30.6.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 173/34


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2022/1033,

annettu 29 päivänä kesäkuuta 2022,

asetuksen (EU) N:o 1305/2013 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse erityistoimenpiteestä, jolla voidaan tarjota poikkeuksellista väliaikaista tukea Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vastatoimena

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 42 artiklan ja 43 artiklan 2 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seuraukset ovat vaikuttaneet unionin viljelijöihin ja maaseutuyrityksiin ennennäkemättömällä tavalla. Erityisesti energian, lannoitteiden ja rehun hintojen nousu on aiheuttanut taloudellisia häiriöitä unionin maatalousalalle ja maaseutuyhteisöille ja johtanut maataloustuotteiden jalostuksen, kaupan pitämisen tai kehittämisen alalla toimivien viljelijöiden ja pienten maaseutuyritysten maksuvalmiusongelmiin. Näin on muodostunut poikkeuksellinen tilanne, johon on puututtava uudella poikkeuksellisella toimenpiteellä.

(2)

Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä unionin maatalous- ja elintarvikealoille aiheutuviin vaikutuksiin reagoimiseksi tällä asetuksella olisi säädettävä uudesta poikkeuksellisesta ja väliaikaisesta toimenpiteestä, jolla puututaan maataloustoiminnan ja maataloustuotteiden jalostuksen, kaupan pitämisen tai kehittämisen aloilla toimivien pienyritysten jatkuvuuden vaarantaviin maksuvalmiusongelmiin.

(3)

Tässä asetuksessa säädetyn toimenpiteen mukaisen tuen, jolla pyritään varmistamaan unionin maatalous- ja elintarvikealan yritysten kilpailukyky ja maatilojen elinkelpoisuus, olisi keskitettävä käytettävissä olevat varat niihin tuensaajiin, joihin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen seuraukset eniten vaikuttavat, ja kyseistä tukea olisi myönnettävä puolueettomin ja syrjimättömin perustein. Tällaisiin perusteisiin olisi viljelijöiden osalta voitava kuulua tuotantoalat, tuotantosuunnat tai tilarakenteet ja pienten ja keskisuurten yritysten, jäljempänä ’pk-yritykset’, osalta alat, toimintatyypit, aluetyypit ja muut erityisrajoitteet.

(4)

Unionin maatalousalan tämänhetkinen vakava kriisi vahvistaa, että siirtymistä kohti kestävyyttä on nopeutettava, jotta tuleviin kriiseihin voidaan varautua paremmin. Tässä asetuksessa säädetyn toimenpiteen mukainen tuki ei sen vuoksi saisi johtaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1305/2013 (3) 59 artiklan 6 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin varatun Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) kokonaisrahoitusosuuden pienenemiseen.

(5)

Tässä asetuksessa säädetyn toimenpiteen kiireellisyyden sekä sen tilapäisyyden ja poikkeuksellisen luonteen vuoksi olisi vahvistettava kertaluonteinen maksu ja toimenpiteen viimeinen mahdollinen soveltamispäivä. Olisi myös noudatettava periaatetta, jonka mukaan komissio suorittaa maksut talousarviomäärärahojen mukaisesti ja käytettävissä olevien varojen rajoissa.

(6)

Jotta niille viljelijöille tai pk-yrityksille, joihin vakavimmat vaikutukset kohdistuvat, voitaisiin myöntää suurempaa tukea, on aiheellista antaa jäsenvaltioille mahdollisuus mukauttaa kertaluontoisten korvausten tasoa tiettyjen tukikelpoisten tuensaajaryhmien osalta esimerkiksi vahvistamalla tiettyjä vaihteluvälejä tai laajoja luokkia puolueettomin ja syrjimättömin perustein.

(7)

Jotta voidaan varmistaa tässä asetuksessa säädetyn toimenpiteen riittävä rahoitus vaarantamatta maaseudun kehittämisohjelmien muita tavoitteita, kyseiselle toimenpiteelle olisi vahvistettava unionin rahoitusosuuden enimmäisosuus.

(8)

Asetus (EU) N:o 1305/2013 olisi sen vuoksi muutettava tämän mukaisesti.

(9)

Asian kiireellisyyden, eli Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen ja tarpeen puuttua kyseisestä hyökkäyksestä unionin maatalous- ja elintarvikealalle aiheutuviin vaikutuksiin, vuoksi olisi poikettava Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen ja Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimukseen liitetyssä kansallisten parlamenttien asemasta Euroopan unionissa tehdyssä pöytäkirjassa N:o 1 olevassa 4 artiklassa määrätystä kahdeksan viikon määräajasta.

(10)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on puuttua Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen unionin maatalous- ja elintarvikealoille luomaan poikkeukselliseen tilanteeseen, vaan se voidaan toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi.

(11)

Koska Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen liittyvään tilanteeseen unionin maatalous- ja elintarvikealoilla on tarpeen reagoida kiireellisesti, tämän asetuksen olisi tultava voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EU) N:o 1305/2013 seuraavasti:

1)

lisätään artikla seuraavasti:

”39 c artikla

Poikkeuksellinen ja väliaikainen tuki viljelijöille ja pk-yrityksille, joihin Venäjän hyökkäys Ukrainaan erityisesti vaikuttaa

1.   Tämän toimenpiteen mukaisella tuella annetaan tässä artiklassa säädetyin edellytyksin kiireellistä apua viljelijöille ja pk-yrityksille, joihin Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäys erityisesti vaikuttaa, ja sen tavoitteena on varmistaa niiden liiketoiminnan jatkuvuus.

2.   Tukea myönnetään viljelijöille tai pk-yrityksille, jotka toimivat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen liitteeseen I kuuluvien maataloustuotteiden tai puuvillan jalostuksen, kaupan pitämisen tai kehittämisen aloilla, kalastustuotteita lukuun ottamatta. Tuotantoprosessista saatu tuotos voi olla tuote, joka ei kuulu mainittuun liitteeseen.

3.   Jäsenvaltioiden on kohdennettava tuki tuensaajille, joihin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutukset ovat kohdistuneet eniten, määrittelemällä saatavilla olevan näytön perusteella tukikelpoisuusedellytykset ja asianomaisen jäsenvaltion tarpeelliseksi katsoessa valintaperusteet, joiden on oltava puolueettomia ja syrjimättömiä. Jäsenvaltioiden myöntämällä tuella on edistettävä elintarviketurvaa tai puututtava markkinoiden epätasapainoon ja tuettava viljelijöitä tai pk-yrityksiä, jotka osallistuvat yhteen tai useampaan seuraavista toimista kyseisten tavoitteiden saavuttamiseksi:

a)

kiertotalous;

b)

ravinnehuolto;

c)

resurssien tehokas käyttö;

d)

ympäristö- ja ilmastoystävälliset tuotantomenetelmät.

4.   Tuki on kertakorvaus, joka maksetaan viimeistään 15 päivänä lokakuuta 2023 toimivaltaisen viranomaisen viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2023 hyväksymien tukihakemusten perusteella. Komissio suorittaa sen jälkeen korvauksen talousarviomäärärahojen mukaisesti ja käytettävissä olevien varojen rajoissa. Tuen taso voidaan eriyttää tuensaajaryhmittäin puolueettomin ja syrjimättömin perustein.

5.   Tuen enimmäismäärä on 15 000 euroa viljelijää kohti ja 100 000 euroa pk-yritystä kohti.

6.   Myöntäessään tukea tämän artiklan nojalla jäsenvaltioiden on otettava huomioon muista kansallisista tai unionin tukivälineistä tai yksityisistä järjestelmistä myönnetty tuki, jolla lievennetään Venäjän Ukrainaan kohdistamasta hyökkäyksestä aiheutuvia vaikutuksia.”;

2)

korvataan 49 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Toimien valinnasta vastaavan jäsenvaltion viranomaisen on varmistettava, että toimet, lukuun ottamatta 18 artiklan 1 kohdan b alakohdan, 24 artiklan 1 kohdan d alakohdan, 28–31, 33, 34 sekä 36–39 c artiklan mukaisia toimia, valitaan tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen valintaperusteiden mukaisesti sekä noudattaen avointa ja hyvin dokumentoitua menettelyä.”;

3)

lisätään 59 artiklaan kohta seuraavasti:

”6 b.   Edellä olevan 39 c artiklan mukaisesti myönnettävä maaseuturahaston tuki saa olla enintään 5 prosenttia maaseuturahastosta maaseudun kehittämisohjelmaan liitteen I toisessa osassa tarkoitetusta vuosille 2021–2022 myönnettävästä kokonaisrahoituksesta.”.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 29 päivänä kesäkuuta 2022.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

R. METSOLA

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. RIESTER


(1)  Lausunto annettu 16. kesäkuuta 2022 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 23. kesäkuuta 2022 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 28. kesäkuuta 2022.

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1305/2013, annettu 17. päivänä joulukuuta 2013, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1698/2005 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 487).