8.1.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 5/9


Vain alkuperäiset YK:n Euroopan talouskomission tekstit ovat kansainvälisen julkisoikeuden mukaan sitovia. Tämän säännön asema ja voimaantulopäivä on hyvä tarkastaa UN/ECE:n asiakirjan TRANS/WP.29/343 viimeisimmästä versiosta. Asiakirja saatavana osoitteessa:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html.

Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission (UNECE) sääntö nro 121 – Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen hyväksyntää hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien sijainnin ja tunnistamisen osalta [2016/18]

Sisältää kaiken voimassa olevan tekstin seuraaviin asti:

Muutossarja 01 – voimaantulopäivä: 15. kesäkuuta 2015

SISÄLTÖ

SÄÄNTÖ

1.

Soveltamisala

2.

Määritelmät

3.

Hyväksynnän hakeminen

4.

Hyväksyntä

5.

Vaatimukset

6.

Ajoneuvotyypin tai hallintalaitteiden, merkkivalaisimien ja osoittimien ominaisuuksien muutokset sekä hyväksynnän laajentaminen

7.

Tuotannon vaatimustenmukaisuus

8.

Seuraamukset vaatimustenmukaisuudesta poikkeavasta tuotannosta

9.

Tuotannon lopettaminen

10.

Hyväksyntätesteistä vastaavien tutkimuslaitosten ja tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet

11.

Johdantomääräykset

12.

Siirtymämääräykset

LIITTEET

1.

Ilmoitus ajoneuvotyypin hyväksynnän myöntämisestä, laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta taikka ajoneuvotyypin tuotannon lopettamisesta moottoriajoneuvojen hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien sijainnin ja tunnistamisen osalta säännön nro 121 mukaisesti

2.

Hyväksyntämerkkien asettelu

1.   SOVELTAMISALA

Tätä sääntöä sovelletaan luokkien M ja N ajoneuvoihin (1). Tässä säännössä määritellään vaatimukset, jotka koskevat moottoriajoneuvojen hallintalaitteiden, merkkivalaisimien ja osoittimien sijaintia, tunnistamista, väriä ja valaistusta. Säännön avulla pyritään varmistamaan ajoneuvon hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien saavutettavuus ja näkyvyys sekä helpottamaan niiden käyttämistä päivä- ja yökäyttöoloissa, jotta voitaisiin pienentää niitä turvariskejä, joita voivat aiheuttaa kuljettajan tarkkaavaisuuden siirtyminen pois ajoneuvon kuljettamisesta ja hallintalaitteiden käytössä tapahtuvat virheet.

2.   MÄÄRITELMÄT

Tässä säännössä sovelletaan seuraavia määritelmiä:

2.1.

’Hallintalaitteella’ tarkoitetaan käsikäyttöistä osaa laitteesta, jonka avulla kuljettaja voi muuttaa ajoneuvon tai ajoneuvon osajärjestelmän tilaa tai toimintaa.

2.2

’Laitteella’ tarkoitetaan yhden tai useamman tehtävän suorittamiseen tarkoitettua välinettä tai välineasennelmaa.

2.3

’Osoittimella’ tarkoitetaan laitetta, joka ilmaisee niiden fyysisten omaisuuksien suuruuden, joita mittari on suunniteltu havaitsemaan.

2.4

’Yhteisellä alueella’ tarkoitetaan aluetta, jossa voidaan ilmaista kaksi tai useampia tietoja (esim. symboleja), mutta ei samanaikaisesti.

2.5

’Merkkivalaisimella’ tarkoitetaan optista signaalia, jonka syttyminen ilmaisee laitteen toiminnan, kytkemisen pois toiminnasta, oikean tai virheellisen toiminnan taikka tilan tai toiminnan epäonnistumisen.

2.6

’Vieressä’ olemisella tarkoitetaan, että mikään hallintalaite, merkkivalaisin, osoitin tai muu mahdollinen häiritsevä tekijä ei ole tunnuksen ja tunnuksen tarkoittaman merkkivalaisimen, osoittimen tai hallintalaitteen välissä.

2.7

’Valmistajalla’ tarkoitetaan henkilöä tai organisaatiota, joka on vastuussa hyväksyntäviranomaiselle kaikista tyyppihyväksyntämenettelyn tekijöistä ja tuotannon vaatimustenmukaisuudesta. Tämän henkilön tai elimen ei ole välttämätöntä olla suoraan mukana hyväksyttävän ajoneuvon, järjestelmän, osan tai erillisen teknisen yksikön kaikissa valmistusvaiheissa.

2.8

’Ajoneuvotyypillä’ tarkoitetaan moottoriajoneuvoja, jotka eivät poikkea toisistaan sellaisten sisäpuolisten järjestelyjen osalta, jotka voivat vaikuttaa hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien tunnistamiseen ja hallintalaitteiden käyttöön.

2.9

’Ajoneuvon hyväksynnällä’ tarkoitetaan ajoneuvotyypin hyväksyntää hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien asennustavan, graafisen asun, luettavuuden, värin ja kirkkauden osalta.

3.   HYVÄKSYNNÄN HAKEMINEN

3.1   Ajoneuvon valmistajan tai tämän valtuutetun edustajan on tehtävä hakemus ajoneuvotyypin hyväksyntää varten hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien määrittelyn osalta.

3.2   Hakemukseen on liitettävä seuraavat asiakirjat ja yksityiskohtaiset tiedot kolmena kappaleena:

3.2.1

ajoneuvotyypin kuvaus

3.2.2

luettelo tämän säännön taulukossa määritetyistä yksiköistä, jotka ajoneuvon valmistaja on ilmoittanut hallintalaitteiksi, merkkivalaisimiksi tai osoittimiksi

3.2.3

hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien symbolien graafinen asu ja

3.2.4

piirustukset ja/tai valokuvat, joissa esitetään hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien sijoittelu ajoneuvossa.

3.3   Hyväksyntätestien suorittamisesta vastaavalle tekniselle tutkimuslaitokselle on toimitettava hyväksyttävää ajoneuvotyyppiä oleva ajoneuvo tai sen edustava osa, johon on asennettu kaikki kohdassa 3.2.2 tarkoitetut hallintalaitteet, merkkivalaisimet ja osoittimet.

4.   HYVÄKSYNTÄ

4.1   Ajoneuvotyypille myönnetään tyyppihyväksyntä, jos tämän säännön perusteella hyväksyttäväksi toimitettu ajoneuvo täyttää tämän säännön vaatimukset.

4.2   Kullekin hyväksytylle tyypille annetaan tyyppihyväksyntänumero. Hyväksyntänumeron kahdesta ensimmäisestä numerosta (tällä hetkellä 01, mikä vastaa säännön muutossarjaa 01) käy ilmi muutossarja, joka sisältää ne sääntöön tehdyt tärkeät tekniset muutokset, jotka ovat hyväksynnän myöntämishetkellä viimeisimmät. Sama sopimuspuoli ei saa antaa samaa numeroa toiselle ajoneuvotyypille tai samalle ajoneuvotyypille, joka on varusteltu muilla kuin edellä 3.2.2 kohdassa tarkoitetussa luettelossa mainituilla laitteilla, ellei tämän säännön 6 kohdassa toisin määrätä.

4.3   Tätä sääntöä soveltaville vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolille on ilmoitettava tähän sääntöön perustuvasta ajoneuvotyypin tai osan hyväksynnän myöntämisestä, laajentamisesta tai epäämisestä taikka tuotannon lopettamisesta tämän säännön liitteessä 1 esitetyn mallin mukaisella lomakkeella.

4.4   Kaikkiin tämän säännön perusteella hyväksytyn ajoneuvotyypin mukaisiin ajoneuvoihin on hyväksyntälomakkeessa mainittuun paikkaan kiinnitettävä näkyvästi kansainvälinen hyväksyntämerkki. Tällainen kansainvälinen hyväksyntämerkki koostuu seuraavista osista:

4.4.1

E-kirjain ja hyväksynnän myöntäneen maan tunnusnumero, jotka ovat ympyrän sisällä (2),

4.4.2

tämän säännön numero, R-kirjain, viiva ja hyväksyntänumero, jotka sijaitsevat kohdassa 4.4.1 tarkoitetun ympyrän oikealla puolella.

4.5   Jos ajoneuvo on sellaisen ajoneuvotyypin mukainen, jolle on myönnetty hyväksyntä yhden tai useamman sopimukseen liitetyn säännön perusteella maassa, joka on myöntänyt hyväksynnän tämän säännön perusteella, kohdassa 4.4.1 tarkoitettua tunnusta ei tarvitse toistaa. Tällöin säännön ja hyväksynnän numerot sekä kaikkien muiden hyväksynnän perusteina (tämän säännön perusteella hyväksynnän myöntäneessä maassa) olevien sääntöjen lisäsymbolit on sijoitettava pystysarakkeisiin 4.4.1 kohdassa määritellyn symbolin oikealle puolelle.

4.6   Hyväksyntämerkin on oltava selvästi luettavissa ja pysyvä.

4.7   Hyväksyntämerkki on sijoitettava valmistajan kiinnittämään ajoneuvon tyyppikilpeen tai lähelle sitä.

4.8   Tämän säännön liitteessä 2 annetaan esimerkkejä hyväksyntämerkistä.

5.   VAATIMUKSET

Ajoneuvon, johon on asennettu taulukossa mainittu hallintalaite, merkkivalaisin tai osoitin, on täytettävä tämän säännön vaatimukset kyseisen hallintalaitteen, merkkivalaisimen tai osoittimen sijainnin, tunnistamisen, värin ja valaistuksen osalta.

5.1   Sijainti

5.1.1   Hallintalaitteet, jotka on tarkoitettu ajoneuvon kuljettajan käyttöön ajon aikana, on sijoitettava siten, että kuljettaja voi käyttää niitä kohdassa 5.6.2 tarkoitetuissa olosuhteissa.

5.1.2   Merkkivalot ja osoittimet on sijoitettava siten, että ne ovat kuljettajan nähtävillä ja tunnistettavissa kohdissa 5.6.1 ja 5.6.2 tarkoitetuissa yö- ja päiväkäyttöoloissa. Merkkivalaisinten ja osoittimien ei tarvitse olla nähtävillä ja tunnistettavissa, kun ne eivät ole toiminnassa.

5.1.3   Hallintalaitteiden, merkkivalaisimien ja osoittimien tunnukset on sijoitettava niiden tarkoittamiin hallintalaitteisiin, merkkivalaisimiin ja osoittimiin tai niiden viereen. Kun kyseessä ovat monitoimintaiset hallintalaitteet, tunnusten ei tarvitse olla aivan vieressä. Niiden on kuitenkin oltava mahdollisimman lähellä hallintalaitetta.

5.1.4   Jos ajoneuvossa on merkkivalaisin, joka osoittaa matkustajan turvatyynyn olevan kytkettynä pois toiminnasta, sen on sijaittava 5.1.1, 5.1.2 ja 5.1.3 kohdan säännöksistä huolimatta ajoneuvon sisällä ja sekä kuljettajan että etumatkustajien istuinten H-pisteen etu- ja yläpuolella, kun istuimet ovat etumaisessa asennossaan. Merkkivalaisimen, joka ilmaisee etuistuimen matkustajille, että matkustajan puoleinen turvatyyny on kytketty pois, on oltava kuljettajan ja etumatkustajien nähtävillä kaikissa ajo-olosuhteissa.

5.2   Tunnistaminen

5.2.1   Taulukon sarakkeessa 3 tarkoitettujen hallintalaitteiden, merkkivalaisimien ja osoittimien tunnuksina on käytettävä taulukon sarakkeessa 2 annettuja symboleja. Tämä vaatimus ei koske äänimerkinantolaitteen hallintalaitteita, jos äänimerkinantolaitetta käytetään kapealla rengastyyppisellä hallintalaitteella tai hihnalla. Mikäli muiden kuin taulukossa lueteltujen hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien tunnuksena käytetään symboleja, on suositeltavaa käyttää tähän tarkoitukseen standardissa ISO 2575:2004 tarkoitukseen osoitettuja symboleja, jos tällainen symboli on käytettävissä ja se on kyseiseen sovellukseen sopiva.

5.2.2   Niiden hallintalaitteiden, merkkivalaisinten ja osoittimien tunnistamiseen, jotka eivät sisälly taulukkoon tai standardiin ISO 2575:2004, valmistaja voi käyttää itse suunnittelemaansa symbolia. Tällaiseen symboliin voi sisältyä kansainvälisesti tunnistettavia kirjain- tai numeromerkintöjä. Kaikkien käytettävien symboleiden on oltava standardin ISO 2575:2004 kohdassa 4 vahvistettujen suunnitteluperiaatteiden mukaisia.

5.2.3   Taulukossa tai standardissa ISO 2575:2004 annettujen symboleiden yhteydessä voidaan selkeyden niin edellyttäessä käyttää lisäsymboleita.

5.2.4   Valmistajan käyttämät lisä- tai täydentävät symbolit eivät saa aiheuttaa sekaannusta mihinkään tässä säännössä määritettyyn symboliin nähden.

5.2.5   Jos saman toiminnon hallintalaite, merkkivalaisin tai osoitin on yhdistetty, tällainen yhdistelmä voidaan osoittaa yhdellä symbolilla.

5.2.6   Lukuun ottamatta 5.2.7 kohdassa tarkoitettuja tunnuksia kaikkien taulukossa tai standardissa ISO 2575:2004 lueteltujen merkkivalaisinten, osoittimien ja hallintalaitteiden tunnusten on oltava kuljettajan havaintokenttään nähden pystyasennossa. Jos kyseessä on kierrettävä hallintalaite, tätä kohtaa sovelletaan hallintalaitteeseen, kun se on kytkettynä pois toiminnasta.

5.2.7   Seuraavien tunnuksien ei tarvitse olla kuljettajan havaintokenttään nähden pystyasennossa:

5.2.7.1

äänimerkinantolaitteen hallintalaite

5.2.7.2

ohjauspyörään sijoitetut hallintalaitteet, merkkivalaisimet ja osoittimet, kun ohjauspyörä on sellaisessa asennossa, että moottoriajoneuvo ei kulje suoraan eteenpäin ja

5.2.7.3

kaikki kierrettävät hallintalaitteet, joissa ei ole pois kytkettyä asentoa.

5.2.8   Ajoneuvon automaattisen nopeudensäätöjärjestelmän (vakionopeus) kaikissa hallintalaitteissa sekä lämmitys- ja ilmastointijärjestelmän kaikissa hallintalaitteissa on oltava kunkin tällaisen järjestelmän jokaista toimintoa vastaava tunnus.

5.2.9   Jos ajoneuvoon on asennettu hallintalaitteita, joilla säädellään jonkin järjestelmän toimintaa jatkuvalla säätöalueella, kunkin tällaisen toiminnon säätöalueiden rajat on osoitettava tunnuksin.

Jos lämpötilan säätöalueen rajojen osoittamiseen käytetään värikoodeja, kuuma raja on osoitettava punaisella värillä ja kylmä raja sinisellä värillä. Jos toiminnon tila tai raja osoitetaan osoittimella, joka on erillään kyseisen toiminnon hallintalaitteesta eikä ole sen vieressä, sekä hallintalaite että osoitin on erikseen varustettava tunnuksilla 5.1.3 kohdan mukaisesti.

5.2.10   Automaattisen toiminnot voidaan osoittaa taulukon sarakkeessa 1 tarkoitetulla vastaavaa toimintoa tarkoittavalla symbolilla, johon on liitetty lisämerkintä A tai AUTO sen ääriviivalle tai sen viereen.

5.3   Valaistus

5.3.1   Ne hallintalaitteiden tunnukset, joiden kohdalla taulukon sarakkeessa 4 on sana ”kyllä”, on voitava valaista aina, kun etu- ja takavalaisimet ovat käytössä. Tämä ei koske lattiaan, lattiakonsoliin, ohjauspyörään tai ohjauspylvääseen taikka tuulilasin yläosaan sijoitettuja hallintalaitteita eikä lämmitys- ja ilmastointijärjestelmän hallintalaitteita, jos järjestelmä ei ohjaa ilmaa suoraan tuulilasiin.

5.3.2   Osoittimet ja niiden tunnukset, joiden kohdalla taulukon sarakkeessa 4 on sana ”kyllä”, on valaistava aina, kun laite, jolla käynnistetään ja/tai pysäytetään moottori, on asennossa, jossa moottorin toiminta on mahdollista ja etu- ja takavalaisimet ovat kytkettyinä.

5.3.3   Osoittimia, niiden tunnuksia ja hallintalaitteiden tunnuksia ei tarvitse valaista, kun ajovaloja väläytetään tai niitä käytetään päiväsaikaan huomiovaloina.

5.3.4   Valmistaja voi halutessaan mahdollistaa minkä hyvänsä hallintalaitteen, osoittimen tai niiden tunnuksen valaisemisen milloin hyvänsä.

5.3.5   Merkkivalaisin saa lähettää valoa vain virhetoiminnan tai ajoneuvon sellaisen tilan ilmaisemiseksi, jota varten se on suunniteltu, tai lampun testauksen aikana.

5.3.6   Merkkivalaisimien valaistuskirkkaus

Merkkivalaisimet ja niiden tunnukset on voitava saada kuljettajan nähtäviksi ja tunnistettaviksi kaikissa ajo-olosuhteissa.

5.4   Väri

5.4.1   Kunkin taulukossa luetellun merkkivalaisimen valon värin on oltava kyseisen taulukon sarakkeen 5 mukainen.

5.4.1.1   Alaviitteellä 18 merkityt symbolit, jotka on asennettu ajoneuvoon taulukon 1 mukaisesti ja joiden väri on sarakkeen 5 mukainen, voidaan kuitenkin näyttää muun värisinä muun merkityksen välittämiseksi noudattaen standardin ISO 2575:2004 kohdassa 5 esitettyjä yleisiä värikoodeja.

5.4.2   Osoittimet ja merkkivalaisimet sekä hallintalaitteiden ja osoittimien tunnukset, joita ei ole lueteltu taulukossa, voivat olla väriltään valmistajan valitsemia. Väri ei saa kuitenkaan häiritä tai estää minkään taulukossa luetellun merkkivalaisimen, hallintalaitteen tai osoittimen tunnistamista. Väri on valittava standardin ISO 2575:2004 kohdassa 5 annettujen suuntaviivojen mukaisesti.

5.4.3   Merkkivalon, hallintalaitteen tai osoittimen tunnistamista varten käytettyjen symbolien on selvästi erotuttava taustastaan.

5.4.4   Symbolin tummennettu osa voidaan esittää myös ääriviivoin.

5.5   Yhteinen alue useiden eri tietojen näyttämistä varten

5.5.1   Mistä tahansa lähteestä tulevien tietojen esittämiseen voidaan käyttää yhteistä aluetta seuraavin edellytyksin:

5.5.1.1

Yhteisen alueen merkkivalaisimet ja osoittimet antavat tarvittavat tiedot minkä tahansa taustaedellytyksen toteutumisesta.

5.5.1.2

Kun taustaedellytykset ovat voimassa kahden tai useamman merkkivalaisimen toiminnalle, tietojen on joko

5.5.1.2.1

toistuttava automaattisesti peräkkäin tai

5.5.1.2.2

ne on osoitettava näkyvin keinoin ja kuljettajan on voitava valita ne katselua varten 5.6.2 kohdan edellytysten mukaisesti.

5.5.1.3

Jarrujärjestelmän toimintahäiriön, kaukovalaisimen, suuntavalaisimen ja turvavyön merkkivaloja ei saa näyttää samalla yhteisellä alueella.

5.5.1.4

Jos jarrujärjestelmän toimintahäiriön, kaukovalaisimen, suuntavalaisimen tai turvavyön merkkivalo näkyy yhteisellä alueella, sen on syrjäytettävä kaikki muut tällaisen yhteisen alueen symbolit, kun sen toiminnan taustaedellytys on olemassa.

5.5.1.5

Jarrujärjestelmän toimintahäiriön, kaukovalaisimen, suuntavalaisimen ja turvavyön merkkivaloja lukuun ottamatta tiedot voivat olla poistettavissa automaattisesti tai kuljettajan toimilla.

5.5.1.6

Ellei erityissäännössä toisin määrätä, merkkivalaisinten värivaatimukset eivät koske yhteisellä alueella näkyviä merkkivaloja.

5.6   Edellytykset

5.6.1   Kuljettaja on sopeutunut ympäristön valaistusoloihin.

5.6.2   Kuljettaja on tuettu ajoneuvoon asennettuun törmäyssuojajärjestelmään valmistajan ohjeiden mukaisesti säädettynä, ja kuljettaja voi vapaasti liikkua järjestelmän asettamissa rajoissa.

6.   AJONEUVOTYYPIN TAI HALLINTALAITTEIDEN, MERKKIVALAISIMIEN JA OSOITTIMIEN OMINAISUUKSIEN MUUTOKSET SEKÄ HYVÄKSYNNÄN LAAJENTAMINEN

6.1   Kaikista ajoneuvotyypin tai hallintalaitteita, merkkivalaisimia ja osoittimia koskevien määrittelyjen muutoksista tai 3.2.2 kohdassa tarkoitetun luettelon muutoksista on ilmoitettava kyseisen ajoneuvotyypin hyväksyneelle tyyppihyväksyntäviranomaiselle. Viranomainen voi tämän jälkeen

6.1.1

katsoa, että tehdyillä muutoksilla ei todennäköisesti ole huomattavaa huonontavaa vaikutusta ja että ajoneuvo joka tapauksessa on edelleen vaatimusten mukainen; tai

6.1.2

vaatia arvioinnin suorittamisesta vastaavalta tekniseltä tutkimuslaitokselta uuden arviointikertomuksen.

6.2   Hyväksynnän vahvistamisesta tai epäämisestä ja tehdyistä muutoksista on ilmoitettava 4.3 kohdan mukaisella menettelyllä tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille.

6.3   Hyväksynnän laajentamisen myöntävän toimivaltaisen viranomaisen on annettava kullekin laajentamista koskevalle ilmoituslomakkeelle sarjanumero ja ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville vuoden 1958 sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 1 esitetyn mallin mukaisella ilmoituslomakkeella.

7.   TUOTANNON VAATIMUSTENMUKAISUUS

Tuotannon vaatimustenmukaisuuden varmistamismenettelyjen on oltava sopimuksen lisäyksessä 2 (E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.2) asetettujen menettelyjen ja seuraavien vaatimusten mukaisia:

7.1

Tämän säännön mukaisesti hyväksyttävä ajoneuvo on valmistettava siten, että se vastaa hyväksyttyä tyyppiä ja täyttää kohdan 5 vaatimukset.

7.2

Tyyppihyväksynnän myöntänyt viranomainen voi milloin tahansa varmentaa kussakin tuotantolaitoksessa sovellettavat vaatimustenmukaisuuden valvontamenetelmät. Tällaisia varmennuksia tehdään tavallisesti kerran kahdessa vuodessa.

8.   SEURAAMUKSET VAATIMUSTENMUKAISUUDESTA POIKKEAVASTA TUOTANNOSTA

8.1   Ajoneuvotyypille tämän säännön perusteella myönnetty hyväksyntä voidaan peruuttaa, jos vaatimukset eivät täyty tai jos ajoneuvo, jossa on hyväksyntämerkki, ei ole hyväksytyn tyypin mukainen.

8.2   Jos tätä sääntöä soveltava sopimuspuoli peruuttaa aiemmin myöntämänsä hyväksynnän, sen on ilmoitettava tästä välittömästi muille tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 1 annetun esimerkin mukaisella lomakkeella.

9.   TUOTANNON LOPETTAMINEN

Jos hyväksynnän haltija lopettaa kokonaan tämän säännön perusteella hyväksytyn ajoneuvotyypin valmistamisen, hyväksynnän haltijan on ilmoitettava tästä hyväksynnän myöntäneelle viranomaiselle. Ilmoituksen saatuaan viranomaisen on ilmoitettava asiasta muille tätä sääntöä soveltaville sopimuspuolille tämän säännön liitteessä 1 annetun esimerkin mukaisella lomakkeella.

10.   HYVÄKSYNTÄTESTEISTÄ VASTAAVIEN TUTKIMUSLAITOSTEN JA TYYPPIHYVÄKSYNTÄVIRANOMAISTEN NIMET JA OSOITTEET

Tätä sääntöä soveltavien vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolien on ilmoitettava Yhdistyneiden kansakuntien sihteeristölle hyväksyntätestauksesta vastaavien tutkimuslaitosten ja niiden tyyppihyväksyntäviranomaisten nimet ja osoitteet, jotka myöntävät hyväksynnän ja joille on lähetettävä ilmoitukset muissa maissa annetusta hyväksynnästä taikka hyväksynnän laajentamisesta, epäämisestä tai peruuttamisesta.

11.   ALKUMÄÄRÄYKSET

11.1   Tämän säännön voimaantulopäivän jälkeen tätä sääntöä soveltavat sopimuspuolet eivät saa

a)

evätä tämän säännön mukaista ajoneuvotyypin E-hyväksyntää,

b)

kieltää ajoneuvotyypin myyntiä tai käyttöönottoa hallintalaitteiden, merkkivalaisimien ja osoittimien ominaisuuksien osalta,

jos ajoneuvo täyttää tämän säännön vaatimukset.

11.2   Kahden vuoden ajan tämän säännön voimaantulon jälkeen tätä sääntöä soveltavat sopimuspuolet eivät saa evätä ajoneuvotyypin kansallista hyväksyntää hallintalaitteiden, merkkivalaisimien ja osoittimien ominaisuuksien osalta, jos ajoneuvotyyppi ei vastaa tämän säännön vaatimuksia.

12.   SIIRTYMÄMÄÄRÄYKSET

12.1   Tämän säännön muutossarjan 01 voimaantulopäivästä mikään tätä sääntöä soveltava sopimuspuoli ei saa hylätä ajoneuvotyypin kansallista tai alueellista tyyppihyväksyntää, joka on annettu tämän säännön muutossarjan 01 perusteella.

12.2   Tätä sääntöä soveltavat sopimuspuolet eivät voi kieltäytyä laajentamasta hyväksyntää, joka on annettu tämän säännön aiempien muutossarjojen mukaisesti.

12.3   Kun muutossarjan 24 voimaantulopäivästä on kulunut 01 kuukautta, tätä sääntöä soveltavat sopimuspuolet voivat myöntää tyyppihyväksynnän vain, jos hyväksyttäväksi esitetty ajoneuvotyyppi noudattaa tämän säännön vaatimuksia, sellaisena kuin se on muutettuna muutossarjalla 01.

Symbolit, niiden valaistus ja värit

Nro

Sarake 1

Sarake 2

Sarake 3

Sarake 4

Sarake 5

 

Toiminto

Symboli (4)

Käyttötarkoitus

Valaistus

Väri

1.

Valaisimien pääkytkin

Merkkivalaisin ei saa toimia etu- tai taka(sivu)valaisinten merkkivalaisimena.

Image

 (3)

Hallintalaite

Nro

 

Merkkivalaisin (14)

Kyllä

Vihreä

2.

Lähivalot

Image

 (3)  (8)  (15)

Hallintalaite

Nro

Merkkivalaisin

Kyllä

Vihreä

3.

Kaukovalot

Image

 (3)  (15)  (20)

Hallintalaite

Nro

Merkkivalaisin

Kyllä

Sininen

3b

Automaattiset päävalotoiminnot

Image

tai

Image

 (3)  (8)  (15)

Hallintalaite

Nro

Merkkivalaisin

Kyllä

4.

Ajovalaisimien pesulaite (erillinen hallintalaite)

Image

 (15)

Hallintalaite

Nro

 

5.

Suuntavalaisin

Image

 (3)  (5)

Hallintalaite

Nro

 

Merkkivalaisin

Kyllä

Vihreä

6.

Hätävilkkukytkentä

Image

 (3)

Hallintalaite

Kyllä

 

Merkkivalaisin (6)

Kyllä

Punainen

7.

Etusumuvalaisimet

Image

 (3)

Hallintalaite

Nro

 

Merkkivalaisin

Kyllä

Vihreä

8.

Takasumuvalaisin

Image

 (3)

Hallintalaite

Nro

 

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

9.

Polttoaineen määrä

Image

tai

Image

 (20)

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

Osoitin

Kyllä

 

10.

Moottorin öljynpaine

Image

 (7)  (20)

Merkkivalaisin

Kyllä

Punainen

Osoitin

Kyllä

 

11.

Moottorin jäähdytysnesteen lämpötila

Image

 (7)  (20)

Merkkivalaisin

Kyllä

Punainen

Osoitin

Kyllä

 

12.

Sähköjärjestelmän lataus- tila

Image

 (20)

Merkkivalaisin

Kyllä

Punainen

Osoitin

Kyllä

 

13.

Tuulilasin pyyhkimet

(jatkuva)

Image

Hallintalaite

Kyllä

 

14.

Sähköinen ikkunanlukitus

Image

tai

Image

Hallintalaite

Nro

 

15.

Tuulilasin pesin

Image

Hallintalaite

Kyllä

 

16.

Tuulilasin pesin ja pyyhin

Image

Hallintalaite

Kyllä

 

17.

Tuulilasin huurteen- ja huurunpoisto

(erillinen hallintalaite)

Image

Hallintalaite

Kyllä

 

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

18.

Takalasin huurteen- ja huurunpoisto

(erillinen hallintalaite)

Image

Hallintalaite

Kyllä

 

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

19.

Etu- ja takavalaisimet, sivuvalaisimet ja/tai äärivalaisimet

Image

 (3)  (8)

Hallintalaite

Nro

 

Merkkivalaisin (14)

Kyllä (8)

Vihreä

20.

Pysäköintivalaisimet

Image

Hallintalaite

Nro

 

Merkkivalaisin

Kyllä

Vihreä

21.

Turvavyö

Image

tai

Image

Merkkivalaisin

Kyllä

Punainen

22.

Turvatyynyn toimintahäiriö

Image

 (10)

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen ja/tai punainen

23.

Sivuturvatyynyn toimintahäiriö

Image

 (9)  (10)

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen ja/tai punainen

24.

Matkustajan turvatyyny pois kytkettynä

Image

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

25.

Jarrujärjestelmän toimintahäiriö

Image

 (10)

Merkkivalaisin

Kyllä

Ks. tapauksen mukaan säännöt 13-H ja 13

26.

Lukkiutumattoman jarrujärjestelmän toimintahäiriö

Image

 (11)

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

27.

Nopeusmittari

”km/h”, jos käytetään kilometrejä tai ”mph”, jos käytetään maileja (16)

Osoitin

Kyllä

 

28.

Seisontajarru

Image

 (11)

Merkkivalaisin

Kyllä

Ks. tapauksen mukaan säännöt 13-H ja 13

29.

Äänimerkinantolaite

Image

Hallintalaite

Nro

 

30.

Moottorin sisäinen valvontajärjestelmä tai moottorin toimintahäiriö

Image

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

31.

Dieselin hehkutuslaite

Image

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

32.

Rikastin (kylmäkäynnistyslaite)

Image

Hallintalaite

Nro

 

Merkkivalaisin

 

Keltainen

33.

Ilmastointi

Image

tai A/C

Hallintalaite

Kyllä

 

34.

Automaattivaihteiston valitsimen asento

(pysäköinti)

(peruutus)

(vapaa)

(ajo)

P R N D (12)

Osoitin

Kyllä

 

35.

Moottorin käynnistäminen

Image

 (13)  (21)

Hallintalaite

Nro

 

36.

Moottorin pysäyttäminen

Image

 (13)  (21)

Hallintalaite

Kyllä

 

37.

Jarrupäällysteiden kuluminen

Image

 (11)

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

38.

Lämmitysjärjestelmä

Image

Hallintalaite

Kyllä

 

39.

Lämmitys- ja/tai ilmastointituuletin

Image

 (3)

Hallintalaite

Kyllä

 

40.

Ajovalaisimien tasonsäätö

Image

tai

Image

ja

Image

 (15)

Hallintalaite

Nro

 

41.

Matkamittari

”km”, jos käytetään kilometrejä, tai ”miles”, jos käytetään maileja (17)

Osoitin

Kyllä

 

42a.

Alhainen rengaspaine

(myös toimintahäiriö)

Image

 (18)

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

42b.

Alhainen rengaspaine

(myös toimintahäiriö)

jossa kyseisen renkaan osoitus

Image

 (18)  (19)

Ilmaisin

Kyllä

Keltainen

43.

Ajonvakautusjärjestelmä

Image

(ESC) (19)

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen

44.

Elektroniset ajonvakautusjärjestelmä pois toiminnasta

Image

tai ”ESC OFF” (19)  (22)

Hallintalaite

Kyllä

 

Merkkivalaisin

Kyllä

Keltainen


(1)  Ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman määritelmän mukaisesti (R.E.3) asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.3, kohta 2 – www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29resolutions.html

(2)  Vuoden 1958 sopimuksen sopimuspuolten tunnusnumerot esitetään ajoneuvojen rakennetta koskevan konsolidoidun päätöslauselman (R.E.3) liitteessä 3, asiakirja ECE/TRANS/WP.29/78/Rev. 3 –www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29resolutions.html

(3)  Symbolin ääriviivoin rajatut alueet voidaan esittää myös tummennettuina kuvioina.

(4)  Tähän sääntöön sisältyvät symbolit ovat olennaisilta osin samanlaiset kuin standardissa ISO 2575:2004 kuvatut symbolit. Standardissa ISO 2575:2004 määritetyt mittakaavasuhteet on säilytettävä.

(5)  Nuolipari muodostaa yhden symbolin. Jos hallintalaitteet tai merkkivalaisimet vasemmalle ja oikealle kääntymistä varten toimivat toisistaan riippumatta, kahta nuolta voidaan kuitenkin pitää erillisinä symboleina ja ne voidaan asetella tämän mukaisesti.

(6)  Ei edellytetä, jos kääntymistä osoittavat nuolet, jotka muutoin toimivat toisistaan riippumatta, vilkkuvat yhtäaikaisesti hätävilkun merkkivalaisimena.

(7)  Moottorin öljynpaineen symbolin ja moottorin jäähdytysnesteen lämpötilan symbolin yhdistäminen samaan merkkivalaisimeen on sallittua.

(8)  Erillistä tunnusta ei edellytetä, jos toiminto on yhdistetty valaisimien pääkytkimeen.

(9)  Jos turvatyynyn toimintahäiriön osoittamiseen käytetään yhtä merkkivalaisinta, on käytettävä turvatyynyn toimintahäiriön symbolia (22).

(10)  Sopimuspuolet, jotka tämän säännön voimaantulopäivänä sallivat tai edellyttivät tekstin käyttämistä tämän toiminnon osalta, voivat kuudenkymmenen kuukauden ajan tämän säännön voimaantulopäivästä alkaen tässä määrättyjen symbolien lisäksi edelleen sallia kyseisen tekstin tai edellyttää sitä maahan rekisteröitävissä ajoneuvoissa.

(11)  Jos yhtä merkkivalaisinta käytetään jarrujärjestelmän useamman kuin yhden tilan osoittamiseen, on käytettävä jarrujärjestelmän toimintahäiriön symbolia.

(12)  Kirjain D voidaan korvata tai sitä voidaan täydentää muilla aakkosnumeerisilla merkeillä tai symboleilla, jotka valmistaja on valinnut muiden valintatilojen osoittamiseen.

(13)  Käytetään, kun moottorin hallinta on erotettu avainlukitusjärjestelmästä.

(14)  Ei edellytetä, jos laitepaneelin valot syttyvät automaattisesti, kun valaisimien pääkytkin aktivoidaan.

(15)  Voidaan käyttää symboleja, joissa on neljä tai viisi viivaa.

(16)  Kirjaintunnus voidaan esittää pien- tai suuraakkosin.

(17)  Kirjaintunnus on esitettävä pienaakkosin. Jos yksikkönä on maili, voidaan käyttää lyhennettä.

(18)  Lisäksi jompaakumpaa rengaspaineen merkkivaloa voidaan käyttää rengaspaineen seurantajärjestelmän virhetoiminnan osoittamiseen.

(19)  Esitetty ajoneuvon ääriviivakuva on suositus. Muunlaisia kuvia voidaan käyttää ajoneuvon todellisen muodon esittämiseksi tarkemmin.

(20)  Symboli voidaan näyttää muun kuin sarakkeessa 5 määritellyn värisenä muiden merkitysten esittämiseksi noudattaen standardin ISO 2575–2004 5 kohdassa vahvistettuja värikoodeja.

(21)  Käynnistys- ja sammutustoiminnot voivat olla yhdistetty samaan hallintalaitteeseen. Symbolien vaihtoehtona voidaan käyttää tekstiä ”START” ja/tai ”STOP” tai symbolin ja tekstin yhdistelmää. Teksti voidaan esittää pien- tai suuraakkosin.

(22)  Lisämerkintä OFF voidaan liittää kohdassa 43 tarkoitetun symbolin ääriviivalle tai sen viereen. Merkintöjen OFF tai ESC OFF kirjasin on vain esimerkki. (Huom. merkinnät OFF ja ESC OFF on pidettävä englanninkielisinä eikä niitä siis käännetä).


LIITE 1

ILMOITUS

(Enimmäiskoko: A4 (210 × 297 mm))

Image

Image


LIITE 2

HYVÄKSYNTÄMERKKIEN ASETTELU

MALLI A

(ks. tämän säännön kohta 4.4)

Image

Yllä olevasta ajoneuvoon kiinnitetystä hyväksyntämerkistä käy ilmi, että kyseinen ajoneuvotyyppi on hyväksytty hallintalaitteiden, merkkivalaisimien ja osoittimien sijainnin ja tunnistuksen osalta Alankomaissa (E4) säännön nro 121 nojalla hyväksyntänumerolla 011234. Hyväksyntänumeron kaksi ensimmäistä merkkiä (01) ilmaisevat, että hyväksyntä on myönnetty säännön nro 121 muutossarjan 01 vaatimusten mukaisesti.

MALLI B

(ks. tämän säännön kohta 4.5)

Image

Yllä olevasta ajoneuvoon kiinnitetystä hyväksyntämerkistä käy ilmi, että kyseinen ajoneuvotyyppi on hyväksytty Alankomaissa (E4) säännön nro 121 ja 33 (1) nojalla. Hyväksyntänumeron kaksi ensimmäistä numeroa osoittavat, että hyväksyntien myöntämispäivinä sääntö nro 121 sisälsi muutossarjan 01 ja sääntö nro 33 oli alkuperäisessä muodossaan.


(1)  Tämä luku annetaan ainoastaan esimerkkinä.