10.1.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

LI 8/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2019/26,

annettu 8 päivänä tammikuuta 2019,

unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön täydentämisestä siltä osin kuin on kyse Yhdistyneen kuningaskunnan eroamisesta unionista

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Yhdistynyt kuningaskunta ilmoitti 29 päivänä maaliskuuta 2017 aikomuksestaan erota unionista Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 50 artiklan nojalla. Perussopimuksia lakataan soveltamasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan sinä päivänä, jona erosopimus tulee voimaan, tai, jollei sopimusta ole, kahden vuoden kuluttua mainitusta ilmoituksesta eli 30 päivänä maaliskuuta 2019, jollei Eurooppa-neuvosto yhteisymmärryksessä Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa päätä yksimielisesti pidentää tätä määräaikaa.

(2)

Erosopimus, sellaisena kuin neuvottelijat ovat sen sopineet, sisältää määräykset järjestelyistä, joiden mukaisesti unionin oikeuden säännöksiä voidaan soveltaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa sen päivän jälkeen, jona perussopimuksia lakataan soveltamasta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Jos kyseinen sopimus tulee voimaan, unionin tyyppihyväksyntälainsäädäntöä sovelletaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa siirtymäkauden aikana mainitun sopimuksen mukaisesti ja sen soveltaminen lakkaa mainitun kauden päätyttyä.

(3)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2007/46/EY (3), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 167/2013 (4), Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 168/2013 (5) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2016/1628 (6) luotiin unionin tyyppihyväksyntää koskeva kattava lainsäädäntökehys.

(4)

Näissä säädöksissä annetaan valmistajille vapaus valita tyyppihyväksyntäviranomainen, jolta ne hakevat tyyppihyväksyntää, jonka nojalla ne voivat saattaa unionin markkinoille ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja ja erillisiä teknisiä yksiköitä.

(5)

Jollei asiasta anneta erityisiä säännöksiä, Yhdistyneen kuningaskunnan eroamisella unionista olisi se vaikutus, että Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen aiemmin unionin säädösten mukaisesti myöntämät EY- ja EU-tyyppihyväksynnät eivät enää takaisi pääsyä unionin markkinoille. Tällaisia tyyppihyväksyntiä on myös valmistajilla, jotka ovat sijoittautuneet muihin jäsenvaltioihin kuin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan. Vaikka Yhdistyneen kuningaskunnan unionin säädösten mukaisesti tyyppihyväksymiä ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja ja erillisiä teknisiä yksiköitä voidaan saattaa unionin markkinoille siihen asti, kun unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa, on tarpeen vahvistaa erityisiä säännöksiä, joilla helpotetaan kyseisten ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden saattamista unionin markkinoille tuon määräajan jälkeen.

(6)

Unionin tyyppihyväksyntälainsäädännössä ei tällä hetkellä säädetä mahdollisuudesta hyväksyä uudelleen tyyppejä, jotka on jo hyväksytty muualla unionissa. Valmistajien olisi kuitenkin voitava jatkaa Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen myöntämiin tyyppihyväksyntiin aiemmin perustuneiden ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden tuotantoa ja saattaa tällaisia tuotteita edelleen unionin markkinoille. Sen vuoksi on tarpeen sallia se, että valmistajat hankkivat uudet tyyppihyväksynnät muiden jäsenvaltioiden kuin Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisilta.

(7)

Tällä asetuksella olisi lisäksi varmistettava, että valmistajat voivat jatkossakin mahdollisimman vapaasti valita uuden unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen. Valmistajan tekemän valinnan ei pitäisi etenkään riippua Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen suostumuksesta eikä Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen ja uuden unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen mahdollisten keskinäisten järjestelyjen olemassaolosta.

(8)

Jotta tarvittava oikeusvarmuus toteutuisi kaikkien asianomaisten sidosryhmien kannalta ja jotta voitaisiin taata valmistajien tasapuoliset toimintaedellytykset, on tarpeen vahvistaa avoimella tavalla yhtäläiset edellytykset, joita sovelletaan kaikissa jäsenvaltioissa.

(9)

Jotta ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden tuotantoa ja markkinoille saattamista voitaisiin jatkaa, olisi niiden vaatimusten, jotka näiden tyyppien on täytettävä hyväksynnän saamiseksi jonkin muun jäsenvaltion kuin Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaiselta, oltava ne vaatimukset, joita sovelletaan uusien ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden saattamiseen markkinoille, eikä ne vaatimukset, joita sovelletaan uusiin tyyppeihin.

(10)

Uusia ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja ja erillisiä teknisiä yksiköitä koskevia vaatimuksia sovelletaan vastaavasti valmistajiin, joilla on jonkin muun jäsenvaltion kuin Yhdistyneen kuningaskunnan myöntämä tyyppihyväksyntä. Asettamalla tämän asetuksen mukaiselle tyyppien hyväksynnälle samat vaatimukset kuin uusien ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden markkinoille saattamiselle pyritään varmistamaan tasapuolinen kohtelu sekä niille valmistajille, joihin Yhdistyneen kuningaskunnan eroaminen vaikuttaa, että niille, joilla on jonkin muun jäsenvaltion kuin Yhdistyneen kuningaskunnan myöntämä tyyppihyväksyntä.

(11)

Minkään tässä asetuksessa ei pitäisi estää ajoneuvon valmistajaa hakemasta vapaaehtoisesti unionin hyväksyntää aiemmin Yhdistyneessä kuningaskunnassa hyväksytylle ajoneuvotyypille tiettyjen sellaisten vaatimusten perusteella, joita sovelletaan uusiin järjestelmien, komponenttien tai erillisten teknisten yksiköiden tyyppeihin, jos ajoneuvon tyyppi säilyy muutoin samanlaisena kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa hyväksytty tyyppi.

(12)

Täysin uusille ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien tai erillisten teknisten yksiköiden tyypeille haettavien hyväksyntien ei pitäisi kuulua tämän asetuksen soveltamisalaan.

(13)

Tämän asetuksen perusteella myönnettävien tyyppihyväksyntien perustana olisi voitava käyttää testausselosteita, jotka on jo esitetty tyyppihyväksynnän saamiseksi Yhdistyneessä kuningaskunnassa, kunhan näiden testausselosteiden perustana olevat vaatimukset eivät ole muuttuneet. Jotta tällaisia Yhdistyneen kuningaskunnan ilmoittaman tutkimuslaitoksen antamia testausselosteita voitaisiin edelleen käyttää, tässä asetuksessa olisi säädettävä poikkeuksesta, joka koskee vaatimusta, jonka mukaan tutkimuslaitoksen on oltava tyyppihyväksynnän myöntävän viranomaisen nimeämä ja jäsenvaltion komissiolle ilmoittama. Jotta voitaisiin kattaa myös aika sen jälkeen, kun unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa, tässä asetuksessa olisi lisäksi säädettävä poikkeuksesta, joka koskee niitä erityisiä vaatimuksia, joita sovelletaan kolmansien maiden tutkimuslaitosten nimeämiseen ja ilmoittamiseen.

(14)

Koska unionin tyyppihyväksyntäviranomaisilla on täysi vastuu myöntämistään uusista unionin tyyppihyväksynnistä, niiden olisi myös voitava harkintansa mukaan vaatia uusien testien suorittamista tarpeelliseksi katsomiensa tyyppihyväksynnän osatekijöiden osalta.

(15)

Jollei tässä asetuksessa toisin säädetä, EY- ja EU-tyyppihyväksyntää koskevia yleisiä sääntöjä olisi sovellettava edelleen.

(16)

Olisi otettava huomioon, että tyyppihyväksyntäviranomaisille osoitettu tehtävä ei pääty ajoneuvon, järjestelmän, komponentin tai erillisen teknisen yksikön tuotantoon tai markkinoille saattamiseen vaan että se jatkuu useiden vuosien ajan siitä, kun nämä ajoneuvot, järjestelmät, komponentit ja erilliset tekniset yksiköt on saatettu markkinoille. Tämä koskee erityisesti käytönaikaista vaatimustenmukaisuutta koskevia velvoitteita direktiivin 2007/46/EY soveltamisalaan kuuluvien ajoneuvojen osalta sekä korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittaviin tietoihin liittyviä velvoitteita ja mahdollisia takaisinvetoja direktiivin 2007/46/EY, asetuksen (EU) N:o 167/2013, asetuksen (EU) N:o 168/2013 tai asetuksen (EU) 2016/1628 soveltamisalaan kuuluvien ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden osalta. Jotta voidaan varmistaa, että olemassa on asiasta vastaava tyyppihyväksyntäviranomainen, on sen vuoksi tarpeen, että unionin tyyppihyväksynnän myöntävä viranomainen ottaa huolehtiakseen näistä velvoitteista myös sellaisten ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden osalta, jotka perustuvat samaan tyyppiin ja jotka on jo saatettu unionin markkinoille Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän perusteella.

(17)

Kun valmistajat käyttävät tässä asetuksessa vahvistettuja menettelyjä, niiden Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän voimassaolo voi päättyä ennen kuin unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa sen vuoksi, että samalle tyypille myönnetään unionin tyyppihyväksyntä. Koska valmistajia ei saisi asettaa epäedulliseen asemaan siksi, että ne ovat tukeutuneet tähän asetukseen, varastossa olevia vaatimustenmukaisia ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja ja erillisiä teknisiä yksiköitä, joiden tuotanto perustuu voimassa olevaan Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntään, olisi voitava saattaa markkinoille, rekisteröidä ja ottaa käyttöön sitten, kun valmistajat ovat saaneet uuden unionin tyyppihyväksynnän, niin kauan kuin unionin tyyppihyväksyntälainsäädäntöä sovelletaan edelleen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa sillä edellytyksellä, että nämä ajoneuvot, järjestelmät, komponentit ja erilliset tekniset yksiköt täyttävät edelleen 1 artiklassa lueteltujen säädösten yleiset vaatimukset. Koska markkinoille saattamisen, rekisteröinnin ja käyttöönoton ajankohdat voivat poiketa toisistaan, sitä ajankohtaa, jona ensimmäinen näistä toimenpiteistä on toteutettu, olisi käytettävä tässä asetuksessa vahvistettujen määräaikojen määrittämiseen.

(18)

On lisäksi tarpeen, että unionin tyyppihyväksyntäviranomainen ottaa huolehtiakseen tietyistä velvoitteista, jotka koskevat sellaisia ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja ja erillisiä teknisiä yksiköitä, jotka on saatettu unionin markkinoille sellaisten Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntien perusteella, joiden voimassaolo on päättynyt direktiivin 2007/46/EY 17 artiklan, asetuksen (EU) N:o 167/2013 32 artiklan, asetuksen (EU) N:o 168/2013 37 artiklan tai asetuksen (EU) 2016/1628 30 artiklan mukaisesti, tai joille ei haeta unionin tyyppihyväksyntää. Jotta voidaan varmistaa, että olemassa on asiasta vastaava unionin tyyppihyväksyntäviranomainen, olisi edellytettävä, että valmistajat pyytävät sitä unionin tyyppihyväksyntäviranomaista, joka hyväksyy aiemmin Yhdistyneessä kuningaskunnassa hyväksyttyjä tyyppejä, ottamaan huolehtiakseen takaisinvetoihin, korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittaviin tietoihin ja käytönaikaisen vaatimustenmukaisuuden tarkastuksiin liittyvistä velvoitteista, siltä osin kuin on kyse muihin tyyppeihin perustuvista ja jo unionin markkinoille saatetuista kyseisten valmistajien ajoneuvoista, järjestelmistä, komponenteista ja erillisistä teknisistä yksiköistä. Jotta voitaisiin rajoittaa unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen huolehtiakseen ottamien velvoitteiden laajuutta, näiden velvoitteiden olisi koskettava ainoastaan ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja ja erillisiä teknisiä yksiköitä, jotka perustuvat 1 päivän tammikuuta 2008 jälkeen myönnettyihin Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntiin.

(19)

Kansallisten viranomaisten päätöksiä, jotka on tehty direktiivin 2007/46/EY 27 artiklan 3 kohdan, asetuksen (EU) N:o 167/2013 39 artiklan 3 kohdan tai asetuksen (EU) N:o 168/2013 44 artiklan 3 kohdan mukaisesti silloin, kun unionin tyyppihyväksyntälainsäädäntöä vielä sovelletaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, ja joilla sallitaan sellaisen tyypin mukaisten sarjan viimeisten ajoneuvojen asettaminen saataville markkinoilla, rekisteröinti, myynti tai käyttöönotto, jonka Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän voimassaolo on päättynyt ennen päivää, jona unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa, olisi edelleen voitava soveltaa.

(20)

Moottoreihin tai sellaisiin ajoneuvoihin ja liikkuviin työkoneisiin, joihin on asennettu tällaisia moottoreita, sovellettavia poikkeuksia ja siirtymäsäännöksiä, jotka vahvistetaan direktiivin 97/68/EY 10 artiklan 7 kohdassa, asetuksen (EU) 2016/1628 34 artiklan 7 ja 8 kohdassa tai 58 artiklan 5–11 kohdassa sekä asetuksen (EU) N:o 167/2013 19 artiklan 6 kohdan, 20 artiklan 8 kohdan, 28 artiklan 6 kohdan ja 53 artiklan 12 kohdan perusteella annetuissa säädöksissä ja joilla sallitaan tällaisten moottoreiden, ajoneuvojen ja liikkuvien työkoneiden saattaminen markkinoille ilman voimassa olevaa tyyppihyväksyntää koskevaa vaatimusta, olisi edelleen sovellettava.

(21)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta eli direktiivin 2007/46/EY, asetuksen (EU) N:o 167/2013, asetuksen (EU) N:o 168/2013 ja asetuksen (EU) 2016/1628 täydentämistä erityisillä säännöillä, jotka liittyvät Yhdistyneen kuningaskunnan eroamiseen unionista, vaan se voidaan sen laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä SEU 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(22)

Jotta valmistajat voivat toteuttaa tarvittavat toimenpiteet valmistautuakseen viipymättä Yhdistyneen kuningaskunnan eroamiseen unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön osalta, tämän asetuksen olisi tultava voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tällä asetuksella täydennetään direktiiviä 2007/46/EY, asetusta (EU) N:o 167/2013, asetusta (EU) N:o 168/2013 ja asetusta (EU) 2016/1628 vahvistamalla erityiset säännökset, jotka koskevat sellaisten ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden EU-tyyppihyväksyntää ja markkinoille saattamista, jotka Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomainen, jäljempänä ’Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomainen’, on tyyppihyväksynyt silloin, kun tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua unionin tyyppihyväksyntälainsäädäntöä vielä sovelletaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

2 artikla

Soveltamisala

1.   Tätä asetusta sovelletaan direktiivin 2007/46/EY, asetuksen (EU) N:o 167/2013, asetuksen (EU) N:o 168/2013 tai asetuksen (EU) 2016/1628 soveltamisalaan kuuluviin ajoneuvoihin, järjestelmiin, komponentteihin ja erillisiin teknisiin yksiköihin ja niiden tyyppeihin, jotka Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomainen on hyväksynyt kyseisten säädösten tai jonkin direktiivin 2007/46/EY liitteessä IV luetellun unionin säädöksen tai jonkin näillä unionin säädöksillä kumotun säädöksen perusteella.

2.   Viittausten tässä asetuksessa tarkoitettuihin erillisiin teknisiin yksiköihin katsotaan kattavan viittaukset asetuksessa (EU) 2016/1628 tarkoitettuihin moottoreihin.

3 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1)

’unionin tyyppihyväksyntäviranomaisella’ jonkin muun jäsenvaltion kuin Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaista;

2)

’Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnällä’ Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen myöntämää EY- tai EU-tyyppihyväksyntää;

3)

’unionin tyyppihyväksynnällä’ unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen tämän asetuksen mukaisesti myöntämää EU-tyyppihyväksyntää.

4 artikla

Unionin tyyppihyväksynnän hakeminen

1.   Poiketen siitä, mitä direktiivin 2007/46/EY 6 artiklan 6 kohdassa ja 7 artiklan 1 kohdassa, asetuksen (EU) N:o 167/2013 21 artiklan 2 kohdassa, asetuksen (EU) N:o 168/2013 26 artiklan 2 kohdassa ja asetuksen (EU) 2016/1628 20 artiklan 1 kohdassa säädetään, valmistaja, jolla on Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntä, jonka voimassaolo ei ole päättynyt direktiivin 2007/46/EY 17 artiklan, asetuksen (EU) N:o 167/2013 32 artiklan, asetuksen (EU) N:o 168/2013 37 artiklan tai asetuksen (EU) 2016/1628 30 artiklan mukaisesti, voi siihen asti, kun tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa, jättää unionin tyyppihyväksyntäviranomaiselle hakemuksen unionin tyyppihyväksynnästä samalle tyypille.

2.   Jotta tyyppi voidaan hyväksyä, sen on täytettävä ne uusien ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien tai erillisten teknisten yksiköiden markkinoille saattamista, rekisteröintiä tai käyttöönottoa koskevat vaatimukset, joita sovelletaan unionin tyyppihyväksynnän voimaantulohetkellä.

3.   Kun valmistaja jättää hakemuksen 1 kohdan mukaisesti, se on velvollinen maksamaan unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen vahvistamat asianmukaiset maksut kustannuksista, joita syntyy unionin tyyppihyväksyntään liittyvien unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen valtuuksien käyttämisestä ja velvoitteiden täyttämisestä.

4.   Kun valmistaja jättää hakemuksen tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti, sen on unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen pyynnöstä toimitettava kaikki asiakirjat ja tiedot, joiden viranomainen katsoo olevan tarpeen voidakseen päättää, myöntääkö se unionin tyyppihyväksynnän 5 artiklan mukaisesti.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuihin asiakirjoihin ja tietoihin voi sisältyä alkuperäinen Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntä, mukaan lukien kaikki muutokset, valmistusasiakirjat ja testausselosteet. Ajoneuvojen osalta tällaiseen pyyntöön voi sisältyä myös EY-, EU- tai E-tyyppihyväksyntä liitteineen osana koko ajoneuvon tyyppihyväksyntää.

5 artikla

Unionin tyyppihyväksynnän myöntämisen edellytykset ja vaikutukset

1.   Poiketen siitä, mitä direktiivin 2007/46/EY 8 artiklan 2 kohdassa, 9 artiklan 1 kohdassa ja 10 artiklan 1 ja 2 kohdassa, asetuksen (EU) N:o 167/2013 6 artiklan 2 kohdassa, asetuksen (EU) N:o 168/2013 7 artiklan 2 kohdassa ja 18 artiklassa ja asetuksen (EU) 2016/1628 6 artiklan 2 kohdassa säädetään, unionin tyyppihyväksyntäviranomainen, joka on vastaanottanut tämän asetuksen 4 artiklan mukaisen hakemuksen, voi myöntää unionin tyyppihyväksynnän ajoneuvolle, järjestelmälle, komponentille tai erilliselle tekniselle yksikölle, jos kyseinen tyyppi unionin tyyppihyväksynnän voimaantulohetkellä täyttää ne vaatimukset, joita sovelletaan uusien ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien tai erillisten teknisten yksiköiden markkinoille saattamiseen, rekisteröintiin tai käyttöönottoon.

2.   Siltä osin kuin uusia vaatimuksia ei sovelleta, unionin tyyppihyväksyntä voidaan myöntää samojen testausselosteiden perusteella kuin ne, joita on aiemmin käytetty Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän myöntämisessä sovellettavien säännösten mukaisesti, riippumatta siitä, onko unionin tyyppihyväksynnän myöntävä jäsenvaltio nimennyt ja ilmoittanut testausselosteen antaneen tutkimuslaitoksen direktiivin 2007/46/EY, asetuksen (EU) N:o 167/2013, asetuksen (EU) N:o 168/2013 tai asetuksen (EU) 2016/1628 mukaisesti, myös sen jälkeen, kun tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tämän artiklan 3 kohdan soveltamista.

3.   Ennen kuin unionin tyyppihyväksyntäviranomainen myöntää unionin tyyppihyväksynnän, se voi vaatia tiettyjen testien toistamista. Tällöin näiden testin suorittajana on oltava tutkimuslaitos, jonka unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen jäsenvaltio on nimennyt ja ilmoittanut direktiivin 2007/46/EY, asetuksen (EU) N:o 167/2013, asetuksen (EU) N:o 168/2013 tai asetuksen (EU) 2016/1628 mukaisesti.

4.   Tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti hyväksytylle tyypille annetaan EU-tyyppihyväksyntätodistus, jossa on numero, joka koostuu sen jäsenvaltion tunnusnumerosta, jonka tyyppihyväksyntäviranomainen myönsi unionin tyyppihyväksynnän, ja 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun sovellettavan säädöksen numerosta. Siihen on sisällytettävä myös sen viimeisimmän muutossäädöksen numero, joka sisältää tyyppihyväksyntävaatimuksia, joiden mukaisesti unionin tyyppihyväksyntä myönnetään. Ajoneuvojen tyyppihyväksyntätodistuksessa ja vaatimustenmukaisuustodistuksessa on oltava kohdassa ”Huomautuksia” maininta ”Tyyppihyväksytty aiemmin:” ja viittaus Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän perusteella annetun EU-tyyppihyväksyntätodistuksen numeroon ja päivämäärään. Järjestelmien, komponenttien tai erillisten teknisten yksiköiden tyyppihyväksyntätodistuksessa on oltava maininta ”Tyyppihyväksytty ja merkitty aiemmin” ja viittaus Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän perusteella annettuun tyyppihyväksyntämerkkiin.

5.   Unionin tyyppihyväksyntä tulee voimaan sen myöntämispäivänä tai hyväksynnässä vahvistettuna myöhempänä päivänä. Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän voimassaolo päättyy unionin tyyppihyväksynnän voimaantulopäivää edeltävänä päivänä. Sen voimassaolo päättyy joka tapauksessa viimeistään sinä päivänä, jona 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa.

6.   Unionin tyyppihyväksyntä katsotaan direktiivissä 2007/46/EY tai jossakin sen liitteessä IV luetellussa säädöksessä, asetuksessa (EU) N:o 167/2013, asetuksessa (EU) N:o 168/2013 tai asetuksessa (EU) 2016/1628 tarkoitetuksi EY- tai EU-tyyppihyväksynnäksi. Kaikkia näiden säädösten säännöksiä, joiden osalta tässä asetuksessa ei säädetä poikkeuksesta, sovelletaan edelleen. Unionin tyyppihyväksyntäviranomainen ottaa täyden vastuun unionin tyyppihyväksynnästä johtuvista velvoitteista.

Unionin tyyppihyväksyntäviranomainen käyttää lisäksi unionin tyyppihyväksynnän voimaantulohetkestä alkaen kaikkia Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen valtuuksia ja täyttää kaikki tämän velvoitteet seuraavien osalta:

a)

ajoneuvot, järjestelmät, komponentit tai erilliset tekniset yksiköt, joiden tuotanto perustuu Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntään ja jotka on jo saatettu markkinoille, rekisteröity tai otettu käyttöön unionissa;

b)

ajoneuvot, järjestelmät, komponentit tai erilliset tekniset yksiköt, joiden tuotanto perustuu Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntään ja jotka on tarkoitus saattaa markkinoille, rekisteröidä tai ottaa käyttöön unionissa kolmannen alakohdan mukaisesti.

Ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja tai erillisiä teknisiä yksiköitä, joiden tuotanto perustuu Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntään, jonka voimassaolo on päättynyt unionin tyyppihyväksynnän myöntämisen seurauksena, voidaan saattaa markkinoille, rekisteröidä ja ottaa käyttöön unionissa siihen asti, kun tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun unionin tyyppihyväksyntälainsäädännön soveltaminen Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa lakkaa, tai, jos unionin tyyppihyväksynnän voimassaolo päättyy ennen kyseistä päivää direktiivin 2007/46/EY 17 artiklan, asetuksen (EU) N:o 167/2013 32 artiklan, asetuksen (EU) N:o 168/2013 37 artiklan tai asetuksen (EU) 2016/1628 30 artiklan mukaisesti, siihen päivään asti, jona unionin tyyppihyväksynnän voimassaolo päättyy. Ajoneuvojen osalta valmistajien on ilmoitettava unionin tyyppihyväksynnän numero vaatimustenmukaisuustodistuksen liitteessä ennen kuin tällaisia ajoneuvoja saatetaan markkinoille, rekisteröidään tai otetaan käyttöön unionissa.

Unionin tyyppihyväksyntäviranomainen ei ole vastuussa Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen teoista tai laiminlyönneistä.

6 artikla

Unionin tyyppihyväksyntäviranomainen, joka vastaa ajoneuvoista, järjestelmistä, komponenteista tai erillisistä teknisistä yksiköistä, joiden tyyppiä ei ole hyväksytty tämän asetuksen mukaisesti

1.   Kun valmistaja hakee unionin tyyppihyväksyntää 4 artiklan mukaisesti, sen on pyydettävä asianomaista unionin tyyppihyväksyntäviranomaista ottamaan huolehtiakseen Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen velvoitteista, jotka koskevat valmistajan muita ajoneuvoja, järjestelmiä, komponentteja tai erillisiä teknisiä yksiköitä, jotka on saatettu markkinoille, rekisteröity tai otettu käyttöön unionissa sellaisten Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntien perusteella, joiden voimassaolo on päättynyt direktiivin 2007/46/EY 17 artiklan, asetuksen (EU) N:o 167/2013 32 artiklan, asetuksen (EU) N:o 168/2013 37 artiklan tai asetuksen (EU) 2016/1628 30 artiklan mukaisesti, tai joille ei haeta unionin tyyppihyväksyntää tämän asetuksen mukaisesti.

Tällainen pyyntö on esitettävä kaikkien sellaisten ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden osalta, jotka perustuvat valmistajalla oleviin 1 päivän tammikuuta 2008 jälkeen myönnettyihin Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntiin, paitsi jos valmistaja esittää unionin tyyppihyväksyntäviranomaiselle todisteet siitä, että se on tehnyt toisen unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen kanssa sopimuksen, joka kattaa tällaiset ajoneuvot, järjestelmät, komponentit ja erilliset tekniset yksiköt.

2.   Unionin tyyppihyväksyntäviranomainen voi myöntää unionin tyyppihyväksynnän 5 artiklan mukaisesti vasta sen jälkeen, kun se on hyväksynyt tämän artiklan 1 kohdan mukaisesti esitetyn pyynnön ja valmistaja on sopinut vastaavansa niistä kustannuksista, joita unionin tyyppihyväksyntäviranomaiselle aiheutuu sen kyseisiin ajoneuvoihin, järjestelmiin, komponentteihin ja erillisiin teknisiin yksiköihin liittyvien valtuuksien käyttämisestä ja velvoitteiden täyttämisestä.

3.   Kun unionin tyyppihyväksyntäviranomainen on hyväksynyt tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun pyynnön ja myöntänyt unionin tyyppihyväksynnän 5 artiklan mukaisesti, sen on käytettävä kaikkia Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen valtuuksia ja täytettävä kaikki tämän velvoitteet, jotka koskevat takaisinvetoja, korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavia tietoja ja käytönaikaisen vaatimustenmukaisuuden tarkastuksia, kaikkien sellaisten ajoneuvojen, järjestelmien, komponenttien tai erillisten teknisten yksiköiden osalta, joiden tuotanto perustuu tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntiin. Unionin tyyppihyväksyntäviranomainen ei ole vastuussa Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen teoista tai laiminlyönneistä.

4.   Unionin tyyppihyväksyntäviranomaisen on ilmoitettava muiden jäsenvaltioiden tyyppihyväksyntäviranomaisille ja komissiolle ne tyypit, joiden osalta se on ottanut huolehtiakseen Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksyntäviranomaisen velvoitteista 1 kohdan mukaisesti.

7 artikla

Erityiset säännökset

Tämä asetus ei estä sellaisen tyypin mukaisten moottorien tai ajoneuvojen ja liikkuvien työkoneiden, joihin on asennettu tällaisia moottoreita, markkinoille saattamista, asettamista saataville markkinoilla, rekisteröintiä tai käyttöönottoa, jonka Yhdistyneen kuningaskunnan tyyppihyväksynnän voimassaolo päättyy silloin, kun tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua unionin tyyppihyväksyntälainsäädäntöä vielä sovelletaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa, direktiivin 97/68/EY 10 artiklan 7 kohdan, asetuksen (EU) 2016/1628 34 artiklan 7 ja 8 kohdan tai 58 artiklan 5–11 kohdan sekä asetuksen (EU) N:o 167/2013 19 artiklan 6 kohdan, 20 artiklan 8 kohdan, 28 artiklan 6 kohdan ja 53 artiklan 12 kohdan perusteella annettujen säädösten mukaisesti.

8 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 8 päivänä tammikuuta 2019.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

A. TAJANI

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. CIAMBA


(1)  EUVL C 440, 6.12.2018, s. 95.

(2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 11. joulukuuta 2018 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 20. joulukuuta 2018.

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/46/EY, annettu 5 päivänä syyskuuta 2007, puitteiden luomisesta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymiselle (EUVL L 263, 9.10.2007, s. 1).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 167/2013, annettu 5 päivänä helmikuuta 2013, maa- ja metsätaloudessa käytettävien ajoneuvojen hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta (EUVL L 60, 2.3.2013, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 168/2013, annettu 15 päivänä tammikuuta 2013, kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen ja nelipyörien hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta (EUVL L 60, 2.3.2013, s. 52).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1628, annettu 14 päivänä syyskuuta 2016, liikkuviin työkoneisiin tarkoitettujen polttomoottoreiden kaasu- ja hiukkaspäästöjen raja-arvoihin ja tyyppihyväksyntään liittyvistä vaatimuksista, asetusten (EU) N:o 1024/2012 ja (EU) N:o 167/2013 muuttamisesta ja direktiivin 97/68/EY muuttamisesta ja kumoamisesta (EUVL L 252, 16.9.2016, s. 53).