16.9.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 328/1


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2021/1484,

annettu 8 päivänä syyskuuta 2021,

ehdotetun eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Ensuring Common Commercial Policy conformity with EU Treaties and compliance with international law” rekisteröinnistä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/788 nojalla

(tiedoksiannettu numerolla C(2021) 6607)

(Ainoastaan englanninkielinen teksti on todistusvoimainen)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon eurooppalaisesta kansalaisaloitteesta 17 päivänä huhtikuuta 2019 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/788 (1) ja erityisesti sen 6 artiklan 2 ja 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Pyyntö ehdotetun kansalaisaloitteen ”Ensuring Common Commercial Policy conformity with EU Treaties and compliance with international law” (Yhteinen kauppapolitiikka yhdenmukaiseksi EU:n perussopimusten ja kansainvälisen oikeuden kanssa) rekisteröinnistä esitettiin komissiolle 5 päivänä heinäkuuta 2019.

(2)

Komissio hyväksyi 4 päivänä syyskuuta 2019 päätöksen (EU) 2019/1567 (2), jolla se epäsi kyseisen kansalaisaloitteen rekisteröinnin.

(3)

Päätökseen haettiin muutosta Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa. Unionin yleinen tuomioistuin antoi 12 päivänä toukokuuta 2021 asiassa T-789/19 tuomion (3), jolla se kumosi päätöksen (EU) 2019/1567 sillä perusteella, että komissio oli laiminlyönyt perusteluvelvollisuutensa. Komissio ei etenkään ollut selittänyt, miksi ainoa mahdollinen oikeusperusta ehdotetun säädöksen hyväksymiselle olisi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 215 artikla ja miksi kyseinen säädös ei aiheensa ja tavoitteidensa vuoksi kuulunut yhteisen kauppapolitiikan alaan, minkä vuoksi sitä ei voitu toteuttaa SEUT-sopimuksen 207 artiklan nojalla.

(4)

Tuomion T-789/19 noudattaminen edellyttää, että kyseisen eurooppalaisen kansalaisaloitteen rekisteröinnistä on annettava uusi päätös.

(5)

Päätöksen (EU) 2019/1567 hyväksymisajankohtana sovellettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 211/2011 (4) on 1 päivästä tammikuuta 2020 alkaen kumottu ja korvattu asetuksella (EU) 2019/788. Siksi rekisteröintipyyntö on nyt arvioitava tämän uuden oikeudellisen kehyksen perusteella.

(6)

Komissio ilmoitti järjestäjäryhmälle 8 päivänä kesäkuuta 2021 asetuksen (EU) 2019/788 6 artiklan 4 kohdan mukaisesti arvionsa, jonka mukaan kyseisen asetuksen 6 artiklan 3 kohdan a, d ja e alakohdassa esitetyt rekisteröintivaatimukset täyttyvät ja että 6 artiklan 3 kohdan b alakohdassa säädettyä vaatimusta ei sovelleta. Komissio ei kuitenkaan pystynyt 5 päivänä heinäkuuta 2019 päivätyssä pyynnössä esitetyn aloitteen sanamuodon perusteella päättelemään, täyttäisikö se 6 artiklan 3 kohdan c alakohdan vaatimuksen, ja kehotti siksi järjestäjiä selventämään aloitettaan.

(7)

Komission alustavan arvion mukaan aloitteen tavoitteena oli unionin rajoittavien toimenpiteiden (pakotteiden) hyväksyminen, minkä perusteella siihen sovellettaisiin SEUT-sopimuksen 215 artiklaa, jossa asetetaan ennakkoedellytykseksi Euroopan unionista tehdyn sopimuksen V osaston 2 luvun (Yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa koskevat erityismääräykset) mukainen neuvoston päätös. Komissio selitti, että koska neuvosto ei ole tehnyt tällaista päätöstä, komissio ei voi tehdä ehdotusta ja että ehdotus olisi joka tapauksessa tehtävä yhdessä Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan kanssa. Se totesi myös, että aloitteen sanamuodon perusteella ei ollut selvää, oliko sen ainoana tavoitteena asettaa yleinen kielto kaikille miehitettyjen alueiden laittomista siirtokunnista peräisin oleville tuotteille vai oliko suunnitteilla myös muita unionin rajalla sovellettavia sääntelymuotoja. Lopuksi komissio pyysi järjestäjiä selventämään, onko aloite aluekohtainen vai onko sen tarkoituksena asettaa yleinen kielto, joka ei kohdistu tiettyyn maahan tai alueeseen.

(8)

Järjestäjät lähettivät 17 päivänä heinäkuuta 2021 komission yksiköille kirjeen, jossa selvennettiin aloitteen tavoitteita. Järjestävät selittivät pyrkivänsä siihen, että EU:n kauppapolitiikkaa sovelletaan ainoastaan oikeudellisesti tunnustetuilla alueilla ja että EU:n kauppapolitiikassa varmistetaan nimenomaan kansainväliseen oikeuteen perustuvien rajoitusten vuoksi, ettei kauppaa käydä alueilla, jotka on miehitetty tai jotka on hankittu laittomasti voimankäytöllä.

(9)

Komissiolle toimitettiin 10 päivänä elokuuta 2021 hieman muutettu versio aloitteesta.

(10)

Aloitteen tavoitteet on esitetty seuraavasti: ”Miehitetyillä alueilla toimivien tai tällaisille alueille sijoittautuneiden miehitysvaltion yritysten kanssa tapahtuvan kaupankäynnin säänteleminen estämällä tällaisilta alueilta peräisin olevien tuotteiden tulo EU:n markkinoille. Perussopimusten valvojana komission on varmistettava unionin politiikan johdonmukaisuus ja perusoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden noudattaminen kaikilla EU:n lainsäädännön aloilla, mukaan lukien yhteisen kauppapolitiikan alalla. Komission on ehdotettava yhteiseen kauppapolitiikkaan perustuvia säädöksiä, joilla estetään EU:n oikeushenkilöitä tuomasta miehitetyillä alueilla sijaitsevista laittomista siirtokunnista peräisin olevia tuotteita sekä harjoittamasta vientiä tällaisille alueille, jotta säilytetään sisämarkkinoiden eheys ja estetään tällaisten laittomien tilanteiden säilyttämisen tukeminen tai edistäminen.”

(11)

Siltä osin kuin aloitteessa kehotetaan komissiota antamaan ehdotus säädökseksi, jolla varmistettaisiin, että Euroopan unioni ei käy kauppaa sellaisten miehitysvaltion yritysten kanssa, jotka ovat sijoittautuneet alueille, jotka kansainvälisen oikeuden mukaan on miehitetty, tai toimivat tällaisilla alueilla, aloitteessa pyydetään toimenpidettä, jolla säänneltäisiin EU:n kansainvälistä kauppaa yleisesti, ilman että toimenpidettä kohdistetaan mihinkään tiettyyn maahan tai alueeseen. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan toimenpide, joka ”koskee erityisesti kansainvälistä vaihdantaa, koska sillä pyritään olennaisesti kaupan edistämiseen, helpottamiseen tai sääntelyyn ja sillä on suoria ja välittömiä vaikutuksia kauppaan” (5), kuuluu yhteisen kauppapolitiikan soveltamisalaan, ja se olisi annettava SEUT-sopimuksen 207 artiklan nojalla. Tältä osin vaikuttaa siltä, että aloitteessa kaavailtu toimenpide edellyttäisi tuonti- ja vientikieltojen tai -rajoitusten asettamista alueille, jotka kansainvälisen oikeuden mukaan ovat miehitettyjä. Tällaisella toimenpiteellä olisi siten erityinen yhteys (6) kansainväliseen kauppaan, minkä vuoksi se kuuluisi SEUT-sopimuksen 207 artiklan soveltamisalaan, vaikka sillä pyritäänkin ulkopoliittisiin tavoitteisiin (7).

(12)

Järjestäjien 17 päivänä heinäkuuta 2021 päivätyssä kirjeessä esittämien selvennysten ja hieman muutetun aloitteen perusteella komissio päättelee, että muutetussa aloitteessa komissiota pyydetään esittämään perussopimuksen 207 artiklan mukainen säädösehdotus, jolla olisi varmistettava, että unioni ei käy kauppaa sellaisten miehitysvaltion yritysten kanssa, jotka ovat sijoittautuneet miehitetyille alueille tai toimivat tällaisilla alueilla, ja että aloitteessa siten pyydetään kauppapolitiikan toimenpidettä, joka on luonteeltaan yleinen eikä kohdistu mihinkään tiettyyn maahan tai alueeseen.

(13)

Jotta aloitteen mahdolliset allekirjoittajat ymmärtäisivät aloitteen tavoitteen sellaisena kuin se on rekisteröity, järjestäjäryhmän olisi varmistettava, että aloitteen yksityiskohdat julkaistaan asetuksen (EU) 2019/788 liitteessä III esitetyissä lomakkeissa sekä verkossa, joko keskitetyssä tai järjestäjien omassa tuenilmausten keruujärjestelmässä, mukaan lukien maininta siitä, että aloitteessa pyydetään toimenpidettä, jolla on tarkoitus säännellä EU:n kansainvälistä kauppaa yleisesti, ilman että se kohdistuu mihinkään tiettyyn maahan tai alueeseen.

(14)

Mikään kansalaisaloitteen osista ei näin ollen asetuksen (EU) 2019/788 6 artiklan 3 kohdan c alakohdassa tarkoitetulla tavalla ylitä selvästi komission toimivaltaa tehdä perussopimusten soveltamiseksi ehdotuksia unionin säädöksiksi.

(15)

Tämä päätelmä ei rajoita sen arvioimista, täyttyisivätkö tässä tapauksessa konkreettiset tosiasialliset ja aineelliset edellytykset, joiden perusteella komissio voi toimia, mukaan lukien suhteellisuusperiaatteen noudattaminen.

(16)

Järjestäjäryhmä on antanut riittävän näytön siitä, että asetuksen (EU) 2019/788 5 artiklan 1 ja 2 kohdassa säädetyt vaatimukset täyttyvät, ja nimennyt yhteyshenkilöt mainitun asetuksen 5 artiklan 3 kohdan ensimmäisen alakohdan mukaisesti.

(17)

Kansalaisaloite ei ole selvästi oikeuden väärinkäyttöä, aiheeton tai tehty haitantekotarkoituksessa, eikä se ole myöskään selvästi Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 2 artiklassa esitettyjen unionin arvojen eikä Euroopan unionin perusoikeuskirjaan kirjattujen oikeuksien vastainen.

(18)

Yhteenvetona todetaan, että jos aloitteen ”Ensuring Common Commercial Policy conformity with EU Treaties and compliance with international law” tavoitteisiin sisällytetään vaaditut lisätiedot, aloite täyttää kaikki asetuksen (EU) 2019/788 6 artiklan 3 kohdassa säädetyt vaatimukset, minkä vuoksi se olisi rekisteröitävä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Rekisteröidään eurooppalainen kansalaisaloite ”Ensuring Common Commercial Policy conformity with EU Treaties and compliance with international law”, jonka tavoitteisiin lisätään seuraavat lisätiedot: ”Aloitteessa komissiota pyydetään siten esittämään ehdotus yhteiseen kauppapolitiikkaan kuuluvaksi säädökseksi, joka on luonteeltaan yleinen eikä kohdistu mihinkään tiettyyn maahan tai alueeseen.”

Järjestäjäryhmän on julkaistava aloite sellaisena kuin se on rekisteröitynä asetuksen (EU) 2019/788 liitteessä III esitetyissä lomakkeissa sekä verkossa, joko keskitetyssä tai järjestäjien omassa tuenilmausten keruujärjestelmässä.

Komissio julkaisee rekisterissä samat tiedot aloitteen rekisteröinnin laajuudesta.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu kansalaisaloitteen ”Ensuring Common Commercial Policy conformity with EU Treaties and compliance with international law” järjestäjille, joita edustavat Tom MOERENHOUT ja Giovanni FASSINA, jotka toimivat myös yhteyshenkilöinä.

Tehty Brysselissä 8 päivänä syyskuuta 2021.

Komission puolesta

Věra JOUROVÁ

Varapuheenjohtaja


(1)  EUVL L 130, 17.5.2019, s. 55.

(2)  Komission päätös (EU) 2019/1567, annettu 4 päivänä syyskuuta 2019, ehdotetusta kansalaisaloitteesta ”Ensuring Common Commercial Policy conformity with EU Treaties and compliance with international law” (EUVL L 241, 19.9.2019, s. 12).

(3)  Unionin yleisen tuomioistuimen tuomio 12.5.2021, Tom Moerenhout ym. v. Euroopan komissio, T-789/19, ECLI:EU:T:2021:260.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 211/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, kansalaisaloitteesta (EUVL L 65, 11.3.2011, s. 1).

(5)  Unionin tuomioistuimen tuomio 22.10.2013, komissio v. neuvosto, asia C-137/12, ECLI:EU:C:2013:675, 57 kohta, ja tuomio 18.7.2013, Daiichi Sankyo, asia C-414/11, ECLI:EU:C:2013:520, 51 kohta.

(6)  Unionin tuomioistuimen lausunto 2/15, annettu 16 päivänä toukokuuta 2017, EU:n ja Singaporen välinen vapaakauppasopimus, ECLI:EU:C:2017:376, 37 kohta.

(7)  Unionin tuomioistuimen tuomio 17.10.1995, Werner, asia C-70/94, ECLI:EU:C:1995:328, 10 kohta, ja tuomio 17.10.1995, Leifer, asia C-83/94, ECLI:EU:C:1995:329, 10 kohta.