10.6.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 144/12


KOMISSION PÄÄTÖS (EU) 2015/886,

annettu 8 päivänä kesäkuuta 2015,

ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi sisä- ja ulkomaaleille ja -lakoille annetun päätöksen 2014/312/EU muuttamisesta

(tiedoksiannettu numerolla C(2015) 3782)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon EU-ympäristömerkistä 25 päivänä marraskuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 66/2010 (1) ja erityisesti sen 8 artiklan 2 kohdan,

on kuullut Euroopan unionin ympäristömerkintälautakuntaa,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission päätöksessä 2014/312/EU (2) säädetään siirtymäajoista valmistajille, joiden tuotteille on myönnetty sisä- ja ulkomaaleille ja -lakoille tarkoitettu EU:n ympäristömerkki, jotta niillä olisi riittävästi aikaa mukauttaa tuotteensa tarkistettuihin arviointiperusteisiin ja vaatimuksiin. Jäsenvaltiot ovat kuitenkin ilmoittaneet komissiolle, etteivät ne pysty annettujen 12 kuukauden kuluessa todentamaan ympäristömerkin saaneita tuotteita, koska tällaisia tuotteita ja lisävaatimuksia on hyvin paljon. Sujuvan siirtymän varmistamiseksi tarvitaan lisäaika.

(2)

Tekniset asiantuntijat ilmoittivat komissiolle ja joillekin jäsenvaltioille, että 2 artiklan 14 kohdan nykyinen ilmaisu ei ole selkeä. Säädöksen määritelmä mahdollistaa ”polaaristen järjestelmien” virheellisen tulkinnan. On selvennettävä ”polaariset järjestelmät” -termiä, joka viittaa analyyttisiin järjestelmiin pinnoitusjärjestelmän sijaan. Lisäksi suositeltiin, että määritelmässä täsmennettäisiin teknisenä lisäparametrina höyrypaine. Kaikki 2 artiklan 14 kohdan ilmaisuihin tehdyt muutokset on johdonmukaisuuden vuoksi otettava huomioon myös 2 artiklan 13 kohdassa, joka koskee haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.

(3)

Marraskuussa 2014 järjestetyissä Euroopan unionin ympäristömerkintälautakunnan ja toimivaltaisten elinten yhteistyöfoorumin kokouksissa käytyjen keskustelujen pohjalta on tarpeen selventää, että arviointiperustetta 3(a) ja siihen liittyvää kohtaa taulukossa 2 sovelletaan osittain läpikuultaviin pohjamaaleihin mutta ei tartuntapohjamaaleihin eikä muihin läpikuultaviin pinnoitteisiin.

(4)

Johdonmukaisuuden vuoksi päätöksen 2014/312/EU arviointiperusteen 3 (Tehokkuus käytössä) osalta taulukon 2 viidennen sarakkeen (”Paksut sisustusmaalit sisä- ja ulkokäyttöön (l)”) ensimmäisellä rivillä (jossa tarkoitetaan arviointiperustetta 3(a) ”Riittoisuus”) mittayksikkö (1 m2/L) olisi korvattava mittayksiköllä ”1 m2/kg”.

(5)

Päätöksen 2014/312/EU arviointiperusteessa 5(a)(i) luetellaan aineryhmät, jotka on nimenomaisesti ilmoitettu arviointiperusteen 5(a) arvioinnin ja todentamisen kohteiksi. On kuitenkin todistettu, ettei tämä aineryhmäluettelo ole tyhjentävä ja että siihen on lisättävä aineryhmä ”8. Sidosaineiden ja polymeeridispersioiden sisältämät aineet 8a. Sidosaineet ja ristisilloittaja-aineet, 8b. Reaktiotuotteet ja jäämät”. Lisäksi aineryhmien luettelo olisi selvyyden vuoksi siirrettävä arviointiperusteen arviointia ja todentamista koskevaan tekstiin, koska kyseistä luetteloa käytetään arvioinnissa ja todentamisessa.

(6)

Päätöksen 2014/312/EU lisäyksessä olevassa 7(a) kohdassa vahvistetaan lopputuotteiden formaldehydipitoisuuksille raja-arvot, mutta raja-arvot esitetään taulukossa väärässä kohdassa. Taulukossa olisi esitettävä selkeästi, että kaikkien tuotteiden osalta pitoisuusraja on 0,0010 %, ellei niihin sovelleta poikkeuksia.

(7)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EY) N:o 66/2010 16 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset.

(8)

Sen vuoksi päätöstä 2014/312/EU olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutetaan päätös 2014/312/EU seuraavasti:

1)

Korvataan 2 artiklan 13 alakohta seuraavasti:

”13.

’Haihtuvilla orgaanisilla yhdisteillä (VOC)’ mitä tahansa orgaanista yhdistettä, jonka alkukiehumispiste on enintään 250 °C normaali-ilmanpaineessa 101,3 kPa mitattuna, siten kuin se on määritelty direktiivissä 2004/42/EY, ja joka kapillaarikolonnissa eluoituu enintään n-tetradekaaniin (C14H30);”

2)

Korvataan 2 artiklan 14 kohta seuraavasti:

”14.

’Puolihaihtuvilla orgaanisilla yhdisteillä (SVOC)’ mitä tahansa orgaanista yhdistettä, jonka kiehumispiste on yli 250 °C ja alle 370 C normaali-ilmanpaineessa 101,3 kPa mitattuna ja joka kapillaarikolonnissa eluoituu n-tetradekaanista (C14H30) enintään n-dokosaaniin (C22H46) ulottuvalla keräysalueella;”

3)

Korvataan 7 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Päätöksessä 2009/543/EY tai päätöksessä 2009/544/EY vahvistettujen arviointiperusteiden mukaisesti myönnettyjä ympäristömerkkejä saa käyttää 21 kuukautta tämän päätöksen antamispäivästä.”

4)

Muutetaan liite tämän päätöksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 8 päivänä kesäkuuta 2015.

Komission puolesta

Karmenu VELLA

Komission jäsen


(1)  EUVL L 27, 30.1.2010, s. 1.

(2)  Komission päätös 2014/312/EU, annettu 28 päivänä toukokuuta 2014, ekologisista arviointiperusteista EU-ympäristömerkin myöntämiseksi sisä- ja ulkomaaleille ja -lakoille (EUVL L 164, 3.6.2014, s. 45).


LIITE

Muutetaan päätöksen 2014/312/EU liite seuraavasti:

1)

Arviointiperusteen 3 (Tehokkuus käytössä) taulukossa 2 korvataan arviointiperusteen 3(a) nimi seuraavasti: ”3(a) Riittoisuus (vain valkoiset ja vaaleat värittömät maalit, mukaan luettuna valkoiset perusmaalit sävytysjärjestelmissä) – ISO 6504/1. Ei sovelleta lakkoihin, kuultomaaleihin, läpikuultaviin tartuntapohjamaaleihin eikä muihin läpikuultaviin pinnoitteisiin.”

2)

Arviointiperusteen 3 (Tehokkuus käytössä) taulukon 2 kahdeksannessa ja yhdeksännessä sarakkeessa, joiden otsikoina on ”Pohjamaalit (g)” ja ”Välimaalit ja pohjamaalit (h)”, teksti ”6 m2/L (läpikuultava)” korvataan molemmissa sarakkeissa seuraavasti: ”6 m2/L (läpikuultavat tai joilla on erityisiä ominaisuuksia)”.

3)

Arviointiperusteen 3(a) viides kohta korvataan seuraavasti:

”Osittain läpikuultavien pohja- ja välimaalien riittoisuuden on oltava vähintään 6 m2, ja peittävien pohja- ja välimaalien 8 m2. Jos peittävällä pohjamaalilla on erityisiä eristäviä/tiivistäviä tai tunkeutuvia/sitovia ominaisuuksia taikka erityisiä tarttuvuusominaisuuksia riittoisuuden on oltava vähintään 6 m2 tuotelitraa kohden.”

4)

Muutetaan arviointiperuste 4 seuraavasti:

a)

Korvataan neljännen kohdan virke ”Taulukossa 4 olevia markkeriyhdisteitä on käytettävä perustana rajattaessa SVOC-yhdisteiden kaasukromatografiatuloksia.” virkkeellä ”Testi on suoritettava käyttämällä arviointiperusteita koskevassa käyttöoppaassa (Criteria User Manual) yksilöityä analyyttistä menetelmää.”

b)

Poistetaan taulukko 4.

c)

Arviointia ja todentamista koskevan jakson toisen kohdan toinen virke korvataan seuraavasti:

”Testi on suoritettava ottaen huomioon ISO 11890–2-standardiin tehdyt muutokset, jotka esitetään arviointiperusteita koskevassa käyttöoppaassa.”

5)

Korvataan arviointiperusteessa 5 oleva 5(a)(i) kohta seuraavasti:

”Tälle tuoteryhmälle on myönnetty poikkeuksia, jotka koskevat lopputuotteessa mahdollisesti esiintyviä määrättyjä aineita. Näissä poikkeuksissa vahvistetaan aineryhmäkohtaiset vaaraluokitukset, joiden osalta poikkeuksia myönnetään sekä niihin liittyvät poikkeusedellytykset ja sovellettavat pitoisuusrajat. Poikkeukset esitetään lisäyksessä 1.”

6)

Korvataan arviointiperusteessa 5 olevan 5(a)(ii) kohdan toisen kohdan toinen luetelmakohta seuraavasti:

”—

Maalin tai lakan ainesosat, jotka kuuluvat seuraaviin aineryhmiin:

1)

väriaineisiin, sidosaineisiin ja lopputuotteeseen lisätyt säilöntäaineet:

a)

suljetuissa astioissa käytettävät säilöntäaineet,

b)

sävytyskoneiden säilöntäaineet,

c)

kuivan maalikalvon säilöntäaineet,

d)

säilyttävät stabilointiaineet;

2)

kuivausaineet ja nahoittumisen estoaineet:

a)

kuivausaineet,

b)

nahoittumisen estoaineet;

3)

korroosiota ehkäisevät aineet:

a)

korroosiota ehkäisevät aineet,

b)

vihreää patinaa ehkäisevät aineet;

4)

pinta-aktiiviset aineet:

a)

yleiset pinta-aktiiviset aineet,

b)

alkyylifenolietoksylaatit (APEO),

c)

perfluoratut pinta-aktiiviset aineet;

5)

sekalaiset yleisessä käytössä olevat toiminnalliset aineet:

a)

piihartsiemulsio valkoisissa maaleissa, väriaineissa sekä sävytettävissä maaleissa,

b)

metallit ja niiden yhdisteet,

c)

mineraaliraaka-aineet, mukaan luettuina täyteaineet,

d)

neutralisoivat aineet,

e)

optiset kirkasteet,

f)

väriaineet;

6)

sekalaiset erityistarkoituksiin käytettävät toiminnalliset aineet:

a)

UV-säteilyltä suojaavat aineet ja stabilointiaineet,

b)

pehmittimet;

7)

lopputuotteessa mahdollisesti esiintyvät jäämät:

a)

formaldehydi,

b)

liuottimet,

c)

reagoimattomat monomeerit,

d)

haihtuvat aromaattiset yhdisteet ja halogenoidut yhdisteet;

8)

sidosaineiden ja polymeeridispersioiden sisältämät aineet:

a)

sidosaineet ja silloitusaineet,

b)

reaktiotuotteet ja jäämät;

ja joiden pitoisuus tuotteessa on yli 0,010 prosenttia.”

7)

Korvataan lisäyksessä oleva formaldehydiä koskeva kohta seuraavasti:

”7.   Lopputuotteessa mahdollisesti esiintyvät jäämät

a)

Formaldehydi

Soveltamisala:

Kaikki tuotteet.

Vapaata formaldehydiä ei saa tarkoituksellisesti lisätä lopputuotteeseen. Lopputuote on testattava vapaan formaldehydin pitoisuuden määrittämiseksi. Testauksessa käytettävien näytteiden on edustettava koko tuotevalikoimaa.

Seuraavaa yhteismääräraja-arvoa sovelletaan:

Ensimmäisessä kohdassa vahvistetusta vaatimuksesta on myönnetty seuraavat poikkeukset:

i)

Jos säilöntäaineet ovat formaldehydiä vapauttavia aineita ja ne ovat välttämättömiä suljetuissa astioissa käytettävinä säilöntäaineina tietyn tyyppisen maalin tai lakan suojaamiseksi ja jos formaldehydiä vapauttavaa ainetta käytetään isotiatsolinonia sisältävien säilöntäaineiden sijaan.

ii)

Kun polymeeridispersioista (sidosaineista) saadaan formaldehydijäämien ansiosta formaldehydiä vapauttavien aineiden vaikutus suljetuissa astioissa käytettävien säilöntäaineiden sijaan.

Sekä i kohdassa että ii kohdassa kokonaismäärä ei saa ylittää seuraavia raja-arvoja:

 

Todentaminen:

Vapaa formaldehydipitoisuus on määritettävä valkoisesta perusmaalista tai läpikuultavasta pohjamaalista, jonka epäillään sisältävän teoreettisesti korkeimman määrän formaldehydiä. Sen väriaineen, jonka epäillään sisältävän teoreettisesti korkeimman määrän formaldehydiä, koostumus on myös määritettävä.

Testimenetelmä:

 

0,0010 % raja-arvo

Suljetussa säiliössä oleva pitoisuus määritetään Merckoquant-menetelmällä. Jos lopullista tulosta ei saada tällä menetelmällä, on käytettävä korkean erotuskyvyn nestekromatografiaa (HPLC) suljetun säiliön pitoisuuden vahvistamisen.

 

0,010 % raja-arvo

1)

Kaikki maalit: Suljetun säiliön formaldehydipitoisuus määritetään analyysillä, jossa käytetään VdL-RL 03 -menetelmää tai korkean erotuskyvyn nestekromatografiaa (HPLC).

2)

Sisämaalit- ja lakat: Määritetään ISO 16000–3:n mukaisella analyysillä. Päästöt eivät saa ylittää 0,25:tä ppm ensimmäisellä levityskerralla ja niiden pitää olla alle 0,05 ppm 24 tuntia ensimmäisen levityksen jälkeen.”

0,0010 %

0,010 %