3.5.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 129/18


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2022/693,

annettu 27 päivänä huhtikuuta 2022,

Vanuatun kansalaisia koskevan viisumivapauden tilapäisestä keskeyttämisestä

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon luettelon vahvistamisesta kolmansista maista, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ulkorajoja ylittäessään, ja niistä kolmansista maista, joiden kansalaisia tämä vaatimus ei koske, 14 päivänä marraskuuta 2018 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1806 (1) ja erityisesti sen 8 artiklan 6 kohdan a alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Vanuatun tasavalta mainitaan asetuksen (EU) 2018/1806 liitteessä II niiden kolmansien maiden luettelossa, joiden kansalaisia viisumipakko ei koske näiden ylittäessä jäsenvaltion ulkorajat, kun kyse on kokonaiskestoltaan enintään 90 päivän oleskelusta minkä tahansa 180 päivän jakson aikana. Vanuatun kansalaisiin on sovellettu viisumivapautta 28 päivästä toukokuuta 2015, jolloin Euroopan unionin ja Vanuatun tasavallan välinen sopimus lyhytaikaista oleskelua koskevasta viisumivapaudesta (2), jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin ja sitä alettiin soveltaa väliaikaisesti sopimuksen 8 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Sopimus tuli voimaan 1 päivänä huhtikuuta 2017.

(2)

Neuvosto hyväksyi 3 päivänä maaliskuuta 2022 päätöksen (EU) 2022/366 (3) lyhytaikaista oleskelua koskevasta viisumivapaudesta tehdyn Euroopan unionin ja Vanuatun tasavallan välisen sopimuksen soveltamisen osittaisesta keskeyttämisestä sopimuksen 8 artiklan 4 kohdan mukaisesti. Sopimuksen soveltamisen keskeyttäminen koskee ainoastaan tavallisia passeja, jotka on myönnetty 25 päivästä toukokuuta 2015 lähtien, jolloin Vanuatun toteuttamien sijoittajia koskevien kansalaisuusjärjestelyjen välityksellä hyväksyttyjen hakijoiden määrä alkoi kasvaa merkittävästi.

(3)

Vaikka lyhytaikaista oleskelua koskevasta viisumivapaudesta tehdyn Euroopan unionin ja Vanuatun tasavallan välisen sopimuksen soveltaminen keskeytettiin päätöksellä (EU) 2022/366, keskeyttämisestä on tarpeen säätää myös unionin oikeuden tasolla.

(4)

Asetuksen (EU) 2018/1806 8 artiklan 3 ja 6 kohdassa säädetään, että jos komissiolla on konkreettista ja luotettavaa tietoa 8 artiklan 2 kohdan d alakohdassa tarkoitettujen olosuhteiden esiintymisestä eli että kyseessä on ”jäsenvaltioiden yleiseen järjestykseen tai sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvien riskien tai välittömän uhkan kasvu, erityisesti kyseisen kolmannen maan kansalaisiin liittyvien vakavien rikosten merkittävä kasvu, joka näytetään toteen toimivaltaisten viranomaisten toimittamin objektiivisin, konkreettisin ja asiaankuuluvin tiedoin”, komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksen, jolla viisumivapaus keskeytetään tilapäisesti ja osittain yhdeksäksi kuukaudeksi.

(5)

Vanuatu on toteuttanut 25 päivästä toukokuuta 2015 alkaen sijoittajien kansalaisuusjärjestelyjä. Niiden välityksellä kolmansien maiden kansalaisilla, joilta muutoin vaaditaan viisumi, on mahdollisuus saada Vanuatun kansalaisuus sijoitusta vastaan ja siten viisumivapaa pääsy unioniin.

(6)

Kyseisten järjestelyjen yhteydessä ei edellytetä hakijoiden tosiasiallista asumista tai fyysistä oleskelua Vanuatussa. Hakuprosessia hallinnoivat Vanuatun ulkopuolella (esim. Dubaissa, Thaimaassa ja Malesiassa) sijaitsevat erityiset toimistot, minkä vuoksi hakijan ei tarvitse olla suoraan yhteydessä Vanuatun viranomaisiin. Koska fyysistä haastattelua ei vaadita, Vanuatun viranomaisilla on vähemmän mahdollisuuksia arvioida hakijaa asianmukaisesti tai vahvistaa hakemuksessa esitetyt tiedot, mukaan lukien niiden todenperäisyys ja uskottavuus. Järjestelyjä mainostetaan yleisesti keinona ohittaa Schengen-viisumimenettely ja saada helposti viisumivapaa pääsy EU:hun (4). Vanuatun järjestelyjen houkuttelevuus kaupallisessa mielessä perustuu niiden nopeutettuihin tutkintamenettelyihin ja kevyisiin varojen alkuperää koskeviin tarkastuksiin.

(7)

Vanuatun viranomaiset ovat vahvistaneet, että hakemukset käsitellään hyvin lyhyissä määräajoissa (5). Tällaiset lyhyet käsittelyajat eivät mahdollista ennen kansalaisuuden myöntämistä tehtävää asianmukaista turvallisuustutkintaa eivätkä tietojen vaihtoa hakijan alkuperämaan tai pääasiallisen aiemman asuinmaan kanssa. Koska käsittelyaika on lyhyt eikä tietoja vaihdeta järjestelmällisesti hakijan alkuperämaan kanssa, Vanuatu on myöntänyt kansalaisuuden rikostutkinnan kohteena oleville henkilöille, esimerkiksi Interpolin tietokantoihin merkityille henkilöille.

(8)

Hakemusten hylkäämisaste on erittäin alhainen, mikä tukee komission arviota turvallisuuspuutteista ja tutkinnan heikosta luotettavuudesta. Vanuatun passiviraston 14 päivänä kesäkuuta 2021 toimittamien tietojen mukaan Vanuatu oli maaliskuuhun 2021 mennessä myöntänyt yli 10 500 passia järjestelyjen mukaisia sijoituksia vastaan, ja vuoden 2020 loppuun mennessä Vanuatun viranomaiset olivat hylänneet vain yhden hakemuksen.

(9)

Lisäksi hyväksyttyjen hakijoiden alkuperämaihin kuuluu eräitä maita, jotka on yleensä suljettu muiden kansalaisuusjärjestelyjen ulkopuolelle, kuten Iran ja Afganistan, ja muita maita, joiden kansalaisilta edellytetään viisumia lyhytaikaista EU:ssa oleskelua varten, kuten Nigeria, Jemen, Syyria, Pakistan ja Libya.

(10)

Turvallisuusriskejä pahentaa nimenmuutoksia koskevan lainsäädännön löyhyys. Kuten Vanuatun viranomaiset vahvistivat 15 päivänä huhtikuuta 2021 pidetyssä teknisessä kokouksessa, sijoituksen välityksellä kansalaisuuden saaneet hakijat voivat hakea myös henkilöllisyyden vaihtamista.

(11)

Edellä mainittujen olosuhteiden perusteella voidaan päätellä, että Vanuatun toteuttamien sijoittajien kansalaisuusjärjestelyjen tämänhetkinen muoto ja toimintamalli ovat ristiriidassa unionin viisumipolitiikan tavoitteiden kanssa, sillä unionin viisumipolitiikan yhteydessä säädetään viisumipakon piiriin kuuluvien kolmansien maiden kansalaisten tutkinnasta niiden arviointiperusteiden mukaisesti, jotka vahvistetaan asetuksen (EY) N:o 810/2009 (6) 21 artiklassa ja niiden jäsenvaltioiden, joissa asetusta (EY) N:o 810/2009 ei vielä sovelleta kaikilta osin, vastaavassa kansallisessa lainsäädännössä. Tapauskohtaiset tarkastukset suoritetaan muun muassa yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvien arviointiperusteiden pohjalta. Kyseisten järjestelyjen täytäntöönpanotavalla kierretään lyhytaikaisia viisumeja koskevaa unionin menettelyä ja siihen liittyvää turvallisuus- ja muuttoliikeriskien arviointia.

(12)

Komissio ilmaisi yhteydenpidossaan Vanuatun viranomaisten kanssa lokakuussa 2017, marraskuussa 2019, kesäkuussa 2020 ja maaliskuussa 2021 vakavan huolensa kansalaisuuden myöntämisestä Interpolin tietokantoihin merkityille henkilöille, fyysistä oleskelua tai asuinpaikkaa koskevien vaatimusten puuttumisesta, järjestelyjen lyhyistä käsittelyajoista ja siitä, ettei hakijoiden alkuperämaiden tai aiempien pääasiallisten oleskelumaiden kanssa vaihdeta järjestelmällisesti tietoja, ja varoitti Vanuatun hallitusta mahdollisuudesta ottaa viisumipakko uudelleen käyttöön. Vanuatun esittämät selitykset eivät riittäneet hälventämään näitä huolenaiheita.

(13)

Edellä mainitut tiedot, raportit ja tilastot huomioon ottaen ja asetuksen (EU) 2018/1806 8 artiklan 2 kohdan d alakohdan, 8 artiklan 3 kohdan ja 8 artiklan 6 kohdan mukaisesti komissio katsoo, että kansalaisuuden myöntäminen Vanuatun toteuttamien sijoittajien kansalaisuusjärjestelyjen perusteella lisää jäsenvaltioiden sisäiseen turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen kohdistuvaa riskiä, ja on päättänyt toimien olevan tarpeen.

(14)

Yleiseen järjestykseen ja sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvan riskin kasvua, joka liittyy sijoittajien kansalaisuusjärjestelyjen perusteella kansalaisuuden saaneisiin Vanuatun kansalaisiin, voidaan lieventää ainoastaan viisumivapauden osittaisella keskeyttämisellä.

(15)

Komission olisi asetuksen (EU) 2018/1806 8 artiklan 6 kohdan mukaisesti sisällytettävä käytettävissä olevien tietojen perusteella säädökseen ryhmiä, jotka ovat riittävän suuria, jotta ne edistävät tehokkaasti asianomaisten olosuhteiden korjaamista suhteellisuusperiaatetta noudattaen. Koska Vanuatussa ei tehdä eroa sijoittajien kansalaisuusjärjestelyjen perusteella myönnettyjen passien ja muiden passien välillä, keskeyttämistä olisi sovellettava kaikkiin tavallisiin passeihin, jotka on myönnetty 25 päivästä toukokuuta 2015, jolloin Vanuatu alkoi myöntää huomattavia määriä passeja sijoitusten vastineeksi.

(16)

Vanuatun kansalaisten, jotka ovat tulleet EU:hun ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää, olisi sallittava jatkaa oleskeluaan EU:ssa ja poistua sen alueelta ilman viisumia. Tätä ei tulisi soveltaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 515/2014 (7) 2 artiklan c alakohdassa määriteltyjen jäsenvaltioiden välisten väliaikaisten ulkorajojen ylittämiseen.

(17)

Islannin ja Norjan osalta tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin neuvoston sekä Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välisessä sopimuksessa viimeksi mainittujen osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat neuvoston päätöksen 1999/437/EY (8) 1 artiklan B kohdassa tarkoitettuun alaan.

(18)

Sveitsin osalta tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisessä sopimuksessa Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 1 artiklan B ja C kohdassa, luettuna yhdessä neuvoston päätöksen 2008/146/EY (9) 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan.

(19)

Liechtensteinin osalta tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joita tarkoitetaan Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välisessä pöytäkirjassa Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen Sveitsin valaliiton osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen ja jotka kuuluvat päätöksen 1999/437/EY 1 artiklan B ja C kohdassa, luettuna yhdessä neuvoston päätöksen 2011/350/EU (10) 3 artiklan kanssa, tarkoitettuun alaan.

(20)

Tällä asetuksella kehitetään niitä Schengenin säännöstön määräyksiä, joihin Irlanti ei osallistu neuvoston päätöksen 2002/192/EY (11) mukaisesti; Irlanti ei sen vuoksi osallistu tämän asetuksen hyväksymiseen, asetus ei sido Irlantia eikä sitä sovelleta Irlantiin.

(21)

Tämä asetus on vuoden 2003 liittymisasiakirjan 3 artiklan 1 kohdassa, vuoden 2005 liittymisasiakirjan 4 artiklan 1 kohdassa ja vuoden 2011 liittymisasiakirjan 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu Schengenin säännöstöön perustuva tai muuten siihen liittyvä säädös.

(22)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EU) 2018/1806 11 artiklan1 kohdan mukaisesti perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Viisumivapauden tilapäinen keskeyttäminen

Keskeytetään tilapäisesti asetuksen (EU) 2018/1806 4 artiklan 1 kohdassa säädetyn viisumivapauden soveltaminen Vanuatun 25 päivästä toukokuuta 2015 myöntämien tavallisten passien haltijoihin.

2 artikla

Viisumivapaan oleskelun jatkaminen

Edellä olevan 1 artiklan soveltamisalaan kuuluvat Vanuatun myöntämän passin haltijat, jotka ovat tulleet EU:hun ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää, voivat jatkaa oleskeluaan EU:ssa ja poistua sen alueelta ilman viisumia. Tätä ei sovelleta asetuksen (EU) N:o 515/2014 2 artiklan c alakohdassa määriteltyjen väliaikaisten ulkorajojen ylittämiseen tämän asetuksen voimaantulopäivän jälkeen.

3 artikla

Voimaantulo ja soveltamisaika

Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 4 päivästä toukokuuta 20223 päivään helmikuuta 2023.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan jäsenvaltioissa perussopimusten mukaisesti.

Tehty Brysselissä 27 päivänä huhtikuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 303, 28.11.2018, s. 39.

(2)  EUVL L 173, 3.7.2015, s. 48.

(3)  Neuvoston päätös (EU) 2022/366, annettu 3 päivänä maaliskuuta 2022, lyhytaikaista oleskelua koskevasta viisumivapaudesta tehdyn Euroopan unionin ja Vanuatun tasavallan välisen sopimuksen soveltamisen osittaisesta keskeyttämisestä (EUVL L 69, 4.3.2022, s. 105).

(4)  Vanuatu Key Benefits - GCI UNIT Vanuatu (vanuatu-dsp-citizenship.com)

(5)  How to get citizenship in Vanuatu - GCI UNIT Vanuatu (vanuatu-dsp-citizenship.com): A fast-track immigration plan offers citizenship in Vanuatu in just 14 to 45 days.

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 810/2009, annettu 13 päivänä heinäkuuta 2009, yhteisön viisumisäännöstön laatimisesta (viisumisäännöstö) (EUVL L 243, 15.9.2009, s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 515/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineen perustamisesta osana sisäisen turvallisuuden rahastoa ja päätöksen N:o 574/2007/EY kumoamisesta (EUVL L 150, 20.5.2014, s. 143).

(8)  Neuvoston päätös 1999/437/EY, tehty 17 päivänä toukokuuta 1999, tietyistä Euroopan unionin neuvoston, Islannin tasavallan ja Norjan kuningaskunnan välillä näiden kahden valtion osallistumisesta Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen tehdyn sopimuksen yksityiskohtaisista soveltamissäännöistä (EYVL L 176, 10.7.1999, s. 31).

(9)  Neuvoston päätös 2008/146/EY, tehty 28 päivänä tammikuuta 2008, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton välisen, Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen koskevan sopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 53, 27.2.2008, s. 1).

(10)  Neuvoston päätös 2011/350/EU, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2011, Liechtensteinin ruhtinaskunnan liittymisestä Euroopan unionin, Euroopan yhteisön ja Sveitsin valaliiton väliseen sopimukseen, joka koskee Sveitsin valaliiton osallistumista Schengenin säännöstön täytäntöönpanoon, soveltamiseen ja kehittämiseen, Euroopan unionin, Euroopan yhteisön, Sveitsin valaliiton ja Liechtensteinin ruhtinaskunnan välillä tehtävän pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta, siltä osin kuin kyse on tarkastusten poistamisesta sisärajoilta ja henkilöiden liikkumisesta rajojen yli (EUVL L 160, 18.6.2011, s. 19).

(11)  Neuvoston päätös 2002/192/EY, tehty 28 päivänä helmikuuta 2002, Irlannin pyynnöstä saada osallistua joihinkin Schengenin säännöstön määräyksiin (EYVL L 64, 7.3.2002, s. 20).