajia korjaamaan tilanteen tai ryhtyneet seuraamuksiin, myös taloudellisiin pakotteisiin.

* Niistä 42:sta kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, 29 lisäsi ja 11 vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja kahdella määrä pysyi vakaana. Lisäksi markkinoille tuli hiljattain viisi uutta kanavaa: niistä neljällä ohjelmisto koostuu suurelta osin eurooppalaisista teoksista. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Irlanti:

* RTE 1:n, Network 2:n ja TV3:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 54,4 prosenttia vuosina 1999 ja 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 54,17 prosenttia vuonna 1999 ja 55,33 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 1,17 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Tarkastelujakson aikana neljästä raportissa mainitusta kanavasta kolme ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Ainoastaan TV 3 jäi - hiuksen hienosti - tavoitetasosta (49,5 % vuonna 1999 ja 49 % vuonna 2000). Kanavista 75 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy, mutta siinä ei ilmoiteta toteutettuja tai suunnitteilla olevia korjaustoimenpiteitä. Kyseinen lähetystoiminnanharjoittaja oli koko tarkastelujakson ajan hyvin lähellä enemmistöosuutta, ja lisäksi Irlanti on pienen tuotantokapasiteetin ja/tai suppean kielialueen maille ominaisessa erityistilanteessa. On jatkettava pyrkimyksiä lisätä osuutta asteittaisuusperiaatteen mukaisesti.

* Raportissa mainituista neljästä kanavasta kaksi lisäsi ja kaksi vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli vakaa tarkastelujakson aikana.

Italia:

* Rai Unon, Rai Duen, Rai Tren, Canale 5:n, Italia Unon ja Retequattron yhteinen osuus katsojamääristä oli 90,2 prosenttia vuonna 1999 ja 90,7 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 65,90 prosenttia vuonna 1999 ja 65,98 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen hienoinen kasvu oli siis 0,09 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 38:sta direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta [29] 16 ylitti kyseisen artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja yhdeksästä kanavasta ei ollut tietoja. Seuraavat 13 jäivät alle kyseisen tason: maanpäälliset kanavat Italia Uno (41,25 %), Tele + Nero (34,77 %), Tele + Bianco (38,67 %) ja TMC/ La 7 (43,86 %) sekä satelliittikanavat Coming Soon Television (8,5 %), Disney Channel (20 %), Cineclassics (47 %), Stream verde (0 %), Tele + Grigio (48,82 %), Tele + 16/9 (46,13 %), Tele + Nero (34,77 %), Palco (45,91 %) ja Tele + Bianco (38,67 %). Kanavista 42 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 43:sta direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta [30] 21 ylitti kyseisen artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja yhdeksästä kanavasta ei ollut tietoja. Seuraavat 13 jäivät alle kyseisen tason: maanpäälliset kanavat Italia Uno (39,66 %), Tele + Nero (38,87 %) ja Tele + Bianco (41,77 %) sekä satelliittikanavat Coming Soon Television (8,5 %), Disney Channel (28 %), Fox Kids (36 %), Duel (12 %), Comedy Life (25 %), Stream verde (0 %), Tele + 16/9 (41,18 %), Tele + Nero (38,87 %), Palco (42,74 %) ja Tele + Bianco (41,77 %). Kanavista 49 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy. Maanpäällisistä kanavista Italia Unosta ja TMC/ la 7:stä ilmoitetaan, että ryhmän kanavat kokonaisuudessaan [31] saavuttivat direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Sekä maanpäällisiä että satelliittilähetyksiä lähettäviin kanaviin Tele + Nero ja Tele + Bianco käytettiin samaa laskentamenetelmää, mutta enemmistöosuuteen ei silti päästy. Tilanteen korjaamiseksi, erityisesti maanpäällisten kanavien osalta, ei ole toteutettu tai suunniteltu toimenpiteitä. Raportissa selvitetään myös, miksi mainitut satelliittikanavat eivät päässeet vaaditulle tasolle. [32] Kanavat ovat temaattisia ja/tai uusia tai Euroopan unionin ulkopuolisten yhtiöiden tytäryhtiöitä, jotka käyttävät pääasiassa omaa ohjelmistoaan. Pieni osuus voi johtua myös ohjelmiston tarjoamistavasta (tilausvideopalvelu 'near-video-on demand'). Kaikentyyppisistä kanavista melko harvat saavuttivat enemmistöosuuden, mutta edistystä tapahtui tarkastelujakson aikana. Italia Unoon [33], TMC/ la 7:ään [34], Tele + Neroon ja Tele + Biancoon sekä satelliittikanaviin sovelletaan kuitenkin 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyä osuutta vuosittain, jotta taataan muun muassa yhtäläiset kilpailuolot kaikille kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien televisiolähetystoiminnan harjoittajien ohjelmille [35].

[29] Lukuun ei ole otettu kanavia, jotka lähettävät yksinomaan uutisia, urheilutapahtumia ja teleostoslähetyksiä, eikä kanavia, jotka lähettävät yksinomaan jollain muulla kuin vähintään yhdessä Euroopan unionin jäsenvaltiossa virallisena kielenä käytetyllä kielellä; tällaisia kanavia oli yhteensä 22.

[30] Lukuun ei ole otettu kanavia, jotka lähettävät yksinomaan uutisia, urheilutapahtumia ja teleostoslähetyksiä, eikä kanavia, jotka lähettävät yksinomaan jollain muulla kuin vähintään yhdessä Euroopan unionin jäsenvaltiossa virallisena kielenä käytetyllä kielellä; tällaisia kanavia oli yhteensä 22.

[31] Raportissa täsmennetään, että Italian lainsäädännön ja toimivaltaisen viranomaisen (Autorità per le Garanzzie nelle Communicazioni) päätöksen mukaisesti silloin kun yksi ja sama henkilö omistaa tai hallitsee useita kanavia, osuus lasketaan kaikille hänen kanavilleen yhteisesti; kunkin yksittäisen kanavan vähimmäisosuus on tällöin 29 prosenttia.

[32] Televisiolähetystoiminnan harjoittajien antamia tietoja ja esitettyjä perusteluja arvioidaan parhaillaan.

[33] Kanavan osuus on yli 11 prosenttia kokonaiskatsojamäärästä.

[34] TMC/ La 7 saavutti vuonna 2000 enemmistöosuuden (57,83 prosenttia).

[35] Ks. direktiivin 4 artiklan 3 kohdan toinen luetelmakohta ja 11. kesäkuuta 1999 annettujen "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen kohta 2.2.

* Niistä 28:sta kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, 20 lisäsi ja seitsemän vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja yhdellä määrä pysyi nollatasolla. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Luxemburg: [36]

[36] RTL TVi ja Club RTL vastaavat Luxemburgissa toimivaa CLT S.A:ta. Niitä siis käsitellään molempien maiden raporteissa. Sama koskee kanavaa Liberty TV, jota käsitellään sekä Belgian että Luxemburgin raportissa.

* RTL Télé Lëtzebuergin osuus katsojamääristä oli 58,6 prosenttia [37] vuosina 1999-2000, ja se lähetti kyseisellä jaksolla yksinomaan eurooppalaisia teoksia. Tilanne pysyi siis vakaana tarkastelujakson ajan.

[37] Kyseessä ovat katsojamäärät suosittuina katseluaikoina (osuus on 14,3 prosenttia koko päivän katsojamääristä).

* Vuonna 1999 raportissa mainituista kymmenestä kanavasta seitsemän ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden, joten 70 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Seuraavat kolme kanavaa jäivät alle kyseisen tason: RTL 9 (40,50 %), RTL Tvi (49,10 %) ja RTL 5 (46 %). Vuonna 2000 raportissa mainituista 11:stä kanavasta kymmenen ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Ainoastaan RTL 4 (49 %) jäi hieman alle tavoitetason. Näin ollen 91 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy: temaattinen kanava (RTL 5 vuonna 1999) ja taloudelliset rakenneuudistukset (RTL 9). Raportissa korostetaan, että kaiken kaikkiaan enemmistöosuutta noudatettiin vuosina 1999-2000, jos kanavat yhdistetään (toisaalta RTL 4 ja RTL 5 ja toisaalta Tvi Club ja Club RTL). Toimivaltaiset viranomaiset eivät ole toteuttaneet eivätkä suunnitelleet erityistoimia. Komissio muistuttaa, että 4 artiklan 1 kohdan säännökset koskevat kaikkia kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien lähetystoiminnan harjoittajien televisio-ohjelmia [38]. Tilanne kohentui asteittaisuusperiaatteen mukaisesti tarkastelujaksolla, ja tavoitteeseen päästiin vuonna 2000 (vain yhden toimijan osuus jäi hieman enemmistöosuutta pienemmäksi).

[38] Ks. direktiivin 4 artiklan 3 kohdan toinen luetelmakohta ja 11. kesäkuuta 1999 annettujen "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen kohta 2.2.

* Niistä kahdeksasta kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, kolme lisäsi ja kaksi vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja kolmella määrä pysyi vakaana (niistä kaksi säilytti sadan prosentin tason). Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Alankomaat:

* Ned 1:n, Ned 2/ TV 2:n, Ned 3:n, Veronican ja SBS 6:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 53,1 prosenttia vuonna 1999 ja 52,7 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 68 vuonna 1999 ja 67,6 prosenttia vuonna. Keskimääräinen hienoinen lasku oli siis 0,4 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 18:sta raportissa mainitusta kanavasta 11 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja yhdestä kanavasta ei ollut tietoja. Seuraavat kuusi jäivät alle kyseisen tason: SBS 6 (46 %), Film 1 (44 %), Net 5 (40 %), Veronica (49 %), Canal + 1 (24 %) ja Canal + 2 (17 %). Näin ollen 61 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 21:stä direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta 14 ylitti kyseisen artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja yhdestä kanavasta ei ollut tietoja. Seuraavat seitsemän jäivät alle kyseisen tason: Net 5 (49 %), Veronica (45 %), Canal + 1 (23 %), Canal + 2 (26 %), Film 1 (49 %), Innergy (39 %) ja FilmTime (17 %). Kanavista 67 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy: temaattinen ja/tai uusi kanava, käytettävissä olevien eurooppalaisten teosten puute (lifestyle-kanava, tilapäispoikkeus). Komissio on tyytyväinen siihen, että Alankomaiden mediakomitea antoi valvontajärjestelmän helpottamiseksi suuntaviivat, jotka tulivat voimaan 1. tammikuuta 2002.

* Niistä 16:sta kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, yhdeksän lisäsi ja viisi vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja kahdella määrä pysyi vakaana. Lisäksi markkinoille tuli kolme uutta toimijaa, joiden lähettämien eurooppalaisten teosten osuus vaihteli välillä 17-76 prosenttia). Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Portugali:

* RTP 1:n, RTP 2:n, SICin ja TVI:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 94,4 prosenttia vuonna 1999 ja 92,9 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 48,7 prosenttia vuonna 1999 ja 49,5 prosenttia vuonna. Keskimääräinen nousu oli siis 0,8 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 seitsemästä raportissa mainitusta kanavasta [39] viisi ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja seuraavat kaksi jäivät alle kyseisen tason: SIC (44,8 %) ja TVI (30,5 %). Kanavista 71 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 yhdeksästä raportissa mainitusta kanavasta [40] seitsemän ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja samat kaksi, SIC (34,8 %) ja TVI (36,5%), jäivät alle kyseisen tason. Kanavista 78 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi kahdessa tapauksessa ei päästy tavoitteeseen. Toimivaltaiset viranomaiset myöntävät, ettei SIC yltänyt tavoitteeseen, mutta huomauttavat, että saavutetut osuudet hipoivat enemmistöosuutta ja että ryhmän kanavat yhdessä pääsivät noin 70 prosentin tasolle. Viranomaiset toteavat, että Portugalin markkinoiden uusin operaattori TVI on edistynyt koko ajan tasaisesti, ja muistuttavat Portugalin markkinoiden erityispiirteistä (tuotanto, mainokset jne.). Toteutetuista tai suunnitelluista toimenpiteistä raportissa todetaan, että toimivaltaiset viranomaiset huomauttivat asiasta kyseisille operaattoreille ja etenkin TVI:lle säännöllisissä keskusteluissa mutta eivät suunnittele seuraamuksia muun muassa merkittävän edistyksen vuoksi. Komissio toteaa, että Portugali on pienen audiovisuaalialan tuotantokapasiteetin ja/tai suppean kielialueen maille ominaisessa erityistilanteessa mutta että kaiken kaikkiaan tarkastelujaksolla tapahtui merkittävää asteittaista edistystä verrattuna edelliseen tarkastelujaksoon. [41] Kuitenkin SIC:in saavuttama osuus tarkastelujaksolla laski runsaasti; SIC on Portugalin suurin yleiskanava yleisömäärältään (yli 44 %). Komissio muistuttaakin, että 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyä osuutta on sovellettava vuosittain, jotta taataan muun muassa yhtäläiset kilpailuolot kaikille kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien televisiolähetystoiminnan harjoittajien ohjelmille [42].

[39] Raportissa mainitaan urheilukanava Sport TV Portugal.

[40] Ks. kuten edellä.

[41] Yleisömääriltään suurimmat kanavat lähettivät 43,4 prosenttia eurooppalaisia teoksia vuosina 1997-1998. Osuus kasvoi selvästi siten, että se oli 48,7 prosenttia vuonna 1999 ja 49,5 prosenttia vuonna 2000.

[42] Ks. direktiivin 4 artiklan 3 kohdan toinen luetelmakohta ja 11. kesäkuuta 1999 annettujen "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen kohta 2.2.

* Niistä seitsemästä kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, kolme lisäsi ja neljä vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan. Lisäksi markkinoille tuli kaksi uutta temaattista kanavaa, jotka lähettävät pääasiassa eurooppalaisia teoksia (osuus 77,1-98,2 prosenttia). Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Suomi:

* TV 1:n, TV 2:n, MTV 3:n ja Nelosen yhteinen osuus katsojamääristä oli 95 prosenttia vuonna 1999 ja 94,2 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 66,25 prosenttia vuonna 1999 ja 69,5 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen nousu oli siis 3,25 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Tarkastelujaksolla kaikki raportissa mainitut kanavat ylittivät direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden (osuudet olivat 52-86 prosenttia vuonna 1999 ja 53-85 prosenttia vuonna 2000). Kaikki kanavat pääsivät tavoitteeseen.

* Raportissa mainituista neljästä kanavasta kolme lisäsi ja yksi vähensi hienokseltaan (yhden prosentin lasku) eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Ruotsi:

* SVT 1:n, SVT 2:n ja TV 4:n yhteinen osuus katsojamääristä [43] oli 74,2 prosenttia vuonna 1999 ja 71,9 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 73,83 prosenttia vuonna 1999 ja 74,45 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen nousu oli siis 0,62 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

[43] Mukana eivät ole TV 3 AB (osuus yleisömääristä 10,8 % vuonna 1999 ja 11,4 % vuonna 2000) ja TV 5 AB/Kanal 5 (osuus yleisömääristä 5,9 % vuonna 1999 ja 6,1 % vuonna 2000), koska vuodelta 1999 ei ole tietoja (aloittivat digitaalilähetykset vuonna 2000). Vuonna 2000 SVT 1, SVT 2, TV4, TV 3 AB ja TV 5 AB/ Kanal 5 lähettivät yhteensä keskimäärin 51,97 prosenttia eurooppalaisia teoksia.

* Vuonna 1999 raportissa mainituista 21 kanavasta [44] 12 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja seuraavat yhdeksän jäivät alle kyseisen tason: TV 1000 (26 %), Cinema (25 %), « 6 » (42 %), Canal + (23 %), Canal + Gul (25 %), Canal + Blå (20 %), Kiosk (12 %), CineCinemas (5,75 %) ja NollEttan Television (47 %). Kanavista 57 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 raportissa mainituista 21 kanavasta [45] 15 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden, yhdestä ei ole tietoja ja seuraavat jäivät alle kyseisen tason: TV 3 AB (17 %), TV5 AB (19,5 %), TV 1000 (24 %), Cinema (23 %), Z TV (19 %), Canal + (32 %), Canal + Gul (36 %), Canal + Blå (36 %), Kiosk (14,1 %) ja CineCinemas (23 %). On syytä erityisesti huomata, että « 6 » (50 %) ja NollEttan Television (100 %) saavuttivat direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden. Kanavista 58 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy. Pääasiassa kyse on uusista kanavista, tiettyjen kanavien ohjelmiston temaattisuudesta (elokuvat) ja/tai toimintatavasta (maksukanavat), laadukkaiden eurooppalaisten elokuvien puutteesta tai amerikkalaisten tuotantojen edullisuudesta verrattuna ruotsalaisiin ja muihin eurooppalaisiin tuotantoihin. Tason jäätyä tavoitetta pienemmäksi on toteutettu tai suunniteltu toimenpiteitä (kehotus lisätä eurooppalaisten ohjelmien hankintaa ja pyrkimys hakea laadukkaita eurooppalaisia elokuvia). Suuren yleisön TV 3 AB:n ja TV 5 AB/ Kanal 5:n osalta komissio muistuttaa, että vuodelta 1999 on toimitettava tiedot direktiivin 4 artiklan soveltamisesta, käytti kanava mitä hyvänsä lähetystekniikkaa (analogista ja/tai digitaalitekniikkaa).

[44] Seuraavilla kanavilla on poikkeuslupa: SVT 24, ViaSat Sport, DTU TV ja TV Butiken.

[45] Seuraavilla kanavilla on poikkeuslupa: SVT 24, ViaSat Sport, DTU TV ja TV Butiken.

* Niistä 20:stä kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, 12 lisäsi ja kolme vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja viidellä määrä pysyi vakaana. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Yhdistynyt kuningaskunta:

* BBC 1:n, BBC 2:n, ITV:n, Channel 4:n ja Channel 5:n yhteinen osuus katsojamääristä oli 86,1 prosenttia vuonna 1999 ja 83,5 prosenttia vuonna 2000. Eurooppalaisia teoksia ne lähettivät keskimäärin 64 prosenttia vuonna 1999 ja 68,8 prosenttia vuonna 2000. Keskimääräinen kasvu oli siis 4,8 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Vuonna 1999 97:stä direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta [46] 53 ylitti kyseisen artiklan mukaisen enemmistöosuuden. [47] Kanavista 55 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Seuraavat 44 jäivät alle tavoitetason: 3+ Denmark (18 %), Adult Channel (48 %), Animal Planet (40 %), Bravo (18 %), Disney Channel UK (4 kanavaa: 27 %), Fox Kids UK (27 %), Fox Kids Scandinavia (20 %), Front Row [48] (35 %), God Channel (35 %), History Channel (26 %), Inspiration network (30 %), Kanal 5 (22 %), Living (37 %), National Geographic (9 %), Nichelodeon (29 %), Nichelodeon Nordic (8 %), Paramount Comedy Channel (23 %), Play Boy TV (15 %), Revival Channel (16 %), Sci-Fi Channel (11 %), Sky Cinema (13 %), Sky Movie Max (7 %), Sky One (46 %), Sky Premier (8 %), Studio Universal (46 %), TCC Nordic (27 %), Television X (33 %), Turner Cartoon Network (28 %), Carton Network (hollanninkielinen, 22 %), Carton Network (italiankielinen, 20 %), Carton Network (espanjankielinen, 12 %), Carton Network (Nordic, 15 %), TNT Classical Movies (11 %), TCM (40 %), TCM (espanjankielinen, 40 %), TCM (ranskankielinen, 40 %), Trouble (20 %), TV3 Denmark (22 %), TV3 Norway (15 %), TV3 Sweden (22 %) ja VT4 (15 %). Vuonna 2000 direktiviin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvista 116 kanavasta [49] 62 ylitti direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden ja kahdesta kanavasta ei ole tietoja. Kanavista 53 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Seuraavat 52 jäivät alle tavoitetason: 3+ Denmark (10 %), Biography Channel (5 %), Bravo (15 %), Channel Health (35 %), Discovery Health (44 %), Discovery Kids (48 %), Disney Channel UK (neljä kanavaa: 31 %), Film Four (44 %), Fox Kids UK (38 %), Fox Kids Scandinavia (36 %), Front Row (Barker Channelia lukuun ottamatta, 48 %), Front Row (Barker Channelia lukuun ottamatta, 37 %), God Channel (36 %), History Channel (21 %), Inspiration network (40 %), Kanal 5 (20 %), Living (31 %), National Geographic (16 %), Nichelodeon (20 %), Nichelodeon Nordic (11 %), Paramount Comedy Channel (24 %), Play Boy TV (18 %), Private Blue (49 %), Revival Channel (31 %), Sci-Fi Channel (11 %), Sky Cinema (17 %), Sky Movie Max (4 %), Sky One (34 %), Sky Premier (9 %), Sky Travel Channel (43 %), Studio Universal (47 %), Television X (44 %), Turner Cartoon Network (36 %), Cartoon Network (Boomerang) (21 %), Cartoon Network (hollanninkielinen, 26 %), Cartoon Network (ranskankielinen, 21 %), Carton Network (italiankielinen, 22 %), Carton Network (espanjankielinen, 21 %), Carton Network (Nordic, 20 %), TCM (41 %), TCM (espanjankielinen, 40 %), TCM (ranskankielinen, 41 %), Trouble (24 %), TV3 Denmark (16 %), TV3 Norway (8 %), TV3 Sweden (12 %), V+ Norway (13 %), VT4 (16 %) ja ZTV (46 %). Raportissa selvitetään, miksi vaaditulle tasolle ei päästy. Syitä ovat kanavien temaattisuus tai uutuus, vaikeudet löytää eurooppalaisia teoksia yleensä tai kilpailukykyiseen hintaan sekä Euroopan unionin ulkopuolisten yritysten tytäryhtiöt, jotka käyttävät pääasiassa omia ohjelmiaan. Komissio muistuttaa, että 4 artiklan 1 kohdassa määriteltyä osuutta on sovellettava vuosittain, jotta taataan muun muassa yhtäläiset kilpailuolot kaikille kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvien televisiolähetystoiminnan harjoittajien ohjelmille. [50]

[46] Mukana eivät ole poikkeusluvan saaneet kanavat (51) eivätkä kanavat, jotka eivät olleet toiminnassa tarkastelujaksolla.

[47] Raporttiin on sisällytetty seuraavat uutisia tai urheilutapahtumia lähettävät kanavat: BBC News 24, Sky News, Sky Sports 1, Sky Sports 2, Sky Sports 3 ja Sky Sports extra.

[48] Barker Channelia lukuun ottamatta.

[49] Mukana eivät ole poikkeusluvan saaneet kanavat (51) eivätkä kanavat, jotka eivät olleet toiminnassa tarkastelujaksolla.

[50] Ks. direktiivin 4 artiklan 3 kohdan toinen luetelmakohta ja 11. kesäkuuta 1999 annettujen "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanoa koskevien suuntaviivojen kohta 2.2.

* Niistä 96 kanavasta, joista on annettu tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, 45 lisäsi ja 38 vähensi eurooppalaisten elokuvien osuutta lähetysajastaan ja yhdeksällä määrä pysyi vakaana. Eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava tarkastelujakson aikana.

Yleisiä huomioita

i) Valvonta ja seuranta

Jäsenvaltioiden raporteissa ilmoitetaan erilaisista valvonta- ja seurantajärjestelmistä (laskenta, päivittäisohjelmiston valvonta, tietojenkeruu lähetystoiminnan harjoittajilta, kyselyt, otanta ja joskus pelkkä arviointi), jotka vaihtelevat toisinaan myös lähetystavan mukaan (esim. maanpäällisten kanavien päivittäisohjelmiston valvonta ja kaapelikanavia koskevat kyselyt).

Maanpäällisiä ja kaapelikanavia valvotaan ja seurataan yleensä tehokkaammin kuin satelliittikanavia, joita monissa raporteissa ei edes mainita.

Tässä yhteydessä komissio muistuttaakin, että "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 artiklan 3 kohdan säännökset koskevat kaikkia kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvia analogisesti ja/tai digitaalitekniikkaa käyttäen lähetettäviä televisio-ohjelmia lähetystavasta riippumatta (maanpäällinen, satelliitti- tai kaapelikanava). On siis syytä toimittaa täydellinen luettelo direktiivin 4 artiklan soveltamisalaan kuuluvista kanavista.

ii) Tavoitteesta jäämisen syyt (enemmistöosuutta ei saavutettu)

Useimmat niistä jäsenvaltioista, joiden lainkäyttövaltaan kuului direktiivin 4 artiklan mukaisen enemmistöosuuden alittaneita kanavia, ilmoittivat seuraavanlaisia syitä.

a) Yhden lähetystoiminnan harjoittajan kanavien niputtaminen. Jäsenvaltioiden raporteissa todetaan usein, että tarkastelun kohteena olevat kanavat yhdessä saavuttivat tai ylittivät direktiivin mukaisen enemmistöosuuden.

Tällainen tilanne ei takaa yhtäläisiä kilpailuoloja lähetystoiminnan harjoittajille ja keskittää eurooppalaisten teosten lähetykset yhdelle tai joillekin tietyille kanaville. Joissakin tapauksissa se kasvattaa keinotekoisesti (yleisömääriltään) pienten kanavien tuloksia tai voi yhdistää jonkin temaattisen kanavan yleisömäärältään suureen kanavaan.

b) Kanavan ohjelmiston temaattisuus ja saavutettu edistys. Monissa tapauksissa enemmistöosuutta ei saavutettu rajatun aihepiirin vuoksi (hyvin erikoistuneet markkinat).

c) Kanavan uutuus. Monet uudet kanavat lähettävät kuitenkin suurelta osin eurooppalaisia teoksia jo ensimmäisinä toimintavuosinaan päästäkseen hyvin kyseisille markkinoille.

d) Euroopan unionin ulkopuolisten emoyhtiöiden tytäryhtiöt. Kyseiset kanavat lähettävät säännönmukaisesti omia ohjelmistojaan ja vain vähän eurooppalaisia teoksia.

Jäsenvaltioiden raporteissa mainitaan usein monta näistä syistä yhdessä. Kyseessä ovat usein samat, eri jäsenvaltioissa näkyvät kanavat.

iii) Tilanteen korjaamiseksi toteutetut tai suunnitellut toimenpiteet

Raporteissa mainitaan erilaisia toimenpiteitä: jatkuvat keskustelut, kyseisten kanavien tarkkailu, lähetystoiminnan harjoittajille annettavat varoitukset ja niihin kohdistettavat seuraamukset.

Joissakin tapauksissa ei ole lainkaan toteutettu tai suunniteltu toimenpiteitä. Tässä yhteydessä komissio muistuttaa, että näiden jäsenvaltioiden on taattava kyseisten kanavien tehostettu valvonta ja seuranta sekä varmistettava - aina kun se on mahdollista ja asianmukaisin keinoin -, että kyseiset lähetystoiminnan harjoittajat saavuttavat asteittaisuusperiaatteen mukaisesti direktiivin 4 artiklan mukaisen osuuden.

1.2 Riippumattomien tuottajien teokset

1.2.1 Tilanne yhteisön tasolla

Menetelmistä on huomautettava, että tietyt jäsenvaltiot eivät ole toimittaneet tyhjentäviä tietoja esimerkiksi kaikista kaapeli- ja/tai satelliittikanavista (jotka puuttuvat joskus kokonaan raporteista). Lisäksi tiettyjen kanavien uusien eurooppalaisten teosten osuutta koskevat tiedot ovat puutteelliset.

Komissio muistuttaakin, että 4 artiklan 3 kohdan säännökset koskevat kaikkia kyseisen jäsenvaltion lainkäyttövaltaan kuuluvia televisio-ohjelmia. Näin ollen jäsenvaltioiden on toimitettava luettelo kaikista direktiivin 5 artiklan soveltamisalaan kuuluvista kanavista ja niitä koskevat täydelliset tiedot.

Ensimmäinen päätelmä koskee riippumattomien tuottajien teosten keskimääräistä lähetysaikaa (vähimmäisosuus 10 %) tai vaihtoehtoisesti keskimääräistä osuutta ohjelmistobudjetista [51], jos jäsenvaltio on valinnut tämän vaihtoehdon direktiivin kansallisen täytäntöönpanon yhteydessä (ks. indikaattori 1 [52]):

[51] Direktiivin johdanto-osan 31 kappaleessa tarkoitetussa merkityksessä (perusteet ovat ohjeelliset); sen mukaan jäsenvaltioiden olisi määriteltäessä riippumattoman tuottajan käsitettä otettava asianmukaisella tavalla huomioon perusteita, kuten tuotantoyhtiön omistus ja samalle lähetystoiminnan harjoittajalle toimitettujen ohjelmien määrä sekä toissijaisten käyttöoikeuksien omistus.

[52] Direktiivin 3 artiklan 1 kohdan mukaisesti jäsenvaltiot voivat antaa lainkäyttövaltaansa kuuluviin televisioyhtiöihin sovellettavia tarkempia tai tiukempia sääntöjä. Useimmat jäsenvaltiot käyttivät tätä mahdollisuutta hyväkseen.

- Riippumattomien tuottajien teoksille varattu keskimääräinen osuus kaikkien jäsenvaltioiden kaikilla eurooppalaisilla kanavilla yhteensä oli 37,51 prosenttia vuonna 1999 ja 40,47 prosenttia vuonna 2000. Lisäystä oli siis 2,95 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana. [53]

[53] Italian tapauksessa luvut ovat poikkeuksellisen korkeat, koska ne osoittavat itsenäisten tuottajien eurooppalaisiin teoksiin tehdyille investoinneille asetettujen tavoitteiden keskimääräistä toteutumista (direktiivin 5 artiklan mukainen toinen vaihtoehto) eivätkä teosten keskimääräistä lähetysastetta.

- Kyseisten teosten keskimääräinen osuus vaihteli jäsenvaltioittain; [54] se oli 21,17-59 prosenttia vuonna 1999 ja 20,94-59,26 prosenttia vuonna 2000.

[54] Italian tuloksia ei ole laskettu mukaan, koska mainitut luvut kuvaavat investointi- eivätkä lähetystavoitteen toteutumista.

- Osuutta lisänneiden kanavien lukumäärä kasvoi yhdeksässä jäsenvaltiossa, pysyi vakaana kahdessa ja laski neljässä. Yleinen kokonaissuuntaus oli siis myönteinen.

Toinen päätelmä koskee kaikentyyppisistä kanavista niiden määrää, jotka saavuttivat tai ylittivät itsenäisten tuottajien valmistamille eurooppalaisille teoksille säädetyn kymmenen prosentin vähimmäistason (onnistumisasteen) (ks. indikaattori 2):

- Onnistumisaste kaikkien jäsenvaltioiden kaikilla eurooppalaisilla kanavilla oli 85,02 prosenttia vuonna 1999 ja 84,81 prosenttia vuonna 2000. Tarkastelujaksolla tapahtui siis hienoinen 0,21 prosenttiyksikön lasku.

- Onnistumisaste vaihteli jäsenvaltioittain; se oli 48-100 prosenttia vuonna 1999 ja 58-100 prosenttia vuonna 2000.

- Onnistumisaste nousi kuudessa jäsenvaltiossa, pysyi vakaana neljässä ja laski viidessä. Yleinen kokonaissuuntaus oli siis myönteinen.

Kolmas päätelmä koskee riippumattomien tuottajien valmistamien eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntausta kaikentyyppisillä kanavilla (ks. indikaattori 3):

- Jäsenvaltioiden raporteista kävi ilmi, että osuus kasvoi 12 jäsenvaltiossa, pysyi vakaana yhdessä ja laski kahdessa. Yleissuuntaus oli siis myönteinen.

Neljäs päätelmä koskee riippumattomien tuottajien uusille - eli viiden vuoden kuluessa niiden valmistumisesta lähetettäville - eurooppalaisille teoksille varattua keskimääräistä osuutta (asianmukaista osuutta [55]) (ks. indikaattori 4):

[55] 8 Direktiivin 5 artiklan mukaisesti: [tämä osuus] on saavutettava varaamalla asianmukainen osuus uusille ohjelmille eli ohjelmille, jotka lähetetään viiden vuoden kuluessa niiden valmistumisesta lukien.

- Uusien teosten keskimääräinen osuus kaikkien jäsenvaltioiden kaikilla eurooppalaisilla kanavilla oli 53,80 prosenttia vuonna 1999 ja 55,71 prosenttia vuonna 2000. Kasvua oli siis 1,91 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

- Kyseisten teosten keskimääräinen osuus vaihteli jäsenvaltioittain; [56] se oli 13,48-81,4 prosenttia vuonna 1999 ja 12,34-80,25 prosenttia vuonna 2000.

[56] Portugalin osalta toimitetut luvut eivät kuvaa uusien eurooppalaisten teosten todellista osuutta riippumattomien tuottajien valmistamista eurooppalaisista teoksista (vaan teoreettista osuutta).

- Yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava kahdeksassa jäsenvaltiossa, vakaa yhdessä ja laskeva kuudessa. Yleinen kokonaissuuntaus pysyi siis myönteisenä.

- Viides päätelmä koskee riippumattomien tuottajien valmistamien uusien eurooppalaisten teosten osuuden yleissuuntausta kaikentyyppisillä kanavilla (ks. indikaattori 5).

- Jäsenvaltioiden raporteista kävi ilmi, että osuus kasvoi 14 jäsenvaltiossa ja pysyi vakaana yhdessä. Yleinen kokonaissuuntaus oli siis myönteinen.

Yhteenvetona nämä myönteiset tulokset - useimmat indikaattorit osoittivat kasvua tarkastelujaksolla - näyttäisivät osoittavan, että "televisio ilman rajoja" -direktiivin mukaisiin tavoitteisiin ollaan pääsemässä.

Seuraavassa taulukossa on esitetty tiivistettynä direktiivin 5 artiklan täytäntöönpanotilanne yhteisössä tarkastelujakson aikana.

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

1.2.2 Tilanne jäsenvaltioissa

Itävalta:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikkien kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu keskimääräinen osuus oli 40,63 prosenttia vuonna 1999 ja 47,30 prosenttia vuonna 2000. Kasvu oli siis 6,67 prosenttiyksikköä tarkastelujaksolla.

* Koko tarkastelujakson aikana kaikki kanavat pääsivät asetettuun tavoitteeseen. Kaikki raportissa mainitut neljä kanavaa ylittivät riippumattomien tuottajien teoksille asetetun kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuus oli 19,3-81,2 prosenttia vuonna ja 13,7-97,91 prosenttia vuonna 2000).

* Yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Lukuun ottamatta ORF1:tä (19,3 prosenttia vuonna 1999 ja 13,7 prosenttia vuonna 2000) kaikki kanavat lisäsivät tarkastelujaksolla riippumattomien tuottajien teosten osuutta. Uusi kanava ATV Privatfernseh pyrki pääasiallisesti lähettämään riippumattomien tuottajien teoksia.

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien yhteinen uusille teoksille varattu keskimääräinen osuus oli 46,07 prosenttia vuonna 1999 ja 58,37 prosenttia vuonna 2000, eli kasvu oli 12,3 prosenttiyksikköä tarkastelujaksolla. Uusilla teoksilla on nyt enemmistöosuus.

* Uusien teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Kaikki raportissa mainitut neljä kanavaa lisäsivät osuutta tarkastelujakson aikana. Vuonna 2000 kaikki kanavat ylittivät 50 prosentin osuuden (osuudet olivat 31,1-54,7 prosenttia vuonna 1999 ja 52,55-67,1 prosenttia vuonna 2000).

Belgia: [57]

[57] Raportteja oli kaksi, ja näin ollen ranskankielisen ja flaaminkielisen yhteisön tuloksia on tarkasteltu erikseen.

Ranskankielinen yhteisö:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikkien kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu keskimääräinen osuus oli 33,84 prosenttia vuonna 1999 ja 28,22 prosenttia vuonna 2000, eli laskua oli 5,62 prosenttiyksikköä. Lasku johtuu suurimmalta osin RTBF 2:sta (44,9 prosenttia vuonna 1999 ja 25 prosenttia vuonna 2000).

* Koko tarkastelujakson aikana 62,5 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Kaikki raportissa mainitut kahdeksan kanavaa [58] ylittivät riippumattomien tuottajien teoksille asetetun kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuus oli 15,7-44,9 prosenttia vuonna 1999 ja 21,2-41,7 prosenttia vuonna 2000). Raportista puuttuivat Liberty TV:tä ja kahta Canal+:n lisäkanavaa koskevat tiedot.

[58] Huomioon ei ole otettu vain teleostoslähetyksiä lähettävää HSE:ta eikä Canal Z:aa, joka on erikoistunut talous- ja rahoitusalan uutisiin.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli laskeva tarkastelujakson aikana. Niistä viidestä kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, kaksi kanavaa (Club ja Canal +) lisäsi ja kolme (RTBF 1, RTBF 2, RTL Tvi) vähensi riippumattomien tuottajien teosten osuutta.

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien yhteinen uusille teoksille varattu keskimääräinen osuus oli 58,93 prosenttia vuonna 1999 ja 57,17 prosenttia vuonna 2000, eli laskua oli 1,77 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana. Seuraavista viidestä kanavasta ei ollut tietoja: RTBF 1, RTBF 2, Liberty TV sekä raportissa mainitut Canal+:n kaksi lisäkanavaa.

* Uusien teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli laskeva. Raportissa mainituista kolmesta kanavasta yksi lisäsi ja kaksi vähensi niiden osuutta. Kaksi kanavaa kuitenkin ylitti 50 prosentin osuuden (osuudet olivat 16,6-93,7 prosenttia vuonna 1999 ja 13-94,8 prosenttia vuonna 2000.

Flaaminkielinen yhteisö:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikkien kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu keskimääräinen osuus oli 55,44 prosenttia vuonna 1999 ja 56 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 0,56 prosenttiyksikköä.

* Vuonna 1999 kanavista 89 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Raportissa mainituista yhdeksästä kanavasta kahdeksan ylitti riippumattomien tuottajien teoksille asetetun kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuus oli 16-100 prosenttia) ja kahdesta kanavasta ei ollut tietoja. Ainoastaan temaattiseen ohjelmistoon keskittynyt Liberty TV.com ei lähettänyt riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia.

* Vuonna 2000 tavoitteeseen pääsi 70 prosenttia kanavista. Raportissa mainituista kymmenestä kanavasta seitsemän ylitti kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuus oli 16-100 prosenttia), ja kahdesta kanavasta ei ollut tietoja. Ainoastaan temaattiseen ohjelmistoon keskittynyt Liberty TV.com ei lähettänyt riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava tarkastelujakson aikana. Niistä kahdeksasta kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, viisi kanavaa lisäsi riippumattomien tuottajien teosten osuutta ja kolmella määrä pysyi vakaana.

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikentyyppisten kanavien yhteinen uusille teoksille varattu keskimääräinen osuus oli 78,67 prosenttia vuonna 1999 ja 80,75 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 2,08 prosenttiyksikköä.

* Uusien teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kaiken kaikkiaan kasvava. Niistä kahdeksasta kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, neljä lisäsi ja yksi vähensi (hieman) niiden osuutta ja kolmella määrä pysyi vakaana (niistä kahdessa osuus on hyvin suuri).

Saksankielinen yhteisö: viranomaiset eivät toimittaneet raporttia.

Saksa:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikkien kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu keskimääräinen osuus oli 46,30 prosenttia vuonna 1999 ja 46,72 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 0,42 prosenttiyksikköä.

* Vuonna 1999 kaikista 23 kanavasta [59] 17 ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden, kahdesta ei ollut tietoja ja seuraavat neljä jäivät tavoitetasosta: 13th Street (4 %), Studio Universal (2 %), VIVA (2 %) ja VIVA 2 (0 %). Kanavista 74 prosenttia pääsi tavoitteeseen vuonna 1999. Vuonna 2000 17 ylitti kymmenen prosentin vähimmäisosuuden, kahdesta ei ollut tietoja ja seuraavat viisi jäivät tavoitetasosta: 13th Street (6 %), Phoenix (7,53 %), Studio Universal (5 %), VIVA (3 %), VIVA 2 (0%). Kanavista 71 prosenttia pääsi tavoitteeseen vuonna 2000.

[59] Edellisestä raportista (jakso 1997-1998) poiketen Deusche Welle TV:n tietoja ei ole toimitettu ollenkaan tarkastelujakson ajalta.

* Yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä 21 kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, kymmenen lisäsi ja viisi vähensi riippumattomien tuottajien eurooppalaisten teosten osuutta ja kuudella määrä pysyi vakaana (niistä kolmessa osuus oli 100 prosenttia).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien yhteinen uusille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 60,27 prosenttia vuonna 1999 ja 64,37 prosenttia vuonna 2000, eli kasvu oli 4,11 prosenttiyksikköä tarkastelujaksolla.

* Uusien teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä 21 kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, kymmenen lisäsi ja viisi vähensi niiden osuutta ja kuudella määrä pysyi vakaana.

Tanska:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikkien kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 40,2 prosenttia vuonna 1999 ja 58,86 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 18,66 prosenttiyksikköä.

* Koko tarkastelujakson aikana kaikki kanavat pääsivät tavoitteeseen. Kaikki raportissa mainitut kanavat ylittivät riippumattomien tuottajien teoksille asetetun kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuus oli 12-87 prosenttia vuonna 1999 ja 14-99 prosenttia vuonna 2000).

* Uusien teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Kolme kanavaa lisäsi tarkastelujaksolla riippumattomien tuottajien teosten osuutta, yhdellä määrä pysyi vakaana ja yksi vähensi niiden osuutta hieman. Markkinoille tuli kaksi uutta kanavaa, joilla kyseiset osuudet olivat suuria (yli 80 prosenttia).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien uusille riippumattomien tuottajien teoksille varattu osuus oli keskimäärin 81,4 prosenttia vuonna 1999 ja 75,43 prosenttia vuonna 2000, eli laskua oli 5,97 prosenttiyksikköä. Lukuun ottamatta vuonna 2000 markkinoille tullutta TV BIC+:aa kaikki kanavat ylittivät 50 prosentin osuuden (osuudet olivat 63-100 prosenttia vuonna 1999 ja 70-100 prosenttia vuonna 2000).

* Uusien teosten osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä viidestä kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, kaksi lisäsi ja kaksi vähensi niiden osuutta ja yhdellä määrä pysyi vakaana (100 prosentin tasolla). Lisäksi markkinoille tuli vuonna 2000 kaksi uutta kanavaa (osuudet 25 ja 93 prosenttia).

Kreikka:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikkien kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 21,17 prosenttia vuonna 1999 ja 20,94 prosenttia vuonna 2000, eli laskua oli 0,23 prosenttiyksikköä. Hienoinen lasku johtui pääasiassa Star-kanavan tuloksesta (46 prosenttia vuonna 1999 ja 12 prosenttia vuonna 2000).

* Vuonna 1999 yhdestätoista kanavasta kymmenen ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden. Ainoastaan Seven TV (Nea Radiofoniki Kai Tileoptiki Ltd.) jäi alle tavoitetason (5,51 prosenttia). Kanavasta Alter ei ollut tietoja. Vuonna 2000 kahdestatoista kanavasta 11 ylitti kymmenen prosentin vähimmäisosuuden. Kanavasta Alter ei ollut tietoja. Kaikista kanavista pääsi tavoitteeseen 91 prosenttia vuonna 1999 ja 92 prosenttia vuonna 2000 (osuudet olivat kanavasta riippuen 5,51-46 prosenttia vuonna 1999 ja 12-35,8 prosenttia vuonna 2000).

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä kymmenestä kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, neljä lisäsi ja kaksi vähensi (Star ja Net) riippumattomien tuottajien teoksille varattua osuutta ja kolmella määrä pysyi vakaana. Markkinoille tuli lisäksi uutena kanavana Tempo (56 prosenttia vuonna 2000).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien uusille riippumattomien tuottajien teoksille varattu osuus oli keskimäärin 45,54 prosenttia vuonna 1999 ja 40,15 prosenttia vuonna 2000, eli laskua oli 5,4 prosenttiyksikköä. ERT 3 ja Sky varasivat vuonna 1999 kyseisille teoksille melko pienen osuuden (alle 10 prosenttia). Kanavasta Alter ei ollut tarkastelujakson tietoja lainkaan.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä kymmenestä kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, viisi lisäsi ja viisi vähensi osuutta. Markkinoille tuli lisäksi uutena kanavana Tempo (uusia teoksia 44,7 prosenttia vuonna 2000).

Espanja:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikkien kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 36,44 prosenttia vuonna 1999 ja 40,20 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 3,76 prosenttiyksikköä.

* Vuonna 1999 95 prosenttia. Kaikista 40 kanavasta vain seuraavat kaksi varasivat alle kymmenen prosentin osuuden riippumattomien tuottajien teoksille: AXN (7,9 prosenttia) ja Nichelodeon (nolla prosenttia). Vuonna 2000 kanavien kokonaismäärä kasvoi viidellä ja onnistumisaste oli 96 prosenttia. 45 kanavasta seuraavat kaksi jäivät alle vähimmäistason: AXN (7,5 prosenttia) ja Studio Universal (9,13 prosenttia).

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä 40 kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, 22 lisäsi ja 16 vähensi riippumattomien tuottajien teosten osuutta ja kahdella määrä pysyi vakaana (niistä toinen sadan prosentin osuudella). Markkinoille tulleet viisi uutta kanavaa lisäsivät kasvua.

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien uusille riippumattomien tuottajien teoksille varattu osuus oli keskimäärin 20,80 prosenttia vuonna 1999 ja 24,82 prosenttia vuonna 2000, eli tarkastelujakson kasvu oli 4,02 prosenttiyksikköä. Seuraavat kanavat varasivat uusille teoksille suhteellisen pienen osuuden (alle kymmenen prosenttia): TCM, AXN, Cine Paraiso (vain vuonna 1999), Alucine, Hispavision, Nostalgia, Cinemania (vain vuonna 1999), Disney Channel (vain vuonna 1999), Nichelodeon, Calle 13, Studio Universal (vain vuonna 1999), Cine 600, Cine Classic Espana, Canal 33 ja Telemadrid.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava. Niistä 40 kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, 26 lisäsi ja 12 vähensi osuutta, yhdellä määrä pysyi vakaana ja yhdellä säilyi nollataso. Markkinoille tulleista viidestä uudesta kanavasta neljä lisäsi kasvua (osuudet olivat 25,7-47,2 prosenttia).

Ranska:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kaikentyyppisten kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien [60] eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 59 prosenttia vuonna 1999 ja 59,26 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 0,26 prosenttiyksikköä.

[60] Maanpäällisten kanavien osalta kyseessä on riippumattomien tuotantojen prosenttiosuus arvioituna yhtiöiden liikevaihdon perusteella.

* Vuonna 1999 54 kanavasta 44 ylitti kymmenen prosentin vähimmäistason, ja kymmenestä kanavasta ei ollut tietoja. Kaikki kanavat, joista oli tiedot, ylittivät vähimmäistason. Vuonna 2000 59 kanavasta 54 ylitti vähimmäistason, ja neljästä ei ollut tietoja. Ainoastaan Forum Planète (0 %) ei lähettänyt riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia (50 prosentin taso vuonna 1999). Kaikista kanavista 81 prosenttia pääsi tavoitteeseen vuonna 1999 ja 92 prosenttia vuonna 2000. Kasvu oli huomattavaa, kun kanavien lukumäärä kasvoi neljällä tarkastelujakson aikana.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä 41 kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, 18 lisäsi ja 17 vähensi riippumattomien tuottajien teosten osuutta ja kuudella määrä pysyi vakaana (niistä neljä sadan prosentin osuudella). Markkinoille tulleista viidestä uudesta kanavasta neljä varasi kyseisille teoksille suuren osuuden (25-100 prosenttia).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikentyyppisten kanavien riippumattomien tuottajien uusille eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 60,7 prosenttia vuonna 1999 ja 59,73 prosenttia vuonna 2000, eli tarkastelujaksolla oli laskua 0,98 prosenttiyksikköä.

* Seuraavat kolme kanavaa varasivat riippumattomien tuottajien uusille eurooppalaisille teoksille alle kymmenen prosentin osuuden: Cinétoile vuonna 1999 (1 %), Forum Planète (7 %) ja Ciné Cinéma (0 %) vuonna 2000.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava. Niistä 36 kanavasta, joista oli tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, 17 lisäsi ja kymmenen vähensi osuutta ja yhdeksällä määrä pysyi vakaana (niistä seitsemän sadan prosentin osuudella). Markkinoille tulleista viidestä uudesta kanavasta neljä lähetti tämäntyyppisiä ohjelmia (osuudet olivat 41-64 prosenttia vuonna 2000).

Irlanti:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 29 prosenttia tarkastelujakson aikana.

* Kaikki neljä kanavaa ylittivät direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuudet olivat 15-65 prosenttia vuonna 1999 ja 18-60 prosenttia vuonna 2000). Näin ollen kaikki kanavat pääsivät tavoitteeseen tarkastelujakson aikana.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava. Raportissa mainituista neljästä kanavasta kaksi lisäsi ja yksi vähensi riippumattomien tuottajien teosten osuutta ja yhdellä määrä pysyi vakaana.

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Riippumattomien tuottajien uusille eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli sata prosenttia koko tarkastelujakson ajan.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli vakaa tarkastelujakson aikana. Kaikki neljä kanavaa kohdistivat kaikki pyrkimyksensä uusiin eurooppalaisiin teoksiin.

Italia:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus [61] oli keskimäärin 68,05 prosenttia vuonna 1999 ja 63,85 prosenttia vuonna 2000, eli tarkastelujaksolla oli laskua 4,2 prosenttiyksikköä.

[61] Raportissa erotetaan toisistaan maanpäälliset ja satelliittikanavat. Maanpäällisistä kanavista täsmennetään, että "televisio ilman rajoja" -direktiivin täytäntöönpanolain nro: 122/98 2 pykälän 3 momentin mukaisesti kansalliset televisiolähetystoiminnan harjoittajat on lähetettävä vähintään kymmenen prosenttia (RAI:n osalta 20 prosenttia) riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia ja 2 pykälän 5 momentin mukaisesti niiden on investoitava - hankkimalla tai tuottamalla - vähintään kymmenen prosenttia (RAI:n osalta 20 prosenttia) vuotuisista nettomääräisistä mainostuloistaan eurooppalaisiin teoksiin, myös riippumattomien tuottajien teoksiin. Riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia sekä myös investointivelvoitteita koskevat tiedot perustuvat kansallisten toimijoiden omiin ilmoituksiin. Raportissa todetaan, että satelliittikanavien ei tarvitse kansallisen lainsäädännön mukaan lähettää kymmentä prosenttia riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia. Niiden on sitä vastoin varattava vähintään kymmenen prosenttia nettomääräisistä mainostuloistaan eurooppalaisten ohjelmien tuotantoon tai hankintaan, myös riippumattomien tuottajien teoksiin.

* Vuonna 1999 79 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Kaikista 38 kanavasta vain yksi (Stream Verde) ei ollut varannut lainkaan lähetysaikaa riippumattomien tuottajien teoksille. Kahdeksasta kanavasta ei ollut tietoja. Vuonna 2000 70 prosenttia kanavista pääsi tavoitteeseen. Kaikista 43 kanavasta vain kaksi (Stream Verde, Fox Kids) ei ollut varannut lainkaan lähetysaikaa riippumattomien tuottajien teoksille. Yhdestätoista kanavasta ei ollut tietoja.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. [62] Niistä 29 kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, 11 lisäsi ja kahdeksan vähensi riippumattomien tuottajien teosten osuutta ja kymmenellä määrä pysyi vakaana.

[62] Suuntaus on suhteellinen ja sitä on syytä eritellä tarkemmin, sillä raportissa mainittu "sata prosenttia" osoittaa, että lähetystoiminnan harjoittajat ovat Italian lainsäädännön mukaisesti investoineet mainostuloja suurempia määriä eurooppalaisten teosten hankintaan tai tuotantoon. Toisaalta niillä kanavilla, joilla ei ole mainostuloja, ei ole ivestointivelvoitetta (järjestelmää ei sovelleta niihin).

2. Uusien teosten osuus [63]

[63] Italian viranomaisten ilmoittamiin lukuihin on laskettu lain nro: 122/98 2 pykälän mukaisesti kaikki eurooppalaiset teokset, olivat ne sitten riippumattomien tuottajien tai eivät. Niiden perusteella ei siis voida määritellä riippumattomien tuottajien teosten todellista osuutta "televisio ilman rajoja" -direktiivin 5 artiklan viimeisen virkkeen tarkoittamassa merkityksessä.

* Uusille eurooppalaisille teoksille varattu osuus (kokonaisuudessaan erottelematta riippumattomien tuottajien teoksia direktiivin 5 artiklan tarkoittamassa merkityksessä [64]) oli 58,45 prosenttia vuonna 1999 ja 61,81 prosenttia vuonna 2000. Kasvua oli siis 3,36 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

[64] Ks. edellinen alaviite.

* Seuraavat kanavat varasivat melko pienen osuuden (alle kymmenen prosenttia) uusille eurooppalaisille teoksille: Coming Soon TV, CineCinema 1 (vain vuonna 1999), CineCinemas 2 (vuonna 1999), CineClassics (vuonna 1999) ja Stream Verde.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava. Niistä 25 kanavasta, joista oli tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, 20 lisäsi ja kaksi vähensi osuutta ja kahdella määrä pysyi vakaana.

Luxemburg:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 29,93 prosenttia vuonna 1999 ja 28,68 prosenttia vuonna 2000, eli laskua oli 1,25 prosenttiyksikköä.

* Vuonna 1999 kaikkiaan kymmenestä kanavasta seitsemän ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen vähimmäisosuuden. Kahdesta kanavasta ei ollut tietoja. Ainoastaan Nordliicht TV ei varannut lainkaan lähetysaikaa tämäntyyppisille ohjelmille. Kanavista 70 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 kaikkiaan 11 kanavasta seitsemän ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen vähimmäisosuuden. Kahdesta kanavasta ei ollut tietoja. Seuraavat kaksi kanavaa eivät varanneet lainkaan lähetysaikaa tämäntyyppisille ohjelmille: Liberty TV ja Nordliicht TV. Kanavista 64 prosenttia pääsi tavoitteeseen.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli laskeva. Niistä kahdeksasta kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, kolme lisäsi ja neljä vähensi riippumattomien tuottajien teoksille varattua osuutta ja yhdellä määrä pysyi vakaana (tosin nollatasolla).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien riippumattomien tuottajien uusille eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 13,48 prosenttia vuonna 1999 ja 12,34 prosenttia vuonna 2000, eli tarkastelujaksolla oli hienoinen 1,34 prosenttiyksikön lasku. Kolmelta kanavalta ei ollut tietoja tarkastelujaksolta.

* Seuraavien kanavien uusille eurooppalaisille teoksille varaama osuus oli alle kymmenen prosenttia: RTL Télé Lëtzebuerg (lähes 10 % vuonna 2000), RTL9, Club RTL, Liberty TV ja Nordliicht TV.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli laskeva. Niistä seitsemästä kanavasta, joista oli tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, neljä lisäsi ja kaksi vähensi osuutta ja yksi säilytti nollatason.

Alankomaat:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli 52 prosenttia koko viitejakson ajan.

* Vuonna 1999 yhteensä 18 kanavasta 15 ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen 10 prosentin vähimmäisosuuden. Kolmesta kanavasta ei ole tietoja. [65] Kanavista 83 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 yhteensä 21 kanavasta 18 ylitti vaaditun tason ja kahdesta ei ollut tietoja. [66] Ainoastaan Net 5 jäi alle kymmenen prosentin osuuden vuonna 2000 (7,6 %). Kanavista 86 prosenttia pääsi tavoitteeseen.

[65] Johtuen vaikeudesta määritellä tiettyjen musiikkiteosten kuten musiikkivideoiden alkuperää.

[66] Johtuen vaikeudesta määritellä tiettyjen musiikkiteosten kuten musiikkivideoiden alkuperää.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä kaikentyyppisillä kanavilla oli kasvava. Niistä 15 kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, viisi lisäsi ja kahdeksan vähensi riippumattomien tuottajien teosten osuutta ja kahdella määrä pysyi vakaana (osuudet olivat 50 ja 85 prosenttia). Lisäksi markkinoille tuli kolme uutta kanavaa, joiden innokkuus lähettää riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia vaihteli (osuudet olivat 25-100 prosenttia).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikentyyppisten kanavien uusille eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 80 prosenttia vuonna 1999 ja 78 prosenttia vuonna 2000, eli osuus laski tarkastelujaksolla.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä 17 kanavasta, joista oli tarkastelujaksolta täydelliset tiedot, kuusi lisäsi ja kuusi vähensi osuutta ja viidellä määrä pysyi vakaana (niistä neljä säilytti sadan prosentin tason tai melkein). Lisäksi markkinoille tuli kolme uutta kanavaa, jotka pyrkivät innokkaasti lähettämään uusia teoksia (osuudet olivat 30-99 prosenttia).

Portugali:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 24,96 prosenttia vuonna 1999 ja 31,13 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 6,18 prosenttiyksikköä.

* Vuonna 1999 yhteensä seitsemästä kanavasta kuusi ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden. Kanavista 86 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 yhteensä yhdeksästä kanavasta kahdeksan ylitti vähimmäisosuuden. Ainoastaan Sport TV jäi tavoitetasosta sekä vuonna 1999 (5,5 %) että vuonna 2000 (3,9 %). Kanavista 89 prosenttia pääsi tavoitteeseen.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli laskeva. Niistä seitsemästä kanavasta, joista oli täydelliset tiedot, kaksi lisäsi ja viisi vähensi riippumattomien tuottajien teosten osuutta. Lisäksi markkinoille tuli kaksi uutta kanavaa, jotka pyrkivät innokkaasti lähettämään riippumattomien tuottajien teoksia (osuudet olivat 38-58 prosenttia vuonna 2000).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Raportissa täsmennetään, että Portugalin lainsäädännössä säädetään direktiivin 5 artiklan säännöksiä tiukemmista vaatimuksista, ja ilmoitetaan riippumattomien tuottajien teosten levitystä koskevat määrät. Televisiotoimintaa koskevan Portugalin lain mukaan lähetystoiminnan harjoittajien on varattava vähintään kymmenen prosenttia lähetysajastaan riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille (ensimmäinen ehto) ja enintään viisi vuotta aikaisemmin tuotetuille eurooppalaisille teoksille (toinen ehto). [67]

[67] Tähän liittyen raportissa annetaan täsmälleen samat luvut kuin edellä 1 kohdassa (riippumattomat tuotannot).

* Tämän kaksoissäännön perusteella teoriassa kaikki edellä 1 kohdassa mainitut riippumattomien tuottajien eurooppalaiset teokset ovat uusia direktiivin 5 artiklan tarkoittamassa merkityksessä. Käytännössä olisi välttämätöntä määritellä riippumattomien tuottajien uusille teoksille tosiasiallisesti varattu osuus. [68]

[68] Jotta voitaisiin arvioida asianmukainen osuus direktiivin 5 artiklan lopussa käytetyn ilmauksen mukaisesti.

Suomi:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 23 prosenttia vuonna 1999 ja 29 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli kuusi prosenttiyksikköä.

* Koko tarkastelujakson aikana kaikki raportissa mainitut neljä kanavaa ylittivät direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuudet olivat 17-32 prosenttia vuonna 1999 ja 23-38 prosenttia vuonna 2000).

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Kolme kanavaa lisäsi riippumattomien tuottajien teoksille varattua osuutta ja yksi vähensi sitä hieman.

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Uusille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 80 prosenttia vuonna 1999 ja 80,25 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli tarkastelujaksolla 0,25 prosenttiyksikköä.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli vakaa. Yhteensä neljästä kanavasta yksi lisäsi osuutta, kahdella määrä pysyi vakaana (säilytti sadan prosentin tason) ja yksi tavoitetason hienokseltaan ylittävä kanava pienensi osuutta.

Ruotsi:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 27,94 prosenttia vuonna 1999 ja 34,63 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 6,7 prosenttiyksikköä.

* Vuonna 1999 yhteensä 21 kanavasta kymmenen ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden. Yhdeksästä kanavasta ei ollut tietoja. « 6 » [69] ja NollEttan Television eivät varanneet lainkaan lähetysaikaa tämäntyyppisille ohjelmille, ja CineCinemas varasi niille alle kymmenen prosentin osuuden (5,75 prosenttia). Kanavista 48 prosenttia pääsi tavoitteeseen. Vuonna 2000 yhteensä 26 kanavasta 15 ylitti vähimmäisosuuden. Kymmenestä kanavasta ei ollut tietoja. Ainoastaan NollEttan Television ei varannut lainkaan lähetysaikaa riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille. Kanavista 58 prosenttia pääsi tavoitteeseen.

[69] Kanava saavutti kuitenkin 50 prosentin osuuden vuonna 2000.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli vakaa. Niistä 11 kanavasta, joista on täydelliset tiedot, kaksi lisäsi ja seitsemän vähensi riippumattomien tuottajien teoksille varattua osuutta ja kahdella määrä pysyi vakaana. Laskusuuntaus on kuitenkin suhteellinen, sillä markkinoille tuli viis uutta kanavaa, joiden aktiivisuus lähettää riippumattomia tuotantoja vaihteli (osuudet olivat 17-100 prosenttia vuonna 2000).

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Uusille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 53,97 prosenttia vuonna 1999 ja 65,40 prosenttia vuonna 2000, joten kasvua oli 11,43 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana. Seuraavat kanavat varasivat hyvin vähän lähetysaikaa uusille teoksille: TV 4 (2 % vuonna 1999) [70], « 6 » (0 % vuosina 1999-2000), Cine Cinemas (0 % vuonna 1999) ja NollEttan Television (0 % vuonna 1999).

[70] Kanava ylsi kuitenkin 78,15 prosentin osuuteen vuonna 2000.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava [71]. Niistä kymmenestä kanavasta, joista on täydelliset tiedot, kaksi lisäsi ja viisi vähensi riippumattomien tuottajien teoksille varattua osuutta ja kolmella määrä pysyi vakaana (niistä kaksi säilytti sadan prosentin tason). Viidestä uudesta kanavasta neljä kuitenkin keskittyi panostamaan uusien teosten lähetyksiin (osuudet olivat 85-100 vuonna 2000).

[71] Arvio on kuitenkin hyvin suhteellinen, sillä lukuisista kanavista ei ollut lainkaan tietoja (9 kanavaa vuonna 1999 ja 12 kanavaa vuonna 2000).

Yhdistynyt kuningaskunta:

1. Riippumattomat tuotannot

* Kanavien yhteinen riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 28,41 prosenttia vuonna 1999 ja 30,96 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 2,55 prosenttiyksikköä.

* Vuonna 1999 yhteensä 97:stä direktiivin soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta [72] 73 ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden. Tavoitetasosta jäivät seuraavat 24 kanavaa: BBC News 24, Bravo, Disney Channel UK (Disney Channel, Disney Channel +1, Playhouse Disney, Toon Disney), Front Row (myös Barker Channel), Front Row (ei Barker Channel), GSB Men + Motors/Breeze, National geographic, Nickelodeon Nordic, Play UK, Rapture, Reality TV, SC4C2, Sci-Fi Channel, Sky Movie Max, Sky News, Sky One, Sky Premier, TCC Nordic, TNT Classical Movies, TV3 Norway ja UK Arena.

[72] Määrään ei ole laskettu velvoitteesta vapautettuja kanavia (51) eikä kanavia, jotka eivät olleet toiminnassa tarkastelujaksolla.

Vuonna 2000, yhteensä 116:sta direktiivin soveltamisalaan kuuluvasta kanavasta [73] 86 ylitti vähimmäisosuuden. Tavoitetasosta jäivät seuraavat 28 kanavaa: 3 + Denmark, BBC News 24, Biography Channel, Dating Channel, Bravo, Disney Channel UK (Disney Channel, Disney Channel +1, Playhouse Disney, Toon Disney), Film Four (9 %), Front Row (myös Barker Channel), Front Row (ei Barker Channel), GSB Men + Motors/Breeze, History Channel, National Geographic, Nickelodeon Nordic, Reality TV, SC4C2, Sci-Fi Channel, Sky Movie Max, Sky News, Sky One, Sky Premier, TV3 Denmark, TV3 Norway, TV3 Sweden, UK Drama ja V+ Norway.

[73] Määrään ei ole laskettu velvoitteesta vapautettuja kanavia (51) eikä kanavia, jotka eivät olleet toiminnassa tarkastelujaksolla.

Kaikista kanavista 75,26 prosenttia pääsi tavoitteeseen vuonna 1999 ja 74,1 prosenttia vuonna 2000.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä 93 kanavasta, joista on täydelliset tiedot, 47 lisäsi ja 37 vähensi riippumattomien tuottajien teoksille varattua osuutta ja yhdeksällä määrä pysyi vakaana. Lisäksi markkinoille tuli uusia kanavia, joiden aktiivisuus lähettää tämäntyyppisiä teoksia vaihteli.

2. Uusien teosten osuus riippumattomista tuotannoista

* Kaikkien kanavien riippumattomien tuottajien uusille teoksille varattu osuus oli keskimäärin 22,41 prosenttia vuonna 1999 ja 25,17 prosenttia vuonna 2000, joten kasvua oli 2,76 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

* Seuraavat kanavat varasivat riippumattomien tuottajien uusille eurooppalaisille teoksille hyvin pienen lähetysosuuden: 3 + Denmark, BBC News 24, Biography Channel, Dating Channel, Bravo, Disney Channel UK (Disney Channel, Disney Channel +1, Playhouse Disney, Toon Disney), Front Row (myös Barker Channel), Front Row (ei Barker Channel), GSB Men + Motors/Breeze, History Channel, National Geographic, Nickelodeon Nordic, Reality TV, SC4C2, Sci-Fi Channel, Sky Movie Max, Sky News, Sky One, Sky Premier, TV3 Denmark, TV3 Norway, TV3 Sweden, UK Drama ja V+ Norway.

* Osuuden yleissuuntaus mitattuna kanavien lukumäärässä oli kasvava. Niistä 92 kanavasta, joista on tarkastelujaksolta täydelliset tiedot 44 lisäsi ja 34 vähensi osuutta ja 14 kanavalla määrä pysyi vakaana. Lisäksi markkinoille tuli uusia kanavia, joiden aktiivisuus lähettää tämäntyyppisiä teoksia vaihteli.

1.3. Yleiset päätelmät

Kansallisista raporteista käy ilmi, että Euroopan unionin jäsenvaltiot sovelsivat tarkastelujaksolla (1999-2000) tyydyttävästi "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 artiklan (eurooppalaiset teokset) ja 5 artiklan (riippumattomien tuottajien eurooppalaiset teokset) säännöksiä.

Tarkasteltuaan raportteja huolellisesti komissio toteaa, että eurooppalaisten ja riippumattomien tuottajien teosten jakelussa eli 4 ja 5 artiklan soveltamisessa on myönteinen ja aktiivinen suuntaus kanavien määrän lisääntyessä tarkastelujakson aikana.

Ainoastaan jotkin vähemmistönä olevat kanavat joissakin jäsenvaltioissa ovat ongelmallisia. Komissio muistuttaa, että kyseisten jäsenvaltioiden on lisättävä näiden ongelmakanavien valvontaa ja seurantaa aina kun se on mahdollista ja asianmukaisin keinoin, jotta televisiolähetystoiminnan harjoittajat saavuttaisivat direktiivin 4 ja 5 artiklassa asetetun vähimmäisosuuden asteittaisuusperiaatteen mukaisesti.

2. Täytäntöönpano euroopan talousalueeseen kuuluvissa efta-maissa

Tässä tiedonannossa on kolmatta kertaa selvitys "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan täytäntöönpanosta Islannissa ja Norjassa. Liechtenstein ei toimittanut raporttia, koska sen lainkäyttövallan piiriin ei kuulu yhtään televisiolähetystoiminnan harjoittajaa.

Islanti:

2.1 Eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden lähettäminen

Kanavat Stöð2 (Channel 2), Sýn (Vision) ja Bíórás (The Film Channel) varasivat hyvin pienen lähetysosuuden eurooppalaisille teoksille koko tarkastelujakson ajan (osuudet olivat 5,51-30,43 prosenttia vuonna 1999 ja 5,55-36,26 prosenttia vuonna 2000). Yksikään kanavista ei saavuttanut direktiivin 4 artiklan mukaista enemmistöosuutta. Kanavaa RUV ei mainittu raportissa.

2.2 Riippumattomien tuottajien teokset

Edellä mainituista kolmesta kanavasta Sýn (Vision) ylitti direktiivin 5 artiklan mukaisen kymmenen prosentin vähimmäisosuuden (osuus oli 21,2 prosenttia vuonna 1999 ja 21,17 prosenttia vuonna 2000). Loput kaksi kanavaa eivät varanneet juuri lainkaan lähetysaikaa riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille. Raportissa ei ollut tietoja uusien teosten osuudesta.

Norja:

2.1 Eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden lähettäminen

NRK 1, NRK 2, NRK International, TV2, TV Norge ja Metro lähettivät eurooppalaisia teoksia keskimäärin 57,67 prosenttia vuonna 1999 ja 60,17 2000. Näin ollen kasvua oli 2,5 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

Tilanne vaikuttaa kaiken kaikkiaan tyydyttävältä. Tarkastelujakson aikana ainoastaan TV Norge ei saavuttanut direktiivin 4 artiklan mukaista enemmistöosuutta (22 prosenttia vuonna 1999 ja 20 prosenttia vuonna 2000). Tilanteen korjaamiseksi toimivaltaiset viranomaiset kehottivat kyseistä operaattoria noudattamaan radiolähetystoimintaa koskevan lain mukaisia velvoitteitaan.

2.2 Riippumattomien tuottajien teokset

NRK 1, NRK 2, NRK International, TV2, TV Norge ja Metro lähettivät riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia keskimäärin 16,17 prosenttia vuonna 1999 ja 16,33 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli 0,17 prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana.

Tilanne vaikuttaa myös tältä osin tyydyttävältä. Ainoastaan NRK 2 (9 % vuonna 1999) ja NRK International (9 % vuonna 2000) eivät - toisena tarkkailuvuotena - yltäneet riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksille asetettua kymmenen prosentin vähimmäisosuutta. Toimivaltaiset viranomaiset kuitenkin kehottivat kyseisiä operaattoreita lisäämään kyseistä osuutta.

Uusien teosten tilanne oli erityisen myönteinen. Raportissa mainitut kanavat varasivat niille lähetysaikaa keskimäärin 80,33 prosenttia vuonna 1999 ja 86,33 prosenttia vuonna 2000, eli kasvua oli kuusi prosenttiyksikköä tarkastelujakson aikana (osuus oli 44-96 prosenttia vuonna 1999 ja 71-100 prosenttia vuonna 2000).

II. YHTEENVETO JÄSENVALTIOIDEN TOIMITTAMISTA RAPORTEISTA

Selitykset

"NC": tietoja ei ole toimitettu.

"-": osoittaa, että kanavaa ei ollut olemassa kyseisenä ajanjaksona.

ITÄVALTA

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Kuten jo tarkastelujaksoa 1997-1998 käsitelleessä raportissa todettiin, eurooppalaisten teosten osuus kasvaa, muun muassa siksi, että yleisö on hyväksynyt saksalaiset tuotannot aiempaa paremmin. Saksankielisten elokuvien ohjelmaosuuden kasvu jatkuu; ORF 1:llä osuus on kasvanut jatkuvasti, 32 prosentista vuonna 1998 36,6 prosenttiin vuonna 2000. ORF 2 päätti lähettää myös yöllä pääasiassa eurooppalaisia teoksia, mikä on jo lisännyt osuutta siten, että se oli 79,2 prosenttia vuonna 1999 ja 81 prosenttia vuonna 2000.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Kuten jo tarkastelujaksoa 1997-1998 käsitelleessä raportissa todettiin, eurooppalaisten teosten osuus kasvaa muun muassa siksi, että yleisö on hyväksynyt saksalaiset tuotannot aiempaa paremmin. Saksankielisten elokuvien ohjelmaosuuden kasvu jatkuu; ORF 1:llä osuus on kasvanut jatkuvasti, 32 prosentista vuonna 1998 36,6 prosenttiin vuonna 2000. ORF 2 päätti lähettää myös yöllä pääasiassa eurooppalaisia teoksia, mikä on jo lisännyt osuutta siten, että se oli 79,2 prosenttia vuonna 1999 ja 81 prosenttia vuonna 2000.

D) Muut huomautukset

Edellä mainittujen lähetystoiminnan harjoittajien lisäksi monet muut yritykset lähettävät Itävallassa ohjelmaa paikalliskaapeliverkoissa. Lähetykset on kuitenkin tarkoitettu paikalliselle yleisölle, eivätkä ne kuulu kansalliseen verkkoon, ja näin ollen tämä tiedonanto ei koske kyseisiä yrityksiä direktiivin 9 artiklan säännösten mukaisesti.

BELGIA

Komissio sai Belgiasta kaksi raporttia, yhden ranskankielisestä (CFB) ja yhden flaaminkielisestä (Vlaamse Gemeenschap, VLG) yhteisöstä. Saksankielistä yhteisöä (GSG) koskevaa raporttia ei ole toimitettu.

BELGIAN RANSKANKIELINEN YHTEISÖ

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ei huomautuksia.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Huolimatta TVI:n hienoisesta laskusta vuonna 1999 ei ole syytä toteuttaa erityistoimia direktiivin II osaston säännösten noudattamisen varmistamiseksi.

D) Muut huomautukset

CANAL+ tarjoaa digitaalitelevisioasiakkailleen kaksi analogiseen perusohjelmistoon perustuvaa vaihtoehtoa. Lähetystoiminnan harjoittaja ei kyennyt antamaan numerotietoja vuosilta 1999-2000. Se päätti kuitenkin ottaa jo vuonna 2002 käyttöön otantaan perustuvan ohjelmalähetysten mittausjärjestelmän.

FLAAMINKIELINEN YHTEISÖ

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

Noudattamatta jättämisen syyt:

*: Ks. tilastoerittely ajalta 1.1.1999-31.12.2000, kohta 3.2.

**: Ks. tilastoerittely ajalta 1.1.1999-31.12.2000, kohta 3.3.

***: Ks. tilastoerittely ajalta 1.1.1999-31.12.2000, kohta 3.4.

****: Ks. tilastoerittely ajalta 1.1.1999-31.12.2000, kohta 3.5.

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ks. edellä.

2. Riippumattomat tuottajat

Ks. edellä.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ks. edellä.

D) Muut huomautukset

VRT

VRT:n luvuista ei ole mitään huomauttamista.

VMM

Kanaal 2 lisäsi eurooppalaisten teosten osuutta: vuosina 1997-1998 osuus oli 20 prosenttia mutta kasvoi 25 prosenttiin vuonna 1999 ja 30 prosenttiin vuonna 2000. VMM:n ykköskanava VTM lähettää 60 prosenttia eurooppalaisia teoksia, ja sillä on paljon enemmän kokonaislähetysaikaa kuin Kanaal 2:lla, ja niinpä eurooppalaisten teosten osuus on lähes 50 prosenttia.

Flaaminkielisen yhteisön tilanne on siis ongelmaton.

Canal+ Televisie

Canal + Televisie entinen nimi on FilmNet Television, ja se on maksullinen televisio, joka lähettää ohjelmaa seuraavilla kolmella kanavalla: Canal + grijs, Canal + blauw ja Canal + 16/9 (joka on korvannut Canal + geelin 5.12.1999 alkaen). Canal + Televisie lähettää pääasiassa elokuvia, ja kyseiset maksulliset kanavat eivät kykene saavuttamaan tavoitetasoa.

Näin ollen niihin kohdistuvia toimenpiteitä ei katsota tarpeellisiksi.

Event TV Vlaanderen (Liberty TV.com)

Alkuvuodesta 1999 alkaen Event TV on lähettänyt matkailuun, matkoihin ja matkailualan uutisiin liittyviä ohjelmia.

Event TV lähettää ainoastaan omatuotantoja, mikä ratkaisee tuotantojen alkuperäkysymyksen. Kyseinen lähetystoiminnan harjoittaja ei siis lähetä riippumattomien tuottajien ohjelmia.

Toimenpiteitä ei katsota tarpeellisiksi ohjelmiston erityisluonteen vuoksi.

Media ad infinitum nv (Vitaya)

Vitaya on elokuusta 2000 alkaen lähettänyt terveyteen ja muotiin liittyviä ohjelmia. Ohjelmisto koostuu sen omista tuotannoista ja muilta televisiolähetystoiminnan harjoittajilta hankituista teoksista.

Media ad infinitum ei pysty vielä antamaan tietoja riippumattomien tuotantojen prosenttiosuudesta. Kyseistä lähetystoiminnan harjoittajaa kehotetaan jatkossa toimittamaan yksityiskohtaiset tiedot.

Kanaal Z sai 9.11.1999 luvan harjoittaa televisiolähetystoimintaa koko flaaminkielisessä yhteisössä. Kanaal Z lähettää vain pörssi-, ja muita rahoitus- ja talousalan uutisia, eikä siihen näin ollen sovelleta vähimmäisosuusjärjestelmää.

HUOM.: Helmikuun 23. päivänä 1994 annetun, flaaminkielisen yhteisön audiovisuaalipolitiikan koordinointimenettelyjä koskevan flaamialueen hallituksen asetuksen ensimmäisen pykälän mukaisesti riippumaton tuottaja määritellään yksityisoikeudelliseksi oikeushenkilöksi, joka valmistaa audiovisuaalituotantoja ja jolla ei ole rakenteellisia tai yhteiskunnallisia sidoksia mihinkään televisiolähetystoiminnan harjoittajaan.

SAKSA

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

13th Street

13th Street on maksullinen kanava, joka alkoi lähettää elokuussa 1998 ja jolla on edelleen paljon lähetysongelmia.

Kabel 1

Kabel 1 lähettää temaattisesta luonteestaan johtuen vasta suhteellisen pienen osuuden eurooppalaisia teoksia (lännenelokuvien ja poliisisarjojen osuus on suurempi).

N 24

N 24 on uutiskanava, joka aloitti lähetykset vasta vuonna 2000. Première

Première on maksullinen kanava, jonka lähetyksistä kiintiöt koskevat elokuvia. Se ei lähetä tällä hetkellä vielä riittävästi eurooppalaisia teoksia.

Pro sieben

Vuonna 2000 kanavan lähettämien eurooppalaisten teosten osuus jäi vain neljä prosenttia viidenkymmenen prosentin tavoitetasosta.

RTL2

Kanavalla esitetään yhä enemmän eurooppalaisia teoksia, ja niiden osuus jäi vain neljä prosenttia viidenkymmenen prosentin tavoitetasosta vuonna 2000.

Studio Universal

Studio Universal on maksullinen kanava, joka aloitti lähetykset vasta syyskuussa 1999, ja sillä esitetään yhä enemmän eurooppalaisia teoksia.

Super RTL

Super RTL on uusia saksalaisia lähetystoiminnan harjoittajia, ja sillä esitetään yhä enemmän eurooppalaisia teoksia.

2. Riippumattomat tuottajat

Phoenix

Kanavan rakenteesta johtuen vain pieni osa tuotannosta voidaan antaa ulkopuolisten tahojen toteutettavaksi.

VIVA

Kanavan rakenteesta johtuen vain pieni osa tuotannosta voidaan antaa ulkopuolisten tahojen toteutettavaksi.

VIVA 2

Kanavan rakenteesta johtuen vain pieni osa tuotannosta voidaan antaa ulkopuolisten tahojen toteutettavaksi.

C) Jäsenvaltion hyväksymät tai aloittamat toimenpiteet

Toimivaltaiset tahot käyvät jatkuvasti keskusteluja eri lähetystoiminnan harjoittajien kanssa.

D) Muut huomautukset

Phoenix

Phoenixin lähettämien riippumattomien tuotantojen alhainen prosenttiosuus johtuu kanavan temaattisuudesta: kaksi kolmannesta lähetyksistä on niin sanottuja tapahtumataltiointeja ja keskusteluohjelmia, jotka ovat luonteeltaan omia tuotantoja ja joita ei voida antaa riippumattomien tuottajien toteutettavaksi. Lisäksi joitakin harvoja viikonloppuja lukuun ottamatta dokumenttiohjelmia ei uusita keskiyön jälkeen, mikä pienentää automaattisesti riippumattomien eurooppalaisten tuotantojen osuutta kokonaislähetysajasta.

DSF

Uusien teosten (C kohta) osuus on yli 50 prosenttia: lähetykset, joita kiintiöt koskevat, ovat hyvin lyhyitä, ja näin ollen täsmällisempiä lukuja on vaikea antaa.

Kabel 1

Liian vähän lähetyksiä.

n-tv

Tietoja ei ole toimitettu (uutiskanava).

Super RTL

Liian vähän lähetyksiä.

VH-1 - VIVA - VIVA2

Musiikkikanavia.

TANSKA

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

TvDanmarkin lähettämien eurooppalaisten ohjelmien osuus oli 20 prosenttia vuonna 1997 ja 25 prosenttia vuonna 1998 ja vastaavasti 36 prosenttia vuonna 1999 ja 42 prosenttia vuonna 2000. Myös riippumattomien tuotantojen osuus kasvoi verrattuna vuosiin 1997-1998. TvDanmarkin ilmoituksen mukaan vuoden 2001 ennusteet osoittaisivat eurooppalaisten ohjelmien prosenttiosuuden kasvavan edelleen.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ei huomautuksia.

D) Muut huomautukset

TV 2:n kahdeksan aluekanavaa lähettävät päivittäin paikallisuutisia puolesta tunnista tuntiin TV 2:n "ikkunoissa". Ne lähettävät pääasiassa uutisia ja paikallisesti tuotettuja ajankohtaisohjelmia. Kyseisiä ohjelmia koskevia tietoja ei ole sisällytetty oheiseen tilastoerittelyyn.

DR ja TV 2 ilmoittivat käyttäneensä riippumattomien tuotantojen määrittelyssä yrityslainsäädännön mukaisia emo- ja tytäryhtiön määritelmiä (ks. osakeyhtiölain 2 pykälä ja rajoitetun vastuun osakeyhtiöitä koskevan lain 2 pykälä). TV 2 Zulu aloitti lähetykset 15.10.2000 ja TV Bio+ 1.1.2000.

Seuraavat televisiokanavat saivat lähetysluvan vuosiksi 1999-2000 mutta keskeyttivät lähetyksensä: DSTV, Eurotica Rendez-Vous, Pay Per View ja TV Bio.

Seuraavia kanavia ei ole sisällytetty oheiseen tilastoerittelyyn: Dan Toto Racing Live (lähettää vain urheilu-uutisia) ja Mesopotamia Broadcast (lähettää vain kurdinkielisiä ohjelmia).

KREIKKA

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ei huomautuksia.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ei huomautuksia.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

Espanja

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

Valtakunnalliset ja alueelliset maanpäälliset analogiset kanavat

>TAULUKON PAIKKA>

Digitaalikanavat

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ks. jäljempänä.

2. Riippumattomat tuottajat

Ks. jäljempänä.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ks. jäljempänä.

D) Muut huomautukset

Jotta Espanjan lainkäyttövaltaan kuuluvien lähetystoiminnan harjoittajien tiedot esitettäisiin mahdollisimman selkeästi, laadittiin kaksi kyselylomaketta: ensimmäinen koski sekä valtakunnallisia että alueellisia maanpäällisiä analogisia kanavia ja toinen maanpäällisiä digitaali- ja satelliittikanavia.

Jotkin viimeksi mainituista eivät yltäneet direktiivin 4 ja 5 artiklan mukaisiin prosenttiosuuksiin, mutta Espanjan esineoikeuden mukaan alalla voidaan tehdä kaksi poikkeusta: eurooppalaisten teosten 40 prosentin lähetysosuus ensimmäisenä lähetysvuotena (ensimmäinen siirtymäsäännös) ja televisiolähetystoiminnan harjoittajien tietyillä tarjouksilla markkinoimien maksukanavapakettien ohjelmien yhteenlaskeminen kiintiöiden soveltamista varten (7 artiklan 2 kohta).

Niille lähetystoiminnan harjoittajille, jotka eivät saavuttaneet asetettua prosenttiosuutta, Espanjan viranomaiset ilmoittavat niiden lähetysosuuksia koskevat tiedot ja kehottavat niitä toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet jo tänä vuonna tilanteen korjaamiseksi.

RANSKA

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

a) Yleisradioverkon kanavat

>TAULUKON PAIKKA>

Riippumattomasti tuotettujen teosten prosenttiosuus on arvioitu yhtiön liikevaihdon perusteella.

b) Kaapelikanavat (prosenttia)

NC: Tietoja ei ole ilmoitettu.

a) : kokonaislähetysajasta

b) : ohjelmabudjetista

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Kymmenen kanavaa ei yltänyt eurooppalaisille teoksille asetettuun kiintiöön vuonna 1999. Vuonna 2000 tällaisia kanavia oli 12; niistä viisi melkein pääsi tavoitteeseen (osuus yli 45 prosenttia).

Tavoitteesta jääneet olivat lähinnä elokuvakanavia (hyvin samantapaiset Ciné Cinémas 1, 2 ja 3, vuonna 1999 perustettu, uuteen elokuvaan keskittyvä Cinéfaz, ABsat-ryhmän Polar ja Action sekä maksukanavat Multivision, joka paransi osuuttaan merkittävästi (16 prosenttia vuonna 1998 ja 44 prosenttia vuonna 2000), ja Kiosque, jonka osuus oli 32 prosenttia vuonna 1999).

Kaiken kaikkiaan eurooppalaisten teosten osuus kasvaa, ja todellisia vaikeuksia on ainoastaan seitsemällä kanavalla 59:stä.

2. Riippumattomat tuottajat

Riippumattomien tuottajien eurooppalaisten teosten osuus on laskettu joko a) kokonaislähetysajasta tai b) ohjelmabudjetista, ja tavoitetasoon pääsivät kaikki kanavat Forum Planètea lukuun ottamatta.

Forum Planète kuuluu dokumenttikanavaan Planète, ja se muutti ohjelmistoaan syyskuussa 1999 siten, että se alkoi lähettää moneen kertaan lähetettäviä, itse tehtyjä ja tuotettuja keskusteluohjelmia täydentämään Planète-kanavalla lähetettyjä reportaaseja. Ohjelmaformaatti ei osoittautunut kovin onnistuneeksi, ja se jouduttiin lopettamaan syksyllä 2001.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Kehotus noudattaa vastaisuudessa teosten lähetyskiintiöitä lähetettiin useille kanaville, jotka eivät saavuttaneet Ranskan lakisääteisiä prosenttiosuuksia kalenterivuosina 1997, 1998 ja 1999.

Ranskan lainsäädäntö on tiukempi kuin "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 artiklan säännökset, ja näin ollen kehotuksella puututaan myös kyseisen artiklan säännösten noudattamatta jättämiseen.

Marraskuun 13. päivänä 2001 Ranskan audiovisuaalialan neuvosto käynnisti teosten lähetysosuuksien noudattamatta jättämiseen vuonna 2000 liittyvät seuraamukset seuraavia yhdeksää kanavaa vastaan: AB 1, Action, Canal Jimmy, Ciné Cinémas 1, Ciné Cinémas 2, Ciné Cinémas 3, Cinéstar 2 Mangas ja 13ème Rue.

Myös kanavia Cinéfaz, Multivision ja Polar kehotettiin noudattamaan vastaisuudessa eurooppalaisille teoksille asetettuja kiintiöitä.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

IRLANTI

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ei huomautuksia.

2. Riippumattomasti tuotetut teokset

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ei huomautuksia.

D) Muut huomautukset

On syytä huomata seuraavat seikat:

a) Tiedot ovat joka vuodelta kattavat eivätkä perustu otantaan.

b) RTÉ:n ja Teilifis na Gaeilgen osalta on käytetty riippumattoman tuottajan määritelmää, joka on televisiolähetystoimintaa valvovia viranomaisia koskevan lain (Broadcasting Authority (Amendment) Act, 1993), sellaisena kuin se on muutettuna, 5 pykälässä. Sen mukaan tuottaja on riippumaton lähetystoiminnan harjoittajasta, jos se valvoo ohjelman tekoa eikä ole minkään lähetystoiminnan harjoittajan tytär- eikä emoyhtiö.

c) TV3:n osalta on käytetty "televisio ilman rajoja" -direktiivin soveltamista koskevissa suuntaviivoissa annettua riippumattoman tuottajan määritelmää.

ITALIA

MAANPÄÄLLISET KANAVAT

a) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Kanavaa Italia 1 tarkasteltiin erikseen, ja se varasi eurooppalaisille ja uusille teoksille vuosina 1999-2000 odotettua pienemmän ohjelmisto-osuuden, ja kanavalla Retequattro näyttäisi olevan samanlainen tilanne. Molemmat - samoin kuin Canale 5 - kuuluvat kuitenkin toimiluvanhaltijayhtiön R.T.I. Spa omistukseen, ja näin ollen ohjelmistovelvoitteiden täyttymistä valvotaan kyseisten kolmen kanavan kokonaistoiminnan perusteella päätöksen nro 9/99/CONS 2 pykälän 4 momentin mukaisesti. Tällöin lähetystoiminnan harjoittaja R.T.I. Spa noudattaa täysin asiaan liittyviä säännöksiä, kuten jäljempänä olevasta taulukosta ilmenee.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

Näyttäisi siltä, että TMC (nykyään La 7), joka kuuluu lähetystoiminnan harjoittaja Tv Internazionale Srl:n omistukseen, ei noudattanut eurooppalaisille teoksille asetettua kiintiötä vuonna 1999 eikä uusien teosten kiintiötä vuosina 1999-2000. Tässäkin tapauksessa sovelletaan kuitenkin edellä mainitun päätöksen nro 9/99/CONS 2 pykälän 4 momentin säännöksiä, joiden mukaan kiintiön noudattaminen tarkistetaan ryhmän SEAT-Cecchi Gori hallinnassa olevien kanavien yhteistuloksen perusteella. Jos huomioon otetaan ryhmän toinen kanava TMC2 (nykyään MTV Italia), kiintiötä on selvästi noudatettu täysimääräisesti, kuten oheisesta taulukosta ilmenee.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

Edellä esitetyistä syistä (eri kanavien tiedot on lisättävä yhden ja saman lähetystoiminnan harjoittajan tietoihin) kanavia Tele+ Bianco ja Tele+ Nero, jotka näyttäisivät jäävän eurooppalaisille teoksille asetetuista kiintiöistä, käsitellään yhdessä Tele+-ryhmän satelliittikanavien kanssa.

Tele+ Grigio lopetti vuonna 1998 maanpäälliset lähetykset ja lähettää nykyään ainoastaan satelliitin kautta. Kyseistä kanavaa ja sen lähetyskiintiötietoja käsitellään näin ollen satelliittilähetystoiminnan harjoittajia koskevassa kohdassa.

2. Riippumattomat tuottajat

"Televisio ilman rajoja" -direktiivin täytäntöönpanolain nro 122/98 2 pykälän 3 momentin mukaisesti valtakunnallisten yleisradiotoiminnan harjoittajien on lähetettävä vähintään kymmenen prosenttia (20 % RAIn osalta) riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia, ja 2 pykälän 5 momentin mukaisesti niiden on investoitava hankkimalla tai tuottamalla vähintään kymmenen prosenttia (20 % RAIn osalta) vuotuisista nettomääräisistä mainostuloistaan eurooppalaisiin teoksiin, myös riippumattomien tuottajien eurooppalaisiin teoksiin.

Riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia sekä investointikiintiöitä koskevat tiedot perustuvat valtakunnallisten lähetystoiminnan harjoittajien suoriin omiin ilmoituksiin.

>TAULUKON PAIKKA>

Eurooppalaisten teosten investointikiintiöt vuonna 2000

>TAULUKON PAIKKA>

c) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ei katsottu tarpeelliseksi toteuttaa maanpäällisen lähetystoiminnan harjoittajiin liittyviä toimia.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

SATELLIITTILÄHETYSTOIMINNAN HARJOITTAJAT

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

Lyhenteiden selitykset:

n.o. : Ei toiminnassa - kanava aloitti lähetykset vasta vuonna 2000, ja näin ollen toimintaa ja tietoja vuodelta 1999 ei ole.

n.a. : Ei sovelleta - kanavalla ei ole mainostuloja, eikä siihen sovelleta investointivelvoitetta.

100

: Kanava on käyttänyt mainostulojaan suuremman summan eurooppalaisten teosten hankintaan ja tuotantoon.

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

Tietyt oheisessa taulukossa mainitut satelliittikanavat eivät ole täyttäneet asianmukaisesti yhteisön direktiivien ja Italian täytäntöönpanolainsäädännön (lain nro 122/98 ja päätöksen nro 9/99/CONS) mukaisia ohjelmistovelvoitteitaan. Esimerkkeinä mainittakoon seuraavat tapaukset:

1. Yhtiöön Anicaflash Srl kuuluva kanava Coming Soon Television ei noudata eurooppalaisille ja uusille teoksille asettuja vähimmäisosuuksia, sillä se ilmoitti lähettävänsä päivittäin keskimäärin kaksi tuntia vain elokuvamainoksia. Lisäksi se ilmoitti, ettei sillä ole mainostuloja.

2. Televisiolähetystoiminnan harjoittaja Class Financial Network Spalle kuuluva kanava Class Financial Network, joka on lähettänyt vuodesta 2000 pelkästään talousuutisia 24 tuntia vuorokaudessa, ilmoitti, ettei sillä ole mainostuloja, eikä se siis toimittanut tietoja investointikiintiöistä.

3. Disney Channel Italialle kuuluva Disney Channel perusteli eurooppalaisille ja uusille teoksille asetetun kiintiön noudattamatta jättämistään sillä, että se lähettää pääasiassa Disneyn tuotantoja (elokuvia, piirrettyjä ja sarjoja). Lisäksi se ilmoitti, ettei sillä ole mainostuloja, eikä se siis toimittanut investointikiintiöitä koskevia tietoja.

4. Digitaly Spa ei toimittanut sille kuuluvaan Digitaly - Italian Channeliin liittyviä tietoja eikä myöskään ilmoittanut syytä tähän säännösten noudattamatta jättämiseen.

5. Eurocast Italia Srl:lla on seuraavat kolme tammikuussa 2000 toiminnan aloittanutta kanavaa, jotka lähettävät puolankielistä ohjelmaa:

Topshop, jolla on ainoastaan teleostoslähetyksiä

Polonia 1, jonka yleisluontoinen ohjelmisto on tarkoitettu perheille ja naisille

Super 1, joka tarjoaa nuorille tarkoitettuja ohjelmia. Eurocast Italia Srl:n toimittamat investointeja koskevat tiedot olivat puutteelliset ja pyydetyn mallin vastaiset. Uusille eurooppalaisille teoksille varattu lähetysosuus ei ollut säännösten mukainen.

6. Fin.Ma.Vi. Spa - Cecchi Gori -ryhmän Cinemovie-kanavan temaattinen ohjelmisto koostuu 1930-70-lukujen elokuvista, ja tällä yhtiö perustelee sitä, että sen on mahdotonta noudattaa uusille teoksille asetettua kiintiötä. Yhtiöllä ei ole mainostuloja, eikä se näin ollen toimittanut tietoja investointikiintiöistä.

7. Fox Kids Italy Srl:n Fox Kids lähettää yksinomaan 4-14-vuotiaille tarkoitettuja piirrettyjä ja lastenohjelmia. Se aloitti lähetykset 1.4.2000 ja ilmoitti, ettei se hankkinut kyseisenä vuonna suoraan eikä kattoyhtiön kautta yhtään ohjelmaa.

8. Kidco Service Srl-ryhmän kanavien toimituksellisena linjana on lähettää alkuperäisiä arabiankielisiä tuotantoja, jotka käsittelevät puhtaasti arabialais-islamilaista kulttuuria. Näin ollen se totesi, ettei se löydä linjaansa soveltuvia eurooppalaisia tuotantoja.

9. Seuraavat kuusi Multithématiques-yhtiön kanavaa ovat vahvasti temaattisia, millä perustellaan uusille teoksille asetetun kiintiön noudattamatta jättämistä vuosina 1999-2000:

Canal Jimmyn ohjelmistossa käsitellään Yhdysvaltain kulttuuria 1960-70-luvuilla. Jos otetaan huomioon toimituksellisen linjan eriytyneisyys ja markkinoiden pienuus, perustelu voidaan hyväksyä.

Cine Cinemas 1 lähettää 1950-90-luvuilla tehtyjä elokuvia.

Cine Cinemas 2:n ohjelmisto koostuu erimaalaisista elokuvista ja festivaaleista.

Cine Classic lähettää 1920-60-luvuilla tehtyjä mustavalkoisia elokuvia.

Planete lähettää yksinomaan historiallisia, yhteiskunnallisia ja antropologisia dokumenttiohjelmia.

Seasons lähettää yksinomaan luontoaiheisia dokumentti- ja keskusteluohjelmia ja on keskittynyt erityisesti metsästykseen ja kalastukseen.

10. Yhtiö Sitcom Spa, johon kuuluvat INN, Nuvolari, Marcopolo, Galileo, Leonardo ja Giotto, lähetti tiedot vain kanavista Marcopolo ja INN, ja viimeksi mainitusta puuttuivat lisäksi vuoden 2000 tiedot. Yhtiön ilmoituksen mukaan Nuvolari, Galileo ja Leonardo eivät aloittaneet vielä lähetyksiä, vaikka ne olivatkin saaneet päätöksen nro 127/00/CONS mukaisen lähetysluvan, ja Giotton tilapäislupa meni umpeen.

11. Team Tv Spa, jolla on temaattiset uutiskanavat Stream News ja Stream Verde, ilmoitti, ettei se tuota eikä hanki eurooppalaisia teoksia kanavien temaattisuuden vuoksi, eikä se toimittanut mitään ohjelmistotietoja.

12. Tele+-ryhmään kuuluvien Prima Tv Span Tele+ Nero ja Europa Tv Span Tele+ Bianco, jotka lähettävät sekä maanpäällisiä että satelliittilähetyksiä, eivät noudattaneet eurooppalaisten teosten ohjelmaosuuteen liittyviä velvoitteitaan vuosina 1999-2000.

Päätöksen nro 9/99/CONS 2 pykälän 4 momentin mukaan eurooppalaisten teosten kiintiötä määriteltäessä on otettava huomioon Tele+-ryhmän kanavien kokonaisohjelmisto oheisen taulukon mukaisesti.

Näin ollen kaikkien Tele+-ryhmän kanavien eurooppalaisille teoksille varaama osuus oli 45 prosenttia vuonna 1999 ja 43 prosenttia vuonna 2000 kiintiön soveltamisalaan kuuluvasta kokonaislähetysajasta. Päätöksen nro 9/99/CONS 2 pykälän 3 momentin säännöksiä on siis sovellettava, eli vuotuisen vaihtelun ylittäessä seitsemän prosenttia viranomaiset arvioivat automaattisesti syitä, joiden takia toimija on ilmoittanut jättäneensä noudattamatta kiintiöitä.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

13. Mediaset-ryhmään kuuluvan Mediadigit Spa:n kanavat Duel ja Comedy Life eivät yltäneet eurooppalaisille ja uusille teoksille asetettuun kiintiöön.

Päätöksen nro 9/99/CONS 2 pykälän 4 momentin mukaan eurooppalaisten teosten kiintiötä määriteltäessä on otettava huomioon Mediaset-ryhmän kanavien kokonaisohjelmisto, myös maanpäälliset lähetykset, oheisen taulukon mukaisesti.

Näin ollen vuonna 1999 Mediaset-ryhmän kanavien yhteinen eurooppalaisille teoksille varattu osuus oli 58 prosenttia ja uusille teoksille varattu osuus 50 prosenttia siitä kokonaislähetysajasta, johon kiintiöitä sovelletaan.

Vuonna 2000 eurooppalaisten teosten osuus oli 46 prosenttia ja uusien teosten osuus 52 prosenttia. Päätöksen nro 9/99/CONS 2 pykälän 3 momentin säännöksiä on siis jälleen sovellettava, eli vuotuisen vaihtelun ylittäessä seitsemän prosenttia viranomaiset arvioivat automaattisesti syitä, joiden takia toimija on ilmoittanut jättäneensä noudattamatta kiintiöitä.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

>TAULUKON PAIKKA>

Huom.: Prosenttiosuudet on pyöristetty lähimpään kokonaislukuun.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Lain nro 122/98 ja toimivaltaisen viranomaisen päätöksen nro 9/99/CONS mukaisesti viranomainen arvioi parhaillaan syitä, joilla seuraavassa luetellut kanavat ovat toimitukselliseen erityisluonteeseensa vedoten perustelleet ohjelmistoon ja investointeihin liittyvien velvoitteiden noudattamatta jättämistä:

- Anicaflash Srl

- Class Financial Network Spa

- Disney Channel Italy

- Fin.Ma.Vi Spa

- Fox Kids Italy Srl

- Kidco Service Srl

- Multithematique

- Sitcom Spa.

Lisäksi Stream Spa, Eurocast Italia Srl, Team Tv Spa ja Digitaly Spa eivät toimittaneet eurooppalaisten ja uusien teosten ohjelmistoon liittyviä tietoja, ja tämän vuoksi toimivaltainen viranomainen harkitsee menettelyjä, joilla arvioitaisiin velvoitteiden noudattamatta jättämistä ja siihen annettuja perusteluita. Lisäksi viranomainen pohtii, olisiko toteutettava toimenpiteitä.

D) Muut huomautukset

Maaliskuun 1. päivänä 2000 tehdyssä televisio-ohjelmien satelliittilähetyksiä koskevan asetuksen hyväksymiseen liittyvässä päätöksessä nro 127/00/CONS on annettu satelliittilähetystoiminnan harjoittajien toimintaa koskevat säännöt. Aiemmin, kun täsmällistä alan lainsäädäntöä ei ollut, vain harvat toimijat tekivät toiminnan aloittamisesta omaehtoisen ilmoituksen viestintäministeriöön tai hakivat sieltä tilapäisluvan kokeiluluontoisia ohjelmia varten.

Satelliittilähetysten valvontajärjestelmää on vaikea luoda, ja siksi toimivaltainen viranomainen pyysi satelliittilähetystoiminnan harjoittajia vahvistamaan itse ohjelmistoon ja investointeihin liittyvien velvoitteiden noudattamiseen liittyvät tiedot lain nro 122/98 2 pykälän ja toimivaltaisen viranomaisen päätöksen 9/99/CONS 2 ja 4 pykälän mukaisesti.

Tietyt toimijat pyysivät täydellistä tai osittaista vapautusta ohjelmistoon ja investointeihin liittyvistä velvoitteista ja perustelivat sitä kanaviensa toimituksellisella erityislinjalla edellä mainitun päätöksen nro 9/99/CONS 5 pykälän säännösten mukaisesti. Viranomainen valvoo velvoitteiden noudattamista ja siihen liittyviä teknisiä ja objektiivisia vaikeuksia ja pyrkii tällä tavoin kehittämään asteittain televisiolähetystoiminnan harjoittajia, markkinoilla olevien tuotteiden määrää, kunkin lähetystoiminnan harjoittajan kohderyhmää ja sitä, että ohjelmatarjonta vastaisi verkon toimituksellista linjaa ja erityispiirteitä muun muassa suosituimpien katseluaikojen osalta (päätöksen nro 9/99 2 pykälän 2 momentti). Parhaillaan ollaan arvioimassa lähetystoiminnan harjoittajien toimittamia tietoja ja perusteluita sille, ettei vähimmäisosuuksiin päästy, sekä niiden perusteluita pyytää osittaista tai täysimääräistä vapautusta velvoitteiden noudattamisesta.

Toisin kuin maanpäällisten kanavien, satelliittikanavien ei tarvitse kansallisen lainsäädännön mukaan lähettää kymmentä prosenttia riippumattomien tuottajien eurooppalaisia teoksia. Sitä vastoin niiden on varattava vähintään kymmenen prosenttia nettomääräisistä mainostuloistaan eurooppalaisten audiovisuaaliteosten, myös riippumattomien tuottajien ohjelmien, tuotantoon ja hankintaan.

LUXEMBURG

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

* arvio

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Yleisesti kanavat noudattivat vähimmäisosuuksia. RTL4 ja RTL TVi jäivät vuoden ajan hienokseltaan 50 prosentin tason alapuolelle. RTL5:n kohdalla vaje oli merkittävämpi vuonna 1999 kanavan temaattisuuden takia, mutta tilanne korjaantui hienosti vuonna 2000. Kaikki mainitut kanavat saavuttivat enemmistöosuuden kokonaisjaksolla 1999-2000. Lisäksi molemmat kanavaparit: toisaalta RTL4 ja RTL5 ja toisaalta RTL TVi ja Club RTL saavuttivat molempina vuosina eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden. Voidaan näin ollen todeta, että kaiken kaikkiaan nämä kanavat saavuttivat eurooppalaisten teosten enemmistöosuuden.

RTL9 ei noudattanut eurooppalaisten teosten enemmistöosuutta vuonna 1999, koska kanavalla toteutettiin taloudellinen uudelleenjärjestely, mutta tilanne korjattiin vuonna 2000.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Edellä esitettyjen selvitysten perusteella ei näytä tarpeelliselta toteuttaa erityistoimia velvoitteiden noudattamisen takaamiseksi vastaisuudessa.

D) Muut huomautukset

Tarkastelujakson aikana direktiiviä 97/36/EY ei ollut vielä saatettu osaksi Luxemburgin suurherttuakunnan lainsäädäntöä. Tämän vuoksi käsillä oleva raportti koskee kaikkia tarkastelujakson aikana Luxemburgin lähetysluvan turvin lähettäneitä kanavia.

ALANKOMAAT

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

Alankomaiden yleisradioyhtiö NOS kerää tiedot (julkisista lähetystoiminnan harjoittajista, jotka ovat Nederland 1, TV2 ja Nederland 3) kokonaislähetysajan perusteella. Kokonaislähetysaikaan ei ole laskettu muun muassa uutis- ja urheilulähetyksiä.

SBS Broadcasting B.V. käytti otantana viikkoja 4, 18, 35 ja 39 (1999) sekä viikkoja 5, 22, 27 ja 44 (2000).

TV 10 B.V. käytti otantana viikkoja 2, 13, 34 ja 48.

Canal + Nederland B.V. käytti otantana tarkastelujakson kunkin vuosineljänneksen ensimmäistä viikkoa.

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Scandinavian Broadcasting B.V.:n kanava SBS6 ei vuonna 1999 saavuttanut tavoitteeksi asetettua prosenttiosuutta, mitä yhtiö perusteli seuraavasti: Kesäkuussa 1999 kanava totesi, ettei se ollut päässyt tavoitteeksi asetettuun prosenttiosuuteen vuosina 1997-1998. Tämän vuoksi SBS6 muutti osittain ohjelmistoaan päästäkseen tavoitteeseen vuosina 1999-2000. Eurooppalaisten teosten prosenttiosuus kasvoi edelliseen vertailujaksoon verrattuna. Vuonna 1999 Scandinavian Broadcasting B.V. aloitti lähetykset kanavalla Net5, ja uuden kanavan oli vaikea päästä tavoitteeksi asetettuihin prosenttiosuuksiin. Vuonna 2000 eurooppalaisten teosten prosenttiosuus kasvoi vuoteen 1999 verrattuna.

Veronica RTV Beheer BV:n (nykyisin Yorin TV BV:n) kanava Veronica ei saavuttanut vaadittua prosenttiosuutta vuosina 1999-2000, mitä yhtiö perusteli seuraavasti: vuosina 1999-2000 Veronica lähetti päivisin vain teleostoslähetyksiä. Kanava uskoo prosenttiosuuden jälleen lähivuosina kasvavan, sillä se on hankkinut aiempaa enemmän eurooppalaista fiktiota.

UPC käynnisti vuosina 1999-2000 useita kanavia, jotka lähettävät monissa maissa. Film1-kanavan on vaikea hankkia eurooppalaisia elokuvia. Lisäksi oikeuksia ei myönnetä kaikkiin maihin, joissa kanava lähettää. Innergy-kanavalla esitellään marginaalisia elämäntapoja, ja kyseisestä aiheesta ei ole saatavilla riittävästi eurooppalaisia teoksia.

2. Riippumattomat tuottajat

Merkintä NM tarkoittaa "ei mitattavissa". On vaikea määritellä kyseisten musiikkivideoiden alkuperää eli sitä, missä tuotantoyhtiö on rekisteröity.

3. Uudet teokset

Film1 on elokuvakanava ja lähettää 1950-1990-luvun elokuvia. Näin ollen se ei saavuttanut uusille teoksille asetettua prosenttiosuutta.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Jotta raportti olisi mahdollisimman kuvaava, media-asioista vastaava Alankomaiden viranomainen Commissariaat voor de Media laati suuntaviivat, jotka koskevat eurooppalaisten teosten kiintiöitä (niistä tehtävää ilmoitusta) ja jotka tulivat voimaan 1.1.2002.

D) Muut huomautukset

Canal+ Nederland BV sai Commissariaat voor de Medialta vuosiksi 1999-2000 tilapäisvapautuksen mediaa koskevan Alankomaiden asetuksen 52 k pykälän 6 kohdan perusteella. Kyseisinä vuosina eurooppalaisten teosten osuuden oli oltava vähintään 25 prosenttia.

Film1 aloitti lähetykset toukokuussa 1999, Club lokakuussa 1999, Avante joulukuussa 1999, Innergy toukokuussa 2000 ja Expo 24x7 kesäkuussa 2000.

Filmtime, joka tarjoaa ohjelmakohtaisesti maksettavia palveluja (pay-per-view), on saanut tilapäisvapautuksen mediaa koskevan Alankomaiden asetuksen 53b pykälän perusteella. Filmtime aloitti lähetykset toukokuussa 2000.

Kaikki 12 alueellista julkisen palvelun lähetystoiminnan harjoittajaa vakuuttivat täyttäneensä velvoitteensa. Niiden ohjelmisto koostuu pääasiassa tekstitelevisio-, uutis- ja urheilulähetyksistä. Näin ollen niiden raportointivelvoitteen alainen lähetysaika on vain muutama minuutti päivässä. Kyseinen lähetysaika on varattu alueelliselle yleisölle tarkoitetuille ohjelmille, jotka lähetystoiminnan harjoittaja tai riippumaton hollantilainen tuottaja on valmistanut.

PORTUGALI

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

Taulukko 1: Julkinen yleisradioyhtiö RTP

>TAULUKON PAIKKA>

Taulukko 2: Yksityiset lähetystoiminnan harjoittajat

>TAULUKON PAIKKA>

Taulukko 3: Eurooppalaisten teosten, riippumattomien tuotantojen ja uusien teosten painotetut keskiarvot lähetystoiminnan harjoittajaa kohti

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ks. jäljempänä.

2. Riippumattomat tuottajat

Ks. jäljempänä.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Toteutetut tai suunnitellut toimenpiteet direktiivin mukaisten prosenttiosuuksien saavuttamiseksi (TVI ja Sport Tv Portugal) "Televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 ja 5 artiklan mukaisista tavoitteista jäivät tarkastelujaksolla Portugalin lainkäyttövaltaan kuuluvista televisiolähetystoiminnan harjoittajista ainoastaan TVI-Televisão Independente, SA (eurooppalaisten teosten osalta) ja de Sport Tv Portugal, SA (riippumattomien tuotantojen ja uusien teosten osalta). Yksi SIC-Sociedade Independente de Comunicação, SA:n kanava jäi myöskin hieman direktiivin 4 artiklan mukaisista prosenttiosuuksista, mutta kaiken kaikkiaan yhtiön kanavat noudattivat asianmukaisesti yhteisön säännöksiä. Portugalin viranomaiset huomauttivat toistamiseen TVI:lle, että sen on pyrittävä kaikin keinoin pääsemään lähemmäs eurooppalaisia teoksia koskevia direktiivin mukaisia tavoitteita. Tavoitteeseen ei ole vielä päästy, mutta selvää edistystä tähän suuntaan on havaittu. Samaa huomautettiin Sport Tv Portugal, SA:lle riippumattomista tuotannoista ja uusista teoksista, vaikkakin kyseisen toimijan on tietyistä syistä johtuen erityisen vaikea noudattaa direktiivin 4 artiklassa säädettyjä prosenttiosuuksia. D) Muut huomautukset Portugalin televisiolain (joka hyväksyttiin 14.7.1998 annetulla lailla nro 31-A/98) 38 pykälässä säädetään direktiivin 5 artiklan säännöksiä tiukemmasta järjestelmästä, sillä siinä velvoitetaan sen soveltamisalaan kuuluvat toimijat varaamaan vähintään kymmenen prosenttia lähetysajastaan televisiolähetystoiminnan harjoittajista riippumattomien tuottajien eurooppalaisille teoksille, lukuun ottamatta uutisia, urheilutapahtumia, kilpailunomaisia viihdeohjelmia, mainoksia, teleostoslähetyksiä ja tekstitelevisiopalveluja. Samalla siinä täsmennetään, että kyseiset tuotannot saavat olla enintään viisi vuotta vanhoja. [74] RTP-Radiotelevisão Portuguesa, SA Edellisvuosien tapaan julkisen palvelun yleisradioyhtiö pääsi toimintavuosina 1999-2000 täysin direktiivin 4 ja 5 artiklan mukaisiin ohjelmistotavoitteisiin. Tässä raportissa on ensimmäistä kertaa tiedot kanavasta RTP-África; se aloitti tammikuussa 1998 säännölliset lähetykset, jotka näkyvät kaapelin tai satelliitin välityksellä myös Portugalin alueella, vaikka ne alun perin tarkoitettiin puhtaasti satelliittilähetyksiksi Portugalin entisiin siirtomaihin (Angola, Kap Verde, Guinea-Bissau, Mosambik sekä São Tomé ja Príncipe). SIC-Sociedade Independente de Comunicação, SA Lähetystoiminnan harjoittaja SIC-Sociedade Independente de Comunicação SA saavutti riippumattomien ja uusien teosten lähetysten osalta direktiivin 5 artiklan mukaisia osuuksia selvästi suuremmat prosenttiosuudet vuonna 1999 (tällöin sillä oli vain yleiskanava SIC) ja vuonna 2000 (jolloin se käynnisti lisäksi yleiskanavat SIC Internacional ja Sic Gold; edellinen aloitti säännölliset lähetykset tammikuussa, jälkimmäinen toukokuussa). Vuonna 1999 direktiivin 4 artiklan mukaisiin tavoitteisiin ei päästy, vaikka SIC-yhtiön saavuttama prosenttiosuus olikin lähes artiklan säännösten mukainen. Vuonna 2000 SIC:in eurooppalaisten teosten prosentuaalinen lähetysosuus kokonaisuudessaan oli noin 70 prosenttia [75], mikä vastaa hyvin yhteisön asettamia tavoitteita. TVI-Televisão Independente, SA TVI ylitti vuosina 1999-2000 direktiivin 5 artiklan mukaiset prosenttiosuudet, tulos jäi tavoitetasosta ainoastaan 4 artiklan osalta. Siitä lähtien kun TVI aloitti toimintansa (1993), se on kaiken aikaa tasaisesti lisännyt eurooppalaisille teoksille varaamaansa lähetysosuutta. Se on siis direktiivin 4 artiklan 1 kohdan mukaisesti pyrkinyt asteittain noudattamaan direktiivin säännöksiä. Yhteisön vaatimusten noudattamisen esteistä voidaan mainita, että edellisten kalenterivuosien tavoin TVI on uusin maanpäällisen lähetystoiminnan harjoittaja, mikä tietysti vaikuttaa sen markkinamahdollisuuksiin. Tilannetta vaikeuttavat entisestään kansallisten mainosmarkkinoiden pienuus ja taantuminen, Portugalin ohjelmateollisuuden herkkyys sekä hyvin epävakaa rahoitusmarkkinatilanne, joka tasoittui vasta hiljattain. Suhteellisen selviä merkkejä on kuitenkin siitä, että tulevina vuosina TVI päässee direktiivin 4 artiklassa määriteltyihin tavoitteisiin. Sport Tv Portugal, SA Sport Tv Portugal, SA:llä on ollut vuoden 1998 lopusta ehdolliseen pääsyyn perustuva, kaapeli- ja satelliittivälitteinen urheilukanava Sport Tv. Sport Tv on temaattinen kanava ja lähettää ensisijaisesti urheilutapahtumia, joihin ei periaatteessa sovelleta lähetysosuusvelvoitteita, mutta sillä on myös muuta ohjelmistoa. Muuta ohjelmistoa tarkasteltiin direktiivin periaatteiden mukaisesti sen selvittämiseksi, pitäisikö se sisällyttää yhteisön tasolla asetettujen lähetysosuuksien piiriin. Tarkastelun tulokset esitetään taulukossa 2. Sport Tv jäi yhteisön asettamista tavoitteista vain riippumattomien tuotantojen ja uusien teosten osalta. Sen saavuttamat osuudet ovat kuitenkin merkittävät, kun otetaan huomioon kanavan uutuus, temaattinen luonne ja osuuden saavuttamisen vaikeus nimenomaan kyseisellä alalla.

[74] Katso lain nro 31-A/98 38 pykälä, Diário da República (virallinen lehti) nro 160/98 (lisäosa), sarja I-A, 14.7.1998, s. 3384(2)-3384(13).

[75] Ks. oheinen taulukko 3, jossa ilmoitetaan painotetut vuotuiset keskiarvot vuosilta 1999-2000.

SUOMI

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ei huomautuksia.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ei huomautuksia.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

RUOTSI

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

1) Periaatteessa kaikki kanavan tarjonta on eurooppalaista.

2) SVT 24 lähettää pelkästään uutisia ja urheilua, joita ei oteta huomioon lähetysaikoja laskettaessa.

3) Lähetykset digitaaliverkossa alkoivat vuonna 2000.

4) ViaSat Sport lähettää pelkästään urheilua.

5) Canal+Television AB ostaa ohjelmansa lähetystoiminnan harjoittajilta, joten se ei tiedä, ovatko ne riippumattomien tuottajien valmistamia.

6) CineCinemas on elokuvakanava, joka esittää televisiossa jo näytettyjä elokuvia eikä siis uusia tuotantoja. Sillä ei ole tietoa siitä, ovatko sen lähettämät ohjelmat riippumattomien tuottajien valmistamia.

7) Nordic Shopping Sverige AB:llä on pelkästään teleostoslähetyksiä.

8) Bethnahrin Institutetilla ei ollut lähetyksiä vuonna 1999.

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

TV 3 AB:

Omien ohjelmien tuotantokustannukset ovat korkeat, ja tarjontaa muokataan yleisökysynnän mukaan. Amerikkalaisilla tuotannoilla on paremmat markkinat kuin ruotsalaisilla ja muilla eurooppalaisilla tuotannoilla.

TV 5 AB:

Osuus on paljon suurempi, jos sitä katsotaan budjettinäkökulmasta.

TV 1000:

Laadukkaiden eurooppalaisten elokuvien puute hidastaa tavoitteeseen pääsyä.

Cinema/TV 1000 AB :

Laadukkaiden eurooppalaisten elokuvien puute hidastaa tavoitteeseen pääsyä.

ZTV:

Musiikkiin suuntautunut kanava, jonka ohjelmisto määräytyy maailmanlaajuisen tarjonnan ja musiikkivideoiden kysynnän mukaan.

6(logotype):

Uusien teosten puuttuminen johtuu pienistä katsojamääristä ja siis pienemmästä liikevaihdosta.

Kiosk:

Maksullinen palvelu.

CineCinemas:

Prosenttiosuuksia ja kanavan markkina-ajatusta ei voida sovittaa yhteen.

DTU 7:

Iranilaisia aluelähetyksiä digitaaliverkossa.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

TV 3 AB:

Omatuotantoja mahdollisimman paljon taloudellisista syistä.

TV 5 AB:

Eurooppalaisten ohjelmien hankinta kasvoi vuonna 2000.

TV 1000:

Pyrkii etsimään laadukkaita eurooppalaisia elokuvia.

Cinema/TV 1000 AB:

Pyrkii etsimään laadukkaita eurooppalaisia elokuvia.

Z TV:

Kannustaa eurooppalaisia artisteja tuottamaan laadukkaita musiikkivideoita.

DTU 7:

Aikoo tuottaa ruotsalaisia ohjelmia vuonna 2001 ja lähettää eurooppalaisia ohjelmia.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

YHDISTYNYT KUNINGASKUNTA

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

>VIITTAUS KAAVIOON>

N/O = Ei toiminnassa.

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

a) Kanavan temaattinen luonne:

Bet International, CNBC, Disney Channel UK, Playboy TV ja Revival Channel.

b) Kanavan lähetystoiminnan aloitusajankohta:

Channel Health, God Channel ja V+ Norway.

c) Ohjelmat eivät täytä ehtoja, tai ne on tuotettu pääasiassa muilla kuin eurooppalaisilla kielillä. EU:n kielillä tehdyt ohjelmat on tuotettu enimmäkseen EU:n ulkopuolella:

Arab News Network, Asianet, Auction Channel, BET International, B4U Movies, BBC Parliament, Bid-Up TV, Bloomberg Information Television, Chinese Channel, CNBC, CNN International, Cultural Television, HBO, Home Shopping Network, Ideal World Home Shopping, ITN News Channel, JSTV, Lashkara, Media Shop Television, Middle East Broadcasting Centre, The Money Channel, Muslim Television Ahmadiyya, NovaShop, NovaShop 2, Pakistani Channel, Phoenix Chinese New and Entertainment Channel, Q24, Quantum Channel, QVC Shopping Channel, Racing Channel, Satellite Information Services Racing Facts, Sat-7, Sell-a-Vision Shopping, Setanta Sport, Shop!, Shop America, Simply Money, SIS Racing Facts, Sony Television Entertainment Asia, Supershop, TESUG TV, TV Land, TV Shop, TV Shop Sport, Whats in Store, Whats in Store 2, Wizja TV, Zee TV, Zee Cinema, Zee Music ja Zee Bangla.

d) Vaikeus löytää eurooppalaisia ohjelmia yleensä tai kilpailukykyiseen hintaan:

Bravo, Cartoon Network, Front Row (avec Barker Channel), Front Row (sans Barker Channel), The History Channel, Kanal 5, Living, National Geographic, Nickelodeon Nordic, Playboy TV, Sci-Fi Channel, Sky 1, Television X, Trouble, TV+ Denmark, TV+ Norway, TV+ Sweden ja VT4.

e) EU:n ulkopuolelle perustetut tytäryhtiöt, jotka lähettävät lähinnä omia ohjelmiaan:

Cartoon Network services, Fox Kids UK, Fox Kids Scandinavia, Paramount Comedy Channel ja Turner Classic Movies services.

2. Riippumattomat tuottajat

Dating Channel lähettää vain musiikkivideoita mutta aikoo lopettaa ne ja siirtyä lähettämään paikan päällä tuotettuja ohjelmia.

75 prosenttia GSB Menin ja Motors/Breezen ohjelmistosta on Granada Televisionin tuotantoa.

Nickelodeon Nordicin on vaikea hankkia Yhdistyneessä kuningaskunnassa tuotettuja ohjelmia.

Playboy UK:ssa on tapahtunut organisaatiouudistus, määrärahoja on supistettu ja tuotemerkeille on asetettu vaatimuksia.

TV3 Norwaylla on Norjan pienestä katsojamäärästä johtuvia vaikeuksia, joiden vuoksi ohjelmien tuottaminen maksaa enemmän kuin muualla Skandinaviassa, eli kustannukset ovat suuremmat, vaikka yleisö on pienempi.

3) Uudet teokset

BBC:n ohjelmat lähetetään yleensä viiden vuoden kuluessa niiden valmistumisesta, ja näin ollen niitä ei ole eritelty erikseen.

GSB Granada Plus, Landscape Channel ja UK Drama lähettävät lähinnä uusintoja.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Bravo pyrkii lisäämään investointejaan, koska katsojamäärät kasvavat, ja Viasett pyrkii takaamaan entistä suuremman määrän sellaisia EU:ssa tuotettuja teoksia, jotka ovat taloudellisesti kannattavia.

Cartoon Network on tehnyt useita sopimuksia Ranskan ja Saksan kanssa. Investointeja tehdään myös brittiläiseen ohjelmistoon, erityisesti esitellään näyttelyitä ja tuetaan näin Yhdistyneen kuningaskunnan ja muun Euroopan uusia kykyjä. Eurooppalaisen sisällön määrää pyritään aktiivisesti lisäämään.

Disney Channel UK hankki hiljattain laajan valikoiman riippumattomien eurooppalaisten tuottajien ohjelmia, joita se aikoo lähettää pitkin vuotta 2001.

Fox Kids UK ja Scandinavia uudistavat parhaillaan ohjelmistoaan, mutta ne ovat myös luvanneet toteuttaa uusia "oman talon" ja eurooppalaisia tuotantoja. Myös Nickelodeon UK, Playboy UK ja Trouble ilmoittivat, että niiden on tarkoitus lähettää EY:ssä tuotettuja ohjelmia vuonna 2001.

Nickelodeon Nordic pyrkii nimenomaan tarjoamaan laadukkaita lastenohjelmia ja lisäämään eurooppalaista sisältöä.

Sci-Fi Channel on tilannut pitkäkestoisen show'n, jonka lähetykset alkanevat loppuvuodesta 2002.

Sky One keskittyy kalliisiin laatuohjelmiin, joiden joukossa on muun muassa fiktiota ja komediasarjoja.

History Channelin ja National Geographicin luvut kasvavat vuonna 2001.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

III YHTEENVETO EUROOPAN TALOUSALUEESEEN KUULUVIEN EUROOPAN VAPAAKAUPPA-ALUEEN JÄSENVALTIOIDEN TOIMITTAMISTA RAPORTEISTA

ISLANTI

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

RUV: Islannin kansallinen yleisradioyhtiö

ITC: Icelandic Television Company- Screen One (Skjar 1)

NLC : Northern Light Communications (3 kanavaa)

-Channel 2 (Stö)

-Vision (Syn)

-The Film Channel (Biorasin)

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

Ei huomautuksia.

2. Riippumattomat tuottajat

Ei huomautuksia.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Ei huomautuksia.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

NORJA

A) Tilastoerittely

1. Tiivistelmätaulukko

>TAULUKON PAIKKA>

2. Ohjelmaosuudet (prosenttia)

>TAULUKON PAIKKA>

B) Jäsenvaltion ilmoittamat syyt direktiivin noudattamatta jättämiseen

1. Eurooppalaiset teokset

TV Norge Ltd ei perustellut, miksi se jätti noudattamatta eurooppalaisille teoksille asetettua osuutta.

2. Riippumattomat tuottajat

NRK:n kanava NRK 2 ja NRK International jäivät hieman riippumattomilta tuotannoilta vaaditusta tasosta.

C) Jäsenvaltion toteuttamat tai suunnittelemat toimet

Audiovisuaaliasioista vastaava viranomainen kehotti TV Norge Ltd:tä noudattamaan televisiolähetystoiminnasta annetun Norjan lain mukaisesti sille kuuluvia velvoitteita sekä NRK Ltd:tä lisäämään riippumattomien tuotantojen osuutta.

D) Muut huomautukset

Ei huomautuksia.

IV. LIITTEET

LIITE 1 Yhteenveto niistä euroopan unionin jäsenvaltioiden televisiokanavista, jotka eivät saavuttaneet eurooppalaisten teosten enemmistöosuutta ja/tai riippumattomien tuottajien eurooppalaisten teosten kymmenen prosentin vähimmäisosuutta

A) EUROOPPALAISET TEOKSET

Asema Tyyppi

PR = yksityinen kanava GE = yleiskanava = enemmistöosuus saavutettu

PB = julkinen kanava TH = teemakanava x= enemmistöosuutta ei saavutettu

PY = maksullinen kanava LA = muu kuin yhteisönkielinen kanava - = tietoja ei toimitettu

BA = kaapeliverkon tai satelliittipalvelun peruspalveluun kuuluva kanava p.o. = ei toiminnassa

>TAULUKON PAIKKA>

B) RIIPPUMATTOMIEN TUOTTAJIEN EUROOPPALAISET TEOKSET

Asema Tyyppi

PR = yksityinen kanava GE = yleiskanava P = 10 %:n vähimmäisosuus saavutettu

PB = julkinen kanava TH = teemakanava x = 10 %:n vähimmäisosuutta ei saavutettu

PY = maksullinen kanava LA = muu kuin yhteisönkielinen kanava - = tietoja ei toimitettu

BA = kaapeliverkon tai satelliittipalvelun peruspalveluun kuuluva kanava p.o. = ei toiminnassa

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE 2 Euroopan unionin jäsenvaltioiden kanavien eurooppalaisille teoksille keskimäärin varaaman lähetysajan laskennassa käytetyt muuttujat (katsojamäärät on otettu huomioon) ) - "televisio ilman rajoja" -direktiivin 4 artikla

>TAULUKON PAIKKA>

*) Lähde: Euroopan audiovisuaalialan seurantakeskuksen julkaisu Statistical Yearbook 2002 (Volume 2), joka koskee kotitalouksien audiovisuaalisia laitteita, vastaanottolaitteita ja televisioyleisöä; katsojamäärät on laskettu koko vuorokaudelta lukuun ottamatta Luxemburgia (klo 19.00-2.00).

**) Lähde: Jäsenvaltioiden ilmoitukset, tarkastelujakso 1.1.1999-31.12.2000.