3.4.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 92/12


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 304/2008,

annettu 2 päivänä huhtikuuta 2008,

yrityksille ja henkilöstölle tiettyjä fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien kiinteästi asennettujen palontorjuntalaitteistojen ja palosammuttimien osalta myönnettävän pätevöinnin vähimmäisvaatimusten ja vastavuoroisen tunnustamisen edellytysten vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 842/2006 nojalla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon tietyistä fluoratuista kasvihuonekaasuista 17 päivänä toukokuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 842/2006 (1) ja erityisesti sen 5 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksessa (EY) N:o 842/2006 säädettyjä vaatimuksia varten on tarpeen antaa sääntöjä sellaisen henkilöstön pätevyydestä, joka suorittaa eräitä fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien järjestelmien käyttöpaikassa toimia, jotka saattavat aiheuttaa kyseisten kaasujen vuotoja.

(2)

Henkilöstön, jota ei ole vielä pätevöity mutta joka on ilmoittautunut koulutukseen todistuksen saamiseksi, olisi voitava rajoitetun ajan suorittaa pätevöidyn henkilöstön valvonnassa toimia, joihin vaaditaan kyseistä pätevöintiä, jotta asianomainen henkilöstö saisi kokeessa tarvittavat käytännön taidot.

(3)

Useissa jäsenvaltioissa ei ole tällä hetkellä pätevyys- tai pätevöintijärjestelmää. Sen vuoksi henkilöstölle ja yrityksille olisi asetettava määräaika, johon mennessä todistus on hankittava.

(4)

Tarpeettoman hallinnollisen taakan välttämiseksi olisi oltava mahdollista, että pätevöintijärjestelmä perustuu voimassa oleviin pätevyysmenettelyihin, edellyttäen että vaadittavat taidot ja tiedot sekä asianomainen pätevyysjärjestelmä vastaavat tässä asetuksessa säädettyjä vähimmäisvaatimuksia.

(5)

Koe on tehokas tapa testata hakijan valmiuksia suorittaa moitteettomasti toimintoja, jotka voivat aiheuttaa vuotoja suoraan tai välillisesti.

(6)

Jotta tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvilla aloilla tällä hetkellä toimivan henkilöstön koulutus ja pätevöinti olisi mahdollista sen ammatillista toimintaa keskeyttämättä, tarvitaan riittävä siirtymäaika, jonka aikana pätevöinnin olisi perustuttava voimassa oleviin pätevyysmenettelyihin ja ammatilliseen kokemukseen.

(7)

Virallisesti nimettyjen arviointi- ja pätevöintilaitosten olisi varmistettava, että tässä asetuksessa säädettyjä vähimmäisvaatimuksia noudatetaan, ja vaikutettava siten todistusten vastavuoroiseen tunnustamiseen tehokkaasti ja toimivasti koko yhteisössä.

(8)

Vastavuoroisen tunnustamisen ei tulisi koskea väliaikaisia todistuksia, koska vaatimukset tällaisten todistusten saamiseksi voivat olla huomattavasti alhaisemmat kuin eräissä jäsenvaltioissa voimassa olevat vaatimukset.

(9)

Komissiolle olisi ilmoitettava tiedot pätevöintijärjestelmistä, joissa todistusten myöntäminen edellyttää vastavuoroista tunnustamista, ja tällöin olisi käytettävä muotoa, joka vahvistetaan jäsenvaltioiden koulutus- ja pätevöintiohjelmien ilmoittamismuodon vahvistamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 842/2006 nojalla 2 päivänä huhtikuuta 2008 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 308/2008 (2). Tiedot väliaikaisista pätevöintijärjestelmistä olisi ilmoitettava komissiolle.

(10)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2037/2000 (3) 18 artiklan 1 kohdalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa säädetään vähimmäisvaatimukset asetuksen (EY) N:o 842/2006 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulle pätevöinnille tiettyjä fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien kiinteästi asennettujen palontorjuntalaitteistojen ja palosammuttimien osalta sekä kyseisten vaatimusten mukaisesti myönnettyjen todistusten vastavuoroisen tunnustamisen edellytykset.

2 artikla

Soveltamisala

1.   Tätä asetusta sovelletaan henkilöstöön, joka suorittaa seuraavia toimia palontorjuntalaitteiston osalta:

a)

vähintään 3 kg fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien laitteiden tarkastaminen vuotojen varalta;

b)

talteenotto, myös palosammuttimien osalta;

c)

asennus;

d)

kunnossapito tai huolto.

2.   Sitä sovelletaan myös yrityksiin, jotka suorittavat seuraavia toimia palontorjuntalaitteiston osalta:

a)

asennus;

b)

kunnossapito tai huolto.

3.   Tätä asetusta ei sovelleta valmistus- ja korjaustoimiin, jotka suoritetaan fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien kiinteästi asennettujen palontorjuntalaitteistojen säiliöiden tai niihin liittyvien komponenttien valmistajan tiloissa.

3 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1)

’asennuksella’ ensimmäistä kertaa tapahtuvaa yhden tai useamman säiliön, joka sisältää sammutusaineena käytettäviä fluorattuja kasvihuonekaasuja tai jonka on tarkoitus sisältää niitä, yhdistämistä säiliöiden käyttöpaikassa niihin liittyvine komponentteineen, lukuun ottamatta komponentteja, jotka eivät vaikuta sammutusaineen pysymiseen säiliössä ennen sammutusaineen käyttöä palon sammuttamisessa;

2)

’kunnossapidolla tai huollolla’ kaikkia toimia, jotka edellyttävät sellaisten säiliöiden käsittelyä, jotka sisältävät sammutusaineena käytettäviä fluorattuja kasvihuonekaasuja tai joiden on tarkoitus sisältää niitä, tai niihin liittyvien komponenttien käsittelyä, lukuun ottamatta komponentteja, jotka eivät vaikuta sammutusaineen säiliössä pysymiseen ennen sammutusaineen käyttöä palon sammuttamisessa.

4 artikla

Henkilöstön pätevöinti

1.   Edellä 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua toimea suorittavalla henkilöstöllä on oltava 5 tai 6 artiklassa tarkoitettu todistus.

2.   Edellä 1 kohtaa ei sovelleta enintään yhden vuoden ajan henkilöstöön, joka suorittaa jotakin 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua toimea ja joka on ilmoittautunut koulutukseen asianomaista toimea koskevan todistuksen saamiseksi, edellyttäen että toimi suoritetaan sellaisen henkilön valvonnassa, jolla on tätä toimea koskeva todistus.

3.   Jäsenvaltiot voivat ennen asetuksen (EY) N:o 842/2006 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua päivämäärää päättää, että 1 kohtaa ei sovelleta enintään asetuksen (EY) N:o 842/2006 5 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuun päivämäärään saakka henkilöstöön, joka suorittaa yhtä tai useampaa tämän asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa säädettyä toimea.

Tällainen henkilöstö on asetuksessa (EY) N:o 842/2006 säädettyjen vaatimusten osalta katsottava pätevöidyksi suorittamaan kyseisiä toimia ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun ajan.

5 artikla

Henkilöstön todistukset

1.   Jäljempänä 10 artiklassa tarkoitetun pätevöintilaitoksen on myönnettävä todistus henkilöstölle, joka on läpäissyt 11 artiklassa tarkoitetun arviointilaitoksen järjestämän teoreettisen ja käytännön kokeen, joka koskee liitteessä säädettyjä vähimmäistaitoja ja -tietoja.

2.   Todistuksessa on oltava ainakin seuraavat tiedot:

a)

pätevöintilaitoksen nimi, todistuksen haltijan koko nimi, todistuksen numero ja sen mahdollinen voimassaolon päättymispäivä;

b)

toimet, joita todistuksen haltija saa suorittaa;

c)

myöntämispäivä ja myöntäjän allekirjoitus.

3.   Kun voimassa oleva kokeeseen perustuva pätevöintijärjestelmä kattaa liitteessä säädetyt vähimmäistaidot ja -tiedot ja täyttää 10 ja 11 artiklassa säädetyt vaatimukset, mutta myönnetyssä todistusasiakirjassa ei ole tämän artiklan 2 kohdassa mainittavia tietoja, 10 artiklassa tarkoitettu pätevöintilaitos voi myöntää tällaisen pätevyyden omaavalle henkilölle todistuksen ilman, että hänen täytyy suorittaa koe uudelleen.

4.   Kun voimassa oleva kokeeseen perustuva pätevöintijärjestelmä täyttää 10 ja 11 artiklassa säädetyt vaatimukset ja kattaa osittain liitteessä säädetyt vähimmäistaidot, pätevöintilaitokset voivat myöntää todistuksen, edellyttäen että hakija läpäisee 11 artiklassa tarkoitetun arviointilaitoksen järjestämän sellaisia taitoja ja tietoja koskevan lisäkokeen, joita myönnetty pätevöinti ei kata.

6 artikla

Henkilöstön väliaikaiset todistukset

1.   Jäsenvaltiot voivat soveltaa väliaikaisen pätevöinnin järjestelmää 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun henkilöstöön tämän artiklan 2 tai 3 kohdan tai tämän artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti.

Jäljempänä 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen väliaikaisten todistusten voimassaolon on päätyttävä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2010.

2.   Henkilöstöä, jolla on voimassa olevien pätevyysmenettelyjen nojalla myönnetty todistusasiakirja 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen toimien osalta, on pidettävä väliaikaisen todistuksen haltijoina.

Jäsenvaltioiden on määritettävä todistusasiakirjat, joita voidaan pitää väliaikaisina todistuksina niiden 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen toimintojen osalta, joita todistusten haltija saa suorittaa.

3.   Jäsenvaltion nimeämän laitoksen on myönnettävä väliaikainen todistus henkilöstölle, jolla on ennen asetuksen (EY) N:o 842/2006 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua päivämäärää hankittua ammatillista kokemusta asianomaisista toimista.

Väliaikaisessa todistuksessa on mainittava todistuksen kattamat toimet ja voimassaolon päättymispäivä.

7 artikla

Yritysten pätevöinti

1.   Edellä 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuilla yrityksillä on oltava 8 tai 9 artiklassa tarkoitettu todistus.

2.   Jäsenvaltiot voivat ennen asetuksen (EY) N:o 842/2006 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua päivämäärää päättää, että 1 kohtaa ei sovelleta enintään asetuksen (EY) N:o 842/2006 5 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuun päivämäärään saakka yrityksiin, jotka osallistuvat yhteen tai useampaan tämän asetuksen 2 artiklan 2 kohdassa säädettyyn toimeen.

8 artikla

Yritysten todistukset

1.   Jäljempänä 10 artiklassa tarkoitetun pätevöintilaitoksen on myönnettävä yritykselle yhtä tai useampaa 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua toimea koskeva todistus, edellyttäen että yritys täyttää seuraavat vaatimukset:

a)

pätevöintiä edellyttäviä toimia suorittaa 5 artiklan mukaisesti pätevöity henkilöstö, jonka lukumäärä on riittävä toimien odotettuun määrään nähden;

b)

esitetään todiste siitä, että henkilöstöllä on käytössään tarvittavat välineet ja menettelyt suorittaa toimet, jotka edellyttävät pätevöintiä.

2.   Todistuksessa on oltava ainakin seuraavat tiedot:

a)

pätevöintilaitoksen nimi, todistuksen haltijan koko nimi, todistuksen numero ja sen mahdollinen voimassaolon päättymispäivä;

b)

toimet, joita todistuksen haltija saa suorittaa;

c)

myöntämispäivä ja myöntäjän allekirjoitus.

9 artikla

Yritysten väliaikaiset todistukset

1.   Jäsenvaltiot voivat soveltaa väliaikaisten todistusten järjestelmää 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuihin yrityksiin tämän artiklan 2 tai 3 kohdan tai tämän artiklan 2 ja 3 kohdan mukaisesti.

Jäljempänä 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen väliaikaisten todistusten voimassaolon on päätyttävä viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2010.

2.   Yrityksiä, jotka on pätevöity voimassa olevien pätevöintimenettelyjen nojalla 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja toimia varten, on pidettävä väliaikaisen todistuksen haltijoina.

Jäsenvaltioiden on määritettävä todistusasiakirjat, joita voidaan pitää väliaikaisina todistuksina niiden 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen toimintojen osalta, joita todistusten haltija saa suorittaa.

3.   Kun yrityksen palveluksessa on henkilöstöä, jolla on todistus 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja pätevöitymistä edellyttäviä toimia varten, jäsenvaltion nimeämän laitoksen on myönnettävä yritykselle väliaikainen todistus.

Väliaikaisessa todistuksessa on mainittava toimet, joita todistuksen haltija saa suorittaa, ja todistuksen voimassaolon päättymispäivä.

10 artikla

Pätevöintilaitos

1.   Kansallisessa laissa tai asetuksessa on säädettävä tai jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen tai jonkin muun tähän tehtävään valtuutetun laitoksen on nimettävä pätevöintilaitos, joka saa myöntää todistuksia yhteen tai useampaan 2 artiklassa tarkoitettuun toimeen osallistuvalle henkilöstölle tai yritykselle.

Pätevöintilaitoksen on suoritettava toimensa riippumattomasti ja puolueettomasti.

2.   Pätevöintilaitoksen on vahvistettava todistusten myöntämistä, keskeyttämistä ja peruuttamista koskevat menettelyt ja sovellettava niitä.

3.   Pätevöintilaitoksen on pidettävä kirjaa, jonka perusteella pätevöityjen henkilöiden ja yritysten asema voidaan tarkastaa. Kirjanpidosta on käytävä ilmi, että pätevöintiprosessi on saatettu loppuun tehokkaasti. Kirjanpito on säilytettävä vähintään viiden vuoden ajan.

11 artikla

Arviointilaitos

1.   Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen tai muun tähän tehtävään valtuutetun laitoksen nimeämän arviointilaitoksen on järjestettävä kokeet 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetulle henkilöstölle. Myös 10 artiklassa tarkoitettu pätevöintilaitos voidaan nimetä arviointilaitokseksi.

Arviointilaitoksen on suoritettava toimensa riippumattomasti ja puolueettomasti.

2.   Kokeita suunniteltaessa ja järjestettäessä on varmistettava, että ne kattavat liitteessä säädetyt vähimmäistaidot ja -tiedot.

3.   Arviointilaitoksen on hyväksyttävä tiedonantomenettelyt ja pidettävä kirjaa, jotta arvioinnin yksittäis- ja kokonaistuloksista voidaan laatia asiakirjat.

4.   Arviointilaitoksen on varmistettava, että kokeen kuulustelijoilla on riittävät tiedot asianomaisista koemenetelmistä ja -asiakirjoista sekä soveltuva kelpoisuus kuulusteltavalla alalla. Sen on myös varmistettava, että käytännön testeissä on käytettävissä tarvittavat laitteet, välineet ja tarvikkeet.

12 artikla

Ilmoittaminen

1.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle viimeistään 4 päivänä heinäkuuta 2008 aikeestaan soveltaa väliaikaisen pätevöinnin järjestelmää 6 tai 9 artiklan tai molempien näiden artiklojen mukaisesti.

2.   Jäsenvaltioiden on soveltuvin osin ilmoitettava komissiolle viimeistään 4 päivänä tammikuuta 2009 nimeämänsä laitokset, jotka saavat myöntää väliaikaisia todistuksia, ja antamansa kansalliset säännökset, joiden nojalla voimassa olevia pätevöintijärjestelmiä soveltaen myönnetyt asiakirjat katsotaan väliaikaisiksi todistuksiksi.

3.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle viimeistään 4 päivänä tammikuuta 2009 10 artiklan soveltamisalaan kuuluvien henkilöstön ja yritysten pätevöintilaitosten nimet ja yhteystiedot sekä 5 artiklan vaatimukset täyttävän henkilöstön ja 8 artiklan vaatimukset täyttävien yritysten todistusten nimet asetuksessa (EY) N:o 308/2008 säädettyä muotoa käyttäen.

4.   Jäsenvaltioiden on täydennettävä 3 kohdan nojalla toimitettua ilmoitusta asiaa koskevilla uusilla tiedoilla ja toimitettava se komissiolle viipymättä.

13 artikla

Vastavuoroisen tunnustamisen edellytykset

1.   Muissa jäsenvaltioissa myönnetyt todistukset tunnustetaan vastavuoroisesti ainoastaan, kun kyseessä ovat henkilöstölle 5 artiklan mukaisesti myönnetyt todistukset ja yrityksille 8 artiklan mukaisesti myönnetyt todistukset.

2.   Jäsenvaltiot voivat edellyttää muussa jäsenvaltiossa myönnettyjen todistusten haltijoilta, että todistus on käännettävä muulle yhteisön viralliselle kielelle.

14 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 2 päivänä huhtikuuta 2008.

Komission puolesta

Stavros DIMAS

Komission jäsen


(1)  EUVL L 161, 14.6.2006, s. 1.

(2)  Katso tämän virallisen lehden sivu 28.

(3)  EUVL L 244, 29.9.2000, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna komission päätöksellä 2007/540/EY (EUVL L 198, 31.7.2007, s. 35).


LIITE

Arviointilaitosten arvioimia taitoja ja tietoja koskevat vähimmäisvaatimukset

Edellä 5 artiklan 1 kohdassa ja 11 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun kokeeseen on kuuluttava seuraavat:

a)

teoreettinen testi, jossa yhdellä tai useammalla kysymyksellä testataan taitoja tai tietoja, joiden kohdalle on taulukon sarakkeeseen ”Testityyppi” merkitty ”T”;

b)

käytännön testi, jossa hakijan on suoritettava asianomaisia tarvikkeita, välineitä ja laitteita käyttäen tehtäviä, joiden kohdalle on taulukon sarakkeeseen ”Testityyppi” merkitty ”P”.


Vähimmäistiedot ja -taidot

Testityyppi

1.

Perustiedot asianomaisista ympäristökysymyksistä (ilmastonmuutos, Kioton pöytäkirja, fluorattujen kasvihuonekaasujen ilmastovaikutus)

T

2.

Perustiedot asianomaisista teknisistä standardeista

T

3.

Perustiedot asianomaisista asetuksen (EY) N:o 842/2006 säännöksistä ja asetuksen (EY) N:o 842/2006 säännösten täytäntöönpanoasetuksista

T

4.

Hyvät tiedot erityyppisistä palontorjuntalaitteistoista, jotka sisältävät markkinoilla olevia fluorattuja kasvihuonekaasuja

T

5.

Hyvät tiedot erityyppisistä venttiileistä, käyttömekanismeista, turvallisesta käsittelystä sekä purkaumien ja vuotojen estämisestä

T

6.

Hyvät tiedot turvalliseen käsittelyyn ja työtapoihin tarvittavista laitteista ja välineistä

T

7.

Kyky asentaa palontorjuntalaitteiston säiliöt, joiden on tarkoitus sisältää fluorattuja kasvihuonekaasuja

P

8.

Tiedot siitä, kuinka fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältäviä paineistettuja säiliöitä siirretään

T

9.

Kyky tarkastaa järjestelmää koskeva kirjanpito ennen vuodon tarkastamista ja tiedot mahdollisista toistuvista seikoista ja ongelmakohdista, joihin on kiinnitettävä erityistä huomiota

T

10.

Kyky tarkastaa järjestelmä visuaalisesti ja manuaalisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 842/2006 tarkoitettujen standardoitujen vaatimusten vahvistamisesta tiettyjä fluorattuja kasvihuonekaasuja sisältävien kiinteästi asennettujen palontorjuntalaitteistojen tarkastuksille vuodon varalta 18 päivänä joulukuuta 2007 annetun komission asetuksen (EY) N:o 1497/2007 (1) mukaisesti

P

11.

Tiedot siitä, kuinka fluoratut kasvihuonekaasut otetaan talteen ja kuinka palontorjuntajärjestelmät täytetään ympäristöystävällisesti

T


(1)  EUVL L 333, 19.12.2007, s. 4.