1.7.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 192/1


NEUVOSTON ASETUS (EU) N:o 721/2014,

annettu 16 päivänä kesäkuuta 2014,

yhteisyrityksen perustamisesta uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmän (SESAR) kehittämiseksi annetun asetuksen (EY) N:o 219/2007 muuttamisesta yhteisyrityksen voimassaolon jatkamiseksi vuoteen 2024

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 187 ja 188 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

ottaa huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (2),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan ilmaliikenteen hallinnan tutkimus- ja kehittämishanke, jäljempänä ’SESAR-hanke’, jonka tavoitteena on Euroopan ilmaliikenteen hallinnan uudenaikaistaminen, on yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan teknologiapilari. Hankkeen tarkoituksena on tuottaa unionille vuoteen 2030 mennessä erittäin suorituskykyinen lennonjohtoinfrastruktuuri, joka mahdollistaa lentoliikenteen turvallisen ja ympäristöystävällisen kehityksen.

(2)

SESAR-hanke koostuu kolmesta toisiinsa nivoutuvasta, jatkuvasta ja kehittyvästä yhteistyöprosessista: sisällön ja painopisteiden määrittely, SESAR-konseptin uusien teknologisten järjestelmien, osien ja toimintamenettelyjen kehittäminen ja yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan suorituskykytavoitteiden saavuttamista edistävien uuden sukupolven ilmaliikenteen hallintajärjestelmien käyttöönottosuunnitelmien laatiminen.

(3)

Määrittelyprosessin ensimmäinen vaihe kattoi vuodet 2004–2008, ja sen tuloksena saatiin SESAR-hankkeen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelma (D5), joka toimi pohjana neuvoston 30 päivänä maaliskuuta 2009 hyväksymän eurooppalaisen ilmaliikenteen hallinnan yleissuunnitelman, jäljempänä ’ATM-yleissuunnitelma’, ensimmäiselle versiolle. ATM-yleissuunnitelmassa määritellään SESAR-hankkeen kehittämisprosessin kolme vaihetta: aikaan perustuvat toiminnot (vaihe 1), lentorataan perustuvat toiminnot (vaihe 2) ja suorituskykyyn perustuvat toiminnot (vaihe 3). ATM-yleissuunnitelma on yhteisesti sovittu etenemissuunnitelma, jonka avulla ilmaliikenteen hallintaa koskevista tutkimus- ja kehittämistoimista voidaan siirtyä käyttöönottovaiheeseen.

(4)

SESAR-yhteisyritys, jäljempänä ’yhteisyritys’, perustettiin neuvoston asetuksella (EY) N:o 219/2007 (3) hallinnoimaan SESAR-hankkeen kehittämisprosessiin liittyviä toimia unionin vuosien 2007–2013 rahoituskehyksen mukaisesti. Yhteisyrityksen päätehtävänä on ATM-yleissuunnitelman toteuttaminen.

(5)

Yhteisyrityksen toimintaohjelma, joka sisältyy unionin vuosien 2007–2013 rahoituskehykseen, kattaa kaikki ATM-yleissuunnitelman vaiheen 1 toimet ja noin 80 prosenttia vaiheen 2 toimista. Nämä toimet on määrä saattaa päätökseen vuoteen 2016 mennessä. Vaiheen 2 jäljellä olevat toimet ja vaiheen 3 toimet on tarkoitus käynnistää vuonna 2014 unionin vuosien 2014–2020 rahoituskehyksen puitteissa. Näiden toimien kustannukset on arvioitu 1,585 miljardiksi euroksi, joka käsittää 85 miljoonaa euroa eksploratiiviseen tutkimukseen, 1,2 miljardia euroa soveltavaan tutkimukseen ja teollista vaihetta edeltävään kehittämiseen ja 300 miljoonaa euroa suuren mittakaavan demonstrointitoimiin. Eksploratiivinen tutkimustoiminta olisi maksettava kokonaan unionin talousarviosta. Tämän vuoksi unionin talousarviota olisi täydennettävä jäljellä olevien toimien toteuttamiseksi alan toimijoiden ja Eurocontrolin rahoitusosuuksilla noudattaen samaa lähestymistapaa kuin unionin vuosien 2007–2013 rahoituskehyksessä.

(6)

Asetuksen (EY) N:o 219/2007 1 artiklan 2 kohdan mukaisesti yhteisyrityksen on määrä lopettaa toimintansa 31 päivänä joulukuuta 2016 tai kahdeksan vuotta sen jälkeen, kun neuvosto on vahvistanut ATM-yleissuunnitelman, riippuen siitä, kumpi päivämääristä on aikaisempi. Komissio toimitti ATM-yleissuunnitelman neuvostolle 14 päivänä marraskuuta 2008 (4), ja neuvosto vahvisti sen 30 päivänä maaliskuuta 2009.

(7)

Tällainen yhteisyritys täyttää Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1291/2013 (5), jäljempänä ’Horisontti 2020 -puiteohjelma’, määritetyt ja neuvoston päätöksellä (EU) N:o 2013/743/EU (6) perustetulla erityisohjelmalla täytäntöönpannut julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia koskevat ehdot ja arviointiperusteet.

(8)

Asetuksella (EU) N:o 1291/2013 pyritään vahvistamaan tutkimukseen ja innovointiin kohdistuvia vaikutuksia yhdistämällä Horisontti 2020 -puiteohjelman ja yksityisen sektorin varat julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksiin avainaloilla, joilla tutkimus ja innovointi voivat edistää unionin laajempia kilpailukykytavoitteita sekä vauhdittaa yksityisiä investointeja ja auttaa vastaamaan yhteiskunnallisiin haasteisiin. Tällaisten kumppanuuksien olisi perustuttava pitkäaikaiseen sitoutumiseen, kaikkien kumppaneiden tasapuolinen rahoitusosuus mukaan luettuna, niiden pitäisi olla vastuussa omien tavoitteidensa saavuttamisesta ja ne olisi sovitettava yhteen unionin strategisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotavoitteiden kanssa. Tällaisten kumppanuuksien hallinnon ja toteutuksen olisi oltava avointa, läpinäkyvää, vaikuttavaa ja tehokasta ja annettava monenlaisille erityisaloillaan aktiivisille sidosryhmille mahdollisuus osallistua. Unioni voi osallistua näihin kumppanuuksiin myöntämällä rahoitusta yhteisyrityksille, jotka on perustettu Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1982/2006/EY (7) mukaisesti perussopimuksen 187 artiklan nojalla.

(9)

Jotta ATM-yleissuunnitelmassa määriteltyjä kehittämistoimia voitaisiin jatkaa, yhteisyrityksen voimassaoloa on tarpeen jatkaa vuoteen 2024. Tämä vastaa unionin vuosien 2014–2020 rahoituskehyksen kestoa ja antaa neljä lisävuotta yhteisyrityksen toimintaohjelman ja kyseisen rahoituskehyksen loppuun mennessä aloitettujen hankkeiden saattamiseksi päätökseen. Voimassaolon jatkamisen ansiosta koko ATM-yleissuunnitelman (vaiheiden 2 ja 3) toteuttamisen pitäisi näin ollen onnistua sen nykyisessä muodossaan. Ottaen huomioon Horisontti 2020 -puiteohjelmalla saavutettava yleinen tavoite eli yksinkertaistaminen ja johdonmukaistaminen Horisontti 2020 -puiteohjelman kesto olisi otettava huomioon kaikissa yhteisyritykseen liittyvissä ehdotuspyynnöissä,

(10)

Unionin vuosien 2014–2020 rahoituskehyksen mukaisesti toteutettavia toimia varten olisi järjestettävä avoin kilpailu uusille osakkaille. Niiden yhteisyrityksen osakkaiden, jotka eivät osallistu unionin vuosien 2014–2020 rahoituskehyksestä rahoitettaviin toimiin, osakkuus olisi päätettävä 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä.

(11)

Yhteisyrityksen tulisi jatkossakin olla avoin ja kannustaa sidosryhmiä kaikista jäsenvaltioista, muun muassa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mahdollisimman laaja-alaiseen osallistumiseen ja edustamiseen uusien osakkaiden liittymisen tai muiden osallistumismuotojen avulla. Lisäksi osallistumisen olisi varmistettava asianmukainen tasapaino ilmatilan käyttäjien, lennonvarmistuspalvelujen tarjoajien, lentoasemien, sotilaskäytön, henkilökunnan ja laitevalmistajien välillä ja tarjottava mahdollisuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille, korkeakouluille ja tutkimusjärjestöille.

(12)

Horisontti 2020 -puiteohjelmalla olisi kavennettava unionissa vallitsevaa tutkimus- ja innovointikuilua edistämällä synergioita Euroopan rakenne- ja investointirahastojen (ERI) kanssa. Sen vuoksi yhteisyrityksen olisi pyrittävä tiiviiseen vuorovaikutukseen ERI-rahastojen kanssa, sillä ne voivat erityisesti edistää paikallisten, alueellisten ja kansallisten tutkimus- ja innovointivalmiuksien vahvistamista yhteisyrityksen alalla ja tukea älykästä erikoistumista.

(13)

Yhteisyrityksen olisi toimittava avoimella ja läpinäkyvällä tavalla ja annettava kaikki asianmukaiset tiedot ajoissa asiaankuuluville elimilleen, herkkiä kysymyksiä kuten teollis- ja tekijänoikeuksia asianmukaisesti käsitellen, ja sen olisi edistettävä toimiensa näkyvyyttä, mukaan lukien suurelle yleisölle tarkoitetuin tiedotus- ja tulostenlevitystoimin. Yhteisyrityksen elinten työjärjestys olisi asetettava julkisesti saataville.

(14)

Yhteisyrityksen olisi myös hyödynnettävä komission hallinnoimia sähköisiä välineitä avoimuuden ja läpinäkyvyyden varmistamiseksi sekä osallistumisen helpottamiseksi. Yhteisyrityksen julkistamat ehdotuspyynnöt olisi sen vuoksi julkaistava myös keskitetyssä osallistujaportaalissa ja muissa Horisontti 2020 -puiteohjelman mukaisissa, komission hallinnoimissa sähköisissä tulostenlevitysvälineissä. Lisäksi yhteisyrityksen olisi annettava saataville muun muassa ehdotuksia, hakijoita, avustuksia ja osallistujia koskevat asiaankuuluvat tiedot, jotta ne voidaan sisällyttää komission hallinnoimiin sähköisiin Horisontti 2020 -puiteohjelman raportointi- ja tulostenlevitysjärjestelmiin, tarkoituksenmukaisessa muodossa ja komission raportointivelvollisuuksia vastaavin määräajoin.

(15)

Kokemukset, joita on saatu yhteisyrityksen toiminnasta neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (8) 185 artiklan mukaisena unionin elimenä, osoittavat, että nykyinen toimintakehys on riittävän joustava ja vastaa yhteisyrityksen tarpeita. yhteisyrityksen olisi toimittava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 (9) 208 artiklan mukaisesti. Yhteisyrityksen olisi myös vahvistettava varainhoitoa koskevat säännöt, jotka poikkeavat varainhoidon puiteasetuksesta ainoastaan, jos se on välttämätöntä yhteisyrityksen erityistarpeiden vuoksi ja jos komissio antaa siihen ennalta suostumuksensa.

(16)

Osallistumisen yhteisyrityksen rahoittamiin epäsuoriin toimiin olisi tapahduttava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1290/2013 (10) mukaisesti. Ei ole nähtävissä, että mainitun asetuksen 1 artiklan 3 kohdan mukaista poikkeusta tarvittaisiin. Yhteisyrityksen olisi lisäksi varmistettava näiden sääntöjen johdonmukainen soveltaminen komission hyväksymien toimenpiteiden mukaisesti.

(17)

Jotta voidaan varmistaa yhdenmukaiset edellytykset tämän asetuksen täytäntöön panemiseksi, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa. Tätä täytäntöönpanovaltaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (11) mukaisesti.

(18)

Asetus (EY) N:o 219/2007 olisi sen vuoksi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutokset asetukseen (EY) N:o 219/2007

Muutetaan asetus (EY) N:o 219/2007 seuraavasti:

1)

Muutetaan 1 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Yhteisyritys päättää toimintansa 31 päivänä joulukuuta 2024. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1291/2013 (12), jäljempänä ’Horisontti 2020 -puiteohjelma’, nojalla perustetun tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman (2014–2020) ’Horisontti 2020’ keston huomioon ottamiseksi yhteisyritykseen liittyvät ehdotuspyynnöt on julkistettava viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2020. Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa ehdotuspyyntöjä voidaan julkistaa 31 päivään joulukuuta 2021 saakka.

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ’Horisontti 2020’ (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).”"

b)

Kumotaan 3 kohta.

c)

Korvataan 5 kohdan viides luetelmakohta seuraavasti:

”–

sellaisten toimien valvonta, jotka liittyvät ATM-yleissuunnitelmassa asianmukaisesti määriteltyjen yhteisten tuotteiden kehittämiseen osakkaille myönnettyjen avustusten tai tarkoitukseen parhaiten soveltuvien toimenpiteiden avulla, kuten hankinnat tai avustusten myöntäminen ehdotuspyyntöjen perusteella ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi, asetuksen (EU) N:o 1291/2013 mukaisesti.”

2)

Korvataan 2 a artiklan 5 kohta seuraavasti:

”5.   Yhteisyrityksen henkilöstö koostuu väliaikaisista toimihenkilöistä ja sopimussuhteisista toimihenkilöistä. Palvelussuhteen kokonaiskesto ei voi missään tapauksessa ylittää yhteisyrityksen toiminnan kestoa.”

3)

Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 2 kohdan ensimmäinen ja toinen alakohta seuraavasti:

”2.   Vuosien 2014–2020 monivuotisen rahoituskehyksen mukainen unionin rahoitusosuus (sisältää EFTAn osuuden), joka Horisontti 2020 -puiteohjelman määrärahoista, on 585 000 000 euroa.

Unionin rahoitusosuuteen liittyvistä järjestelyistä tehdään yleissopimus ja vuosittaiset rahoituksen täytäntöönpanosopimukset unionia edustavan komission ja yhteisyrityksen välillä. Järjestelyihin kuuluvat tietojen toimittamiseen liittyvät järjestelyt sen varmistamiseksi, että komissio voi täyttää tulosten levittämistä ja raportointia koskevat velvoitteensa sekä keskitetyssä osallistujaportaalissa että muissa Horisontti 2020 -puiteohjelman mukaisissa, komission hallinnoimissa sähköisissä tulostenlevitysvälineissä ja säännökset yhteisyritykseen liittyvien ehdotuspyyntöjen julkaisemisesta myös keskitetyssä osallistujaportaalissa ja muissa Horisontti 2020 -puiteohjelman mukaisissa, komission hallinnoimissa sähköisissä tiedonlevitysvälineissä.”

b)

Korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Kaikki yhteisyritykselle maksettavat unionin rahoitusosuudet lopetetaan vuosien 2014–2020 rahoituskehyksen päättyessä, jollei neuvosto toisin päätä komission ehdotuksen perusteella.”

4)

Muutetaan 4 a artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Hallintoneuvosto vahvistaa yhteisyritykseen sovellettavat varainhoitosäännöt komissiota kuultuaan. Varainhoitosäännöt voivat poiketa varainhoidon puiteasetuksesta ainoastaan, jos yhteisyrityksen toiminta sitä erityisesti edellyttää ja jos komissio on antanut siihen ennalta suostumuksensa.”

b)

Kumotaan 2 kohta.

5)

Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Komissio hyväksyy hallintoneuvostossa esitettävän unionin kannan.”

b)

Kumotaan 3 kohta.

c)

Korvataan 4 kohta seuraavasti:

”4.   ATM-yleissuunnitelman merkittävää muuttamista koskevien päätösten osalta unionin kannan hallintoneuvostossa hyväksyy komissio täytäntöönpanosäädöksillä, jotka hyväksytään 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tämän artiklan 2 kohdan soveltamista.”

6)

Korvataan 6 artikla seuraavasti:

”6 artikla

Komiteamenettely

1.   Komissiota avustaa asetuksella (EY) N:o 549/2004 perustettu yhtenäisen ilmatilan komitea. Kyseinen komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.   Kun tähän kohtaan viitataan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa. Jos komitea ei anna lausuntoa, komissio ei hyväksy ehdotusta täytäntöönpanosäädökseksi ja sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklan 4 kohdan kolmatta alakohtaa.”

7)

Korvataan 7 artikla seuraavasti:

”7 artikla

Väliarviointi ja kertomus

Komissio toteuttaa riippumattomien asiantuntijoiden avustuksella viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2017 tämän asetuksen täytäntöönpanoa ja yhteisyrityksen saavuttamia tuloksia koskevan väliarvioinnin keskittyen erityisesti kyseisellä kaudella saavutettujen konkreettisten tulosten vaikutuksiin ja vaikuttavuuteen ATM-yleissuunnitelman mukaisesti. Arvioinneissa on lisäksi tarkasteltava työmenetelmiä sekä yhteisyrityksen yleistä taloudellista tilannetta. Komissio laatii kyseisestä arvioinnista kertomuksen, joka sisältää arvioinnin päätelmät ja komission huomautukset. Komissio lähettää kertomuksen Euroopan parlamentille ja neuvostolle viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2017. Yhteisyrityksen väliarvioinnin tulokset otetaan huomioon asetuksen (EU) N:o 1291/2013 32 artiklassa tarkoitetussa perusteellisessa arvioinnissa ja väliarvioinnissa.”

8)

Muutetaan liite tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Yhteisyrityksen osakkuutta koskevat siirtymäsäännökset

Niiden yhteisyrityksen osakkaiden, jotka eivät 1 päivästä tammikuuta 2014 osallistu luontoissuorituksina tai rahallisesti unionin vuosien 2014–2020 rahoituskehykseen liittyviin yhteisyrityksen työohjelman kustannuksiin, osakkuus yhteisyrityksessä päättyy 31 päivään joulukuuta 2016 mennessä.

3 artikla

Unionin vuosien 2007–2013 rahoituskehyksestä rahoitettuja yhteisyrityksen toimia koskevat siirtymäsäännöt

Seitsemännestä tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelmasta ja Euroopan laajuisten verkkojen puiteohjelmasta rahoitetut yhteisyrityksen toimet, jotka on käynnistetty 31 päivään joulukuuta 2013 mennessä, päätetään viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2016, lukuun ottamatta niiden päättämiseen liittyviä hankehallintatoimia.

4 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2014.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Luxemburgissa 16 päivänä kesäkuuta 2014.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. KARASMANIS


(1)  Lausunto annettu 15. huhtikuuta 2014 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  Lausunto annettu 10. joulukuuta 2013 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(3)  Neuvoston asetus (EY) N:o 219/2007, annettu 27 päivänä helmikuuta 2007, yhteisyrityksen perustamisesta uuden sukupolven eurooppalaisen ilmaliikenteen hallintajärjestelmän (SESAR) kehittämiseksi (EUVL L 64, 2.3.2007, s. 1).

(4)  EUVL C 76, 25.3.2010, s. 28.

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).

(6)  Neuvoston päätös N:o 2013/743/EU, annettu 3 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) täytäntöönpanoa koskevasta erityisohjelmasta ja päätösten 2006/971/EY, 2006/972/EY, 2006/973/EY, 2006/974/EY ja 2006/975/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 965).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 1982/2006/EY, tehty 18 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännestä tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelmasta (2007–2013) (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1).

(8)  Neuvoston asetus (EY, Euratom) N:o 1605/2002, tehty 25 päivänä kesäkuuta 2002, Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta (EUVL L 248, 19.6.2002, s. 1).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 kumoamisesta (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1). Erityisesti asetuksen N:o 966/2012 208 artikla on korvannut asetuksen N:o 1605/2002 185 artiklan.

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1290/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman Horisontti 2020 (2014–2020) osallistumista ja tulosten levittämistä koskevista säännöistä ja asetuksen (EY) N:o 1906/2006 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 81).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).


LIITE

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 219/2007 liite seuraavasti:

1)

Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 1 kohdan m ja n alakohta seuraavasti:

”m)

vahvistaa ATM-yleissuunnitelman toteuttamiseksi tarvittavien sopimusten tekemistä tai avustusten myöntämistä ja muita sopimuksia koskevat säännöt ja menettelyt, mukaan lukien erityiset eturistiriitojen välttämistä koskevat menettelyt;

n)

päättää ehdotuksista, jotka toimitetaan komissiolle yhtiöjärjestyksen muuttamiseksi;”

b)

Korvataan 2 kohdan a alakohta seuraavasti:

”a)

Hallintoneuvosto kokoontuu vähintään kolme kertaa vuodessa. Ylimääräisiä kokouksia pidetään, jos kolmasosa hallintoneuvoston jäsenistä, jotka edustavat vähintään 30:tä prosenttia äänistä, tai komissio tai pääjohtaja sitä pyytää.”

2)

Korvataan 6 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Yhteisyrityksen osakkaat, hallintoneuvoston jäsenet ja yhteisyrityksen henkilöstö eivät saa osallistua yhteisyrityksen antaman rahoitustuen valmistelu-, arviointi- tai myöntämismenettelyihin, erityisesti tarjous- tai ehdotuspyyntöjen yhteydessä, jos ne omistavat tai edustavat sellaisia yhteisöjä tai niillä on sopimuksia sellaisten yhteisöjen kanssa, jotka voivat mahdollisesti osallistua tällaisiin tarjous- tai ehdotuspyyntöihin.”

3)

Korvataan 7 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Pääjohtaja otetaan palvelukseen yhteisyrityksen väliaikaisena toimihenkilönä muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen 2 artiklan a alakohdan mukaisesti. Hallintoneuvosto nimittää pääjohtajan komission avointa ja läpinäkyvää menettelyä noudattaen laatiman ehdokasluettelon perusteella.

Pääjohtajan työsopimusta tehtäessä yhteisyritystä edustaa hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Pääjohtajan toimikausi on viisi vuotta. Toimikauden päättyessä komissio laatii arvion, jossa tarkastellaan pääjohtajan suoriutumista tehtävistään sekä yhteisyrityksen tulevia tehtäviä ja haasteita.

Hallintoneuvosto voi komission ehdotuksesta, jossa otetaan huomioon tämän kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettu arvio, jatkaa pääjohtajan toimikautta kerran enintään viideksi vuodeksi.

Pääjohtaja, jonka toimikautta on jatkettu, ei voi enää jatketun toimikautensa lopussa osallistua saman toimen uuteen valintamenettelyyn.

Pääjohtaja voidaan erottaa toimestaan ainoastaan hallintoneuvoston päätöksellä, jonka se tekee komission ehdotuksen perusteella.”

4)

Korvataan 9 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Tämän asetuksen 1 artiklan 5 kohdassa määriteltyjen tehtävien suorittamiseksi yhteisyritys voi tehdä osakkaidensa kanssa erityisiä sopimuksia ja myöntää niille avustuksia.”

5)

Korvataan 10 artikla seuraavasti:

”10 artikla

Sopimukset ja avustukset

1.   Sen estämättä, mitä 9 artiklassa säädetään, yhteisyritys voi erityisesti tämän asetuksen 1 artiklan 5 kohdassa säädettyjen tehtävien toteuttamiseksi tehdä palvelu- ja tavarahankintoja koskevia sopimuksia ja avustussopimuksia yritysten tai yritysten muodostaman yhteenliittymän kanssa.

2.   Yhteisyritys huolehtii siitä, että 1 kohdassa tarkoitetuissa sopimuksissa ja avustussopimuksissa määrätään komission oikeudesta suorittaa tarkastuksia sen varmistamiseksi, että unionin taloudelliset edut suojataan.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettuihin sopimuksiin ja avustussopimuksiin on sisällytettävä kaikki tarvittavat määräykset 18 artiklassa tarkoitetuista teollis- ja tekijänoikeuksista. Eturistiriitojen välttämiseksi ne osakkaat, jotka ovat mukana hankinta- tai avustusmenettelyn kohteena olevien töiden määrittelyssä, mukaan luettuna 8 artiklan mukaisesti siirretty henkilöstö, eivät voi osallistua kyseisten töiden toteuttamiseen.”

6)

Korvataan 12 artiklan 3 kohdan ensimmäinen alakohta seuraavasti:

”3.   Edellä 1 artiklan 2 kohdan toisessa luetelmakohdassa tarkoitetut osakkaat sitoutuvat maksamaan vähintään 10 miljoonan euron suuruisen alkurahoitusosuuden vuoden määräajan kuluessa siitä, kun niiden liittyminen yhteisyritykseen on hyväksytty. Tämä määrä rajoitetaan 5 miljoonaan euroon niiden osakkaiden osalta, jotka liittyvät yhteisyritykseen 24 kuukauden kuluessa sen perustamisesta tai uuden osakkuuspyynnön saamisesta.”

7)

Korvataan 13 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Kaikki yhteisyrityksen osakkaiden maksamista rahoitusosuuksista kertyvät korot katsotaan yhteisyrityksen tuloiksi.”

8)

Korvataan 16 artiklan 1 kohdan johdantokappale seuraavasti:

”1.   Yhteisyritys laatii työohjelmansa, joka perustuu tämän asetuksen 4 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun rahoituskehykseen sekä moitteettoman hallinnon ja vastuuvelvollisuuden periaatteisiin ja jossa esitetään selkeät tulokset ja välitavoitteet. Siihen on sisällyttävä:”

9)

Korvataan 17 artikla seuraavasti:

”17 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

1.   Yhteisyritys varmistaa asianmukaisin toimenpitein, että tämän asetuksen mukaisesti rahoitettavia toimia toteutettaessa unionin taloudellisia etuja suojataan petoksia, lahjontaa ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkailla tarkastuksilla ja, jos sääntöjenvastaisuuksia havaitaan, perimällä aiheettomasti maksetut määrät takaisin sekä soveltuvin osin käyttämällä tehokkaita, oikeasuhteisia ja ennalta ehkäiseviä seuraamuksia.

2.   Komissiolla tai sen edustajilla sekä tilintarkastustuomioistuimella on valtuudet tehdä kaikkien unionilta rahoitusta saaneiden avustuksensaajien, toimeksisaajien ja alihankkijoiden osalta asiakirjoihin perustuvia ja paikan päällä suoritettavia tarkastuksia.

3.   Euroopan petostentorjuntavirasto, jäljempänä ’OLAF’, voi asetuksessa (Euratom, EY) N:o 2185/96 (1) säädettyjen menettelyjen mukaisesti avustussopimukseen tai -päätökseen taikka unionin rahoitusta koskevaan sopimukseen liittyvän, Euroopan unionin taloudellisia etuja vahingoittavan petoksen, lahjonnan tai muun laittoman toiminnan osoittamiseksi tehdä niihin talouden toimijoihin kohdistuvia, paikan päällä suoritettavia tarkastuksia ja todentamisia, joille kyseinen rahoitus on myönnetty suoraan tai välillisesti.

4.   Tämän asetuksen täytäntöönpanosta seurauksena olevissa kansainvälisten järjestöjen kanssa tehdyissä yhteistyösopimuksissa, avustussopimuksissa ja avustuspäätöksissä sekä sopimuksissa on nimenomaisesti annettava komissiolle, tilintarkastustuomioistuimelle ja OLAFille valtuudet tehdä tällaisia tarkastuksia sekä paikan päällä suoritettavia tarkastuksia ja todentamisia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1, 2 ja 3 kohdan soveltamista.

(1)  Neuvoston asetus (Euratom, EY) N:o 2185/96, annettu 11 päivänä marraskuuta 1996, komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi (EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2).”"

10)

Kumotaan 24 artikla.