13.8.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 291/16


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2021/1352,

annettu 6 päivänä toukokuuta 2021,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1011 täydentämisestä sellaiset edellytykset määrittävillä teknisillä sääntelystandardeilla, joilla varmistetaan, että vertailuarvon määrittämismenetelmät täyttävät laatuvaatimukset

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rahoitusvälineissä ja rahoitussopimuksissa vertailuarvoina tai sijoitusrahastojen arvonkehityksen mittaamisessa käytettävistä indekseistä ja direktiivien 2008/48/EY ja 2014/17/EU sekä asetuksen (EU) N:o 596/2014 muuttamisesta 8 päivänä kesäkuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1011 (1) ja erityisesti sen 12 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Jotta vertailuarvon määrittämisessä käytettävät menetelmät olisivat vakaita ja luotettavia, niissä olisi täsmennettävä käytettyjen syöttötietojen luonne ja kaikki perusteet, joita sovelletaan silloin kun syöttötietojen määrä tai laatu alittaa vaatimustason, joka on välttämätön vertailuarvon määrittämiseksi kyseisillä menetelmillä tarkasti ja luotettavasti, niiden osalta olisi arvioitava niissä käytettyjen keskeisten oletusten ja niillä lasketun vertailuarvon herkkyyden välistä suhdetta, niillä olisi pystyttävä varmistamaan, että edustettuna on se todellinen markkina- tai taloustilanne, jota niillä on tarkoitus mitata, ja niiden olisi sisällettävä sellaisia osatekijöitä, parametrit ja syöttötiedot mukaan luettuina, jotka ovat kohteena olevien markkinoiden mittaamisen kannalta merkityksellisimpiä.

(2)

Vertailuarvo lasketaan sen pohjana olevien arvojen perusteella käyttämällä laskentakaavaa tai muuta laskentamenetelmää. Hallinnoijilla on tietty harkintavalta kaavan muodostamisessa, tarvittavan laskennan suorittamisessa ja syöttötietojen määrittämisessä. Tähän harkintavaltaan liittyy manipuloinnin riski. Hallinnoijien olisi sen vuoksi varmistettava, että silloin kun tällaista harkintavaltaa käytetään, käytössä on asianmukainen valvontajärjestelmä. Asetuksessa (EU) 2016/1011 otetaan huomioon, että vertailuarvoja koskevien menetelmien laatimiseen saattaa sisältyä kunkin yksittäisen hallinnoijan käyttämää harkintavaltaa. On tärkeää, että menetelmät sisältävät selkeät säännöt siitä, milloin ja miten tällaista harkintavaltaa voidaan käyttää, ja etenkin siitä, perustuuko tällainen harkintavalta algoritmiin tai ennalta määritettyihin menetelmiin. Lisäksi menetelmissä olisi selvennettävä, millaisissa olosuhteissa mittaamisen kohteena olevien markkinoiden transaktiotietoja pidetään riittämättöminä.

(3)

On tärkeää, että hallinnoija pystyy laatimaan sellaiset vertailuarvoa koskevat menetelmät, jotka mukautuvat eri markkinaolosuhteisiin ja joita käyttämällä vertailuarvo voidaan laskea mahdollisimman vaihtelevissa markkinaolosuhteissa. Käytettyjen vertailuarvoa koskevien menetelmien olisi sen vuoksi perustuttava riittäviin ja asianmukaisiin vertailuarvon aikaisempiin arvoihin. Samasta syystä ja etenkin jotta vertailuarvon laskenta voitaisiin validoida ja menetelmien suorituskyky arvioida jälkikäteen, vertailuarvon menetelmiin olisi sovellettava saatavilla oleviin transaktiotietoihin perustuvaa toteutumatestausta. Tällainen toteutumatestaus olisi tehtävä jälkikäteen siten, että siinä käytetään sellaisia saatavilla olevia lisätietoja, joita ei ole käytetty vertailuarvon laskennassa, tai muita transaktiotietojen lähteitä, tai siten, että siinä tuotetaan vertailuarvon aikaisemmat arvot. Sen varmistamiseksi, että vertailuarvon menetelmät ovat validoitavissa, on tärkeää, että toteutumatestaus tehdään aina vertailuarvoa koskevien menetelmien vuotuisen uudelleentarkastelun yhteydessä ja lisäksi vertailuarvon tyypin mukaan joko jokaisen kyseisiin menetelmiin tehdyn olennaisen muutoksen jälkeen jatkuvaluonteisesti tai silloin kun vertailuarvoa tarjotaan ensimmäistä kertaa. Toteutumatestauksen tulokset olisi otettava huomioon menetelmissä.

(4)

Jotta vertailuarvon menetelmät olisivat mukautuvia, niillä olisi voitava laskea vertailuarvo mahdollisimman vaihtelevissa olosuhteissa, myös stressikausien markkinaolosuhteissa. Sen vuoksi on tärkeää, että hallinnoijat arvioivat erilaisten markkinaolosuhteiden vaikutuksen menetelmiin käyttämällä aikaisempia tietoja todellisista stressikausien markkinaolosuhteista ja että kriittisten vertailuarvojen tapauksessa käytetään hypoteettisia tietoja teoreettisista stressikausien markkinaolosuhteista.

(5)

Jotta vertailuarvon menetelmät olisivat jäljitettäviä ja todennettavia, niiden olisi mahdollistettava vertailuarvon jokaisen laskennan tarkastaminen ja valvonta jatkuvalta pohjalta. Jäljitettävyyden olisi katettava menetelmien eri vaiheiden dokumentointi ja tarjottava perusta todennettavuudelle, mikä edellyttää, että menetelmillä pystytään tuottamaan vertailuarvon aikaisemmat arvot.

(6)

Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti muiden kuin merkittävien vertailuarvojen ja säänneltyihin tietoihin perustuvien vertailuarvojen hallinnoijille ei saisi aiheutua kohtuutonta hallinnollista rasitetta. Sen vuoksi on aiheellista tarjota tällaisille hallinnoijille mahdollisuus olla noudattamatta tiettyjä kyseisille vertailuarvoille asetettuja laatuvaatimuksia. Lisäksi silloin kun tämä on hallinnoijien toimintojen luonteen, mittakaavan ja monimutkaisuuden, vertailuarvon tarjoamisen ja hallinnoijan minkä tahansa muun toiminnon välisen eturistiriidan todennäköisyyden ja vertailuarvon tarjontaprosessiin liittyvän harkintavallan tason näkökulmasta perusteltua, tiettyjen vertailuarvon hallinnoijien olisi voitava olla noudattamatta tiettyjä vertailuarvon menetelmien mukautumiskykyä koskevia vaatimuksia.

(7)

Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnoksiin, jotka Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen, jäljempänä ’ESMA’, on toimittanut komissiolle.

(8)

ESMA on järjestänyt avoimia julkisia kuulemisia tämän asetuksen perustana olevista teknisten sääntelystandardien luonnoksista, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (2) 37 artiklan mukaisesti perustetulta arvopaperimarkkina-alan osallisryhmältä.

(9)

Jotta varmistettaisiin johdonmukaisuus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2175 (3) 5 artiklan, jolla lisätään asetukseen (EU) 2016/1011 12 artiklan 4 kohta, soveltamispäivän kanssa, tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2022,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Edellytykset, joilla varmistetaan vertailuarvon menetelmien vakaus ja luotettavuus

1.   Asetuksen (EU) 2016/1011 12 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen vertailuarvon menetelmien on oltava sellaisia, että

a)

niillä pystytään varmistamaan, että edustettuna on se todellinen markkina- tai taloustilanne, jota niillä on tarkoitus mitata, ja että ne sisältävät sellaisia osatekijöitä, parametrit ja syöttötiedot mukaan luettuina, jotka ovat kohteena olevien markkinoiden mittaamisen kannalta merkityksellisimpiä;

b)

niiden osalta tehdään arvio käytettyjen keskeisten oletusten ja niillä lasketun vertailuarvon herkkyyden välillä vallitsevasta suhteesta;

c)

niissä täsmennetään käytettyjen syöttötietojen luonne;

d)

niissä määritetään kaikki perusteet, joita sovelletaan silloin kun syöttötietojen määrä tai laatu alittaa vaatimustason, joka on välttämätön vertailuarvon määrittämiseksi kyseisillä menetelmillä tarkasti ja luotettavasti.

2.   Muiden kuin merkittävien vertailuarvojen hallinnoijat voivat päättää olla soveltamatta 1 kohdan b alakohtaa kyseisten vertailuarvojen osalta.

3.   Säänneltyihin tietoihin perustuvien vertailuarvojen hallinnoijat voivat päättää olla soveltamatta 1 kohdan b ja c alakohtaa kyseisten vertailuarvojen osalta.

2 artikla

Edellytykset, joilla varmistetaan, että vertailuarvon menetelmät sisältävät selkeät säännöt siitä, milloin ja miten vertailuarvon määrittämisessä voidaan käyttää harkintavaltaa

Asetuksen (EU) 2016/1011 12 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetuissa vertailuarvon menetelmissä on täsmennettävä kaikki seuraavassa luetellut:

a)

se vertailuarvon laskentavaihe, jossa harkintavaltaa käytetään;

b)

perusteet, joita on käytettävä silloin, kun harkintavaltaa käytetään;

c)

syöttötiedot, jotka on otettava huomioon;

d)

tarvittaessa ei-tyhjentävä luettelo edellytyksistä, joiden täyttyessä

i)

kohteena olevien markkinoiden transaktiotietoja on pidettävä riittämättöminä ja on tarpeen käyttää kyseisiin markkinoihin liittyvien markkinoiden transaktiotietoja;

ii)

menetelmällä ei saada tulosta ja vertailuarvon määrittämisessä on käytettävä harkintavaltaa;

e)

kohteena oleviin markkinoihin liittyvien markkinoiden tyyppi, jota on pidettävä asianmukaisena sovellettaessa d alakohdan i alakohtaa.

3 artikla

Edellytykset, joilla varmistetaan, että vertailuarvon menetelmät ovat tarkkoja, jatkuvia ja validoitavissa, mukaan luettuna tarvittaessa toteutumatestaus suhteessa saatavilla oleviin transaktiotietoihin

1.   Asetuksen (EU) 2016/1011 12 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen vertailuarvon menetelmien on sisällettävä kaikki seuraavassa luetellut:

a)

arvio kyseisillä menetelmillä tuotettujen vertailuarvon aikaisempien arvojen riittävyydestä ja asianmukaisuudesta;

b)

luotettavat syöttötiedot, mahdollisten tiedoista poimittujen otosten asianmukainen koko mukaan luettuna.

2.   Vertailuarvojen hallinnoijien on varmistettava, että vertailuarvojen menetelmien osalta tehtävä toteutumatestaus suoritetaan jälkikäteen ja että se koskee asianmukaista aikahorisonttia.

Toteutumatestaus on tehtävä vähintään vertailuarvon menetelmien jokaisen vuosittaisen uudelleentarkastelun yhteydessä ja aina sen jälkeen, kun kyseisiin menetelmiin on tehty olennainen muutos. Säänneltyihin tietoihin perustuvien vertailuarvojen osalta toteutumatestaus on tehtävä, kun vertailuarvoa tarjotaan ensimmäistä kertaa. Kriittisten vertailuarvojen osalta toteutumatestaus on tehtävä kuukausittain.

Vertailuarvon menetelmien on sisällettävä toteutumatestauksen tulosten arviointi, mukaan lukien prosessit, joilla varmistetaan, että toteutumatestauksessa esiin tulleet systeemiset poikkeamat tunnistetaan ja niihin puututaan asianmukaisesti.

4 artikla

Edellytykset, joilla varmistetaan, että vertailuarvon menetelmät ovat mukautuvia ja takaavat sen, että vertailuarvo voidaan laskea mahdollisimman vaihtelevissa olosuhteissa vaarantamatta sen koskemattomuutta

1.   Hallinnoijien on arvioitava eri markkinaolosuhteiden vaikutusta menetelmiin käyttäen aikaisempia tietoja stressikausien markkinaolosuhteista. Jos asianmukaisia aikaisempia tietoja ei ole saatavilla, kriittisten vertailuarvojen hallinnoijien on käytettävä stressikausien markkinaolosuhteita edustavia hypoteettisia tietoja.

2.   Hallinnoijien on käytettävä menetelmissä parametreja ja oletuksia, joiden avulla voidaan ottaa huomioon useita erilaisia aikaisempia olosuhteita, tai kriittisten vertailuarvojen hallinnoijien tapauksessa useita erilaisia hypoteettisia olosuhteita, mukaan lukien ajanjaksot, joiden aikana markkinoiden volatiliteetti on ollut suurimmillaan, ja lisäksi otettava huomioon useita erilaisia hypoteeseja kohde-etuutena olevien omaisuuserien välisestä korrelaatiosta.

3.   Muiden kuin merkittävien vertailuarvojen hallinnoijat ja säänneltyihin tietoihin perustuvien vertailuarvojen hallinnoijat voivat päättää olla soveltamatta 2 kohtaa kyseisten vertailuarvojen osalta.

4.   Hallinnoijat voivat päättää olla soveltamatta jotakin 1 ja 2 kohdassa säädetyistä vaatimuksista ottaen huomioon seuraavat seikat:

a)

vertailuarvojen tarjonnan luonne, mittakaava ja monimutkaisuus;

b)

vertailuarvojen tarjontaan liittyvän eturistiriidan todennäköisyys;

c)

vertailuarvojen tarjontaprosessiin liittyvän harkintavallan taso.

5 artikla

Edellytykset, joilla varmistetaan vertailuarvon menetelmien jäljitettävyys ja todennettavuus

Vertailuarvojen hallinnoijien on pidettävä dokumentoitua kirjausketjua vertailuarvon laskennasta, menetelmien mukautuvuutta ja toteutumatestauksen tuloksia koskeva mahdollinen arviointi mukaan luettuna.

6 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2022.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 6 päivänä toukokuuta 2021.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 171, 29.6.2016, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).

(3)  Euroopan Parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2175, annettu 18 päivänä joulukuuta 2019, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1093/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1094/2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta annetun asetuksen (EU) N:o 1095/2010, rahoitusvälineiden markkinoista annetun asetuksen (EU) N:o 600/2014, rahoitusvälineissä ja rahoitussopimuksissa vertailuarvoina tai sijoitusrahastojen arvonkehityksen mittaamisessa käytettävistä indekseistä annetun asetuksen (EU) 2016/1011 ja varainsiirtojen mukana toimitettavista tiedoista annetun asetuksen (EU) 2015/847 muuttamisesta (EUVL L 334, 27.12.2019, s. 1).