14.2.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 42/10


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2020/199,

annettu 13 päivänä helmikuuta 2020,

Egyptistä peräisin olevien jatkuvakuituisten lasikuitutuotteiden tuonnin asettamisesta kirjaamisvelvoitteen alaiseksi

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon muista kuin Euroopan unionin jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta 8 päivänä kesäkuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1037 (1) jäljempänä ’perusasetus’ ja erityisesti sen 24 artiklan 5 a kohdan,

on ilmoittanut asiasta jäsenvaltioille,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan komissio, jäljempänä ’komissio’, ilmoitti Euroopan unionin virallisessa lehdessä7 päivänä kesäkuuta 2019 julkaistulla ilmoituksella (2), jäljempänä ’vireillepanoilmoitus’, Egyptistä peräisin olevien jatkuvakuituisten lasikuitutuotteiden tuontia unioniin koskevan tukien vastaisen menettelyn vireillepanosta.

(2)

Menettely pantiin vireille sen jälkeen, kun European Glass fibre Producers Association (APFE), jäljempänä ’valituksen tekijä’, oli tehnyt 24 päivänä huhtikuuta 2019 valituksen sellaisten tuottajien puolesta, joiden osuus jatkuvakuituisten lasikuitutuotteiden kokonaistuotannosta unionissa on yli 25 prosenttia.

(3)

Kyseinen tukien vastainen tutkimus aloitettiin sen jälkeen, kun komissio oli pannut 3 päivänä toukokuuta 2019 vireille erillisen tutkimuksen selvittääkseen, esiintyykö saman mutta Egyptistä ja Bahrainista peräisin olevan tuotteen osalta vahingollista polkumyyntiä (3).

(4)

Tukia ja vahinkoa koskeva tutkimus kattaa 1 päivän huhtikuuta 2018 ja 31 päivän maaliskuuta 2019 välisen ajan, jäljempänä ’tutkimusajanjakso’. Vahinkoa koskevaan arvioon vaikuttavien kehityssuuntausten tarkastelu kattaa ajanjakson 1 päivästä tammikuuta 2016 tutkimusajanjakson loppuun, jäljempänä ’tarkastelujakso’.

1.   Kirjaamisvelvoitteen kohteena oleva tuote

(5)

Kirjaamisvelvoitteen kohteena olevana tuotteena, jäljempänä ’tarkasteltavana oleva tuote’, ovat Egyptistä peräisin olevat enintään 50 mm pituiset silvotut lasikuitusäikeet, jatkuvakuituinen kiertämätön lasikuitulanka, pois luettuna kyllästetty ja päällystetty jatkuvakuituinen kiertämätön lasikuitulanka, jolla on yli 3 prosentin hehkutushäviö (määritetty ISO-standardin 1887 mukaisesti), ja lasikuitufilamenteista valmistetut matot, pois luettuna lasivillasta valmistetut matot, jotka luokitellaan tällä hetkellä CN-koodeihin 7019 11 00, ex 7019 12 00, 7019 31 00 (Taric-koodit 7019120022, 7019120025, 7019120026 ja 7019120039). Tarkasteltavana oleva tuote tunnetaan nimellä ’lasikuituvahvisteet’ tai ’GFR’.

2.   Kirjaamisen perusteet

(6)

Perussetuksen 24 artiklan 5 a kohdan mukaan komissio määrää tulliviranomaiset toteuttamaan aiheelliset toimenpiteet tuonnin kirjaamiseksi 29 a artiklassa tarkoitetulta ennakkoilmoituskaudelta siten, että kyseiseen tuontiin voidaan myöhemmin soveltaa toimenpiteitä kirjaamispäivästä alkaen, jollei sillä ole riittävää näyttöä siitä, että joko perusasetuksen 16 artiklan 4 kohdan c alakohdan tai 16 artiklan 4 kohdan d alakohdan edellytykset eivät täyty.

(7)

Sen vuoksi komissio tarkasteli perusasetuksen 16 artiklan 4 kohdan c ja d alakohdan vaatimuksia sen selvittämiseksi, olisiko tuonti kirjattava ennakkoilmoituskaudelta.

(8)

Kyseisten säännösten perusteella komissio selvittää:

vallitsevatko kriittiset olosuhteet, joissa kyseisten tukea saavien tuotteiden osalta aiheutuu vaikeasti korjattavissa olevaa vahinkoa, joka aiheutuu laajamittaisesta, suhteellisen lyhyen ajan kuluessa tapahtuvasta sellaisen tuotteen tuonnista, joka saa tasoitustullin käyttöönoton mahdollistavaa tukea; ja

katsotaanko tällaisen vahingon toistumisen estämiseksi olevan tarpeen asettaa taannehtivasti tasoitustulleja tälle tuonnille.

2.1   Tasoitustoimenpiteiden käyttöönoton mahdollistavaa tukea saava tuote

(9)

Tukien osalta komissiolla on tässä vaiheessa riittävästi näyttöä siitä, että tarkasteltavana olevan tuotteen vienti Egyptistä on tuettua ja että vientiä harjoittava tuottaja Jushi sai Egyptissä tällaista tukea tutkimusajanjaksolla.

(10)

Valituksessa esitettyihin tukikäytäntöihin sisältyvät:

varojen suora siirto;

valtion saamatta tai kantamatta jäänyt tulo; ja

valtion tarjoamat tavarat tai palvelut riittämättömänä pidettävää vastiketta vastaan.

(11)

Kuten vireillepanoilmoituksessa todettiin, valituksen tekijä väitti edellä mainittujen toimenpiteiden olevan tukia, koska Egyptin valtio (julkiset elimet mukaan lukien) osallistuu niiden rahoitukseen ja niistä koituu etua tarkasteltavana olevan tuotteen vientiä harjoittavalle tuottajalle. Tukien väitetään rajoittuvan tiettyihin yrityksiin tai tuotannonaloihin tai tiettyyn yritysryhmään ja/tai olevan riippuvaisia vientituloksesta, minkä vuoksi ne ovat erityisiä ja tasoitustoimenpiteiden käyttöönoton mahdollistavia.

(12)

Tämä näyttö tuesta on asetettu saataville valituksen avoimessa versiossa, ja sitä on analysoitu tarkemmin näytön riittävyyttä koskevassa muistiossa.

(13)

Näin ollen komissiolla on tässä vaiheessa riittävästi näyttöä, joka viittaa siihen, että lasikuituvahvisteiden vienti Egyptistä hyötyy tasoitustoimenpiteiden käyttöönoton mahdollistavasta tuesta.

2.2   Lasikuituvahvisteiden laajamittainen tuonti Egyptistä suhteellisen lyhyen ajanjakson aikana

(14)

Surveillance 2 -tietokannasta saadut tiedot ja valituksesta saadut vuoden 2015 tiedot osoittavat, että lasikuituvahvisteiden tuonti Egyptistä oli laajamittaista vuosina 2015–2018. Kyseisenä ajanjaksona tuonnin määrä kasvoi 200 prosenttia ja sen markkinaosuus 4,6 prosentista (vuonna 2015) 12,8 prosenttiin (vuonna 2018).

(15)

Jäljempänä olevassa kaaviossa esitetään tuoreempien tietojen pohjalta Egyptistä tuotujen lasikuituvahvisteiden määrä vuosineljännestä kohti tammikuun 2016 ja syyskuun 2019 välisenä aikana. Tämä kattaa tarkastelujakson (1. neljännes 2016–1. neljännes 2019) sekä kaksi neljännestä tutkimusajanjakson jälkeen (2. ja 3. neljännes 2019).

(16)

Tarkastelujakson aikana tapahtui huomattava 130 prosentin kasvu hieman yli 14 000 tonnista (1. neljännes 2016) 32 000 tonniin (1. neljännes 2019), joka kasvatti markkinaosuuden 5 prosentista 14 prosenttiin:

Image 1

(17)

Koska johdanto-osan (3) kappaleessa mainittu erillinen polkumyyntitutkimus koskee saman tuotteen tuontia muun muassa Egyptistä, sen vireillepano on jo saattanut vaikuttaa kyseisessä arvioinnissa tarkasteltaviin kauppavirtoihin. Näin ollen kyseisen tutkimuksen vireillepanopäivä, joka on 3 päivä toukokuuta 2019, katsotaan tässäkin tutkimuksessa päiväksi, jona vireillepanon jälkeinen ajanjakso alkaa, kun arvioidaan tuonnin kehittymistä.

(18)

Tarkasteltaessa Egyptistä vireillepanon jälkeisenä ajanjaksona tullutta tuontia ei ole nähtävissä viitteitä siitä, että mittava tuonti olisi loppunut vaan että se on pikemminkin pysynyt yhtä suurena tai kasvanut:

Tuonti Egyptistä (tonnia)

 

Keskimäärin kuukaudessa (tutkimusajanjaksolla)

Vireillepanon jälkeen (yhteensä) (*1)

Sama jakso tutkimusajanjaksolla (yhteensä) (*2)

Keskimäärin kuukaudessa (vireillepanon jälkeen)

Erotus

Sama jakso tutkimusajanjaksolla – vireillepanon jälkeen (yhteensä)

Erotus

Tutkimusajanjakso (yhteensä) – vireillepanon jälkeen (keskimäärin kuukaudessa)

Egypti

12 014

91 319

92 286

13 045

- 1 %

+ 9 %

Lähde: Surveillance 2 -tietokanta

(19)

Kun tarkastellaan tutkimusajanjaksoa ja ajanjaksoa sen jälkeen, toukokuun ja marraskuun 2019 välisenä aikana kuukausituonnin keskimääräinen volyymi oli 9 prosenttia suurempi kuin tutkimusajanjakson aikana.

(20)

Egyptistä peräisin olevien, unioniin tuotujen lasikuituvahvisteiden kokonaismäärä oli toukokuun ja marraskuun 2019 välisenä aikana lähes yhtä suuri kuin tuotu kokonaismäärä saman ajanjakson aikana vuonna 2018.

(21)

Edellä esitetyn tarkastelun perusteella komissio tuli siihen johtopäätökseen, että tuonti Egyptistä on ollut laajamittaista. Kyseiset määrät sekä markkinaosuuden kasvu tarkastelujakson aikana edustavat perusasetuksen 16 artiklan 4 kohdassa tarkoitettua laajamittaista, suhteellisen lyhyen ajan kuluessa tapahtuvaa tuontia.

(22)

Tuonnin kasvu tapahtui itse asiassa samaan aikaan kuin samaa tarkasteltavana olevaa tuotetta koskeva polkumyyntitutkimus pantiin vireille; kahden edellisen vuosineljänneksen aikana tuonnin suuntaus oli pysynyt laskevana ja vakaampana. Tämä saattaa johtua siitä, että tarkasteltavana olevaa tuote oli mahdollisesti kaupan suojatoimenpiteiden kohteena.

2.3   Kriittiset olosuhteet ja vaikeasti korjattavissa oleva vahinko

(23)

Valituksessa esitetään riittävä näyttö siitä, että unionin tuotannonalalle aiheutuu merkittävää, vaikeasti korjattavissa olevaa vahinkoa Egyptistä tulevan tuonnin vuoksi ja että tämä muodostaa kriittiset olosuhteet.

(24)

Yrityksen Jushi Egypt tuonti unioniin on kasvanut huomattavasti vuodesta 2015, jolloin komissio katsoi, ettei unionin tuotannonalalle aiheutunut vahinkoa (4).

(25)

Komissiolla on riittävästi näyttöä siitä, että vientiä harjoittavien tuottajien tukeminen aiheuttaa unionin tuotannonalalle merkittävää, vaikeasti korjattavissa olevaa vahinkoa. Näyttö koostuu valituksen sisältämistä yksityiskohtaisista tiedoista, jotka koskevat perusasetuksen 8 artiklan 4 kohdassa esitettyjä keskeisiä vahinkotekijöitä.

(26)

Näyttönä edellä tarkoitetuista olosuhteista on muun muassa unionin tuotannonalan tilanteen nopea heikkeneminen, jota kuvaavat voittojen pieneneminen 13 prosentin huipputasolta (vuonna 2016) 4,6 prosenttiin (vuonna 2018) sekä 11 prosenttiyksikön suuruinen markkinaosuuden menetys saman ajanjakson (2016–2018) aikana.

(27)

Tämä heikkeneminen tapahtui samaan aikaan, kun Egyptistä tulevan tuonnin määrä kasvoi edellä esitetyn kaavion mukaisesti ja keskimääräinen tuontihinta laski jäljempänä kuvatulla tavalla.

(28)

Komissio totesi, että Egyptistä tulevien lasikuituvahvisteiden keskimääräinen yksikköhinta oli pudonnut 1 007 eurosta/tonni (1. neljänneksellä 2016) 904 euroon/tonni (tutkimusajanjaksolla). Samaa Egyptistä tulevaa tuotetta koskevan polkumyyntitutkimuksen vireillepanon jälkeen, toukokuun 2019 ja marraskuun 2019 välisenä aikana, yksikköhinta laski edelleen keskimäärin 884 euroon/tonni.

(29)

Vuoteen 2018 mennessä Egyptistä tulevan tuonnin hinnat olivat valituksen mukaan huomattavasti, eli 16 prosenttia, alhaisemmat kuin unionin tuotannonalan hinnat.

(30)

Lisäksi komissio arvioi, onko aiheutunut vahinko vaikeasti korjattavissa. Jotkin lasikuituvahvisteiden käyttäjät hyväksyvät toimittajansa pitkällisellä menettelyllä, minkä vuoksi ne eivät todennäköisesti vaihda takaisin unionin tuottajaan lyhyellä tai edes keskipitkällä aikavälillä, jos ne ovat kerran vaihtaneet kiinalaiseen tai egyptiläiseen toimittajaan. Tällainen uhka markkinaosuuden pysyvästä menettämisestä tai tulojen pienenemisestä on vaikeasti korjattavissa oleva vahinko.

(31)

Sen vuoksi komission päätelmänä oli, että saatavilla olevan näytön perusteella unionin tuotannonalalle aiheutuu vaikeasti korjattavissa olevaa vahinkoa ja olosuhteet ovat kriittiset.

2.4   Vahingon toistumisen estäminen

(32)

Edellä 2.3 jaksossa esitettyjen huomioiden perusteella komissio on katsonut tarpeelliseksi valmistella mahdollista toimenpiteiden taannehtivaa käyttöönottoa kirjaamisvelvoitteella, jotta tällaisen vahingon toistuminen voidaan estää. Tutkimusajanjakson jälkeisen kauden markkinaolosuhteet näyttävät vahvistavan, että kotimaisen tuotannonalan tilanne on heikkenemässä, mikä johtuu alhaisilla hinnoilla tapahtuvan tuetun tuonnin merkittävästä kasvusta.

2.5   Päätelmät

(33)

Komissio katsoi edellä esitetyn perusteella, ettei ole ratkaisevaa näyttöä siitä, että tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnin kirjaaminen ennakkoilmoituskaudelta ei ole perusteltua tässä tapauksessa.

(34)

Näin ollen komissio kirjaa perusasetuksen 24 artiklan 5 a kohdan mukaisesti tarkasteltavana olevan tuotteen tuonnin ennakkoilmoituskaudelta.

3.   Kirjattuun tuontiin liittyvät tulevat tullit

(35)

Perusasetuksen 24 artiklan 5 a kohdan mukaisesti tarkasteltavana olevan tuotteen tuonti on kirjattava perusasetuksen 29 a artiklassa tarkoitetulta ennakkoilmoituskaudelta.

(36)

Mahdollinen tuleva tulli määritetään tämän tukien vastaisen tutkimuksen lopullisten päätelmien perusteella. Tutkimuksen tässä vaiheessa ei voida vielä arvioida Egyptissä annetun tuen määrää. Valituksessa ei esitetä tuen määrästä tarkkaa arviota, jonka perusteella tasoitustullit olisi yleensä määritettävä. Valitus sisältää ainoastaan vuotta 2018 koskevan arvion vahingon korjaavasta tasosta, joka on 22 prosenttia.

(37)

Perusasetuksen 15 artiklan 1 kohdan neljännen alakohdan mukaan tämä tullin arvioitu määrä olisi asianmukainen vain, jos tulli, joka perustuu tasoitustoimenpiteiden käyttöönoton mahdollistavan tuen määrään, on suurempi ja komission selvänä johtopäätöksenä on, ettei ole unionin etujen mukaista määrätä suurempaa tullia.

4.   Henkilötietojen käsittely

(38)

Tämän kirjaamisen yhteydessä kerättyjä henkilötietoja käsitellään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2018/1725 (5) mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1.   Tulliviranomaisten on asetuksen (EU) 2016/1037 24 artiklan 5 a kohdan nojalla toteutettava tarvittavat toimenpiteet Egyptistä peräisin olevien, tällä hetkellä CN-koodeihin 7019 11 00, ex 7019 12 00, 7019 31 00 (Taric-koodit 7019120022, 7019120025, 7019120026 ja 7019120039) luokiteltavien enintään 50 mm:n pituisten silvottujen lasikuitusäikeiden, jatkuvakuituisen kiertämättömän lasikuitulangan, pois luettuna kyllästetty ja päällystetty jatkuvakuituinen kiertämätön lasikuitulanka, jolla on yli 3 prosentin hehkutushäviö (määritetty ISO-standardin 1887 mukaisesti), ja lasikuitufilamenteista valmistettujen mattojen, pois luettuna lasivillasta valmistetut matot, unioniin suuntautuvan tuonnin kirjaamiseksi.

2.   Tuonnin kirjaamisvelvoite päättyy kolmen viikon kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 13 päivänä helmikuuta 2020.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)   EUVL L 176, 30.6.2016, s. 55.

(2)   EUVL C 192, 7.6.2019, s. 30.

(3)  Ilmoitus Bahrainista ja Egyptistä peräisin olevien jatkuvakuituisten lasikuitutuotteiden tuontia koskevan polkumyynnin vastaisen menettelyn vireillepanosta (EUVL C 151, 3.5.2019, s. 4).

(*1)  toukokuusta marraskuuhun 2019

(*2)  toukokuusta marraskuuhun 2018

(4)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2017/724, annettu 24 päivänä huhtikuuta 2017, lopullisen polkumyyntitullin käyttöönotosta tiettyjen Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien jatkuvakuituisten lasikuitutuotteiden tuonnissa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/1036 11 artiklan 2 kohdan mukaisen toimenpiteiden voimassaolon päättymistä koskevan tarkastelun jälkeen (EUVL L 107, 25.4.2017, s. 4).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).