7.4.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 91/1


KOMISSION ASETUS (EU) 2016/539,

annettu 6 päivänä huhtikuuta 2016,

asetuksen (EU) N:o 1178/2011 muuttamisesta lentäjien koulutuksen, kokeiden ja tarkastuslentojen osalta suorituskykyyn perustuvaa navigointia varten

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisistä siviili-ilmailua koskevista säännöistä ja Euroopan lentoturvallisuusviraston perustamisesta sekä neuvoston direktiivin 91/670/ETY, asetuksen (EY) N:o 1592/2002 ja direktiivin 2004/36/EY kumoamisesta 20 päivänä helmikuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 (1) ja erityisesti sen 7 artiklan 6 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission asetuksessa (EU) N:o 1178/2011 (2) vahvistetaan edellytykset, jotka koskevat tiettyjen ilma-alusten käyttöön osallistuvia lentäjiä, näiden lentäjien koulutuksessa käytettäviä lentoa simuloivia koulutuslaitteita (FSTD) sekä näiden lentäjien koulutukseen, kokeisiin ja tarkastuslentoihin osallistuvia henkilöitä ja organisaatioita.

(2)

Kyseiseen asetukseen on tarpeen sisällyttää koulutusta, kokeita ja tarkastuslentoja koskevia lisävaatimuksia sellaisille lentäjille, jotka käyttävät suorituskykyyn perustuvaa navigointia, jäljempänä ’PBN’, ja sen vuoksi tarvitsevat mittarilentokelpuutukseensa oikeudet PBN-menetelmän käyttöön. PBN-hyväksynnän ei pitäisi lisätä toimivaltaisen viranomaisen hallintotaakkaa.

(3)

Lentäjien, joilla on mittarilentokelpuutus ja jotka ovat hankkineet kansallisessa lainsäädännössä sovellettavien vaatimusten perusteella tai muulla tavoin tarvittavat teoriatiedot ja käytännön taidot PBN-toiminnasta ennen tämän asetuksen soveltamispäivää, olisi katsottava täyttävän lisävaatimukset, jos he pystyvät osoittamaan toimivaltaisen viranomaisen hyväksymällä tavalla, että näin hankitut tiedot ja taidot vastaavat tämän asetuksen mukaisesti vaadittujen kurssien ja koulutusjaksojen kautta hankittuja tietoja ja taitoja. Toimivaltaisten viranomaisten olisi tehtävä kyseisten tietojen ja taitojen vastaavuutta koskevat päätöksensä puolueettomien tietojen ja kriteerien perusteella.

(4)

Etenkään yleisilmailussa kaikki lentäjät eivät käytä PBN-menetelmiä, koska esimerkiksi ilma-aluksessa tai paikallisella lentopaikalla ei ehkä ole siihen sertifioituja laitteita. Sen vuoksi nämä lentäjät eivät tällä hetkellä välttämättä tarvitse PBN:ään liittyvää lisäkoulutusta ja kokeita. Ottaen huomioon PBN-laitteiden ja -menetelmien käyttöönottoaste unionissa, tässä asetuksessa olisi säädettävä kohtuullisesta ajanjaksosta, jonka jälkeen lentäjien koulutukseen, kokeisiin ja tarkastuslentoihin liittyviä PBN-lisävaatimuksia sovelletaan näihin lentäjiin.

(5)

Aikaa, jonka kuluessa jäsenvaltiot voivat päättää olla soveltamatta alueellaan asetuksen (EU) N:o 1178/2011 säännöksiä lentäjiin, joilla on kolmannen maan myöntämä lentolupakirja ja siihen liittyvä lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja jotka osallistuvat tiettyjen ilma-alusten muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan, olisi jatkettava ottaen huomioon unionin ja eräiden kolmansien maiden välillä käynnissä olevat neuvottelut, joilla pyritään helpottamaan lentolupakirjojen ja lääketieteellisten todistusten muuntamista. Olisi selvennettävä, että jos jäsenvaltio tekee tai on tehnyt tällaisen päätöksen, sen olisi julkaistava se asianmukaisella tavalla, jotta kaikki osapuolet voivat ottaa sen huomioon ja samalla voidaan varmistaa avoimuuden ja oikeusvarmuuden vaatimusten täyttyminen.

(6)

Asetukseen (EU) N:o 1178/2011 olisi lisättävä myös uusia vaatimuksia koelentäjien oikeuksista, jotta nämä lentäjät voisivat käyttää ilma-aluksia tietyillä lennoilla täyttämättä vastaavaa luokka- tai tyyppikelpuutusta koskevaa vaatimusta.

(7)

Asetuksessa (EU) N:o 1178/2011 säädetään, että kurssin usean ohjaajan lupakirjaa, jäljempänä ’MPL-lupakirja’, varten saa järjestää vain hyväksytty koulutusorganisaatio, joka on osa lentoliikenteen harjoittajaa. Samassa asetuksessa säädetään myös, että ellei MPL-lupakirjan haltija ole suorittanut saman lentoliikenteen harjoittajan siirtymäkurssia, hän ei voi käyttää MPL-lupakirjan mukaisia oikeuksia. On tapauksia, joissa lentoliikenteen harjoittajasta johtuvista syistä eräät MPL-lupakirjan haltijat eivät ole voineet suorittaa loppuun kyseisen lentoliikenteen harjoittajan siirtymäkurssia eivätkä sen vuoksi voi toimia tämän lentoliikenteen harjoittajan tai toisen liikenteenharjoittajan palveluksessa. MPL-lupakirjan oikeuksien käyttämistä muualla koskeva rajoitus asettaa nämä MPL-lupakirjan haltijat epäedulliseen asemaan, vaikkei rajoitus ole turvallisuussyistä perusteltu. Toisen lentoliikenteen harjoittajan palvelukseen siirtyvien lentäjien on suoritettava uuden liikenteenharjoittajan siirtymäkurssi, vaikka he ovat jo suorittaneet edellisen liikenteenharjoittajan siirtymäkurssin. Lisäksi kaikkien lentoliikenteenharjoittajien siirtymäkursseissa on otettava kaikilta osin huomioon liikenteenharjoittajan palvelukseen siirtyvien lentäjien kokemuksen taso. Sen vuoksi kyseinen rajoitus on poistettava. Näin MPL-lupakirjaa koskevat vaatimukset saatetaan yhdenmukaisiksi ICAOn standardien kanssa.

(8)

Sen vuoksi asetusta (EU) N:o 1178/2011 olisi muutettava.

(9)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet perustuvat Euroopan lentoturvallisuusviraston asetuksen (EY) N:o 216/2008 (3) 17 artiklan 2 kohdan b alakohdan ja 19 artiklan 1 kohdan mukaisesti antamaan lausuntoon.

(10)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 216/2008 65 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan komission asetus (EU) N:o 1178/2011 seuraavasti:

1)

Lisätään 4 a artikla seuraavasti:

”4 a artikla

Suorituskykyyn perustuvaa navigointia koskevat mittarilento-oikeudet

1.   Lentäjä saa käyttää suorituskykyyn perustuvia navigaatiomenetelmiä, jäljempänä ’PBN’, ainoastaan sen jälkeen, kun hänelle on myönnetty mittarilentokelpuutukseen (IR), liitetyt PBN-oikeudet.

2.   Lentäjälle myönnetään PBN-oikeudet, jos hän täyttää kaikki seuraavat vaatimukset:

a)

hän on suorittanut hyväksytysti teoriakurssin, johon sisältyy PBN, liitteessä I (osa FCL) olevan FCL.615 kohdan mukaisesti;

b)

hän on suorittanut hyväksytysti lentokoulutuksen, johon sisältyy PBN, liitteessä I (osa FCL) olevan FCL.615 kohdan mukaisesti;

c)

hän on suorittanut hyväksytysti joko lentokokeen liitteen I (osa FCL) lisäyksen 7 mukaisesti tai lentokokeen tai tarkastuslennon liitteen I (osa FCL) lisäyksen 9 mukaisesti.

3.   Edellä 2 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen vaatimusten katsotaan täyttyneen, jos toimivaltainen viranomainen katsoo, että koulutuksen tai PBN-toimintaan perehtymisen kautta hankittu pätevyys vastaa a ja b alakohdassa tarkoitettujen kurssien antamia tietoja ja taitoja ja lentäjä osoittaa tällaisen pätevyyden 2 kohdan c alakohdassa tarkoitetun lentokokeen tai tarkastuslennon aikana hyväksyttävästi tarkastuslentäjälle.

4.   PBN-pätevyyden hyväksyttävästä osoittamisesta on tehtävä merkintä lentäjän lentopäiväkirjaan tai vastaavaan asiakirjaan edellä c alakohdassa tarkoitetun lentokokeen tai tarkastuslennon suorittamisen jälkeen, ja kouluttajan on allekirjoitettava merkintä.

5.   Lentäjät, joilla on mittarilentokelpuutus ilman PBN-oikeuksia, saavat lentää ainoastaan sellaisia reittejä ja lähestymisiä, joihin ei vaadita PBN-oikeuksia, eikä heidän mittarilentokelpuutuksensa uusimiseen vaadita PBN-taitojen osoittamista 25 päivään elokuuta 2020 saakka; kyseisen päivämäärän jälkeen kaikkiin mittarilentokelpuutuksiin vaaditaan myös PBN-oikeudet.”

2)

Lisätään 10 a artiklaan 5 kohta seuraavasti:

”5.   Lentokoulutusorganisaatioiden on varmistettava, että niiden tarjoamat mittarilentokurssit sisältävät viimeistään 25 päivänä elokuuta 2020 PBN-oikeuksiin liittyvää koulutusta, joka täyttää liitteen I (osa FCL) vaatimukset.”

3)

Korvataan 12 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat päättää olla soveltamatta tämän asetuksen säännöksiä 8 päivään huhtikuuta 2017 asti lentäjiin, joilla on kolmannen maan myöntämä lupakirja ja siihen liittyvä lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja jotka osallistuvat asetuksen (EY) N:o 216/2008 4 artiklan 1 kohdan b tai c alakohdassa tarkoitettujen ilma-alusten muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan. Jäsenvaltioiden on asetettava kyseiset päätökset julkisesti saataville.”

4)

Muutetaan liitteet I ja VII tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 8 päivästä huhtikuuta 2016.

Asetuksen 1 artiklan 1, 2 ja 4 kohtaa sovelletaan kuitenkin 25 päivästä elokuuta 2018 lukuun ottamatta liitteessä olevan 1 kohdan g alakohtaa, jota sovelletaan 8 päivästä huhtikuuta 2016.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 6 päivänä huhtikuuta 2016.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 79, 13.3.2008, s. 1.

(2)  Komission asetus (EU) N:o 1178/2011, annettu 3 päivänä marraskuuta 2011, siviili-ilmailun lentomiehistöä koskevien teknisten vaatimusten ja hallinnollisten menettelyjen säätämisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 nojalla (EUVL L 311, 25.11.2011, s. 1).

(3)  Euroopan lentoturvallisuusviraston lausunto 3/2015, annettu 31 päivänä maaliskuuta 2015, komission asetuksesta, jolla tarkistetaan suorituskykyyn perustuvan navigointijärjestelmän (PBN) operatiivisen hyväksynnän perusteita.


LIITE

Muutetaan asetuksen (EU) N:o 1178/2011 liitteet I ja VII seuraavasti:

1)

Muutetaan liite I seuraavasti:

a)

lisätään FCL.010 kohtaan seuraavat määritelmät:

 

”’astepoikkeamaan perustuvalla toiminnalla’ mittarilähestymistä, jossa suurin sallittu virhe/poikkeama suunnitellulta lähestymislinjalta ilmaistaan poikkeamanäytön (CDI) tai vastaavan ohjaamon näyttölaitteen neulojen poikkeamana;

 

’lineaaritoiminnalla’ mittarilähestymistä, jossa suurin sallittu sivusuuntainen virhe/poikkeama suunnitellulta lähestymislinjalta ilmaistaan pituusyksikköinä, esimerkiksi meripeninkulmina;

 

’LNAV:llä’ sivusuuntaista navigointia;

 

’LPV:llä’ suuntasäteen suorituskykyä pystysuuntaisella opastuksella;

 

’suorituskykyyn perustuvalla navigoinnilla (PBN)’ aluesuunnistusta, joka perustuu ATS-reitillä, mittarilähestymismenetelmän mukaisesti tai tarkoitukseen varatussa ilmatilassa lentäville ilma-aluksille asetettuihin suorituskykyvaatimuksiin;

 

’RNP APCH:lla’ mittarilähestymisessä sovellettavia PBN-vaatimuksia;

 

’RNP APCH-toiminnalla LNAV-minimiin’ 2D-mittarilähestymistä, jossa sivuttaisopastus perustuu GNSS-paikannukseen;

 

’RNP APCH-toiminnalla LNAV/VNAV-minimiin’ 3D-mittarilähestymistä, jossa sivuttaisopastus perustuu GNSS-paikannukseen ja pystysuuntaopastus joko Baro VNAV -toimintoon tai SBAS-lisäjärjestelmällä tarkennettuun GNSS-paikannukseen;

 

’RNP APCH-toiminnalla LPV-minimiin’ 3D-mittarilähestymistä, jossa sekä sivuttaisopastus että pystysuuntaopastus perustuvat SBAS-lisäjärjestelmällä tarkennettuun GNSS-paikannukseen;

 

’RNP AR APCH:lla’ mittarilähestymiseen sovellettavia suunnistustarkkuusvaatimuksia, jotka edellyttävät erityishyväksyntää;

 

’kolmiulotteisella (3D) mittarilähestymisellä’ mittarilähestymistä, jossa käytetään sekä sivuttais- että pystysuuntaopastusta;

 

’kaksiulotteisella (2D) mittarilähestymisellä’ mittarilähestymistä, jossa käytetään ainoastaan sivuttaisopastusta;

 

’VNAV:llä’ pystysuuntaista navigointia”.

b)

Korvataan FCL.600.IR kohta seuraavasti:

”Lukuun ottamatta FCL.825 kohdan mukaisia tilanteita, mittarilentosääntöjen mukaista lentotoimintaa lentokoneella, helikopterilla, ilmalaivalla tai pystysuoraan nousevalla lentokoneella saavat suorittaa ainoastaan

a)

PPL-, CPL-, MPL- tai ATPL-lupakirjan haltijat; ja

b)

sellaiset mittarilentokelpuutuksen haltijat, joilla on sovellettavien ilmatilavaatimusten ja kyseisen ilma-alusryhmän mukaiset oikeudet, lukuun ottamatta tilanteita, joissa he suorittavat lentokoetta, tarkastuslentoa tai koululentoa.”;

c)

Korvataan FCL.605.IR kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

Mittarilentokelpuutuksen haltijalla on oikeus lentää ilma-alusta mittarilentosääntöjen mukaisesti, PBN-toiminta mukaan luettuna, käyttäen vähintään 200 jalan (60 m) ratkaisukorkeutta”;

d)

korvataan FCL.700 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

Lupakirjan haltija ei saa toimia ilma-aluksen ohjaajana, ellei hänellä ole voimassa olevaa ja asianmukaista luokka- tai tyyppikelpuutusta, seuraavia tapauksia lukuun ottamatta:

i)

kyseessä on LAPL-, SPL- ja BPL-lupakirja;

ii)

lupakirjan haltija suorittaa lentokoetta tai tarkastuslentoa luokka- tai tyyppikelpuutuksen uusimiseksi;

iii)

lupakirjan haltija saa lentokoulutusta;

iv)

lupakirjan haltijalla on koelentokelpuutus, joka on myönnetty FCL.820 kohdan mukaisesti.”;

e)

poistetaan FCL.700 kohdan c alakohta;

f)

korvataan FCL.820 c kohdan 3 alakohta seuraavasti:

”(3)

suorittaa lentoja ilman H luvussa määriteltyä luokka- tai tyyppikelpuutusta; koelentokelpuutusta ei kuitenkaan saa käyttää kaupalliseen ilmakuljetustoimintaan.”;

g)

korvataan lisäyksessä 5 oleva 2 kohta seuraavasti:

”2.

MPL-kurssin hyväksyntä voidaan myöntää vain hyväksytylle koulutusorganisaatiolle, joka on osan ORO mukaisesti sertifioidun kaupallisen lentoliikenteen harjoittajan organisaation osa, tai sellaiselle hyväksytylle koulutusorganisaatiolle, joka on sopinut erityisjärjestelystä tällaisen lentoliikenteen harjoittajan kanssa.”

h)

muutetaan lisäys 7 seuraavasti:

i)

korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.

Mittarilentokelpuutuksen hakijan on oltava saanut koulutusta saman luokan tai tyypin ilma-aluksella, jota käytetään lentokokeessa ja joka on varustettu asianmukaisilla laitteilla koulutusta ja kokeita varten.”,

ii)

korvataan 11 kohta seuraavasti:

”11.

Seuraavat raja-arvot on tarkoitettu yleisohjeiksi. Tarkastuslentäjän on otettava huomioon turbulenssiolosuhteet sekä käytettävän lentokoneen käsittelyominaisuudet ja suorituskyky:

Korkeus

yleisesti

± 100 jalkaa

ylösvedon aloitus ratkaisukorkeudesta

+ 50 jalkaa / – 0 jalkaa

minimilaskeutumiskorkeuden/MAP:n noudattaminen

+ 50 jalkaa / – 0 jalkaa

Lentoradan noudattaminen

radiosuunnistuslaitteiden ohjauksen seuraaminen

± 5°

Astepoikkeamat

Puolet suuntasäteen ja liukupolun maksimipoikkeamasta (esim. LPV, ILS, MLS, GLS)

2D (LNAV) ja 3D (LNAV/VNAV) lineaariset sivuttaispoikkeamat

lentoradan sivusuuntainen virhe/poikkeama saa yleensä olla enintään ±

Formula

menetelmän RNP-luvusta. Vähäiset poikkeamat vaatimuksesta sallitaan (enintään 1 × RNP-luku).

3D lineaariset pystysuuntaiset poikkeamat (esim. RNP APCH (LNAV/VNAV) käytettäessä BaroVNAV-toimintoa)

enintään – 75 jalkaa liukupolun alapuolella missä tahansa vaiheessa ja enintään + 75 jalkaa liukupolun yläpuolella enintään 1 000 jalan korkeudella lentopaikan korkeustasosta.

Ohjaussuunta

kaikkien moottorien toimiessa

± 5°

moottorihäiriötä jäljiteltäessä

± 10°

Nopeus

kaikkien moottorien toimiessa

± 5 solmua

moottorihäiriötä jäljiteltäessä

+ 10 solmua / – 5 solmua,

LENTOKOKEEN SISÄLTÖ

Lentokoneet

OSA 1 – TOIMENPITEET ENNEN LENTOA JA LÄHTÖMENETELMÄT

Tarkistuslistan käyttöä, hyvää ilmailutapaa, jäänesto- ja jäänpoistomenetelmiä ym. tarkkaillaan kaikissa lentokokeen osissa

a

Lentokäsikirjan (tai vastaavan) käyttö, erityisesti suoritusarvolaskelmat, massan ja massakeskiön määritys

b

Ilmaliikennepalvelun asiakirjojen ja säätietojen käyttö

c

Operatiivisen ja ATC-lentosuunnitelman laatiminen IFR-lentoa varten

d

Lähtö-, saapumis- ja lähestymismenetelmien edellyttämien suunnistuslaitteiden tunnistus

e

Lentoa edeltävä tarkastus

f

Sääminimit

g

Rullaus

h

PBN-lähtömenetelmä (tarvittaessa):

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen lähtömenetelmäkarttaan.

i

Lentoonlähdön valmistelu, lentoonlähtö

j (1)

Siirtyminen mittarilentoon

k (1)

Mittarilähtömenetelmät, PBN-menetelmät mukaan luettuina, ja korkeusmittarin asetus

l (1)

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne

OSA 2 – ILMA-ALUKSEN YLEINEN KÄSITTELY (1)

a

Ilma-aluksen ohjaaminen yksinomaan mittarien avulla, mukaan lukien: vaakalento eri nopeuksilla, trimmaus

b

Nousu- ja liukukaarrot mittarikaartona

c

Oikaisu epätavallisista asennoista, mukaan lukien kaarrot säilyttäen 45 asteen kallistuksen ja jyrkät liukukaarrot

d (*)

Oikaisu lähestyvästä sakkauksesta vaakalennossa, nousu- tai liukukaarrossa ja laskuasussa – vain lentokoneilla

e

Lentäminen vajaalla mittaristolla: vakaa nousu tai laskeutuminen mittarikaartona ennalta määrättyihin ohjaussuuntiin, oikaisu epätavallisista asennoista – vain lentokoneilla

OSA 3 – MATKALENNON IFR-MENETELMÄT (1)

a

Radiosuunnistuslaitteiden ohjauksen seuraaminen ja hakeutuminen määrätylle linjalle, esim. NDB, VOR, tai reittipisteiden välisen lentosuunnan noudattaminen

b

Navigointijärjestelmän ja radiosuunnistuslaitteiden käyttö

c

Vaakalento, ohjaussuunnan, korkeuden ja ilmanopeuden hallinta, tehonsäätö, trimmaus

d

Korkeusmittarin asetukset

e

Aika-arviot ja niiden korjaaminen (reittiodotus, jos tarpeen)

f

Lennon edistymisen seuranta, operatiivinen lentosuunnitelma, polttoaineenkulutuksen seuranta, järjestelmien valvonta

g

Jäänestomenetelmät, tarvittaessa simuloituina

h

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne

OSA 3a – SAAPUMISMENETELMÄT

a

Suunnistuslaitteiden asetukset ja tarkistukset (tarvittaessa)

b

Saapumismenetelmät, korkeusmittarin tarkistus

c

Korkeus- ja nopeusrajoitteet (tarvittaessa)

d

PBN-saapumismenetelmä (tarvittaessa):

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen saapumismenetelmäkarttaan.

OSA 4 (1) – 3D-LÄHESTYMISET (3)

a

Suunnistuslaitteiden asetukset ja tarkistukset

Liukukulman tarkistus

RNP APCH -lähestymisissä:

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen lähestymiskarttaan.

b

Lähestymisen ja laskun valmistelu, mukaan lukien korkeuden vähennykseen, lähestymiseen ja laskuun liittyvät tarkistukset, myös suunnistuslaitteiden tunnistaminen

c (2)

Odotusmenetelmä

d

Julkaistun lähestymismenetelmän noudattaminen

e

Kellon käyttö lähestymisessä

f

Korkeuden, nopeuden ja ohjaussuunnan hallinta (vakaa lähestyminen)

g (2)

Ylösveto

h (2)

Keskeytetyn lähestymisen menetelmä/lasku

i

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne

OSA 5 (1) – 2D-LÄHESTYMISET (3)

a

Suunnistuslaitteiden asetukset ja tarkistukset

RNP APCH -lähestymisissä:

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen lähestymiskarttaan.

b

Lähestymisen ja laskun valmistelu, mukaan lukien korkeuden vähennykseen, lähestymiseen ja laskuun liittyvät tarkistukset, myös suunnistuslaitteiden tunnistaminen

c (2)

Odotusmenetelmä

d

Julkaistun lähestymismenetelmän noudattaminen

e

Kellon käyttö lähestymisessä

f

Korkeus/etäisyys lähestymisen keskeytyspisteestä (MAPt), nopeuden ja ohjaussuunnan hallinta (vakaa lähestyminen), lentokorkeuden portaittainen vähentäminen (SDF) tarvittaessa

g (2)

Ylösveto

h (2)

Keskeytetyn lähestymisen menetelmä/lasku

i

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne

OSA 6 – TOIMINTA MOOTTORIHÄIRIÖTILANTEISSA (vain monimoottorisilla lentokoneilla) (1)

a

Simuloitu moottorihäiriö lentoonlähdön jälkeen tai ylösvedossa

b

Lähestyminen, ylösveto ja keskeytetty lähestyminen moottorihäiriötä jäljitellen

c

Lähestyminen ja lasku moottorihäiriötä jäljitellen

d

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne


Helikopterit

OSA 1 – LÄHTÖMENETELMÄT

Tarkistuslistan käyttöä, hyvää ilmailutapaa, jäänesto- ja jäänpoistomenetelmiä ym. tarkkaillaan kaikissa lentokokeen osissa

a

Lentokäsikirjan (tai vastaavan) käyttö, erityisesti suoritusarvolaskelmat; massan ja massakeskiön määritys

b

Ilmaliikennepalvelun asiakirjojen ja säätietojen käyttö

c

Operatiivisen ja ATC-lentosuunnitelman laatiminen IFR-lentoa varten

d

Lähtö-, saapumis- ja lähestymismenetelmien edellyttämien suunnistuslaitteiden tunnistus

e

Lentoa edeltävä tarkastus

f

Sääminimit

g

Rullaus/ilmarullaus lennonjohdon tai tarkastuslentäjän ohjeiden mukaan

h

PBN-lähtömenetelmä (tarvittaessa):

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen lähtömenetelmäkarttaan.

i

Lentoonlähdön valmistelu, menetelmät ja tarkistukset

j

Siirtyminen mittarilentoon

k

Mittarilähtömenetelmät, mukaan lukien PBN-menetelmät

OSA 2 – ILMA-ALUKSEN YLEINEN KÄSITTELY

a

Helikopterin ohjaaminen yksinomaan mittarien avulla, mukaan lukien:

b

Nousu- ja liukukaarrot mittarikaartona

c

Oikaisu epätavallisista asennoista, mukaan lukien kaarrot säilyttäen 30 asteen kallistuksen ja jyrkät liukukaarrot

OSA 3 – MATKALENNON IFR-MENETELMÄT

a

Radiosuunnistuslaitteiden ohjauksen seuraaminen ja hakeutuminen määrätylle linjalle, esimerkiksi NDB, VOR, RNAV

b

Radiosuunnistuslaitteiden käyttö

c

Vaakalento, ohjaussuunnan, korkeuden ja ilmanopeuden hallinta, tehonsäätö

d

Korkeusmittarin asetukset

e

Aika-arviot ja niiden korjaaminen

f

Lennon edistymisen seuranta, operatiivinen lentosuunnitelma, polttoaineenkulutuksen seuranta, järjestelmien valvonta

g

Jäänestomenetelmät, tarvittaessa simuloituina

h

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne

OSA 3a – SAAPUMISMENETELMÄT

a

Suunnistuslaitteiden asetukset ja tarkistukset (tarvittaessa)

b

Saapumismenetelmät, korkeusmittarin tarkistus

c

Korkeus- ja nopeusrajoitteet (tarvittaessa)

d

PBN-saapumismenetelmä (tarvittaessa):

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen saapumismenetelmäkarttaan.

OSA 4–3D-LÄHESTYMISET (4)

a

Suunnistuslaitteiden asetukset ja tarkistukset

Liukukulman tarkistus RHP APCH -lähestymisissä:

a)

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

b)

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen lähestymiskarttaan.

b

Lähestymisen ja laskun valmistelu, mukaan lukien korkeuden vähennykseen, lähestymiseen ja laskuun liittyvät tarkistukset

c (**)

Odotusmenetelmä

d

Julkaistun lähestymismenetelmän noudattaminen

e

Kellon käyttö lähestymisessä

f

Korkeuden, nopeuden ja ohjaussuunnan hallinta (vakaa lähestyminen)

g (**)

Ylösveto

h (**)

Keskeytetyn lähestymisen menetelmä/lasku

i

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne

OSA 5–2D-LÄHESTYMISET (4)

a

Suunnistuslaitteiden asetukset ja tarkistukset

RNP APCH -lähestymisissä:

Tarkistus sen varmistamiseksi, että oikea menetelmä on ladattu navigointijärjestelmään; ja

Navigointijärjestelmän näytön tietojen vertaaminen lähestymiskarttaan.

b

Lähestymisen ja laskun valmistelu, mukaan lukien korkeuden vähennykseen, lähestymiseen ja laskuun liittyvät tarkistukset ja suunnistuslaitteiden tunnistaminen

c (**)

Odotusmenetelmä

d

Julkaistun lähestymismenetelmän noudattaminen

e

Kellon käyttö lähestymisessä

f

Korkeuden, nopeuden ja ohjaussuunnan hallinta (vakaa lähestyminen)

g (**)

Ylösveto

h (**)

Keskeytetyn lähestymisen menetelmä (**)/ lasku

i

Yhteydenpito lennonjohtoon – selvitysten noudattaminen, radiopuhelinliikenne

OSA 6 – TOIMINTA POIKKEUS- JA PAKKOTILANTEISSA

Tämä osa voidaan yhdistää osiin 1–5. Lentokokeessa on otettava huomioon helikopterin hallinta, vikaantuneen moottorin tunnistaminen, välittömät toimet (toimenpiteitä jäljitellen; touch drills), seurantatoimet ja tarkistukset sekä lentotarkkuus seuraavissa tilanteissa:

a

Simuloitu moottorihäiriö lentoonlähdön jälkeen ja lähestymisen aikana (***) (turvallisessa korkeudessa, ellei suoriteta lentosimulaattorilla tai FNPT II/III-, FTD 2- tai FTD 3-laitteella)

b

Vakautusjärjestelmien/hydraulijärjestelmän häiriö (jos soveltuu)

c

Lentäminen vajaalla mittaristolla

d

Autorotaatio ja keskeytys määrättyyn korkeuteen

e

3D-lähestyminen käsin ohjaten, ilman lennonohjausnäyttöä (****)

3D-lähestyminen käsin ohjaten, lennonohjausnäytön avulla (****)

i)

muutetaan lisäys 8 seuraavasti:

i)

Korvataan A jakson taulukossa oleva alaviite seuraavasti:

”(*)

Edellyttäen, että hakija on viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana suorittanut PBN-oikeuksia käyttäen vähintään kolme IFR-lähtöä ja -lähestymistä, joista yksi on RNP APCH -lähestyminen, yhden ohjaajan lentokoneluokalla tai -tyypillä yhden ohjaajan miehistöllä, tai että muiden kuin suorituskykyisten vaativien monimoottoristen lentokoneiden osalta hakija on suorittanut hyväksytysti osan 6 lentokokeen muita kuin suorituskykyisiä vaativia yhden ohjaajan lentokoneita varten lennettynä pelkästään mittareiden avulla yhden ohjaajan miehistöllä.”;

ii)

korvataan B jakson taulukossa oleva alaviite seuraavasti:

”(*)

Edellyttäen, että hakija on viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana suorittanut PBN-oikeuksia käyttäen vähintään kolme IFR-lähtöä ja -lähestymistä, joista yksi on RNP APCH -lähestyminen (voi olla point in space -lähestyminen (PinS)), yhden ohjaajan helikopterityypillä yhden ohjaajan miehistöllä.”;

j)

muutetaan lisäys 9 seuraavasti:

i)

korvataan B jakson 4 kohta seuraavasti:

”4.

Seuraavat raja-arvot on tarkoitettu yleisohjeiksi. Tarkastuslentäjän on otettava huomioon turbulenssiolosuhteet sekä käytettävän lentokoneen käsittelyominaisuudet ja suorituskyky:

Korkeus

yleisesti

± 100 jalkaa

ylösvedon aloitus ratkaisukorkeudesta

+ 50 jalkaa / – 0 jalkaa

minimilaskeutumiskorkeuden noudattaminen

+ 50 jalkaa / – 0 jalkaa

Lentoradan noudattaminen

radiosuunnistuslaitteiden ohjauksen seuraaminen

± 5°

Astepoikkeamat

Puolet suuntasäteen ja liukupolun maksimipoikkeamasta (esim. LPV, ILS, MLS, GLS).

2D (LNAV) ja 3D (LNAV/VNAV) lineaariset poikkeamat

Lentoradan sivusuuntainen virhe/poikkeama saa yleensä olla enintään ±

Formula

menetelmän RNP-luvusta. Vähäiset poikkeamat vaatimuksesta sallitaan (enintään 1 × RNP-luku).

3D lineaariset pystysuuntaiset poikkeamat (esim. RNP APCH (LNAV/VNAV) käytettäessä BaroVNAV-toimintoa)

enintään – 75 jalkaa liukupolun alapuolella missä tahansa vaiheessa ja enintään + 75 jalkaa liukupolun yläpuolella enintään 1 000 jalan korkeudella lentopaikan korkeustasosta.

Ohjaussuunta

kaikkien moottorien toimiessa

± 5°

moottorihäiriötä jäljiteltäessä

± 10°

Nopeus

kaikkien moottorien toimiessa

± 5 solmua

moottorihäiriötä jäljiteltäessä

+ 10 solmua / – 5 solmua”;

ii)

lisätään B jakson 5 kohtaan kohta seuraavasti:

”h)

PBN-oikeuksien saamiseksi tai säilyttämiseksi yhden lähestymisen on oltava RNP APCH. Jos RNP APCH ei ole käytännössä mahdollinen, se on tehtävä asianmukaisesti varustetulla simulaatiokoulutuslaitteella (FSTD).”

iii)

korvataan B jakson 5 kohdassa olevassa taulukossa rivit 3B.4 ja 3B.5 seuraavasti:

”3B.4*

3D-lähestyminen 200 jalan (60 m) ratkaisukorkeuteen tai tarvittaessa suurempaan menetelmäminimiin (automaattiohjausta voidaan käyttää korkeussuuntaisen lentoradan loppulähestymissegmenttiin hakeutumiseen)

 

P—–>

——>

 

M

 

3B.5*

2D-lähestyminen minimilaskeutumiskorkeuteen

 

P—–>

——>

 

M”

 

iv)

lisätään B jakson 6 kohtaan kohta seuraavasti:

”j)

PBN-oikeuksien saamiseksi tai säilyttämiseksi yhden lähestymisen on oltava RNP APCH. Jos RNP APCH ei ole käytännössä mahdollinen, se on tehtävä asianmukaisesti varustetulla simulaatiokoulutuslaitteella (FSTD).”,

v)

korvataan B jakson 6 kohdassa olevassa taulukossa rivi 3.9.3 seuraavasti:

”3.9.3*

3D-lähestymiset 200 jalan (60 m) ratkaisukorkeuteen tai tarvittaessa suurempaan menetelmäminimiin

 

 

 

 

 

 

 

Huom.

RNP APCH -lähestymismenetelmät saattavat lentokäsikirjan mukaan edellyttää automaattiohjauksen tai lennonohjausnäytön käyttöä. Manuaaliohjauksella lennettävän menetelmän valinnassa on otettava huomioon lentokäsikirjan rajoitukset (esim. kohtaan 3.9.3.1 valitaan ILS, jos lentokäsikirjassa on tällainen rajoitus).”

vi)

korvataan B jakson 6 kohdassa olevassa taulukossa rivit 3.9.3.4 ja 3.9.4 seuraavasti:

”3.9.3.4*

käsin ohjaten, yksi moottori epäkunnossa (simuloituna); moottorihäiriö on oltava simuloituna loppulähestymisen aikana ennen kuin saavutetaan 1 000 jalan korkeus lentopaikan korkeustasosta, ja sitä on simuloitava maakosketukseen asti tai keskeytetyn lähestymisen menetelmän loppuun asti

Lentokoneilla, joita ei ole tyyppihyväksytty liikenneluokan (JAR/FAR 25) tai kevytliikenneluokan (SFAR 23) lentokoneiksi, lähestyminen moottorihäiriötä jäljitellen ja sitä seuraava ylösveto on tehtävä kohdassa 3.9.4 tarkoitetun ei-tarkkuuslähestymisen yhteydessä. Ylösveto on aloitettava, kun saavutetaan julkaistu estevarakorkeus (OCH/A), mutta kuitenkin viimeistään saavutettaessa minimilaskeutumiskorkeus (MDH/A) 500 jalkaa kiitotien kynnyksen korkeustasosta. Jos lentokoneen suoritusarvot ovat lentoonlähtömassan ja tiheyskorkeuden suhteen samat kuin liikenneluokan lentokoneilla, kouluttaja voi simuloida moottorihäiriön 3.9.3.4 kohdan mukaisesti.

 

 

P—–>

—–>

 

M

 

3.9.4*

2D-lähestyminen minimilaskeutumiskorkeuteen

 

 

P*—>

—–>

 

M”

 

vii)

korvataan B jakson 6 kohdassa olevassa taulukossa rivi 4.1 seuraavasti:

”4.1

Ylösveto kaikkien moottorien toimiessa* 3D-lähestymisessä ratkaisukorkeudesta

 

 

P*—>

—–>”

 

 

 

viii)

korvataan B jakson 6 kohdassa olevassa taulukossa rivi 5.1 seuraavasti:

”5.1

Normaalit laskut* siten, että näköyhteys on saavutettu mittarilähestymisessä ratkaisukorkeuteen tultaessa

 

 

P”

 

 

 

 

ix)

korvataan B jakson 6 kohdassa olevassa taulukossa rivillä 6.2 ilmaisu ”ILS” seuraavasti: ”CAT II/III”;

x)

korvataan C jakson 4 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

IFR-lennon raja-arvot.

Korkeus

yleisesti

± 100 jalkaa

ylösvedon aloitus ratkaisukorkeudesta

+ 50 jalkaa / – 0 jalkaa

minimilaskeutumiskorkeuden noudattaminen

+ 50 jalkaa / – 0 jalkaa

Lentoradan noudattaminen

radiosuunnistuslaitteiden ohjauksen seuraaminen

± 5°

3D-astepoikkeamat

Puolet suuntasäteen ja liukupolun maksimipoikkeamasta (esim. LPV, ILS, MLS, GLS).

2D (LNAV) ja 3D (LNAV/VNAV) lineaariset poikkeamat

lentoradan sivusuuntainen virhe/poikkeama saa yleensä olla enintään ±

Formula

menetelmän RNP-luvusta. Vähäiset poikkeamat vaatimuksesta sallitaan (enintään 1 × RNP-luku).

3D lineaariset pystysuuntaiset poikkeamat (esim. RNP APCH (LNAV/VNAV) käytettäessä BaroVNAV-toimintoa):

enintään – 75 jalkaa liukupolun alapuolella missä tahansa vaiheessa ja enintään + 75 jalkaa liukupolun yläpuolella enintään 1 000 jalan korkeudella lentopaikan korkeustasosta.

Ohjaussuunta

normaalitoiminnassa

± 5°

poikkeus- ja pakkotilanteissa

± 10°

Nopeus

yleisesti

± 10 solmua

moottorihäiriötä jäljiteltäessä

+ 10 solmua /– 5 solmua”,

xi)

korvataan C jakson 12 kohdassa olevassa taulukossa rivit 5.4, 5.4.1 ja 5.4.2 seuraavasti:

”5.4

3D-lähestymiset 200 jalan (60 m) ratkaisukorkeuteen tai tarvittaessa suurempaan menetelmäminimiin

P*

—>*

—>*

 

 

 

5.4.1

Käsin ohjaten, ilman lennonohjausnäyttöä

Huom. RNP APCH –lähestymismenetelmät saattavat lentokäsikirjan mukaan edellyttää automaattiohjauksen tai lennonohjausnäytön käyttöä. Manuaaliohjauksella lennettävän menetelmän valinnassa on otettava huomioon lentokäsikirjan rajoitukset (esim. kohtaan 5.4.1 valitaan ILS, jos lentokäsikirjassa on tällainen rajoitus)

P*

—>*

—>*

 

M*

 

5.4.2

Käsin ohjaten, lennonohjausnäytön avulla

P*

—>*

—>*

 

M*”

 

xii)

korvataan C jakson 12 kohdassa olevassa taulukossa rivit 5.4.4 ja 5.5 seuraavasti:

”5.4.4

Käsin ohjaten, simuloidussa moottorihäiriötilanteessa; moottorihäiriö on oltava simuloituna loppulähestymisen aikana ennen kuin saavutetaan 1 000 jalan korkeus lentopaikan korkeustasosta, ja sitä on simuloitava maakosketukseen asti tai keskeytetyn lähestymisen menetelmän loppuun asti

P*

—>*

—>*

 

M*

 

5.5

2D-lähestymiset minimilaskeutumiskorkeuteen (MDA/H)

P*

—>*

—>*

 

M*”

 

2)

Korvataan liitteessä VII olevan kohdan ORA.ATO.135 a alakohta seuraavasti:

”a)

Hyväksytyn koulutusorganisaation on käytettävä tarjottavan koulutuksen kannalta asianmukaisin laittein varustettuja ilma-aluksia tai FSTD-laitteita.”


(1)  

(°)

Suoritetaan yksinomaan mittarien avulla.

(*)  Voidaan suorittaa lentosimulaattorilla, FTD 2/3:lla tai FNPT II:lla.

(2)  

(+)

Voidaan suorittaa osassa 5 tai osassa 6.

(3)  

(++)

PBN-oikeuksien saamiseksi tai säilyttämiseksi yhden lähestymisen osassa 4 tai osassa 5 on oltava RNP APCH. Jos RNP APCH ei ole käytännössä mahdollinen, se on tehtävä asianmukaisesti varustetulla simulaatiokoulutuslaitteella (FSTD).

(4)  

(+)

PBN-oikeuksien saamiseksi tai säilyttämiseksi yhden lähestymisen osassa 4 tai osassa 5 on oltava RNP APCH. Jos RNP APCH ei ole käytännössä mahdollinen, se on tehtävä asianmukaisesti varustetulla simulaatiokoulutuslaitteella (FSTD).

(**)  Suoritetaan osassa 4 tai osassa 5.

(***)  Vain monimoottorisilla helikoptereilla.

(****)  Vain toinen menetelmistä tarkastetaan.”;