3.2.2009   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 33/6


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 97/2009,

annettu 2 päivänä helmikuuta 2009,

yritystoiminnan rakennetilastoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 295/2008 täytäntöönpanosta joustavan moduulin käytön osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon yritystoiminnan rakennetilastoista 11 päivänä maaliskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 295/2008 (1) ja erityisesti sen 3 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksella (EY) N:o 295/2008 luotiin yhteinen järjestelmä yritystoiminnan rakennetta, toimintaa, kilpailukykyä ja tuloksia koskevien yhteisön tilastojen keruuta, laadintaa, toimittamista ja arviointia varten.

(2)

On tarpeen suunnitella asetuksen 3 artiklan 2 kohdan j alakohdassa tarkoitetun joustavan moduulin käyttö tiiviissä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa ja päättää sen soveltamisalasta, ominaisuustietojen luettelosta, viiteajanjaksosta, käsiteltävistä toimialoista sekä laatuvaatimuksista.

(3)

Rahoituksen saanti on merkittävä poliittinen vaatimus useimmissa jäsenvaltioissa ja myös yhteisössä. On erittäin ilmeistä, että Euroopan yritykset kärsivät rahoituksen puutteesta etenkin, jos ne ovat voimakkaasti kasvussa tai luonteeltaan nuoria yhtiöitä. Näin ollen tarvitaan tilastoja, jotta kyseisten yritysten tilanne voidaan arvioida pienten ja keskisuurten yritysten kokonaistilanteeseen nähden. Tiedot olisi mahdollisuuksien mukaan poimittava nykyisistä lähteistä.

(4)

Kaikki tarvittavat tekniset lisätiedot vahvistetaan komission (Eurostat) antamien ohjeiden ja suositusten mukaisesti läheisessä yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa.

(5)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat tilasto-ohjelmakomitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Tuotettaessa tilastoja yritysten rahoitusmahdollisuuksista on käytettävä asetuksen (EY) N:o 295/2008 3 artiklan 2 kohdan j alakohdassa tarkoitettua joustavaa moduulia. Tietojenkeruun soveltamisalan tulee kattaa muut kuin rahoitusalan yritykset, joiden palveluksessa oli 10–249 henkeä vuonna 2005 ja jotka olivat toiminnassa vielä vuonna 2008 ja joilla oli palveluksessaan vähintään 10 henkeä 6 artiklassa tarkoitettuna viiteajanjaksona sekä alaryhminään toimintansa vuonna 2003 tai 2004 aloittaneita nopeakasvuisia yrityksiä (joiden henkilöstön keskimääräinen vuotuinen kasvu oli yli 20 prosenttia vuosina 2005–2008) ja ”gaselleja” (enintään viiden vuoden ikäisiä nopeakasvuisia yrityksiä).

2 artikla

Yrityksille aiheutuvan rasitteen ja jäsenvaltioille aiheutuvien kustannusten rajoittamiseksi on mahdollisuuksien mukaan käytettävä hallinnollisista lähteistä saatavaa olemassa olevaa tietoa.

3 artikla

Tietojen keruussa selvitettävät ominaisuustiedot ovat seuraavat:

a)

omistusrakenteen merkitys yrityksen lähtötilanteessa ja rahoituksen saannin havainnointiaikana;

b)

erityyppisen sisäisen ja ulkoisen rahoituksen saantiyritysten onnistumisen taso ja osuus sekä saannin epäonnistumisen syyt;

c)

yrityksiltä vaadittavien lainatakuitten taso;

d)

yrityksen omistajan/johtajan näkemys yrityslainojen saannin kustannuksista ja aiheutuvasta rasitteesta sekä yrityksen taloudellisesta tilanteesta;

e)

rahoituslaitoksen valintaperusteiden tärkeys (sijainnin läheisyys erityisesti ylirajaisissa tilanteissa, ulkomainen tai kotimainen omistuspohja, vakioasiakassuhde jne.);

f)

velkojen ja liikevaihdon suhde sekä muut yrityksen taloudellisten ominaisuustietojen väliset suhteet ja niiden merkitys yrityksen tulevalle kasvulle;

g)

tiedossa olevat tulevat rahoitustarpeet sekä niiden muodot ja perusteet;

h)

näkemys rahoitustarpeiden ja rahoituksen saatavuuden yhteensovittamisesta sekä henkilöstön kasvusta;

i)

näkemys yrityksiin kokonaisuutena kohdistuvasta hallinnollisesta rasitteesta;

j)

rahoituksen saantia koskevaan (mahdolliseen) kyselyyn vastaamiseksi vaadittava valmius.

4 artikla

Katettavat toiminnot ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1893/2006 (2) perustetun Euroopan yhteisön yhteisen tilastollisen toimialaluokituksen (NACE Rev. 2) mukaiset seuraavat aggregaatit siltä osin kuin ne ovat kaupallisia toimintoja:

a)

B–E (teollisuus);

b)

F (rakennustoiminta);

c)

G–N (palvelut, muut aggregaatit kuin J, K (rahoituspalvelut) ja M);

d)

J (TVT-alan palvelut);

e)

M (ammatilliset, tieteelliset ja tekniset palvelut).

5 artikla

Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava tämän asetuksen 3 artiklassa tarkoitettuja ominaisuustietoja koskevat tulokset, myös salassapidettävät tiedot, komissiolle (Eurostat) salassapidettävien tilastotietojen toimittamista koskevien yhteisön voimassa olevien säännösten, erityisesti salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle 11 päivänä kesäkuuta 1990 annetun neuvoston asetuksen (Euratom, ETY) N:o 1588/90 (3), mukaisesti.

Kyseisiä yhteisön säännöksiä sovelletaan tulosten käsittelyyn siltä osin kuin niihin sisältyy salassapidettäviä tietoja. Tiedot on toimitettava sähköisesti. Tietojen toimitusmuodon on oltava komission (Eurostat) täsmentämien tiedonsiirtostandardien mukainen. Tiedot on siirrettävä tai ladattava sähköisesti komission (Eurostat) ylläpitämään keskitettyyn tietojen vastaanottopisteeseen.

6 artikla

Viiteajanjakso on se vuoden 2010 ajanjakso, jonka kuluessa tiedot joko poimitaan olemassa olevista lähteistä tai kerätään yrityksistä.

7 artikla

Laatuvaatimuksena on, että annettavat tietokokonaisuudet kattavat seuraavan määrän tilastoyksikköjä kustakin osallistuvasta jäsenvaltiosta:

Saksa, Espanja, Ranska, Italia ja Yhdistynyt kuningaskunta: 1 800 vastaajayritystä kustakin valtiosta tai vastaavat tiedot olemassa olevista lähteistä,

Belgia, Bulgaria, Irlanti, Kreikka, Alankomaat, Puola, Slovakia ja Ruotsi: 900 vastaajayritystä kustakin valtiosta tai vastaavat tiedot olemassa olevista lähteistä,

Tanska ja Suomi: 500 vastaajayritystä kummastakin valtiosta tai vastaavat tiedot olemassa olevista lähteistä,

Latvia ja Liettua: 300 vastaajayritystä kummastakin valtiosta tai vastaavat tiedot olemassa olevista lähteistä,

Kypros ja Malta: 233 vastaajayritystä kummastakin valtiosta tai vastaavat tiedot olemassa olevista lähteistä.

8 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 2 päivänä helmikuuta 2009.

Komission puolesta

Joaquín ALMUNIA

Komission jäsen


(1)  EUVL L 97, 9.4.2008, s. 13.

(2)  EUVL L 393, 30.12.2006, s.1.

(3)  EYVL L 151, 15.6.1990, s.1.