20.5.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 148/21


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 527/2014,

annettu 12 päivänä maaliskuuta 2014,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/36/EU täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla sellaisten instrumenttien luokkien määrittämisestä, joissa otetaan asianmukaisesti huomioon laitoksen luottokelpoisuus toiminnan jatkuvuuden kannalta ja jotka soveltuvat muuttuviin palkkioihin

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon oikeudesta harjoittaa luottolaitostoimintaa ja luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvalvonnasta, direktiivin 2002/87/EY muuttamisesta sekä direktiivien 2006/48/EY ja 2006/49/EY kumoamisesta 26 päivänä kesäkuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2013/36/EU (1) ja erityisesti sen 94 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Instrumentteina myönnettyjen muuttuvien palkkioiden olisi edistettävä hyvää ja tehokasta riskienhallintaa, eivätkä ne saisi rohkaista liialliseen riskinottoon, joka ylittää riskitason, jonka laitos kestää. Muuttuviin palkkioihin soveltuvien instrumenttien luokkien olisi näin ollen oltava sellaisia, joilla henkilöstön edut saadaan yhtenemään osakkeenomistajien, velkojien ja muiden sidosryhmien etujen kanssa tarjoamalla henkilöstölle kannustimia toimia laitoksen pitkän aikavälin etujen mukaisesti ja välttää liiallista riskinottoa.

(2)

Jotta varmistettaisiin vahva yhteys laitoksen luottokelpoisuuteen, kun laitoksen oletetaan jatkavan toimintaansa, muuttuviin palkkioihin käytettävien instrumenttien olisi sisällettävä asianmukaiset kirjanpitoarvon alentamisen tai muuntamisen laukaisevat tapahtumat, jolloin instrumenttien arvo pienenisi sellaisissa tilanteissa, joissa toimintaansa jatkavan laitoksen luottokelpoisuus on heikentynyt. Palkkioiden yhteydessä käytettyjen laukaisevien tapahtumien ei pitäisi johtaa siihen, että instrumenttien etuoikeusluokka muuttuu niin, että ensisijaisen lisäpääoman (AT1) tai toissijaisen pääoman (T2) instrumentteja ei enää katsota omien varojen instrumenteiksi.

(3)

Ensisijaisen lisäpääoman ja toissijaisen pääoman instrumentteihin sovellettavat edellytykset määritetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 575/2013 (2) 52 ja 63 artiklassa, mutta direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohdan l alakohdan ii alakohdassa tarkoitettuihin muihin instrumentteihin, jotka voidaan muuntaa täysin ydinpääomainstrumenteiksi (CET1) tai joiden kirjanpitoarvoa voidaan alentaa, ei sovelleta mainitun asetuksen mukaan erityisiä edellytyksiä, sillä niitä ei katsota omien varojen instrumenteiksi vakavaraisuusvaatimusten kannalta. Siksi eri instrumenttiluokille olisi asetettava erityiset vaatimukset sen varmistamiseksi, että instrumentit soveltuvat muuttuviin palkkioihin ottaen huomioon instrumenttien eroavuudet. Instrumenttien käyttämisen muuttuviin palkkioihin ei pitäisi sinänsä estää sitä, että instrumenttien katsotaan olevan laitoksen omia varoja, kunhan asetuksessa (EU) N:o 575/2013 säädetyt edellytykset täyttyvät. Ei pitäisi myöskään katsoa, että tällainen käyttö tarjoaisi itsessään kannustimen instrumentin lunastamiseen, sillä lykkäys- ja säilytysaikojen jälkeen henkilöstön jäsenillä on yleensä mahdollisuus saada likvidejä varoja muutoin kuin lunastamalla instrumentteja.

(4)

Muita instrumentteja ovat käteisinstrumentteihin kuulumattomat velkainstrumentit tai vieraaseen pääomaan sidotut instrumentit, joita ei katsota omiksi varoiksi. Muut instrumentit eivät rajoitu asetuksen (EU) N:o 575/2013 4 artiklan 1 kohdan 50 alakohdassa määriteltyihin rahoitusvälineisiin vaan voivat käsittää myös muita käteisinstrumentteihin kuulumattomia instrumentteja, joita voi sisältyä laitoksen ja henkilöstön jäsenten välisiin sopimuksiin. Jotta nämä instrumentit vastaisivat kyseisen laitoksen luottokelpoisuutta, kun laitoksen oletetaan jatkavan toimintaansa, olisi varmistettava asianmukaisin vaatimuksin, että tilanteet, joissa kyseisten instrumenttien kirjanpitoarvoa alennetaan tai instrumentit muunnetaan, ulottuvat elvytys- ja kriisinratkaisutilanteita laajemmalle.

(5)

Kun muuttuviin palkkioihin käytettävien instrumenttien osto-optio, lunastus, takaisinosto tai muunto toteutetaan, tällaisten transaktioiden ei yleensä pitäisi lisätä myönnetyn palkkion arvoa niin, että maksetaan instrumentin arvoa suurempia määriä tai muunnetaan myönnetyt instrumentit instrumenteiksi, joiden arvo on suurempi kuin alun perin myönnettyjen. Näin varmistetaan, että muuttuvaa palkkiota ei makseta erityisjärjestelyin tai menetelmin, joilla direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohtaa on helpompi rikkoa.

(6)

Kun muuttuvia palkkioita myönnetään ja kun muuttuviin palkkioihin käytettävien instrumenttien lunastus, osto-optio, takaisinosto tai muunto toteutetaan, tällaisten transaktioiden olisi perustuttava sovellettavan tilinpäätösstandardin mukaisesti määritettyihin arvoihin. Sen vuoksi kaikissa näissä tilanteissa olisi vaadittava instrumenttien arvostamista sen varmistamiseksi, että palkitsemista koskevia direktiivin 2013/36/EU vaatimuksia ei kierretä varsinkaan, kun kyseessä ovat palkitsemisen kokonaismäärän muuttuvan ja kiinteän osan välinen suhde ja mukauttaminen riskinottoon.

(7)

Asetuksen (EU) N:o 575/2013 54 artiklassa vahvistetaan ensisijaisen lisäpääoman instrumenttien kirjanpitoarvon alentamiseen ja niiden muuntamiseen tarkoitetut mekanismit. Lisäksi direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohdan l alakohdan ii alakohdassa edellytetään, että muut instrumentit voidaan muuntaa täysin ydinpääomainstrumenteiksi tai että niiden kirjanpitoarvoa voidaan alentaa. Koska muiden instrumenttien muuntamisen tai kirjanpitoarvon alentamisen taloudellinen tulos on sama kuin ensisijaisen lisäpääoman instrumenttien tapauksessa, muiden instrumenttien kirjanpitoarvon alentamiseen ja niiden muuntamiseen tarkoitetuissa mekanismeissa olisi otettava huomioon ensisijaisen lisäpääoman instrumentteihin sovellettavat mekanismit, mutta sellaisin mukautuksin, joilla voidaan ottaa huomioon se seikka, että muita instrumentteja ei katsota vakavaraisuusnäkökulmasta omien varojen instrumenteiksi. Toissijaisen pääoman instrumentteihin ei sovelleta asetuksen (EU) N:o 575/2013 mukaisia kirjanpitoarvon alentamista ja muuntamista koskevia sääntelyvaatimuksia. Jotta varmistettaisiin, että kaikkien tällaisten muuttuviin palkkioihin käytettyjen instrumenttien arvoa pienennetään laitoksen luottokelpoisuuden heikentyessä, olisi määritettävä, missä tilanteissa on tarpeen alentaa instrumentin kirjanpitoarvoa tai muuntaa instrumentti. Olisi määritettävä toissijaisen pääoman instrumentteihin ja muihin instrumentteihin sovellettavat arvonalennus-, arvonkorotus- ja muuntamismekanismit johdonmukaisen soveltamisen varmistamiseksi.

(8)

Instrumentteihin liittyvä voitonjako voi vaihdella muodoltaan. Se voi olla muuttuvaa tai kiinteää, ja se voidaan suorittaa määräajoin tai instrumentin lopullisen erääntymisen yhteydessä. Euroopan pankkivalvontaviranomaisten komitean julkaisemissa palkkiopolitiikkoja ja palkkiokäytäntöjä koskevissa ohjeissa (3) todetaan, että hyvän ja tehokkaan riskienhallinnan edistämisen vuoksi henkilöstölle ei pitäisi maksaa voittoja lykkäysaikoina. Henkilöstön jäsenten olisi saatava voittoja ainoastaan instrumenttia koskevan oikeuden syntymistä seuraavilta ajanjaksoilta. Siksi muuttuviin palkkioihin on tarkoituksenmukaista käyttää vain sellaisia instrumentteja, joihin liittyvä voitonjako suoritetaan määräajoin instrumentin omistajalle; nollakorkoiset joukkovelkakirjat tai instrumentit, joihin liittyvät voittovarat kerrytetään, olisi jätettävä huomiotta laskettaessa palkkion määrän huomattavaa osaa, jonka on koostuttava tasapainoisessa suhteessa direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohdan l alakohdassa tarkoitetuista instrumenteista. Tämä johtuu siitä, että henkilöstö saattaisi hyötyä lykkäysaikana tapahtuvista arvonnousuista, mikä voidaan rinnastaa voittojen saantiin.

(9)

Erittäin suuri voitonjako voi heikentää varovaisen riskinoton pitkäaikaista kannustinta, sillä sellainen voitonjako lisää tosiasiallisesti palkkion muuttuvaa osaa. Voitonjakoa ei pitäisi suorittaa pidemmin väliajoin kuin yhden vuoden välein, sillä muuten syntyisi tilanteita, joissa voitonjako tosiasiasiallisesti kumuloituisi lykkäysaikoina ja voitot maksettaisiin, kun oikeus muuttuvaan palkkioon on syntynyt. Kumuloimalla voitonjakoa kierrettäisiin direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohdan g alakohtaa, joka koskee palkkiomäärän muuttuvien ja kiinteiden osien suhdetta, sekä saman artiklan m alakohdassa säädettyä periaatetta, jonka mukaan lykkäämisjärjestelyssä oikeus muuttuvaan palkkioon kertyy portaittain aikaisintaan lykkäysajan kulumisen suhteessa. Instrumenttia koskevan oikeuden syntymisen jälkeisen voitonjaon ei näin ollen pitäisi ylittää markkinoilla vallitsevaa tasoa. Tämän varmistamiseksi olisi vaadittava, että muuttuviin palkkioihin käytettävät instrumentit tai instrumentit, joihin ne sidotaan, olisi laskettava liikkeeseen lähinnä muille sijoittajille, tai olisi vaadittava, että tällaisiin instrumentteihin liittyvälle voitonjaolle asetetaan yläraja.

(10)

Lykkäämistä ja säilyttämistä koskevat vaatimukset, joita sovelletaan muuttuvien palkkioiden myöntämiseen direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohdan nojalla, on täytettävä kaikkina relevantteina ajankohtina, muun muassa silloin, kun muuttuviin palkkioihin käytettävien instrumenttien osto-optio, lunastus, takaisinosto tai muunto toteutetaan. Sen vuoksi instrumentit olisi tällaisissa tilanteissa vaihdettava ensisijaisen lisäpääoman ja toissijaisen pääoman instrumentteihin ja muihin instrumentteihin, jotka vastaavat kyseisen laitoksen luottokelpoisuutta, kun sen oletetaan jatkavan toimintaansa, ja ovat ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin alun perin myönnetty instrumentti ja arvoltaan samoja, kun huomioon otetaan mahdolliset arvonalennukset. Kun instrumenteilla, jotka ovat muita kuin ensisijaisen lisäpääoman (AT1) instrumentteja, on määrätty eräpäivä, niiden myöntämisen yhteydessä olisi asetettava vähimmäisvaatimukset jäljellä olevalle maturiteetille, jotta voidaan varmistaa, että instrumentit täyttävät muuttuvien palkkioiden lykkäys- ja säilytysaikoja koskevat vaatimukset.

(11)

Muuttuviin palkkioihin käytettävien instrumenttien luokkia ei rajata direktiivissä 2013/36/EU tiettyyn rahoitusinstrumenttien luokkaan. Olisi oltava mahdollista käyttää sellaisia henkilöstön jäsenten ja laitosten välisiä synteettisiä instrumentteja tai sopimuksia, jotka sidotaan ensisijaisen lisäpääoman ja toissijaisen pääoman instrumentteihin, jotka voidaan muuntaa täysin tai joiden kirjanpitoarvoa voidaan alentaa. Tuolloin kyseisten instrumenttien ehtoihin voidaan sisällyttää erityisiä edellytyksiä, jotka koskevat yksinomaan henkilöstölle myönnettyjä instrumentteja, ilman että näitä edellytyksiä olisi tarpeen asettaa muille sijoittajille.

(12)

Kun kyseessä on konserni, liikkeeseenlaskut voidaan hoitaa keskitetysti emoyrityksessä. Tällaiseen konserniin kuuluvat laitokset eivät näin ollen voi aina laskea liikkeeseen instrumentteja, jotka soveltuvat muuttuviin palkkioihin. Asetuksen (EU) N:o 575/2013 mukaan ensisijaisen lisäpääoman ja toissijaisen pääoman instrumentit, jotka konsolidoinnin piiriin kuuluva yhteisö on laskenut liikkeeseen, voidaan tietyin edellytyksin katsoa osaksi laitoksen omia varoja. Sen vuoksi myös tällaisia instrumentteja olisi voitava käyttää muuttuviin palkkioihin edellyttäen, että kyseisiä instrumentteja muuttuviin palkkioihin käyttävän laitoksen luottokelpoisuuden ja instrumentin liikkeeseenlaskijan luottokelpoisuuden välillä on selvä yhteys. Yleensä voidaan olettaa, että emoyrityksen ja tytäryrityksen välillä on tällainen yhteys. Muita instrumentteja, jotka eivät ole ensisijaisen lisäpääoman ja toissijaisen pääoman instrumentteja ja joita laitos ei laske suoraan liikkeeseen, olisi myös voitava käyttää muuttuviin palkkioihin vastaavin edellytyksin. Instrumentteja, jotka sidotaan emoyritysten kolmansissa maissa liikkeeseen laskemiin viiteinstrumentteihin ja jotka vastaavat ensisijaisen lisäpääoman ja toissijaisen pääoman instrumentteja, olisi voitava käyttää muuttuviin palkkioihin, jos laukaiseva tapahtuma koskee tällaista synteettistä instrumenttia käyttävää laitosta.

(13)

Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnoksiin, jotka Euroopan pankkiviranomainen, jäljempänä ’EPV’, on toimittanut Euroopan komissiolle.

(14)

EPV on järjestänyt avoimen julkisen kuulemisen teknisten sääntelystandardien luonnoksista, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1093/2010 (4) 37 artiklan mukaisesti perustetulta pankkialan osallisryhmältä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Sellaisten instrumenttien luokat, joissa otetaan asianmukaisesti huomioon laitoksen luottokelpoisuus toiminnan jatkuvuuden kannalta ja jotka soveltuvat muuttuviin palkkioihin

1.   Seuraavat instrumenttiluokat täyttävät direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohdan l alakohdan ii alakohdassa säädetyt edellytykset:

a)

ensisijaisen lisäpääoman instrumenttien luokat, kun kyseiset luokat täyttävät 2 kohdassa ja 2 artiklassa tarkoitetut edellytykset ja ovat 5 artiklan 9 kohdan ja 5 artiklan 13 kohdan c alakohdan mukaisia;

b)

toissijaisen pääoman instrumenttien luokat, kun kyseiset luokat täyttävät 2 kohdassa ja 3 artiklassa tarkoitetut edellytykset ja ovat 5 artiklan mukaisia;

c)

sellaisten instrumenttien luokat, jotka voidaan muuntaa täysin ydinpääomainstrumenteiksi tai joiden kirjanpitoarvoa voidaan alentaa ja jotka eivät ole ensisijaisen lisäpääoman instrumentteja eivätkä toissijaisen pääoman instrumentteja, jäljempänä ’muut instrumentit’, 4 artiklassa tarkoitetuissa tapauksissa, kun kyseiset luokat täyttävät 2 kohdassa tarkoitetut edellytykset ja ovat 5 artiklan mukaisia.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen instrumenttiluokkien on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)

instrumenteille ei ole annettu vakuutta tai takausta, joka parantaa haltijan vaateiden etuoikeusasemaa;

b)

jos instrumenttia koskevissa säännöksissä sallitaan sen muuntaminen, kyseistä instrumenttia käytetään ainoastaan muuttuvien palkkioiden myöntämiseen, kun muuntokerroin tai -väli on asetettu sellaiselle tasolle, jolla varmistetaan, että sen instrumentin arvo, joksi alun perin myönnetty instrumentti muunnetaan, ei ole suurempi kuin alun perin myönnetyn instrumentin arvo silloin, kun se myönnettiin muuttuvana palkkiona;

c)

säännöksillä, jotka koskevat yksinomaan muuttuviin palkkioihin käytettäviä muunnettavia instrumentteja, varmistetaan, että sen instrumentin arvo, joksi alun perin myönnetty instrumentti muunnetaan, ei ole suurempi kuin alun perin myönnetyn instrumentin arvo muuntamishetkellä;

d)

instrumenttia koskevissa säännöksissä edellytetään, että mahdollinen voitonjako suoritetaan vähintään kerran vuodessa ja että se suoritetaan instrumentin haltijalle;

e)

instrumentit hinnoitellaan sovellettavan tilinpäätösstandardin mukaisesti siihen arvoon, joka niillä oli instrumentin myöntämishetkellä. Arvostamisessa otetaan huomioon laitoksen luottokelpoisuus, ja arvostamisesta tehdään riippumaton selvitys;

f)

säännöksissä, jotka koskevat yksinomaan muuttuvien palkkioiden myöntämistä varten liikkeeseen laskettuja instrumentteja, edellytetään sovellettavan tilinpäätösstandardin mukaisen arvostuksen suorittamista, jos instrumentin lunastus, osto-optio, takaisinosto tai muunto toteutetaan.

2 artikla

Ensisijaisen lisäpääoman instrumenttien luokkiin sovellettavat edellytykset

Ensisijaisen lisäpääoman instrumenttien luokkien on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)

instrumenttia koskevissa säännöksissä määritetään laukaiseva tapahtuma asetuksen (EU) N:o 575/2013 52 artiklan 1 kohdan n alakohdan soveltamiseksi;

b)

a alakohdassa tarkoitettu laukaiseva tapahtuma toteutuu, kun asetuksen (EU) N:o 575/2013 92 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu instrumentin liikkeeseen laskevan laitoksen ydinpääoman osuus on pienempi kuin jompikumpi seuraavista:

i)

7 prosenttia;

ii)

7:ää prosenttia suurempi prosenttimäärä, jonka laitos on vahvistanut ja täsmentänyt instrumenttia koskevissa säännöksissä;

c)

toinen seuraavista vaatimuksista täyttyy:

i)

instrumentit lasketaan liikkeeseen yksinomaan muuttuvien palkkioiden myöntämistä varten, ja instrumenttia koskevilla säännöksillä varmistetaan, että mahdollinen voitonjako suoritetaan soveltamalla korkoa, joka on johdonmukainen verrattuna kyseisen laitoksen tai siihen luonteeltaan, laajuudeltaan, monimuotoisuudeltaan ja luottokelpoisuudeltaan verrattavissa olevien laitosten liikkeeseen laskemien vastaavien instrumenttien markkinakorkoon ja joka on joka tapauksessa palkkion myöntämishetkellä enintään 8 prosenttiyksikköä suurempi kuin unionin keskimääräinen vuosimuutos, jonka komissio (Eurostat) julkaisee neuvoston asetuksen (EY) N:o 2494/95 (5) 11 artiklan nojalla julkaisemissaan yhdenmukaistetuissa kuluttajahintaindekseissä. Kun instrumentit myönnetään sellaisille henkilöstön jäsenille, jotka pääasiallisesti harjoittavat toimintaansa unionin ulkopuolella, ja kun instrumentit ovat kolmannen maan liikkeeseen laskeman rahan määräisiä, laitokset voivat käyttää samankaltaista kyseiselle kolmannelle maalle laadittua riippumattomasti laskettua kuluttajahintaindeksiä;

ii)

sinä ajankohtana, jona instrumentit myönnetään muuttuvina palkkioina, vähintään 60 prosenttia liikkeeseenlaskun kohteina olevista instrumenteista on laskettu liikkeeseen muussa kuin muuttuvien palkkioiden myöntämistarkoituksessa ja niitä eivät pidä hallussaan seuraavat eivätkä mitkään yritykset, joilla on läheinen sidonnaisuus seuraaviin:

laitos tai sen tytäryritykset,

laitoksen tai sen tytäryritysten emoyrityksenä toimiva yritys,

emoyrityksenä toimiva rahoitusalan holdingyhtiö tai sen tytäryritykset,

monialan holdingyhtiö tai sen tytäryritykset,

rahoitusalan sekaholdingyhtiö ja sen tytäryritykset.

3 artikla

Toissijaisen pääoman instrumenttien luokkiin sovellettavat edellytykset

Toissijaisen pääoman instrumenttien luokkien on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)

sinä ajankohtana, jona instrumentit myönnetään muuttuvina palkkioina, instrumenttien maturiteetista jäljellä olevan ajan on oltava yhtä pitkä tai pidempi kuin niiden lykkäys- ja säilytysaikojen summa, joita muuttuvaan palkkioon sovelletaan kyseisten instrumenttien myöntämisen osalta;

b)

instrumentteja koskevissa säännöksissä edellytetään, että laukaisevan tapahtuman toteutuessa instrumenttien pääoman määrän kirjanpitoarvoa alennetaan pysyvästi tai väliaikaisesti tai instrumentit muunnetaan ydinpääomainstrumenteiksi;

c)

b alakohdassa tarkoitettu laukaiseva tapahtuma toteutuu, kun asetuksen (EU) N:o 575/2013 92 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu instrumentin liikkeeseen laskevan laitoksen ydinpääoman osuus on pienempi kuin jompikumpi seuraavista:

i)

7 prosenttia;

ii)

7:ää prosenttia suurempi prosenttimäärä, jonka laitos on vahvistanut ja täsmentänyt instrumenttia koskevissa säännöksissä;

d)

toinen 2 artiklan c alakohdassa säädetyistä vaatimuksista täyttyy.

4 artikla

Muiden instrumenttien luokkiin sovellettavat edellytykset

1.   Muiden instrumenttien on täytettävä direktiivin 2013/36/EU 94 artiklan 1 kohdan l alakohdan ii alakohdassa säädetyt edellytykset jokaisessa seuraavassa tapauksessa 1 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädettyjen edellytysten mukaisesti:

a)

muut instrumentit täyttävät 2 kohdassa tarkoitetut edellytykset;

b)

muut instrumentit ovat sidottuja ensisijaisen lisäpääoman instrumenttiin tai toissijaisen pääoman instrumenttiin ja täyttävät 3 kohdassa tarkoitetut edellytykset;

c)

muut instrumentit ovat sidottuja instrumenttiin, joka olisi ensisijaisen lisäpääoman instrumentti tai toissijaisen pääoman instrumentti, jollei sen liikkeeseenlaskijana olisi laitoksen emoyritys, joka jää asetuksen (EU) N:o 575/2013 ensimmäisen osan II osaston 2 luvun nojalla konsolidoinnin ulkopuolelle, ja muut instrumentit täyttävät 4 kohdassa säädetyt edellytykset.

2.   Edellä 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut edellytykset ovat seuraavat:

a)

muut instrumentit on laskettava liikkeeseen suoraan tai sellaisen yhteisön kautta, joka kuuluu asetuksen (EU) N:o 575/2013 ensimmäisen osan II osaston 2 luvun nojalla konsernia koskevan konsolidoinnin piiriin, edellyttäen, että instrumentin liikkeeseenlaskijan luottokelpoisuuteen kohdistuvan muutoksen voidaan kohtuudella olettaa johtavan samanlaiseen muutokseen muita instrumentteja muuttuvina palkkioina käyttävän laitoksen luottokelpoisuudessa;

b)

muita instrumentteja koskevissa säännöksissä ei anneta haltijalle oikeutta nopeuttaa suunniteltua voitonjaon suorittamista tai pääoman maksua muuten kuin laitoksen maksukyvyttömyyden tai selvitystila- ja konkurssimenettelyn yhteydessä;

c)

sinä ajankohtana, jona muut instrumentit myönnetään muuttuvina palkkioina, muiden instrumenttien maturiteetista jäljellä oleva aika on yhtä pitkä tai pidempi kuin niiden lykkäys- ja säilytysaikojen summa, joita sovelletaan kyseisten instrumenttien myöntämisen osalta;

d)

instrumentteja koskevissa säännöksissä edellytetään, että laukaisevan tapahtuman toteutuessa instrumenttien pääoman määrän kirjanpitoarvoa alennetaan pysyvästi tai väliaikaisesti tai instrumentit muunnetaan ydinpääomainstrumenteiksi;

e)

d alakohdassa tarkoitettu laukaiseva tapahtuma toteutuu, kun asetuksen (EU) N:o 575/2013 92 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu instrumentin liikkeeseen laskevan laitoksen ydinpääoman osuus on pienempi kuin jompikumpi seuraavista:

i)

7 prosenttia;

ii)

7:ää prosenttia suurempi prosenttimäärä, jonka laitos on vahvistanut ja täsmentänyt instrumenttia koskevissa säännöksissä;

f)

toinen 2 artiklan c alakohdassa säädetyistä vaatimuksista täyttyy.

3.   Edellä 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut edellytykset ovat seuraavat:

a)

muut instrumentit täyttävät 2 kohdan a–e alakohdassa tarkoitetut edellytykset;

b)

muut instrumentit ovat sidottuja ensisijaisen lisäpääoman tai toissijaisen pääoman instrumenttiin, joka on laskettu liikkeeseen sellaisen yhteisön kautta, joka kuuluu asetuksen (EU) N:o 575/2013 ensimmäisen osan II osaston 2 luvun nojalla ryhmää koskevan konsolidoinnin piiriin, jäljempänä ’viiteinstrumentti’;

c)

viiteinstrumentti täyttää 2 kohdan c ja f alakohdassa säädetyt edellytykset sinä ajankohtana, jona instrumentti myönnetään muuttuvana palkkiona;

d)

muun instrumentin arvo on sidottu viiteinstrumenttiin niin, ettei se ole missään vaiheessa suurempi kuin viiteinstrumentin arvo;

e)

muuta instrumenttia koskevan oikeuden syntymisen jälkeen mahdollisesti suoritetun voitonjaon arvo on sidottu viiteinstrumenttiin niin, että suoritettu voitonjako ei ole missään vaiheessa suurempi kuin mahdolliset viiteinstrumentin perusteella suoritetut voitonjaot;

f)

muita instrumentteja koskevissa säännöksissä edellytetään, että jos viiteinstrumentin osto-optio, muunto, takaisinosto tai lunastus toteutetaan lykkäys- tai säilytysajan kuluessa, muut instrumentit on sidottava vastaavaan viiteinstrumenttiin, joka täyttää tässä artiklassa säädetyt edellytykset, niin että muiden instrumenttien kokonaisarvo ei nouse.

4.   Edellä 1 kohdan c alakohdassa tarkoitetut edellytykset ovat seuraavat:

a)

toimivaltaiset viranomaiset ovat määränneet direktiivin 2013/36/EU 127 artiklan soveltamiseksi, että se laitos, joka laskee liikkeeseen instrumentin, johon muut instrumentit ovat sidottuja, kuuluu sellaisen konsolidoidun valvonnan piiriin, josta vastaa kolmannen maan valvontaviranomainen ja joka on rinnastettavissa valvontaan, jota koskevat kyseisessä direktiivissä säädetyt periaatteet sekä asetuksen (EU) N:o 575/2013 ensimmäisen osan II osaston 2 luvun vaatimukset;

b)

muut instrumentit täyttävät 3 kohdan a alakohdassa ja c–f alakohdassa tarkoitetut edellytykset.

5 artikla

Kirjanpitoarvon alentamiseen ja korottamiseen sekä muuntamiseen sovellettavat menettelyt

1.   Sovellettaessa 3 artiklan b alakohtaa ja 4 artiklan 2 kohdan d alakohtaa toissijaisen pääoman instrumentteja ja muita instrumentteja koskevien säännösten on vastattava 2–14 kohdassa säädettyjä menettelyjä ja ajoitusta, kun kyse on ydinpääoman osuuden sekä niiden määrien laskemisesta, joiden kirjanpitoarvoa on alennettava tai korotettava tai jotka on muunnettava. Ensisijaisen lisäpääoman instrumentteja koskevien säännösten on vastattava 9 kohdassa ja 13 kohdan c alakohdassa säädettyjä menettelyjä, kun kyseessä ovat määrät, joiden kirjanpitoarvoa on alennettava tai korotettava tai jotka on muunnettava.

2.   Kun toissijaisen pääoman instrumentteja ja muita instrumentteja koskevissa säännöksissä edellytetään, että instrumentit on muunnettava ydinpääomainstrumenteiksi laukaisevan tapahtuman toteutuessa, kyseissä säännöksissä on määritettävä jompikumpi seuraavista:

a)

muuntokerroin ja sallitun muunnettavan määrän yläraja;

b)

ylä- ja alaraja instrumenttien muuntamiselle ydinpääomainstrumenteiksi.

3.   Kun instrumentteja koskevissa säännöksissä edellytetään, että pääoman määrän kirjanpitoarvoa on alennettava laukaisevan tapahtuman toteutuessa, arvon alentamisessa on pysyvästi tai väliaikaisesti pienennettävä kaikkia seuraavia:

a)

instrumentin haltijan vaadetta laitoksen maksukyvyttömyyden tai selvitystila- ja konkurssimenettelyn yhteydessä;

b)

määrää, joka on maksettava, jos instrumentin osto-optio toteutetaan tai instrumentti lunastetaan;

c)

instrumenttiin liittyvää voitonjakoa.

4.   Kirjanpitoarvon alentamisen jälkeen mahdollisesti suoritettavan voitonjaon on perustuttava pienennettyyn pääoman määrään.

5.   Instrumenttien kirjanpitoarvon alentaminen tai instrumenttien muuntaminen synnyttää sovellettavan tilinpäätössäännöstön mukaisesti eriä, jotka katsotaan ydinpääomaeriksi.

6.   Jos laitos on todennut, että ydinpääoman osuus on laskenut alle tason, joka käynnistää instrumentin muuntamisen tai kirjanpitoarvon alentamisen, laitoksen ylimmän hallintoelimen tai muun asianomaisen elimen on viipymättä todettava, että laukaiseva tapahtuma on toteutunut, ja laitoksella on peruuttamaton velvollisuus alentaa instrumentin kirjanpitoarvoa tai muuntaa instrumentti.

7.   Niiden instrumenttien kokonaismäärä, joiden kirjanpitoarvoa on alennettava tai jotka on muunnettava laukaisevan tapahtuman toteutuessa, ei saa olla pienempi kuin pienin seuraavista:

a)

määrä, joka vaaditaan laitoksen ydinpääoman osuuden palauttamiseksi kokonaan prosenttiosuuteen, joka on määritetty laukaisevaksi tapahtumaksi instrumenttia koskevissa säännöksissä;

b)

instrumentin koko pääoman määrä.

8.   Laukaisevan tapahtuman toteutuessa laitosten on toimittava seuraavasti:

a)

ilmoitettava asiasta niille henkilöstön jäsenille, joille instrumentit on myönnetty muuttuvina palkkioina, sekä niille henkilöille, joilla on edelleen hallussaan kyseisiä instrumentteja;

b)

alennettava mahdollisimman pian ja enintään kuukauden kuluessa instrumenttien pääoman määrän kirjanpitoarvoa tai muunnettava instrumentit ydinpääomainstrumenteiksi tässä artiklassa säädettyjen vaatimusten mukaisesti.

9.   Jos ensisijaisen lisäpääoman instrumentteihin, toissijaisen pääoman instrumentteihin ja muihin instrumentteihin sisältyy samankaltainen kynnystaso, pääoman määrän kirjanpitoarvon alentamista tai muuntamista on sovellettava määräsuhteen perusteella kaikkiin, joilla on hallussaan kyseisiä instrumentteja, joita käytetään muuttuviin palkkioihin.

10.   Instrumentin kirjanpitoarvon alentamisen tai muuntamisen määrästä on tehtävä riippumaton selvitys. Kyseinen riippumaton selvitys on toteutettava mahdollisimman pian, eikä se saa estää sitä, että laitos alentaa instrumentin kirjanpitoarvoa tai muuntaa instrumentin.

11.   Laitoksen, joka laskee liikkeeseen instrumentteja, jotka laukaisevan tapahtuman toteutuessa muuntuvat ydinpääomaksi, on varmistettava, että sen sallittu osakepääoma on aina riittävä kaikkien tällaisten muunnettavien instrumenttien muuntamiseksi osakkeiksi, jos laukaiseva tapahtuma toteutuu. Laitoksella on aina oltava tarvittava ennakkolupa laskea liikkeeseen ydinpääomainstrumentteja, joiksi tällaiset instrumentit muunnettaisiin laukaisevan tapahtuman toteutuessa.

12.   Laitoksen, joka laskee liikkeeseen instrumentteja, jotka laukaisevan tapahtuman toteutuessa muuntuvat ydinpääomaksi, on varmistettava, ettei muuntamiselle ole menettelyllisiä esteitä perustamisasiakirjan tai yhtiöjärjestyksen tai sopimusluonteisten järjestelyjen nojalla.

13.   Jotta kirjanpitoarvon alentamista voitaisiin pitää väliaikaisena, kaikkien seuraavien ehtojen on täytyttävä:

a)

kirjanpitoarvon korottamisen on perustuttava voittoihin sen jälkeen, kun laitos on muodollisella päätöksellä vahvistanut lopulliset voitot;

b)

laitoksella on täysi harkintavalta toteuttaa instrumentin kirjanpitoarvon korottaminen tai pienennettyyn pääomaan perustuva kuponkien maksaminen c, d ja e alakohdan rajoitusten puitteissa, eikä laitoksella ole mitään velvollisuutta toteuttaa tai nopeuttaa kirjanpitoarvon korottamista erityisissä olosuhteissa;

c)

kirjanpitoarvon korottaminen toteutetaan suhteessa samankaltaisiin ensisijaisen lisäpääoman instrumentteihin, toissijaisen pääoman instrumentteihin ja muihin instrumentteihin, joita käytetään muuttuviin palkkioihin ja joihin on sovellettu kirjanpitoarvon alentamista;

d)

toissijaisen pääoman ja muiden instrumenttien kirjanpitoarvon korottamisen ja pienennettyyn pääomaan perustuvan kuponkien maksamisen yhteenlasketun enimmäismäärän on vastattava laitoksen voittoa kerrottuna luvulla, joka saadaan jakamalla i alakohdassa määritetty määrä ii alakohdassa määritetyllä määrällä:

i)

laitoksen kaikkien kirjanpitoarvon alentamisen kohteena olleiden toissijaisen pääoman instrumenttien ja muiden instrumenttien nimellismäärien summa ennen kirjanpitoarvon alentamista;

ii)

laitoksen omien varojen ja muuttuviin palkkioihin käytettyjen muiden instrumenttien nimellismäärän summa;

e)

kaikkien kirjanpitoarvon korottamisten ja pienennettyyn pääomaan perustuvien kuponkien maksamisten yhteenlaskettua määrää on käsiteltävä maksuna, joka johtaa ydinpääoman pienenemiseen, ja siihen, samoin kuin muihin ydinpääomainstrumentteihin liittyviin voitonjakoihin, sovelletaan direktiivin 2013/36/EU 141 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua jakokelpoista enimmäismäärää koskevia rajoituksia.

14.   Sovellettaessa 13 kohdan d alakohtaa laskelma tehdään sillä hetkellä, jolloin kirjanpitoarvon korottaminen toteutetaan.

6 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 12 päivänä maaliskuuta 2014.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 176, 27.6.2013, s. 338.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 575/2013, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksista ja asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 176, 27.6.2013, s. 1).

(3)  Euroopan pankkivalvontaviranomaisten komitea: Palkkiopolitiikkoja ja palkkiokäytäntöjä koskevat ohjeet, annettu 10 päivänä joulukuuta 2010.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1093/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/78/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12).

(5)  Neuvoston asetus (EY) N:o 2494/95, annettu 23 päivänä lokakuuta 1995, yhdenmukaistetuista kuluttajahintaindekseistä (EYVL L 257, 27.10.1995, s. 1).