32004D0792

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 792/2004/EY, tehty 21 päivänä huhtikuuta 2004, yhteisön toimintaohjelmasta kulttuurialalla Euroopan laajuisesti toimivien organisaatioiden tukemiseksi

Virallinen lehti nro L 138 , 30/04/2004 s. 0040 - 0049


Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 792/2004/EY,

tehty 21 päivänä huhtikuuta 2004,

yhteisön toimintaohjelmasta kulttuurialalla Euroopan laajuisesti toimivien organisaatioiden tukemiseksi

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 151 artiklan 5 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

ovat kuulleet alueiden komiteaa,

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä [1],

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Perustamissopimuksessa yhteisön tehtäväksi asetetaan yhä tiiviimmän Euroopan kansojen välisen liiton luominen sekä myötävaikuttaminen siihen, että jäsenvaltioiden kulttuurit kehittyvät kukoistaviksi, pitäen arvossa niiden kansallista ja alueellista monimuotoisuutta ja korostaen samalla niiden yhteistä kulttuuriperintöä.

(2) Eurooppa-neuvoston 14 ja 15 päivänä joulukuuta 2001 antamiin päätelmiin liitetyssä Laekenin julistuksessa todetaan, että Eurooppa-hankkeen ja unionin toimielinten tuominen lähemmäksi kansalaisia on eräs Euroopan unionin perushaaste.

(3) Neuvosto ja neuvostossa kokoontuneet kulttuuriministerit painottivat eurooppalaisista kulttuuriverkostoista 14 päivänä marraskuuta 1991 antamassaan päätöslauselmassa [2] kulttuuriorganisaatioiden verkostojen tärkeää asemaa Euroopan kulttuuriyhteistyössä ja sopivat kannustavansa maidensa kulttuuriorganisaatioiden aktiivista osallistumista valtioista riippumattomaan yhteistyöhön Euroopan tasolla.

(4) 19 päivänä joulukuuta 2002 annetussa neuvoston päätöslauselmassa [3] todetaan, millä tavoin kulttuurialan toimien eurooppalaista lisäarvoa voidaan selvittää ja arvioida.

(5) Varainhoitovuodeksi 2003 ja sitä edeltäviksi varainhoitovuosiksi laaditun Euroopan unionin yleisen talousarvion budjettikohdan A-3042 tarkoituksena on tukea eurooppalaista kulttuuria edistäviä järjestöjä.

(6) Alueellisia kieliä ja kulttuureja koskevien Euroopan parlamentin päätöslauselmien seurauksena Euroopan unioni on ryhtynyt Euroopan unionin kielellisen monimuotoisuuden edistämiseksi ja säilyttämiseksi toimiin, joilla nämä kielet pyritään säilyttämään osana Euroopan elävää kulttuuriperintöä.

(7) Komissio on Euroopan parlamentin pyynnöstä vuodesta 1982 lähtien tukenut Euroopan vähemmistökielten toimistoa, joka on voittoa tavoittelematon elin ja joka on järjestäytynyt jäsenvaltioissa toimivien kansallisten komiteoiden verkoksi, sekä vuodesta 1987 lähtien tieto- ja asiakirjaverkko Mercatoria. Nämä ajavat yleistä eurooppalaista etua: Euroopan vähemmistökielten toimisto edustaa kaikkia Euroopan unionin yhteisöjä, jotka puhuvat alueellisia tai vähemmistökieliä, ja huolehtii unionia koskevan tiedon levittämisestä näissä yhteisöissä; tieto- ja asiakirjaverkko Mercator kokoaa ja levittää Euroopan tasolla tietoa kolmelta alueellisten ja vähemmistökielten edistämisen kannalta olennaiselta alalta: koulutuksesta, lainsäädännöstä ja joukkotiedotusvälineistä.

(8) Varainhoitovuodeksi 2003 ja sitä edeltäviksi varainhoitovuosiksi laaditun Euroopan unionin yleisen talousarvion budjettikohdan A-3015 tarkoituksena on tukea näitä kahta elintä.

(9) Euroopan parlamentti antoi 11 päivänä helmikuuta 1993 päätöslauselman natsien keskitysleirien suojelemisesta historiallisina muistomerkkeinä Euroopassa ja kansainvälisellä tasolla [4].

(10) Varainhoitovuodeksi 2003 ja sitä edeltäviksi varainhoitovuosiksi laaditun Euroopan unionin yleisen talousarvion budjettikohdan A-3035 tarkoituksena on tukea natsien keskitysleirien suojelemista historiallisina muistomerkkeinä.

(11) Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetussa neuvoston asetuksessa (EY, Euratom) N:o 1605/2002 [5], jäljempänä "varainhoitoasetus", säädetään, että nykyisille tukitoimille on annettava perussäädös. Komissio on sitoutunut ottamaan sen täytäntöönpanon yhteydessä huomioon talousarvion selvitysosan.

(12) Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio ovat varainhoitoasetuksen antamisen yhteydessä sitoutuneet saavuttamaan tavoitteen, jonka mukaan kyseinen perussäädös on voimassa varainhoitovuodesta 2004 lukien.

(13) Laitoksille, joille Euroopan yhteisö on myöntänyt taloudellista tukea aiempina vuosina, on varainhoitoasetuksen mukaisesti taattava asianmukainen ja vakaa rahoitus ja jatkuvuus.

(14) Siirtymäjärjestelyt katsotaan tarpeellisiksi vuoden 2004 ja 2005 osalta, jotta avustuksia voidaan myöntää tämän yhteisön ohjelman 2 osan mukaisesti. Katsotaan asianmukaiseksi soveltaa komission asetuksen (EY, Euratom) N:o 2342/2002 [6] 168 artiklan 1 kohdan d alakohdassa tarkoitettua poikkeusta, joka antaa mahdollisuuden avustusten myöntämiseen ilman ehdotuspyyntöjä perussäädöksellä avustuskelpoisiksi määritellyille organisaatioille.

(15) Valtioiden varoista mahdollisesti myönnettävän muun kuin yhteisön rahoituksen osalta olisi noudatettava perustamissopimuksen 87 ja 88 artiklaa.

(16) Tässä päätöksessä vahvistetaan koko ohjelman keston ajaksi rahoituspuitteet, joita budjettivallan käyttäjän pitää talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja talousarviomenettelyn parantamisesta 6 päivänä toukokuuta 1999 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen [7] 33 kohdan mukaisena ensisijaisena ohjeenaan vuosittaisessa talousarviomenettelyssä.

(17) Tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY [8] mukaisesti.

(18) Toimien sisältöä ja erityisesti avustuksen saantiin oikeutettujen organisaatioiden suunnittelemien toimien eurooppalaista lisäarvoa on arvioitava; tämä arviointi voidaan toteuttaa parhaiten käyttämällä hallintokomiteaa.

(19) Tähän päätökseen perustuva tuki olisi myönnettävä siten, että toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatetta noudatetaan tarkasti,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

1 artikla

Ohjelman tavoite ja toimet

1. Tällä päätöksellä perustetaan yhteisön toimintaohjelma kulttuurialalla Euroopan laajuisesti toimivien organisaatioiden tukemiseksi, jäljempänä "ohjelma".

2. Ohjelman yleisenä tavoitteena on tukea näiden organisaatioiden toimintaa.

Seuraavat toimet kuuluvat ohjelman piiriin:

a) yleisen eurooppalaisen edun mukaista tavoitetta kulttuurialalla edistävän tai Euroopan unionin kulttuuripolitiikkaan kuuluvaan tavoitteeseen pyrkivän organisaation voimassa oleva työohjelma;

b) yksittäinen toimi tällä alalla.

Näillä toimilla on edistettävä tai niillä olisi voitava edistää yhteisön yhteistyöpolitiikan ja -toimien kehittämistä ja toteuttamista kulttuurialalla.

3. Tämä ohjelma alkaa 1 päivänä tammikuuta 2004 ja päättyy 31 päivänä joulukuuta 2006.

2 artikla

Ohjelmaan osallistuminen

Voidakseen saada tukea organisaation on täytettävä liitteen I mukaiset vaatimukset ja sillä on oltava seuraavat ominaispiirteet:

a) sen on oltava voittoa tavoittelematon, etuyhteydetön oikeushenkilö, joka toimii pääosin kulttuurialalla ja pyrkii ajamaan yleistä etua;

b) sen oikeudellisesta perustamisesta on täytynyt kulua yli kaksi vuotta, ja sillä on oltava rekisteröidyn tilintarkastajan varmentama tilinpäätös kahdelta edeltävältä vuodelta;

c) sen toiminnassa on noudatettava periaatteita, joita yhteisö noudattaa kulttuurialan toiminnassaan, ja otettava huomioon liitteessä I vahvistetut ensisijaiset alueet.

3 artikla

Tuensaajien valinta

1. Yleisen eurooppalaisen edun mukaista tavoitetta kulttuurialalla edistävän tai Euroopan unionin kulttuuripolitiikan mukaiseen tavoitteeseen pyrkivän organisaation voimassa olevalle toimintaohjelmalle annettavat toiminta-avustukset on myönnettävä liitteessä I vahvistettujen yleisten perusteiden mukaisesti.

2. Ohjelmassa mainittuihin toimiin annettavat avustukset on myönnettävä liitteessä I vahvistettujen yleisten perusteiden mukaisesti. Toimet valitaan ehdotuspyynnön perusteella.

4 artikla

Avustuksen myöntäminen

Ohjelman eri toimien mukaisesti myönnettyjen avustusten on oltava asianomaisessa liitteen I osassa annettujen säännösten mukaiset.

5 artikla

Rahoitussäännös

1. Rahoitusohje ohjelman toteuttamiseksi 1 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuna kautena on 19 miljoonaa euroa.

2. Budjettivallan käyttäjä hyväksyy vuotuiset määrärahat rahoitusnäkymien rajoissa.

6 artikla

Täytäntöönpanotoimenpiteet

1. Tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista, jäljempänä mainittuja seikkoja koskevista toimenpiteistä päätetään 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua hallintomenettelyä noudattaen:

a) vuotuinen työohjelma, sen tavoitteet, painopisteet, valintaperusteet ja -menettelyt mukaan luettuina;

b) yhteisön myöntämä rahoitustuki (määrät, kesto ja saajat) liitteessä I olevien 2 ja 3 osan mukaisten toimien kattamilla aloilla ja yleiset suuntaviivat ohjelman täytäntöönpanoa varten;

c) vuotuinen talousarvio ja määrärahojen jakautuminen ohjelman mukaisten eri toimien kesken;

d) ohjelman seuranta- ja arviointimenettelyt sekä tulosten levittämiseen ja siirtämiseen liittyvät järjestelyt.

2. Tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi muiden seikkojen osalta tarvittavista toimenpiteistä päätetään 7 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua neuvoa-antavaa menettelyä noudattaen.

7 artikla

Komiteamenettelyt

1. Komissiota avustaa päätöksellä N:o 508/2000/EY [9] perustettu komitea.

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kahdeksi kuukaudeksi.

3. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 3 ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

4. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

8 artikla

Seuranta ja arviointi

Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle:

a) viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2005 kertomuksen ohjelman täytäntöönpanosta, sen tavoitteiden saavuttamisesta ja mahdollisesta uudesta, tämän ohjelman korvaavasta ohjelmasta.

Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle lisäksi vuosittain ohjelman toteuttamista koskevan kertomuksen.

b) viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2007 kertomuksen ohjelman tavoitteiden toteutumisesta. Kertomus perustuu muun muassa ulkopuolisen arvioinnin tuloksiin, ja siinä arvioidaan ohjelman tuensaajien saavuttamia tuloksia erityisesti toimien tehokkuuden, vaikutuksen ja sisällön osalta yhdessä ja erikseen 1 artiklassa ja liitteessä I määriteltyjen tavoitteiden toteuttamisessa.

9 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Strasbourgissa 21 päivänä huhtikuuta 2004.

Euroopan parlamentin puolesta

Puheenjohtaja

P. Cox

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

D. Roche

[1] Euroopan parlamentin lausunto, annettu 6. marraskuuta 2003 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), neuvoston yhteinen kanta, vahvistettu 22. joulukuuta 2003 (EUVL C 72 E, 23.3.2004, s. 10) ja Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 10. maaliskuuta 2004 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä). Neuvoston päätös, tehty 30. maaliskuuta 2004.

[2] EYVL C 314, 5.12.1991, s. 1.

[3] EYVL C 13, 18.1.2003, s. 5.

[4] EYVL C 72, 15.3.1993, s. 118.

[5] EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1.

[6] Komission asetus (EY, Euratom) N:o 2342/2002, annettu 23 päivänä joulukuuta 2002, Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta annetun neuvoston asetuksen soveltamissäännöistä (EYVL L 357, 31.12.2002, s. 1).

[7] EYVL C 172, 18.6.1999, s. 1, sopimus sellaisena kuin se on muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä 2003/429/EY (EUVL L 147, 14.6.2003, s. 25).

[8] EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

[9] EYVL L 63, 10.3.2000, s. 1.

--------------------------------------------------

LIITE I

1. TUETTAVAT TOIMET

Päätöksen 1 artiklassa vahvistettu yleinen tavoite on vahvistaa ja tehostaa yhteisön toimintaa kulttuurialalla tukemalla alalla toimivia organisaatioita.

Tämä tuki myönnetään kahdentyyppisinä avustuksina seuraavasti:

- toiminta-avustuksina, joilla osarahoitetaan kustannuksia, jotka liittyvät yleisen eurooppalaisen edun mukaista tavoitetta kulttuurialalla ajavan tai Euroopan unionin kulttuuripolitiikan mukaiseen tavoitteeseen pyrkivän organisaation pysyvään toimintaohjelmaan (osat 1 ja 2),

- avustuksina, joilla osarahoitetaan yksittäisiä toimia tällä alalla (osa 3).

Nämä organisaatiot voivat vahvistaa ja tehostaa yhteisön toimintaa kulttuurialalla erityisesti seuraavin toimin:

- sidosryhmien edustaminen yhteisön tasolla,

- yhteisön toimintaa koskevan tiedon levittäminen,

- kulttuurialalla toimivien organisaatioiden verkottaminen,

- Euroopan unionin alueellisia ja vähemmistökieliä puhuvien yhteisöjen edustaminen sekä näille yhteisöille tiedottaminen,

- lainsäädäntöä, koulutusta ja joukkotiedotusvälineitä koskevan tiedon hankkiminen ja levittäminen,

- "kulttuurilähettiläänä" toimiminen ja Euroopan yhteistä kulttuuriperintöä koskevan tietoisuuden edistäminen,

- pakkosiirtoihin liittyvien keskeisten paikkojen ja arkistojen säilyttäminen ja niiden muiston vaaliminen — näitä symboloivat entisiin keskitysleireihin ja muille joukkomurha- ja tuhoamispaikoille perustetut muistomerkit — sekä uhrien muiston kunnioittaminen näillä paikoilla.

2. TUETTAVIEN TOIMIEN TOTEUTUS

Ohjelman puitteissa voidaan myöntää avustuksia organisaatioiden, joille voidaan myöntää yhteisön rahoitustukea, sellaisen toiminnan tukemiseksi, joka kuuluu johonkin seuraavista aloista:

Osa 1: Seuraavien yleistä eurooppalaista etua kulttuurialalla ajavien organisaatioiden pysyvä toiminta:

- Euroopan vähemmistökielten toimisto,

- Mercator-verkon keskukset.

Osa 2: Yleisen eurooppalaisen edun mukaista tavoitetta kulttuurialalla ajavien tai Euroopan unionin kulttuuripolitiikkaan kuuluvaan tavoitteeseen pyrkivien muiden organisaatioiden pysyvä toiminta.

Vuotuisia toiminta-avustuksia voidaan myöntää sellaisten järjestöjen tai verkostojen pysyvien työohjelmien toteuttamisen tukemiseen, jotka toimivat eurooppalaisen kulttuurin ja kulttuurialan yhteistyön edistämiseksi ja jotka osallistuvat kulttuurielämän ja kulttuurin hallinnoinnin kehittämiseen.

Osa 3: Toimet, joilla pyritään säilyttämään pakkosiirtoihin liittyvät keskeiset paikat ja arkistot ja vaalimaan niiden muistoa — näitä symboloivat entisiin keskitysleireihin ja muille joukkomurha- ja tuhoamispaikoille perustetut muistomerkit — sekä toimet, joilla pyritään kunnioittamaan uhrien muistoa näillä paikoilla.

3. TUENSAAJIEN VALINTA

Osa 1: Ohjelman tämän osan mukaisesti avustuksia voidaan myöntää Euroopan vähemmistökielten toimistolle ja Mercator-verkon keskuksille.

Komissio voi myöntää nämä avustukset saatuaan tuensaajilta asianmukaisen työsuunnitelman ja talousarvion.

Osa 2:

1. Komissio julkaisee ehdotuspyyntöjä avustusten myöntämiseksi tämän osan mukaisesti.

2. Vuonna 2004 ja 2005 voidaan 1 kohdasta poiketen kuitenkin myöntää avustuksia liitteessä II mainituille organisaatioille.

3. Kaikissa tapauksissa noudatetaan kaikkia varainhoitoasetuksessa, sen soveltamissäännöissä ja perussäädöksessä asetettuja ehtoja.

Osa 3: Tämän osan mukaisesti tuettavat toimet valitaan ehdotuspyyntöjen perusteella.

4. TUKIHAKEMUSTEN ARVIOINTIPERUSTEET

Toiminta-avustuksia koskevat hakemukset arvioidaan seuraavien seikkojen perusteella:

- kokemusten vaihto, jolla edistetään kulttuurien monimuotoisuutta,

- taiteen ja taiteilijoiden liikkuvuus,

- ehdotettujen toimien laatu,

- eurooppalainen lisäarvo ehdotettujen toimien yhteydessä,

- ehdotettujen toimien kestävyys,

- ehdotettujen toimien näkyvyys,

- organisaatioiden edustavuus.

Avustus myönnetään komission hyväksymän työohjelman perusteella.

Ohjelmaan kuuluvien toimien mukaisesti myönnettävää avustusta saavien organisaatioiden on ilmoitettava näkyvästi esimerkiksi kotisivuillaan tai vuosikertomuksessaan, että ne ovat saaneet tukea Euroopan unionin talousarviosta.

5. RAHOITUS JA TUKIKELPOISET KUSTANNUKSET

Osan 1 mukaisesti tukikelpoisia ovat Euroopan vähemmistökielten toimiston sekä Mercator-verkon keskusten toimintakustannukset ja niiden toimien toteuttamisen kannalta välttämättömät kustannukset.

Euroopan vähemmistökielten toimistolle sekä Mercator-verkon keskuksille myönnettävä toiminta-avustus ei saa kattaa niiden kaikkia tukikelpoisia menoja sen kalenterivuoden aikana, jolle se myönnetään: näiden organisaatioiden on saatava vähintään 20 prosenttia talousarvioidensa rahoittamiseen tarvittavista varoista yhteisön talousarvion ulkopuolisista lähteistä.

Varainhoitoasetuksen 113 artiklan 2 kohdan mukaisesti Euroopan vähemmistökielten toimistolle sekä Mercator-verkon keskuksille myönnettävien toiminta-avustusten osalta ei sovelleta tuen asteittaisen vähentämisen periaatetta, koska organisaatiot edistävät yleisen eurooppalaisen edun mukaista tavoitetta.

Osan 2 mukaisesti myönnettävien toiminta-avustusten määrittämisessä otetaan huomioon valitun organisaation tavanomaisen toiminnan sujumiseksi välttämättömät toimintakustannukset. Tällaisia kustannuksia ovat erityisesti henkilöstökustannukset, yleiskustannukset (vuokrat, kiinteistöjen käyttökustannukset, välineet ja laitteet, toimistotarvikkeet, televiestintäkustannukset, postimaksut jne.), sisäisistä kokouksista aiheutuvat kustannukset, julkaisu-, tiedotus- ja levityskustannukset sekä organisaation toimintaan välittömästi liittyvät kustannukset.

Tämän liitteen osan 2 mukaisesti myönnettävät toiminta-avustukset eivät saa kattaa kaikkia organisaation tukikelpoisia menoja sen kalenterivuoden aikana, jolle se myönnetään. Tämän osan mukaisesti avustusta saavien organisaatioiden on saatava vähintään 20 prosenttia talousarvioidensa rahoittamiseen tarvittavista varoista yhteisön talousarvion ulkopuolisista lähteistä. Tämä osarahoitus voidaan antaa osittain luontoissuorituksina edellyttäen, että luontoissuorituksen rahamääräistä arvoa ei arvioida todellisia kustannuksia korkeammaksi ja että tämä voidaan todentaa kirjanpitotosittein tai kyseisillä markkinoilla yleisesti vallitsevien kustannusten perusteella.

Varainhoitoasetuksen 113 artiklan 2 kohdan mukaisesti myönnetyn toiminta-avustuksen määrää alennetaan asteittain, jos sitä myönnetään uudestaan. Vähentäminen aloitetaan kolmannesta vuodesta, ja sen määrä on 2,5 prosenttia vuodessa. Tämän säännön, jota sovelletaan rajoittamatta edellä mainittua yhteisrahoitussääntöä, noudattaminen varmistetaan alentamalla yhteisön antaman yhteisrahoituksen prosenttiosuutta tietyn varainhoitovuoden avustuksesta edellisen varainhoitovuoden yhteisrahoitusosuuteen verrattuna ainakin 2,5 prosenttiyksikköä.

Tämän liitteen osan 3 mukaisesti myönnetty avustus voi kattaa enintään 75 prosenttia kyseisen toimen tukikelpoisista kustannuksista.

Vuonna 2004 myönnettyjen avustusten osalta tukikelpoisuuskausi voi alkaa 1 päivänä tammikuuta 2004 siltä osin kuin menot eivät ole aiheutuneet ennen avustushakemuksen jättämispäivää eivätkä ennen avustuksen saajan budjettivuoden alkamispäivää.

Jos avustuksen saajan budjettivuosi alkaa ennen 1 päivää maaliskuuta, varainhoitoasetuksen 112 artiklan 2 kohdassa säädetystä velvoitteesta, jonka mukaan sopimus on allekirjoitettava viimeistään neljän kuukauden kuluttua avustuksen saajan budjettivuoden alkamispäivästä, voidaan poiketa vuonna 2004. Tällöin toiminta-avustusta koskevat sopimukset tulee allekirjoittaa viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2004.

6. OHJELMAN HALLINNOINTI

Komissio voi kustannus-hyötyanalyysin perusteella päättää antaa ohjelman hallinnoinnin varainhoitoasetuksen 55 artiklan mukaisesti kokonaan tai osittain toimeenpanoviraston tehtäväksi. Se voi myös käyttää asiantuntijoita sekä suorittaa teknisestä ja hallinnollisesta avusta, johon ei liity julkishallinnon tehtäviä ja joka on ulkoistettu kulloinkin erikseen tehtävien palvelusopimusten nojalla, aiheutuvia menoja. Se voi myös rahoittaa tutkimuksia ja järjestää asiantuntijoiden kokouksia, joilla voidaan helpottaa ohjelman toteuttamista, sekä toteuttaa ohjelman tavoitteen täyttämiseen suoraan liittyviä tiedotus-, julkaisu- ja levittämistoimia.

7. TARKASTUKSET JA TODENTAMISET

Toiminta-avustuksen saajan on säilytettävä komission saatavilla kaikki maksettujen kustannusten tositteet ja tarkastetut tilinpäätökset siltä vuodelta, jolle avustusta on myönnetty, viiden vuoden ajan viimeisen maksun suorittamisesta. Avustuksen saajan on varmistettava, että yhteistyökumppaneiden tai jäsenjärjestöjen hallussa olevat tositteet saatetaan tarvittaessa komission saataville.

Komissio voi tarkastaa joko oman henkilöstönsä avulla tai nimeämänsä muun hyväksytyn ulkopuolisen tahon välityksellä, miten avustus on käytetty. Tarkastuksia voidaan toteuttaa koko sopimuksen voimassaolon ajan ja viiden vuoden aikana loppumaksun suorittamisen jälkeen. Komissio voi tarkastustulosten perusteella tehdä päätöksiä varojen takaisinperinnästä.

Komission henkilöstölle sekä sen valtuuttamille ulkopuolisille henkilöille on järjestettävä asianmukainen pääsy avustuksen saajan tiloihin, ja on huolehdittava siitä, että he saavat käyttöönsä kaikki, myös sähköiset, tiedot, joita he tarvitsevat tarkastustensa toteuttamiseksi.

Euroopan tilintarkastustuomioistuimella ja Euroopan petostentorjuntavirastolla (OLAF) on valvonta- ja tarkastustehtävissään samat oikeudet kuin komissiolla, erityisesti pääsy avustuksen saajan tiloihin ja oikeus tietojen saantiin.

Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamiseksi petoksilta ja muilta väärinkäytöksiltä komissio voi suorittaa paikan päällä tarkastuksia ja todentamisia tämän ohjelman puitteissa neuvoston asetuksen (Euratom, EY) N:o 2185/96 [1] mukaisesti. Tarkastukset tekee tarvittaessa Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF), ja niihin sovelletaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 1073/1999 [2].

[1] EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2.

[2] EYVL L 136, 31.5.1999, s. 1.

--------------------------------------------------

LIITE II

Liitteessä I olevan 3 jakson 2 osan 2 kohdassa tarkoitetut organisaatiot

- Euroopan unionin nuoriso-orkesteri,

- Euroopan unionin barokkiorkesteri (EUBO),

- Philharmony of the Nations -orkesteri,

- Euroopan kuorolauluopisto,

- Fédération européenne des chœurs de l'Union -liitto,

- Les Chœurs de l'Union européenne -toiminta,

- Europa Cantat (Euroopan nuorisokuoroliitto),

- Manchesterissa toimiva Euroopan oopperakeskus,

- Euroopan unionin nuorisojazzorkesteri ("Swinging Europe"),

- International Yehudi Menuhin Foundation -säätiö,

- Euroopan kamariorkesteri,

- Association of European Conservatories (AEC) (Euroopan konservatorioliitto),

- Yusten Eurooppa-säätiö,

- European Council of Artists (ECA) -järjestö,

- European Forum for the Arts and Heritage (EFAH) -järjestö,

- Informal European Theatre Meeting (IETM) -toiminta,

- Convention théâtrale européenne -yhdistys,

- Euroopan teatteriliitto,

- Prix Europe -teatteripalkinto,

- Prix Europa -palkinto (myönnetään parhaalle televisio- ja radio-ohjelmalle),

- Europa Nostra -järjestö,

- European Writers' Congress (EWC) -toiminta,

- European Network of Arts Organisations for Children and Young People (EU-NET ART) -järjestö,

- Eurooppalainen taiteilijakyläliitto (Euro Art),

- European Network of Cultural Administration Training Centres (ENCATC) -toiminta,

- European League of Institutes of the Arts (ELIA) -toiminta,

- Network of European Museums Organisations (NEMO) -verkosto,

- Momentum Europa -liike,

- Pan-European Public Children's Network -verkosto,

- Les Rencontres -järjestö (Euroopan kaupunkien ja alueiden kulttuurijärjestö),

- Europalia-festivaali,

- Euroballet-toiminta,

- Euroopan kansainvälisten festivaalien ja tapahtumien (IFEA) liitto,

- Pegasus-säätiö,

- Hors les Murs -yhdistys,

- Huis Doorn (Alankomaat),

- Eurooppalaiset musiikkijuhlat,

- Tuning Educational Structures in Europe -hanke,

- Pyhän Bonifaciuksen muistovuoden 2004 säätiö,

- Historiallisten ampumakiltojen eurooppalainen yhteisö.

--------------------------------------------------