27.12.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 329/3


NEUVOSTON DIREKTIIVI (EU) 2018/2057,

annettu 20 päivänä joulukuuta 2018,

yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta tietyn kynnysarvon ylittäviin tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin tilapäisesti sovellettavan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin osalta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 113 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (2),

noudattaa erityistä lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komissio ilmoitti 7 päivänä huhtikuuta 2016 antamassaan arvonlisäveroa koskevassa toimintasuunnitelmassa aikovansa esittää ehdotuksen yritystenväliseen rajat ylittävään kauppaan jäsenvaltioiden välillä sovellettavasta lopullisesta arvonlisäverojärjestelmästä, joka perustuu rajat ylittävien tavaroiden luovutusten ja palvelujen suoritusten verotukseen.

(2)

Kun otetaan huomioon arvonlisäveropetosten nykyinen määrä ja se, etteivät tällaiset petokset koske yhtä paljon kaikkia jäsenvaltioita, ja koska lopullisen arvonlisäverojärjestelmän täytäntöönpano kestää useita vuosia, voidaan tarvita joitakin kiireellisiä erityistoimenpiteitä.

(3)

Tässä yhteydessä tietyt jäsenvaltiot ovat laajalle levinneisiin karusellipetoksiin puuttumiseksi pyytäneet lupaa ottaa tilapäisesti käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin, jäljempänä ’yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismi’, johon liittyy tietty liiketoimikohtainen kynnysarvo ja joka poikkeaisi yhdestä nykyisen arvonlisäverojärjestelmän yleisperiaatteesta siltä osin kuin on kyse erissä suoritettavia maksuja koskevasta järjestelmästä. Karusellipetokset johtuvat perimmiltään etenkin nykyisestä yhteisöluovutuksia koskevasta verovapautuksesta, jonka perusteella tavaroita voi hankkia arvonlisäverotta. Monet kauppiaat osallistuvat myöhemmin veropetoksiin, kun ne eivät maksa veroviranomaisille asiakkailtaan saamaansa arvonlisäveroa. Näillä asiakkailla, jotka saavat pätevän laskun, on kuitenkin edelleen oikeus verovähennykseen. Samat tavarat voidaan luovuttaa useita kertoja siten, että tehdään uudelleen verovapaita yhteisöluovutuksia. Samanlaisia karusellipetoksia voi tapahtua myös palvelujen suorittamisen yhteydessä. Poikkeuksella poistettaisiin mahdollisuus tämän tyyppisiin veropetoksiin siten, että nimettäisiin se verovelvollinen, jolle tavarat luovutetaan tai palvelut suoritetaan, velvolliseksi arvonlisäveron maksamiseen.

(4)

Jäsenvaltiot, jotka ovat veroviranomaistensa valmiuksien kehittämisessä eri kehitystasoilla, joutuvat arvonlisäverojärjestelmän täytäntöönpanossa toteuttamaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 27 artiklan ensimmäisessä kohdassa tarkoitetulla tavalla erityisiä ponnisteluja arvonlisäveropetosten suuremman määrän ja tulojen menetysten suhteen.

(5)

Jotta voitaisiin rajoittaa sitä riskiä, että petokset siirtyvät jäsenvaltioiden välillä, niiden jäsenvaltioiden, jotka täyttävät tietyt petosten, etenkin karusellipetosten, määrää koskevat kriteerit ja jotka voivat osoittaa, etteivät muut valvontatoimenpiteet ole riittäviä kyseisten petosten torjumiseksi, olisi sallittava käyttää yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia. Lisäksi niiden olisi osoitettava, että ottamalla käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismi saadaan verosäännöstön noudattamisesta ja veronkannon paranemisesta enemmän arvioitua hyötyä kuin yrityksille ja veroviranomaisille aiheutuu lisärasitusta ja että yrityksille ja veroviranomaisille ei koidu kustannuksia, jotka ovat suurempia kuin muista valvontatoimenpiteistä aiheutuisi.

(6)

Jos jäsenvaltiot päättävät soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, niiden olisi sovellettava sitä kaikkiin rajojen sisäisiin tavaroiden luovutuksiin ja palvelujen suorituksiin, jotka ylittävät tietyn liiketoimikohtaisen kynnysarvon. Yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamista ei tulisi rajoittaa millekään tietylle alalle.

(7)

Jäsenvaltioiden, jotka päättävät soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, olisi otettava käyttöön erityisiä verovelvollisiin sovellettavia sähköisiä raportointivelvoitteita, jotta voidaan varmistaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin tehokas toiminta ja soveltamisen valvonta. Niiden olisi havaittava ja estettävä kaikenlaiset uudet veropetosten muodot, kuten liiketoimien veron perusteen jakaminen keinotekoisesti.

(8)

Jotta voidaan arvioida, johtaako yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönotto yhdessä jäsenvaltiossa siihen, että petokset siirtyisivät muihin jäsenvaltioihin, ja jotta voidaan arvioida mahdollista häiriötä sisämarkkinoiden toiminnalle, on aiheellista säätää erityisestä velvoitteesta vaihtaa tietoja yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltavien ja soveltamattomien jäsenvaltioiden välillä. Kaikessa tietojenvaihdossa on noudatettava sovellettavaa henkilötietojen suojaa ja luottamuksellisuutta koskevia säännöksiä, joissa säädetään muun muassa poikkeuksista ja rajoituksista jäsenvaltioiden tai unionin etujen turvaamiseksi verotuksen alalla.

(9)

Voidakseen arvioida yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen vaikutuksia petolliseen toimintaan avoimella tavalla kyseisten jäsenvaltioiden olisi laadittava sellaisia ennalta määriteltyjä arviointikriteerejä, joilla voidaan arvioida petosten määrää ennen yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamista ja sen jälkeen.

(10)

Päätöksillä, joilla myönnetään lupa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamiseen, olisi talousarviovaikutuksia, jotka voivat olla merkittäviä yhden tai useamman jäsenvaltion kannalta. Näin ollen valta myöntää lupa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamiseen, olisi siirrettävä neuvostolle.

(11)

Jäsenvaltion, joka päättää soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, olisi pyydettävä komissiota ehdottamaan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamista ja toimitettava asiaa koskevat tiedot, jotta komissio voi arvioida tällaisen pyynnön. Komissiolla olisi tarvittaessa oltava mahdollisuus pyytää lisätietoja.

(12)

Ottaen huomioon, että yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisella voi olla odottamattomia vaikutuksia sisämarkkinoiden toimintaan, koska petokset saattavat siirtyä toisiin jäsenvaltioihin, jotka eivät sovella mekanismia, neuvoston olisi tämän vuoksi voitava varotoimenpiteenä kumota kaikki täytäntöönpanopäätökset, joilla myönnetään lupa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamiseen. Koska on reagoitava nopeasti tilanteessa, jossa huomattavan kielteinen vaikutus sisämarkkinoihin on todettu, olisi käytettävä käänteisen yksimielisyyden menettelyä.

(13)

Koska yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin vaikutuksia ei voida tarkasti ennustaa, sen soveltaminen olisi rajattava ajallisesti.

(14)

Jotta vaikutuksia sisämarkkinoihin voidaan seurata tiiviisti, kaikkien jäsenvaltioiden olisi siinä tapauksessa, että yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia sovelletaan vähintään yhdessä jäsenvaltiossa, esitettävä komissiolle kertomuksia, joiden perusteella voidaan arvioida vaikutuksia petoksiin, yrityksille säännösten noudattamisesta aiheutuvia kustannuksia ja petollisen toiminnan siirtymistä yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen johdosta.

(15)

Neuvoston direktiivi 2006/112/EY (3) olisi näin ollen muutettava tämän mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Lisätään direktiiviin 2006/112/EY artikla seuraavasti:

”199 c artikla

1.   Poiketen siitä, mitä 193 artiklassa säädetään, jäsenvaltio voi 30 päivään kesäkuuta 2022 asti ottaa käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin, jäljempänä ’yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismi’, rajojen sisäisten tavaroiden luovutusten tai palvelujen suoritusten osalta, ja säätää, että veronmaksuvelvollinen on verovelvollinen, jonka vastaanottamat kaikki tavaroiden luovutukset ja palvelujen suoritukset ylittävät 17 500 euron kynnysarvon liiketointa kohden.

Jäsenvaltion, joka haluaa ottaa käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin, on täytettävä kaikki seuraavat edellytykset:

a)

jäsenvaltiolla oli komission 23 päivänä elokuuta 2016 julkaisemassa arvonlisäverovajetta koskevassa vuoden 2016 lopullisessa kertomuksessa esitettyjen menetelmien ja lukujen mukaisesti vuonna 2014 arvonlisäverovaje, joka oli ennakoidusta arvonlisäverokertymästä prosentteina ilmaistuna vähintään viisi prosenttiyksikköä yhteisön arvonlisäverovajeen mediaania suurempi; ja

b)

jäsenvaltiossa tehtyjen karusellipetosten osuus on tätä artiklaa koskevan lainsäädäntöehdotuksen yhteydessä esitetyn vaikutustenarvioinnin perusteella suurempi kuin 25 prosenttia kyseisen jäsenvaltion arvonlisäverovajeen kokonaismäärästä;

c)

jäsenvaltio toteaa, että muut valvontatoimenpiteet eivät ole riittäviä karusellipetosten torjumiseksi sen alueella, erityisesti yksilöimällä sovelletut valvontatoimenpiteet ja erityiset syyt niiden tehottomuuteen sekä syyt siihen, miksi hallinnollinen yhteistyö arvonlisäverotuksen alalla on osoittautunut riittämättömäksi;

d)

jäsenvaltio toteaa, että ottamalla käyttöön yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin verosäännöstön noudattamisesta ja veronkannosta saataisiin arvioitua hyötyä vähintään 25 prosenttia enemmän kuin yrityksille ja veroviranomaisille odotettaisiin aiheutuvan lisärasitusta; ja

e)

jäsenvaltio toteaa, että yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönoton tuloksena yrityksille ja veroviranomaisille ei koidu suurempia kustannuksia kuin muiden valvontatoimenpiteiden soveltamisesta aiheutuvat kustannukset.

Jäsenvaltion on liitettävä 3 kohdassa tarkoitettuun pyyntöön arvonlisäverovajetta koskeva laskelma tämän kohdan toisen alakohdan a alakohdassa tarkoitetussa komission julkaisemassa arvonlisäverovajetta koskevassa kertomuksessa esitettyjen menetelmien ja lukujen mukaisesti.

2.   Jäsenvaltioiden, jotka soveltavat yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, on otettava käyttöön asianmukaiset ja tehokkaat sähköiset raportointivelvoitteet, jotka koskevat kaikkia verovelvollisia ja erityisesti sellaisia verovelvollisia, jotka luovuttavat tai vastaanottavat sellaisia tavaroita taikka suorittavat tai vastaanottavat sellaisia palveluja, joihin yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia sovelletaan, varmistaakseen yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen tehokkaan toiminnan ja valvonnan.

3.   Jäsenvaltioiden, jotka haluavat soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, on jätettävä komissiolle tätä koskeva pyyntö ja toimitettava seuraavat tiedot:

a)

yksityiskohtaiset perustelut sille, että 1 kohdassa tarkoitetut edellytykset täyttyvät;

b)

yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen alkamispäivä ja yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin kattama ajanjakso;

c)

toteutettavat toimet, joilla verovelvollisille tiedotetaan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen käyttöönotosta; ja

d)

yksityiskohtainen kuvaus 2 kohdassa tarkoitetuista liitännäistoimenpiteistä.

Jos komissio katsoo, ettei sillä ole kaikkia tarvittavia tietoja, se pyytää lisätietoja, mukaan lukien taustalla olevat menetelmät, oletukset, tutkimukset ja muut täydentävät asiakirjat, kuukauden kuluessa pyynnön vastaanottamisesta. Pyynnön esittävän jäsenvaltion on toimitettava pyydetyt tiedot kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta.

4.   Jos komissio katsoo, että pyyntö täyttää 3 kohdassa säädetyt vaatimukset, sen on viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun se on saanut kaikki tarvittavat tiedot, toimitettava ehdotus neuvostolle. Neuvosto voi yksimielisesti komission ehdotuksesta myöntää pyynnön esittäneelle jäsenvaltiolle luvan yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamiseen. Jos komissio katsoo, että pyyntö ei täytä 3 kohdassa säädettyjä vaatimuksia, se toimittaa saman määräajan kuluessa perustelunsa pyynnön esittäneelle jäsenvaltiolle ja neuvostolle.

5.   Jos sisämarkkinoille on osoitettu aiheutuvan merkittäviä kielteisiä vaikutuksia tämän kohdan toisen alakohdan mukaisesti, komissio ehdottaa viimeistään kolmen kuukauden kulutta siitä, kun se on saanut kaikki tarvittavat tiedot, kaikkien 4 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanopäätösten kumoamista aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisen sellaisen täytäntöönpanopäätöksen voimaantulosta, jolla on myönnetty jollekin jäsenvaltiolle lupa soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia. Neuvoston katsotaan hyväksyneen kumoamisen, jollei neuvosto päätä yksimielisesti hylätä komission ehdotusta 30 päivän kuluessa siitä, kun komissio on antanut sen.

Merkittävät kielteiset vaikutukset on katsottava osoitetuiksi, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

vähintään yksi jäsenvaltio, joka ei sovella yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, ilmoittaa komissiolle yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisesta johtuvasta arvonlisäveropetosten lisääntymisestä sen alueella; ja

b)

komissio toteaa, muun muassa tämän alakohdan a alakohdassa tarkoitettujen jäsenvaltioiden toimittamien tietojen perusteella, että arvonlisäveropetosten lisääntyminen niiden alueella liittyy yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamiseen yhdessä tai useammassa jäsenvaltiossa.

6.   Yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltavien jäsenvaltioiden on toimitettava sähköisessä muodossa kaikille jäsenvaltioille seuraavat tiedot:

a)

niiden henkilöiden nimet, jotka yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen alkamispäivää edeltäneiden 12 kuukauden aikana ovat olleet arvonlisäveropetoksia koskevien rikosoikeudellisten tai hallinnollisten menettelyjen kohteena; ja

b)

niiden henkilöiden nimet, mukaan lukien oikeushenkilöiden ollessa kyseessä niiden johtajien nimet, joiden arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröityminen kyseisessä jäsenvaltiossa päättyy yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönoton jälkeen; ja

c)

niiden henkilöiden nimet, mukaan lukien oikeushenkilöiden ollessa kyseessä niiden johtajien nimet, jotka ovat jättäneet arvonlisäveroilmoituksen antamatta kahdelta peräkkäiseltä verokaudelta yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönoton jälkeen.

Ensimmäisen alakohdan a ja b alakohdassa tarkoitetut tiedot on toimitettava viimeistään kolmen kuukauden kuluttua yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönoton jälkeen, ja niitä on sen jälkeen päivitettävä kolmen kuukauden välein. Ensimmäisen alakohdan c alakohdassa tarkoitetut tiedot on toimitettava viimeistään yhdeksän kuukauden kuluttua yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin käyttöönoton jälkeen, ja niitä on sen jälkeen päivitettävä kolmen kuukauden välein.

Yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltavien jäsenvaltioiden on jätettävä komissiolle välikertomus viimeistään yhden vuoden kuluttua yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen alkamisesta. Kertomuksessa on esitettävä yksityiskohtainen arviointi yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin tehokkuudesta. Kolmen kuukauden kuluttua yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen päättymisestä yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltavien jäsenvaltioiden on jätettävä loppukertomus sen kokonaisvaikutuksista.

7.   Yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltamattomien jäsenvaltioiden on jätettävä komissiolle välikertomus vaikutuksista, joita niiden alueella on aiheutunut yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisesta muissa jäsenvaltiossa. Kertomus on jätettävä komissiolle kolmen kuukauden kuluessa siitä kun yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia on sovellettu jossakin jäsenvaltiossa vähintään vuoden ajan.

Jos vähintään yksi jäsenvaltio soveltaa yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia, yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia soveltamattomien jäsenvaltioiden on jätettävä komissiolle viimeistään 30 päivänä syyskuuta 2022 loppukertomus vaikutuksista, joita niiden alueella on aiheutunut yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisesta muissa jäsenvaltioissa.

8.   Jäsenvaltioiden on 6 kohdassa tarkoitetuissa kertomuksissa arvioitava yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen vaikutuksia seuraavien arviointikriteerien perusteella:

a)

arvonlisäverovajeen kehitys;

b)

arvonlisäveropetosten kehitys, erityisesti karusellipetosten ja vähittäiskaupan tasolla;

c)

verovelvollisille aiheutuvan hallinnollisen rasituksen kehitys;

d)

veroviranomaisille aiheutuvien hallinnollisten kulujen kehitys.

9.   Jäsenvaltioiden on 7 kohdassa tarkoitetuissa kertomuksissa arvioitava yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismin soveltamisen vaikutuksia seuraavien arviointikriteerien perusteella:

a)

arvonlisäveropetosten kehitys, erityisesti karusellipetosten ja vähittäiskaupan tasolla;

b)

petosten siirtyminen jäsenvaltioista, jotka soveltavat tai ovat soveltaneet yleisen käännetyn verovelvollisuuden mekanismia.”

2 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 30 päivään kesäkuuta 2022.

3 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 20 päivänä joulukuuta 2018.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

E. KÖSTINGER


(1)  Lausunto annettu 11.12.2018 (P8_TA(2018)0496).

(2)  Lausunto annettu 31.5.2017 (EUVL C 288, 31.8.2017, s. 52).

(3)  Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1).