31.3.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 87/193


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2017/580,

annettu 24 kesäkuuta 2016,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä rahoitusvälineitä koskeviin toimeksiantoihin liittyvien tietojen säilyttämistä koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rahoitusvälineiden markkinoista sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta 15 päivänä toukokuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 (1) ja erityisesti sen 25 artiklan 3 kohdan neljännen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Kauppapaikkojen ylläpitäjien olisi voitava vapaasti päättää, millä tavoin ne säilyttävät merkityksellisiä tietoja kaikista rahoitusvälineitä koskevista toimeksiannoista. Jotta toimeksiantoja koskevia merkityksellisiä tietoja voitaisiin kuitenkin koota, verrata ja analysoida tehokkaasti ja tuloksekkaasti markkinavalvontatarkoituksiin, tällaiset tiedot olisi annettava toimivaltaisten viranomaisten saataville käyttämällä yhdenmukaisia standardeja ja muotoja, kun toimivaltaiset viranomaiset pyytävät kyseisiä tietoja asetuksen (EU) N:o 600/2014 25 artiklan 2 kohdan nojalla.

(2)

Jotta varmistettaisiin selkeys ja oikeusvarmuus ja vältettäisiin samojen tietojen kaksinkertainen säilyttäminen, tämän asetuksen soveltamisalaan olisi kuuluttava kaikki toimeksiantoihin liittyvät tietoalkiot, mukaan luettuina edellä mainitun asetuksen 26 artiklan 1 ja 3 kohdan mukaisesti ilmoitettavat tiedot.

(3)

Jotta mahdollinen markkinoiden väärinkäyttö tai markkinoiden väärinkäytön yritykset voidaan havaita ja tutkia tehokkaasti, toimivaltaisten viranomaisten on voitava tunnistaa nopeasti sellaiset henkilöt ja yhteisöt, jotka voivat olla merkittävässä määrin osallisina toimeksiantoprosessissa, mukaan luettuina kauppapaikkojen jäsenet tai osapuolet, sijoitus- ja toteutuspäätöksistä vastaavat yhteisöt, välittäjät, jotka eivät toteuta toimeksiantoja, sekä asiakkaat, joiden lukuun toimeksiannot käynnistetään. Sen vuoksi kauppapaikkojen ylläpitäjien olisi säilytettävä tällaisia osapuolia koskevat tunnistetiedot.

(4)

Jotta toimivaltaiset viranomaiset voisivat tunnistaa tehokkaammin tietystä asiakkaasta johtuvat epäilyttävät toimintamuodot, joissa voi olla kyse väärinkäytöstä, myös sellaisessa tapauksessa, jossa asiakas toimii useiden sijoituspalveluyritysten välityksellä, kauppapaikkojen ylläpitäjien olisi kirjattava sellaisten asiakkaiden tunnistetiedot, joiden lukuun niiden jäsenet tai osapuolet ovat antaneet toimeksiannon. Ylläpitäjien olisi annettava tällaisille asiakkaille yksilöllinen tunniste, jotta nämä henkilöt olisi helpompi tunnistaa varmasti ja tehokkaasti, jolloin olisi myös helpompi analysoida tehokkaasti mahdollista markkinoiden väärinkäyttöä, jossa asiakkaat saattavat olla mukana.

(5)

Kauppapaikkojen ylläpitäjiä ei pitäisi vaatia kirjaamaan kaupankäyntiketjun kaikkien asiakkaiden asiakastunnisteita vaan ainoastaan sen asiakkaan tunnisteen, jonka lukuun jäsen tai osapuoli on antanut toimeksiannon.

(6)

On tärkeää tunnistaa markkinatakausstrategiat tai niiden kaltaiset toimet, jotta markkinoiden manipulointi voitaisiin havaita tehokkaasti. Toimivaltaiset viranomaiset voivat tällöin erottaa sellaisen toimeksiantovirran, joka tulee sijoituspalveluyritykseltä, joka toimii toimeksiannon kohteena olevan rahoitusvälineen liikkeeseenlaskijan tai kauppapaikan, jolle toimeksianto on annettu, ennalta määräämien ehtojen perusteella, sellaisesta toimeksiantovirrasta, joka tulee oman tai asiakkaansa harkinnan mukaan toimivalta sijoituspalveluyritykseltä.

(7)

Kaikki tiedot toimeksiannon antamisen, muuttamisen, peruuttamisen, hylkäämisen ja toteuttamisen tarkasta päivämäärästä, kellonajasta ja muista yksityiskohdista olisi säilytettävä. Tämän ansiosta toimeksiannon muutoksia voidaan seurata koko sen voimassaoloajan, mikä voi vaikuttaa merkittävästi mahdollisen markkinoiden manipuloinnin ja front running -toiminnan havaitsemiseen ja arvioimiseen.

(8)

Tarkan ja täydellisen kuvan saamiseksi kauppapaikan tarjouskirjasta toimivaltaiset viranomaiset pyytävät tietoja kaupankäyntivaiheista, joiden aikana rahoitusvälineillä käydään kauppaa. Tällaisten tietojen avulla voidaan määrittää erityisesti, milloin huutokauppavaiheet tai jatkuva kaupankäynti alkavat ja päättyvät ja aiheuttavatko toimeksiannot kaupan hintavaihtelurajojen suunnittelemattomia ylityksiä. Tietoja tarvitaan myös toimeksiantojen välisen vuorovaikutuksen havaitsemiseksi erityisesti silloin, kun kaupankäyntivaiheet päättyvät satunnaisina ajankohtina, kuten huutokaupat. Viitteellisiä huutokauppahintoja ja -volyymejä koskevat tiedot auttaisivat myös huutokaupan mahdollisen manipuloinnin analysoinnissa. Koska yksittäinen toimeksianto voi vaikuttaa huutokauppahintaan, huutokauppavolyymiin tai molempiin, toimivaltaisten viranomaisten täytyy nähdä kunkin toimeksiannon vaikutus näihin arvoihin. Ilman näitä tietoja on vaikea määrittää, mikä toimeksianto on vaikuttanut kyseisiin arvoihin. Lisäksi jokaiselle merkittävälle tapahtumalle olisi annettava järjestysnumero, jotta tapahtumien järjestys voitaisiin määrittää, kun vähintään kaksi tapahtumaa toteutuu samanaikaisesti.

(9)

Toimeksiantojen aseman määrittäminen tarjouskirjassa antaa mahdollisuuden rekonstruoida tarjouskirja ja analysoida toimeksiantojen toteuttamisjärjestystä, mikä on tärkeä osa markkinoiden väärinkäytön valvontaa. Toimeksiannolle annettu asema riippuu siitä, miten kaupankäyntijärjestelmä määrittää prioriteetin. Sen vuoksi kauppapaikkojen ylläpitäjien olisi vahvistettava toimeksiantojen prioriteettijärjestys ja säilytettävä sitä koskevat tiedot hinta–näkyvyys–aika-prioriteettimenetelmän tai koko–aika-prioriteettimenetelmän mukaisesti.

(10)

Tehokkaan markkinavalvonnan mahdollistamiseksi toimeksiannot on voitava liittää vastaaviin liiketoimiin. Sen vuoksi kauppapaikkojen ylläpitäjien olisi säilytettävä erityiset liiketoimien tunnistekoodit, jotka liittävät toimeksiannot liiketoimiin.

(11)

Kauppapaikkojen ylläpitäjien olisi omien luokitustensa mukaisesti kirjattava ja säilytettävä jokaisesta vastaanotetusta toimeksiannosta tiedot toimeksiantotyypistä sekä siihen liittyvät erityisohjeet, jotka yhdessä määräävät sen, miten kyseisten kauppapaikkojen täsmäytysjärjestelmät käsittelevät kutakin toimeksiantoa. Tällaiset tarkat tiedot ovat toimivaltaisten viranomaisten kannalta olennaisen tärkeitä, koska niiden avulla viranomaiset voivat valvoa markkinoiden väärinkäytön valvonnan yhteydessä kaupankäyntitoimintaa tietyn kauppapaikan tarjouskirjassa ja erityisesti jäljitellä sitä, miten kukin toimeksianto käyttäytyy tarjouskirjassa. Ottaen kuitenkin huomioon kauppapaikkojen ylläpitäjien suunnittelemien nykyisten ja mahdollisten uusien toimeksiantotyyppien laaja kirjo sekä kauppapaikkojen tekniset ominaispiirteet toimivaltaiset viranomaiset eivät nykyisin ehkä pysty jäljittelemään kaikkien kauppapaikkojen kaupankäyntitoimintaa johdonmukaisella tavalla, jos näitä tarkkoja tietoja säilytetään ylläpitäjien sisäisten luokitusjärjestelmien mukaisesti. Jotta toimivaltaiset viranomaiset voisivat paikantaa tarkasti kunkin toimeksiannon tarjouskirjassa, kauppapaikkojen ylläpitäjien olisi myös luokiteltava kukin vastaanotettu toimeksianto joko rajahintatoimeksiannoksi, jos toimeksianto voidaan toteuttaa, tai stop-toimeksiannoksi, jos toimeksianto voidaan toteuttaa vasta ennalta määritetyn hintatapahtuman toteutuessa.

(12)

Johdonmukaisuuden vuoksi ja rahoitusmarkkinoiden sujuvan toiminnan varmistamiseksi on tarpeen, että tässä asetuksessa annettuja säännöksiä ja asetuksen (EU) N:o 600/2014 säännöksiä sovelletaan samasta päivämäärästä lähtien.

(13)

Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnoksiin, jotka Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen, jäljempänä ’EAMV’, on toimittanut komissiolle.

(14)

EAMV on järjestänyt avoimia julkisia kuulemisia tämän asetuksen perustana olevista teknisten sääntelystandardien luonnoksista, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (2) 37 artiklalla perustetulta arvopaperimarkkina-alan osallisryhmältä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Merkityksellisten toimeksiantotietojen laajuus ja niissä noudatettavat standardit ja muodot

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on pidettävä jokaisesta niiden järjestelmien välityksellä ilmoitetusta toimeksiannosta 2–13 artiklassa säädetyt ja liitteessä olevan taulukon 2 toisessa ja kolmannessa sarakkeessa täsmennetyt tiedot toimivaltaisen viranomaisensa saatavilla siltä osin kuin tiedot liittyvät kyseiseen toimeksiantoon.

2.   Jos toimivaltaiset viranomaiset pyytävät 1 kohdassa tarkoitettuja tietoja asetuksen (EU) N:o 600/2014 25 artiklan 2 kohdan mukaisesti, kauppapaikkojen ylläpitäjien on toimitettava kyseiset tiedot käyttämällä tämän asetuksen liitteessä olevan taulukon 2 neljännessä sarakkeessa vahvistettuja standardeja ja muotoja.

2 artikla

Asianomaisten osapuolten yksilöiminen

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä kaikista toimeksiannoista seuraavat tiedot:

a)

liitteessä olevan taulukon 2 kentän 1 mukaisesti yksilöity kauppapaikan jäsen tai osapuoli, joka on antanut toimeksiannon kauppapaikalle;

b)

liitteessä olevan taulukon 2 kentän 4 mukaisesti yksilöity henkilö tai tietokonealgoritmi, joka toimii sen kauppapaikan jäsenessä tai osapuolessa, jolle toimeksianto on annettu, ja joka vastaa toimeksiantoon liittyvästä sijoituspäätöksestä;

c)

liitteessä olevan taulukon 2 kentän 5 mukaisesti yksilöity henkilö tai tietokonealgoritmi, joka toimii toimeksiannon toteuttamisesta vastaavan kauppapaikan jäsenessä tai osapuolessa;

d)

kauppapaikan jäsen tai osapuoli, joka on reitittänyt toimeksiannon kauppapaikan toisen jäsenen tai osapuolen lukuun tai nimissä ja joka on yksilöity liitteessä olevan taulukon 2 kentän 6 mukaisesti välittäjäksi, joka ei toteuta toimeksiantoa;

e)

liitteessä olevan taulukon 2 kentän 3 mukaisesti yksilöity asiakas, jonka lukuun kauppapaikan jäsen tai osapuoli on antanut toimeksiannon kauppapaikalle.

2.   Jos kauppapaikan jäsen tai osapuoli taikka asiakas on saanut jäsenvaltion lainsäädännön nojalla luvan jakaa toimeksiannon asiakkaalleen sen jälkeen, kun toimeksianto on annettu kauppapaikalle, eikä ole vielä jakanut toimeksiantoa asiakkaalleen toimeksiannon antamishetkellä, toimeksianto on yksilöitävä liitteessä olevan taulukon 2 kentän 3 mukaisesti.

3.   Jos kauppapaikalle on annettu useita toimeksiantoja yhdistettynä toimeksiantona, yhdistetty toimeksianto on yksilöitävä liitteessä olevan taulukon 2 kentän 3 mukaisesti.

3 artikla

Kauppapaikan jäsenten tai osapuolten kaupankäyntityyppi sekä likviditeetin tarjoamistoiminta

1.   Kauppapaikan jäsenen tai osapuolen kaupankäyntityyppi sen antaessa toimeksiannon on kuvattava liitteessä olevan taulukon 2 kentän 7 mukaisesti.

2.   Seuraavat toimeksiannot on yksilöitävä liitteessä olevan taulukon 2 kentän 8 mukaisesti:

a)

toimeksianto, jonka jäsen tai osapuoli antaa kauppapaikalle osana markkinatakausstrategiaa Euroopan parlamentin ja direktiivin 2014/65/EU (3) 17 ja 48 artiklan mukaisesti;

b)

toimeksianto, jonka jäsen tai osapuoli antaa kauppapaikalle osana muuta likviditeetin tarjoamistoimintaa, joka toteutetaan toimeksiannon kohteena olevan rahoitusvälineen liikkeeseenlaskijan tai kauppapaikan ennalta määräämien ehtojen perusteella.

4 artikla

Päivämäärän ja kellonajan kirjaaminen

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on tämän asetuksen liitteessä olevan taulukon 2 kentän 9 mukaisesti säilytettävä jokaisesta kyseisen taulukon kentässä 21 mainitusta tapahtumasta sen toteutumisen päivämäärä ja kellonaika komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/574 (4) 2 artiklassa säädetyllä tarkkuudella. Lukuun ottamatta sellaisten tapahtumien päivämäärän ja kellonajan kirjaamista, joissa kaupankäyntijärjestelmä hylkää toimeksiannon, kaikki tämän asetuksen liitteessä olevan taulukon 2 kentässä 21 tarkoitetut tapahtumat on kirjattava käyttämällä kauppapaikkojen täsmäytysjärjestelmien käyttämiä liiketoimintakelloja.

2.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä jokaisesta tämän asetuksen liitteessä olevan taulukon 2 kentissä 49, 50 ja 51 mainitusta tietoalkiosta päivämäärä ja kellonaika komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/574 2 artiklassa säädetyllä tarkkuudella.

5 artikla

Voimassaoloaika ja toimeksiantorajoitukset

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on pidettävä kirjaa liitteessä olevan taulukon 2 kentissä 10 ja 11 luetelluista voimassaoloajoista ja toimeksiantorajoituksista.

2.   Päivämääriä ja kellonaikoja koskevat tiedot on säilytettävä kunkin voimassaoloajan osalta liitteessä olevan taulukon 2 kentän 12 mukaisesti.

6 artikla

Prioriteetti ja järjestysnumerot

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien, jotka käyttävät hinta–näkyvyys–aika-prioriteettiin perustuvia kaupankäyntijärjestelmiä, on säilytettävä kaikista toimeksiannoista prioriteettiaikaleimaa koskevat tiedot liitteessä olevan taulukon 2 kentän 13 mukaisesti. Prioriteettiaikaleima on tallennettava 4 artiklan 1 kohdassa säädetyllä tarkkuudella.

2.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien, jotka käyttävät koko–aika-prioriteettiin perustuvia kaupankäyntijärjestelmiä, on säilytettävä liitteessä olevan taulukon 2 kentän 14 mukaisesti tiedot määristä, joiden perusteella toimeksiantojen prioriteettijärjestys määräytyy, sekä 1 kohdassa tarkoitettu prioriteettiaikaleima.

3.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien, jotka käyttävät hinta–näkyvyys–aika-prioriteetin ja koko–aika-prioriteetin yhdistelmää ja pitävät tarjouskirjassaan toimeksiannot nähtävillä aika-prioriteetin mukaisessa järjestyksessä, on noudatettava 1 kohtaa.

4.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien, jotka käyttävät hinta–näkyvyys–aika-prioriteetin ja koko–aika-prioriteetin yhdistelmää ja pitävät tarjouskirjassaan toimeksiannot nähtävillä koko–aika-prioriteetin mukaisessa järjestyksessä, on noudatettava 2 kohtaa.

5.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on annettava kaikille tapahtumille järjestysnumero ja säilytettävä se liitteessä olevan taulukon 2 kentän 15 mukaisesti.

7 artikla

Rahoitusvälineitä koskevien toimeksiantojen tunnistekoodit

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä jokaisesta toimeksiannosta liitteessä olevan taulukon 2 kentän 20 mukainen yksilöllinen tunnistekoodi. Tunnistekoodin on oltava yksilöllinen kunkin tarjouskirjan, kunkin kaupankäyntipäivän ja kunkin rahoitusvälineen osalta. Sitä on käytettävä siitä alkaen, kun kauppapaikan ylläpitäjä vastaanottaa toimeksiannon, siihen asti, kun toimeksianto poistetaan tarjouskirjasta. Tunnistekoodia on käytettävä myös hylätyistä toimeksiannoista niiden hylkäämisperusteesta riippumatta.

2.   Kauppapaikan ylläpitäjän on liitteen mukaisesti säilytettävä merkitykselliset tiedot strategiatoimeksiannoista, joihin liittyy implisiittinen toiminnallisuus (strategy orders with implied functionality, SOIF) ja joita levitetään yleisölle. Liitteessä olevan taulukon 2 kentässä 33 on mainittava, että kyse on implisiittisestä toimeksiannosta.

SOIF-toimeksiantoa toteutettaessa kauppapaikan ylläpitäjän on säilytettävä sitä koskevat tiedot liitteen mukaisesti.

SOIF-toimeksiantoa toteutettaessa on ilmoitettava sama strategiaan liittyvän toimeksiannon tunnistekoodi, jota on käytettävä kaikista tiettyyn strategiaan liittyvistä toimeksiannoista. Strategiaan liittyvän toimeksiannon tunnistekoodi on ilmoitettava liitteessä olevan taulukon 2 kentän 46 mukaisesti.

3.   Kauppapaikan on yksilöitävä sille annetut toimeksiannot, joissa voidaan käyttää reititysstrategiaa, ”reititetyiksi” liitteessä olevan taulukon 2 kentän 33 mukaisesti, jos ne reititetään toiseen kauppapaikkaan. Kauppapaikalle annetuilla toimeksiannoilla, joissa voidaan käyttää reititysstrategiaa, on oltava sama tunnistekoodi koko niiden voimassaoloajan riippumatta siitä, onko mahdollinen jäljellä oleva määrä asetettu uudelleen siihen tarjouskirjaan, johon se oli alun perin tallennettu.

8 artikla

Rahoitusvälineitä koskeviin toimeksiantoihin vaikuttavat tapahtumat

Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä liitteessä olevan taulukon 2 kentässä 21 tarkoitetut tiedot uusista toimeksiannoista.

9 artikla

Rahoitusvälineitä koskevan toimeksiannon tyyppi

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä jokaisesta vastaanotetusta toimeksiannosta toimeksiantotyyppiä koskevat tiedot liitteessä olevan taulukon 2 kentän 22 mukaisesti käyttämällä omaa luokitustaan.

2.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on luokiteltava jokainen vastaanotettu toimeksianto joko rajahintatoimeksiannoksi tai stop-toimeksiannoksi liitteessä olevan taulukon 2 kentän 23 mukaisesti.

10 artikla

Toimeksiantoihin liittyvät hinnat

Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä kaikki liitteessä olevassa taulukossa 2 olevassa I osassa tarkoitetut hintatiedot, jotka liittyvät toimeksiantoihin.

11 artikla

Toimeksianto-ohjeet

Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä toimeksiantokohtaisesti tiedot kaikista saaduista toimeksianto-ohjeista liitteessä olevassa taulukossa 2 olevan J osan mukaisesti.

12 artikla

Kauppapaikan antamat liiketoimien tunnistekoodit

Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä jokaisesta liiketoimesta, joka johtuu toimeksiannon osittaisesta tai täydellisestä toteuttamisesta, yksilöllinen liiketoimen tunnistekoodi liitteessä olevan taulukon 2 kentän 48 mukaisesti

13 artikla

Kaupankäyntivaiheet sekä viitteellinen huutokauppahinta ja -volyymi

1.   Kauppapaikkojen ylläpitäjien on säilytettävä toimeksiantoa koskevat tiedot liitteessä olevassa taulukossa 2 olevan K osan mukaisesti.

2.   Jos toimivaltaiset viranomaiset pyytävät K osassa tarkoitettuja tietoja 1 artiklan nojalla, liitteessä olevan taulukon 2 kentissä 9 ja 15–18 tarkoitettuja tietoja pidetään myös siihen toimeksiantoon liittyvinä tietoina, jota kyseinen pyyntö koskee.

14 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan asetuksen (EU) N:o 600/2014 55 artiklan toisessa kohdassa tarkoitetusta päivästä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 24 päivänä kesäkuuta 2016.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 173, 12.6.2014, s. 84.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).

(4)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/574, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä liiketoimintakellojen tarkkuustasoa koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (ks. tämän Euroopan unionin virallisen lehden s. 148).


LIITE

Taulukko 1

Taulukon 2 selitteet

SYMBOLI

TIETOTYYPPI

MÄÄRITELMÄ

{ALPHANUM-n}

Enintään n aakkosnumeerista merkkiä

Vapaa tekstikenttä.

{CURRENCYCODE_3}

3 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 4217 -standardin mukainen 3-kirjaiminen valuuttakoodi

{DATE_TIME_FORMAT}

Päivämäärä ja kellonaika ISO 8601 -muodossa

Päivämäärä ja kellonaika seuraavassa muodossa:

VVVV-KK-PPThh:mm:ss.ddddddZ.

”VVVV” on vuosi;

”KK” on kuukausi;

”PP” on päivä;

”T” tarkoittaa, että on käytettävä kirjainta ”T”;

”hh” on tunti;

”mm” on minuutti;

”ss.dddddd” on sekunti ja sen desimaalit;

”Z” on UTC-kellonaika.

Päivämäärät ja kellonajat ilmoitetaan UTC-aikoina.

{DATEFORMAT}

Päivämäärä ISO 8601 -muodossa

Päivämäärät esitetään seuraavassa muodossa:

VVVV-KK-PP.

{DECIMAL-n/m}

Desimaaliluku, jossa on yhteensä enintään n numeroa, joista enintään m numeroa voi olla desimaaleja

Numerokenttä, jossa voi olla sekä positiivisia että negatiivisia arvoja.

Desimaalierotin on ”.” (piste).

Negatiivisten lukujen edessä on ”–” (miinusmerkki).

Arvot pyöristetään, eikä niitä lyhennetä.

{INTEGER-n}

Kokonaisluku, jossa on yhteensä enintään n numeroa

Numerokenttä, jossa voi olla sekä positiivisia että negatiivisia kokonaislukujen arvoja.

{ISIN}

12 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 6166 -standardin mukainen ISIN-koodi.

{LEI}

20 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 17442 -standardin mukainen oikeushenkilötunnus.

{MIC}

4 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 10383 -standardin mukainen kaupankäyntipaikan koodi.

{NATIONAL_ID}

35 aakkosnumeerista merkkiä

Komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 (1) 6 artiklassa ja liitteessä II vahvistettu tunniste.


Taulukko 2

Toimeksiantoja koskevat tiedot

Nro

Kenttä

Toimivaltaisten viranomaisen saatavilla säilytettävien toimeksiantotietojen sisältö

Toimeksiantotietoja koskevat standardit ja muodot, joita käytetään, kun merkitykselliset toimeksiantotiedot toimitetaan toimivaltaiselle viranomaiselle pyynnöstä

A osa – Asianomaisten osapuolten yksilöiminen

1

Toimeksiannon antaneen yhteisön yksilöiminen

Kauppapaikan jäsenen tai osapuolen tunnistetiedot. Jos on kyse suorasta sähköisestä markkinoillepääsystä, tunnistetietoina ovat suoran sähköisen markkinoillepääsyn tarjoajan tunnistetiedot.

{LEI}

2

Suora sähköinen markkinoillepääsy

Merkitään ”true”, jos toimeksianto on annettu kauppapaikalle käyttämällä direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 41 alakohdassa määriteltyä suoraa sähköistä markkinoillepääsyä.

Merkitään ”false”, jos toimeksiantoa ei ole annettu kauppapaikalle käyttämällä direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 41 alakohdassa määriteltyä suoraa sähköistä markkinoillepääsyä.

”true”

”false”

3

Asiakkaan tunnistekoodi

Koodi, jolla yksilöidään kauppapaikan jäsenen tai osapuolen asiakas. Jos on kyse suorasta sähköisestä markkinoillepääsystä, käytetään suoran sähköisen markkinoillepääsyn käyttäjän koodia.

Jos asiakas on oikeushenkilö, käytetään asiakkaan LEI-koodia.

Jos asiakas ei ole oikeushenkilö, käytetään {NATIONAL_ID}-koodia.

Yhdistettyjen toimeksiantojen tapauksessa käytetään merkintää ”AGGR” tämän asetuksen 2 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

Odottavien jakojen tapauksessa käytetään merkintää ”PNAL” tämän asetuksen 2 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi vain, jos kauppapaikan jäsenellä tai osapuolella ei ole asiakkaita.

{LEI}

{NATIONAL_ID}

”AGGR” – yhdistetyt toimeksiannot

”PNAL” – odottavat jaot

4

Sijoituspäätös yrityksessä

Koodi, jolla yksilöidään sijoituspäätöksestä kauppapaikan jäsenessä tai osapuolessa vastaava henkilö tai algoritmi delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 8 artiklan mukaisesti.

Jos luonnollinen henkilö vastaa sijoituspäätöksestä kauppapaikan jäsenessä tai osapuolessa, sijoituksesta vastaava tai pääasiallisesti vastaava henkilö yksilöidään {NATIONAL_ID}-koodilla.

Jos sijoituspäätöksestä on vastannut algoritmi, kenttä täytetään delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 8 artiklan mukaisesti.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos henkilö tai algoritmi ei ole tehnyt sijoituspäätöstä kauppapaikan jäsenessä tai osapuolessa.

{NATIONAL_ID} – luonnolliset henkilöt

{ALPHANUM-50} – algoritmit

5

Toteutus yrityksessä

Koodi, jolla yksilöidään henkilö tai algoritmi, joka vastaa toimeksiannosta johtuvan liiketoimen toteutuksesta kauppapaikan jäsenessä tai osapuolessa, delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 9 artiklan mukaisesti. Jos liiketoimen toteutuksesta vastaa luonnollinen henkilö, kyseinen henkilö yksilöidään {NATIONAL_ID}-koodilla.

Jos liiketoimen toteutuksesta vastaa algoritmi, kenttä täytetään delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 9 artiklan mukaisesti.

Jos liiketoimen toteutukseen osallistuu useampi kuin yksi henkilö tai siihen osallistuu sekä henkilöitä että algoritmeja, kauppapaikan jäsen tai osapuoli taikka asiakas määrittää päävastuullisen kaupankävijän tai algoritmin delegoidun asetuksen (EU) 2017/590 9 artiklan 4 kohdan mukaisesti ja täyttää tähän kenttään kyseisen kaupankävijän tai algoritmin tunnistetiedot.

{NATIONAL_ID} – luonnolliset henkilöt

{ALPHANUM-50} – algoritmit

6

Välittäjä, joka ei toteuta toimeksiantoja

2 artiklan d alakohdan mukaisesti.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

{LEI}

B osa – Kaupankäyntityyppi ja likviditeetin tarjoaminen

7

Kaupankäyntityyppi

Osoittaa, onko toimeksiannon antajana kauppapaikan jäsen tai osapuoli, joka harjoittaa direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 38 kohdan mukaista päämiehen lukuun täsmäytettyä kaupankäyntiä tai kyseisen direktiivin 4 artiklan 6 kohdan mukaista kaupankäyntiä omaan lukuunsa.

Jos toimeksiannon antajana ei ole kauppapaikan jäsen tai osapuoli, joka harjoittaa päämiehen lukuun täsmäytettyä kaupankäyntiä tai kaupankäyntiä omaan lukuunsa, kentässä ilmoitetaan, että liiketoimi on toteutettu muuntyyppisessä kaupankäynnissä.

”DEAL” – kaupankäynti omaan lukuun

”MTCH” – päämiehen lukuun täsmäytetty kaupankäynti

”AOTC” – muuntyyppinen kaupankäynti

8

Likviditeetin tarjoamistoiminta

Osoittaa, onko toimeksianto annettu kauppapaikalle osana markkinatakausstrategiaa direktiivin 2014/65/EU 17 ja 48 artiklan mukaisesti tai annettu osana muuta toimintaa tämän asetuksen 3 artiklan mukaisesti.

”true”

”false”

C osa – Päivämäärä ja kellonaika

9

Päivämäärä ja kellonaika

Kunkin [G] ja [K] osassa mainitun tapahtuman päivämäärä ja kellonaika.

{DATE_TIME_FORMAT}

”Sekuntien” jälkeisten numeroiden lukumäärä määritetään delegoidun asetuksen (EU) 2017/574 2 artiklan mukaisesti.

D osa – Voimassaoloaika ja toimeksiantorajoitukset

10

Voimassaoloaika

Good-For-Day: toimeksiannon voimassaolo päättyy sen kaupankäyntipäivän päättyessä, jona toimeksianto on tallennettu tarjouskirjaan.

”DAVY” – Good-For-Day

Good-Till-Cancelled: toimeksianto säilyy aktiivisena tarjouskirjassa ja voidaan toteuttaa siihen asti, kun se tosiasiallisesti peruutetaan.

”GTCV” – Good-Till-Cancelled

Good-Till-Time: toimeksiannon voimassaolo päättyy viimeistään ennalta vahvistettuna ajankohta käynnissä olevan kaupankäyntivaiheen aikana.

”GTTV” – Good-Till-Time

Good-Till-Date: toimeksiannon voimassaolo päättyy tiettynä päivämääränä kyseisen päivän päättyessä.

”GTDV” – Good-Till-Date

Good-Till-Specified Date and Time: toimeksiannon voimassaolo päättyy tiettynä päivämääränä ja tiettyyn kellonaikaan.

”GTSV” – Good-Till-Specified Date and Time

Good After Time: toimeksianto aktivoituu vasta ennalta vahvistetun ajan kuluttua käynnissä olevan kaupankäyntivaiheen aikana.

”GATV” – Good After Time

Good After Date: toimeksianto aktivoituu vasta ennalta vahvistettuna päivämääränä kyseisen päivän alusta alkaen.

”GADV” – Good After Date

Good After Specified Date and Time: toimeksianto aktivoituu vasta ennalta vahvistettuna päivämääränä ennalta vahvistetusta kellonajasta alkaen.

”GASV” – Good After Specified Date and Time

Immediate-Or-Cancel: toimeksianto toteutetaan (toteutettavissa olevan määrän osalta) heti, kun se on tallennettu tarjouskirjaan, eikä (mahdollinen) jäljellä oleva toteuttamaton määrä jää tarjouskirjaan.

”IOCV” – Immediate-Or-Cancel

Fill-Or-Kill: toimeksianto toteutetaan heti, kun se tallennetaan tarjouskirjaan, jos se voidaan toteuttaa kokonaan; jos toimeksianto voidaan toteuttaa vain osittain, se hylätään automaattisesti, jolloin sitä ei voida toteuttaa.

”FOKV” – Fill-Or-Kill

tai

{ALPHANUM-4} merkit, joita ei käytetä jo kauppapaikan omaan luokitukseen.

Muut: kaikki muut tiettyjä liiketoimintamalleja, kaupankäyntimenetelmiä tai kaupankäyntijärjestelmiä koskevat erityiset lisätiedot.

 

11

Toimeksiantorajoitus

Good For Closing Price Crossing Session: kun toimeksianto kelpuutetaan päätöshintaan tapahtuvaan täsmäytysvaiheeseen.

”SESR” – Good For Closing Price Crossing Session

Valid For Auction: toimeksianto on aktiivinen ja voidaan toteuttaa vain huutokauppavaiheissa (jotka toimeksiannon antanut kauppapaikan jäsen tai osapuoli voi vahvistaa etukäteen, esimerkiksi päivän avaushuutokauppa ja/tai päivän päätöshuutokauppa ja/tai päivänsisäinen huutokauppa).

”VFAR” – Valid For Auction

Valid For Continuous Trading only: toimeksianto on aktiivinen vain jatkuvan kaupankäynnin aikana.

”VFCR” – Valid For Continuous Trading only

Muut: kaikki muut tiettyjä liiketoimintamalleja, kaupankäyntimenetelmiä tai kaupankäyntijärjestelmiä koskevat erityiset lisätiedot.

{ALPHANUM-4} merkit, joita ei käytetä jo kauppapaikan omaan luokitukseen.

Jos tyyppejä on useampia, tämä kenttä täytetään käyttämällä useampia merkintöjä, jotka erotetaan toisistaan pilkulla.

12

Voimassaoloaika ja kellonaika

Tässä on kyse aikaleimasta, joka ilmaisee ajankohdan, jona toimeksianto aktivoituu tai jona se poistetaan lopullisesti tarjouskirjasta.

Good-For-Day: tallentamisen päivämäärä siten, että aikaleima on juuri ennen keskiyötä.

Good-Till-Time: tallentamisen päivämäärä ja toimeksiannossa ilmoitettu kellonaika.

Good-Till-Date: ilmoitettu voimassaolon päättymisen päivämäärä siten, että aikaleima on juuri ennen keskiyötä.

Good-Till-Specified Date and Time: ilmoitettu voimassaolon päättymisen päivämäärä ja kellonaika.

Good After Time: tallentamisen päivämäärä ja ilmoitettu kellonaika, jona toimeksianto aktivoituu.

Good After Date: ilmoitettu päivämäärä siten, että aikaleima on heti keskiyön jälkeen.

Good After Specified Date and Time: ilmoitettu päivämäärä ja kellonaika, joina toimeksianto aktivoituu.

Good-Till-Cancel: lopullinen päivämäärä ja kellonaika, joina toimeksianto poistetaan automaattisesti markkinan ylläpitäjän toimilla.

Muut: aikaleima kaikkia muita voimassaolotyyppejä varten.

{DATE_TIME_FORMAT}

”Sekuntien” jälkeisten numeroiden lukumäärä määritetään delegoidun asetuksen (EU) 2017/574 2 artiklan mukaisesti.

E osa – Prioriteetti ja järjestysnumero

13

Prioriteettiaikaleima

Tämä kenttä päivitetään aina, kun toimeksiannon prioriteetti muuttuu.

{DATE_TIME_FORMAT}

”Sekuntien” jälkeisten numeroiden lukumäärä määritetään delegoidun asetuksen (EU) 2017/574 2 artiklan mukaisesti.

14

Prioriteettikoko

Tämä kenttä täytetään koko–aika-prioriteettia käyttävien kauppapaikkojen osalta määrää vastaavalla positiivisella luvulla.

Tämä kenttä päivitetään aina, kun toimeksiannon prioriteetti muuttuu.

Enintään 20 numeerista positiivista merkkiä.

15

Järjestysnumero

Kukin G osassa mainittu tapahtuma yksilöidään käyttämällä positiivista kokonaislukua nousevassa järjestyksessä.

Kullakin tapahtumatyypillä on oltava yksilöllinen järjestysnumero; järjestysnumeroa on käytettävä johdonmukaisesti kaikissa kauppapaikan ylläpitäjän aikaleimaamissa tapahtumissa, ja sen on säilyttävä samana koko sen päivän ajan, jona tapahtuma toteutuu.

{INTEGER-50}

F osa – Toimeksiannon yksilöiminen

16

”Segment MIC” -koodi

Sen kauppapaikan yksilöiminen, jossa toimeksianto on annettu.

Jos kauppapaikka käyttää ”segment MIC” -koodeja, ilmoitetaan ”segment MIC” -koodi.

Jos kauppapaikka ei käytä ”segment MIC” -koodeja, ilmoitetaan ”operating MIC” -koodi.

{MIC}

17

Tarjouskirjakoodi

Kauppapaikan kullekin tarjouskirjalle vahvistama aakkosnumeerinen koodi.

{ALPHANUM-20}

18

Rahoitusvälineen tunnistekoodi

Rahoitusvälineen yksilöllinen ja yksiselitteinen tunniste.

{ISIN}

19

Vastaanottamisen päivämäärä

Alkuperäisen toimeksiannon vastaanottamisen päivämäärä.

{DATEFORMAT}

20

Toimeksiannon tunnistekoodi

Kauppapaikan ylläpitäjän yksittäiselle toimeksiannolle antama aakkosnumeerinen koodi.

{ALPHANUM-50}

G osa – Toimeksiantoon vaikuttavat tapahtumat

21

Uusi toimeksianto, toimeksiannon muuttaminen, peruuttaminen, hylkäämiset, osittainen tai täydellinen toteuttaminen

Uusi toimeksianto: kauppapaikan ylläpitäjän vastaanottama uusi toimeksianto.

”NEWO” – uusi toimeksianto

Lauennut: toimeksianto, josta tulee toteuttamiskelpoinen tai toteuttamiskelvoton ennalta vahvistetun edellytyksen toteutuessa.

”TRIG” – lauennut

Kauppapaikan jäsenen tai osapuolen korvaama: kun kauppapaikan jäsen, osapuoli tai asiakas päättää omasta aloitteestaan muuttaa tarjouskirjaan aiemmin tallentamansa toimeksiannon jotakin ominaispiirrettä.

”REME” – kauppapaikan jäsenen tai osapuolen korvaama

Markkinan ylläpitäjän toimilla korvattu (automaattinen): kun kauppapaikan ylläpitäjän tietotekniikkajärjestelmät muuttavat jotakin toimeksiannon ominaispiirrettä. Tähän sisältyvät tapaukset, joissa muutetaan hintaan sidotun toimeksiannon tai liukuva stop -toimeksiannon ominaispiirteitä vastaamaan toimeksiannon sijaintia tarjouskirjassa.

”REMA” – markkinan ylläpitäjän toimilla korvattu (automaattinen)

Markkinan ylläpitäjän toimilla korvattu (ihmisen työpanos): kun kauppapaikan ylläpitäjän henkilöstö muuttaa jotakin toimeksiannon ominaispiirrettä. Tähän sisältyy tilanne, jossa kauppapaikan jäsenellä tai osapuolella on tietotekniikkaongelmia ja sen on saatava toimeksiantonsa viipymättä peruutetuiksi.

”REMH” – markkinan ylläpitäjän toimilla korvattu (ihmisen työpanos)

Tilan muuttaminen kauppapaikan jäsenen tai osapuolen aloitteesta. Tähän sisältyvät aktivoiminen ja deaktivoiminen.

”CHME” – tilan muuttaminen kauppapaikan jäsenen tai osapuolen aloitteesta

Tilan muuttaminen markkinan ylläpitäjän toimilla.

”CHMO” – tilan muuttaminen markkinan ylläpitäjän toimilla

Peruutettu kauppapaikan jäsenen tai osapuolen aloitteesta: kun kauppapaikan jäsen, osapuoli tai asiakas päättää omasta aloitteestaan peruuttaa aiemmin tallentamansa toimeksiannon.

”CAME” – peruutettu kauppapaikan jäsenen tai osapuolen aloitteesta

Peruutettu markkinan ylläpitäjän toimilla. Tähän sisältyy direktiivin 2014/65/EU 17 ja 48 artiklan mukaista markkinatakaustoimintaa harjoittavia sijoituspalveluyrityksiä varten säädetty suojausmekanismi.

”CAMO” – peruutettu markkinan ylläpitäjän toimilla

Hylätty toimeksianto: kauppapaikan ylläpitäjän vastaanottama toimeksianto, jonka se on kuitenkin hylännyt.

”REMO” – hylätty toimeksianto

Toimeksianto, jonka voimassaolo on päättynyt: kun toimeksianto poistetaan tarjouskirjasta sen voimassaoloajan päättyessä.

”EXPI” – toimeksianto, jonka voimassaolo on päättynyt

Osittain toteutettu: kun toimeksiantoa ei toteuteta kokonaan, vaan jäljelle jää määrä, joka on vielä toteutettava.

”PARF” – osittain toteutettu

Kokonaan toteutettu: kun jäljelle ei jää määrää, joka olisi vielä toteutettava.

”FILL” – kokonaan toteutettu

{ALPHANUM-4} merkit, joita ei käytetä jo kauppapaikan omaan luokitukseen.

H osa – Toimeksiantotyyppi

22

Toimeksiantotyyppi

Yksilöi kauppapaikalle annetun toimeksiannon tyypin kyseisen kauppapaikan eritelmien mukaisesti.

{ALPHANUM-50}

23

Toimeksiantotyypin luokitus

Toimeksiannon luokitus kahden yleisen toimeksiantotyypin mukaisesti. Rajahintatoimeksianto: kun toimeksianto voidaan toteuttaa

ja

stop-toimeksianto: kun toimeksianto voidaan toteuttaa vasta ennalta vahvistetun hintatapahtuman toteutuessa.

Kirjaimia ”LMTO” käytetään rajahintatoimeksiannoista ja kirjaimia ”STOP” stop-toimeksiannoista.

I osa – Hinnat

24

Rajahinta

Enimmäishintaa, jolla ostotoimeksianto voidaan toteuttaa, tai vähimmäishinta, jolla myyntitoimeksianto voidaan toteuttaa.

Strategiatoimeksiannon hintaero. Tämä voi olla negatiivinen tai positiivinen.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos on kyse toimeksiannosta, jolla ei ole rajahintaa, tai toimeksiannosta, jota ei ole hinnoiteltu.

Jos on kyse vaihtovelkakirjalainasta, tässä kentässä ilmoitetaan toimeksiannossa käytetty todellinen hinta (nettohinta tai kokonaishinta).

{DECIMAL-18/13}, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona

Jos hinta ilmoitetaan rahamääräisenä, se on ilmoitettava päävaluutan määräisenä.

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona.

{DECIMAL-18/17}, jos hinta ilmaistaan peruspisteinä.

25

Täydentävä rajahinta

Muu rajahinta, jota voidaan soveltaa toimeksiantoon. Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

{DECIMAL-18/13}, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona

Jos hinta ilmoitetaan rahamääräisenä, se on ilmoitettava päävaluutan määräisenä.

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona.

{DECIMAL-18/17}, jos hinta ilmaistaan peruspisteinä.

26

Aktivointihinta

Hinta, joka on saavutettava, jotta toimeksianto aktivoituisi.

Jos on kyse rahoitusvälineen hinnasta riippumattomien tapahtumien laukaisemista stop-toimeksiannoista, aktivointihinta ilmoitetaan tässä kenttä nollaksi.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

{DECIMAL-18/13}, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona

Jos hinta ilmoitetaan rahamääräisenä, se on ilmoitettava päävaluutan määräisenä.

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona.

{DECIMAL-18/17}, jos hinta ilmaistaan peruspisteinä.

27

Hintaan sidotun toimeksiannon rajahinta

Enimmäishinta, jolla hintaan sidottu ostotoimeksianto voidaan toteuttaa, tai vähimmäishinta, jolla hintaan sidottu myyntitoimeksianto voidaan toteuttaa.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

{DECIMAL-18/13}, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona

Jos hinta ilmoitetaan rahamääräisenä, se on ilmoitettava päävaluutan määräisenä.

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona.

{DECIMAL-18/17}, jos hinta ilmaistaan peruspisteinä.

28

Liiketoimen hinta

Liiketoimen kauppahinta, lukuun ottamatta mahdollista provisiota ja kertynyttä korkoa.

Optiosopimusten tapauksessa liiketoimen hinta on johdannaissopimuksen preemio kohde-etuutta tai indeksipistettä kohden.

Spread bet -sopimusten tapauksessa se on suoraan kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen viitehinta.

Luottoriskinvaihtosopimusten tapauksessa se on kuponki peruspisteinä.

Jos hinta ilmoitetaan rahamääräisenä, se on ilmoitettava päävaluutan määräisenä.

Jos hintaa ei voida soveltaa, kenttään merkitään arvo ”NOAP”.

{DECIMAL-18/13}, jos hinta ilmaistaan rahamääräisesti.

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona.

{DECIMAL-18/17}, jos hinta ilmaistaan peruspisteinä.

”NOAP”

29

Hinnan valuutta

Valuutta, jonka määräisenä toimeksiantoon liittyvän rahoitusvälineen kauppahinta ilmaistaan (sovelletaan, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona).

{CURRENCYCODE_3}

30

Toisen korkovirran valuutta

Jos swap-sopimus käsittää useamman valuutan tai jos kyseessä on koron- ja valuutanvaihtosopimus, ilmoitetaan sopimuksen toisen korkovirran valuutta.

Jos swaption kohde-etuus on useamman valuutan käsittävä swap-sopimus, ilmoitetaan swap-sopimuksen toisen korkovirran valuutta.

Tämä kenttä täytetään vain, jos on kyse korko- ja valuuttajohdannaissopimuksista.

{CURRENCYCODE_3}

31

Hinnan merkintätapa

Osoittaa, ilmaistaanko hinta rahallisena arvona, prosentteina, tuottona vai peruspisteinä.

”MONE” – rahallinen arvo

”PERC” – prosenttiosuus

”YIEL” – tuotto

”BAPO” – peruspisteet

J osa – Toimeksianto-ohjeet

32

Osto-myynti-indikaattori

Osoittaa, onko kyse osto- vai myyntitoimeksiannosta.

Jos on kyse optioista ja swaptioista, ostaja on vastapuoli, jolla on oikeus toteuttaa optio, ja myyjä on vastapuoli, joka myy option ja saa preemion.

Jos on kyse futuureista ja termiineistä, jotka eivät liity valuuttoihin, ostaja on vastapuoli, joka ostaa rahoitusvälineen, ja myyjä on vastapuoli, joka myy rahoitusvälineen.

Jos on kyse arvopapereihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka saa kohde-etuutena olevan arvopaperin hinnanmuutoksen liittyvän riskin sekä arvopaperiin sisältyvän määrän. Myyjä on vastapuoli, joka maksaa arvopaperiin sisältyvän määrän.

Jos on kyse korkoihin tai inflaatioindekseihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa kiinteän koron. Myyjä on vastapuoli, joka saa kiinteän koron. Jos on kyse vaihtuvasta vaihtuvaksi koroksi -swapeista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa spreadin, ja myyjä on vastapuoli, joka saa spreadin.

Jos on kyse valuuttoihin liittyvistä swapeista ja termiineistä sekä koron- ja valuutanvaihtosopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka saa valuutan, jonka ISO 4217 -koodi on ensimmäisenä aakkosjärjestyksessä, ja myyjä on vastapuoli, joka toimittaa kyseisen valuutan.

Jos on kyse osinkoihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka saa vastaavat tosiasialliset osingonjaot. Myyjä on vastapuoli, joka maksaa osingon ja saa kiinteän koron.

Jos on kyse luottoriskin siirtoon tarkoitetuista johdannaissopimuksista, lukuun ottamatta optioita ja swaptioita, ostaja on vastapuoli, joka ostaa suojan. Myyjä on vastapuoli, joka myy suojan.

Jos on kyse hyödykkeisiin tai päästöoikeuksiin liittyvistä johdannaissopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka saa ilmoitetun hyödykkeen tai päästöoikeuden, ja myyjä on vastapuoli, joka toimittaa kyseisen hyödykkeen tai päästöoikeuden.

Jos on kyse korkotermiinisopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa kiinteän koron, ja myyjä on vastapuoli, joka saa kiinteän koron.

Jos on kyse nimellisarvon noususta, ostaja on sama kuin rahoitusvälineen hankkija alkuperäisessä liiketoimessa ja myyjä sama kuin rahoitusvälineen myyjä alkuperäisessä liiketoimessa.

Jos on kyse nimellisarvon laskusta, ostaja on sama kuin rahoitusvälineen myyjä alkuperäisessä liiketoimessa ja myyjä sama kuin rahoitusvälineen hankkija alkuperäisessä liiketoimessa.

”BUYI” – osto

”SELL” – myynti

33

Toimeksiannon tila

Sellaisten toimeksiantojen yksilöimiseksi, jotka ovat aktiivisia/inaktiivisia/keskeytettyjä, sitovia/alustavia (käytetään ainoastaan hintatarjouksista)/implisiittisiä/uudelleenreitettyjä.

Aktiivinen – toimeksiannot, jotka voidaan toteuttaa ja jotka eivät ole hintatarjouksia.

Inaktiivinen – toimeksiannot, joita ei voida toteuttaa ja jotka eivät ole hintatarjouksia.

Sitova/alustava – käytetään ainoastaan hintatarjouksista. Alustavat hintatarjoukset ovat näkyviä hintatarjouksia, joita ei voida toteuttaa. Tähän kuuluvat optiotodistukset joissakin kauppapaikoissa. Sitovat hintatarjoukset voidaan toteuttaa.

Implisiittinen – käytetään strategiatoimeksiannoista, jotka johtuvat ”implied in”- tai ”implied out” -toiminnallisuudesta.

Reititetty – käytetään toimeksiannoista, jotka kauppapaikka reitittää muihin paikkoihin.

”ACTI” – aktiivinen

tai

”INAC” – inaktiivinen

tai

”SITOVA” – sitovat hintatarjoukset

tai

”INDI” – alustavat hintatarjoukset

tai

”IMPL” – implisiittiset strategiatoimeksiannot

tai

”ROUT” – reititetyt toimeksiannot.

Jos tiloja on useampia, tämä kenttä täytetään käyttämällä useampia merkintöjä, jotka erotetaan toisistaan pilkulla.

34

Määrän merkintätapa

Osoittaa, ilmaistaanko määrä yksikkömääränä, nimellisarvona vai rahallisena arvona.

”UNIT” – yksikkömäärä

”NOML” – nimellisarvo

”MONE” – rahallinen arvo

35

Määrän valuutta

Valuutta, jossa määrä ilmaistaan.

Kenttä täytetään vain, jos määrä ilmaistaan nimellisarvona tai rahallisena arvona.

{CURRENCYCODE_3}

36

Alkuperäinen määrä

Rahoitusvälineen yksikkömäärä tai johdannaissopimusten lukumäärä toimeksiannossa.

Rahoitusvälineen nimellisarvo tai rahallinen arvo.

Spread bet -sopimusten osalta määrä on panoksen rahallinen arvo kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen kurssinmuutoksen pistettä kohden.

Johdannaissopimusten nimellisarvon nousun tai laskun osalta luku ilmoittaa muutoksen absoluuttisen arvon, ja se ilmaistaan positiivisena lukuna.

Luottoriskinvaihtosopimusten osalta määrä on nimellismäärä, jolle suoja hankintaan tai jonka suojasta luovutaan.

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.

37

Jäljellä oleva määrä, mukaan luettuna piilossa oleva määrä

Kokonaismäärä, joka jää tarjouskirjaan toimeksiannon osittaisen toteuttamisen tai muun toimeksiantoon vaikuttavan tapahtuman jälkeen.

Jos toimekasanto toteutetaan osittain, kyseinen määrä on kokonaisvolyymi, joka jää jäljelle osittaisen toteuttamisen jälkeen. Toimeksiantoa tallennettaessa tämä vastaa alkuperäistä määrää.

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.

38

Näytetty määrä

Määrää, joka on näkyvillä tarjouskirjassa (toisin kuin piilossa oleva määrä).

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.

39

Toteutettu määrä

Toteutettu määrä merkitään tähän kenttään, jos on kyse osittaisesta tai täydellisestä toteutuksesta.

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.

40

Pienin hyväksyttävissä oleva määrä (MAQ)

Pienin hyväksyttävissä oleva määrä, jolla toimeksianto voidaan toteuttaa. Se voi vastata useita osittaisia toteutuksia, ja sitä käytetään yleensä vain muista kuin pysyvistä toimeksiantotyypeistä.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.

41

Pienin toteutettavissa oleva koko (MES)

Yksittäisen mahdollisen toteutuksen pienin koko.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.

42

MES vain ensimmäistä toteutusta varten

Täsmentää, päteekö MES vain ensimmäiseen toteutukseen.

Tämä kenttä voidaan jättää tyhjäksi, jos kenttä 41 jätetään tyhjäksi.

”true”

”false”

43

”Pelkkä passiivinen” -indikaattori

Osoittaa, onko kauppapaikalle annettavassa toimeksiannossa ominaisuus tai merkintä, joka edellyttää, ettei toimeksiantoa toteuteta välittömästi vastakkaista näkyvissä olevaa toimeksiantoa vastaan.

”true”

”false”

44

Passiivisen tai aggressiivisen toimeksiannon indikaattori

Osoittaa toimeksiannon osittaisen tai täydellisen toteuttamisen yhteydessä, onko toimeksianto jo ollut tarjouskirjassa ja tuottanut likviditeettiä (passiivinen) vai onko toimeksianto käynnistänyt liiketoimen ja vaatinut siten likviditeettiä (aggressiivinen).

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

”PASV” – passiivinen tai

”AGRE” – aggressiivinen.

45

Itsetoteutuksen esto

Osoittaa, onko toimeksiantoa tallennettaessa siihen liitetty itsetoteutuksen esto, joka estää toimeksiannon toteuttamisen tarjouskirjan vastakkaisella puolella olevalla, saman jäsenen tai osapuolen tallentamalla toimeksiannolla.

”true”

”false”

46

Strategiaan liittyvän toimeksiannon yksilöiminen

Aakkosnumeerinen koodi, jolla kaikki samaan strategiaan liittyvät toimeksiannot kytketään toisiinsa 7 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

{ALPHANUM-50}

47

Reititysstrategia

Kauppapaikan eritelmien mukaisesti sovellettava reititysstrategia.

Tämä kenttä jätetään tyhjäksi, jos se on vailla merkitystä.

{ALPHANUM-50}

48

Kauppapaikan antama liiketoimen tunnistekoodi

Kauppapaikan liiketoimelle tämän asetuksen 12 artiklan mukaisesti antama aakkosnumeerinen koodi.

Kauppapaikan liiketoimelle antaman tunnistekoodin on oltava jokaisen ISO 10383 -standardin mukaisen ”segment MIC” -koodin sekä jokaisen kaupankäyntipäivän osalta yksilöllinen, johdonmukainen ja pysyvä. Jos kauppapaikka ei käytä ”segment MIC” -koodeja, kauppapaikan liiketoimelle antaman tunnistekoodin on oltava jokaisen ”operating MIC” -koodin ja jokaisen kaupankäyntipäivän osalta yksilöllinen, johdonmukainen ja pysyvä.

Liiketoimen tunnistekoodin komponentit eivät saa mahdollistaa sen liiketoimen vastapuolten tunnistamista, jolle kyseinen koodi on annettu.

{ALPHANUM-52}

K osa– Kaupankäyntivaiheet sekä viitteellinen huutokauppahinta ja -volyymi

49

Kaupankäyntivaiheet

Kunkin sellaisen erillisen kaupankäyntivaiheen nimi, jonka aikana toimeksianto on tarjouskirjassa, mukaan luettuina kaupankäynnin pysäytykset, kauppojen hintavaihtelurajat ja keskeytykset.

{ALPHANUM-50}

50

Viitteellinen huutokauppahinta

Hinta, jolla huutokauppa on määrä täsmäyttää sellaisen rahoitusvälineen osalta, josta on annettu yksi tai useampi toimeksianto.

{DECIMAL-18/5}, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.

Jos hinta ilmoitetaan rahamääräisenä, se on ilmoitettava päävaluutan määräisenä.

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona.

51

Viitteellinen huutokauppavolyymi

Volyymi (rahoitusvälineen yksikkömäärä), joka voidaan toteuttaa kentässä 50 ilmoitettuun viitteelliseen huutokauppahintaan, jos huutokauppa on päättynyt juuri kyseisenä ajankohtana.

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona.


(1)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/590, annettu 28 päivänä heinäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä liiketoimia koskevien tietojen toimivaltaisille viranomaisille ilmoittamista koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (ks. tämän Euroopan unionin virallisen lehden s. 449).