23.9.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 315/40


EURONESTIN PARLAMENTAARISEN EDUSTAJAKOKOUKSEN PYSYVIEN VALIOKUNTIEN TYÖJÄRJESTYS

hyväksytty Euronestin parlamentaarisessa edustajakokouksessa 3. toukokuuta 2011 ja muutettu 29. toukokuuta 2013 Brysselissä sekä 18. maaliskuuta 2015 Jerevanissa

(2015/C 315/08)

EURONESTin parlamentaarinen edustajakokous, joka ottaa huomioon puhemiehistön ehdotuksen, hyväksyy täten pysyvien valiokuntien työjärjestyksen EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen työjärjestyksen 25 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

1 artikla

Soveltamisala

1.   Pysyvien valiokuntien työjärjestyksessä määritetään yhteiset työskentelymekanismit EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen kaikille neljälle pysyvälle valiokunnalle (jäljempänä ’valiokunnat’):

poliittisia asioita, ihmisoikeuskysymyksiä ja demokratiaa käsittelevä valiokunta,

taloudellista yhdentymistä, lainsäädännön lähentämistä ja EU:n politiikkojen yhdenmukaistamista käsittelevä valiokunta,

energian toimitusvarmuutta käsittelevä valiokunta,

sosiaali-, koulutus- ja kulttuuriasioita sekä kansalaisyhteiskuntaa koskevia asioita käsittelevä valiokunta.

2.   EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen työjärjestystä sovelletaan valiokuntien kokouksiin soveltuvin osin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta pysyvien valiokuntien työjärjestyksen soveltamista.

2 artikla

Kokoonpano

1.   Valiokunnassa on enintään 30 jäsentä, ja siihen kuuluu

15 Euroopan parlamentin jäsentä,

15 osallistuvien itäisen Euroopan kumppanimaiden parlamenttien jäsentä (1).

Valiokunnan kokoonpano heijastaa EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen kokoonpanoa.

2.   EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen jokaisella jäsenellä on oikeus olla jonkin pysyvän valiokunnan jäsen. Poikkeustapauksissa jäsen voi kuulua kahteen pysyvään valiokuntaan.

3.   Jäsenet nimitetään kunkin parlamentin vakiintuneiden menettelyjen mukaisesti niin, että valiokunnan kokoonpano heijastelee mahdollisimman pitkälti Euroopan parlamentin ja itäisen Euroopan kumppanimaiden parlamenttien eri poliittisten ryhmien ja valtuuskuntien jakaumaa.

4.   EURONESTin parlamentaarinen edustajakokous hyväksyy valiokuntien koon ja kokoonpanon puhemiehistön ehdotuksesta.

3 artikla

Puheenjohtajuus ja puhemiehistö

1.   Jokainen valiokunta valitsee jäsentensä keskuudesta puhemiehistön, joka koostuu kahdesta samanarvoisesta yhteispuheenjohtajuutta harjoittavasta puheenjohtajasta (yksi kummankin osapuolen edustaja) ja neljästä varapuheenjohtajasta (kaksi kummankin osapuolen edustajaa). Kumpikin osapuoli päättää erikseen heidän valintamenettelyistään ja toimikausistaan.

2.   Yhteispuheenjohtajat päättävät yhdessä, kumpi heistä toimii valiokunnan kokouksen puheenjohtajana.

4 artikla

Varajäsenet

1.   Jos varsinainen jäsen on estynyt osallistumasta valiokunnan kokoukseen, hänen sijaisenaan voi toimia samaa edustajakokouksen osapuolta edustava varajäsen kyseisten kahden jäsenen sopimuksen mukaisesti. Puheenjohtajalle on ilmoitettava sijaisjärjestelyistä ennen kokouksen alkua.

2.   Varajäsenellä on valiokunnassa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin varsinaisella jäsenellä.

5 artikla

Kokoukset

1.   Valiokunnat kokoontuvat yhteispuheenjohtajiensa kutsusta. Vuoden aikana järjestetään enintään kaksi kokousta, joista yksi edustajakokouksen istunnon aikana.

2.   Yhteispuheenjohtajat laativat ja toimittavat valiokunnan puhemiehistön ehdotuksesta valiokunnan kunkin kokouksen esityslistaluonnoksen.

3.   Valiokuntien kokoukset pidetään EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen työkielillä. Kaikki kokoukset ovat julkisia, ellei valiokunta toisin päätä.

4.   Puheenjohtaja johtaa asioiden käsittelyä, varmistaa työjärjestyksen noudattamisen, ylläpitää järjestystä, myöntää puheenvuorot, julistaa keskustelut päättyneiksi, äänestyttää asioista ja julistaa äänestystulokset.

5.   Jäsen ei saa käyttää puheenvuoroa, ellei puheenjohtaja ole sitä hänelle myöntänyt. Puhujaa ei saa keskeyttää työjärjestyspuheenvuoroja lukuun ottamatta. Jos puhuja poikkeaa käsiteltävästä asiasta, puheenjohtaja kehottaa häntä palaamaan asiaan. Jos puhuja edelleen poikkeaa asiasta, puheenjohtaja voi kieltää häntä käyttämästä enää puheenvuoroa samaa asiaa koskevassa keskustelussa.

6.   Jos valiokunnan jäsen häiritsee asian käsittelyä, puheenjohtaja kehottaa häntä palaamaan järjestykseen. Jos rikkomus toistuu, puheenjohtaja voi poistaa jäsenen kokoushuoneesta kokouksen loppuajaksi.

7.   Kaksi tai useampi valiokunta voi puhemiehistöjensä sopimuksesta pitää yhteisiä kokouksia yhteisesti kiinnostavista aiheista.

6 artikla

Mietinnöt ja kiireelliset asiat

1.   Valiokunnat voivat puhemiehistön luvalla nimittää esittelijöitä selvittämään toimivaltansa piiriin kuuluvia erityiskysymyksiä ja laatimaan mietintöjä EURONESTin parlamentaariselle edustajakokoukselle. Mietintöjä voi periaatteessa olla enintään yksi valiokuntaa ja täysistuntoa kohti. Puhemiehistö voi valiokuntien yhteispuheenjohtajien pyynnöstä päättää, kuinka monesta mietinnöstä äänestetään täysistunnon aikana, mikä riippuu valmistelutöiden edistymisestä.

2.   Valiokunta voi poikkeustapauksissa esittää kiireellisten asioiden käsiteltäväksi ottamista EURONESTin parlamentaariselle edustajakokoukselle. Kiireellisten asioiden lukumäärää rajoitetaan EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen työjärjestyksen 9 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti.

3.   Valiokunnat voivat lisäksi keskustella muista esityslistallaan olevista asioista ilman mietintöä ja ilmoittaa EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen puhemiehistölle kirjallisesti, että kyseisistä asioista on keskusteltu.

4.   Valiokunnat tekevät selkoa toiminnastaan EURONESTin parlamentaariselle edustajakokoukselle.

7 artikla

Päätösvaltaisuus ja äänestäminen

1.   Valiokunta on päätösvaltainen, kun vähintään yksi kolmasosa kummankin osapuolen edustajista on läsnä.

2.   Kaikki äänestykset ovat päteviä äänestäjien lukumäärästä riippumatta. Kuka tahansa valiokunnan jäsen voi kuitenkin pyytää päätösvaltaisuuden toteamista ennen äänestystä. Jos tällaisen pyynnön jälkeen todetaan, että valiokunta ei ole päätösvaltainen, äänestystä lykätään.

3.   Valiokunta tekee päätökset äänestykseen osallistuneiden jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä. Kaikki jäsenet voivat jättää tarkistuksia valiokunnan käsiteltäväksi. Valiokunnassa äänestetään kättä nostamalla, ja jokaisella jäsenellä on yksi henkilökohtainen ääni, jota ei voi siirtää toiselle.

4.   Ääntenlaskun suorittaa laskentatoimikunta, johon kuuluu yhtä suuri määrä edustajia EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen kummankin osapuolen sihteeristöstä. Laskentatoimikunnan nimittää puhemiehistö (tai valiokunnan yhteispuheenjohtajat) ennen asianomaisen kokouksen alkua, ja laskentatoimikunta ilmoittaa ääntenlaskennan tuloksen suoraan yhteispuheenjohtajille.

5.   Kaikki jäsenet voivat jättää valiokunnan käsiteltäväksi tarkistuksia yhteispuheenjohtajien ilmoittamassa määräajassa. Tarkistusten on liityttävä tekstiin, jota niillä pyritään muuttamaan, ja ne on esitettävä kirjallisina. Suulliset tarkistukset voidaan ottaa huomioon vain, jos niiden tarkoituksena on korjata asia- tai kielivirheitä. Muita suullisia tarkistuksia ei pitäisi ottaa huomioon.

6.   Jos vähintään kolme valiokunnan jäsentä, jotka kuuluvat vähintään kahteen Euroopan parlamentin poliittiseen ryhmään tai vähintään kahteen EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen osapuolena olevien itäisen Euroopan kumppanimaiden valtuuskuntaan, pyytää erillistä äänestystä ennen äänestyksen aloittamista, on toimitettava äänestys, jossa itäisen Euroopan kumppanimaiden edustajat ja Euroopan parlamentin edustajat äänestävät erikseen, mutta samanaikaisesti. Kyseinen teksti hyväksytään, jos se on saanut kahden kolmasosan enemmistön kummankin osapuolen erikseen annetuista äänistä.

7.   Jos teksti, josta äänestetään, sisältää kaksi tai useampia määräyksiä tai viittauksia kahteen tai useampaan kohtaan tai jos se voidaan luontevasti jakaa kahteen osaan, joilla on eri merkitys ja/tai normatiivinen arvo, jokin Euroopan parlamentin poliittinen ryhmä tai vähintään yksi EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen jäsen voi pyytää kohta kohdalta -äänestystä. Pyyntö on esitettävä kirjallisesti yhteispuheenjohtajille äänestystä edeltävän päivän kello 18.00 mennessä, elleivät yhteispuheenjohtajat aseta muuta määräaikaa, ja se katsotaan periaatteessa hyväksytyksi.

8 artikla

Muut järjestelyt

1.   Valiokunnan kokousta isännöivä parlamentti vastaa kokouksen käytännön järjestelyistä sekä sen järjestämiseen liittyvästä avusta ja kustannuksista.

2.   EURONESTin parlamentaarinen edustajakokous voi kuitenkin puhemiehistön ehdotuksesta suositella, että muut parlamentit osallistuvat valiokunnan kokouksen järjestämisestä aiheutuviin kustannuksiin.

9 artikla

Työjärjestyksen tulkinta

Yhteispuheenjohtajilla tai heidän pyynnöstään valiokunnan puhemiehistöllä on oikeus päättää kaikista pysyvien valiokuntien työjärjestyksen tulkintaan liittyvistä kysymyksistä.

10 artikla

Pysyvien valiokuntien työjärjestyksen muuttaminen

1.   EURONESTin parlamentaarinen edustajakokous hyväksyy pysyvien valiokuntien työjärjestyksen muutokset puhemiehistön ehdotusten perusteella.

2.   Tarkistukset hyväksytään äänestykseen osallistuneiden jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä. Jos EURONESTin parlamentaarisen edustajakokouksen kumpikin osapuoli, vähintään kymmenesosa vähintään kahden Euroopan parlamentin poliittisen ryhmän edustajista tai vähintään kaksi itäistä kumppanuutta edustavan osapuolen valtuuskuntaa ennen äänestyksen aloittamista pyytää erillistä äänestystä, on toimitettava äänestys, jossa itäisen Euroopan kumppanimaiden edustajat ja Euroopan parlamentin edustajat äänestävät erikseen. Kysymyksessä oleva teksti hyväksytään, jos sillä on kahden kolmasosan äänten enemmistö kummastakin edustajakokouksen muodostavasta osapuolesta.

3.   Jollei äänestyksen yhteydessä toisin määrätä, pysyvien valiokuntien työjärjestyksen muutokset tulevat voimaan heti niiden hyväksymisen jälkeen.


(1)  Paikat jaetaan uudelleen itäisen Euroopan kumppanimaiden kesken, jos viimeinen itäinen kumppanimaa (Valko-Venäjä) liittyy mukaan.