52002AE0517

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ansioita ja elinoloja koskevista yhteisön tilastoista (EU-SILC)" KOM(2001) 754 lopullinen – 2001/0293 COD

Virallinen lehti nro C 149 , 21/06/2002 s. 0024 - 0025


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ansioita ja elinoloja koskevista yhteisön tilastoista (EU-SILC)"

(KOM(2001) 754 lopullinen - 2001/0293 COD)

(2002/C 149/07)

Neuvosto päätti 18. helmikuuta 2002 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 262 artiklan nojalla pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

Asian valmistelusta vastannut "työllisyys, sosiaaliasiat, kansalaisuus" -jaosto antoi lausuntonsa 10. huhtikuuta 2002. Esittelijä oli Susanna Florio ja apulaisesittelijät José Bento Gonçalves ja Umberto Burani.

Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 24.-25. huhtikuuta 2002 pitämässään 390. täysistunnossa (huhtikuun 24. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 98 ääntä puolesta, ei yhtään vastaan 1:n pidättyessä äänestämästä.

1. Johdanto

1.1. Ansioita ja elinoloja koskevista yhteisön tilastoista (EU-SILC) on tarpeen laatia asetus, koska neuvosto ja komissio pitävät köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumista erittäin tärkeänä. Tavoitteen saavuttamiseksi on välttämätöntä kerätä varmoja, vertailukelpoisia ja ajankohtaisia tietoja, jotta voitaisiin muodostaa realistinen kuva tilanteesta ja seurata jo toteutettujen toimien etenemistä.

1.2. EU-SILC-tilastoja koskevan asetuksen oikeusperustan muodostavat Amsterdamin sopimuksella muutetun EY:n perustamissopimuksen 136, 137 ja 285 artikla, joissa korostetaan tarvetta ja mahdollisuutta laatia ansioita, elinoloja ja sosiaalista syrjäytymistä koskevia tilastoja

1.3. Lisäksi Eurooppa-neuvosto vahvisti Lissabonissa (23.-24. maaliskuuta 2000) ja Nizzassa (7.-9. joulukuuta 2000) pitämissään kokouksissa tavoitteen poistaa köyhyys yhteisöstä yhteisten indikaattoreiden perusteella ja jatkuvan vuoropuhelun sekä tietojen ja hyvien käytänteiden vaihdon avulla.

1.4. Komissio laati vuonna 2000 "yhteisön toimintaohjelman sosiaalisen syrjäytymisen torjuntaa koskevan jäsenvaltioiden yhteistyön edistämiseksi". Ohjelman yhtenä tavoitteena on "vertailevien tilastotietojen keruu ja levittäminen jäsenvaltioissa ja yhteisötasolla". Lisäksi ohjelmassa vahvistetaan ehdot luotettavien ja vertailukelpoisten köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä koskevien tilastojen rahoittamiseksi.

1.5. Rakenteellisia indikaattoreja koskevassa komission tiedonannossa(1) esitetään indikaattorit myös tulonjaon epätasaisuuden ja köyhyysasteen mittaamiseksi.

1.6. EU-SILC-tilastoja koskevan asetuksen perustana on toinen kertomus taloudellisesta ja sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta.

2. Ehdotus asetukseksi

2.1. Ehdotetun asetuksen tarkoituksena on luoda yhteiset puitteet jäsenvaltioiden asukkaiden ansioita ja elinoloja koskevien yhteisön tilastojen järjestelmälliselle tuottamiselle, jotta voitaisiin saada aiempaa parempi käsitys köyhyydestä ja sosiaalisesta syrjäytymisestä jäsenvaltioissa ja koko yhteisössä. Asetus on sinällään hyödyllinen väline kyseisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja käynnissä olevien toimien seuraamiseksi.

2.2. Ehdotuksessa todetaan, että tietoja tulee kerätä sekä kotitalouksista että henkilöistä ja että tiedot on kerättävä kaikille jäsenvaltioille yhteisten ja yhdenmukaisten menetelmien ja määritelmien mukaisesti.

2.3. Tilastotutkimuksissa tulee ottaa huomioon poikittais- ja pitkittäistutkimuksiin perustuvat tiedot. Poikittaistutkimuksella tarkoitetaan tietojen keruuta käsityksen saamiseksi viiteajanjakson tietystä kohdasta.

2.4. Pitkittäistutkimuksella puolestaan tarkoitetaan analyysia samassa tarkasteluryhmässä tietyn ajanjakson kuluessa tapahtuneista muutoksista. Pitkittäistutkimuksessa otos on pienempi kuin poikittaistutkimuksessa, ja siinä on tarkasteltava vähintään neljän vuoden pituista ajanjaksoa.

2.5. Ehdotetussa asetuksessa kannatetaan tietyssä määrin tietolähteiden joustavaa käyttöä ja varsinkin kansallisten tietolähteiden - mm. rekisterien, tiedonkeruiden ja kansallisten otantatutkimusten - huomioimista sekä uusien lähteiden sisällyttämistä järjestelmiin. Asetuksessa siis edellytetään henkilökohtaisia haastatteluja, mutta sen mukaan nykyistenkin rekisterien tietoja voidaan käyttää.

2.6. Tiedot on määrä kerätä vuosittain.

2.7. Ehdotuksessa yksilöidään ensi- ja toissijaisten muuttujien perusteella määriteltävät tutkimuskohteet, minkä ansiosta moduuleja voidaan lisätä vuosittain uusien ilmiöiden tutkimiseksi.

2.8. Ohjelman neljänä ensimmäisenä toteutusvuonna jäsenvaltioille myönnetään erityistukea toimien rahoittamiseksi. Sen jälkeen komissio vastaa kahdesta kolmasosasta tietojen keruun kustannuksista.

3. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean ehdotukset(2)

3.1. Kuten komitea on todennut aiemmissakin lausunnoissaan, jäsenvaltioiden tiedonkeruussa ja keruujärjestelmissä on kuitenkin edelleen liian paljon eroja, minkä johdosta tietoja on vaikea vertailla ja analysoida.

3.2. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea pitää rajoittavana, että asetuksessa edellytetään vain maakohtaisten köyhyyttä ja sosiaalista syrjäytymistä koskevien tilastojen laatimista. Siinä ei säädetä tietojen keruusta alue- ja paikallistasolla. Tämä on selvästi ristiriidassa Euroopan unionin suuntaviivojen ja etenkin taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta koskevan politiikan kanssa. Taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus on kuitenkin ollut vuodesta 1992 lähtien yksi unionin kolmesta pilarista.

3.3. Komitea esittää, että yhteyttä erityisesti kehityksessä jälkeen jääneitä alueita (tavoite 1) koskevaan aluepolitiikkaan tulee selventää. Työttömyys, köyhyys ja syrjäytyminen ovat huolestuttavan yleisiä erityisesti näillä alueilla.

3.4. Analyysin kohteeksi tulisi ottaa erityisesti suurkaupunkialueet, joiden laitamilla kyseiset ilmiöt näkyvät erityisen selvästi. Lisäksi tulisi kiinnittää runsaasti huomiota maaseutualueisiin, jotka kärsivät köyhyydestä muita alueita enemmän.

3.5. Ehdotetussa asetuksessa ei säädetä tietojen luokittelusta sukupuolen mukaan, vaikka lukuisat kansainvälisten organisaatioiden ja Euroopan komission laatimat tutkimukset osoittavat, että syrjäytymisestä ja köyhyydestä kärsivät etenkin naiset.

3.6. Menetelmien ja määritelmien yhdenmukaistamiseksi ja tietojen todellisen vertailukelpoisuuden takaamiseksi jäsenvaltioille tulisi asettaa määräajat ja niiltä tulisi edellyttää myös tiettyä taloudellista panosta kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi.

3.7. Komitea pitää Eurostatin, Euroopan komission, ETSK:n edustamien yhteiskunnallis-ammatillisten organisaatioiden ja syrjäytymisen esiintymisympäristöissä toimivien järjestöjen yhteistyötä perustavan tärkeänä sen varmistamiseksi, että analyysi- ja seurantavälineitä (kuten EU-SILC-tilastoja) hyödynnetään ja käytetään parhaalla mahdollisella tavalla.

Bryssel 24. huhtikuuta 2002.

Talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Göke Frerichs

(1) KOM(2000) 594 lopullinen.

(2) Ks. myös:

- ETSK:n lausunto aiheesta "Ehdotus - Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus yhteisön työvoimaa koskevan otantatutkimuksen järjestämisestä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 577/98 muuttamisesta", EYVL C 48, 21.2.2002.

- Valmisteilla oleva ETSK:n lausunto aiheesta "Sosiaaliset indikaattorit".