14.9.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 241/1


KOMISSION ASETUS (EU) N:o 801/2010,

annettu 13 päivänä syyskuuta 2010,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/16/EY 10 artiklan 3 kohdan täytäntöönpanosta lippuvaltioon liittyvien perusteiden osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon satamavaltioiden suorittamasta valvonnasta 23 päivänä huhtikuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/16/EY (1) ja erityisesti sen 10 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Lippuvaltion toiminnan laatu on yksi alusten riskiprofiilin määrittelyyn keskeisesti vaikuttavista yleisistä tekijöistä.

(2)

Aluksen riskiprofiilin arvioimiseksi olisi otettava huomioon pysäyttämisaste unionissa ja Pariisissa allekirjoitetun satamavaltioiden harjoittamaa tarkastustoimintaa koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan (Pariisin pöytäkirja) soveltamisalueella.

(3)

Lippuvaltion toiminnan arviointimenetelmistä Pariisin pöytäkirjan soveltamisesta kertynyttä asiantuntemusta on tarpeen hyödyntää.

(4)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat meriturvallisuutta ja alusten aiheuttaman pilaantumisen ehkäisemistä käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Lippuvaltioiden luokittelu pysäyttämisasteen perusteella

1.   Lippuvaltion toiminnan määrittelemiseksi direktiivin 2009/16/EY mukaisesti, lippuvaltiot on luokiteltava mustalle, harmaalle tai valkoiselle listalle, joka vahvistetaan Pariisin pöytäkirjan mukaisesti kolmen vuoden aikana tehtyjen tarkastusten ja pysäyttämisten kokonaismäärän perusteella. Mustalle listalle kirjatut lippuvaltiot on lisäksi jaettava erittäin suuren, suuren, keskisuuren - suuren tai keskisuuren riskin lippuvaltioihin niiden pysäyttämisasteesta riippuen. Luokittelu on saatettava ajan tasalle vuosittain.

2.   Lippuvaltion luokittelu mustalle, harmaalle tai valkoiselle listalle edellyttää vähintään kolmeakymmentä satamavaltion suorittamaan valvontaan liittyvää tarkastusta.

3.   Lippuvaltioiden luokitteluun käytettävien menetelmien ja kaavojen on oltava liitteessä asetettujen lippuvaltioon liittyvien perusteiden mukaisia.

2 artikla

Lippuvaltion toiminta perustuen IMO:n auditointiin

Direktiivin 2009/16/EY liitteessä I olevan I osan 1 kohdan c alakohdan iii alakohdassa tarkoitettu noudattaminen on katsottava osoitetuksi, kun komissio saa asianomaiselta lippuvaltiolta kirjallisen vahvistuksen siitä, että lopullinen tarkastusraportti on valmistunut ja että mahdollinen korjaavia toimia koskeva suunnitelma on toimitettu. Ennen 17 päivää kesäkuuta 2009 tehdyt tarkastukset otetaan myös huomioon.

3 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2011.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 13 päivänä syyskuuta 2010.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 131, 28.5.2009, s. 57.


LIITE

Lippuvaltioon liittyvät perusteet

(direktiivin 2009/16/EY 10 artiklan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitetut)

1.

Lippuvaltion toiminnan laatu määritellään tilastolaskennassa käytettävällä vakiokaavalla, jossa tietyt arvot ovat muuttumattomia. Raja mustan ja harmaan sekä harmaan ja valkoisen välillä määritetään seuraavilla kaavoilla:

Formula Formula

joissa:

N on tehtyjen tarkastusten lukumäärä

p on sallittu pysäyttämisten osuus

z on normaalijakauman kriittinen arvo (1,645 varmuustasolla 95 %)

2.

Edellä 1 kohdan kaavojen tulos kertoo, mikä on sallittu pysäyttämisten määrä mustalla tai valkoisella listalla. Jos pysäyttämisten määrä on mustan ja harmaan rajaa korkeampi, tulos on keskiarvoa huonompi ja lippuvaltio on luokiteltava mustalle listalle. Jos taas pysäyttämisten määrä on valkoisen ja harmaan rajaa alempi, tulos on keskiarvoa parempi ja lippuvaltio on luokiteltava valkoiselle listalle. Jos pysäyttämisten määrä on näiden kahden välissä, lippuvaltio luokitellaan harmaalle listalle.

3.

Lippuvaltioiden, jotka on luokiteltu mustalle, harmaalle tai valkoiselle listalle, toiminnan vertaamiseksi laskelma lasketaan uudestaan mukauttamalla arvo p 1 kohdan kaavoissa.

4.

Lippuvaltioiden toiminnan laadun vertailuun käytetään ylityskerrointa (EF). EF-kerroin kuvastaa sitä, kuinka monta kertaa arvoa p on muutettava ja tulos laskettava uudelleen, ennen kuin tietyn lippuvaltion pysäyttämisten määrä on yhtä suuri kuin raja-arvo. Aina kun p-arvoon lisätään tai siitä vähennetään 3 prosenttia, tämä vastaa yhtä EF-pistettä. Harmaalle listalle luokiteltujen lippuvaltioiden EF-kerroin lasketaan seuraavalla kaavalla:

Formula

5.

Mustalla listalla olevien lippuvaltioiden luokittelemiseksi erittäin suuren, suuren, keskisuuren-suuren tai keskisuuren riskin ryhmiin käytetään seuraavia EF-arvoja:

 

EF = 4,01 tai enemmän: erittäin suuri riski

 

EF = 3,01-4,00: suuri riski

 

EF = 2,01-3,00: keskisuuri - suuri riski

 

EF = 1,01-2,00: keskisuuri riski.