24.12.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 379/68


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 2231/2004,

annettu 23 päivänä joulukuuta 2004,

tiettyjen Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnissa neuvoston asetuksella (EY) N:o 119/97 käyttöön otettujen polkumyyntitoimenpiteiden mahdollista kiertämistä tiettyjen rengaskirjamekanismien tuonnilla Thaimaasta, riippumatta siitä, onko niiden alkuperämaaksi ilmoitettu Thaimaa, koskevan tutkimuksen päättämisestä ja kyseisen tuonnin asetuksen (EY) N:o 844/2004 mukaisesti tapahtuvan kirjaamisen lopettamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon polkumyynnillä muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta 22 päivänä joulukuuta 1995 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 384/96 (1), jäljempänä ’perusasetus’, ja erityisesti sen 13 artiklan,

on kuullut neuvoa-antavaa komiteaa,

sekä katsoo seuraavaa:

A   MENETTELY

(1)

Neuvosto otti asetuksella (EY) N:o 119/97 (2), jäljempänä ’alkuperäinen asetus’, käyttöön 32,5–39,4 prosentin suuruiset lopulliset polkumyyntitullit tiettyjen Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien, jäljempänä ’mekanismit’ tai ’rengasmekanismit’, tuonnissa yhteisöön. Näitä tulleja sovellettiin muihin kuin 17- tai 23-renkaisiin mekanismeihin; 17- ja 23-renkaisiin mekanismeihin puolestaan sovellettiin vähimmäistuontihinnan (325 euroa 1 000:a kappaletta kohti) ja vapaasti yhteisön rajalla tullaamattomana -hinnan erotusta vastaavaa tullia aina, kun jälkimmäinen hinta oli vähimmäistuontihintaa alempi.

(2)

Neuvosto muutti ja korotti edellä mainittuja, tiettyihin muihin kuin 17- tai 23-renkaisiin mekanismeihin sovellettavia tulleja perusasetuksen 12 artiklan mukaisen tutkimuksen perusteella asetuksella (EY) N:o 2100/2000. Nämä muutetut tullit olivat suuruudeltaan 51,2–78,8 prosenttia.

(3)

Voimassa olevien polkumyyntitoimenpiteiden voimassaoloaikaa jatkettiin neljällä vuodella neuvoston asetuksella (EY) N:o 2074/2004 (3).

(4)

Huhtikuun 29 päivänä 2004 komissio pani omasta aloitteestaan asetuksella (EY) N:o 844/2004 (4), jäljempänä ’vireillepanoasetus’, vireille perusasetuksen 13 artiklan 3 kohdan mukaisen tutkimuksen, joka koski tiettyjen Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnissa neuvoston asetuksella (EY) N:o 119/97 käyttöön otettujen polkumyyntitoimenpiteiden mahdollista kiertämistä tiettyjen rengaskirjamekanismien tuonnilla Thaimaasta, riippumatta siitä, onko niiden alkuperämaaksi ilmoitettu Thaimaa, ja määräsi, että kyseinen tuonti on kirjattava. Komissiolla oli käytössään riittävä alustava näyttö siitä, että Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien rengasmekanismien tuontia koskevien toimenpiteiden käyttöönoton jälkeen Kiinan kansantasavallasta ja Thaimaasta yhteisöön suuntautuvassa rengasmekanismien viennissä oli tapahtunut merkittävä rakenteellinen muutos. Tämän muutoksen kaupan rakenteessa väitettiin johtuvan siitä, että Kiinan kansantasavallasta peräisin olevia rengasmekanismeja kuljetetaan yhteisöön Thaimaan kautta. Lisäksi oli riittävästi alustavaa näyttöä siitä, että tiettyjen Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien rengasmekanismien tuonnista kannettavien polkumyyntitullien korjaavat vaikutukset olivat heikentyneet sekä hintojen että määrien osalta ja että tuonti tapahtui polkumyynnillä suhteessa aiemmin määritettyihin normaaliarvoihin.

(5)

Tarkasteltavana olevan tuotteen muodostavat alkuperäisen asetuksen määritelmän mukaisesti tietyt rengaskirjamekanismit, jotka luokitellaan tällä hetkellä CN-koodiin ex 8305 10 00. Nämä rengasmekanismit koostuvat kahdesta suorakaiteen muotoisesta teräslevystä tai -langasta, joihin on kiinnitetty vähintään neljä teräslangasta tehtyä puolirengasta ja joita pitää yhdessä teräskuori. Ne voidaan avata joko vetämällä puolirenkaista tai rengasmekanismiin kiinnitetyn pienen teräksisen aukaisumekanismin avulla.

B   TUTKIMUS

(6)

Komissio ilmoitti tutkimuksen vireillepanosta virallisesti Kiinan kansantasavallan ja Thaimaan viranomaisille, thaimaalaisille ja kiinalaisille tuottajille/viejille ja komission tiedossa oleville yhteisön tuojille. Thaimaalaisille ja kiinalaisille tuottajille/viejille ja yhteisön tuojille lähetettiin kyselylomakkeet. Asianomaisille osapuolille annettiin tilaisuus esittää kantansa kirjallisesti ja pyytää saada tulla kuulluiksi vireillepanoasetuksessa asetetussa määräajassa. Komissiolla oli lisäksi tapaaminen Thaimaan viranomaisten edustajien kanssa.

(7)

Yksi thaimaalainen tuottaja/viejä ja siihen etuyhteydessä oleva kiinalainen vientiä harjoittava tuottaja palauttivat kyselylomakkeen kokonaan täytettynä, kun taas kaksi muuta kiinalaista vientiä harjoittavaa tuottajaa väittivät, että niillä ei ollut lainkaan tai erittäin vähän myyntiä Thaimaahan, mistä syystä ne eivät joko vastanneet kyselyyn lainkaan tai toimittivat riittämättömästi tietoja. Myös kolme yhteisön tuojaa vastasi kyselyyn. Komissio teki tarkastuskäyntejä seuraavien tuottajien/viejien toimitiloihin:

Thai Stationery Industry Co. Ltd, Thaimaa, jäljempänä ’TSI’,

Wah Hing Stationery Manufactory Limited, Hongkong, jäljempänä ’WHS’.

(8)

Tutkimusajanjakso käsitti 1 päivän tammikuuta 2003 ja 31 päivän joulukuuta 2003 välisen ajan. Tietoja kerättiin vuodesta 2000 tutkimusajanjakson loppuun sen selvittämiseksi, oliko kaupan rakenteessa tapahtunut muutoksia.

C   TUTKIMUKSEN TULOKSET

(9)

TSI, joka on ainoa thaimaalainen rengasmekanismien viejä, perustettiin vuonna 1998 eli vuosi sen jälkeen, kun tiettyjen Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien rengasmekanismien tuonnissa oli otettu käyttöön polkumyyntitullit. TSI on rengasmekanismeilla kauppaa käyvän ja Kiinan kansantasavallassa tuotantolaitoksen omistavan hongkongilaisen WHS-yrityksen tytäryhtiö. Eurostatin tietojen mukaan tutkimusajanjakson aikainen tuonti Thaimaasta yhteisöön muodostui kokonaisuudessaan TSI:n yhteisöön viemistä tuotteista. Koska päinvastaista näyttöä ei ollut, tämän perusteella pääteltiin, että TSI oli ainoa thaimaalainen rengasmekanismien viejä.

(10)

Tutkimus osoitti, että alkuvaiheessa, kun TSI oli juuri aloittanut toimintansa Thaimaassa, se pelkästään hoiti WHS:n kiinalaisesta tuotantolaitoksesta tuotujen rengasmekanismien osien kokoonpanon ja vei sitten valmiit rengasmekanismit yhteisöön.

(11)

On kuitenkin olemassa näyttöä siitä, että WHS siirsi vähitellen voimassa olevien polkumyyntitoimenpiteiden kohteena olevien rengasmekanismien koko tuotannon TSI-yritykseen. Se siirsi kiinalaisesta tuotantolaitoksesta Thaimaahan sekä työvoimaa että kaikki tarvittavat koneet, galvanointilaitteistot mukaan lukien. Vuonna 2002 TSI-yrityksellä oli jo kaikki rengasmekanismien tuotannossa tarvittavat koneet.

(12)

Mitään näyttöä ei myöskään ole siitä, että TSI olisi vielä tutkimusajanjakson aikana tuonut rengasmekanismien osia Kiinan kansantasavallasta.

(13)

Lisäksi todettiin, että TSI:n maahantuomien raaka-aineiden (toisin kuin osien) määrä oli riittävä yhteisöön tutkimusajanjakson aikana vietyjen rengasmekanismien tuottamiseksi. Kun TSI:n itse tuottamien rengasmekanismien määrä kasvoi, myös sen Thaimaahan tuomien raaka-aineiden määrä lisääntyi vuodesta 2000 vuoteen 2002 pysytellen sitten vakaana vuosina 2002 ja 2003. Vuoden 2004 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana tuotuja raaka-aineita koskevat tiedot osoittavat lisäksi tuotannon pysyneen kyseisenä ajanjaksona vakaana vuoteen 2003 verrattuna.

(14)

Tutkimuksesta kävi ilmi, että TSI pystyi ainakin 1 päivästä tammikuuta 2003 eli tutkimusajanjakson alusta lukien tuottamaan itse yhteisöön viemänsä rengasmekanismit. Tästä syystä pääteltiin, että TSI-yritystä on pidettävä tiettyjen rengasmekanismien tosiasiallisena tuottajana. Näin ollen katsotaan, että rengasmekanismien kuljetusta yhteisöön Thaimaan kautta ei ole tapahtunut tutkimusajanjakson aikana.

(15)

Edellä esitettyjen tulosten perusteella katsotaan myös, että tutkitut yritykset eivät täytä perusasetuksen 13 artiklan 2 kohdassa säädettyjä edellytyksiä, sillä TSI ei harjoita kokoonpanotoimintaa. Tämä päätelmä perustuu siihen, että perusasetuksen 13 artiklan 2 kohtaa pidetään kokoonpanotoimintaa koskevana erityissäännöksenä.

D   TUTKIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN

(16)

Edellä esitettyjen päätelmien perusteella näyttää tarkoituksenmukaiselta päättää tämä toimenpiteiden kiertämistä koskeva tutkimus. Vireillepanoasetuksen mukaisesti aloitettu tiettyjen rengasmekanismien tuonnin kirjaaminen olisi tästä syystä lopetettava ja kyseinen asetus kumottava.

(17)

Asianomaisia osapuolia kuultiin tästä toimenpide-ehdotuksesta, eivätkä ne esittäneet vastalauseita sen johdosta,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Päätetään tutkimus, joka pantiin vireille Kiinan kansantasavallasta peräisin olevien rengaskirjamekanismien tuonnissa asetuksella (EY) N:o 119/97 käyttöön otettujen polkumyyntitoimenpiteiden mahdollista kiertämistä tiettyjen rengaskirjamekanismien tuonnilla Thaimaasta, riippumatta siitä, onko niiden alkuperämaaksi ilmoitettu Thaimaa, koskevan tutkimuksen vireille panemisesta ja kyseisen tuonnin kirjaamisvelvoitteesta annetulla asetuksella (EY) N:o 844/2004.

2 artikla

Tulliviranomaiset velvoitetaan lopettamaan asetuksen (EY) N:o 844/20042 artiklan mukaisesti tapahtuva tuonnin kirjaaminen.

3 artikla

Kumotaan asetus (EY) N:o 844/2004.

4 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 23 päivänä joulukuuta 2004.

Komission puolesta

Peter MANDELSON

Komission jäsen


(1)  EYVL L 56, 6.3.1996, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 461/2004 (EUVL L 77, 13.3.2004, s. 12).

(2)  EYVL L 22, 24.1.1997, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 2100/2000 (EYVL L 250, 5.10.2000, s. 1).

(3)  EYVL L 359, 4.12.2004, s. 11.

(4)  EUVL L 127, 29.4.2004, s. 67.