52002AE0512

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi peilien ja epäsuoran näkemän tarjoavien lisäjärjestelmien sekä tällaisilla laitteilla varustettujen ajoneuvojen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä ja direktiivin 70/156/ETY mukauttamisesta" (KOM(2001) 811 lopullinen – 2001/0317 COD)

Virallinen lehti nro C 149 , 21/06/2002 s. 0005 - 0006


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi peilien ja epäsuoran näkemän tarjoavien lisäjärjestelmien sekä tällaisilla laitteilla varustettujen ajoneuvojen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä ja direktiivin 70/156/ETY mukauttamisesta"

(KOM(2001) 811 lopullinen - 2001/0317 COD)

(2002/C 149/02)

Neuvosto päätti 21. maaliskuuta 2002 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artiklan nojalla pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

Asian valmistelusta vastannut "yhtenäismarkkinat, tuotanto ja kulutus" -jaosto antoi lausuntonsa 8. huhtikuuta 2002. Esittelijä oli Sergio Colombo.

Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 24. ja 25. huhtikuuta 2002 pitämässään 390. täysistunnossa (huhtikuun 24. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 94 ääntä puolesta, ei yhtään vastaääntä 2:n pidättyessä äänestämästä.

1. Ehdotuksen sisältö

1.1. Tässä tarkasteltavan direktiiviehdotuksen tavoitteena on ottaa käyttöön yhdenmukaiset normit, jotka koskevat luokkaan M (matkustajien kuljettamiseen tarkoitetut ajoneuvot) ja luokkaan N (tavaroiden kuljettamiseen tarkoitetut ajoneuvot) kuuluvien moottoriajoneuvojen taustapeilejä ja epäsuoran näkemän tarjoavia lisäjärjestelmiä.

1.2. Ehdotetulla direktiivillä muutetaan 1. maaliskuuta 1971 annettua, EY-tyyppihyväksyntämenettelyä koskevaa erillisdirektiiviä 71/127/ETY(1) ja korvataan se. EY-tyyppihyväksyntämenettelystä oli säädetty moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä annetussa direktiivissä 70/156/ETY(2).

1.3. Ehdotetun direktiivin oikeusperusta on Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artikla. Ehdotuksessa säilytetään osittain direktiivin 71/127/ETY rakenne, mutta muutetaan oleellisesti sen sisältöä.

1.4. Ehdotuksen tarkoituksena on vähentää riskejä, jotka aiheutuvat puutteellisesta näkyvyydestä ajoneuvon sivulle ja taakse. Näkyvyyttä on tarkoitus parantaa ottamalla käyttöön uudenlaisia ajoneuvojen osia sekä uutta teknologiaa. Tavoitteena on näin parantaa tienkäyttäjien turvallisuutta.

1.5. Olennaisin näkökohta on direktiivissä 71/127/ETY säädetyn vapaaehtoisen tyyppihyväksynnän muuttaminen pakolliseksi menettelyksi, joka koskee kaikkia muutoksen piiriin kuuluvia kevyitä ja raskaita ajoneuvoja.

2. Ehdotuksen tavoitteet

2.1. Ehdotuksella pyritään yhdenmukaistamaan jäsenvaltioissa sovellettavat erilaiset menettelytavat sekä luomaan yhtenäiset normit, jotka ovat voimassa kaikkialla Euroopan unionissa. Ehdotetulla direktiivillä on myös kahden vuoden kuluttua sen voimaantulosta määrä kumota direktiivi 71/127/ETY.

2.2. Suurimmat muutokset koskevat pakollisen tyyppihyväksyntämenettelyn ohella lisäpeilien asentamista ja peilien tiettyjen ominaisuuksien muuttamista epäsuoran näkökentän kasvattamiseksi. Jo asennetut peilit voidaan myös korvata kameraan ja näyttöön perustuvilla järjestelmillä.

3. Yleistä

3.1. Komitea on lähtenyt komission ehdottamaa direktiiviä arvioidessaan siitä, että turvallisuusongelmat ovat etusijalla suunniteltujen muutosten mahdollisiin soveltamisongelmiin nähden.

3.1.1. Komitea kannattaa ehdotuksen yleisiä linjoja, sillä se on aina suhtautunut myönteisesti säädöksiin, joilla pyritään parantamaan turvallisuusstandardeja. Niiden avulla suojellaan ajoneuvoja mutta kiinnitetään myös erityistä huomiota riskialttiiden tienkäyttäjien (jalankulkijoiden, polkupyöräilijöiden, moottoripyöräilijöiden jne.) turvallisuuteen.

3.1.2. Komitea katsoo, että siirtyminen direktiivissä 71/127/ETY säädetystä vapaaehtoisuudesta ehdotetussa direktiivissä säädettyyn pakollisuuteen on - huolimatta joistakin teknisistä ongelmista, joita käsitellään yleis- ja erityishuomioissa - tärkeä edellytys tyyppihyväksyntäjärjestelmiä koskevien normien asteittaiseksi yhdenmukaistamiseksi.

3.1.3. Ehdotetun direktiivin täysimääräisen soveltamisen myötä Euroopan unionissa otetaan käyttöön pakolliset normit ja laatustandardit, jotka koskevat luokkiin M ja N kuuluvien moottoriajoneuvojen epäsuoran näkemän tarjoavia lisäjärjestelmiä. Ehdotus edeltää komissiossa parhaillaan käsiteltävänä olevan, tavarankuljetusajoneuvoja koskevan puitedirektiivin antamista. Puitedirektiivin avulla on tarkoitus muuttaa nykytilannetta, jossa jäsenvaltioilla on oikeus säilyttää omat säännöstönsä.

3.1.4. Komitea pahoittelee, ettei ehdotetussa direktiivissä esitetä lainkaan taloudellista arviointia, sillä siinä ei mitenkään viitata lisäpeilien käytön vaikutusanalyysiin.

4. Erityistä

4.1. Soveltamisajat

4.1.1. Komitea pohtii edellä esittämiensä huomioiden perusteella, onko ehdotuksessa esitetyillä soveltamisajoilla liian tiukka aikataulu, jossa ei oteta huomioon asennettavien laitteiden monimutkaisuuden mukaan vaihtelevia teknisiä vaikeuksia.

4.1.2. Sitä vastoin 2 artiklan 1 ja 2 kohdassa esitetyt soveltamisajat vaikuttavat asianmukaisilta. Saman artiklan 3 kohdassa esitettyjen "vastarekisteröityjen" ajoneuvojen (ensimmäinen rekisteröinti) suhteen soveltamisaikataulu saattaa olla liian tiukka.

5. Liite II - Ei-pallomaiset peilit

5.1. Liitteen II kohdissa 3.1 ja 3.3.3 säädetään, että M1- ja N1-luokkien ajoneuvoihin on asennettava ei-pallomainen lisäpeili sekä kuljettajan että matkustajan puolelle ns. kuolleen kulman poistamiseksi.

5.2. Komitea on tietoinen siitä, että pyrittäessä välttämään tätä kielteistä tekijää voi ilmetä teknisiä vaikeuksia, jotka aiheuttavat esimerkiksi näkemän vääristymisen. Komitea suhtautuu kuitenkin myönteisesti kaikkien sellaisten määräysten käyttöönottoon, joiden avulla voidaan parantaa turvallisuutta.

5.3. Komitea katsoo, että ei-pallomaisten peilien käyttövaikeudet johtuvat pitkälti siitä, että käyttäjän on totuttava peileihin. Mukautumista helpottaa kuitenkin kyseisten laitteiden yleinen ja pakollinen yhdenmukaistaminen.

5.4. Komitea toivoo, että myös yhteisön säännösten ulkopuolelle jäävät, mutta unionin alueella liikkuvat ajoneuvot varustetaan direktiivissä esitetyin turvajärjestelmin.

6. Liite III - Soveltaminen luokkaan M1 kuuluviin ajoneuvoihin

6.1. Liitteen III kohdassa 5.3 säädetään luokan III päätaustapeilien osalta, että kuljettajan on nähtävä sekä kuljettajan että matkustajan puolella vähintään 4 m leveä tien osuus.

6.2. Komitea on tietoinen siitä, että tällaisen näkökentän varmistamiseksi peilien tulisi olla nykyistä suurempia, mikä vaikuttaa kielteisesti aerodynamiikkaan. Komitea asettaa kuitenkin etusijalle kyseisten säännösten noudattamisen, sillä ne ovat komitean mielestä merkittävä tekijä riskialttiimpien tienkäyttäjien turvallisuuden parantamiseksi.

7. Päätelmät

7.1. Komitea on tyytyväinen komission ehdottaman direktiivin yleisiin linjoihin edellyttäen, että komitean esittämät kommentit otetaan huomioon. Komitea toivoo myös, että tavarankuljetusajoneuvoihin sovellettava, EU:n tyyppihyväksyntämenettelyä koskeva suunniteltu puitedirektiivi laaditaan pikaisesti ja että siitä muodostuu ajoneuvoalalla sovellettavaa tyyppihyväksyntää koskeva keskeinen yhteisötason säädös.

Bryssel 24. huhtikuuta 2002.

Talous-ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Göke Frerichs

(1) EYVL L 68, 1.3.1971.

(2) EYVL L 42, 23.2.1970.