16.4.2019   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 105/25


NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2019/615,

annettu 15 päivänä huhtikuuta 2019,

unionin tuesta ydinsulkusopimuksen (NPT) osapuolten vuoden 2020 tarkistuskonferenssiin johtaville toimille

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan 1 kohdan yhdessä sen 31 artiklan 1 kohdan kanssa,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Ydinsulkusopimuksen osapuolten vuoden 2020 tarkistuskonferenssi, jäljempänä ’vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssi’, ajoittuu ydinsulkusopimuksen, jäljempänä ’NPT’, kannalta useaan tärkeään ajankohtaan, sillä sen voimaantulosta tulee tuolloin kuluneeksi 50 vuotta ja vuoden 1995 NPT-tarkistuskonferenssissa tehdyn päätöksen 3 (ydinsulkusopimuksen jatkaminen), jolla NPT:tä jatkettiin määrittämättömäksi ajaksi, hyväksymisestä tulee kuluneeksi 25 vuotta.

(2)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 12 päivänä joulukuuta 2003 joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen Euroopan unionin strategian, jäljempänä ’vuoden 2003 joukkotuhoaseiden vastainen EU:n strategia’. Vuoden 2003 joukkotuhoaseiden vastaisessa EU:n strategiassa mainitaan NPT:n tukeminen ensimmäisenä kansainvälisen tason prioriteettina ja kehotetaan NPT:n, IAEA:n turvavalvontasopimusten ja NPT:hen ja IAEA:n turvavalvontasopimuksiin liitettyjen pöytäkirjojen noudattamiseen kaikilta osin ja niiden maailmanlaajuiseen täytäntöönpanoon.

(3)

Vuoden 2016 Euroopan unionin ulko- ja turvallisuuspoliittisen globaalistrategian ja vuoden 2003 joukkotuhoaseiden vastaisen EU:n strategian mukaisesti unionin toimet perustuvat edelleenkin vakaumukseen siitä, että monenvälinen lähestymistapa turvallisuuteen, myös aseidenriisuntaan ja asesulkuun, on paras tapa pitää yllä kansainvälistä järjestystä, ja siten sitoumukseen pitää voimassa, panna täytäntöön ja vahvistaa monenvälisiä aseidenriisunta- ja asesulkusopimuksia.

(4)

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteerin 24 päivänä toukokuuta 2018 esitetyssä aseidenriisuntaohjelmassa ”Securing our Common Future” (”Yhteisen tulevaisuutemme turvaaminen”) korostettiin, että NPT:tä on alettu pitää kansainvälisen turvallisuusrakenteen keskeisenä pilarina.

(5)

Unioni osallistuu aktiivisesti NPT:n nykyiseen arviointikierrokseen, joka alkoi Wienissä 2–12 päivänä toukokuuta 2017 pidetyllä valmistelukomitean ensimmäisellä kokouksella. Valmistelukomitean toinen kokous pidettiin Genevessä 23 päivästä huhtikuuta4 päivään toukokuuta 2018. Valmistelukomitean kolmas kokous pidetään New Yorkissa 29 päivästä huhtikuuta10 päivään toukokuuta 2019, ja NPT:n osapuolten vuoden 2020 tarkistuskonferenssi pidetään New Yorkissa 27 päivästä huhtikuuta22 päivään toukokuuta 2020.

(6)

Euroopan unioni pitää NPT:tä maailmanlaajuisen ydinsulkujärjestelmän kulmakivenä, ydinaseriisunnan jatkamisen keskeisenä perustana NPT:n VI artiklan mukaisesti sekä tärkeänä tekijänä kehitettäessä edelleen ydinenergiasovelluksia rauhanomaisiin tarkoituksiin. Tältä osin neuvosto hyväksyi yhteisen kannan 2005/329/YUTP (1), päätöksen 2010/212/YUTP (2) ja päätelmät ydinsulkusopimuksen osapuolten yhdeksännestä NPT-tarkistuskonferenssista,

ON HYVÄKSYNT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Jotta voidaan panna välittömästi ja tosiasiallisesti täytäntöön vuoden 2003 joukkotuhoaseiden vastaisen EU:n strategian osat, unioni tukee toimia, joiden tavoitteena on noudattaa NPT:tä ja säilyttää sen loukkaamattomuus painottaen tasapuolisesti NPT:n kolmea yhtä tärkeää ja toisiaan vahvistavaa pilaria: aseidenriisuntaa, asesulkua ja ydinenergian rauhanomaista käyttöä.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetun tavoitteen saavuttamiseksi unioni tukee seuraavia vuoden 2020 tarkistuskonferenssin johtajien toteuttamia tiedotustoimia:

a)

kolme temaattista seminaaria osapuolina oleville valtioille ydinaseriisunnasta, ydinsulusta ja ydinenergian rauhanomaisesta käytöstä.

b)

enintään neljä alueellista kokousta Aasian-Tyynenmeren, Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Karibian sekä Lähi-idän alueella; ja

c)

kaksi oheistapahtumaa yleiskokouksen ensimmäisen komitean 74. kokouksen ja vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin aikana.

Kuvaus tästä hankkeesta on liitteessä.

2 artikla

1.   Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

2.   Yhdistyneiden kansakuntien aseriisuntatoimisto, jäljempänä ’UNODA’, huolehtii 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun hankkeen toteuttamisesta.

3 artikla

1.   Rahoitusohje 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun hankkeen toteuttamiseksi on 1 299 883,68 euroa.

2.   Edellä 1 kohdassa vahvistetulla määrällä rahoitettavia menoja hallinnoidaan unionin talousarvioon sovellettavien menettelyjen ja sääntöjen mukaisesti.

3.   Komissio valvoo 1 kohdassa tarkoitetun rahoitusohjeen asianmukaista hallinnointia. Tätä varten se tekee rahoitussopimuksen UNODAn kanssa. Rahoitussopimuksessa määrätään, että UNODAn on varmistettava unionin osuuden näkyvyys sen suuruuden mukaisesti.

4.   Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetun rahoitussopimuksen mahdollisimman pian tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Se ilmoittaa neuvostolle mahdollisista vaikeuksista kyseisessä prosessissa ja kyseisen rahoitussopimuksen tekopäivästä.

4 artikla

Korkea edustaja tiedottaa säännöllisesti ja vähintään kerran vuodessa neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta UNODAn laatimien selvitysten perusteella. Kyseiset selvitykset ovat perustana neuvoston suorittamalle arvioinnille. Komissio raportoi 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun hankkeen toteuttamiseen liittyvistä rahoitusnäkökohdista.

5 artikla

1.   Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

2.   Tämän päätöksen voimassaolo päättyy 18 kuukauden kuluttua päivästä, jona 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu rahoitussopimus tehdään. Sen voimassaolo päättyy kuitenkin kuuden kuukauden kuluttua sen voimaantulosta, jos kyseistä rahoitussopimusta ei ole tehty viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän päätöksen voimaantulosta.

Tehty Luxemburgissa 15 päivänä huhtikuuta 2019.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

P. DAEA


(1)  Neuvoston yhteinen kanta 2005/329/YUTP, 25 päivältä huhtikuuta 2005, ydinsulkusopimuksen osapuolten vuoden 2005 tarkistuskonferenssista (EUVL L 106, 27.4.2005, s. 32).

(2)  Neuvoston päätös 2010/212/YUTP, annettu 29 päivänä maaliskuuta 2010, Euroopan unionin kannasta ydinsulkusopimuksen osapuolten vuoden 2010 tarkistuskonferenssissa (EUVL L 90, 10.4.2010, s. 8).


LIITE

1.   PÄÄMÄÄRÄT

Vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssi järjestetään ydinsulkujärjestelmän kannalta hyvin merkittävällä hetkellä. Euroopan unioni pitää NPT:tä maailmanlaajuisen ydinsulkujärjestelmän kulmakivenä, ydinaseriisunnan jatkamisen keskeisenä perustana NPT:n VI artiklan mukaisesti sekä tärkeänä tekijänä kehitettäessä edelleen ydinenergiasovelluksia rauhanomaisiin tarkoituksiin.

NPT:n valmistelukomitean kokousten puheenjohtajat ovat vuodesta 2017 alkaen työskennelleet luodakseen tarkistuskierrokseen kuuluvien valmistelukomitean kokousten välille jatkuvuutta, muun muassa laatimalla temaattisia yhteisiä näkemyksiä ja järjestämällä alueellisia kuulemisia Aasian–Tyynenmeren, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan alueella. Kyseisten alueiden valtiot ovat olleet näihin kuulemisiin erittäin tyytyväisiä, sillä ne ovat antaneet pääkaupungeissa toimiville asiantuntijoille pääsyn valmistelukomitean puheenjohtajistoon ja mahdollisuuden vuoropuheluun valtioille, joilla ei ole varaa ylläpitää suuria edustustoja New Yorkissa, Genevessä tai Wienissä, sekä tarjonneet tärkeitä tilaisuuksia keskeisistä alueellisista prioriteeteista keskustelemiseen. Kyseiset kuulemiset ovat antaneet merkittävän lisän virallisissa NPT-puitteissa käytäviin keskusteluihin.

Tämän hankkeen tavoitetta voidaan tukea vuosina 2017 ja 2018 pidettyjen valmistelukomitean kokousten puheenjohtajien tekemän työn pohjalta ja tehostamalla sitä maailmanlaajuisen kuulemisprosessin avulla, johon osallistuvat NPT:n osapuolina olevat valtiot, vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin tuleva puheenjohtaja sekä valmistelukomitean kokousten puheenjohtajat. Tämä hanke edesauttaa konferenssia edeltäviä valmisteluja, sillä tuetaan johtajuutta, joka on tarpeen osapuolina olevien valtioiden kannoissa olevien vivahteiden ymmärtämiseksi ja niiden luottamuksen saavuttamiseksi; ja sillä helpotetaan osapuolina olevien valtioiden ja tulevan puheenjohtajan välistä vuoropuhelua siitä, miten vuonna 2020 saavutettavan onnistumisen tiellä olevat esteet voitetaan.

Tärkeimmät tavoitteet

1.

Saada käsitys vuoden 2020 NPT-tarkistuskierrokseen liittyvistä huolenaiheista ja prioriteeteista valmistelukomitean vuosien 2017, 2018 ja 2019 kokouksissa käytyjen keskustelujen perusteella, myös huolenaiheista ja prioriteeteista alueellisesta näkökulmasta, ja edistää huolenaiheiden ja prioriteettien tehokasta muotoilua vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssissa.

2.

Lisätä tietoisuutta esteistä sekä mahdollisista lähentymisistä NPT:n tarjoamien monien hyötyjen pohjalta, myös ottamalla huomioon laajempi joukko näkemyksiä, joita saadaan sääntelyvirastojen ja tiedekuntien teknisiltä asiantuntijoilta ja parlamentaarikkojen kaltaisilta päätöksentekijöiltä.

3.

Lisätä valtioiden ja tulevan puheenjohtajan välistä luottamusta vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin onnistumiseen vaadittavien tiiviiden suhteiden kehittämiseksi.

4.

Kannustaa valtioita joustavuuteen ja kompromisseihin vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin edellä sekä hakemaan ideoita niin yhteisymmärryksen saavuttamiseksi kuin erimielisyyksien ratkaisemiseksi.

5.

Osallistua etenemissuunnitelman laatimiseen toivotun lopputuloksen saamiseksi vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssista, mukaan lukien mahdolliset toimet ja suositukset NPT:n täysimääräistä täytäntöönpanoa varten.

2.   TOIMIEN KUVAUS

Vuoden 2020 NPT-tarkistuskierroksen tueksi toteutettava unionin hanke pitää sisällään seuraavaa:

a)

Osapuolina oleville valtioille järjestettävät temaattiset seminaarit, joissa käsitellään NPT:n kolmea pilaria: ydinaseriisuntaa, ydinsulkua ja ydinenergian rauhanomaista käyttöä.

Hallitusten edustajille, asiantuntijoille, tiedeyhteisölle, kansalaisyhteiskunnalle ja teollisuudelle suunnatut kolme temaattista seminaaria Genevessä (aseriisunta), New Yorkissa (asesulku) ja Wienissä (rauhanomainen käyttö).

b)

Vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin johtajien toteuttama alueellinen tiedotustoiminta

Enintään neljän alueellisen kokouksen koolle kutsuminen Aasian–Tyynenmeren, Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Karibian sekä Lähi-idän alueella.

c)

Oheistapahtumat

Yleiskokouksen ensimmäisen komitean 74. kokouksen ja vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin aikana järjestettävät kaksi oheistapahtumaa.

Nämä tapahtumat esitetään yksityiskohtaisemmin jäljempänä.

2.1   Temaattiset seminaarit

2.1.1   Tavoite

Kunkin temaattisen seminaarin tavoitteena on lisätä tietoisuutta NPT:n kolmeen pilariin liittyvistä haasteista, mutta myös niihin liittyvistä mahdollisuuksista. Erityisesti seminaareissa pyritään korostamaan NPT:stä jo saatuja lukuisia hyötyjä ja tarvetta säilyttää ne. Seminaareissa pyritään myös kehittämään käytännön toimia ja suosituksia yhteisymmärrykseen pääsemiseksi vuonna 2020.

2.1.2   Hanke sisältää kolme seminaaria:

Kuten todettiin, kussakin seminaarissa käsitellään yhtä NPT:n pilaria: ydinaseriisuntaa, ydinsulkua ja ydinenergian rauhanomaista käyttöä. Näiden kolmen pilarin välisten keskinäisten suhteiden tarkastelun ohella seminaareissa keskustellaan ainakin seuraavista aiheista: edellisillä tarkistuskierroksilla tehtyjen sitoumusten toteuttaminen; jakolinjojen poistaminen siltä osin, miten saadaan aikaan ydinaseeton maailma ja miten sitä pidetään yllä; ydinsulkujärjestelmän vahvistaminen; pääsy ydinteknologian rauhanomaisen käytön tarjoamiin hyötyihin, myös kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen helpottamiseksi; ja NPT-tarkistusprosessin vahvistaminen.

2.1.3   Kokoonpano

Tuleva puheenjohtaja tiedottaa osapuolina oleville valtioille kutakin pilaria koskevasta kehityksestä sekä kuvailee haasteita ja mahdollisuuksia. Alueellisia asiantuntijapaneeleja, asiaan liittyvien kansainvälisten järjestöjen, kuten Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ja täydellisen ydinkoekieltosopimuksen järjestön asiantuntijoita sekä YK:n aseidenriisunnan tutkimuslaitoksen (UNIDIR) asiantuntijoita kutsutaan koolle keskustelun herättämiseksi ja ideoiden muotoilemiseksi. Wienissä pidettävään ydinenergian rauhanomaista käyttöä koskevaan seminaariin osallistuu myös ydinenergian rauhanomaisen käytön alalla toimivien kansallisten elinten ja järjestöjen edustajia.

Seminaareissa järjestetään myös interaktiivisia kyselytilaisuuksia tulevan puheenjohtajan, osapuolina olevien valtioiden edustajien ja asiantuntijoiden kesken.

2.1.4   Sijainti

Kolme temaattista seminaaria järjestetään seuraavasti: Geneve (aseidenriisunta); New York (asesulku) ja Wien (ydinenergian rauhanomainen käyttö).

2.1.5   Aikataulu

Kolme temaattista seminaaria järjestetään valmistelukomitean kolmannen kokouksen (29. huhtikuuta – 10. toukokuuta 2019) jälkeen vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin tulevan puheenjohtajan johdolla ja koordinoimana. Näiden kokousten päivämäärät vahvistetaan valmistelukomitean kolmannen kokouksen jälkeen toukokuun 2019 ja maaliskuun 2020 väliselle ajalle.

2.1.6   Täytäntöönpanoviraston tehtävät:

Sisällön valmistelu:

UNODA kehittää yhteistyössä tulevan puheenjohtajan kanssa seminaarien sisältöä ja esityslistoja ja valitsee puhujat/asiantuntijat.

Logistiikka ja konferenssipalvelut:

UNODA vastaa temaattisten seminaarien logistisista järjestelyistä (tilojen varaaminen, ruokailun järjestäminen, audiovisuaaliset laitteet, osallistujien ja asiantuntijoiden matkustusjärjestelyt jne.).

2.2   Alueelliset kokoukset

2.2.1   Tavoite

Kunkin alueellisen kokouksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä nykytilanteesta, keskustella yhteistyön vaihtoehdoista, löytää ratkaisuja ja luoda suhteita, jotta helpotetaan vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin onnistunutta päätökseen saattamista.

2.2.2   Aiheet

Aasian–Tyynenmeren, Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella järjestettävissä alueellisissa kokouksissa käsitellään kaikkia kolmea NPT:n pilaria. Niissä käsitellään NPT:hen ja sen osapuolina oleviin valtioihin vaikuttavia tärkeimpiä kysymyksiä NPT-valmistelukomitean vuosien 2017, 2018 ja 2019 kokouksissa käytyjen keskustelujen pohjalta ja tarkastellaan kyseisiä kysymyksiä kulloistenkin alueellisten prioriteettien ja huolenaiheiden näkökulmasta. Kyseisiin kysymyksiin kuuluvat ainakin seuraavat: edellisten tarkistuskierrosten aikana tehtyjen sitoumusten toteuttaminen; jakolinjojen poistaminen siltä osin, miten saadaan aikaan ydinaseeton maailma ja miten sitä pidetään yllä; ydinsulkujärjestelmän vahvistaminen; pääsy ydinteknologian rauhanomaisen käytön tarjoamiin hyötyihin, myös kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen helpottamiseksi; ja NPT-tarkistusprosessin vahvistaminen.

Lähi-idän alueellisessa kokouksessa käsitellään erityisesti Lähi-idän ydinaseista ja kaikista muista joukkotuhoaseista ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmistä vapaan vyöhykkeen perustamisesta vuonna 1995 annetun NPT-päätöslauselman täytäntöönpanoa. Haasteet, joita tämä kysymys asettaa vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin onnistumiselle, edellyttävät erillisen kokouksen järjestämistä tällä alueella.

2.2.3   Kokoonpano

Alueelliset kokoukset järjestetään interaktiivisten kuulemisten muodossa. Tulevalle puheenjohtajalle annetaan kussakin alueellisessa kokouksessa tilaisuus esitellä tarkistuskierroksen sen hetkistä tilannetta. Kokouksen puheenjohtaja esittää sen jälkeen valtioille kysymyksiä interaktiivisessa kysymyksiä ja vastauksia -tilaisuudessa.

Kokouksissa hyödynnetään myös alueellisia asiantuntijapaneeleja, muun muassa asiaan liittyvien kansainvälisten järjestöjen, kuten Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ja täydellisen ydinkoekieltosopimuksen järjestön asiantuntijoita sekä YK:n aseidenriisunnan tutkimuslaitoksen (UNIDIR) asiantuntijoita keskustelun ja ideoiden synnyttämiseksi.

2.2.4   Sijainti

Alueellisten kokousten tarkoituksena on tukea vuorovaikutusta tiettyjen alueiden hallitusten kanssa vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin valmistelemiseksi. Seuraavia neljää alueellista kokousta on ehdotettu:

Alueiden / osa-alueiden maat:

Ehdotettu kokouspaikka:

Afrikka

Addis Abeba

Latinalainen Amerikka/Karibia

Buenos Aires

Aasia–Tyynimeri

Jakarta

Lähi-itä

Amman

2.2.5   Aikataulu

Nämä neljä alueellista kokousta järjestetään 12 kuukauden kuluessa maaliskuun 2019 ja maaliskuun 2020 välillä. Alueellisten kokousten täsmällisestä ajankohdasta ja jaksottamisesta (eli alueiden järjestyksestä) päättää täytäntöönpanovirasto yhteistyössä vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin tulevan puheenjohtajan ja unionin kanssa ottaen huomioon YK:n aseidenriisunta-asioiden aikataulun. Kukin alueellinen kokous kestää enintään kaksi päivää. Vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin tuleva puheenjohtaja toimii neljän alueellisen kokouksen puheenjohtajana.

2.2.6   Täytäntöönpanoviraston tehtävät

Sisällön valmistelu:

UNODA kehittää valmistelukomitean kolmen kokouksen puheenjohtajia kuullen ja vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin tulevan puheenjohtajan johdolla alueellisten kokousten sisältöä ja esityslistoja ja valitsee puhujat/asiantuntijat.

Logistiikka ja kokoustuki:

UNODA vastaa yhdessä alueellisten isäntävaltioiden kanssa alueellisten kokousten logistisista järjestelyistä (tilojen varaaminen, ruokailun järjestäminen, audiovisuaaliset laitteet, osallistujien ja asiantuntijoiden matkustusjärjestelyt jne.).

2.3   Oheistapahtumat

Yleiskokouksen ensimmäisen komitean 74. kokouksen (lokakuu 2019) ja vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin aikana järjestetään yhteensä kaksi oheistapahtumaa. Lokakuussa 2019 järjestettävä oheistapahtuma tarjoaa valmistelukomitean kolmen kokouksen puheenjohtajille ja NPT-tarkistuskonferenssin tulevalle puheenjohtajalle tilaisuuden keskustella vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin valmisteluista. Vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin aikana järjestettävä oheistapahtuma tarjoaa tilaisuuden jakaa tietoa temaattisten seminaarien ja alueellisten kokousten tuloksista ja siitä, miten ne ovat edistäneet konferenssin valmisteluja.

2.3.1   Täytäntöönpanoviraston tehtävät

Sisällön valmistelu:

UNODA laatii, valmistelukomitean kolmen kokouksen puheenjohtajia ja vuoden 2020 NPT-tarkistuskonferenssin tulevaa puheenjohtajaa kuullen, oheistapahtumia koskevan yhteenvetoasiakirjan ja esityslistan sekä valitsee puhujat/asiantuntijat.

Logistiikka ja kokoustuki:

UNODA vastaa oheistapahtumien logistisista järjestelyistä (tilojen varaaminen, ruokailun järjestäminen, audiovisuaaliset laitteet, asiantuntijoiden matkustusjärjestelyt jne.).

3.   RAPORTOINTI JA ARVIOINTI

UNODA toimittaa korkealle edustajalle ja komissiolle lopullisen rahoitus- ja toimintakertomuksen, joka sisältää muun muassa saadut kokemukset, sekä kunkin kokouksen jälkeen lyhyet raportit niiden tärkeimmistä tuloksista.

4.   KESTO

Hankkeen toteuttamisen kesto on 18 kuukautta.

5.   EU:N NÄKYVYYS

UNODA toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet julkistaakseen sen, että hanke on unionin rahoittama. Unionin myöntämää tukea korostetaan tulevan puheenjohtajan julkisissa ja suljetuissa esityksissä ja tilanneselvityksissä. Unionin tuki tuodaan esille myös kutsuissa ja muissa asiakirjoissa, joita jaetaan eri tapahtumien osallistujille. UNODA varmistaa, että unioni on edustettuna kaikissa tämän päätöksen mukaisesti tuetuissa tapahtumissa.

6.   TÄYTÄNTÖÖNPANOVIRASTO

Tämän hankkeen toteuttaminen annetaan Yhdistyneiden kansakuntien aseriisuntatoimiston (UNODA) tehtäväksi. Tämä hanke toteutetaan Euroopan komission ja UNODAn välillä tehtävän rahoitussopimuksen mukaisesti.